Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Världens godaste tomatsås

 

Idag är er lyckodag! Äntligen ska ni få recept på den där tomatsåsen jag tjatar om jämt och ständigt. Det här är en av mina favoriträtter. Det bästa är att det dessutom är en billig rätt då man redan har det mesta hemma. Och köttfri! Heja! Låt oss laga tomatsås!

 

 

Du behöver:

Krossade tomater

Lök

Vitlök

Sambal Oelek

Tomatpuré

Balsamvinäger

Rödvin

Buljong

Oregano

Sötma i form av socker eller honung

Salt & peppar

 

Börja med att steka lök och vitlök. Någon minut så att den blir glansig bara.

 

I med sambal och tomatpuré. Jag hade tyvärr ingen tomatpuré, så jag fick skippa denna gång.

Jamie Oliver berättade en gång för tusen år sedan att man ska steka tomatpuré för att den ska få bättre smak. Har gjort det sedan dess.

 

I med tomaterna, en skvätt balsamvinäger och en skvätt rödvin. Mmmmm där har vi hela hemligheten. Och buljong! Helst en sån där fond-variant om ni har. Men så fancy var inte jag.

 

Sen får man smaka sig fram. Jag tar alltid i peppar (både svartpeppar och vitpeppar), lite socker eller honung och oregano. Har ni färsk basilika hemma så i med det bara.

 

Låt såsen puttra på låg värme. Detta är det steg jag slarvar mest med pga hungrig, men har man tid och ork får såsen gärna puttra en bra stund. Låt vätskan koka bort så att den blir en riktig smakbomb.

När såsen puttrar kokar du pasta och blabla.

 

Äntligen dags att äta! Strö på parmesan till du skäms och sen lite till.

 

Servera med sallad.

ÄT! ???

 

111 gillar

Kommentarer (50)

  • Fanny

    |

    Kommer aldrig förstå hur folk kan äta rödlök, iallafall inte i den mängden :(((
    Men väck med den och i med tomatpuré så kan det nog bli riktigt gott.

    Svara

    • Kattis

      |

      Whaaat…? Rödlök är ju BÄST! Men helst rå.

      Svara

  • Helena

    |

    SÅ smarrigt! Ska göra någon gång, men addera något protein 🙂

    Svara

  • Jennifer

    |

    En viktig fråga!! Har du testat produkterna från The Ordinary som du skrev om i augusti? Vad tycker du? Jag funderar på att önska mig produkterna i julklapp men vill veta vad du tycker om dem! Du är min skönhetsguru!

    Svara

  • Marie

    |

    Blir det en enorm skillnad om man skippar rödvinet? ? Tycker inte om vin så känns ovärt att köpa en hel flaska för en skvätt ??

    Svara

    • Egoina

      |

      Njä, räcker med balsamvinäger. Eller vilken vinäger som helst ?

      Svara

    • Malin

      |

      Tycker att matlagningsvin som man kan köpa i mataffären funkar bra just när man vill åt vinsmaken. Det dricker man ju inte, så gör inget om det står till nästa gång man ska fixa tomatsås

      Svara

      • Marie

        |

        Åh tack för tipset! ? Visste inte ens att det fanns

        Svara

        • Zebran

          |

          Ett till tips! På systemet finns också små 2,5 dl förpackningar med rött och vitt vin. Jag dricker inte heller och de är super att ha hemma till just matlagning! Tycker inte matlagningsvin ger samma karaktär till maten tyvärr.

          Svara

          • Stina

            |

            Ytterligare ett tips! När man dricker vin (rött, vitt, bubbel) och får en slatt över så häll i plastpåse och frys in! Så har man att pimpa dvs såser, fiskgrytor osv med. 🙂

          • M

            |

            Men vilket bra tips! Dricker likställt med aldrig men tycker om att laga mat med vin. Kan tänka mig att ”riktigt” vin ger mer djup än det som är för matlagning. En skvätt på 2,5 dl blir ju perfa. Nu ska jag in och virra runt på systemet 😅

  • Anna

    |

    Måste ge dig världens bästa tips för en dödligt god tomatsås…följ ditt vanliga recept och avsluta med att ha i en klick smör och mixa…kan inte ens beskriva vilken skillnad det gör ?

    Svara

    • m

      |

      Nu låter jag nog otroligt okunnig, men drar man ner en stavmixer rätt i stekpannan då?

      Svara

      • Nina

        |

        Antar att smöret smälter rätt snabbt, så det är nog rätt lätt att blanda ut det?

        Svara

        • Anna

          |

          Mixar man blir såsen med snöret blir den krämig, ja nästan fluffig!

          Svara

      • Anna

        |

        Jag har en stekpanna i rostfritt stål så då kör jag ner mixern i 🙂

        Svara

  • Robert

    |

    SÅ smarrigt! Härmar en annan kommentar här man jag hoppas det är ok med tanke på vad vi fick läsa om nu. 😉

    Svara

  • Amanda

    |

    Låter gott, ska jag testa i helgen! Men vilken smak på buljongen ska man använda?

    Svara

    • Egoina

      |

      Jag brukar köra grönsaksbuljong ?

      Svara

      • Anna

        |

        Om man ej är vego så är mitt bästa tips kyckling- eller hönsfond. Blir lite rundare smak i mitt tycke!

        Svara

        • Erin

          |

          ”Om man ej bryr sig om djurs rätt att leva* så är….”

          Svara

  • Frida

    |

    Älskar hur F sitter tålmodigt på andra sidan och väntar på att få börja äta, haha!

    Svara

    • Egoina

      |

      Han brukar faktiskt få börja äta stackaren ?

      Svara

  • Lina

    |

    Gick direkt till affären och köpte grejer. Ser så gott ut ?

    Svara

  • Emma

    |

    Ytterligare tips är att steka löken minst en kvart på väldigt låg värme, då släpper den ifrån sig ännu mer smak

    Svara

  • MK

    |

    Så gott! Brukar göra tomatsås jätteofta men istället för krossade tomater så brukar jag köra färska tomater som jag antingen skållar eller kör i ugn till dem blir mjuka sen mosar jag dem lite lätt i stekpannan bara. Och kapris kör jag i pga älskar kapris 😀

    Svara

  • Agnes

    |

    Så gott! Brukar göra typ exakt samma. Ett tips är att ha i typ 2-3 sardeller, det ger umamismak och en supergod sälta! Det smakar inte fisk och passar så bra 🙂 Lite små kapris är också gott att slänga i!

    Svara

    • Egoina

      |

      Tack, det ska jag prova! Kapris brukar jag ha när jag gör tonfisksås (samma recept + kapris och tonfisk) ?

      Svara

  • m

    |

    ”Det bästa är att det dessutom är en billig rätt då man redan har det mesta hemma” hahaha, jag har socker, salt, peppar och tomatpuré från den listan, måste nog börja storhandla och inte köpa ingredienser per rätt!

    Svara

  • Emma

    |

    Älskar tomatsås!! Ytterligare tips är att göra en sofritto (finhackad lök, selleri och morot) istället för bara lök och ha i några stänk Worcestershire-sås för extra djup i smaken!

    Svara

    • Egoina

      |

      Smakar det selleri då? Tycker nämligen att det är bläää ?

      Svara

      • Emma

        |

        Nej inte alls! Hatar selleri som det är men när man har det i soffritto och steker ganska länge på låg värme känner man ingenting av den smaken i såsen, däremot tycker jag att hela rätten smakar mer! Blir liksom som en extra grund att bygga smak på 🙂 (haha låter flummigt men prova! Funkar även som bas i soppor och typ alla rätter man börjar med att fräsa hackad lök)

        Svara

        • Egoina

          |

          ?

          Svara

  • Sarah

    |

    Jag fick lära mig någon gång att man ska fräsa torkade kryddor/örter, som till exempel oregano, precis i början innan man häller på alla andra ingredienser. Typ i samma veva som man fräser löken. Det ska tydligen släppa fram smakerna bättre. Ingen aning om det faktiskt stämmer, men det kan ju inte skada. ??‍♀️

    Svara

    • Egoina

      |

      Måste prova ?

      Svara

    • Emma

      |

      Jaså? Själv har jag läst att t.ex. oregano ska i sist då smaken lätt kokas bort haha ??

      Svara

  • Nadja

    |

    Wow tack så mycket för receptet! Det ser ju sååå gott ut! ?

    Svara

  • Sanna

    |

    Omg glöm inte lea & perrins!!!!

    Svara

  • Lisen

    |

    Hellooo! Okej italienaren i mig kan inte låta bli att komma med några tips:
    Ha i de torkade kryddorna när du steker lök/tomatpuré pga ger mer smak
    Skippa buljongen! No need!
    Köp San Marzano-tomater! Mer info här om varför: http://www.javligtgott.se/san-marzano-tomaternas-ferrari/
    När pastan har några minuter kvar, lyft upp de med en pastaslev och lägg i med tomatsåsen. Stärkelsen från pastan binder såsen och tar fram massa smaker om du låter den koka klart i såsen.
    Riv i lite parmesan i såsen! Ät!

    Svara

  • Sara

    |

    Ooooh, den brukar jag också laga, men sofritto varianten och också ha i pulled oats med tomatsmak. Vet inte om ni har den i Sverige? Barnen älskar den här maten och såsen brukar räcka i två dagar ?? såå gott!!

    Svara

  • Rebecka

    |

    Alltså jag gjorde den här direkt jag såg den på din instastory och MMMM kära värld godaste tomatsåsen jag nånsin ätit. Äter tomatsås ofta annars och trodde den var god men denna!! Så gott.

    Svara

    • Egoina

      |

      ??

      Svara

  • Jeanette

    |

    Näsan rinner nu.. skulle inte ha tagit en tsk sambal.. Annars god. ?

    Svara

  • Claire

    |

    Omg! TACK för detta recept, lagade det nu ikväll och dog lite av matorgasmen typ ??

    Svara

    • Egoina

      |

      ??

      Svara

  • Sabina

    |

    Lagade precis denna och WOW! Tack!!! Smakade som på restaurang (om inte bättre).

    Svara

    • Egoina

      |

      ??

      Svara

  • Linda

    |

    Med risk att låta efterbliven – men WOW vilket recept! Håller med om ovanstående kommentar att sambalen skapade bra hetta – kanske byts ut nästa gång till kanske worchestersås! Det BRINNER kring mina läppar, hehe! ☺️?

    Fantastiskt recept! Tack! ?

    Svara

  • Angelika

    |

    Gjorde denna för några veckor sen och gör den nu igen. Som kommentarer ovanför, som på restaurang fast godare! Godaste tomatsåsen jag någonsin gjort eller ätit!!! Hade i lite oliver nu och balsamico istället för balsam vinäger för hade ej det men det blir så gott endå!

    Svara

    • Egoina

      |

      😍

      Svara

Lämna en kommentar

Arkiv