Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Ett bananbröd, en häst och ett förutsägbart slut

Sånt som hänt i mitt liv den sista tiden:

Hur jag älskar att starta min morgon. Numera går jag upp 06.30 varje morgon 🤪 och hinner jobba två timmar innan det är dags för första mötet när jag jobbar hemifrån. Då har man tid för en stor kopp kaffe och masker och grejer.

Just nu är mina favoriter glowmasken från Filorga och eyepatches från Xlash (reklamlänkar). Och alltid kaffe i favoritmuggarna från ZWILLING.

 

Henri älskar banan och när det kommer till riktig mat hade han gärna levt på bara det om han fick välja.

Vi har därför alltid massa bananer hemma. Tog äntligen tag i det och bakade ett bananbröd. Med choklad såklart och inte russin. Bananpojken gav MVG.

 

Köpte en lampfot i glas och ett hästhuvud på loppis som nu står i sovrummet. Gav 120 för lampan och 60 för hästen. Och hallå morgonljuset i vårt sovrum!! ☀️

 

Har varit så deppig när jag dragit ner på amningen och slutat amma på natten. Googlade och kom fram till att det är vanligt. Det är logiskt om man tänker efter, min kropp är van vid att få stora doser oxytocin som nu tagits bort. Bokade en timme massage för att fylla på lite.

 

Hur varenda kväll ser ut hemma hos oss. F står och skruvar på något och jag viker tvätt/diskar/städar/plockar.

 

En tidig morgon var himlen såhär fin genom sovrumsfönstret.

 

En jobblunch. Har ett thaiställe i samma hus vilket är mycket tacksamt. You har varit min lunchserie på sistone och jag har precis sett klart.

Känner mig besviken? Inte på avsnitten för jag gillar verkligen denna säsongen. Men på slutet. Kändes så förutsägbart och tråkigt? Man känner sig inte direkt sugen på att fortsätta kolla. Men ska såklart det ändå för jag älskar You.

 

Och så har jag haft en trött älsklingspojke sovandes på mig.

Han är sååå trött efter förskolan. Somnar ofta i min famn direkt när vi kommer hem. Vet inte hur vi ska lösa detta. Hämtar vid 16 och det är ju för tidigt att sova för natten. Ska han sova en stund och sen väckas eller ska vi hålla stackaren vaken? Hur gör ni?

175 gillar

Kommentarer (33)

 • Marina

  |

  Men så söt – får han sova ok på förskolan?

  Svara

  • Egoina

   |

   Han har bara sovit en timme hittills. Eller ”bara”, han sover aldrig längre på dagen hemma. Men antar att han behöver mer sömn nu med alla intryck. Men igår sov han över två timmar! Var dock ändå trött när jag hämtade 🙈🥰

   Svara

 • Sara

  |

  Vår fyllde 1 första veckan i februari. Han sover iofs bra men vi kör iaf så om han skippar sin andra tupplur så blir läggning mellan 18-19 istället för efter 19. Väcker honom senast 16 från sin andra nap. Vi har märkt att ju tidigare vi lägger honom när han är trött desto längre sover han haha medans om vi försöker hålla honom vaken längre och lägger honom typ runt 21 så vaknar han typ 05 😂

  Svara

 • Astrid

  |

  Håller på att skola in vår 14-månaders nu så kommer vara i samma sits från och med nästa vecka.

  Vi kommer göra allt vi kan för att hålla vaken efter förskolan, men räknar med att det kan bli riktigt tufft i början men förhoppningsvis stabiliseras det när sömnen hamnat rätt med en tillräckligt lång natt i kombination med en tillräckligt lång lunchvila

  Just eftermiddagssömn har iallafall bara stört mina barn, typ 30 min eftermiddagssömn har gjort att de somnar kanske 2 h senare så matematiskt blir det mindre sömn och så är man inne i en ond spiral

  Men det är hemskt att hålla ett trött barn vaket

  Svara

 • Madde

  |

  Kan ni få honom att somna i rimlig tid på kvällen även fast han sover på eftermiddagen när ni kommer hem? Isåfall hade jag låtit honom sova en stund 🥰 blir det istället att han inte kan sova förrän sent på kvällen så hade jag försökt hålla honom vaken på eftermiddagen, annars blir det väl som en ond cirkel att han sover för lite på natten och därför är mycket tröttare på eftermiddagen kan jag tänka mig 🤗

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Hanna

  |

  Det är antagligen en övergångsperiod, han kommer sannolikt reglera med längre vila på förskolan och/eller längre dygnsvila på natten men för att han ska kunna reglera det kan man inte lägga in en vila när ni kommer hem. Fattar dock också att det är skitsvårt om han är så trött! Jag har en son som ofta haft svårt med det där och tex hellre sov långa dagvilor och vaknade vid 4 på morgonen för då var det totala sömnbehovet fyllt 😓. Vi började med att korta dagvilan och under en period var han då supertrött efter förskolan, vi gjorde en bedömning av hur trött han var och antingen höll vi honom vaken eller så fick han en mikrovila under promenaden hem dvs 15 min typ. Tar sin lilla tid (1-2 veckor för oss) men håller man på ramarna så reglerar de sömnen resten av dygnet i den åldern 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Ella

  |

  Vilken myskille! Jag tror han snart kommer in i hela förskolegrejen och sover det han behöver när han är där. Så han inte behöver sova när han kommer hem. Ge det lite tid så löser det sig av sig självt.

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja kanske det ❤️ Igår hade han sovit över 2 timmar! Men var ändå trött 🙈 De säger att han oftast är jättelätt att somna 🙏🏻 Och att han har jättestor aptit 🤔😂

   Svara

 • Johanna

  |

  Har också alltid gillat den serien och sett alla säsonger. Men tvekar nu inför sista, som att jag redan förstår vad som kommer hända. Hur mycket mer skit kan man ställa till det för sig liksom😅Men ska ge det ett försök.

  Svara

 • Marijana

  |

  Vår hade det också så, heeelt slut. Vi började med lite lugna aktiviteter (typ gå och gunga på gården, ha med lite fika). Eller när det var dåligt väder läsa bok/måla fingerfärg/pilla med små grejer (la bil i vattenflaska med glitter och olja) bara för att hålla honom uppe tills han vande sig. Guld värt i efterhand att vi försökte hålla sovtiderna. Vi har nu en snart fyra åring som klockan 19 säger ”jag vill sova” och sover oftast natten ut men kommer över till oss.

  Svara

 • Agnes

  |

  Måste tipsa om ett jättebra mellis eller frukost till barn! Lovar att det är så enkelt att göra också. Grötpinnar

  2 mosade bananer
  2 ägg
  2 dl havregryn
  1 tsk bakpulver
  1,5 dl mjölk, kokosmjölk eller havremjölk
  1 krm kardemumma
  2 msk mixade pumpakärnor (inget måste för smaken, men för att få in järn)
  1 krm salt
  Ev strö på kokosflingor

  Bara blanda allt med en gaffel/sked, behövs inte mixas. Smörj en stor form eller lägg bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 175 grader i 20-25 min. Det är sååå gott (även för vuxna) och min son älskar det.
  Jag brukar göra dubbelt så mkt ibland och frysa in 🙂 Tänker att han borde gilla det om han gillar banan! Går att byta ut banan till rivet äpple, eller ha både äpple och banan. Kanel är gott också! Variera i all oändlighet 🙂

  Svara

 • Ulrika

  |

  Här är ett recept på banan muffins (smakar mycket likt bananbröd tycker jag) med en massa fiber och bra grejer 🙂 Jag använde kefir istället för yoghurt, en blandning av lönnsirap, vanlig sirap och honung (hade inte tillräckligt annars), och toppade med hackade pumpafrön och linfrön. Innehåller mer fiber än vanligt bananbröd men smakar typ exakt samma tycker jag. Och toppingen kan varieras så det är kul!

  https://thegutstuff.com/recipe/fibre-muffin/

  Svara

 • Emma

  |

  Har hört att barnen blir trötta efter alla intryck på förskolan, men jag upplever inte det själv med min kille ? 😅 Kanske liite? Men vi började gå på öppna förskolan när han var två månader redan (de har babyträff en dag i veckan för bebisar under 1) och har hängt där mycket så han kanske har vant sig vid mycket intryck 😂 Säger som någon annan, kan han somna i rimlig tid på kvällen ändå så låt honom sova en liten stund.

  Har en bananpojke också btw 😄

  Svara

 • Rebecka

  |

  Hej!
  Hörrni, jag jobbar som förskollärare och vill verkligen slå ett slag för att försöka korta ner barnens dagar så mycket man bara kan.
  Är man två vårdnadshavare kanske ena kan lämna och sen andra hämta, kan man flexa kanske man kan jobba någon timme på kvällen och hämta tidigare, finns någon annan som kan hämta då och då? Kan man tänka sig gå ner i tid när de är som yngst?

  Ni anar inte hur långa dagar barnen har idag, det är ett helt annat tempo och ljudnivå och det är egentligen en helt ohållbar arbetsmiljö för alla… bara att titta på hur många som flyr yrket trots hög lön.
  Jag skriver INTE för att skambelägga någon, jag har själv små barn som man försöker få till livspusslet med men jag önskar SÅ, för allas, och framför allt för barnen skull att alla funderar fem extra sekunder innan man skickar sitt barn 7-16 varje dag. Eller som vi har på jobbet, barn som går 5:15-17…

  Svara

  • Stina

   |

   <3 vi har alltid haft våra 9-14/15. Nu har stora börjat skolan och han måste börja 8.15. Dålig ekonomi absolut, och ofta bara en hel dag ihop på helgen då vi behövt jobba omlott mer. Men jag fortsätter tänka att det är rätt för oss eftersom barnen mår jämnt och bra över veckan. Aldrig ledsna barn på lämning eller som inte vill gå hem. Gillar förskolan och skolan! Så tack som skriver detta, vi blir ofta (på tal om skammande) ifrågasatta 😉 ”kommer dom verkligen in i gruppen”, ”missar dom inte mycket” osv … ja det finns så många uttalanden som får en att tvivla. Heja alla som försöker göra det bästa för sina barn <3

   Svara

  • Sofie

   |

   Vet du Rebecka, jag tror alla som låter sina barn gå långa dagar funderat fem extra sekunder och väldigt mycket mer. Tror de flesta skulle låta barnen gå kortare dagar om det gick men alla har inte möjlighet att gå ner i tid, flexa eller har mor- och farföräldrar som kan hjälpa till. Du behöver nog inte ”slå ett slag för kortare dagar”. Vi som har barn som går långa dagar har antagligen vridit och vänt på alla möjligheter för att korta ner dagarna så mycket som möjligt och har ständigt dåligt samvete. Alla gör så gott de kan efter sina förutsättningar.

   Svara

   • L

    |

    Det finns faktiskt fullt med föräldrar som utan dåligt samvete låter sina barn gå både långa och många dagar på förskolan trots att de egentligen inte skulle behöva, tro mig – jag har såna i min närhet.

    Svara

  • Josefine

   |

   Tyvärr Rebecka så blir din kommentar rätt skambeläggande.. Tror inte majoriteten av föräldrarna vill ha sitt barn på förskola mer än nödvändigt. Dessutom är det verkligen inte alla som trots flextid bara kan flexa ut 13-14 varje dag och sen ”jobba ikapp” lite på kvällarna, tvärtom så låter det som ett bra koncept för att bli utbränd.
   Är trött på förskolepersonal som skambelägger förälder och har åsikter om hur man borde lägga upp sitt arbete och vardag utan att veta hur arbetssituation, privatekonomi & familjerelationer ser ut.

   Svara

   • Rebecka

    |

    Som jag skrev så är jag inte ute efter att skuldbelägga, och jag vet att de allra flesta försöker pussla, men jag vill bara lyfta problematiken kring att många inte ens reflekterar över vad deras barn får vara med om. Vi pratar om rätten till vila och återhämtning. Vi vuxna har rätt till 5 veckors semester och vi har barn som aldrig får ledigt. Det handlar inte om att hämta barnen kl 13-14 varje dag för det är ingen tävling och det är ohållbart. Men tror du inte vi pedagoger också ser och träffar måååånga vårdnadshavare som storhandlar osv utan barn och sen vet man att barnet är kvar på förskolan…

    Allt gott!

    Svara

  • Elin

   |

   Alltså wow, jag har inte ens barn och har flextid själv men blev ändå provocerad. Hela grejen med förskolan är väl att barnet ska kunna vara där när föräldrarna jobbar? Menar du att barn till föräldrar som måste jobba normala arbetsdagar (ja, 7-16 är normala arbetsdagar. surprise!) inte får samma bra förutsättningar som andra barn? Vad är det för galen värld du lever i? Är väl snarare förskolans problem än föräldrarnas om man inte kan erbjuda en bra miljö för barnen…?!?!

   Svara

   • Annan Sofie

    |

    Har ni som inte förstår Rebecka ens varit en dag på förskolan? Det är ju jättestor skillnad på att vara i barngrupp kontra hemma med sina föräldrar och det är inte självklart att små barn orkar det. Jobbar ni 7-16 är ju även barnen där er restid vilket för vissa barn innebär 6-17. Jag vill gärna veta hur de som har så långa dagar vrider och vänder för att få de att gå ihop när alla föräldrar i Sverige har rätt att gå ner i tid tills barnen är 8 år. Har man inte råd att jobba 90% båda två istället för 100 och hämta tidigare en dag var så förstår jag inte hur man lägger upp sin ekonomi. Gäller absolut inte ensamstående man alltså kom igen, är man 2 föräldrar som arbetar och lever och bor ihop så ska båda ha ett jävligt lågavlönat jobb för att inte kunna prioritera sitt barn bättre och gå ner lite i tid. Tyck att det är att skambelägga, men alla föräldrar prioriterar verkligen inte sina barn bästa framför karriär och pengar. Hela grejen med att skaffa barn är väl för det första att vilja ta hand om dem själv? Alltså förskolan är för föräldrar som jobbar men kom igen. Man måste inte jobba så mycket som vissa föräldrar gör och det måste man ju få säga. Jag tror snarare de som tar illa upp är de som faktiskt inte måste jobba så mycket som de påstår utan de väljer att göra det och därför tar åt sig.

    Svara

    • Madeleine

     |

     Blir också provocerad av Rebeckas och Annan Sofies kommentarer och jag har inte heller barn. Vuxna måste kunna jobba heltid om de vill/behöver det. Gå ner i tid minskar även pension. Sen ska man inte glömma inkomstbortfall i och med VAB. Dessutom innebär gå ner i tid att man ändå ofta får arbetsuppgifter för att underhålla en heltidstjänst, vilket skapar en stressad arbetsmiljö. Fokus bör istället ligga på att miljön på förskolorna ska ändras så att barnen kan ha en lugn plats att vara på.

     Svara

    • Alma

     |

     Spot on. De allra flesta har givetvis råd att gå ner i tid under några år. Det är bisarrt att påstå annat. Tyvärr har många idag vant sig vid en extravagant livsstil, och den kräver givetvis inkomst på ett helt annat sätt än nödvändigt. Barnen betalar priset.

     Svara

     • E

      |

      Ursäkta? Vilken oerhört grov och generaliserande kommentar. De allra flesta har GIVETVIS inte alls råd och möjlighet att gå ner i tid. Förstår inte varför så många verkar ha uppfattningen att de allra flesta föräldrar INTE gör sitt allra yttersta för sina barn. Just nu är det hög inflation, höga räntor, elpriser, matpriser, bränslepriser, långa VAB-perioder efter år av pandemi. Det är klart att alla inte kan gå ner i tid?! Så osympatiskt att hävda något annat.

      Jag läste Rebeckas kommentar innan jag somnade igår och tog illa vid mig, kanske för att mitt barn precis skolats in på förskolan. Jag tyckte absolut att kommentaren var skuldbeläggande, varför utgår du från att föräldrar inte redan tänkt både en och två gånger på hur länge barnet vistas på förskolan? Det jag tror att jag ogillade mest var nog att du gav rådet utifrån din profession som förskolelärare. Jag är sjuksköterska men för den sakens skull går inte jag runt och ger ”råd i all välmening” till folk gällande deras hälsa och livsval.

     • Alma

      |

      E: Frågan är då varför vi har råd att leva på en inkomst (som inte är så väldigt hög) och att låta våra barn vara hemma till skolstart. Det handlar om prioriteringar. Simple as that.

  • Kajsa

   |

   Kan inte låta bli att tänka lite såhär, när det är så många som blir provocerade av åsikten att två föräldrar som arbetar heltid och inte tillhör direkt lågavlönade yrken, ”borde” ha råd att gå ner i tid…

   Ni som tycker att det är en jättekonstig åsikt (att två heltidsarbetande medel- eller högavlönade föräldrar borde ha råd att gå ner i arbetstid) – hur tror ni att ensamstående föräldrar klarar sig? Många ensamstående får det att gå ihop på en enda heltidslön, för att de måste. Det är ju visserligen inte en optimal situation att behöva ha det så. Men med tanke på t.ex. ensamståendes verklighet – som tvingas få livet att gå ihop på EN heltidslön, känns det lite hånfullt att anse att ingen ska få ha åsikten att TVÅ heltidsarbetande normalt avlönade personer ”borde” kunna gå ner i tid…

   Svara

  • Erika

   |

   Jag gick 06-17 varje dag när jag var liten och har absolut inte lidit av det. Älskade förskolan och det bästa var när man var själv med förskollärarna 😄 lämnades alltid först och hämtades sist.
   Jag kände verkligen att jag blev skambelagd av din kommentar även om det inte var det du menade 😊 när jag hämtar mina barn vid 16 tycker de fortfarande att jag hämtar för tidigt.

   Svara

   • F

    |

    Förskolans förutsättningar såg annorlunda ut förr. Det var mindre barngrupper och dessutom ofta bättre lokaler (rum i rum). Att dina barn tycker att du hämtar för tidigt betyder inte att de vill vara kvar på förskolan hela kvällen, snarare är det att gå från en situation till en annan som kan vara motigt. Jag har mött många barn som tycker det är botten att alltid bli lämnade eller hämtade sist, du kan ju inte utgå från dina egna upplevelser. Sedan har det mycket med förskolan i sig att göra. Vissa förskolor börjar städa redan vid 16 för att förskolepersonalen vill gå hem så tidigt som möjligt efter att de sista barnen går hem, vilket är så tråkigt och oprofessionellt. Resterande tid får barnen bara sitta av. Samma sak är det på morgonen, det är tid som ofta bara sätts av och barnen får finna sig i personalens inställning. Som förskolepersonal ska man inte lägga sig i barnens vistelsetider MEN liksom Sofie funderar jag på vad man lägger pengar på om man är två föräldrar som inte klarar av att gå ner i arbetstid i åtminstone några år. Ska småbarnsåren bara klaras av? Ofta får man höra att den vuxne säger att hen vill jobba men barnen då? Ska man som vuxen utgå från vad man själv tycker är roligast i alla situationer? Är det viktigast att utvecklas på jobbet? Har man jobbat i förskolan vet man hur verkligheten ser ut, vet man inte är det bara att googla. Jag är väldigt säker på att många föräldrar skulle kunna pussla mer än de gör om de bara ville. Mycket idag handlar om att upprätthålla en livsstil.

    Svara

    • F

     |

     Oj, skrev fel. Menade att det förr ofta var bättre lokaler då avdelningar hade fler rum och nu är det vanligt (när det byggs nya förskolor) med ett enda rum, eventuellt två, eller som sagt att man behöver göra rum i rum. Det minskar ju möjligheterna för avskildhet vilket är viktigt för både barn och vuxna.

     Svara

 • Hej

  |

  Hej! Vad är det för gardinstång i köket?😍

  Svara

  • Egoina

   |

   Det är en gardinskena från Ikea 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv