Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Er bästa plockmat

 

Bad om förslag på plockmat och ni levererade! Här kommer era förslag. Kanske något till ikväll?

Jag älskar baconlindade dadlar!! Sött och salt på samma gång

JA! Vi gjorde med Tulips vegobacon i julas, blev asbra!

Något som är oootroligt gott med bacon dadlar är ungsbakade rödbetor med chevre honung och valnötter 😋

😍 funkar super-duper att ha på små kex eller blinis.

Vi brukar göra en röra med fetaost och grillad paprika (i burk). Jättegod till ugnsrostad potatis. Köper ofta lite finare potatis, typ de som kallas delikatess.

Vi brukar köra på olika former av oliver, hummus, vitlökssås, svamp (stekt i typ chili, soja, sesamolja och sånt gott finns massa bra förslag på Google), bröd, grönsaker i ugn att dippa. Väldigt inspirerat av meze helt enkelt hehe. Alternativt avokadoknäcke först och sen ost (rekommenderar att testa cashewost från casheury så goda att en smäller av), kex och frukt och bär! Mm!!!

Salta chips tillsammans med osten Brillat Savarin. Låt osten stå framme några timmar innan (vilken typ gäller alla ostar förutom hårdost). Dippa chips i osten.

Plockmat är ju livet! Här kommer lite förslag: tryffelsalami, nån lufttorkad skinka, baguette, nån färskost, marmelad, ädelost, burrata med torkad tomat och basilika, aioli, ibland rostad potatis. Tips om man köper baguette på typ Ica: be om att få köpa en ogräddad/fryst och baka klart den i ugnen hemma. Dels vet man att ingen gått och pillat på just ditt bröd och så får man nybakat, hur bra?!

Det finns i brödhyllorna, från både garant och eldorado, baguetter i olika storlekar som ska gräddas 10-12 minuter i ugnen. Brukar köpa de minsta till helgfrukost och det är så gott och lyxigt med nybakt bröd utan att baka själv!

Hyvla en stor morot långa med långsidan med en osthyvel. Det ska bli rätt så breda långa band. Hetta upp stekpanna med mkt smör och finhackad vitlök, släng ner morotsbanden och låt allt fräsa ihop, singla en nypa strösocker över alltihopa, salta och peppra om du vill. Servera! Himmelskt gott.

En otippad men sjukt god dip är varm kronärtskocksdip med jalapeños och parmesanost Har gjort succé varje gång jag bjudit på den!

Älskar plockmat och vill ha tips!
Mina tips är dumplings, räkor i olja, chili och vitlök, små vårrullar.

Hittade detta hos Tuvessonskan (instagram) för ett tag sen och nu är det en given del när jag äter plock: Rosta brysselkålshalvor i ugn med lite olja och salt och peppar. Gör en aioli med rostad vitlök (är optional att rosta, men jag föredrar den mjukare smaken det ger) och dippa brysselkålen i. Så oerhört gott!!

Mina tips till plockmat är salta chips garnerade med en klick creme fraiche, tångkaviar och rödlök samt laxrullar med wasabikräm. Grönkålschips är också en bra grej!

Patatas bravas såklart med hemgjord aioli (följ detta recept och tacka mig sedan. Smidigaste ever pga slipper stå o droppa olja, asgott och går ej att misslyckas), ugnsbakad fetaost med tomat/basilika/chili, såna snurrade ostkex (Lidls är tveklöst godast, finnes i chipshyllan). Smörstekt surdegsbröd. Gurk & morotsstavar med chipsdipp.

Klicka i lite Kavlis jalapeno mjukost i krustader och in i ugnen en snabbis så dom blir lite varma!! Smakar chili cheese, nomnommmm

Skiva rödkål och morötter väldigt tunt och pickla, picklad rödlök kan slänga sig i väggen! (Bästa är att äta fishtacos med mayo och sriracha med picklad rödkål och morötter, SÅ fina färger och SÅ gott!)

Melon med lufttorkad skinka och fetaost.
Krustader med blåmögelost och hjortronsylt, grädda i ugn på 200 grader tills det bubblar.
Mjukt tunnbröd med rökt lax och pepparotsost, skär i rullar.
Brietårta! Ät med salta kex.

 

 

Avslutar med en av mina favoriter som tål att bloggas igen: Gambas al ajillo

Ingredienser:

Räkor

Olja (jag använde hälften rapsolja och hälften olivolja)

Vitlök

Persilja

Chili

Salt

 

Gör såhär:

Skala räkorna, finhacka chili, vitlök och grovhacka persilja. Hetta sedan upp allt förutom räkorna i en stekpanna. Glöm inte att salta. Rör i räkorna precis innan servering. Detta kan självklart göras i ugnen också. Låt ugnsformarna stå inne tills de puttrar i mitten och tillsätt sedan räkorna.

Oavsett hur det tillagas är det viktigaste att räkorna ska i först i slutet. De ska bara precis bli varma, annars blir de sega. Men detta gäller ju alla rätter med räkor, så det har ni säkert koll på.

PUSS! Glad plockmats-lördag 😋

 

83 gillar

Kommentarer (10)

 • Robert

  |

  Vad säger man? Smarrigt! 😜

  Svara

 • Sandra

  |

  Woho! Nästa helg så!

  Svara

 • Fia

  |

  Kan du förklara visa hur du kokar / tillreder kronärtskocka? Ser Såå gott ut men jag fattar inte 🙈🙈

  Svara

 • Lisa

  |

  Sparad och pinnad — bästa plockmatstipsen!🤤

  Svara

 • Sara

  |

  Åh jag drömde inatt att du och F skulle gifta er 9 februari. I bloggen skrev du ”ni kommer få veta varför snart!”. (Obs anledningen till blixt-giftermålet var ej gravidrelaterad). Jag har varit så nyfiken hela dagen!

  Svara

  • Egoina

   |

   😂😂

   Svara

 • Lovisa

  |

  Har kört på veganuary nu och bara ätit växtbaserat. Trodde jag skulle sakna smör, ägg och ost mest men icke utan det är räkorna. Varför är räkor det godaste som finns? Ska lätt prova detta idag när det är februari 🤩

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv