Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Saker man behöver (eller kanske inte behöver) när man ska få en bebis

 

Här kommer det, mitt mest efterfrågade blogginlägg någonsin tror jag. Ett inlägg om vad man behöver köpa inför att man ska få barn och bli förälder.

Vill bara inleda med att säga att detta är såklart inte fakta. Det är högst subjektivt. Vad man behöver beror på hur man är som förälder, vad man tycker är viktigt och vad för typ av bebis man får. Det är alltså helt omöjligt att förbereda sig helt och hållet. Antingen kommer du att ha massa saker du aldrig använder, eller så kommer du inse att det finns saker du saknar eller önskar att du haft.

Något jag tänker kan vara vettigt att ha i bakhuvudet är att det går att köpa saker när bebisen har kommit. Det är skönt att ha allt klart innan, men det är ingen panik om det inte är så. Det löser sig!

Det här blev inte en lista på vad man behöver köpa, det blev för svårt. Det är istället en reflektion kring sakerna vi köpte. Vad funkade för oss och vad funkade inte. Var var onödigt och vad var de bästa köpen.

 

 

Vagn. Vi valde en Bugaboo Fox och jag är supernöjd med valet av vagn. Vi bor i stan och rör oss mest i stadsmiljö. Vagnen är smidig, lättkörd och tar lite plats. När vi fäller ihop den får den plats i vår sportbil. Tyvärr kanske, hade nog skaffat ny bil vid det här laget annars.

Men! Henri har hatat vagn sedan dag 1. Det har aldrig funkat för oss. Med facit i hand hade jag velat ha en vagn ändå, det är mycket man ska ha med sig och jag har i perioder kunnat muta honom till att sitta korta stunder och ibland har han sovit i den, då har det varit underbart. Men vi hade absolut inte behövt ha en vagn de första månaderna. Helt ärligt ångrar jag att jag inte bara gav upp vagnen tidigare. Att gå utanför dörren var så förknippat med ångest och när jag äntligen gav upp och använde bärsele blev livet så mycket enklare. Under Henris första 1,5 år tog jag alltid med mig bärselen om jag hade med mig vagnen, och det slutade med att vagnen körde runt våra saker mest.

 

 

Tillbehör till vagn. Mugghållare är ett måste. Kanske till och med två. Den använder jag flitigt. Vill också slå ett megaslag för Bugaboo Organizer. Bästa köpet! Vi köpte en skötväska också, men den har jag i princip aldrig använt. Jag fick plats med allt i min organizer. Så himla smidig. Vad gäller andra tillbehör till vagn har vi använt regnskyddet kanske två gånger någonsin, men nu är vi som sagt ingen vagnfamilj. Myggskydd har vi inget, men det kan vara bra att ha. Något annat jag också skulle vilja kalla ett måste är en åkpåse. Så himla skönt att slippa klä på bebisen massa kläder.

 

Vagnskakare. En superbra grej! Den gjorde att Henri gillade vagnen lite mer och i vissa perioder kunde han faktiskt sova i vagnen om jag smög ner honom och sen satte på den. Många bebisar vaknar så fort vagnen slutar röra sig och den här gör alltså så att vagnen skakar. Den håller dock inte så länge, tror ett pass var typ 40 minuter och den behöver laddas ganska ofta. Men den kan vara värd det! Jag hade dock inte köpt denna innan bebisen utan utvärderat behovet först.

 

 

Babynest. Av bilderna i min telefon att döma så älskade Henri sitt babynest, men det är inte riktigt sanningen. Det var ju när bebisen var nöjd och lugn som bilderna togs och det reflekterar inte alltid verkligheten, haha. Det var inget fel på vårt nest, jag älskade verkligen att det hade handtag så att man kunde förflytta honom exempelvis. Men han var inte så nöjd där. Om jag bullade upp och gjorde det mysigt lyckades jag dock ta en snabb dusch ibland, men oftast inte.

 

 

Bärsele. Skulle jag i efterhand välja en enda pryl är det denna. Minns att jag skrev att om man skulle göra en Barbiedocka av Regina 2022 hade den haft en bärsele på sig. Jag hade den på mig konstant, redo att koppla i Henri. Den gav mig ett helt nytt liv. Under vissa perioder var den det enda som gjorde Henri nöjd och det enda sättet han kunde sova. Jag bar honom dygnet runt. Aldrig varit så stark som då. Kan sakna det nu, hans lilla huvud på pussavstånd. Att lukta på honom hela tiden. De första månaderna använde jag en bärsjal och sen en bärsele från Najell. ÄLSKADE båda dessa och kan varmt rekommendera.

 

 

Amningsbehå. Det var inget för mig. Jag ammade heeeela tiden de första månaderna och orkade inte knäppa upp och krångla varannan minut. Stoppade jag ens in brösten vissa dagar? Tyckte mest det var krångligt med spännen och knäppningar och dessutom var amningsbehåarna fula och obekväma. Jag har visserligen små bröst (utan mjölk, hehe) och är ingen bh-fantast generellt sett. Jag använde istället amningslinne, men vanligt linne eller vanlig bh hade funkat lika bra. Vill dock slå ett slag för amningsinlägg. Man läcker mjölk och det är skönt att inte få det på kläderna. En postpartum outfit jag kan rekommendera är: tights, linne och oversize skjorta/kofta.

 

 

Intimdusch. Ett supertips till förlossningen och tiden efter kommer här, en intimdusch! Man fyller denna med ljummet vatten och vänder den upp och ner så blir det som en liten dusch. Bästa grejen att ha som nyförlöst och dagarna efter.

Ett tips är annars att använda duschen (första gången du ska kissa!), men detta blir som samma grej fast man slipper gå in i duschen liksom. Jag använde ingen salva eller kylning eller så, denna var allt jag behövde, Särskilt i början när det kändes läskigt att torka med papper. Jag spolade med denna och baddade med papper. Och helt ärligt det är nice att ha en sån här intimdusch som kvinna även annars, typ när man har mens.

 

 

Napp. Henri var ingen nappfantast. Det är också en sån grej jag önskat att vi hade gett upp tidigare, men vi ville så gärna att han skulle ta napp. Ibland tog han den, men oftast blev han bara upprörd när vi erbjöd. Det gjorde snarare situationen sämre än bättre liksom. Det jag kan känna är att det har varit synd att vi inte haft någonting att trösta Henri med, förutom mina bröst haha. Det kan vara skönt att ha något. Napp eller snutte eller vad som helst. Hade jag fått ett nytt barn hade jag försökt med napp igen. Jag känner mig inte så orolig över att det skulle påverka amningen. Men lätt för mig att säga, vår amning gick hur bra som helst.

 

Nappflaska, ersättningsblandare, salva till bröstvårtor osv. Amningen gick som sagt hur bra som helst. Det har aldrig någonsin varit några problem. Jag har inte haft ont, han har gått upp som han ska och vi har alla älskat hur smidigt det är. Maten är alltid med och det gjorde honom alltid lugn och nöjd. Problemet var snarare tvärtom, han ratade flaska. Vi har försökt och försökt och försökt, men nej han vill inte. Det är också en sån grej jag bara önskar att vi gett upp tidigare. Han dricker välling ibland, ur mugg. Men han har aldrig tagit flaska.

 

 

Bröstpump. Min erfarenhet av bröstpump är inte bra. Kanske inte så mycket för att det gjorde fysiskt ont, men hur det fick mig att känna? Som ett övergrepp nästan. Ursäkta mitt överdrivna ordval, jag kommer inte på något bättre. Jag släpper inte mjölk till en maskin, tycker det känns onaturligt och gillade inte alls det. Men som jag nämnt funkade ju amningen super för mig och fri amning var det enda jag behövde för att producera rätt mängd.

Det jag behövde en bröstpump till var i så fall för att lätta på trycket de få gånger vi var ifrån varandra. Men då skulle jag snarare rekommendera vakuumpump från Elvie. Istället för att ”pumpa” ut mjölken rann den ut naturligt med ett vakuumsug som knappt märks. Man behöver inte göra något, kan bara ha dem under kläderna. Behöver man lätta på trycket funkar såklart också klassikern att handmjölka i duschen utmärkt.

 

 

Gravid/amningskudde. Rekommenderar! Jag köpte denna från BB hugme som jag fortfarande använder. Men första tiden använde jag mig också mycket av random kuddar. Man hittar sina sätt och sina favoriter.

 

Bilbarnsstol/babyskydd. Vi köpte en bilbarnstol och adaptrar till för att kunna fästa den på vagnen. Hade en vision av att *bebisen somnar i bilen och vi sömlöst skulle bära över honom och vips är det en vagn*. Haha lol bilfärder var i särklass det absolut värsta vi kunde göra första året. Han skrek och hade sån panik att jag får ångest av bara tanken. Vi åkte alltså inte bil någonstans om vi inte verkligen verkligen var tvungna. Men många bebisar älskar ju att åka bil och somna, så tanken är god. Numera älskar Henri bilen btw och det är där han somnar lättast, så saker kan vända! Hade vi kunnat skippa bilbarnsstol första året? Ja! Men förstår att många inte kan beroende på var man bor.

 

 

Badbalja. Det känns som att jag bara radar upp en massa grejer Henri hatade, men ja här kommer en till. Vi har badat honom en handfull gånger i hans liv, sen gav vi upp. Det gick inte. Han hatade det. Istället duschade vi honom. De första månaderna hjälptes vi åt medan Frédéric hade honom i sitt knä och när han blev stor nog för att sitta själv har han suttit bredvid någon av oss och lekt och plaskat med något. Numera gillar han att bada om det är ett stort badkar eller en pool – inte i en balja, samma som allt annat antar jag, vill inte känna sig ”instängd”.

 

Papperskorg. Jag trodde att vi inte skulle behöva ha en sophink att kasta blöjor i. Jag tänkte att man tar ut blöjan direkt eller ganska snart, att det inte är något man vill ha liggandes. Tanken är väl god, men det jag inte visste är att man byter blöja typ 10 gånger om dagen i början. Det blir total blöjkaos om man inte har någonstans att slänga dem. Henri bajsade dessutom flera gånger om dagen.

Men det är en myt att det finns luktfria blöjhinkar. Det kommer bli så sjukt äckligt oavsett tyvärr. Fast nyfödda bebisar har inte så äckliga blöjor och sen går det liksom successivt, så man vänjer sig. Efter några dagar med bebis skickade jag iväg F till Ikea där han köpte en stor sophink. Slå gärna ett slag om ni har en fantastisk blöjhink att rekommendera, men jag skulle säga att det inte är värd att lägga mycket pengar på detta.

 

 

Babysitter. Topp två favoritbebispryl efter bärsele kommer här. ÄLSKADE babysitter! Vi köpte aldrig en för att Henri ratade allt, men så fick vi låna denna av Caroline och alltså tack gode gud. Han älskade att sitta i den. Gungade som en galning. När denna kom in i mitt liv hade jag händerna fria lite oftare. Också så smidig att ta med sig, om vi skulle hem till någon eller så.

 

 

Babystol. De första månaderna hade vi en höjbar babysitter, Up&Down från Béaba. Köpte den mest för att han skulle få vara lite högre upp, kunna sitta med oss vid matbordet och så. Den är superbra för att man kan gunga den och man kan använda den från nyfödd. Men det var ingen superhit. Ångrar inte köpet, men hade absolut klarat oss utan.

 

 

Matstol. Vi hade Ikeas Antilop till en början. Superbra eftersom den är i plast och så enkel att torka av. Henri hatade den dock, som med allt man ”sitter fast” i. Det tog inte lång tid innan han lärde sig att nästan välta den. Totalt livsfarlig alltså.

Vi har varit mer nöjda med vår stol från Stokke. Vi har dock aldrig spänt fast honom (eftersom han få panik) och tog bort bebissitsen väldigt tidigt så att Henri kunde klättra upp och ner själv och sen dess har det funkat bra. Samma sak med vagnen egentligen, vi har aldrig kunnat spänna fast honom, det gör bara allt tusen gånger värre. Han måste få känna att han bestämmer själv.

 

 

Kläder. Jag förstår inte det här med att man köper bebiskläder i prematurstorlek. Jag hör folk säga ”mitt första barn var så litet, hen drunknade i storlek 52, vi var tvungna att skynda oss ut och köpa mindre kläder”. Och vissa köper mini-mini kläder bara ifall att man får en väldigt liten bebis. Jag känner lite att…vadådå? Gör det något att bebisar har för stora kläder? Sen kan det såklart vara gulligt eller kul om de passar, men alltså de lider ju inte av det. Vårt problem var snarare tvärtom. Vi fick en megabebis och inga kläder vi hade med till sjukhuset passade. Kunde inte knäppa pyjamasen. Haha.

Generellt är min tanke såhär kring bebiskläder: om inte man har ett intresse och tycker det är kul att klä bebisen i fina kläder så är det mesta ganska onödigt. I början ligger de hud mot hud och filtar kommer man långt med. Får man dessutom bebis på sommaren behöver man verkligen inte mycket kläder. Jag personligen gillade mest pyjamas med dragkedja, tights och bodys. Inte kläder man behöver dra över huvudet, det kändes läskigare än jag trodde. Och så behöver de en tunn mössa. Såklart mer om det är kallt eller om man ska ut. Rekommenderar overaller med öron pga det är det sötaste någonsin.

 

 

Babygym. Megabra grej! Henri älskade sitt gym! Den är anledningen till att jag kunde göra mig en kopp kaffe på morgonen. Vi fick Henris gym i present. Det var verkligen helt perfekt. Massa finesser och det spelade musik. Det följde även med bollar så att man kunde göra det till ett minibollhav när han blev äldre.

 

 

Skötbord. Jag skulle faktiskt vilja säga att skötbord är onödigt. Som nybliven mamma var det skönt att ha en byta-blöja-station, jag uppskattade det. Men jag slutade använda den ganska snart. Jag bytte blöja där jag var istället. Dessutom hatade han blöjbyten så mycket. Han kämpade emot och var så stark så jag vågade inte ha honom högt uppe.

Jag byter blöja överallt, hur som helst. Jag har skötbädden på bilden som jag tar fram och lägger honom på, oftast gör jag det på golvet. Man gör som man vill och tycker känns smidigast, men kanske är skönt att höra att man inte *måste* ha ett skötbord.

 

Spjälsäng. Samma sak med spjälsäng, inget måste om man är okej med att samsova. Vi använde aldrig vår, inte en enda gång. Det gick inte och helt ärligt gav vi upp att försöka ganska snart. Min nattsömn var värd för mycket. Vi har sålt den för längesedan. Innan dess använde vi den för att förvara tvätt i (haha) och använda som fängelse för Henri om jag behövde göra något snabbt, men tog ju inte lång tid innan han lärde sig att klättra ur.

Skulle vi få ett nytt barn vet jag inte hur jag hade tänkt. Kanske blir för mycket med fyra personer i sängen? Jag hade i så fall köpt en spjälsäng som man kan ta ner kanten på och haft intill sängen, tror det hade funkat bättre. Men vem vet, vissa bebisar gillar att sova själva.

 

Madrasskydd. På tal om att samsova. KÖP ETT MADRASSKYDD!

 

Babypaket. På olika sidor kan man beställa gratis babypaket och man får även en påse med saker av sin barnmorska. Det är mest reklamgrejer, men jag vill minnas att vi fick så mycket användbart. Salvor, blöjor, tunna mössor, termometer till badvatten, filtar, tvål osv. Vi köpte inte en enda tvål eller babyolja på två år. Gratisgrejerna räckte hur länge som helst.

 

Det var mina bebispryltankar! Dela gärna med er av era erfarenheter av bebisprylar ”man måste ha” enligt er. Vad var bra och vad var dåligt? Vad har jag helt fel om?

Läs också: Allt vi har skaffat till bebisen

 

145 gillar

Kommentarer (36)

 • Linn

  |

  Befriande att höra om en bebis som inte likt ”alla andra” bara hänger med. Vår dotter är i Henrys ålder och även om det funkar att åka bil idag så tycker jag min familj är sjuk i huvudet som tror att vi kan åka upp till fjällen.

  Håller med om att bärsele var livet för ett vagnhatande barn. Önskar jag hade haft den med som alternativ direkt. Så många gånger jag gick med henne i famnen och samtidigt drog vagnen. Typ grät för att jag inte orkade rent fysiskt.

  Det jag kan önska att jag skaffat: babybrezza. Verkar smidigt att slippa greja med ersättning på natten,
  Och en dedikerad hårdare amningskudde. Tyckte bb hug me flöt runt för mycket. Var dock perfekt när man var gravid.

  Svara

 • S

  |

  Barn är verkligen olika 😅 vårat tredje barn fyller ett år i maj. Vi bor i hus i Norrland, dvs långa avstånd och mycket bil = toppen med lätt och behändigt babyskydd som kan fästas i vagnens bas. Alla tupplurar dagtid har skett utomhus i vagn, vi har ganska fort kommit till den punkten där vi klär på barnen och lägger ut dem varpå de somnat på en gång 😅 okej vi har typ satt -25 som köldgräns för oss själva, så det har varit jobbigt när stora delar av vintern varit kallare än -30 då vår lille haft svårt att sova på dagen inomhus 🙄
  Något jag saknar från våra första barn är en joggingvagn, så det ska snart införskaffas.

  Till de två första barnen var bröstpump och amningskudde flitigt använd, till vår sista har dessa knappt använts. Bärselen är kanon och speciellt då våra två första är ganska många år äldre, så lillebror har hängt med mycket i selen och speciellt i skogen där det är svårt med vagn.
  Skötbordet i sovrummet på övervåningen är förvaring av kläder enbart, på nedervåningen används dock skötbädden ofta på tvättmaskinen. Balja användes flitigt med de två första, men i princip aldrig med yngsta.
  Spjälsängen är ovärderlig, annars hade jag fått gå och lägga mig 19-20 varje kväll och inte kunnat gå på toa eller något nattetid, då vår lille snabbt blev rörlig, kröp och klättrade dvs risk att ramla ur vår säng.

  Babysitter används under en väldigt kort period – begagnad räcker alltid! Babygym är bra fram till att barnet börjar krypa.

  Matstol är ett måste, gärna en smidig som man kan flytta runt 😅

  Svara

 • Amanda

  |

  Till andra barnet som en inte ens pallar försöka få att sova i spjälsäng rekommenderar jag en svinstor familjesäng! 3 pers i 160-säng är lika mycket plats per person som 4 i en 210-säng. Vi köpte resårbottnar från Ikea på 105 cm o la sen en bäddmadrass från kungssängen över. Köpte på mellandagsrean så det var 25% rabatt på bottnarna o 50% på madrass (o lakan, o madrasskydd).

  Haha både jag o min sambo vaknade till första nätterna i nya o undrade om alla andra gått upp pga så mycket plats. Vi sover pappa, 4-åring, mamma, bebis o sen en sänghäst så inte bebis ska trilla ut.

  Svara

  • Tess

   |

   Tack för superbra tips med sänglösning!

   Svara

 • Emma

  |

  Vår son är nu 9 månader och av alla miljoner saker vi köpte är det inte så många saker som använts flitigt 😅 I början (okej, fortfarande faktiskt, lol) så använde han mest pyjamasar. Heela dagarna. En hel uppsjö med kläder var/är därmed onödigt. Det ska vara smidigt och gå snabbt!
  Babynest sov han i dag som natt i vår säng. Kanske för länge egentligen då han till slut var för stor för det och benen liksom stack ut 🥲 Men det var guld värt. (JLY babynest, ganska litet och nätt, låg kant. Rekommenderar!)
  Amningskudden används fortfarande! Han älskar att ligga på den för att äta/sova.
  Vagnen har varit ovärderlig för oss. Bärselen not so much (jag får för ont i axlarna..)
  Babygymmet användes i kanske 2 månader, så det var rätt onödigt.
  Spjälsängen är oanvänd. Har inte ens testat söva honom där…
  Skötbordet används fortfarande! Men han börjar bli för lång…
  Utöver dessa grejer minns jag inte ens?! Leksaker är såklart bra. BÖCKER i överflöd är otroligt roligt! (Vi lånar mest på bibblan). Men man klarar sig fint med få saker egentligen 🤗

  Svara

 • Jasmine

  |

  Vi köpte blöjtunnan från Korbell. Luktar Ingenting, förutom vid tömning. Och då har vi även katter och slänger deras bajs där. Det luktar mer än blöjorna än så länge, men sen vi fick hem den så slipper vi även kattbajslukten som ofta märktes av förut. Så den är vi väldigt nöjda med. Och angående gratisgrejer, nu för tiden har de tagit bort de flesta boxar man kunde få förut tyvärr. Vi fick barn för 8 veckor sedan och allt som mina bröder kunde beställa för 2, 3 år sedan har inte gått att få nu. Jag fick inte heller något från barnmorskan, däremot från bb-familj där vi sov ett par nätter. Men vet du några gratisboxar eller gratispaket så får du gärna tipsa! 🥰 enda vi fick var från Libero utöver från sjukhuset/BB

  Svara

  • Egoina

   |

   Men gud vad bra! Tråkigt med gratisboxarna, de var ju så bra. Jag minns tyvärr inte vad de hette, det är så längesedan men var antagligen samma som dina bröder beställde.

   Svara

   • Kajsa

    |

    Jag rekommenderar också Korbells blöjhinkar!

    Svara

  • Josse

   |

   Till första barnet föds -22 var babyboxarna bra, beställde samma boxar till andra barnet född slutet av -23 och då var det mest rabattkoder och någon nappflaska, inte alls imponerad! Gissar att det är inflationen som gjort att de har blivit så mycket sämre på så kort tid!

   Svara

 • Ellen

  |

  Roligt att läsa tips även om jag inte har en bebis på g 🙂 När min treåring var bebis var Stokkes newborn-del superbra! Man har den som en insats till Tripp trapp stolen. Den gjorde att hon kunde vara med mer i vår höjd vid måltiderna och jag flyttade runt den i köket så hon kunde vara med när jag lagade mat etc. Dyr ny, men köpte min på second hand för 500 och gav vidare till en väns bebis när hon växte ur den runt 7-8 månader.

  En annan sak jag tyckte var super var just skötbordet, vi skaffade ett skötbord som även är en byrå där hennes kläder är vilket är smidigt. Samt att ha en rolig färgglad mobil hängandes ovanför gjorde henne nöjd iaf till en början! Även ett färgglatt babygym var super de första månadarna tills hon började krypa.

  Svara

  • Egoina

   |

   Smart att ha skötbordet som möbel med förvaring!

   Svara

 • Sara

  |

  För oss var en resesäng som man kunde sätta kant i kant med vår säng helt suveränt, han fick sova ”själv” men jag kunde enkelt mysa med honom om han var orolig. Tror det hjälpte när vi bytte till spjälsäng efter 6 månader. Sen sovsäck!!! Det var som en snuttefilt som signalerade sovdags och som man aldrig behövde oroa sig över att den skulle åka över huvudet. Min använde sin fram till 18 månader innan han började med kudde och ”täcke”. Och ljudmaskin, så fort den går på så går han och lägger sig nu 😂

  Svara

 • Jennifer

  |

  Tänk så olika det kan vara. Min Henry har istället använt allt det din son ogillar. Vagn är det bästa vi har (bor 30 min utanför stan) och blivit måååånga promenader för sömn eller helt enkelt komma ut och se sig om. Perfekt på förskolan när han behöver sova med. Spjälsäng från 3 månader då han alltid sovit bäst själv. Bärsele använde vi bara när han skulle med utomhus i skogen. Babygym och babynest var guldvärt i de olika perioderna. Men bästa köpet av allt man haft- babybrezza! Dyr pryl, men för en bebis som enbart äter ersättning så har det varit så skönt. Bara ha den bredvid sängen nattetid och ett knapptryck senare så fanns det mat. Halleluja 😅

  Svara

 • Elin

  |

  Wow! Vi har så olika erfarenheter. Så ja man ska verkligen inte överdriva och köpa på sig en massa. Vagn funkade bra men inte för sömn. Håller med om babysitter och bärsele!!! Super super bra. Vårat babynest var jag emot men fick i present och använder varje dag haha. Så ja man vet aldrig. Det är det enda man kan säga.

  Svara

 • Mila

  |

  Hehe min bebis är bara 3-4 veckor gammal men känner helt tvärtom mot dig angående allt på denna listan typ. 😀 Sa senast igår till min man ”Jag fattar inte att vissa inte använder skötbord/bädd i badrummet!”. Men ja då blev vi samtidigt nerkissade och försökte skydda oss med servetter… Än så länge är vårt babynest från Najell bästa köpet – bebisen bor typ där konstant. 🙂

  Svara

 • Emma

  |

  Ååh nu fick jag babyfeber 😅
  Här var vagnen det bästa sonen visste! Var det svårt att få honom att somna så kunde vi vara 100% säkra på att en liten promenad runt området skulle vara lösningen. Sen att man ibland behövde vara ute 3 på natten behöver vi inte prata om 🙈 som tur är hände det inte många gånger.
  Bärselen var också vår älsklingsgrej! Även där somnade han oftast på två röda. Napp är väldigt trevligt, han älskade nappen från början, jag ammade inte p.g.a. mycket problem, så det var jag inte orolig för. Men nu, vid nästan 2.5 år…. ooof, det kommer bli svårt att få honom att sluta, vi försöker begränsa till när han sover men blir han minsta upprörd (och det blir de ju en hel del) så skriker han efter den och vissa dagar vinner han den fighten 🤦‍♀️ så ibland önskar jag nästan att napp inte funkat 😅 vi hade en babybrezza, den var guld värd, men vi skaffade den rätt sent så i början preppade jag burkar med ersättning för natten och fyllde en termos, detta gjorde jag medans jag dansade honom till sömns i selen, det var en SÅ mysig liten rutin vi hade där att jag funderar på att skippa babybrezzan om jag skulle få en bebis till. 🥰
  Tack för ett mysigt inlägg

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh vad mysigt <3 Men du, kunde Henri sluta amma kan ni sluta med napp haha. Tror på er! Heja!!

   Svara

 • Ella

  |

  Vår erfarenheter är också i stort sätt tvärtom 😅 Var tvungen att ha skötbordet i badrummet eftersom vår son gärna kissade rakt ut så fort man tog av blöjan. Även om man höll för så kunde det liksom rinna ner.. Tyckte också det var väldigt bekvämt att ha arbetshöjd vid blöjbyten. Både vagn och spjälsäng användes massor, vi var strikta från start att barnen skulle somna i egen ”säng”. Förstår att det inte funkar med alla barn men det har hjälpt vår sömn mycket. Babysitter var också ovärderlig!

  Svara

  • Egoina

   |

   Gud jag har helt glömt kissa-rakt-ut-i-luften grejen. Skönt det där går över. Var ju hopplöst! haha

   Svara

 • Kajsa

  |

  Tack för att få ett nytt perspektiv! Är gravid i v. 19 och senast idag fick jag panik över allt vi behöver fixa! 😅

  Svara

 • Mila

  |

  Och jag måste säga att jag känner igen bröstpumps-känslan! Blev påtvingad en på BB och kände mig så utsatt och chockad (hjälpte inte att jag behövde dela rum med en främling!). Tyckte pumpen var så obehaglig så ville inte min man skulle vara i rummet när jag använde den när vi kommit hem… Kändes otroligt privat till skillnad från när jag försökte mig på amning.

  Svara

  • Egoina

   |

   Förstår verkligen! Kände samma. Möjligt att man vänjer sig, men tyckte också det var obehagligt de få gånger jag testat.

   Svara

 • Tess

  |

  För oss har brown noise (mycket mjukare än white noise) varit ovärderligt för sömnen. Finns en fantastisk spellista på Spotify som heter just Brown Noise. Tips är att loopa en och samma låt (rekommenderar Lo-Air) på natten då låtarna har så olika volym.

  Svara

  • Egoina

   |

   För oss funkar också brown noise bättre!

   Svara

  • Anna

   |

   Hahaha. Så roligt med vilka knep man använder! Inga sådana ljud fungerade för sonen. Däremot Jill Johnsons version av ”himlen är oskyldigt blå”… Den fick ned honom i varv på en gång, och kan fortfarande spela den vid läggning (nu är han 4,5 år) om han har svårt att komma ned i varv. Jag blir sömnig så fort jag hör den numera… 😅

   Och det här med vagnskakaren… önskar nästan att det hade funkat för oss. Men sonen somnade bara i vagnen om vagnen var i rörelse utomhus! Vet inte hur många nätter jag och maken vandrade runt kvarteret för att få honom att somna, men så fort vi klev in genom porten (fortfarande rullandes på vagnen) vaknade han.

   Enda man kan vara säker på är ju att varje barn är unikt! ❤️

   Svara

 • Amanda

  |

  Väntar mitt andra barn och har faktiskt precis varit på tidigt UL 😄. Ångrar att vi inte hade babysele till första så det måste vi ha nu till andra och en bättre amningskudde. Den jag hade sist var värdelös. Var nån beige banan med kossor på- styr undan!! Badbalja var mitt mest onödiga köp då vi har badkar och det fungerade mycket bättre att bada med bebisen.
  Något jag anser man måste ha är ”next to me” sängen, den var guld! Och babysitter! I början klarar man sig förvisso utan det mesta och tycker egentligen det är bättre att köpa saker efterhand – även för att saker kan gå fel. Omlottbody är även bästa kläderna.

  Svara

 • Sara

  |

  Åh så olika det kan vara! Som du skriver är det nog klokt att avvakta med en del inköp till att bebisen är där, alternativ hitta bra men billiga alternativ på blocket 🤷‍♀️ Vår tjej älskade vagnen sen dag 1. Vårt bästa köp var snabelns babynest som hon alltid sov i, haha första tiden sövde vi för natten i vagnen och sen sov hon vidare när vi bar över nestet till hennes säng. Hon har aldrig samsovit utan velat sova ensam sedan dag 1 och har hatat bärsele. Vi fick låna en hel del av kompisar och köpte sen det vi verkligen behövde. Skötbord var värdefullt typ första 6 månaderna men nu är det mest förvaring (vågar inte heller ha henne där nu när hon rör sig så mkt), men vi har ett skötbord med massa förvaring så det fyller ändå en funktion ☺️ Babygym och babysitter har hon gillat halvmkt men ändå värt för hon kunde underhålla sig ett tag🤷‍♀️ Men vi köpte begagnat där! Så mitt tips är väl att låna/köpa mkt begagnat:)

  Svara

 • LuuH

  |

  UBBI blöjhink har funkat svinbra, och skönt att man kan sätta vanliga soppåsar i den och inte behöver hålla på och köpa refillpåsar! Första barnet hade vi ingen blöjhink men har ganska tätt mellan barnen och med andra mådde jag såå illa så klarade knappt av att vara i badrummet annars 😂

  Svara

 • Vickan

  |

  Köpte en indimdusch inför förlossningen, efter att jag sett att du talade varmt om den. Mitt bästa köp till mig själv under 2023! Så mycket enklare än att ställa sig i duschen varje gång man skulle (panik)kissa 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Marie

  |

  Och vi hade inte överlevt utan vagn😂 båda barnen sov i vagnen, var ute och gick varje dag. Sov hela nätter i spjälsäng från tidig ålder, hade skötbord till båda och båda älskade att åka bil. Så barn är verkligen olika. Vi hade princip allt och allt användes 😂

  Svara

 • Anna

  |

  Det är så roligt hur olikt det blir för alla…
  Vi fick ”köp abslout inte bärsele, så onödigt”
  Det enda vi också bar runt i 😄
  Roligt inlägg!! För mig var det et tag sen med allt och man glömmer lätt men nu fick jag skojiga flashbacks😎

  Svara

 • Maja

  |

  Gällande kläder så var vi just sådana som fick en bebis som drunknade i strl 56 och där till och med strl 50 var för stort i början (hon var 48 cm och vägde 2,8 kg). Och det funkade inte med för stora kläder, bodysarna blev dså stora så att de gled ner från axlarna och byxorna satt inte uppe alls. Förutom att hon var liten var hon också tunn så det fanns ju inget hull som höll uppe kläderna.

  Det var först när hon blev typ över 2 år som hon kunde ha kläder som var lite stora, innan dess så blev det helt opraktiskt!

  Svara

 • fanny s

  |

  Håller verkligen med om det där med att skötbord känns överflödigt. Jag är gravid med mitt femte barn och har sagt att jag bara vill ha en skötbädd jag kan lägga på golvet. Det var så jag gjorde med min senaste bebis. Eller jag bytte liksom blöja lite varsomhelst.

  Och känner samma med kläder! Jag har fått stora bebisar, så har verkligen inte behövt de pyttigaste storlekarna. Mina döttrar var lite mindre, så de kanske kunde ha stl 50 i några veckor, men mina söner hade stl 56 från födseln och ganska snart 62. Det går att vika upp tröjärmar och byxben, och många bebisbyxor har resår i midjan. Jag kommer inte lägga mycket pengar på kläder i början!

  Svara

 • Emelie

  |

  Vi har verkligen olika barn, i princip allt du tyckte var onödigt var våra bästa grejer. Vagn fungerade alltid, som sovplats eller bara gå långa promenader och titta på allting runt omkring. Babyskydd/bilstol också nödvändigt då åka bil också alltid fungerat bra. Sover även bra där (så länge man inte stannar typ vid rödljus eller så). Bärsele totalt onödigt, han hatade den, verkade tycka det var obehagligt. Blöjhink också superbra, har en från tommee tippee och tycker inte den luktar. Napp köpte vi med andra barnet en från MAM som finns överallt, lärde oss av misstaget från första barnet då vi hade napp från Philips avent som bara fanns att beställa (och som restades under corona) att det var smidigt med en napp som man snabbt kunde köpa ny av om den försvann. Kläder storlek 50 också nödvändigt, för även om passformen kanske inte spelar så stor roll är det ju ändå praktiskt om byxorna inte ramlar av eller bodies som halkar ner över axlarna pga förstora. Vi använde nog storlek 50 första tre månaderna ungefär.

  Svara

 • Sofie

  |

  Angående blöjhink och att det inte spelar någon roll vilken man har pga lukt. Jag har 3 barn och här kommer mitt supertips: HUNDBAJSPÅSAR! Kasta bajsblöjorna i hundbajspåse och vips kan du kasta bajsblöjan vart som helst utan stank!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv