Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Frågor & svar

Men snälla kan du göra en lista på den bästa plockmaten? Så får man fylla på i kommentarerna? Vill äta det men har så dålig fantasi själv och tycker Google bara ger samma svar jämt!

Bra idé!! Jag vill också ha förslag på plockmat! Jag själv är inte så avancerad och väljer saker som kräver så lite förberedelse och tillagning som möjligt. Jag brukar helt enkelt köpa saker jag är sugen på. Mitt bästa tips är att försöka fylla alla kvoter. Salt, sött, syrligt, krispigt osv. Då kan det inte gå fel. Och köpa grönsaker som är i säsong!

Fyll på med er bästa plockmat bland kommentarerna!

 

 

 

Nu vet jag inte din anledning till varför du jobbar med att få hormonerna i balans (det kanske är privat, vilket är helt förståeligt, förutom att man såklart vill vara i balans 😂) men skulle du vilja dela med dig om vad du har gjort och vad det gett för resultat. Jag känner attika hormoner är knas. Min pms är så grov att jag knappt kan existera några dagar varje månad och förr har jag aldrig märkt av någon pms. Så om du har tips tar jag gärna emot för jag står lite vilsen i vad tusan jag ska göra eller vart jag ska söka hjälp (jag vill inte äta hormoner i form av preventivmedel) 

😬

Jag vet inte om jag borde skriva så mycket om det här mer? Det känns som att detta är ett så laddat ämne. På ett sätt kan jag inte riktigt förstå varför. Jag har inte skrivit att jag gör något som är farligt, jag har inte heller uppmuntrat någon till att göra något som är farligt och jag är inte motståndare till traditionell vård.

Antar att det är att jag just nämnt Vulverine som är det som folk reagerar på? Jag började följa henne nyligen och har missat vad allt handlar om och det folk reagerar på. Det jag tagit del av är jättebra fakta och jag har lärt mig otroligt mycket, som exempelvis samspelet mellan östrogen och progesteron, blödningar och om sköldkörteln. Men oavsett hoppas och tror jag att ni liksom jag är kritiska och klarar av att sålla. Jag litar inte blint på någon och skulle inte svälja allt någon säger med hull och hår – oavsett vem det är. Om hon nu skulle vara extrem i vissa frågor så tar inte det bort hur värdefull hennes kunskap är för mig i andra frågor.

Jag är genuint intresserad av hur kroppen fungerar och vill må så bra som det går. Jag fick dock en kommentar som jag håller med om som handlade om det här med att ansvaret flyttas över till en som individ och att det blir skammande och skapar ångest. Det förstår jag verkligen. Tänk att ha fått missfall och sen få höra att man ”framkallat det själv” eftersom man druckit kaffe. Fyfan. Så är det ju såklart inte. Dessutom känner jag själv att det är så himla svårt att göra allting rätt. Omöjligt faktiskt. Kanske skapar det här pratet om ”hur man borde leva” (vilket jag såklart inte menar, men som det ändå blir) ångest-stämning. Jag vet inte. Det är ju anledningen till varför jag sällan skriver om träning exempelvis. Vill att min blogg ska vara en paus från allt sånt. Samtidigt tycker jag, och har alltid tyckt, att det är viktigt att prata om kvinnokroppen. Kvinnoproblem förtjänar och kräver mer uppmärksamhet.

Med det sagt kan jag berätta lite kort om vad jag gjort och varför, och framöver ska jag överväga om jag borde nämna sånt eller inte. Anledningen är att jag har en hormonell obalans. Jag har en oregelbunden cykel, hemsk PMS, mellanblödningar och fruktansvärd mensvärk för att nämna några saker.

Jag har inte gjort något som är farligt. Jag har börjat äta frukost och börjat med kosttillskott (d-vitamin, magnesium, zink och såna där multivitamin ”kvinna” som man köper på apoteket). Jag har slutat ta Ipren (det var det min läkare som sa åt mig, även traditionell vård inblandad alltså), slutat dricka kaffe och dragit ner på hur mycket sojaprodukter jag äter. Slutade med gluten ett tag, men det blev för svårt haha.

Sen försöker jag må bra i övrigt. Försöker sluta stressa, går promenader i dagsljus varje dag, mycket närhet och varierad kost.

Stor kram till er som blir oroliga för mig. Vet att ni bara menar väl <3 Jag lovar att jag inte gör något farligt.

 

Är förresten lite nyfiken på vad du tyckte om kontorsstolen från Ikea? Är sugen på att köpa en likadan men undrar om du tycker den håller måttet (bekväm, bra svankstöd osv) nu när du använt den ett tag. Har insett att det börjar bli ohållbart med en obekväm kontorsstol när man ska sitta en hel del timmar om dagen. Men det är så svårt att avgöra bekvämlighet genom att bara provsitta några minuter… Vore iaf väldigt intressant om du vill berätta om det 😀

Älskar den! Köp!!

 

Hattefjäll från Ikea.

 

Också nyfiken på vad du gör på jobbet! Och också lite om du släppt ditt egna företag med att göra samarbeten och sånt? Har inte sett några på ett tag och tänker att du har skrivit att du haft så mycket att göra på det andra jobbet? 

🙂 blev lite nyfiken på om du släppt det tillfälligt eller om du valt att ta ett steg bort från det 🙂

Inte helt. Tjänar fortfarande lite på t.ex. annonser (dock mycket mindre än tidigare). Jag fick alla planerade samarbeten avbokade i mars förra året när corona kom. Sedan dess har det inte riktigt kommit igång igen. Fick en del förfrågningar i slutet av året, men då hade jag så mycket med mitt andra jobb + att vissa var företag och produkter som jag inte kände mig jättepepp på, så jag tackade nej 🙂 Man kan säga att jag tagit ett litet steg bort, jag kommer aldrig orka göra så mycket samarbeten som jag gjorde när jag jobbade deltid (nu jobbar jag ju heltid). Men hoppas på några fler uppdrag detta år jämfört med förra året 🙂

 

Vilka konton rekommenderar du på TikTok? Typ för recept, hacks & diy? Skulle uppskattas mycket, är ny i tiktokdjungeln!

Det är det här jag tycker är så bra med Tiktok och som gör att jag inte känner något beroende. Jag följer inga konton! Eller jo, jag följer konton, men det är i så fall bara för att kunna gå tillbaka och kolla om jag tycker att någon pratar om ett intressant ämne. Jag kollar bara på ”for you” som är ett flöde Tiktok väljer åt en. Innehållet där baseras på min algoritm och därför dyker det hela tiden upp saker som är intressant. Jag behöver alltså inte följa några konton.

 

Hej! Försökte hitta ”solen” på min iPhone men lyckades inte. Kan du inte visa i en story på Instagram hur du gör? 🙂

Tryck på skärmen för att fokusera. Tryck sen på ”solen” och dra upp eller ner. Skriv om du fortfarande inte fattar (vilket jag helt förstår, tog mig ett tag också haha) så skickar jag en film på insta 🙂

 

 

Nej men nu blir jag ju nyfiken på tatueringen du aldrig gjorde! 😉 Vad hade du tänkt för motiv? Och vart skulle den vara?

Det var en text på latin (minns inte vilken just nu) som skulle sitta på foten 🙈🙈🙈

 

87 gillar

Kommentarer (63)

 • Cecilia

  |

  Men va??? Solen blew my mind!!! Hur visste jag inte??? Herregud många utropstecken och frågetecken men så tacksam 🤯😁

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha, jag kände samma!

   Svara

 • Carolina

  |

  Vem skulle ansvaret ligga på om inte den egna individen när det kommer till hälsa och välmående? Vi följer ju så många andra rekommendationer kring kost, motion, sömn med mera för allmänt välmående.. tror på att alla dessa rekommendationer skapar prestationsångest och ackumulerad ångest och att sådant som rör kvinnliga hormoner bara råkar vara lite ”nytt”. Ingen skulle klanka ner på någon som förespråkar ansvar för miljön eller som avråder från diverse stimulantia som alkohol, tobak och droger. Men när det kommer till att avråda från socker, gluten och kaffe då har man gott för långt eller?
  Klokt att plocka russinen ur kakan och följa sin magkänsla. Ingen person eller ideologi ska följas blint!

  Svara

  • Alva

   |

   Jag tycker att det är mycket problematiskt att lägga ansvaret på individen när det gäller exempelvis klimat, ännu mer än när det gäller hälsa. Tycker också att ideologi är viktigt. Exempelvis tycker jag att det är en stor brist att vården förbiser hur många kvinnor (samt andra könstillhörigheter med samma biologiska bekymmer förstås) som har stora problem med tex mens och fertilitet – det bygger på ett utarmande av välfärden och en hänvisning till att individen själv ska klara av att hantera problem. Det blir helt enkelt väldigt väldigt ojämlikt. Förstås gäller detsamma klimatet, femtio procent av jordens befolkning drabbas hårt av vad tio procent av befolkningen gör. Det tycker jag är ett problem som politiken och staterna ska ta tag i – inte lägga på mig, som får klimatångest och påverkas i min vardag trots att mitt personliga bidrag aldrig kan vara särskilt stort.

   Det är möjligt att själv engagera sig i frågor och sin egna hälsa, vilket jag defintivt förespråkar eftersom det är något som kan öka ens välmående, och samtidigt kämpa för att få både erkännande och resurser av det offentliga.

   Svara

   • Charlotte

    |

    Ja, det är helt sant. Men det kommer ju inte ske nu, och det svåra med det är att jättemånga kvinnor lider. Förstår inte ens varför de lider. Så det känns ganska självklart att man får ta tag i saken själv, försöka bygga kunskap och förstå. Jag, som är 34 år, kan till exempel inte sitta och vänta på att vården ska ändras och att kvinnokroppen ska uppmärksammas mer. Då kommer inte jag vara fertil längre och missat min chans att få barn. Jag har haft 2 missfall, ett efter ”den säkra” perioden på 3 månader. Känner ingen skam, skuld eller att jag skulle ha gjort något fel. Jag drack kaffe i den nivå barnmorskan rekommenderade osv. Jag hade ett helvete när jag slutade med p-piller, och har besökt varenda gynekolog i min stad. Alla trivialiserar och det enda de vill ge mig, det är p-piller för mina besvär. Det eller tunga anti-depressiva för PMS, och då har jag en beroendepersonlighet. Ringde upp när jag såg e-receptet och fick svaret att ”du som patient borde ha informerat mig om att du haft psykisk ohälsa och en beroendeproblematik. Det är inte mitt ansvar som läkare att läsa din journal”. Känns inte riktigt reko. En läkare sa till mig att gå och bli gravid för då skulle ”allt ordna upp sig inuti”. Tycker det här är fruktansvärt, att kvinnor bemöts på det här sättet. Jag är jätteglad för att Regina tar upp detta ämne, läser alla kommentarer om det finns något nytt jag kan lära mig!

    Svara

 • Emelie

  |

  Det som jag reagerade på var ditt sätt att genast tro att det är en av dina läsare som spridit ”falsk information” om Vulverine. När det i själva verket var Vardagsrasismen som med konkreta bevis lagt upp på Instagram hur Vulverine flertalet gånger misstolkat och och genom populism spridit felaktig information till hennes teoriers fördel till sina följare.

  Det är enligt mig något som kan bli farligt i längden. Inte att du just nu testar att byta ut saker i din kost. Jag såg varningstecken i ditt svar till din läsare helt enkelt. Att du var så tacksam för det Vulverine givit dig att du kanske blivit lite blind? Oavsett så är det såklart din blogg och verkligen ditt liv och dina beslut. Jag blev bara lite orolig och kanske går man som läsare över en gräns när man uttrycker det? Vi känner ju inte dig och du har aldrig bett om vår omtanke. Men jag tror och hoppas att du ändå med ditt svar i detta inlägg, ändå tog min förra kommentar som jag önskade. Med all välmening.

  Ta hand om dig!

  Svara

  • Egoina

   |

   Fattar! Var jag som trodde mig lägga ihop 1+1 lite för snabbt då den personen skrev något som inte var sant (citera gärna om det faktiskt är sant!) och hon samma dag skrivit att det är någon som är ute felciterar henne kring cellförändringar. Förlåt till den personen att jag ”anklagade”!

   Nej, tycker inte någon gått över en gräns 🙂 Förutom en person, men det är för att hon ofta lämnar otrevliga kommentarer om alla möjliga saker och skriver om mig på bloggbevakning.

   Svara

   • Lisa

    |

    För det första: jag ifrågasatte endast det du skrev och blev irriterad för du tål inte att bli kritiserad. Och för det andra: nej jag skriver inte om dig på Bloggbevakning. Vill jag någonting skriver jag här istället och jag är nog inte den enda läsaren. Så framställ mig gärna inte som den som sprider hat om dig online tack.

    Svara

    • Egoina

     |

     Du vet mycket väl att jag tål att bli kritiserad. Men det finns en gräns. Du har lämnat kritik och dryga kommentarer regelbundet i flera år och jag trött på det. Inte? Sist jag konfronterade dig om detta skrev du ju ” om du ser någon annan sur kommentar från mig någonstans så kan du räkna ut var i cykeln jag är. Eh. Förlåt så jättemycket!”.

     Skitsamma. Jag orkar inte argumentera med dig. Men du måste ju förstå att det inte är så trevligt att ha en läsare som regelbundet skriver negativa kommentarer och kritiserar en (för allt möjligt! Kvittar ju vad jag skriver om) i flera år. Varför ska jag behöva ta det?

     Så nej, det handlar inte om att jag inte kan ta kritik (eller att jag blir ”kränkt” som du skrev förra gången). Det här är andra gången jag reagerar och då har jag har fått massvis med tråkiga kommentarer under åren (du har skickat över 1000 st i skrivande stund). Det är okej med kritik. Men mängden är helt orimlig. Känns som att du vill klaga bara för att. Kan vara att du inte tänker på det? Du skriver ju trevliga saker också. Jag vet inte. Kommer inte diskutera detta något mer 🙈 Du kan väl fundera på hur du själv hade känt. Är mycket trevligare att vara snälla mot varandra.

     Svara

     • Lisa

      |

      Det var ju inte ens jag men ok.

     • Egoina

      |

      Då är det någon annan som skriver från samma ip-adress och använder samma mejladresser 😉

     • Lisa

      |

      Ja eftersom jag bor i delat hushåll.

     • Anna

      |

      Men gud 1000 negativa kommentarer. Hjälp.

     • Mila

      |

      Oj Lisa du får be din onda tvilling i rimmet bredvid att tagga ner lite.

     • Malin

      |

      Herregud vad läskig, orka lämna 1000 kommentarer i någon blogg. Obehagligt!

    • Lily Morningstar

     |

     Lisa: så du säger att..ni är ett hushåll som kommenterar konstigt och negativt i skift här i bloggen?…

     Svara

    • Micki

     |

     Lisa: då tycker jag du ska framför till den/de du delar hushåll med att det inte är okej att skriva över 1000 negativa kommentarer på en blogg som det faktiskt är HELT frivilligt att läsa från början.

     Svara

 • Madeleine

  |

  Till plockmat – jag älskar baconlindade dadlar!! Sött och salt på samma gång 😋✨👏🏻

  Svara

  • Anna

   |

   JA! Vi gjorde med Tulips vegobacon i julas, blev asbra!

   Svara

  • Julia

   |

   Till Plockmat:
   Något som är oootroligt gott med bacon dadlar är ungsbakade rödbetor med chevre honung och valnötter 😋😍 funkar super-duper att ha på små kex eller blinis.

   Svara

  • Lovisa

   |

   Åh perfekt inspiration! Har en burk grillad paprika som jag bara inte vet vart den kommer från, och nu ska den bli till denna goda röra 😀

   Svara

 • Alva

  |

  Mm plockmat så gott!!!! Vi brukar köra på olika former av oliver, hummus, vitlökssås, svamp (stekt i typ chili, soja, sesamolja och sånt gott finns massa bra förslag på Google), bröd, grönsaker i ugn att dippa. Väldigt inspirerat av meze helt enkelt hehe. Alternativt avokadoknäcke först och sen ost (rekommenderar att testa cashewost från casheury så goda att en smäller av), kex och frukt och bär! Mm!!!

  Svara

 • Michaela

  |

  Plockmat – salta chips tillsammans med osten Brillat Savarin. Låt osten stå framme några timmar innan (vilken typ gäller alla ostar förutom hårdost). Dippa chips i osten.

  Svara

  • Fia

   |

   Den där osten ligger just nu och förpestar allt i mitt kylskåp 😂😂 ska bli gött att prova till kvällen 😊

   Svara

   • Fia

    |

    Uppdatering: det var supergott 😁

    Svara

 • Josefine

  |

  Plockmat är ju livet! Här kommer lite förslag: tryffelsalami, nån lufttorkad skinka, baguette, nån färskost, marmelad, ädelost, burrata med torkad tomat och basilika, aioli, ibland rostad potatis. Tips om man köper baguette på typ Ica: be om att få köpa en ogräddad/fryst och baka klart den i ugnen hemma. Dels vet man att ingen gått och pillat på just ditt bröd och så får man nybakat, hur bra?!

  Svara

  • Sandra

   |

   Det finns i brödhyllorna, från både garant och eldorado, baguetter i olika storlekar som ska gräddas 10-12 minuter i ugnen. Brukar köpa de minsta till helgfrukost och det är så gott och lyxigt med nybakt bröd utan att baka själv!

   Svara

 • Martina

  |

  Ett Tiktok-tips: doramoononyambe! Iofs inga recept och hacks, men alla behöver Dora i sitt flöde! En helt fantastisk ung afrikansk kvinna (förlåt jag har glömt vilket land hon bor i) med ett helt gäng adopterade döttrar, grundare och lärare i en byskola där hon utöver utbildning även ger barnen mat och kläder i viss mån. Så fint att få se hennes vardag, och hon är underbar. Man önskar verkligen att varenda afrikansk by hade en Dora.

  Svara

 • Shara

  |

  Problemet är väl att hon pushar folk i riktningen att man kan läka ut själv av cellförändringar istället för att åtgärda det medicinskt. Men hon tipsar bara om andra konton som använt alternativmetoder för hon inte vill råka illa ut rent juridiskt. Jag ser det iallafall som extremt allvarligt att ge folk den falska förhoppningen och orsaka någon annans död för något som inte är så invasivt att åtgärda i det tidiga skedet av en cellförändring. Anledningen till att jag inte bara lägger ansvaret på den enskilda individen är att vissa följare får det att kännas sektliknande där följarna tar in varenda ord hon säger. Jättebra att informera om hur fertilitet fungerar, men det finns många andra med den kunskapen också.

  Svara

  • Egoina

   |

   Men det säger ju även vården? Jag fick exempelvis vänta med min operation för att min läkare ville att mina cellförändringar skulle få chans att läka ut själv. Men om hon har sagt att någon med mycket allvarliga cellförändringar inte ska genomföra en operation trots att läkaren säger att man behöver det är det såklart mycket problematiskt. Om det är så hoppas jag verkligen att dessa personer lyssnar på sin läkare istället!

   Det hon skrev handlade väl snarare om hur man kan få hjälpa kroppen att läka ut cellförändringarna (om man är en av dem som ska avvakta)? Men länka gärna om jag har fel. Vi kanske inte har läst samma 🙂

   Svara

  • Charlotte

   |

   Här är en som haft cellförändringar, den allvarligaste sorten, i 5 år och gick på regelbundna kontroller för sjukhuset och de ansvariga gynekologerna tyckte det var bättre. Tillslut hade kroppen läkt bort det helt själv, så jag behövde aldrig göra ingrepp! Har inte haft en enda cellförändring på 6 år nu och kan gå precis som alla och ta mina cellprov.

   Svara

  • Johanna

   |

   Måste bara hålla med Shara. Rådet att läka ut sina cellförändringar själv ska väl komma från en läkare som samtidigt håller koll på förloppet, inte från någon på instagram.

   Svara

   • Egoina

    |

    Tror vi alla är eniga där ☺️

    Svara

 • Sanna

  |

  Plockmat: hyvla en stor morot långa med långsidan med en osthyvel. Det ska bli rätt så breda långa band. Hetta upp stekpanna med mkt smör och finhackad vitlök, släng ner morotsbanden och låt allt fräsa ihop, singla en nypa strösocker över alltihopa, salta och peppra om du vill. Servera! Himmelskt gott.

  Svara

  • Annie

   |

   Vilket bra tips! Ska pröva redan idag. Vill så gärna använda de grönsaker som är i säsong, men tycker ofta att det är svårt att hitta trevliga recept med typ rotsaker som man i så fall bör leva på under vinterhalvåret… 🙂

   Svara

 • Sara

  |

  Älskar plockmat och vill ha tips!
  Mina tips är dumplings, räkor i olja, chili och vitlök, små vårrullar.

  Svara

 • Anna

  |

  Hittade detta hos Tuvessonskan (instagram) för ett tag sen och nu är det en given del när jag äter plock: Rosta brysselkålshalvor i ugn med lite olja och salt och peppar. Gör en aioli med rostad vitlök (är optional att rosta, men jag föredrar den mjukare smaken det ger) och dippa brysselkålen i. Så oerhört gott!!

  Svara

 • Isabelle

  |

  Patatas bravas såklart med hemgjord aioli (följ detta recept och tacka mig sedan. Smidigaste ever pga slipper stå o droppa olja, asgott och går ej att misslyckas https://www.recepten.se/recept/aioli.html), ugnsbakad fetaost med tomat/basilika/chili, såna snurrade ostkex (Lidls är tveklöst godast, finnes i chipshyllan). Smörstekt surdegsbröd. Gurk & morotsstavar med chipsdipp.

  Svara

 • Sandra

  |

  Not the whole world men jag är tyvärr språkpolis. Ser dock detta fel hela tiden, att man skriver ”vart” när man egentligen ska skriva ”var”. Enkel tumregel: ”Vart” skriver man bara när man pratar om riktning. Till exempel ”Vart ska du”. Så, sorry jag är så tråkig men jag det stör mig så mycket haha. Det är så vanligt att folk skriver ”vart är du” eller ”jag har vart ledsen”. HUA! Som sagt inte hela världen man förstår ju vad man menar oavsett men jag tycker det ser så fel ut.

  Svara

 • Sandra

  |

  Not the whole world men jag är tyvärr språkpolis, ser detta fel hela tiden, att man skriver ”vart” när man egentligen ska skriva ”var”. Enkel tumregel: ”Vart” skriver man bara när man pratar om riktning. Till exempel ”Vart ska du”. Så, sorry jag är så tråkig men jag det stör mig så mycket haha. Det är så vanligt att folk skriver ”vart är du” eller ”jag har vart ledsen”. HUA! Som sagt inte hela världen man förstår ju vad man menar oavsett men jag tycker det ser så fel ut.

  Svara

 • Lisa

  |

  Hej! Det var Jag som ställde frågan angående hormonerna här ovan, tack för ditt svar. Vill tipsa tillbaka för att jag har sedan jag frågade dig hittat women.sync på Instagram. De har skrivit en bok (med recept och annat) plus driver Instagram kontot. 2 kloka tjejer som tipsar om hur vi tjejer kan leva i balans med vår cykel och att vi bör variera vår kost beroende på vart i cykeln vi befinner oss 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! 🙂

   Svara

  • Emma

   |

   vet inte om jag läser in för mkt i din fråga i inlägget, men det låter inte som att du haft kontakt med vården eller fått rätt rådgivning där. vill dela med mig av min erfarenhet! jag har på senare år fått en outhärdlig pms och vad min vårdcentral om hjälp. fick välja mellan ppiller (inte intresserad) och antidepp. jag var jätteskeptisk men kände att jag behövde prova för att känna att jag gjort allt jag kunnat. tar nu antidepp cykliskt, dvs mellan ägglossning och mens och mår SÅ JÄVLA BRA! det är helt sjukt faktiskt, och jag va som sagt väldigt tveksam innan. så har du inte provat skulle jag rekommendera det.

   Svara

   • Lilla jag

    |

    Åh jag vill veta mer om biverkningarna? Är rädd för att testa pga det..

    Svara

 • Robert

  |

  Var tvungen att leta upp solen, jag också, på min gamla Galaxy. Läge att köpa en ny kanske, de blir gamla snabbt. Äter linsbågar, borde väl räknas som plockmat? 😉

  Svara

 • Anna

  |

  Klicka i lite Kavlis jalapeno mjukost i krustader och in i ugnen en snabbis så dom blir lite varma!! Smakar chili cheese, nomnommmm

  Svara

 • Sara

  |

  Hej! Jag tänker såhär kring Vulverine-grejen. Jag håller verkligen med om att det finns så mycket kunskap om kvinnokroppen som behöver spridas och att det är superviktigt att prata om det och att hela synen på kvinnovården behöver få ett lyft. Men sen tycker jag helt tvärt emot dig! Som jag ser det så är den här typen av instagramkonton som inte är förankrade i vetenskapen helt och hållet kontraproduktiva om man vill lyfta kvinnokroppen. Det finns liksom mängder av vetenskaplig litteratur på ämnet. Vill man lära sig om gynekologisk endokrinologi finns det seriös litteratur, vetenskapliga artiklar mm som man kan läsa. Inte ett random konto på instagram. Det känns oseriöst helt enkelt. Vi ser problemet: mäns hälsa tas på större allvar än kvinnors hälsa. Men svaret är inte att sprida ovetenskaplig och ofta felaktig fakta på instagram. Min mening är att detta snarare sänker statusen på information om kvinnokroppen. Om vår fakta om mäns kroppar kommer från vetenskapen och vår fakta om kvinnors hälsa kommer från instagram så blir det ju helt fel. Att blanda in massa flum i kvinnohälsan är en björntjänst!

  Svara

  • Fredrika Larsson

   |

   Håller helt med! Bra skrivet.

   Svara

  • Madde

   |

   Jag håller med dig. Jag har en tonårig dotter som rör sig på insta och tiktok, det kan ligga en förväntan på oss vuxna att kunna solla och plocka russinen ur kakan. Men jag märker att det är svårare för en tonåring. Då pratar jag ändå aktivt om källkritik och liknande. Det är farligt när fakta som inte grundar sig i vetenskap kommuniceras som sanning. När den ”faktan” sakta men säkert sprids och stöttas av några av våra största feminister så blir det problematiskt. Det är läskigt att vårt samhälle börjar bli så suspekta mot läkare och medicin (typ anti-vaxxers).
   Jag lider själv av en kronisk sjukdom som folk runt omkring mig gärna vill att jag läker ut med nyponpulver, glutenfritt, sockerfritt och en vegansk livsstil. Jag har testat allt och lite till för det gör man när man är desperat men min sjukdom försvinner inte. För så sent som 30-40 år sedan dog människor med min sjukdom en plågsam död då det inte fanns mediciner. Vill vi gå tillbaka till det? Det gör mig ledsen när jag tänker på om bara en enda ung tjej som inte har någon vuxen att prata med läser vulverin och tror att de kan göra abort genom att tända lampan och dricka kaffe.

   Svara

  • Anna

   |

   Håller inte helt med. Vetenskapliga artiklar kan vara väldigt svårlästa för många och känns inte lättillgängliga. Ser ofta att det tipsas om det, men jag och många med mig kan helt enkelt inte läsa och ta in den typen av akademisk text.

   Svara

   • Madde

    |

    Det har jag full förståelse för. Men svaret på det borde vara att göra artiklarna mer tillgängliga för alla. Inte att sprida alternativ fakta.

    Svara

 • Josse

  |

  Skiva rödkål och morötter väldigt tunt och pickla, picklad rödlök kan slänga sig i väggen! (Bästa är att äta fishtacos med mayo och sriracha med picklad rödkål och morötter, SÅ fina färger och SÅ gott!)

  Svara

 • Malin

  |

  Gissar att du dragit ner på sojaprodukter pga att du oroar dig för fytoöstrogen? (Om inte så ignorera följande! 😂)
  Dra ner på mejeriprodukter och kött istället! Det innehåller ju riktigt östrogen och inte fytoöstrogen. Fytoöstrogen är inte farligt eftersom det är inte detsamma som kroppens östrogen och det kan faktiskt minska östrogenet i kroppen eftersom det blockerar östrogenreceptorer i cellerna med sitt fejköstrogen.

  Lite bra läsning här:
  https://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/
  🙂

  Svara

 • Bea

  |

  Plockmat:
  Melon med lufttorkad skinka och fetaost.
  Krustader med blåmögelost och hjortronsylt, grädda i ugn på 200 grader tills det bubblar.
  Mjukt tunnbröd med rökt lax och pepparotsost, skär i rullar.
  Brietårta! Ät med salta kex.
  🤤

  Svara

 • Frida

  |

  Men hur får man sin algoritm ändrad då? Jag följer inga konton på TikTok än för har inte hittat någon som intresserar mig och det enda som kommer upp i mitt flöde är diverse 30åriga män som gör pranks. Jag vill inte se det. Scrollar förbi, försöker komma till något vettigt men får ju inte upp något jag är intresserad av. Har också försökt söka efter diy och scrollat bland sådana i förhoppningen att det ska komma upp i mitt flöde, men nej bara massa jäkla pranks 🙁

  Svara

  • Emma

   |

   Gilla och kommentera såna videos, eller följ nåt enstaka konto. Tror även det funkar att typ se om samma klipp 700 gånger. Algoritmen brukar vara snabb då tycker jag!

   Svara

 • Rebecka

  |

  Jag tipsade en kompis som haft problem med jättemycket mensvärk länge om ditt första inlägg på ämnet, hon har inte kunnat ha preventivmedel av olika anledningar och fått jobbiga biverkningar av sina smärtstillande. Efter en månad då hon provat utesluta/ändra vissa saker som tex koffein hade hon ingen mensvärk alls! Givetvis ska man vara kritisk och lyssnar inte blint på vad som skrivs på internet, men det borde inte vara farligt alls att prova att utesluta gluten eller koffein ett tag (men är inte läkare så jag vet egentligen inte). Tänkte bara att du kanske ville höra att du skrivit om hormoner även har lett till något bra för någon som motvikt till kritiken. 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh vad glad jag blir! Har läst många liknande historier också, just om koffein. För egen del skulle jag säga att det bara blev lite bättre. Men det ska bli intressant att se hur det är nu nästa gång. Det här är andra cykeln jag utesluter koffein. Hoppas det håller i sig för din vän och inte bara var en slump att det blev bättre 🙂

   Svara

 • Nina

  |

  Den tatueringen du ville göra var det inte: Aliquando et insanire iucundum est – vilket betyder Ibland är det skönt att få vara galen. (!!) Eller ?? Visst var det den du ville tatuera haha tycker det är sjukt att jag minns tydligt att det var ett quote du tyckte mycket om för det gjorde jag med back in the day. haha

  Svara

  • Egoina

   |

   Tror inte det var den, för den texten hade jag på väggen 😂😂🙈

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv