Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Status med mina palettblad

Hur går det med dina palettblad?

Denna fråga har jag fått flera gånger de senaste dagarna. Så vi tar helt enkelt och kikar!

 

Här är de. Alla mina palettisar.

 

Detta är min första palettblad. En China rose. Den växer och frodas. Den växer dock inte lika fort som jag hoppats. Alla säger att palettblad växer som ogräs och det gjorde att jag hade megaförväntningar. Men njä. Tycker den växer som en vanlig växt. Inte fort nog det vill säga.

Jag har klippt den en gång eftersom jag ville att den skulle växa åt sidorna och inte bara rakt upp och det verkar ha gått fint.

 

Här är palettisarna jag fick på posten.

Ni kanske minns den snälla tjejen som skickade massa sticklingar till mig på posten? Tre av dem överlevde, men till min stora sorg dog en av dem kort därefter. Jag har alltså bara två stycken kvar. Den till vänster är Abbey Road och de två till höger är Great falls Alamore.

 

 

Den sistnämnda växte så knasigt och verkade vara på väg att dö, så jag tog en stickling av den och hoppas på att kunna återuppliva den om inte krukan får fart igen. Tips till alla: Låt inte sticklingar ligga på posten i veckor.

 

Abbey Road växer dock så det knakar. Den är så fin <3 Tänk att den överlevde i flera veckor av mörker i ett kärlekslöst hål. Kan relatera (haha omg).

 

 

Jag har låtit mina palettblad stå i skuggan hela tiden nu under megasommaren som varit. Men igår när vädret var mildare och de var nyvattnade fick de sola sig en liten stund (tillsammans med mina nytvättade skor). Men var försiktiga hörni, palettisar kan bränna sina blad : ((

Det är alltså status på växtfronten. Är så kär i mina växter. Inspekterar, pratar och vattnar varje dag. 2018 ska bli året då jag blir en växt-människa. Sådeså.

 

122 gillar

Kommentarer (29)

 • Andrea

  |

  Var tvungen att spara detta inlägg på bloglovin’ pga det var så gulligt så jag dog lite ?

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha ❤️❤️

   Svara

 • Aldona

  |

  Vad fina de är???

  Svara

 • Frida

  |

  Jag tror den första blomman fokuserar på att få ordentliga rötter i den lite större krukan innan den börjar växa över jord. Annars står den ostadigt ju! Den kommer ?

  Svara

  • Egoina

   |

   Hoppas! ?

   Svara

 • Robert

  |

  Härligt att det växer så det knakar på sina håll. 😉 Såg jättefina ut. 🙂

  Svara

 • @inredningsdesign / Instagram

  |

  Kan man köpa den med rosa inslag i någon blomsterhandel? Annars vill jag gärna ha en stickling av någon som har (bor i Skåne). Så fin!!

  Svara

  • Egoina

   |

   Du kan få en av mig när den växt till sig ?

   Svara

   • @inredningsdesign / Instagram

    |

    Åh, TACK! Jag kör till Hbg så fort du ger klartecken. (Läs: jag har noll aning om hur lång tid det tar för en stickling att ”föröka” sig.) ?

    Svara

    • Egoina

     |

     ??

     Svara

  • Hanna

   |

   Åh så synd att du inte bor i Linköping eller kring här, jag har typ 10 sticklingar med ordentliga rötter som bara står!

   Svara

   • Olivia

    |

    Åh jag bor i Norrköping och vill gärna köpa sticklingar om du vill bli av med dom? Min sambo jobbar i Linköping 🙂

    Svara

 • Sofia

  |

  Jag va en riktig blomtant när jag var liten. Nu har jag flyttat till eget och har köpt hem växter men jag är sååå besviken på att alla växer så sakta x)

  Svara

 • S

  |

  Ge näring en gång i veckan om du inte gör det så kommer du säkert märka en skillnad. Tror även de skulle gilla lite mera sol.
  Jag har mina palettisar i sol från 14-19 och de klarar de hur bra som helst, så länge de får mkt vatten och inte direkt solljus då de verkar känsliga mot uv-strålning.

  Svara

 • Julia

  |

  Tips. Stick ner din stickling i jämnfuktig (!) jord och sätt en plastpåse över. Så rotar jag alltid mina paletter och det funkar alltid super

  Svara

 • Sladjana

  |

  Vad roligt att du älskar paletter. Jag är riktig kär i de. Har över 100 olika sorter och alla har något speciellt.
  När du får paletter på posten lägg de alltid i vattenbad. Jag dränker hela i vatten tills de återfår krispigt och ser pigga ut. Sedan rotar jag de i vatten.
  En del är svårare att rota i vatten så jag planterar de i jord och lägger en plastpåse över. Klipper kanter (öron) på påsen och låter den stå tills den rotar sig.
  Kram

  Svara

 • Rebecka

  |

  Blev konfunderad över att det var ett pepparkakshus i bakgrunden på sista bilden ?

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha faktiskt likt!

   Svara

 • Sara

  |

  Fina paletter! Var lite försiktig med att vattna och sen ställa i solen dock, då kan de brännas. Mina palettblad står i öster och jag vattnar på eftermiddagen/kvällen (mina växter som står i väster får jag typ vattna på natten haha).

  Svara

 • Anna

  |

  Ååh blir så avis. Önskar jag kunde hålla på med växter men går inte. Min katt äter upp exakt allt som kommer innanför dörren :’( hur vi än ställer det så hittar han det och börjar äta. Han skäms inte ens! Haha!

  Svara

 • Josefin

  |

  Åh nu bara måste jag tipsa om webarchive. Där kan du skriva in en hemsida och se hur den såg ut för x antal år sedan, så intressant! Jag testade med Scan.se, 2001. Det fanns en sida uppdaterad i juli: https://web.archive.org/web/20010711122227/http://www.scan.se:80/. Kan det vara ”Sjung karaoke i Barnens kök” som du ville utforska mer kanske? 😀

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha mycket möjligt! Så kul!

   Svara

 • Malin

  |

  Åh, vad fina!

  Svara

 • Cecilia

  |

  Tipsar om att gå med i Facebook-gruppen Palettbladsgäris för mer tips och för att byta till dig fler sticklingar. Så mysig grupp!

  Svara

 • Maria

  |

  Tror inte den färsta är en china rose. Bladen är för spetsiga och den växer inte på sättet china rose gör. Kan vara en onamnad eller någon riktigt gammal sort. Tipps för att rota lättast är att antingen rota genom att ställa i vatten eller genom att stoppa den i jord som är ordentligt blöt och sedan ställa i en plastpåse så den hålls fuktig. Undvik att ha orotade eller nyrotade paletter i sol de första veckorna då de gärna vissnar och kan bränna sig. När de är rotade och klarar sig utan plastpåse är det fine att ställa i sol. Great falls Alamere är en låg och långsamtväxande så den tar tid på sig.
  Lycka till!

  Svara

  • M

   |

   Precis, första är ingen china rose! 🙂

   Svara

   • Egoina

    |

    Vet du vad den heter då? ?

    Svara

    • Michelle

     |

     Vet faktiskt inte, men en China rose har inga spetsiga blad på det sättet utan är mer ”runda” i sin form och har sällan så mycket vitt på nya blad! Kan vara en NN/Jane Doe, eventuellt en Eleanor, men är långt ifrån säker 🙂 alla jag är osäker på brukar jag fråga om på en palettbladsgrupp på Facebook där de är snabba med olika bud 😀 man kan också söka på sorten i grupperna för att se vad andra identifierat den som. Google är i detta fallet sämre faktiskt då många felnamnar. Det är en riktig djungel (hehe) med alla sorter – men sjukt roligt ?

     Svara

 • Stina

  |

  Jag har mina ståendes inlett soligt fönster mellan 10-16 och de växer så det knakar. Ju mer sol ju snabbare växer mina.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv