Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Måndagssnack

Jag satt inne hela dagen igår och såg dokumentärer på Netflix. Började se Our Planet, men fick stänga av för det blev så läskigt. Alla djur ska ju bara ska äta varandra hela tiden? Åh, det är det värsta med djurprogram tycker jag. Så paradoxalt också, för jag vill såklart inte att de ska svälta. Men jag vill inte att de ska äta heller.

Sen såg jag dokumentärer om Diana. Blev helt besatt och googlade i timmar efteråt. Något jag tycker är sorgligt, förutom det uppenbara, är Charles inte bara kunde få vara med Camilla. Men så fint att de fick varandra till slut. Eller är det provocerande att känna så? Tydligen handlar The Crown mycket om deras relation, kanske ska fortsätta kolla på den serien. Slutade då den var så tråkig.

I alla fall!

Ny vecka, nya tag.

Veckans humör: Lite pms, vill bli lämnad ifred, vara osynlig och känner mig inte on the top of the world. Men! Jag är glad, så det är bra.

Veckans ytlighet: Har inte ett, utan tre munsår(!) just nu. Hur är det ens möjligt undrar jag. Som tur är brukar mina munsår läka fort, men lite irriterande är det att jag sköt upp ett klipp jag skulle filma till idag då jag kände att jag hade en fuldag i fredags. Haha jo, för jag kände mig ju extremt charmig idag.

Veckans lunch: Middagsrester oftast, men de dagar F jobbar hemifrån beställer vi från restaurang ibland. Mycket lyxigt.

Veckans fundering: Vet att jag bara kan googla detta, men ibland vill man bara fundera utan att få svaret direkt som in the good old days. Hur funkar det egentligen när växter blir övervattnade? Jag menar, jag kan ha mina sticklingar I VATTEN, men så fort jag planterar dem i jord kan jag plötsligt råka ge dem för mycket vatten och de dör. Makes no sense.

Ser fram emot denna vecka: Frågade F och han svarade ”mat”. Haha ja, det är ju sant.

Glad över: Jag har en så bra balans i livet just nu. Det beror nog mest på att min chef kom tillbaka från föräldraledighet och tog tillbaka några av sina arbetsuppgifter. Alltså har jag mindre att göra. Dessutom befinner vi oss i lågsäsong just nu. Det betyder att jag har tid att göra allt jag vill och dessutom göra det bra. Jag har även tid att utnyttja att jag har ett flexibelt jobb och ta hand om mig.

 

Er bästa plockmat

 

Bad om förslag på plockmat och ni levererade! Här kommer era förslag. Kanske något till ikväll?

Jag älskar baconlindade dadlar!! Sött och salt på samma gång

JA! Vi gjorde med Tulips vegobacon i julas, blev asbra!

Något som är oootroligt gott med bacon dadlar är ungsbakade rödbetor med chevre honung och valnötter 😋

😍 funkar super-duper att ha på små kex eller blinis.

Vi brukar göra en röra med fetaost och grillad paprika (i burk). Jättegod till ugnsrostad potatis. Köper ofta lite finare potatis, typ de som kallas delikatess.

Vi brukar köra på olika former av oliver, hummus, vitlökssås, svamp (stekt i typ chili, soja, sesamolja och sånt gott finns massa bra förslag på Google), bröd, grönsaker i ugn att dippa. Väldigt inspirerat av meze helt enkelt hehe. Alternativt avokadoknäcke först och sen ost (rekommenderar att testa cashewost från casheury så goda att en smäller av), kex och frukt och bär! Mm!!!

Salta chips tillsammans med osten Brillat Savarin. Låt osten stå framme några timmar innan (vilken typ gäller alla ostar förutom hårdost). Dippa chips i osten.

Plockmat är ju livet! Här kommer lite förslag: tryffelsalami, nån lufttorkad skinka, baguette, nån färskost, marmelad, ädelost, burrata med torkad tomat och basilika, aioli, ibland rostad potatis. Tips om man köper baguette på typ Ica: be om att få köpa en ogräddad/fryst och baka klart den i ugnen hemma. Dels vet man att ingen gått och pillat på just ditt bröd och så får man nybakat, hur bra?!

Det finns i brödhyllorna, från både garant och eldorado, baguetter i olika storlekar som ska gräddas 10-12 minuter i ugnen. Brukar köpa de minsta till helgfrukost och det är så gott och lyxigt med nybakt bröd utan att baka själv!

Hyvla en stor morot långa med långsidan med en osthyvel. Det ska bli rätt så breda långa band. Hetta upp stekpanna med mkt smör och finhackad vitlök, släng ner morotsbanden och låt allt fräsa ihop, singla en nypa strösocker över alltihopa, salta och peppra om du vill. Servera! Himmelskt gott.

En otippad men sjukt god dip är varm kronärtskocksdip med jalapeños och parmesanost Har gjort succé varje gång jag bjudit på den!

Älskar plockmat och vill ha tips!
Mina tips är dumplings, räkor i olja, chili och vitlök, små vårrullar.

Hittade detta hos Tuvessonskan (instagram) för ett tag sen och nu är det en given del när jag äter plock: Rosta brysselkålshalvor i ugn med lite olja och salt och peppar. Gör en aioli med rostad vitlök (är optional att rosta, men jag föredrar den mjukare smaken det ger) och dippa brysselkålen i. Så oerhört gott!!

Mina tips till plockmat är salta chips garnerade med en klick creme fraiche, tångkaviar och rödlök samt laxrullar med wasabikräm. Grönkålschips är också en bra grej!

Patatas bravas såklart med hemgjord aioli (följ detta recept och tacka mig sedan. Smidigaste ever pga slipper stå o droppa olja, asgott och går ej att misslyckas), ugnsbakad fetaost med tomat/basilika/chili, såna snurrade ostkex (Lidls är tveklöst godast, finnes i chipshyllan). Smörstekt surdegsbröd. Gurk & morotsstavar med chipsdipp.

Klicka i lite Kavlis jalapeno mjukost i krustader och in i ugnen en snabbis så dom blir lite varma!! Smakar chili cheese, nomnommmm

Skiva rödkål och morötter väldigt tunt och pickla, picklad rödlök kan slänga sig i väggen! (Bästa är att äta fishtacos med mayo och sriracha med picklad rödkål och morötter, SÅ fina färger och SÅ gott!)

Melon med lufttorkad skinka och fetaost.
Krustader med blåmögelost och hjortronsylt, grädda i ugn på 200 grader tills det bubblar.
Mjukt tunnbröd med rökt lax och pepparotsost, skär i rullar.
Brietårta! Ät med salta kex.

 

 

Avslutar med en av mina favoriter som tål att bloggas igen: Gambas al ajillo

Ingredienser:

Räkor

Olja (jag använde hälften rapsolja och hälften olivolja)

Vitlök

Persilja

Chili

Salt

 

Gör såhär:

Skala räkorna, finhacka chili, vitlök och grovhacka persilja. Hetta sedan upp allt förutom räkorna i en stekpanna. Glöm inte att salta. Rör i räkorna precis innan servering. Detta kan självklart göras i ugnen också. Låt ugnsformarna stå inne tills de puttrar i mitten och tillsätt sedan räkorna.

Oavsett hur det tillagas är det viktigaste att räkorna ska i först i slutet. De ska bara precis bli varma, annars blir de sega. Men detta gäller ju alla rätter med räkor, så det har ni säkert koll på.

PUSS! Glad plockmats-lördag 😋

 

Frågor & svar

Men snälla kan du göra en lista på den bästa plockmaten? Så får man fylla på i kommentarerna? Vill äta det men har så dålig fantasi själv och tycker Google bara ger samma svar jämt!

Bra idé!! Jag vill också ha förslag på plockmat! Jag själv är inte så avancerad och väljer saker som kräver så lite förberedelse och tillagning som möjligt. Jag brukar helt enkelt köpa saker jag är sugen på. Mitt bästa tips är att försöka fylla alla kvoter. Salt, sött, syrligt, krispigt osv. Då kan det inte gå fel. Och köpa grönsaker som är i säsong!

Fyll på med er bästa plockmat bland kommentarerna!

 

 

 

Nu vet jag inte din anledning till varför du jobbar med att få hormonerna i balans (det kanske är privat, vilket är helt förståeligt, förutom att man såklart vill vara i balans 😂) men skulle du vilja dela med dig om vad du har gjort och vad det gett för resultat. Jag känner attika hormoner är knas. Min pms är så grov att jag knappt kan existera några dagar varje månad och förr har jag aldrig märkt av någon pms. Så om du har tips tar jag gärna emot för jag står lite vilsen i vad tusan jag ska göra eller vart jag ska söka hjälp (jag vill inte äta hormoner i form av preventivmedel) 

😬

Jag vet inte om jag borde skriva så mycket om det här mer? Det känns som att detta är ett så laddat ämne. På ett sätt kan jag inte riktigt förstå varför. Jag har inte skrivit att jag gör något som är farligt, jag har inte heller uppmuntrat någon till att göra något som är farligt och jag är inte motståndare till traditionell vård.

Antar att det är att jag just nämnt Vulverine som är det som folk reagerar på? Jag började följa henne nyligen och har missat vad allt handlar om och det folk reagerar på. Det jag tagit del av är jättebra fakta och jag har lärt mig otroligt mycket, som exempelvis samspelet mellan östrogen och progesteron, blödningar och om sköldkörteln. Men oavsett hoppas och tror jag att ni liksom jag är kritiska och klarar av att sålla. Jag litar inte blint på någon och skulle inte svälja allt någon säger med hull och hår – oavsett vem det är. Om hon nu skulle vara extrem i vissa frågor så tar inte det bort hur värdefull hennes kunskap är för mig i andra frågor.

Jag är genuint intresserad av hur kroppen fungerar och vill må så bra som det går. Jag fick dock en kommentar som jag håller med om som handlade om det här med att ansvaret flyttas över till en som individ och att det blir skammande och skapar ångest. Det förstår jag verkligen. Tänk att ha fått missfall och sen få höra att man ”framkallat det själv” eftersom man druckit kaffe. Fyfan. Så är det ju såklart inte. Dessutom känner jag själv att det är så himla svårt att göra allting rätt. Omöjligt faktiskt. Kanske skapar det här pratet om ”hur man borde leva” (vilket jag såklart inte menar, men som det ändå blir) ångest-stämning. Jag vet inte. Det är ju anledningen till varför jag sällan skriver om träning exempelvis. Vill att min blogg ska vara en paus från allt sånt. Samtidigt tycker jag, och har alltid tyckt, att det är viktigt att prata om kvinnokroppen. Kvinnoproblem förtjänar och kräver mer uppmärksamhet.

Med det sagt kan jag berätta lite kort om vad jag gjort och varför, och framöver ska jag överväga om jag borde nämna sånt eller inte. Anledningen är att jag har en hormonell obalans. Jag har en oregelbunden cykel, hemsk PMS, mellanblödningar och fruktansvärd mensvärk för att nämna några saker.

Jag har inte gjort något som är farligt. Jag har börjat äta frukost och börjat med kosttillskott (d-vitamin, magnesium, zink och såna där multivitamin ”kvinna” som man köper på apoteket). Jag har slutat ta Ipren (det var det min läkare som sa åt mig, även traditionell vård inblandad alltså), slutat dricka kaffe och dragit ner på hur mycket sojaprodukter jag äter. Slutade med gluten ett tag, men det blev för svårt haha.

Sen försöker jag må bra i övrigt. Försöker sluta stressa, går promenader i dagsljus varje dag, mycket närhet och varierad kost.

Stor kram till er som blir oroliga för mig. Vet att ni bara menar väl <3 Jag lovar att jag inte gör något farligt.

 

Är förresten lite nyfiken på vad du tyckte om kontorsstolen från Ikea? Är sugen på att köpa en likadan men undrar om du tycker den håller måttet (bekväm, bra svankstöd osv) nu när du använt den ett tag. Har insett att det börjar bli ohållbart med en obekväm kontorsstol när man ska sitta en hel del timmar om dagen. Men det är så svårt att avgöra bekvämlighet genom att bara provsitta några minuter… Vore iaf väldigt intressant om du vill berätta om det 😀

Älskar den! Köp!!

 

Hattefjäll från Ikea.

 

Också nyfiken på vad du gör på jobbet! Och också lite om du släppt ditt egna företag med att göra samarbeten och sånt? Har inte sett några på ett tag och tänker att du har skrivit att du haft så mycket att göra på det andra jobbet? 

🙂 blev lite nyfiken på om du släppt det tillfälligt eller om du valt att ta ett steg bort från det 🙂

Inte helt. Tjänar fortfarande lite på t.ex. annonser (dock mycket mindre än tidigare). Jag fick alla planerade samarbeten avbokade i mars förra året när corona kom. Sedan dess har det inte riktigt kommit igång igen. Fick en del förfrågningar i slutet av året, men då hade jag så mycket med mitt andra jobb + att vissa var företag och produkter som jag inte kände mig jättepepp på, så jag tackade nej 🙂 Man kan säga att jag tagit ett litet steg bort, jag kommer aldrig orka göra så mycket samarbeten som jag gjorde när jag jobbade deltid (nu jobbar jag ju heltid). Men hoppas på några fler uppdrag detta år jämfört med förra året 🙂

 

Vilka konton rekommenderar du på TikTok? Typ för recept, hacks & diy? Skulle uppskattas mycket, är ny i tiktokdjungeln!

Det är det här jag tycker är så bra med Tiktok och som gör att jag inte känner något beroende. Jag följer inga konton! Eller jo, jag följer konton, men det är i så fall bara för att kunna gå tillbaka och kolla om jag tycker att någon pratar om ett intressant ämne. Jag kollar bara på ”for you” som är ett flöde Tiktok väljer åt en. Innehållet där baseras på min algoritm och därför dyker det hela tiden upp saker som är intressant. Jag behöver alltså inte följa några konton.

 

Hej! Försökte hitta ”solen” på min iPhone men lyckades inte. Kan du inte visa i en story på Instagram hur du gör? 🙂

Tryck på skärmen för att fokusera. Tryck sen på ”solen” och dra upp eller ner. Skriv om du fortfarande inte fattar (vilket jag helt förstår, tog mig ett tag också haha) så skickar jag en film på insta 🙂

 

 

Nej men nu blir jag ju nyfiken på tatueringen du aldrig gjorde! 😉 Vad hade du tänkt för motiv? Och vart skulle den vara?

Det var en text på latin (minns inte vilken just nu) som skulle sitta på foten 🙈🙈🙈

 

Två höjdpunkter från helgen

Först ut det här såklart. Fredagsplock! Finns ju inget bättre.

 

Köpte varsin kronärtskocka också. Man öppnar hela som en blomma och sen lägger man en klick smör på själva kronärtskockshjärtat (ta bort ”håret” först). Min favorit är att blanda smör med citron och flingsalt, men alla varianter funkar. Sen doppar man bladen i ”dipskålen” och när man ätit upp dem är själva hjärtat marinerat i smör. LÄGGAVVADGOTT. Har lärt mig det av Sandra Beijer.

 

I lördags blev det utflykt med vår kompis Marcus. Han har blivit en riktig skogsmulle. Han vandrar vid varje givet tillfälle och har typ sovit mer i tält (själv!) än hemma senaste året. Tacksamt för oss som bara kan ringa när som helst och be honom ta med oss ut.

 

Det blev Klåveröds strövområde!

 

Killarna lärde mig att man kan dra i den där ”solen” när man tar bild med mobilkameran (som finns vid symbolen man fokuserar med) för att bestämma hur mycket ljus kameran ska släppa in.

Jag hade ingen aning!! ”Jag trodde influencers hade koll på sånt”, sa Marcus. Haha man kan ju tro det. I alla fall. Fick mycket mer skogiga bilder då.

 

Åt matsäck.

 

Och spanade efter ugglor.

 

🌲

God mat och utflykt. Vad mer kan man begära av en helg.

Måndagssnack

Hejsan hoppsan! Känns helt galet att det är februari redan på måndag. Mentalt är jag fortfarande i december. Min vecka i punkter!

Veckans utmaning: Har ju helt snöat in på det här med hormoner och denna veckans projekt är att lära mig om seed cycling (tack för tips!).

Ser fram emot denna vecka: Vi ska återskapa F’s favoriträtt från en kinesisk restaurang vi brukar köpa take away från. Huvudingredienserna är sichuanpeppar, chili (ofc), kål och massa vitlök.

Veckans köp: Ska köpa tofflor har jag bestämt! För några veckor sedan hittade vi ett par tofflor som F ”råkat” få med sig hem från ett spa. Vi började använda dem som inneskor och sedan dess har vi slagits om vem som ska få ha dem. Så himla skönt att ha något på fötterna. Tipsa gärna om ni har någon favoritmodell!

Veckans ta-tag-i: Typ allt. Åh, har så mycket som hänger efter mig nu känner jag. Inte på jobbet, men privat. Bokföring, byte av bredbandsleverantör, lister vi måste fixa, köpa nytt filter till kylskåpet osv osv. Kan man skaffa en assistent som löser vardagliga saker åt en?? Nä skoja, är inte Blondinbella : ))

Veckans serie: Vi ska börja kolla på Vår tid är nu. Äntligen! Har tjatat i evigheter. Förstår inte varför F är så svår med nya serier. Han blir ju alltid hooked när vi väl börjar.

Glad över: Att solen går ner liiite senare för varje dag. Våren nu kommer vi!

 

 

Frukost varje dag

Jag har alltid haft svårt för frukost. Jag är inte hungrig när jag precis vaknat, dessutom är det få frukostrelaterade saker jag gillar. Jag äter exempelvis varken t.ex. ägg, fil eller gröt. I kombination med det är jag morgontrött och tidsoptimist. Jag sover hellre längre på morgonen än att gå upp tidigare för att äta frukost och även om jag skulle göra det kan jag garantera att jag inte skulle hinna ändå. Min planering håller aldrig. Det har varit såhär så länge jag kan minnas. Minns att jag ljög om att jag ätit frukost när jag var liten.

Jag har gjort många tappra försök genom åren. Sen kom hajpen med periodisk fasta och jag ska erkänna att det blev en ursäkt för mig att slippa frukost. Helt plötsligt fanns det belägg för att det var bra att hoppa över frukost. Det är sunt att vara utan mat i 12 timmar och låta magen vila. Och så är det kanske, jag är ingen expert. Men nu på sistone när jag försökt sätta mig in i hur hormoner påverkar mig har jag förstått att det inte är positivt för mina hormoner att hoppa över frukosten.

Jag har gjort många förändringar i mitt liv för att få rätt på mina hormoner. Nästa grej är alltså att börja äta frukost!

Kort och enkelt förklarat sänks nivåerna av leptin i kroppen när man fastar vilket i sin tur påverkar sköldkörteln och hormoner. Det är även viktigt att sträva efter en jämn blodsockerkurva. När blodsockret går ner frisätts stresshormoner som kan blockera upptaget av progesteron.

Jag bad om tips på frukost på Instagram och det var många som ville att jag skulle dela med mig av tipsen. Vi är alltså många där ute som behöver frukostinspiration. Här kommer därför 5 frukostar serverade! Kanske något ni också skulle gilla? Ps. Jag vet att vissa av mina frukostar är väldigt små. Jag menar inte att trigga någon och jag LOVAR att jag får i mig tillräckligt om inte mer än tillräckligt mat och näring varje dag. Har bara svårt för just frukost. Men man måste börja någonstans.

 

Keso med mango och Pauluns supergranola med hasselnöt, mandel och hallon. Finn crisp med dallassallad och tomat.

 

Knäckebröd med dallassallad och avokado.

 

Vaniljyoghurt med supergranola, jordnötssmör och flingsalt.

 

Finn crisp med keso och tomat.

 

Fralla med dallassallad (haha ja, jag har en hang up på det just nu) och lufttorkad salami.

Vad äter du till frukost?

🍳

En dag i veckan

LUGG HÄNDE!

Jag har jobbat hemifrån i snart ett år och har nu gått varvet runt i faser kring mitt utseende känns det som. Från att varit superfixad varje dag, till att börja släppa på det mer och mer, till att inte bry mig överhuvudtaget. Använde min plattång igen häromdagen efter månader utan och det kändes så märkligt. Hur använder man ens en plattång? Haha.

Jag är nu i en fas då det känns kul att göra sig fin igen. Kanske är det vårlängtan, kanske är det pandemitrötthet. Jag vet inte. Men nu har jag bestämt mig för en superpiffdag i veckan! En dag i veckan känns som en rimlig nivå. Smink, kläder, hår – hela rasket. Och strunt samma att jag bara sitter hemma. Jag ska inbilla mig att jag ska på AW efter jobbet.

Sagt och bestämt.

Sen klippte jag lugg såklart!

Har ju längtat efter att få tillbaka min gardinlugg. Känns plötsligt som att jag har en frisyr.

 

Tänker mig att jag ska vara lite mer tillgivande mot den denna gång. Låta den leva sitt eget liv. Vara lockig och knepig. Och såklart stylad ibland.

Japp. En-dag-i-veckan-snygg börjar nu! Vilken fas är ni i?

 

Arkiv