Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Lunch

Just nu äter jag nudlar, men det här är hur jag önskar att min lunch såg ut. I måndags lyxade jag nämligen till det med sallad från Holy Greens. Min favorit är Melon Mynta. Citroncrémen i den är too die for. Jag valde till rödbetshummus också. Så gott!

Mitt nya lunchsällskap för tillfället är Please like me (finns på Netflix). En rolig, knäpp och faktiskt stundtals ganska mörk serie. Jag överväger om jag ska börja se den nya säsongen av Game of Thrones. Men risken är ju ganska stor att fastna. Vad tycker ni? Är den bra? Jag hörde två tjejer prata om det senaste avsnittet på bussen häromdagen och de avslöjade så mycket detaljer att jag var tvungen att gå av två hållplatser tidigare. Hallå folk. Inte ok att att spoila offentligt.

Nu ska jag jobba en timme till och sedan kommer Linda och hämtar mig. Har saknat henne så mycket! Vi ska köpa lite grejer så att vi kan påbörja en liten make over av hennes hem. Ska bli så kul. Har man inget eget hem att fixa med får man leva genom andra liksom.

 

HITTA VÄNNER

 

De senaste dagarna har jag fått önskemål om ett nytt hitta-vänner inlägg. Er önskan är min lag! Hösten känns ju som ett perfekt tillfälle för nya bekantskaper. Kanske har man flyttat till en ny stad för att studera eller kanske insåg man att man hade så himla dryga vänner i somras och behöver nya (obs skojar) (eller vad vet jag).

 

Ni vet hur det går till vid det här laget:

 

Skriv någon rad om er själva, var ni bor och er mejl (skriv den i själva kommentaren, annars är det bara jag som ser den) under detta inlägg så att en ny potentiell vän kan mejla. 

 

Typ såhär:

HELSINGBORG. Jag är 28 år gammal, tycker om att fika, gå promenader, titta på serier och tackar aldrig nej till ett glas vin. Söker någon med mycket humor och självdistans som jag kan prata om allt från viktiga saker till extremt oviktiga saker med. Stort plus om du är spontan och en ja-sägare. (Och om du gillar Nutella). Hoppas att du finns där ute! Mejla till egoina.blogg@hotmail.com.

 

Annars kan man såklart prova att hitta lyckan i ett gammalt vänner-inlägg:

 

Första inlägget.

Andra inlägget.

Tredje inlägget.

Fjärde inlägget.

 

LYCKA TILL! ?

 

Rekvisita när den är som bäst

Denna dag har gått i ett! Jag vet seriöst inte var den tog vägen. Jag har inte hunnit med ens hälften av vad jag skulle göra. Tur det finns fler dagar denna vecka.

 

Titta nöjd tjej när jag äntligen fick äta den här glassen idag. Jag behövde den nämligen till en bild. Rekvisita när den är som bäst.

 

Cannelloni med champinjoner och solrospesto

 

Jag trodde inte att vi skulle vara sugna på pasta på ett väldigt bra tag efter att vi kom hem från Italien. Men den känslan gick typ över i takt med att flygplanet landade på svensk mark ; ))

Det är första gången jag lagar cannelloni. Det är nog första gången jag äter det också nu när jag tänker efter. Vilken sten har jag bott under egentligen? Det blev mycket gott! En aning trixigt och inte något man slänger ihop en stressig vardagskväll. Men en lyxig och mysig rätt när man har lite mer tid.  Vi följde detta recept, fast med följande ändringar: Vi hade vitlök i svampen och smaksatte tomatsåsen med buljong och vinäger. Rekommenderas!

Nog babblat. Lemme show you how it’s done:

 

 

Ingredienser (till 4 personer)

250 gram svamp

8 st färska lasagneplattor

1 st gul lök

200 gram ricotta

100 gram philadelfiaost

100 gram parmesan

50 gram basilika

100 gram solroskärnor

5 dl tomatjuice

2 dl olivolja

Vitlök

Timjan

Buljong, salt & peppar

Sallad, t.ex. ruccola och tomater

 

Börja med att hacka upp och steka svampen och hälften av löken. Smaksätt med vitlök, salt & peppar. Lägg åt sidan så att det kan svalna.

 

Mixa solrosfrö, basilika och olivolja till en pesto. YES äntligen får jag användning av min mortel, tänkte jag. Det enda jag använt den till hittills är liksom att krossa turkisk peppar när vi skulle göra shots…….. Men det gick inte alls att göra peston på detta sätt tyvärr och jag fick ta fram min stavmixer istället. Så don’t bother.

 

Sedan ska peston, svampen och löken som lades åt sidan, ricottan och färskosten blandas till en röra. Lägg en generös klick av blandningen på kortsidan av pastaplattan och rulla ihop. Vi kunde inte bestämma oss för om vi ville ha tjocka och korta rullar, eller smala och långa. Så vi gjorde två olika varianter.

 

Fräs resten av löken, tillsätt tomatjuicen och smaksätt med önskade kryddor. T.ex. timjan, buljong, vinäger eller andra örter. Salta och peppra. Riv parmesanen. Häll sedan över tomatjuicen på cannellonin och strö över parmesan. Sätt in i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

 

Klart! Servera med sallad och njut!

 

Bellizimo!

 

En fredag i Simrishamn och vinprovning på Nordic Sea Winery

När jag kom hem från Norge kände jag att nej, det måste fortsätta hända roliga saker i mitt liv. Så jag tog makten i egna händer och bestämde mig för att boka en liten surprise till F.

 

I fredags var det dags. Jag hämtade upp honom…eller han hämtade upp mig rättare sagt och så begav vi oss mot okänd destination. Jag fick agera gps och utan att avslöja målet berättade jag bara var och när han skulle svänga.

 

Till slut var vi framme i Simrishamn! Han gissade på Ystad, Göteborg och till och med Lund. Men Simrishamn såg han inte coming. Väl där checkade vi in på vårt hotell och drack bubbel ur dricksglas.

 

Vi piffade till oss, åt chips och sedan var det dags att gå. Vi gick genom ett bostadsområde, längs en stor trafikerad väg (miss av mig som tyckte att vi skulle gå) och när vi kom till en industriområde undrade F vad i hela världen vi skulle egentligen. Men när vi kom närmre och han såg namnet på gatan förstod han.

 

Vi skulle på vinprovning såklart! Ni kanske minns att jag gav det till F i födelsedagspresent. Jag tyckte det var på tiden nu och googlade runt efter vinprovningar i Skåne, men det var ganska dåligt utbud faktiskt. Till slut hittade jag Nordic Sea Winery i Simrishamn och bokade deras paket ”Från druva till vin med kvällsmeny”.

 

Vi blev placerade vid vår plats, beställde ett glas bubbel och sedan fick vi se en kort film om hur druvorna skördas och vinets grunder.

 

Efter filmen fick vi ta på oss orangea rockar och hjälmar för en liten guidad rundtur.

 

Som en liten skolklass. Så gulliga. Det är förresten SÅ annorlunda att gå på event när de inte är bloggrelaterade. Jag är ju van vid att man får små fotopauser. Men inte här inte. Dessutom var jag nästan den enda som tog bilder. Tur att jag har slutat skämmas över sånt.

 

Det mesta var inglasat och det var fotoförbud i den andra delen vi var i, men här kan ni se ekfatshallen. Nordic Sea Winery tillverkar inga egna viner utan de får in jästa viner från hela världen som förädlas, lagras och buteljeras. De tappar upp hela 20 miljoner liter(!) vin varje år här och säljer till Systembolaget. Tror jag i alla fall. Jag minns inte helt då jag var lite vimsig efter allt bubbel och såg mest fram emot att prova vin. Hehe. En massa vin i alla fall!

 

När vi kom tillbaka till våra platser stod det fem glas uppradade. Som jag förstått efter mitt googlande är det här max antal viner man får prova på en vinprovning. Det ligger mellan 3-5. Lite dåligt tycker jag. Man vill ju prova massor! Men såhär i efterhand är det kanske bra ändå. Jag hade inte kunnat komma ihåg 20 sorter vin och noob som jag är hade jag inte fått något värde utav provningen utan hade mest bara blandat ihop alla tror jag. För att inte tala om hur full man hade blivit…… Eller ja, man ska ju spotta. Men komigen, vem gör det egentligen.

 

Vi fick lukta och smaka och så berättade guiden vad de olika vinerna smakade och vad de passade bra till. Jag hade önskat att just denna del tog lite längre tid och att vi dessutom fått möjlighet att smaka på och bedöma vinerna själva innan hon berättade vad de smakade på riktigt. Det hade varit kul att se vilka smaker jag faktiskt känt utan facit i hand.

 

Jag är ju relativt ny på det här med vin och tyckte att alla vinerna vad goda? Ingen svår tjej på vinfronten alltså. Men en sak som var intressant var när de kom in med snacks mitt i provningen och jag provade att äta och dricka till vinerna, då smakade vissa helt annorlunda. Det säger väl sig själv, men det var kul att känna skillnaden så tydligt.

 

Sedan var det dags för huvudrätt! Det var lamm med gulbeta…och något annat. Sorry för världens sämsta matbeskrivning, men jag hade druckit en hel del vin ok.

 

Och efterrätt som var en cheesecake. Mmmm. Denna var SÅ god. Den hade allt som jag kunde önska av en cheesecake. F var dock inte lika imponerad och menade att det här är ju inte en cheesecake. Det är ju en klick ovanpå smulor! Så ska inte en cheesecake se ut! Jag vet inte när han blev kämpe för cheesecakens utseende och form, men försök minsann inte lura honom att detta är en cheesecake.

 

När vi ätit upp och vinprovningen var över bestämde vi oss för att spana in Simrishamns uteliv innan vi gick tillbaka till hotellet. Det visade sig att det var i princip obefintligt, förutom detta lilla ställe där det var livemusik (fram till 22.30 : O !!!), så vi köpte en öl och satte oss med filtar på uteserveringen.

Ett väldigt mysig fredag i Simrishamn! Vinprovningen var väldigt lyckad också! En annan gång hade det dock varit trevligt att besöka en vingård som tillverkar egna viner. Det får bli nästa mål : )

 

SAPIENS

I samarbete med Nextory.

 

 

JAG LÄSER VÄRLDENS BÄSTA BOK! Jag har inte läst hela ännu, men jag vågar redan säga det. Jag fick tipset av en läsare för någon vecka sedan och laddade genast ner boken på Nextory. Ibland undrar jag om det inte är så att det är NI som är influencers och inte jag? Jag gör ju allt ni säger och tipsar om.

 

 

”SAPIENS – En kort historik över mänskligheten” heter boken och är precis som titeln avslöjar en kortfattad historia om mänskligheten från första början fram till nu. Boken är väldigt lättläst och handlar om vår människoart – sapiens.

Den tar upp massa spännande saker och är full av aha-upplevelser. Visste ni exempelvis att det naturliga urvalet har främjat tidig födsel? Under vår utveckling har vår hjärna växt samtidigt som vi börjat gå på två ben. En upprätt gång krävde smalare höfter, vilket i sin tur gjorde bäckenet trängre och det i kombination med att barnens huvud blev större gjorde att kvinnor löpte stor risk att dö under förlossningar. De som födde barn för tidigt klarade sig därför bättre och födde fler barn. Om man jämför med andra djur föds människor bara ”halvfärdiga” och är beroende av vuxna i flera år. En annan spännande sak var när sapiens gick från att vara jägare och samlare till att bruka jorden. I 2,5 miljoner år livnärde vi oss på att förflytta oss runt och samlade växter och jagade djur utan att bestämma var något skulle växa eller hur djuren skulle föröka sig. Men sedan kom vi på att vi kan odla själva och började domesticera djur och växtarter. Detta kallas jordbruksrevolutionen och enligt författaren är det historiens största bluff. Det tog mer tid, vi fick sämre kost, skördarna blev ofta förstörda och våra kroppar var inte utvecklade för att utföra det tunga arbetet ett jordbruk krävde vilket medförde massor av åkommor. Jag kan prata hur länge som helst om allt som jag lärt mig från denna bok, men tänker att ni får läsa den själva. Förutom en historisk överblick tar den också upp andra viktiga ämnen om samhället som patriarkala strukturer och hur grupptänk fungerar.

 

 

Denna bok har typ förändrat mig. Den får mig att känna att jag ”knäckt koden” och att jag nu förstår hur allt hänger ihop. Varför samhället är som det är och inte minst mig själv som människa. Jag känner mig typ religiös? På grund av boken känner jag att mycket jag tänkt som självklart faktiskt inte är det, det låter kanske konstigt, men det är som att jag har en mer objektiv syn på livet nu. Jag har också ändrat mitt sett att se på mat. Numera tänker jag på mig själv som en jägare och samlare (haha) och ser mina måltider lite mer som plockmat och snarare ”lite av allt” istället för uppstyrda måltider hela tiden.

Det är knäppt hur en bok kan påverka en så mycket och då har jag inte ens läst hela. Jag tror jag får återkomma med en utförligare recension när jag läst ut den för jag märker att jag har ett stort behov av att diskutera den. Men läs den!!! Ni måste göra det! Så diskuterar vi den sen.

 

 

Ta del av mitt erbjudande som jag har tillsammans med Nextory. Med koden EGOINAS får ni 30 dagars gratis läsning eller lyssning. Erbjudandet gäller endast nya medlemmar och det går såklart att säga upp kontot precis när man vill. Läs mer eller signa upp er HÄR.

 

En nyhet är att Nextory nu har familjeabonnemang! Man kan alltså ha ett konto med flera profiler precis som på Netflix. Så bra! Jag ska tvinga F att läsa Sapiens ; ))

 

Trevlig läsning på er nu!

 

Lyckad helg

Ett litet hej bara. Vilken mysig helg jag haft! I fredags överraskade jag F med vinprovning, middag och hotellövernattning (mer om det senare), i lördags roadtrippade vi runt i Skåne och idag har vi bara tagit det lugnt. 10/10 på vad varje helg borde innehålla.

Det har varit superfint väder i helgen, men man känner ändå att hösten är på väg då luften är friskare än vanligt. Men inte mig emot. Ser fram emot att tända ljus, sitta med filt i soffan och dricka te. Allt det där gör jag året runt förvisso, men ser fram emot att det liksom är säsong att man ska göra så. Okej? Pratar jag seriöst om vädret? Zzzzzzzzzzz.

Vi hörs mer imorgon. Har massa att visa er!

 

Såhär såg jag ut i fredags. Jag hade på mig en ny klänning som finns här (adlink). Har fastnat för det bohemiska på sistone. Känner mig så fin i det och dessutom är det väldigt tre-rätters-vänligt då det nästan alltid är lite oversize ; ))

 

Arkiv