Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Från min semester: utflykt, tankar om mat och det otroliga

Men hej är ni här på min blogg och hänger. Bäst jag fortsätter berätta om mina semesterdagar! Nu har jag dock tappat bort mig så det blir lite hipp som happ. På denna bild var jag i alla fall i Helsingör. Ja, igen. Haha.

 

Varför jag utsätter mig för denna typ av utflykt när jag vet att hur jobbigt det kommer vara? Jag vet inte, självhat?

Det får bli vad det blir. Spelar ingen roll var vi är, hans mål i livet är att kuta bort från mig oavsett och upptäcka upptäcka upptäcka. Så vi kan lika gärna åka någonstans. Man får bara förvänta sig att inte kunna göra något man själv vill så går det bra : ))

 

Det var Carolines, Sofias och bebisen Sams planerade dagstur som jag hängde på.

 

Vi kollade i butiker. Henri står på pallen bakom mig och drar ner och hänger upp kläder.

 

Och så blev det loppisar. Vi turades om att gå in.

 

Caroline fyndade dessa två för 60 danska. Som visserligen motsvarar en miljon svenska.

Stolen hamnade slutligen hemma hos oss! Blev jättegullig på Henris rum, men tyvärr använder han den som sin personliga pall och drar runt den för att komma åt på ställen. Exempelvis var han plötsligt ute i trapphuset en dag för att han lyckades låsa upp ytterdörren 😮

 

Hejdå Helsingör och hej mina nya naglar! Hade en förmiddag för mig själv på stan. Skulle ju inte tillbaka till göra-naglar-träsket igen, men nu är jag här och det är ändå ett rätt trevligt träsk.

 

Lagade indisk kikärtsgryta från Hello fresh som var jättegod. Måste bara säga att det är så skönt att Henri äter allt nu. Det är sällan vi lagar annan mat till honom. Han äter det vi äter och vill smaka på allt. Är så lättad över detta. Ett tag åt han ju ingenting. Han vägrade allt.

Hade jag vetat att det skulle ge med sig när jag slutade amma helt hade jag gjort det tidigare, men det känns ju helt fel i hjärtat att vägra det enda barnet vill ha.

Lade många timmar på att läsa på om barn och mat då. Här kommer tre saker jag lärt mig som jag inte visste:

◊ Vissa experter menar att man inte ska separera mat. Att servera alla ingredienser för sig menar de triggar kräsenhet. Det är också bra att olika typer av mat ”rör vid varandra”. Därför serverar vi allt i en skål och inte på tallrik med olika ”fack”.

◊ Man ska inte värdera mat olika. Man ska exempelvis inte säga ”äter du X får du X”.

◊ Man ska inte ge varken positiv eller negativ uppmärksamhet när barnet äter. Man ska alltså inte berömma och heja på heller. Mat äter man, det är ingen prestation.

Viktigast tror jag är att aldrig tvinga. Jag försöker lita på att Henri kan styra det själv och inte stressa upp mig de gångerna han inte vill äta. Men det är ju såklart lättare när man har ett barn som faktiskt äter.

Obs. Jag tror man kan göra allt ”rätt” men så går det inte ändå. Och jag har säkerligen ett barn snart som endast vill äta typ korv. Får passa på att njuta så länge 😅

 

På tal om att äta. Avslutar med den här. Henri åt macka, slängde på golvet, sen åt han knäckebröd och slängde på golvet. ”WOW ser du! De hamnade ovanpå varandra”, sa F. ”Förstår du oddsen för att något sånt ska hända!”. Var tvungen att fotografera detta otroliga.

 

202 gillar

Kommentarer (23)

 • Victoria

  |

  Haha ååå älskar att mackorna landade på varandra! Hela blogginlägget var supermysigt att läsa men det är mackorna jag kommer ta med mig och minnas😅

  Svara

  • Egoina

   |

   😂😂

   Svara

  • Diana

   |

   Jag är också impad. Men även för att smöret hamnade med ”rätt” sida upp. Finns det typ inte nåt talesätt om att mackan alltid hamnar med smörsidan ner? 😂

   Svara

 • Isabelle

  |

  Tips angående dörren! Köp en låsskedja/säkerhetskedja! De brukar finnas att köpa på alla möjliga ställen.
  Vi monterade en sådan när vi bodde i lägenhet. Vill minnas att den var väldigt enkel att montera (några skruvar bara).

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja det måste vi skaffa! 🙏🏻

   Svara

 • Lovisa

  |

  Hoppas jag inte offendar någon men de råden för barn och mat är lite lika de jag fått på en klinik för ätstörningar 😅🤣 men det makes sense I guess man ska ju lära sig att äta igen och försöka att inte ha så mycket känslor och värderingar kring mat. Kanske ska läsa på lite mer hur man gör med barn hahah!

  Svara

  • Egoina

   |

   kanske det 😂🤷🏼‍♀️

   Svara

 • Sofia

  |

  Hahah! Skrattade gott åt mackorna 😂

  Svara

 • Erica

  |

  Tips för dörr-rymlingar (vi har galen pojke och egnahemshus med 3 dörrar ut 🙃): dörrhaspar har borrats in riktigt högt upp på insidan av våra dörrar. Jag lägger ”fast” dem om jag ex vill gå på wc eller byta babys blöja utan att ungen mittiallt står ute på bilvägen 😅 dörrlåset får han nämligen upp på nolltid och dörrkedjor har man ju främst i höghus. Men med stol räcks han inte upp så högt som till hasparna.

  Svara

  • Egoina

   |

   👌🏼

   Svara

 • Marie

  |

  Har släktingar som är besatta av att berätta om mina barn äter bra eller dåligt. Påpekar släktingarna att barnet har ätit ”dåligt” så brukar jag svara: Nehej då var han inte särskilt hungrig.

  Svara

 • F

  |

  Ja! Man ska vara neutral med mat när det kommer till barn. Inte hålla på att kommentera matintag och absolut inte tvinga. Vet dock inte om jag håller med om det där att slänga ihop maten (arbetar i förskola och att maten är tydligt uppdelad lockar de flesta barn att äta mer). Dessutom måste man komma ihåg att barn äter på ett annat sätt och inte enligt tallriksmodellen samt har andra smaklökar. Men visst, självklart behöver man inte göra en massa jobb i onödan. Det är väl toppen om barnen äter ”ihopslängd” mat, så länge man inte förväntar sig att de ska kunna äta som oss vuxna. Mat och makt hör inte ihop.

  Svara

  • Egoina

   |

   Har hört att det finns olika teorier om detta. Vissa säger som du. Jag vet inte vad som är rätt. Kanske ska variera, haha. Henri får ju maten ”uppdelad” ibland och jag märker att han äter på det sättet ofta, tex först pastan och sen ärtorna osv. Men serverar allt på samma tallrik eller i samma skål.

   Svara

   • F

    |

    Jag tror att man definitivt kan variera, om det nu inte är så barnet aldrig äter ihopblandad mat. Tror det viktigaste är att ta hänsyn till hur barn äter än att just bara kräva att de ska kunna äta som oss vuxna (som sagt). Det är ledsamt att se hur vuxna kan använda sin makt vid matbordet trots att det är det sista stället man ska använda den på.

    Svara

 • Bella

  |

  Du strålar verkligen! Vart är din snygga klänning ifrån :)?

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack snälla! 😍 Den är från Odd Molly. Den är gammal.

   Svara

 • Robert

  |

  Hej, hej! Ja, det var lite osannolikt. Påminner inte det om nåt annat i din blogg, förresten? Nåt med en chokladbit? Vet inte om jag minns rätt. 😉

  Svara

  • Robert

   |

   Tänker på när du skulle testa Marabou’s vita choklad. Känns som det hände nåt roligt då, fast det är ju rätt länge sen.

   Svara

   • Egoina

    |

    Jag kastade en bit från balkongen och Anna fångade den i munnen 😂

    Svara

    • Robert

     |

     Just det. 😉

     Svara

 • Lisa

  |

  Har precis fått lära min sexåring hur man låser upp lägenhetsdörren 😅 hon vill gärna vara hemma om man tex går ut med sopor, tvättstugan, köpa mjölk typ max 10 min men känns ju bra att hon kan ta sig ut vid tex. Till hennes försvar är den lilla koppen över vredet lite knixig att få upp ibland! Noll rymmare i henne iaf!

  Svara

 • Emelie

  |

  Nu kommer jag med de bästa tipset någonsin!

  Min son stack ut i trapphuset, vi bor nära en stor väg så vi sprang ut och sökte då vi tyckte han var väl tyst och upptäcker att dörren var öppen. Lyckligtvis var han bara högst upp i trappuppgången.

  Efter det for sambon och köpte säkerhetskedja till dörren! Gör det, för de är de bästa vi haft! Man slapp den oron igen, han är nu 12 och av vana använder vi den fortfarande men de är först nu han når upp själv 😅

  Svara

 • Moa

  |

  Ååh härligt att tura över till Helsingør! Ger mig lite saknadskänslor till tidigt i somras (när det faktiskt var sommar och varmt) , och jag var där med mina föräldrar + bror och hans dotter.
  Måste vara en bra aktivitet för Henri också tänker jag att få vara med om att åka båt och se havet så mycket! 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv