Världens godaste tomatsås
Idag är er lyckodag! Äntligen ska ni få recept på den där tomatsåsen jag tjatar om jämt och ständigt. Det här är en av mina favoriträtter. Det bästa är att det dessutom är en billig rätt då man redan har det mesta hemma. Och köttfri! Heja! Låt oss laga tomatsås!
Du behöver:
Krossade tomater
Lök
Vitlök
Sambal Oelek
Tomatpuré
Balsamvinäger
Rödvin
Buljong
Oregano
Sötma i form av socker eller honung
Salt & peppar
Börja med att steka lök och vitlök. Någon minut så att den blir glansig bara.
I med sambal och tomatpuré. Jag hade tyvärr ingen tomatpuré, så jag fick skippa denna gång.
Jamie Oliver berättade en gång för tusen år sedan att man ska steka tomatpuré för att den ska få bättre smak. Har gjort det sedan dess.
I med tomaterna, en skvätt balsamvinäger och en skvätt rödvin. Mmmmm där har vi hela hemligheten. Och buljong! Helst en sån där fond-variant om ni har. Men så fancy var inte jag.
Sen får man smaka sig fram. Jag tar alltid i peppar (både svartpeppar och vitpeppar), lite socker eller honung och oregano. Har ni färsk basilika hemma så i med det bara.
Låt såsen puttra på låg värme. Detta är det steg jag slarvar mest med pga hungrig, men har man tid och ork får såsen gärna puttra en bra stund. Låt vätskan koka bort så att den blir en riktig smakbomb.
När såsen puttrar kokar du pasta och blabla.
Äntligen dags att äta! Strö på parmesan till du skäms och sen lite till.
Servera med sallad.
ÄT! ???
111 gillar
Fanny
| #
Kommer aldrig förstå hur folk kan äta rödlök, iallafall inte i den mängden :(((
Men väck med den och i med tomatpuré så kan det nog bli riktigt gott.
Svara
Kattis
| #
Whaaat…? Rödlök är ju BÄST! Men helst rå.
Svara
Helena
| #
SÅ smarrigt! Ska göra någon gång, men addera något protein 🙂
Svara
Jennifer
| #
En viktig fråga!! Har du testat produkterna från The Ordinary som du skrev om i augusti? Vad tycker du? Jag funderar på att önska mig produkterna i julklapp men vill veta vad du tycker om dem! Du är min skönhetsguru!
Svara
Marie
| #
Blir det en enorm skillnad om man skippar rödvinet? ? Tycker inte om vin så känns ovärt att köpa en hel flaska för en skvätt ??
Svara
Egoina
| #
Njä, räcker med balsamvinäger. Eller vilken vinäger som helst ?
Svara
Malin
| #
Tycker att matlagningsvin som man kan köpa i mataffären funkar bra just när man vill åt vinsmaken. Det dricker man ju inte, så gör inget om det står till nästa gång man ska fixa tomatsås
Svara
Marie
| #
Åh tack för tipset! ? Visste inte ens att det fanns
Svara
Zebran
| #
Ett till tips! På systemet finns också små 2,5 dl förpackningar med rött och vitt vin. Jag dricker inte heller och de är super att ha hemma till just matlagning! Tycker inte matlagningsvin ger samma karaktär till maten tyvärr.
Svara
Stina
| #
Ytterligare ett tips! När man dricker vin (rött, vitt, bubbel) och får en slatt över så häll i plastpåse och frys in! Så har man att pimpa dvs såser, fiskgrytor osv med. 🙂
M
| #
Men vilket bra tips! Dricker likställt med aldrig men tycker om att laga mat med vin. Kan tänka mig att ”riktigt” vin ger mer djup än det som är för matlagning. En skvätt på 2,5 dl blir ju perfa. Nu ska jag in och virra runt på systemet 😅
Anna
| #
Måste ge dig världens bästa tips för en dödligt god tomatsås…följ ditt vanliga recept och avsluta med att ha i en klick smör och mixa…kan inte ens beskriva vilken skillnad det gör ?
Svara
m
| #
Nu låter jag nog otroligt okunnig, men drar man ner en stavmixer rätt i stekpannan då?
Svara
Nina
| #
Antar att smöret smälter rätt snabbt, så det är nog rätt lätt att blanda ut det?
Svara
Anna
| #
Mixar man blir såsen med snöret blir den krämig, ja nästan fluffig!
Svara
Anna
| #
Jag har en stekpanna i rostfritt stål så då kör jag ner mixern i 🙂
Svara
Robert
| #
SÅ smarrigt! Härmar en annan kommentar här man jag hoppas det är ok med tanke på vad vi fick läsa om nu. 😉
Svara
Amanda
| #
Låter gott, ska jag testa i helgen! Men vilken smak på buljongen ska man använda?
Svara
Egoina
| #
Jag brukar köra grönsaksbuljong ?
Svara
Anna
| #
Om man ej är vego så är mitt bästa tips kyckling- eller hönsfond. Blir lite rundare smak i mitt tycke!
Svara
Erin
| #
”Om man ej bryr sig om djurs rätt att leva* så är….”
Svara
Frida
| #
Älskar hur F sitter tålmodigt på andra sidan och väntar på att få börja äta, haha!
Svara
Egoina
| #
Han brukar faktiskt få börja äta stackaren ?
Svara
Lina
| #
Gick direkt till affären och köpte grejer. Ser så gott ut ?
Svara
Emma
| #
Ytterligare tips är att steka löken minst en kvart på väldigt låg värme, då släpper den ifrån sig ännu mer smak
Svara
MK
| #
Så gott! Brukar göra tomatsås jätteofta men istället för krossade tomater så brukar jag köra färska tomater som jag antingen skållar eller kör i ugn till dem blir mjuka sen mosar jag dem lite lätt i stekpannan bara. Och kapris kör jag i pga älskar kapris 😀
Svara
Agnes
| #
Så gott! Brukar göra typ exakt samma. Ett tips är att ha i typ 2-3 sardeller, det ger umamismak och en supergod sälta! Det smakar inte fisk och passar så bra 🙂 Lite små kapris är också gott att slänga i!
Svara
Egoina
| #
Tack, det ska jag prova! Kapris brukar jag ha när jag gör tonfisksås (samma recept + kapris och tonfisk) ?
Svara
m
| #
”Det bästa är att det dessutom är en billig rätt då man redan har det mesta hemma” hahaha, jag har socker, salt, peppar och tomatpuré från den listan, måste nog börja storhandla och inte köpa ingredienser per rätt!
Svara
Emma
| #
Älskar tomatsås!! Ytterligare tips är att göra en sofritto (finhackad lök, selleri och morot) istället för bara lök och ha i några stänk Worcestershire-sås för extra djup i smaken!
Svara
Egoina
| #
Smakar det selleri då? Tycker nämligen att det är bläää ?
Svara
Emma
| #
Nej inte alls! Hatar selleri som det är men när man har det i soffritto och steker ganska länge på låg värme känner man ingenting av den smaken i såsen, däremot tycker jag att hela rätten smakar mer! Blir liksom som en extra grund att bygga smak på 🙂 (haha låter flummigt men prova! Funkar även som bas i soppor och typ alla rätter man börjar med att fräsa hackad lök)
Svara
Egoina
| #
?
Svara
Sarah
| #
Jag fick lära mig någon gång att man ska fräsa torkade kryddor/örter, som till exempel oregano, precis i början innan man häller på alla andra ingredienser. Typ i samma veva som man fräser löken. Det ska tydligen släppa fram smakerna bättre. Ingen aning om det faktiskt stämmer, men det kan ju inte skada. ??♀️
Svara
Egoina
| #
Måste prova ?
Svara
Emma
| #
Jaså? Själv har jag läst att t.ex. oregano ska i sist då smaken lätt kokas bort haha ??
Svara
Nadja
| #
Wow tack så mycket för receptet! Det ser ju sååå gott ut! ?
Svara
Sanna
| #
Omg glöm inte lea & perrins!!!!
Svara
Lisen
| #
Hellooo! Okej italienaren i mig kan inte låta bli att komma med några tips:
Ha i de torkade kryddorna när du steker lök/tomatpuré pga ger mer smak
Skippa buljongen! No need!
Köp San Marzano-tomater! Mer info här om varför: http://www.javligtgott.se/san-marzano-tomaternas-ferrari/
När pastan har några minuter kvar, lyft upp de med en pastaslev och lägg i med tomatsåsen. Stärkelsen från pastan binder såsen och tar fram massa smaker om du låter den koka klart i såsen.
Riv i lite parmesan i såsen! Ät!
Svara
Sara
| #
Ooooh, den brukar jag också laga, men sofritto varianten och också ha i pulled oats med tomatsmak. Vet inte om ni har den i Sverige? Barnen älskar den här maten och såsen brukar räcka i två dagar ?? såå gott!!
Svara
Rebecka
| #
Alltså jag gjorde den här direkt jag såg den på din instastory och MMMM kära värld godaste tomatsåsen jag nånsin ätit. Äter tomatsås ofta annars och trodde den var god men denna!! Så gott.
Svara
Egoina
| #
??
Svara
Jeanette
| #
Näsan rinner nu.. skulle inte ha tagit en tsk sambal.. Annars god. ?
Svara
Claire
| #
Omg! TACK för detta recept, lagade det nu ikväll och dog lite av matorgasmen typ ??
Svara
Egoina
| #
??
Svara
Sabina
| #
Lagade precis denna och WOW! Tack!!! Smakade som på restaurang (om inte bättre).
Svara
Egoina
| #
??
Svara
Linda
| #
Med risk att låta efterbliven – men WOW vilket recept! Håller med om ovanstående kommentar att sambalen skapade bra hetta – kanske byts ut nästa gång till kanske worchestersås! Det BRINNER kring mina läppar, hehe! ☺️?
Fantastiskt recept! Tack! ?
Svara
Angelika
| #
Gjorde denna för några veckor sen och gör den nu igen. Som kommentarer ovanför, som på restaurang fast godare! Godaste tomatsåsen jag någonsin gjort eller ätit!!! Hade i lite oliver nu och balsamico istället för balsam vinäger för hade ej det men det blir så gott endå!
Svara
Egoina
| #
😍
Svara