Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Att flyga med en ettåring

 

Henri är nu 13 månader och hatar att sitta still. Han kan inte mutas med ätbara saker och är inte intresserad av att titta på klipp en längre stund. Flygning på över 5 timmar, hur skulle det gå?

Det är ju aldrig lätt att flyga med barn, men det gick mycket bättre än vi vågat hoppas på!

Men jag måste tillägga att vi hade väldigt mycket tur. Vi hade hela raden med säten ledig både dit och hem och vi behövde aldrig byta blöja på flyget.

Här är det som funkade för oss! De flesta tipsen kommer från er från början, här hittar ni dem.

 

Bästa tipsen när man ska flyga med barn:

✈️ Boarda sent. Vi gick på planet så sent vi bara kunde. Och lät Henri leka och krypa runt på flygplatsen fritt innan flygningen. Bytte även blöja precis innan.

 

 

😴 Tamja sömnen. Vi försökte i möjligaste mån se till att det var dags att sova när vi skulle flyga. Hade tur och han startade varje flygning med en timmes sovstund. Sen sov han sista timmen av båda flygturerna också.

👂🏼 Akta öronen. Barn kan inte tryckutjämna som oss och kan få ont vid start och landning. Det hjälper om barnet dricker eller suger på napp. Jag ammade vid start och landning.

🛌 Gör det bekvämt. Hade önskat att jag hade med mig en kudde för att göra det lite mer bekvämt. Men jag hade en kofta och en filt som var till stor hjälp. Skönt att bulla upp med under armen, och att lägga över Henri.

👶🏼 Bärsele. Vi har ju alltid med oss bärsele oavsett var vi ska, men det är ett supertips. Underlättar när man ska stiga ombord och på flygplatsen.

🍴 Att äta som förälder. Vi hade tur och Henri sov när vår mat kom och dessutom hade vi ett säte bredvid oss som var tomt. Vi kunde alltså fälla ut brickan sätta min mat vid det tomma sätet och så fick F hjälpa mig att äta. Ett barn under 2 år har inte eget säte (säkert olika, man får kolla upp) och det hade varit totalt omöjligt att äta eller ens ta emot en bricka med mat om vi inte haft det lediga sätet. Värt att tänka på. Kanske lättare att ta med sig något smidigt att äta.

 

 

⏰ Låt saker ta tid. Det kändes som att det enda flygresan gick ut på var att slå ihjäl tid. Varje moment som uppehåller barnet är guld värt. Vi lade säkert en halvtimme på att utforska bältet, sätta i och ta ut informationsblad ur stolsfickan och dra upp och ner luckan på fönstret. Allt är leksaker.

🥨 Snacks. Henri är inte så intresserad av ätbara saker, men hade ändå förberett med en hel buffé med grejer.

 

 

🧸 Leksaker. Hellre för mycket än för lite. Ledordet är att det ska kunna lekas med i ett säte och att det inte tar alldeles för mycket plats i handbagaget. Köp några nya prylar på second hand eller gör egna leksaker. Några tips:

→ Leksaker med sugpropp som kan fästas på fönstret eller sätet framför.

→ Knyt fast leksakerna i ett snöre.

→ Glowsticks! Jag köpte det och även en liten discolampa på TGR. Perfekt grej att avleda med.

→ Klipp hål i en burk och låt barnet stoppa i pysselbollar.

→ Tejp och klistermärken kan klistras och dras bort i oändlighet.

→ Målarböcker som man färglägger med vatten.

→ Presenter. Har man äldre barn kan man slå in sakerna som presenter. Ännu ett moment som tar tid, och kul ju.

 

 

📱 Telefon och iPad. Det mest självklara om barnet är intresserad. Längtar tills man kan sätta Henri framför en film.

🚶 Upp och gå. Jag skulle säga helst inte, vi gjorde aldrig det med Henri eftersom vi inte ville visa att ”det var möjligt”. Men krisar det så kan man.

👨‍👩‍👦 Kör skift. Är man två kan man turas om!

👩🏼‍🦱 Ta hjälp av medpassagerare. Om de vill såklart. Vi stötte på så många gulliga som gärna lekte tittut. På tåget hem från Köpenhamn träffade vi två killar som gärna underhöll och lekte med Henri.

Och blir det jobbigt så blir det jobbigt. Försök hålla dig lugn och tänk att situationen inte är för evigt. Ingen har dött av barnskrik. Alla normala personer känner med dig och barnet, inget annat. LYCKA TILL! ❤️

 

215 gillar

Kommentarer (9)

  • Sara

    |

    Så himla bra inlägg! 😍 En fråga, hur lyckades du amma vid start och landning? Vi har alltid fått till oss att bebisen/barnet måste sitta upprätt med ryggen mot föräldrarnas bröstkorg/mage under start och landning ☺️

    Det går att äta även utan ledigt säte brevid 😅 Sambon satt med 1-åringen som sov närmast fönstret, jag balanserade båda matbrickorna på min nedfällbara bricka. Satt som en ihopklämd sill med en storvuxen man på andra sidan och fick skära minibitar och mata sambon alt. hugga gaffeln i nån hel stor matbit och bara ge honom 🤣

    Svara

    • Egoina

      |

      Han satt nog inte helt rätt då 🙈 Wow bra jobbat haha 🙌🏼

      Svara

      • Emelie

        |

        Jag tror det beror på flygbolaget. Jag hade hört om att de måste sitta upprätt men när vi flög med vår, då, 4-månaders, så kunde hon ligga på amningskudden i mitt knä (jag tog med den i en påse med handbagaget). Så länge hon var fastspänd gick det bra 😊

        Svara

        • E

          |

          Har flugit frekvent med tre bebisar (ja inte samtidigt då) och ammat varenda start och landning. Grejen är att flygpersonalen ju också sitter fastspända just då, så inte ser de om man har barnet perfekt framåtvänt eller kanske snarare lätt vriden mot bröstet…? Jag har valt en lugn bebis framför allt. Skulle nåt börja barka iväg åt helskotta hinner man nog rätta till den detaljen ändå, eller så gör just det mycket liten skillnad för slutresultatet. Tänker jag. Med reservation för att jag kan ha fel..,

          Svara

          • R

            |

            Jag gissar lite för jag vet inte exakt hur det är för bebisar, men för vuxna så är den främsta anledningen att man ska sitta med uppfälld stolsrygg att om det blir ett väldigt hårt nedslag vid landning, alternativt något krångel så planet ”studsar” vid start, så är risken för ryggskador mycket högre om man sitter med lutad rygg än med rak. Så med små barn skulle jag kanske tänka att barnet ska antingen sitta ordentligt, eller verkligen ha bra stöd för rygg & nacke, precis när man lyfter och när man har touchdown. Sen är ju start- och landningsfaserna mycket längre än så men när man är en bit från marken så tänker jag att man kan vara lite mer flexibel 🙂

  • Sara

    |

    När man flyger inrikes i usa så får man inte ens bälte för barn som sitter i knäet..

    Svara

  • Olivia Bradbury

    |

    Bra tips! Går bra att köpa säte till barn under 2 år också, men man får oftast kontakta flygbolaget direkt. Vi har gjort det sedan dottern var 5 månader så vi kunde ha med bilstolen på planet som hon kunde sitta i 😊

    Svara

  • Josse

    |

    Inte riktat mot egoina och en jättetråkig kommentar i juletider, men, kan förstå unga människor utan barn som konsumerar och flyger kors och tvärs, de har ju bara sig själv att tänka på, men blir alltid förundrad över oss med barn, att vi inte lever mer hållbart än vi gör? Vi har ju allt att vinna i att göra vad vi kan för miljön – för våra barn.

    Ledsen att detta blev ett inlägg hos dig nu egoina men du är den enda influensern jag följer och jag får sån klimatångest av allt resande, som sagt, inget personligt mot dig utan kanske en liten tankeställare för de som läser inlägget och vill ut och resa, låt oss hjälpas åt för våra barns skull och dra ner på det hela!❤

    Svara

  • Lisa

    |

    Ni har säkert testat det redan, men vill tipsa om Teletubbies IFALL ni inte har det. Trollbinder de flesta små barn, på ett nästan otäckt sätt haha.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv