En fredag i Simrishamn och vinprovning på Nordic Sea Winery

När jag kom hem från Norge kände jag att nej, det måste fortsätta hända roliga saker i mitt liv. Så jag tog makten i egna händer och bestämde mig för att boka en liten surprise till F.

 

I fredags var det dags. Jag hämtade upp honom…eller han hämtade upp mig rättare sagt och så begav vi oss mot okänd destination. Jag fick agera gps och utan att avslöja målet berättade jag bara var och när han skulle svänga.

 

Till slut var vi framme i Simrishamn! Han gissade på Ystad, Göteborg och till och med Lund. Men Simrishamn såg han inte coming. Väl där checkade vi in på vårt hotell och drack bubbel ur dricksglas.

 

Vi piffade till oss, åt chips och sedan var det dags att gå. Vi gick genom ett bostadsområde, längs en stor trafikerad väg (miss av mig som tyckte att vi skulle gå) och när vi kom till en industriområde undrade F vad i hela världen vi skulle egentligen. Men när vi kom närmre och han såg namnet på gatan förstod han.

 

Vi skulle på vinprovning såklart! Ni kanske minns att jag gav det till F i födelsedagspresent. Jag tyckte det var på tiden nu och googlade runt efter vinprovningar i Skåne, men det var ganska dåligt utbud faktiskt. Till slut hittade jag Nordic Sea Winery i Simrishamn och bokade deras paket “Från druva till vin med kvällsmeny”.

 

Vi blev placerade vid vår plats, beställde ett glas bubbel och sedan fick vi se en kort film om hur druvorna skördas och vinets grunder.

 

Efter filmen fick vi ta på oss orangea rockar och hjälmar för en liten guidad rundtur.

 

Som en liten skolklass. Så gulliga. Det är förresten SÅ annorlunda att gå på event när de inte är bloggrelaterade. Jag är ju van vid att man får små fotopauser. Men inte här inte. Dessutom var jag nästan den enda som tog bilder. Tur att jag har slutat skämmas över sånt.

 

Det mesta var inglasat och det var fotoförbud i den andra delen vi var i, men här kan ni se ekfatshallen. Nordic Sea Winery tillverkar inga egna viner utan de får in jästa viner från hela världen som förädlas, lagras och buteljeras. De tappar upp hela 20 miljoner liter(!) vin varje år här och säljer till Systembolaget. Tror jag i alla fall. Jag minns inte helt då jag var lite vimsig efter allt bubbel och såg mest fram emot att prova vin. Hehe. En massa vin i alla fall!

 

När vi kom tillbaka till våra platser stod det fem glas uppradade. Som jag förstått efter mitt googlande är det här max antal viner man får prova på en vinprovning. Det ligger mellan 3-5. Lite dåligt tycker jag. Man vill ju prova massor! Men såhär i efterhand är det kanske bra ändå. Jag hade inte kunnat komma ihåg 20 sorter vin och noob som jag är hade jag inte fått något värde utav provningen utan hade mest bara blandat ihop alla tror jag. För att inte tala om hur full man hade blivit…… Eller ja, man ska ju spotta. Men komigen, vem gör det egentligen.

 

Vi fick lukta och smaka och så berättade guiden vad de olika vinerna smakade och vad de passade bra till. Jag hade önskat att just denna del tog lite längre tid och att vi dessutom fått möjlighet att smaka på och bedöma vinerna själva innan hon berättade vad de smakade på riktigt. Det hade varit kul att se vilka smaker jag faktiskt känt utan facit i hand.

 

Jag är ju relativt ny på det här med vin och tyckte att alla vinerna vad goda? Ingen svår tjej på vinfronten alltså. Men en sak som var intressant var när de kom in med snacks mitt i provningen och jag provade att äta och dricka till vinerna, då smakade vissa helt annorlunda. Det säger väl sig själv, men det var kul att känna skillnaden så tydligt.

 

Sedan var det dags för huvudrätt! Det var lamm med gulbeta…och något annat. Sorry för världens sämsta matbeskrivning, men jag hade druckit en hel del vin ok.

 

Och efterrätt som var en cheesecake. Mmmm. Denna var SÅ god. Den hade allt som jag kunde önska av en cheesecake. F var dock inte lika imponerad och menade att det här är ju inte en cheesecake. Det är ju en klick ovanpå smulor! Så ska inte en cheesecake se ut! Jag vet inte när han blev kämpe för cheesecakens utseende och form, men försök minsann inte lura honom att detta är en cheesecake.

 

När vi ätit upp och vinprovningen var över bestämde vi oss för att spana in Simrishamns uteliv innan vi gick tillbaka till hotellet. Det visade sig att det var i princip obefintligt, förutom detta lilla ställe där det var livemusik (fram till 22.30 : O !!!), så vi köpte en öl och satte oss med filtar på uteserveringen.

Ett väldigt mysig fredag i Simrishamn! Vinprovningen var väldigt lyckad också! En annan gång hade det dock varit trevligt att besöka en vingård som tillverkar egna viner. Det får bli nästa mål : )

 

56 gillar

Comments (25)

 • Anna

  |

  Haha jag kommer från Simrishamn så jag vet hur dött här är… men kul att ni uppskattade vineriet!
  Jag har ett tips på vinodling som producerar sitt eget vin, nämligen Hällåkra vingård i Grönby, skåne. Supergott vin, engagerad personal och underbar omgivning.! Ett litet tips bara.

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha 😉 Tack för tipset! Jag såg den när jag googlade runt, men då jag inte förstod hur man bokade så föll den bort (hehe, bekväm tjej). Men tack för tipset, kanske får bli den nästa gång 🙂

   Reply

 • Fannie

  |

  Ästad vingård gör eget vin. Glöm inte att boka in sinnenas spa samtidigt 😀

  Reply

 • Josefine

  |

  Hej! Ville bara säga att under din header kommer en annons upp om fettsugning med en bild på en mage med ritade streck på..inte så jättehärligt utan mest ångestframkallande för många med mig skulle jag tro. Tänkte så du är medveten om det ifall det är något du inte märkt 🙂 brukar ju komma upp olika annonser beroende på vad man själv varit inne och kikat på, men då jag aldrig sökt på någon fettsugning så är de nog fler än jag som ser denna annons. Ha det bra och tack för en superbra blogg! ♥

  Reply

  • Egoina

   |

   Oj!! Tack för att du säger till, det måste vi fixa!

   Reply

 • Sofia

  |

  Vilken rolig överraskning! 🙂

  Reply

 • emblas.se

  |

  Så kul!! <3
  Vet inte varför, men jag kom att tänka på programmet Rea som gick i slutet av 90-talet när jag såg era orangea dräkter..? ^^

  Reply

 • Martina

  |

  Jag gav min kille i 30-årspresent en helg på Ästad vingård (i Halland nånstans, man svängde av vid Ullared🤓). SÅ uppskattat var det! Dom gör eget vin, man fick vara med på en vingårdsvandring och se hur allt gjordes den druva till vin. Sen vinprovning, spa och femrätters på det👌🏻 Rekommenderas verkligen!

  Reply

 • Robert

  |

  Smarrigt! Intressant hur vinsmakerna kan förändras av annat tilltugg. Kan man nog nörda ner sig rejält i om man vill. 😉

  Reply

 • Ella

  |

  När jag jobbade jade vi ibland en genomgång av alla viner vi erbjöd på menyn för att vi skulle veta hur de smakade och kom upp i typ 7-8st röda och lika många vita. Tyckte det var helt bananas i början, men sen när jag blev restaurangchef så åkte jag på mässor där de typ hällde i en öl/vin/spritsorter samtidigt som de försökte sälja in till en och då lärde jag mig hantera mängderna. Men tror fem är rätt lagom att börja med, haha. Vill du smaka mer kan du alltid bli inköpare.
  Jag tänkte också tipsa om en grej jag kör med två av mina vänner – wine club. Vi köper varsin flaska vin av förutbestämd sort (typ en druva eller ett land eller prisklass) och sen kör vi en provning hemma där vi har skrivit ut små mallar där man får skriva kommentarer och resencioner, som vi sedan klistrar in i en bok tillsammans med etiketten. Väldigt kul, för de andra köper ofta viner man själv inte skulle köpa och man utforskar hela tiden massa nytt och vi är tre pers, så man blir inte överväldigad. Uppmuntra alla som tycker om vin att pröva något liknande!
  Sorry för lång kommentar, hehe.

  Reply

  • Egoina

   |

   Så bra tips! Måste dra ihop en vinprovning 😄🍷

   Reply

 • Johanna

  |

  Åh älskar att prova vin! Mina föräldrar är sjukt vinintresserade så jag har varit på vinprovningar hela livet. Som barn fick vi såklart bara hänga på och äta köttfärsås vid ett barnbord vid sidan om. Nu är vi inte medbjudna på vinprovning med deras “vinprovargäng” längre men blir en hel del gott vin när man är hemma. Dessutom driver de ett vinimportbolag och där får vi ibland vara med när de ska prova ut nytt vin till sortimentet. Sist provade vi 12 viner (två omgångar om sex) innan maten och smaklökarna tappar lite efter typ 8-10 viner. Man dricker ju bara sjukt lite av varje vin och spottar i spottkopp under tiden för att inte bli kalasfull. Det är sjukt häftigt att vara med i alla fall. Vi brukar vara 8-10 personer när de är sån utprovning och alla kan så sjukt mycket om vin, så häftigt att lyssna på!

  Reply

  • Egoina

   |

   Vad roligt 😊

   Reply

 • Sofia

  |

  Kolla upp helsingörs vinfestival. Den brukar vara i oktober. Man måste köpa biljett i förväg och sedan är det en massa vinförsäljare som man får provsmaka från, hur mycket man vill (klarar). De har även lite ost och chokladprovning. 🙂 Man kan även köpa med hem om man vill. Brukar vara kul dock ingen som berättar om vinerna etc som på en riktig vinprovning.

  Reply

 • Nilla

  |

  HAHAHAHA skrattade så mycket åt alla dina ” jag hade drickit en hel del vin” 😂 Du är för underbar 😃Härligt att ni fick en sån mysig helg. Förtjänar ni allt. Kram från ett varmt Grekland.

  Reply

 • Kattis

  |

  Älskade din instastory där på kvällen när det hafe druckits lite och det märktes att du var lite dragen :’) ville verkligen sitta där själv med ett glas vin men sätt hemma själv o åt glass istället. Inye fy skam men…

  Reply

  • Kattis

   |

   Nu ser det ju ut som att jag smuttat lite på vinet här ikväll…. men näe det är bara min telefon som autocorrectar helt fel. Haha.

   Reply

  • Egoina

   |

   Haha skrattade (och skämdes lite) när jag tittade på dem dagen efter 😂

   Reply

 • Lovisa

  |

  Vilken rolig överraskning! Vinprovning är verkligen kul, och nej jag har inte heller förstått grejen med att spotta. När jag var på utbyte i Australien så besökte vi en del vingårdar och provade viner. Vi var på flera olika vingårdar samma dag så man kände av alkoholen mot slutet av dagen haha! Det roligast var nog ändå att de amerikanska utbytesstudenterna som var under 21 fick dricka för första gången och blev “jättefulla” redan efter första stället när alla andra var i princip opåverkade haha!

  Reply

 • Emma

  |

  Låter som en supermysig helg, kul att överaskningen blev så lyckad! 😘😍

  Reply

 • Linn

  |

  Kan starkt rekommendera Pieve de Pitti i Toscana. Magiskt vackert!

  Reply

 • Elin

  |

  Arilds vingård? Nära om ni bara vill ha en trip över kvällen 😊

  Reply

 • Anna S

  |

  Finns en lite mindre vingård utanför Ystad, om du är i krokarna igen någon gång. Köpingsbergs vingård. Både vin och champagne 😀http://kopingsberg.se

  Reply

 • linda

  |

  bodde man på samma ställe eller ni tog in på ett annat hotell?

  Reply

  • Egoina

   |

   Vi tog in på ett annat hotell. Kockska gården hette det 🙂

   Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv