Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Måndagssnack

I skrivande stund ligger jag bredvid två sovande personer och är noll trött. När Henri sover på dagen (vilket han gör på förskolan) är nattningarna helt omöjliga. Det är inte ovanligt att han inte somnar förrän 22. Och jag somnar såklart också. Det är helt omöjligt att lyckas hålla sig vaken under långa nattningar. Jag somnar oftast innan honom, haha.

Men sen måste jag ut och göra mig i ordning för sängen och borsta tänderna. Från att ha varit jättetrött blir det som att jag sovit en powernap och jag är pigg istället. Det är så dumt. Ibland lägger vi oss samtidigt som Henri. Men man lever ju på hoppet om att få ha lite kväll.

Nu ligger jag här. Försöker scrolla mig trött. Googlar vad nattmasken jag senast köpte egentligen är bra för. Letar inspiration till vårt gästrum på Pinterest. Försöker ta reda på hur familjekonstellationerna i Bing egentligen fungerar. Kollar swatches på läppstift på youtube.

Bli-trött-timmen. Kanske den bästa på hela dagen ändå.

154 gillar

Kommentarer (28)

 • Anna Maja

  |

  Väldigt nyfiken på vad du hittar om familjerna i Bing. Så många frågor när man ser det programmet med sitt barn.

  Svara

  • Egoina

   |

   Hittar massvis med teorier, haha. Googla typ ”Bing who is Flop”.

   Svara

 • Ginna

  |

  Berätta gärna om du lyckas lista ut det där med Bing. Har funderat länge. Bor de med sina gosedjur? Är de föräldrar? Barnvakter? Låtsaskompisar?

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, vem vet! Finns massa teorier. Någon skriver att de är ”barnvakter”. Men Kajsa och Charlies ”barnvakt” åker ju och jobbar i något avsnitt, så det kan inte vara så tänker jag.

   Svara

 • Emma

  |

  Fattar inte Bings familjekonstellationer heller 🤣 varför är alla ”vuxna” små gosedjur? Var är de biologiska föräldrarna? Varför tar Pando alltid av sig sina byxor? 🤷‍♀️ I övrigt tycker jag Bing är allmänt gnällig men kan ändå inte sluta vara investerad när vi tittar 🙈

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha eller hur. Spännande också att gosedjuren är samma sort fast i gosedjur (Bing har ”kaninöron”, Zolas är en elefant). Det där med byxorna är för att anspela på att vissa barn är så, vill helst inte ha på sig kläder. Mest undrar jag varför Ella pratar så…porrigt?

   Svara

 • Frida

  |

  Dum fråga kanske… men måste han sova på föris? När min son var 1,5 var de omöjligt att ha honom sovande på dagen (tyvärr), han var uppe till 22-23, var trött när han vaknade och var då tvungen att sova middag så de blev en ond cirkel. Han fick börja gå ut med de äldre barnen när hans avledning skulle sova middag och började somna kl 19 istället.

  Svara

  • Egoina

   |

   Tänker att eftersom han (tydligen) somnar snabbt och enkelt behöver han det när han är på förskolan? Tänker det är bättre att vi har en jobbig nattning än att han är trött och inte mår helt bra när han är där. Men jag brukar fråga och om de skulle säga att han inte verkar behöva sova på dagen längre tycker jag inte det är något de ska kämpa med. Vi gör inte det längre.

   Men intressant det du säger om ond cirkel. Att han kanske är trött på dagen eftersom han somnar så sent. Får utvärdera vid nästa ledighet kanske.

   Svara

   • Julle

    |

    Jag skulle fråga samma. När jag jobbade på föris så hade vi barn som gärna somnade under dagen på vilan. Det var ju ubermysigt att ligga och gosa med en filt, lyssna på regnskogsmusik osv men inte så bra för nattsömnen. Min pojke har varit som Henri i alla år, eller han har gillar helt enkelt inte att sova så jag slida med dagsvilan när han var 14månader och det har funkat, så länge han fick ta det lite lugnt mitt på dagen så kunde han köra på tills kl 18:30 och sen totalt slut vid 19:30. Nu är han 5 och vi går in till sängen 19:30 och han sover innan 20. Värt att prova med Henri om ni har det så besvärligt med nattning

    Svara

   • Nina

    |

    Ett annat alternativ kan vara att i samråd med förskolan korta ner hans dagsvila. Nu vet jag ju inte hur länge han sover på dagen, men när jag jobbade på förskola har vi haft barn som vi väckt efter typ 1h/45min/vad man nu kommit överens om, just för att balansera vilan lite. Barnet har fortfarande fått sova/vila om det behöver men inte så länge så att kvällen ändå funkar hemma. Så det kan ju vara ett tips!

    Svara

  • F

   |

   Jag visste att det skulle komma någon sådan kommentar om att ställa in vilan. Så trist! Försök själv att tänk dig in att som litet barn behöver gå en hel dag utan sömn? Kan inte vara lätt. Tänk själv att bli berövad din rast eller tillfälliga pauser under dagen?

   Svara

   • Frida

    |

    Fast man måste väl få göra det som funkar för familjen? Eftersom resten av familjen här somnar kl 22 blev det knas när den minste i familjen ville vara uppe till 23.

    Man får ju anpassa det efter barnet, vi var tydliga och sa att om de upplevde att han var väldigt trött eller om han sa det fick han självklart sova. Men det har nog hänt 1 eller 2 ggr de senaste året. Han var nöjd att få gå ut med storasyrran eller gå undan med en pedagog och ex lyssna på en bok så han fick lugn och ro, så tillfälliga pauser fick och får han.

    Svara

    • F

     |

     Jag tänker att det först och främst ska fungera för barnet och att föräldrarna måste anpassa sig därefter. Somnat barnet kanske runt 24 är det väl en annan femma. Egoina skriver ju dessutom att H somnar snabbt.

     Svara

   • Lisa

    |

    Fast det är ju inte helt ovanligt att vissa tvååringar inte sover på dagen på förskolan, då finns ju andra sätt att varva ner tex läsvila eller lugnt pyssel. Min dotter slutade sova dagtid vid drygt 2 år och fick då istället vara med de lite äldre barnen i kuddrummet och lyssna på saga i dämpad belysning. Gick toppen 🙂

    Svara

 • Linnea

  |

  Vi funderar seriöst på att döpa vår dotter till Soola , haha! En månad gammal och namnlös och så har vi kollat lite för mycket på Bing kanske med storebror 😂😂

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, men så fint ju! <3

   Svara

 • Elin

  |

  kan ni inte bara be förskolan att inte lägga honom
  på eftermiddagsvilan?

  Svara

  • Egoina

   |

   Tydligen somnar han väldigt snabbt och enkelt där. Så jag tänker att han behöver det. Så mycket intryck på förskolan ju. Prioriterar hellre att han har det så bra som möjligt på förskolan framför att vi ska ha en enkel nattning <3

   Vid inskolningen (efter sommarlovet) sa vi dock till förskolan att han inte längre alltid sover på dagen (vi lyckades kanske hälften av gångerna i somras) och då blev förskoleläraren jag pratade med lite förfärad och tyckte att han visste måste sova. Kände mig sämst. Så haha jag vet inte.

   Svara

   • Marie

    |

    Vad dumt av förskoleläraren att säga så, alla barn är ju olika. Min dotter slutade sova på dagen hemma när hon var runt 1 år och 8 eller 9 mån. Då hade hon bara haft en sovstund sen hon var 1 typ. Sömn på dagen har aldrig varit hennes grej.. Sedan blev det sommar och hon bytte förskola. Så när vi skolade in henne strax innan hon fyllde 2 sa vi också att hon sover inte på dagen. De sa att de skulle prova och vi sa varsågoda 😆. Tror de lyckades 2-3 gånger sedan gav de också upp.

    Svara

   • Elin

    |

    ja okej, jag förstår!! såklart mer intryck på förskolan med massa barn än när han ”bara” är med er! men tänker att det kanske är så att han är trött på förskolan för han somnar sent hemma och inte sover tillräckligt på natten? dom ”ska” väl sova 12-14 timmar per dygn i denna åldern, så sålänge dom får dygnets sömntimmar så måste man väl inte sova mitt på dagen haha?

    Svara

   • F

    |

    Helt rätt resonerat av er. Tycker att det låter oprofessionellt bemött av en förskollärare (att hon blev vad det verkar öppet förfärad). Det ska inte vara en maktkamp mellan förskollärare och föräldrar, det ska vara ett samarbete och man kan vara tydlig och trevlig på samma gång. Sedan är det ju inte konstigt att han blir mindre trött hemma än i en barngrupp? Det borde hon förstått.

    Svara

   • Maja S

    |

    Det var en konstig kommentar från en pedagog :/
    Du är INTE sämst. Du känner ditt barn bäst. Behöver han sova så korta ner sovtiden?

    Svara

   • Sanna

    |

    Vi har haft (har) samma problem med barn med mycket energi och som inte gillar att sova och kan vara uppe sent. Vi bad förskolan väcka honom för att se om det vart någon skillnad med kortare vila istället för att låta honom sova tills han vaknade. Vi provade först 45, sen 30 men vart ingen skillnad och tog då bort vilan. Man får prova sig fram och försöka hitta den gyllene medelvägen mellan att orka förskolan och att somna på kvällen. Vi fick ingen effekt för ens vi tog bort vilan helt och då var han 2 år. Vi förklarade för förskolan att han var vaken till 22 annars så de köpte det. Sen sa vi att om han inte orkar dagarna får vi tänka om men att vi behövde prova. Gick toppen och efter det sov han inte mer på förskolan och somnade i tid på kvällen 🙌

    Svara

 • Liv

  |

  Usch. Ligger i detta nu och försöker natta sonen. Det värsta som finns. Somnar nästan alltid samtidigt. Längtar efter att ha kvällar tillbaka 😭

  Svara

 • L

  |

  Jag var väldigt svårsövd som barn (och nu som vuxen också) men några av mina mysigaste minnen är att bli nattad av pappa. Han somnade alltid innan mig. Det var en sån trygghet att ha en stor sovande förälder bredvid sig när man hade svårt att varva ner.

  Så till alla föräldrar som somnar innan era barn. Ha inte dåligt samvete över det, för barnets skull 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   åh 🥰❤️

   Svara

 • Anna

  |

  Det är inte förskolan som ska styra, det är ett samarbete. Prata med förskolan om att ni får väldigt långa nattningar, och be dem korta ner vilan alt ta bort den helt. Man kan ju prova sig fram under en vecka eller två, det är ju inte meningen att alla barn ska sova mitt på dagen bara för att.
  Vår dotter slutade sova på dagen innan hon var två, hon var lite extra trött i en vecka eller två efter föris, men sen anpassade hon sig efter det och somnade vid 19 på kvällen istället för 21-22.
  Och medan de andra barnen sov fick hon pyssla med något, läsa bok med någon av pedagogerna eller ta det lugnt i största allmänhet en stund.
  Man får ställa krav, och jag lovar att han kommer att ha det hur bra som helst på förskolan även om han är lite tröttare än vanligt ett tag.

  Svara

 • Astrid

  |

  Vi har haft mycket diskussioner med förskolan just angående sömnen. De påstod med bestämdhet att ”de aldrig hört talas om en tvååring som inte sover på dagen” och det gick flera månader för oss att få dom att respektera att inte låta vårt barn somna. Då var vi ändå öppna med att när han sov på dagen vaknade han ca 10 gånger per natt vilket höll på att ta död på oss.

  Andra man pratar med (både föräldrar, BVC och personal på andra förskolor) undrar vad tusan dom höll på med på våran förskola och hade inte alls samma bild av att det är så ovanligt att en tvååring slutar sova på dagen.

  Det står i lagen att barn har rätt till vila MEN det måste inte vara sovande, de kan ta det lugnt på andra sätt.

  Så bara för att förskolan bemöter er på ett skeptiskt sätt är det inte säkert de har rätt, finns en risk att de ser att det krånglar till det för verksamheten och därför försöker dämpa er tro på er själva i just den frågan. (Vilket i sig är sorgligt såklart, att de kanske inte har mer marginal i verksamheten än så men det är ju en helt annan diskussion)

  För oss blev det bättre utan vila, den där stunden på dagen gjorde att han sov flera timmar mindre på nätterna så den sammanlagda sovtiden blev mycket kortare,

  Men ni kan ju börja med att de får korta tiden rejält, våran snart tvååring får sova max 30 min på förskolan nu och vi hoppas (för att slippa bråka igen) att det skall funka ett tag till.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv