En lista om ord

Mina svåraste ord: Noggrann och majonnäs. Blir osäker varje gång jag ska stava dessa två ord. Ordet noggrann är ju bara så märkligt. Varför två g? Samma sak med majonnäs. Det känns så weird att ha två n där mitt i allt. Noggrann är för övrigt det ord som folk i särklass stavar mest fel på i sina CV vilket ju är högst ironiskt.

 

Mitt värsta ord: Skrev ju ett helt blogginlägg med ord jag hatar. Jag kan addera piper som i “piper iväg” till den listan. Piper? SERIÖST?! “Nu piper jag till jobbet”. BARA SLUTA. Jag ryser.

 

Mina guilty-pleasure ord: Generellt hatar jag när man förkortar ord som exempelvis frulle eller mello. Jag brukar göra det själv, fast ironiskt (och till att börja med var det för att reta F). Men nu har jag börjat prata så! Roligast är att förkorta ord som inte behöver förkortning, som chirre med dirre.

 

Mitt bästa ord: Kanske inte så mycket ord, men jag har ett favorituttryck: För all del. Så himla bäst uttryck! Det går att använda som svar på allt!

– Kan du ta den där pennan till mig?

– För all del.

– Tack så mycket.

– För all del.

– Jag ringer senare.

– För all del.

– Hur mår du?

– För all d….

 

Okej. Nästan på allt.

 

Mitt lustigaste ord: Fiffi. Tycker det är så gulligt. Låter som något man vill klappa och ta hand om. (Vilket man i och för sig borde också).

 

Ord som väcker språkpolisen i mig: Förstog. Det heter förstod. FÖRSTODDDD.

 

Mitt mest använda ord: Super! Vet inte varför det blivit så, men jag svarar super eller superbra flera gånger om dagen (i synnerhet när det är jobbrelaterade saker). Vad håller jag på med. Måste sluta med det.

 

Lista lånad av min eminenta poddkompis Moa.

 

90 gillar

Comments (76)

 • Emma

  |

  Aaaah, omständligt och förrän är mina mest irriterande ord. Alla skriver fel på det?? Finns inget som heter förräns, förens, fören osv. Före än = Förrän. Får lite ont i själen varje gång jag ser någon stava det fel.

  Och när vi ändå är inne på det.. såhär och såklart. Du skriver alltid ihop det :(((( Så här och så klart. *ont i själen* (vet dock att det funkar men det är ju i grunden feeeeel)

  Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha förlåååt <3

   Reply

  • Lisa

   |

   Fast nu fungerar det ju alldeles utmärkt att skriva ihop.

   Reply

  • Carro

   |

   Åh, älskar dig som kan stava förrän 🙌

   Reply

  • Elin

   |

   En stavning jag ser ofta på förrän är försen. FÖRSEN!??? Hur är det möjligt liksom.

   Reply

 • Maja

  |

  Fast när jag säger dirre menar jag diarré…
  Däremot får jag ju konstiga blickar när jag använder orden balle (balkong) och porre (popcorn)

  Reply

 • Elin

  |

  Självutnämnd språkpolis och stör mig på så mycket hela tiden. Förstår dock inte varför, jag förstår ju vad folk menar så varför ens lägga energi på det? Om någon särskriver till exempel läser jag inte ordet som jag vet menas (till exempel hämt mat, läser inte hämtmat utan måste göra en paus där emellan).

  Något ord jag hatar är förskyld eller förskylning. Usch usch!!

  Eller när folk inte kan använda rätt tecken “till exempel använda citattecken när man egentligen ska ha parenteser”.

  Om jag inte vet hur ett ord stavas eller är osäker på betydelsen kollar jag ALLTID upp det innan jag ens använder ordet, haha.

  Nu blev detta en roman som förmodligen kommer bita mig i arslet pga att jag ej hinner korrläsa texten, min 6 månaders kryper iväg på egna upptåg och 2,5 åringen är precis på ingång efter en dag med farmor.

  Trevlig helg! (Ja här gör vi helg idag, underbart!!! Kanske ska fira med chirre och dirre.)

  Reply

  • Elin

   |

   OBS! Är rätt trevlig egentligen. 😊

   Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha kan SÅ relatera!

   Reply

  • Sandra

   |

   Sorry men menade du att du avskyr att folk stavar fel på förkylning eller själva ordet? För ”förkylning” är ju felstavat. Haha, jag kanske missförstod.

   Mvh
   Annan språkpolis

   Reply

   • Sandra

    |

    Haha menar att ”förskylning” är felstavat. S:et alltså. Skrev rätt av vana haha.

    Reply

    • Elin

     |

     Menar såklart att jag hatar när folk skriver ordet med ett s. Kan vara typ det fulaste ordet jag vet. Kräks inombords varje gång någon skriver att den är “förskyld”.

     Kan möjligtvis bero på att jag alltid måste läsa orden “högt” när det är fel och det är äckligt att säga det 😂 Testa själv säga det högt!

     Reply

 • Sandra

  |

  Stavar alltid fel på förresten, glömmer bort om det är två s eller r.

  Märker att många tror omständligt egentligen är omständigt. Tog faktiskt ett tag för mig att inse att omständigt är fel! *livskris*

  Blir irriterad när folk skriver ”vart” när det ska stå ”var” typ: ”vart är du?” Vet att det är jättepyttelite att störa sig på men förvånar mig att så få vet skillnaden. ”Vart” används bara när man talar om riktning som: ”vart är du på väg?”

  Haha sorry för värsta lektionen blev typ helt triggered när jag läste om vilka ord du stör dig på. Är nog lite språkrörd.

  PS: Tycker också fiffi är så gulligt.

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha eller hur! Det var sjukt traumatiskt för mig när jag fick veta att det faktiskt heter omständligt(!).

   Reply

   • Robert

    |

    Känner samma sak. 😮

    Reply

  • E

   |

   Var och vart är mina största hatord när de kommer till felanvändning. Har slutat läsa bloggar där orden används fel. Sen har jag själv fruktansvärt svårt med enda och ända. Måste alltid googla innan jag skriver 😀

   Reply

 • Fius

  |

  Men åååh! Jag måste vara ditt värsta objekt… Säger piper, skalar mandariner i 1000 bitar, har ständigt hårstrån på ryggen OCH har en sån där “fin” toalettborste i metall. 😛 😀 haha

  Reply

 • Helena

  |

  Fåtölj är mitt svåraste. Skriver alltid fotölj först innan jag ser att det är fel.

  Reply

 • Josefin

  |

  De som säger “egenkligen” när de menar “egentligen”. Alltså… Det finns inget “K” i “egenTligen”.
  Förskyld är också jobbigt. 🙁

  Reply

 • Robert

  |

  Haha, gillar fiffi. B-b-bra ord alltså, menar jag. 😉 😉 Gillar också ordet stolpigt du tog upp i det andra inlägget. Aldrig sett det nån annanstans tror jag. 😉

  Reply

 • Alice

  |

  Något som får mig att rysa och vilja skrika är när någon säger “domma”. “Domma” som i “dessa” eller “de här”.
  Eller alla de som inte kan använda honom/henne, utan säger han/hon till ALLT!! Jag har lyckats konventera min sambo till att säga rätt. Kan inte leva med någon som inte kan basic svensk grammatik…

  Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha jaaaa omg.

   Reply

 • Sophie

  |

  Älskar ord-listor! (Och ordlistor också för den delen!)

  Språkpolisen i mig går bananas på “egengklien” (egentligen!), åtminstonde (åtminstone), våran/vårat/eran/erat (vår/vårt och er/ert!!). Kryper också i hela kroppen när man felaktigt använder “hans/hennes” istället för “sin”.
  Skönt att få ventilera! 😀

  Reply

 • Annie

  |

  Jag är så tudelad kring ordet “symptom” eller “symtom” – vad är ens rätt? Jag vet inte. Använder de olika stavningarna varannan gång typ.

  Reply

  • Egoina

   |

   Whaaaaat. Googlade nu. Var helt säker på att den korrekta (OCH ENDA) stavningen var “symptom”, men tydligen är “symtom” också rätt. Har inte varit så uppskakad sedan den dagen jag fick veta att det heter “omständligt” och inte “omständigt” :O

   Reply

  • Emma

   |

   Haha använder konsekvent ”symptom” eftersom jag tycker det är finare/känns mer rätt, men i typ alla mina böcker (läser till läkare) står det ”symtom” så det kanske är det som är vanligast…

   Reply

 • Emma

  |

  Öppnade mitt personliga brev i panik, skickade in en ansökan där jag beskrivit mig som “noggrann”, vilket var rättstavat!

  Jag är en sådan som stör mig på när “enda” och “ända” används fel. Har liksom läst kandidatuppsatser när det används fel. Och när folk använder “lata” förkortningar, typ “o” istället för “och”, “e” istället för “är”, “va” istället för “var” och “de” istället för “det”. Särskrivningar stör mig föga förvånande inte speciellt mycket.

  Reply

 • Josefin

  |

  Ord jag bara inte pallar med:
  “Missförstå mig rätt” ok inte ett ord utan uttryck, men ÄNDÅ. Usch!!!! Får rysningar av “Styrekram” eller folk som skriver “nom nom” efter matbilder på instagram. På tal om mat, vad är MATORGASM för ord? Näää..

  Reply

  • Bea

   |

   Mammahjärta då?? Det är usch!

   Reply

 • Jackie

  |

  I ett På Spåret-avsnitt nyligen hade de rättstavade ord på Listan. Hade alla rätt, givetvis! 😉 Men ett ord jag tampas med, är “varandra”. Vackert ord i sig, men rätt långt och jättesvår att förkorta. Det bästa jag har är “vrdr” men det är nog bara jag som förkortar det så.

  Reply

  • R

   |

   “Vrdr” skulle jag dock läsa ut som “vardera” och inte “varandra”. Men varför måste du förkorta det? Skriver du det så ofta?

   Reply

 • Robert

  |

  Stavade fel på åtminstone i skolan. Skrev “åtminstonde”. Samma med ordet dylikt vilket jag stavade “dyligt”. Kommer ihåg det mycket väl. 😉

  Reply

 • Sara

  |

  Får panik när folk skriver ”symptomer”. Ett symptom flera symptom för guds skull 😂

  Reply

 • Hmm

  |

  Fast varför skulle det inte finnas 2 g i nog+grann=noggrann.. tycker det är logiskt!:)

  Reply

 • Tussilago

  |

  En bekant säger slatt istället för slagit, får spel varje gång 😨

  Reply

 • Sara

  |

  Åh jag tycker inte alls om ordet fiffi haha! Tycker det låter så… barnsligt? Eller gulligt, som du säger. Men varför ska vårt kön gullifieras?

  Vet att många fortfarande har svårt att benämna sitt kön, efter århundraden av att det varit något helt onämnbart. Ord som vagina, slida, vulva osv. verkar uppfattas som nästan obscena av många. Eller skamfyllda. Därför blir “fiffi” populärt. Kanske för att man egentligen inte förknippar det med det kvinnliga könet och allt som kommer med det. Det uppfattas som oskyldigt.

  Som vanligt har killar inte samma problem. Ingen skulle få för sig att börja kalla penisen för typ peppe? Mannen har en penis, kvinnan har en fiffi. Mannens kön är neutralt, kvinnans kön är… gulligt?

  Reply

  • Egoina

   |

   Men snopp är väl också gulligt? Det tycker jag. För mig är snopp och fiffi samma sak. Men håller med om att det också behövs ett avdramatiserat ord i likhet med penis 🙂

   Reply

   • Sara

    |

    Kanske! Men jag tänker att snopp och snippa liksom “hör ihop” på det sättet. Och att de orden framförallt används om barn tex i skolan. Vuxna män brukar väl inte säga snopp? Däremot säger vuxna kvinnor fiffi. Men det där kanske är olika i olika umgängeskretsar!

    Reply

    • Egoina

     |

     Ja kanske! Intressant, har inte tänkt på det 🙂

     Reply

     • S

      |

      Ja alltså, jag fattade inte ens att det var det du menade förrän jag läste här! Var förvirrad över vad du menade. “Menar hon Fiffi? Den där blomman i barnprogrammen? Ja, jo, visst borde en klappa och ta hand om henne om en har henne som gosedjur (min brorsdotter hade det)”, “Känner hon en katt som heter Fiffi? Eftersom hon pratar om att gulla med något…” och “Menar hon en av sina vänner?!” gick genom mitt huvud, haha!

     • Egoina

      |

      😂

  • Robert

   |

   Peppe. 😂

   Reply

 • @inredningsdesign

  |

  Haha, vi hade diskussionen om ”Fiffi” igår. Jag säger ”fiffilua”, kompisarna ”fissifnurra” och ”fissemisse”. Varpå en kompis bara ”Jag säger vagiiina”. Alltså vagina måste vara världens obehagligaste ord i min värld (fråga inte varför) haha.

  Reply

 • Fredrik

  |

  Elle varför inte ”ett choklad”? 🙂 Det är ju en vattendelare om något. Jag och min skånska kollega har haft MÅNGA diskussioner gällande detta.

  Reply

 • Lina

  |

  EgenKLigen är hemskt! Det heter EGENTLIGEN och inget annat!

  Reply

 • Frida

  |

  Suterräng/sutteräng är också ett jobbigt ord.

  Och, vet inte om nån redan skrivit det och jag missar men.. folk som säger ändån istället för ändå………….. ???? Whyyy?

  Reply

 • Emily

  |

  Angående fiffi så lyssnade jag på pp3 i p3 för något år sedan när Linnea använde ordet fitty. Tycker det är ännu gulligare! Som en egen liten person.

  Reply

 • R

  |

  Själv tycker jag att “addera” som du använder det låter så konstigt 😉 Man kan addera 1 och 4 och få summan 5, men att “addera lök till grytan” osv, som alla trendiga säger nu för tiden, tycker jag låter väldigt konstigt. Liksom lillgammalt, “titta vilket svårt ord jag har lärt mig” ^^ Antar att jag är sjukt efter…

  Reply

 • Sara

  |

  Jag hatar när folk skriver “tills dess”. Det heter “till dess” eller bara “tills”. “Tills” är en sammandragning av “till dess”. Förstår inte hur folk inte kan begripa det!

  Det finns hur mycket som helst som jag retar mig på. Ett annat exempel är att jag på senare tid har hört folk säga “skämt ÅT sido”. Det heter “Å sido” och inget annat! “Å” är det egentliga ordet för “på”. Ordet “på” uppstod genom ett missförstånd på grund av ordet “uppå”, som bestod av “upp” och “å”, men så trodde man att det fanns ett ord som hette “på”.

  Reply

 • Amanda

  |

  Haha bra lista! Stör mig när folk säger ”och” när de ska vara ”att”! Typ ”de vore kul och resa” 😉

  Btw älskar lägenheten!!! (Läggan??)

  Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha läggan! Det får den heta nu 🙂

   Reply

 • Joss

  |

  Jag stör mig på folk som använder vissa uttryck helt fel, tex krokodiltårar och björntjänst, och då tror att det betyder stora tårar eller stor tjänst.

  Reply

  • E

   |

   Haha! Jag blev tvungen att googla krokodiltårar… Har alltid trott att de bara betyder stora tårar men icke 😀 alltid lär man sig något nytt 😁

   Reply

 • Becka

  |

  Avskyr de som skriver nomnomnom om sånt som är gott. Ryser i hela kroppen! Likadant av alla som ba ”blabla levererade!” Eller ”det är sen gammalt”. Huvva! Och de som skriver faktist. Jeeeesus christ. Hur svårt kan det vara att skriva rätt?! Blir inte irriterad men vill gärna rätta när människor använder mig/dig där det egentligen ska vara jag/du. (I skrift, inte tal, där säger jag själv fel i tid och otid för att det går så snabbt. Hehe) ord jag älskar är ambivalent, tycker det rullar så mysigt i munnen, haha.

  Det blev visst en uppsats från mig också!

  Reply

 • S

  |

  För ca 10 år sedan läste jag en kommentar på en sportbladet-artikel (ÅH det är så skönt att jag inte läser aftonbladet längre!) och i den så kallade personen som skrivit Zlatan för Zlarre. Jag blev helt tagen. ZLARRE! Det var ett så fult smeknamn att jag bara har varit tvungen att kalla honom för det sedan dess. Du fick mig att tänka på det när du pratade om chirre med dirre 😀

  Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha oh my vad fult! Min lärare på gymnasiet kallade Adolf hitler för Adde. Det var också märkligt 🙈

   Reply

 • Marie

  |

  Förstog är mitt absoluta hatord. Det är ju inte ens ett ord!!

  Reply

 • Emma

  |

  Min pojkvän säger “vad varnt det vart”. Jag kan aldrig bara låta det vara, haha. Säger alltid “Ja, vad varmt det blev!”. Blir galen på honom. Han är kass på svenska överlag så jag får bita mig i tungan väldigt ofta 😅

  Reply

  • Robert

   |

   Låter som värmländska. 😉

   Reply

 • Jessica

  |

  Avskyr när folk säger “ordenkligt” och “egenkligen” 😭 Även han/hon istället för honom/henne och felanvändning av de/dem är stora störningsmoment i mitt liv haha.

  Reply

 • Felicia

  |

  Jag fick veta typ när jag var 20 att det heter förrgår och inte förr-i-går och det rubbade typ hela min existens!? Men ingen annan verkar ha fått detta fel?

  Reply

 • Amanda

  |

  Folk (oftast stockholmare tror jag?) som säger ”såntdärnt” KRÄKS jag av!

  Reply

 • Bea

  |

  Att du säger super mycket kommer nog från norskan. Där är ju allt “supert”!

  Reply

 • Carro

  |

  När folk felstavar förrän börjar det KOKA inom mig! Det finns inget ord som heter förens!!!

  Ett uttryck som också plågar mig att läsa är att man har “blivit med” någonting, t.ex. blivit med hus eller blivit med körkort. Fy, får rysningar bara jag skrev det 😩

  Älskar kommentarerna på det här inlägget förresten, haha.

  Reply

 • Marielle

  |

  Angående guilty-pleasure-ord, jag är också en sån som använder förkortningar lite väl ofta. Flärrefirre säger jag jämt till fläskfilé, alltså nästan så att jag är på väg att säga det på restaurang när jag ska ha det, men får rätta mig i sista sekund. Usch haha.

  Reply

  • Ebba

   |

   Haha så förvirrande med flärrefirre, börjar genast undra vilken fisk du menar då firre=fisk för mig.

   Reply

 • Karro

  |

  Största upptäckten för mig var i gymnasiet när jag fick veta att det heter lekstuga. Där jag är i från säger man ”lekerstuga” – har fortfarande svårt att förstå (närmre 15 år senare) att man inte säger så i övriga Sverige.

  Började var ett ord jag hade extremt svårt för att stava när jag var yngre. Ville alltid skriva börgade – slutade dock tvärt när jag i mellanstadiet missade r och skrev ”bögade” och min mycket strikta lärare frågade vad jag menade… Numera en väldigt rolig anekdot, då extremt pinsamt. Tror det har en roll i att jag blivit språkpolis senare, jag blev väldigt noga med att aldrig göra liknande missar och ser därför snabbt andras misstag. Dock enbart vad gäller det skrivna ordet, i tal så tycker jag det mesta är okej. Oftast handlar det om dialektala skillnader, och hur tråkigt vore inte språket utan dialekter? 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   😂

   Reply

 • Hanna

  |

  Jag har en vän som alltid skriver börgar. T.ex. ”Jag börgar bli riktigt trött på vintern nu” i en Facebook-status.
  I början försökt jag lite fint svara på dessa med korrekt stavning typ:
  ”Ja, nu börjar man längta till våren”
  Men det funkade inte. Efter ett tag sa jag till henne. Vi är ändå strax över 30 så jag tänkte att hon kanske skulle uppskatta att bli rättad istället för att skriva fel. Men icke, det var så hon stavade det.

  Reply

 • Lis

  |

  Googla fiffirutor så får din fiffi en helt ny innebörd! Retar hela min sambos familj (ok kanske inte barnen..) för att de säger fiffirutor. Vem säger så???!! 😂😂😅

  Reply

  • S

   |

   Jag!! 😀

   Reply

 • Frida

  |

  Stör mig så jäkla mycket på att folk har börjat använda ordet ”dock” så mycket och dessutom använder det helt fel. Slänger in det bara för att? NEJ bara nej.
  Någon annan??

  Reply

 • Katja

  |

  Jag får panik på ordet ”förrän”! Det är såååå många som skriver ”fören” för än” ”förens”. OCH orden en och än, sett och sätt – hur svårt ska det varaaaaa!!!!

  Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv