Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Måndagssnack

Snart semester! F jobbar idag och imorgon och sen är han ledig en månad. Fyra veckor tillsammans som en familj. Två vuxna på ett barn. DRÖM! Och en del renovering såklart.

När semestern är slut ska F jobba några veckor och sen är det hans tur att vara föräldraledig. Jag har ingen ångest över det längre. Det kommer bli så mycket bättre för oss som familj. Jag kommer inte jobba lika långa dagar och kan jobba hemifrån ibland. Måste erkänna att det ska bli lyxigt att kunna tänka på mig själv. Gå ut och äta på lunchen och dricka kaffe med kollegor. Dessutom ser jag så mycket fram emot att se F ta den rollen. Vi måste bara få Henri att vilja äta annan mat också annars vet jag inte hur vi ska lösa det.

På onsdag åker vi till Gdansk! Jag har inte varit utomlands (förutom Norge och Danmark) på fyra år. Ser verkligen fram emot det. Det känns som en lagom första resa för Henri också, flygturen är inte så lång. Jag tar gärna emot Gdansk-tips. Något vi inte får missa? Vad ska vi göra, se, äta och shoppa?

 

176 gillar

Kommentarer (56)

 • Sofie

  |

  Henri har väl accepterat flaska och ersättning tidigare? Om han fortfarande gör det hade jag nog satsat på att byta ut amningen mot det successivt under sommaren. Vår tjej som är ett år äter fortfarande minimalt med mat, hon lever till 95 % på välling och nattamning istället 🤪

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, när han var några månader men inte nu längre. Han har bara fått ersättning i flaska 2-3 grr. Så dumt, vi borde gjort det mer för nu totalvägrar han. Försöker lite varje dag nu med välling för att se om han ändrar sig. Jag vill gärna fortsätta amma, men han måste ju äta när jag är borta 😅🙈 Skönt att höra att vi inte är ensamma!

   Svara

   • H

    |

    Prova med olika märken på ersättning, mitt barn godtog bara Hipps ersättning efter försök med olika märken och flaskor i omgångar. Alternativt eventuellt blanda bröstmjölk och ersättning gör vissa för att introducera ersättning, kolla i FB-gruppen amningshjälpens slutna grupp om hur folk gjort om du är med där!

    Svara

   • Emma

    |

    Testa med ersättning igen. Min lilla är uppfödd på ersättning och avskyr välling. När det kommer till fast mat rekommenderar jag gröt utblandad med fruktpuré, det var så lillen ville ha sin gröt som han annars hatade, dock får de ju bara äta gröt/välling 3ggr per dygn så löser ju inte resten av maten 🙈

    Svara

   • Linnea

    |

    Åh stressa inte med maten! Och du behöver inte blanda in ersättning eller välling om du inte vill! Amma när du är hemma och när du inte är det kommer Henri äta ”vanlig” mat, för han förstår att du inte är hemma ❤️

    Svara

    • Ninnie

     |

     👍

     Svara

     • E

      |

      Håller helt med Linnea! Bebbar är smarta, anpassningsbara och framförallt inställda på överlevnad. Han kommer inte att svälta sig frivilligt!

   • myh

    |

    Vi testade faktiskt pyttepyttelite vaniljsocker eller något för att söta ner vällingen lite när vi introducerade välling 🙂

    Svara

   • Shana

    |

    Testa ge vällingen i pipmugg istället.
    Det funkade för oss 🙂

    Svara

    • Egoina

     |

     Testade faktiskt igår. Funkade bättre, men han drack bara två klunkar och det var välling överallt 😅

     Svara

 • Amanda

  |

  Åh så kul med Gdansk!
  Ta tåget till Sopot för en jättefin strand om ni vill bada.
  WWII-museet är nog det bästa jag någonsin varit på. Och sen åt vi på en supergod restaurang som heter Kubiki vid kanalen samt Fellini om ni vill äta italienskt.
  En av Europas största loppisar finns också i Gdansk. Brukar vara nu sista veckan i juli/första veckan i augusti, så kolla upp om den hålla medans ni är där!
  Njut av semestern 🌸☀️

  Svara

  • Egoina

   |

   Wow tack snälla!! 😍🙏🏻

   Svara

  • Elin Myllyluoma

   |

   Tänkte också tipsa om museet, riktigt bra! Hann inte ens se allt

   Svara

  • Sofia

   |

   Måste hålla med om museet om andra världskriget!!! Sån stark upplevelse. Museet är gigantiskt så lägg en halv dag där skulle jag säga. Varnar dock för mycket tårar, jag blev så berörd.

   Vill tipsa om frukost/brunch/lunch eller middag på chleb i Wino! Så himla gott 😍

   Svara

 • Bianka

  |

  Gdansk-tips från en som är född i Polen: restaurangen Chleb i Wino och den typiskt polska restaurangen vid sidan om, Bar Mleczny. Båda ligger på gatan Stagiewnia. 🙂
  Annars, strosa runt och bara njut. Gillar ni museer finns ett stort WW2 museum.

  Svara

  • Bianka

   |

   Glömde det viktigaste, glöm inte äta pierogi! T ex på Pierogarnia Mandu eller Pierogarnia Stary Mlyn.

   Svara

 • Frida

  |

  Känner igen den funderingen om mat, när vår dotter var 8 månader var vi 50-50 lediga med henne, och hon har total-ratat allt annat än bröstet. Men när det inte fanns annat alternativ (när jag var på jobbet) så åt hon minsann banan, smörgåsrån och burkmat m.m 😅 , totalt vägrade de dagar vi var lediga ihop allihopa eller jag var med henne själv.

  Hoppas det kommer kännas bra och lösa sig för er med, de är ju rätt smarta de där små liven haha 🥰

  Svara

 • V

  |

  Jag började jobba 50% när sonen va 7 månader. Han var inte förtjust i mat och tog inte flaska, så jag ammade mest fortfarande.
  Första dagen jag jobbade matade min man sonen med bröstmjölk på sked. Dag 2 tog han flaska. Krävdes såklart lite tålamod av mannen bara, haha. Jag fortsatte amma de dagar jag va hemma, och sakta men säkert började han äta mer och mer vanlig mat och tog flaska utan problem. Det påverkade inte amningen alls, pumpade när jag behövde på jobbet.

  Svara

 • Sabina

  |

  Vi har också haft mycket problem och har fortfarande med att vår 15 månaders dotter är en sån matvägrare. Jag slutade dock amma förra månaden efter att vi först drog ner på nattamningen genom att pappan tog några nätter, då blev hon mer hungrig dagtid och mer villig att testa annat. Sedan började jag ha vattenflaskor ståendes här och där och drack själv ur dem så att hon skulle bli inspirerad. 😂 Fungerade faktiskt. Jag hade mycket ångest kring att avsluta amningen eftersom hon ju är liten i maten men jag var tvungen för att jag skulle kunna börja ta mina smärtstillande läkemedel igen. Hoppas att allt går smidigt för er inför att du börjar jobba 💞

  Svara

 • Nicole

  |

  Gdansk Zoo tyckte vi mycket om när vi var där, väldigt bra standard och djuren levde life <3

  Svara

 • Sofia

  |

  Jag började jobba heltid när min äldsta var 9 månader. Ammade på dagen sista gången dagen innan jag började jobba. Trodde aldrig att det skulle gå! Men det var som att han accepterade att nu när pappa var hemma var det annan mat som gällde. Fortsatte nattamma tills han var ett. Med andra barnet började jag jobba när hon var 10 månader. Det var mitt under pandemin och hemarbete. Så kunde fortsätta att dagamma! Var ju bara att ta en kortare paus och gå iväg och amma (och tajma med möten). Så tips att jobba mer hemma i början för mjukare övergång till annan mat 🙂 (nattammar för övrigt fortfarande tvåan, trots att hon är drygt två och jag jobbat i 1,5 år…)

  Svara

 • Sara

  |

  Ville också tipsa om Sopot ifall det blir badväder. Tror man ska kunna åka tåg mellan Gdansk och Sopot, också ett tips!! Mvh hon som satt fast i rusningstrafiken mellan de två städerna, asbakis, med en taxichaufför som spelade vidrig hiphop. Och då gillar jag ändå hiphop 😅😅😅

  Svara

 • Jo

  |

  Vår bebis är ett par veckor yngre än Henri och vi struntade i att introducera flaska, vi började istället ge lite vatten ur snapsglas eller pipmugg till ”riktiga” maten vid sex månader, så det kanske ni kunde testa ge ersättningen med istället för flaska om ni inte gjort det redan? Jag börjar också jobba i augusti och vi tänkte nog göra så att jag ammar före jobbet och sen fri amning när jag kommer hem de dagar jag måste vara på kontoret, och så får det bli puréer + vatten medan jag är borta. Men då har vi en bebis som älskar puréer och havregrynsgröt också (vi ger inte välling), vi är uppe i tre-fyra mål per dag nu. Men om Henri inte är så brydd i sån mat ännu är det ju lite svårare, det är ju så olika från bebis till bebis!

  Svara

  • L

   |

   Angående att ge dricka i glas vill jag bara säga en sak som jag inte tänkte på själv; att glaset inte ska vara för tunt. Min nästan tvååring fick en gång vatten ur ett tunt glas, och bet sönder det. En stor bit glas i hamnade alltså i munnen så det började blöda. 🙁 Tack och lov hann vi få ut det innan hon svalde det, och allt slutade bra. Menade inte att komma med oombett tips och så vidare, men detta var alltså något jag själv inte tänkte på så ville bara dela det, hoppas det är okej. <3

   Svara

   • Egoina

    |

    Bra tips! Henri älskar att dricka ur glas och har börjat tänka på det nu när han fått tänder.

    Svara

    • E

     |

     Om han gillar att dricka från glas men ogillar nappflaska kan ni alltid prova Magic Cup från NUK. Den rekommenderar talterapeuterna istället för nappflaska för lite äldre barn då den är bättre för munmotoriken. Vi har också använt den åt våra barn och den är lite som att dricka från ett vanligt glas men man kan låta barnen hålla den själv eftersom den är spillsäker.

     Svara

     • Egoina

      |

      Tack! Aldrig hört om. Spills alltid så mycket med vanliga glas 😅

   • Jo

    |

    Bra påpekande om glasen, vi ger alltid ur tjocka! 😊

    Svara

 • Emma

  |

  WWII-museet är det bästa jag varit på i mitt liv, rekommenderas verkligen! Hoppas ni får en underbar resa 😍

  Svara

 • Ingrid

  |

  Det kanske ni testat redan men om inte – testa olika märken på burkmat och framför allt testa att lägga fram allt möjligt på brickan/tallriken som han kan plocka av i sommar. Nyfikenheten brukar ändå göra att vår dotter efter lite lek med maten stoppar den i munnen och upptäcker att det är väldigt gott! Lycka till! Det löser sig nog ju äldre han blir. Min dotter äskade att amma till en dag när hon tyckte att det var tråkigt och bara tryckte sig bort från mig. Samtidigt började hon älska mat. Så det kommer säkert lösa sig med tiden 😊

  Svara

 • Ebba

  |

  Här är de enda polska orden jag kan men som brukar vara användbara, hehe 🙂
  Frytki – Pommes
  Gofry – Våfflor

  Svara

 • Sara

  |

  WW2 museet är ett måste om ni gillar histora! Nog det bästa museet jag vart på!
  Sen ska ni gå på den lilla gatan Mariacka w Gdańsku, precis brevid stora torget! En liten markandsgata 🙂

  Sen en trip ut till Sopot! Så fint vid stranden!
  Har ni möjlighet i Sopot att få bord ska ni äta på Śliwka w Kompot! Galet god mat och drinkar!
  Sen ska ni ta drinkar (alkoholfria finns) på Coctail Bar Max & Dom Whisky! Dom har ingen drinklista utan du säger vad du gillar och så gör dom en drink till dig Båda ligga på huvudgatan 🙂 Ha en toppenresa <3

  Svara

 • Marie

  |

  När min man har gått på föräldraledighet har matsituationen löst sig iom att jag inte har varit där. Kämpigt de första dagarna men sen flyter det på. Plus att jag har kunnat amma när jag kommit hem från jobbet.

  Svara

 • Johanna

  |

  Hej!

  Drinkbaren ” Mala sztuka” är ett måste. Deras blueberry bramble är utan tvekan den godaste drinken jag druckit!

  Svara

 • Anna

  |

  Tåget är smidigt att ta! Polen har så bra shopping, längtar tills jag får köpa barnkläder där. Enormt köpcentrum precis vid stationen i Gdynia som verkligen är toppen, särskilt vid dåligt väder.

  Svara

 • E

  |

  Truga med maten säger jag. Han behöver inte ersättning välling längre. Testa typ 3 olika rätter i 10 dagar (tar 10 dagar för de att lära sig tycka om en ny smak). Sen kan jag även tipsa om att laga egen mat (kanske du redan gör). Min dotter hatade barnmatsburkar. Inga gick ner. Men hemmalagat och plocka själv var hennes grej.

  Svara

  • Egoina

   |

   Jodå vi gör det. Varje dag. Lägger fram trots att han bara leker med det och matar honom med allt möjligt. Han vill alltid smaka vilket ju är positivt. Men efter två skedar totalvägrar han. Anledningen till att vi försöker med ersättning och välling är eftersom det är enklast att somna honom med amning och då tänker jag att det skulle kunna vara ett alternativ. Men det går inte 😅

   Svara

   • Janet

    |

    Är ”somna” honom något skånskt? 😅 har tänkt på att du skrivit det förut också, här säger vi söva 😄

    Svara

    • Egoina

     |

     Haha vet inte. Tycker söva låter så hemskt? Typ som i operation. Men säger också det ibland, eller natta.

     Svara

   • E

    |

    Jag är inte säker på att det är det enklaste. Jag har amningsnattat tre bebisar ca första året. Sen när jag slutat amma har de snabbt lärt sig att somna utan att äta alls. Med sin pappa i början, så det inte varit frustration för dem kring att inte få amma. Så fastna inte i att det MÅSTE snuttas vid insomning, för det jag ser är att många som har flaskan som knepet får hålla på med det lääänge (i åratal) och det verkar inte alls så lättsamt. Obs, bara min ödmjuka åsikt/reflektion. Även bättre för tänderna och övergången till att äta mer fast föda och hålla det till dagtid, att inte ha all sömn kopplad till t ex välling.

    Svara

  • Annica

   |

   Bebisar är verkligen så sjukt olika. Min lilla älskar burkmat och den får gärna ätas kall 😝

   Svara

  • Emma

   |

   Fast jo, bröstmjölk/ersättning ska vara huvudmål tills 1 år, resten ska sakta ökas på i barnets egen takt. Truga är det värsta man kan göra😬 Föräldrarna bestämmer vad som ska ätas, barnet bestämmer hur mycket

   Svara

   • Ingrid

    |

    Emma – Var läser du att att amning/ersättning ska vara huvudmål till 1 år? Det har jag aldrig läst eller hört på BVC tex. Det jag läst är att det är så upp till 6 månader, inte upp till ett helt år. Tvärtom skriver Livsmedelsverket på sin hemsida om mat för barn att ” Så småningom, när barnet är tio till tolv månader, behöver det två huvudmål om dagen och några mellanmål däremellan.”

    Svara

    • Emelia

     |

     I rikshandboken för barnhälsovård (som alla BVC ska följa) står det såhär ” Den svenska rekommendationen är exklusiv amning eller bröstmjölksersättning, eller både och, under barnets första 6 månader och gärna fortsatt amning under hela första året, eller så länge barn och mamma vill.” Enligt WHO är rekommendationen ” Rekommendationen från WHO och UNICEF är att amning ska initieras under den första timmen efter födelsen och fortsätta vara exklusiv under barnets första sex månader. Därefter rekommenderas fortsatt amning med tilläggskost i tillräckliga mängder i två år eller så länge föräldrar och barn vill”. Tanken är ju att man ska börja introducera mat såklart men att inte alla barn kan förväntas äta hela portioner snabbt – man använder ibland uttrycket ”food before one is just for fun”, dvs att det inte gör så mycket om barnet inte äter så mycket mat innan dess, man kan då fortsätta med amning/ersättning. Kanske lite missvisande däremot att skriva att amning/ersättning SKA vara huvudföda, snarare så att det KAN vara huvudföda utan att man behöver vara orolig att något är fel 🙂

     Svara

     • Emma

      |

      Ja jag formulerade mig kanske lite fel. Menade det som skrivs att om en komplettering behövs så är det just bröstmjölk/ersättning som gäller. Så det är ju fel att säga att det absolut inte behövs längre. Men håller med Linda att det är barnet och familjen som bestämmer takten och vad som fungerar. Jag trugade med maten i början för jag blev stressad av andra, min pojke fick då en dålig association till mat och vi blev tvungna att backa. Nu går det bra för jag har slutat stressa

    • Emma nr 2

     |

     Ingrid, det låter oerhört konstigt att du aldrig har hört att bröstmjölk eller ersättning ska vara huvudföda upp till 1 år? Skrämmande om inte annat, får hoppas att du är ett undantag. En googling bort hittar du iaf detta på 1177: ”Från sex månader behöver barnet få börja med vanlig mat för att få i sig tillräckligt med näring och energi. Bröstmjölk och bröstmjölksersättning är fortfarande den huvudsakliga maten, men barn behöver även bland annat järn som de har svårt att få tillräckligt av om de inte äter vanlig mat”. Det du skriver som ”tvärtom” har du tyvärr missförstått å det grövsta, målen mat ska KOMPLETTERAS med ersättning/bröstmjölk, det ska alltså absolut inte tas bort.

     Delamning rekommenderas dessutom i två år enligt WHO. Och Emma här ovan har rätt, truga inte! Låt det ta tid.

     Svara

     • Linda

      |

      Tycker faktiskt att det är mer skrämmande att föräldrar inte kan lita mer på sig själva och se till vad barnet önskar än att hänga upp sig på olika råd som ges. Hur det än är så tror jag, att framtvinga något i endera riktning, ”för att det ska vara så” är väldigt dumt.

 • Mila

  |

  Vad kul att ni ska till Gdansk – jag har varit mycket i Polen, har polska föräldrar. 🙂 Gdansk är oväntat fint! Var där för några år sedan när jag och exet semestrade i Sopot. Jag ångrade då att vi valt att bo i Sopot då jag tyckte Gdansk var mycket roligare (mer att göra och bättre restauranger). Missa inte att äta pierogi, det är traditionell polsk mat som de flesta brukar tycka om, till skillnad från alla bruna köttgrytor. 😛

  Svara

  • Egoina

   |

   😍

   Svara

 • Amanda

  |

  Skulle Henri behöva amma när du arbetar (eller du vill fortsätta amma honom) så har du rätt enligt 4 § föräldraledighetslagen – ”amningsledighet” till att ta ledigt från jobb för att amma (https://akademssr.se/post/fraga-ssr-direkt-far-jag-ledigt-att-amma) ☺️. Min erfarenhet med mitt barn var att han accepterade ersättning och flaska efter bara ett par timmar när han blev hungrig och tutten inte var tillgänglig hehe. Ville amma på kvällar, helger och morgnar och det funkade även när min sambo gav ersättning/gröt/annat på dagarna när jag jobbade. Det kommer gå jättebra så småningom. Nytt för både föräldrar och barn 😅💜

  Svara

 • Matilda

  |

  Vet inte hur kul det är med en bebis, men jag och min kille åkte båt på kanalen och det var väldigt mysigt!

  Svara

 • Linnea B

  |

  Var i Gdansk 2016 i 5 nätter. Fanns många bra restauranger då och var väldigt billigt. Minns ett ställe som var lite kul där de bara hade olika potatis-grejer. Har dessutom för mig att det hette nåt med Spud 😄 (Vännerfans Will know) Tog tåget till Sopot två av dagarna för sol och bad. Smidigt och prisvärt med tåg.

  Prologue som var vår favoritrestaurang i Gdansk tyvärr stängt..

  Vi besökte också Westerplatte med en båttur. Vet inte om det är så kul med bebis men sevärt annars!

  Svara

 • Monkan

  |

  Ett till Gdańsk-tips är ul. Elektrykow vid gamla båtvarvet. Borde funka med bebis tidig kväll för mat från foodtrucks och någon drink, man kan ta tåget till gamla båtvarvet (tågen heter SKM) 🙂 annars tips till er andra utan barn, de anordnar även konserter då och då, och det är bra vibe.

  Svara

 • Emma

  |

  Om ni vill äta god napoletansk pizza så rekommenderar jag OSTRO.
  En riktigt god burgare samt det bästa köttet jag ätit (man steker det på en sten framför sig) är på Whisky in the Jar.
  Roligt att ta en ölprovning på Piwnica Rajcòw.
  Om det regnar eller om man vill shoppa så gå till köpcentrumet Forum, finaste jag sett!
  Det stora krigsmuséet är väldigt fint och stort.

  Svara

 • Mathilde

  |

  Åh, Gdansk är supermysigt!
  Kanske inte så lätt eller kul med Henrik, men finns ett gammalt dödsläger (heter det så? Du förstår vad jag menar iallafall) från wwii utanför Gdansk som heter Stutthoff om jag minns rätt.
  Som många andra sagt också, museet är toppen!

  Om ni vill ha en heldag shopping är galeria baltycka fantastisk, men det är ju en liten bit bort. Galeria Madison inne i Gdansk är mindre, men väldigt bra. Finns också en (ganska stor) outlet (bla Marc o polo, Calvin Klein, guess), tror bara den heter Gdansk designer outlet.

  Vad gäller maten kan jag rekommendera tawerna Dominikanska, Pueblo och Zafishowani!

  Svara

  • Mathilde

   |

   Henri* darn autocorrect

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv