Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Måndagssnack

Idag började mitt nya liv! Typ så kändes det i alla fall. F har börjat jobba igen och jag är hemma själv med bebisen. Jag har varit själv med honom kortare stunder nästan dagligen sedan han föddes och är inte nervös över det. Jag klarar av att ta hand om honom. Däremot att ta hand om mig själv, den nöten är svårare att knäcka. Men det ska nog gå bra.

Jag och bebisen hade sovmorgon och sen har vi myst hela dagen. Dagens enda mål var att våga gå ut en runda själv med vagnen och det lyckades vi med! Jag lyckades inte få på mig andra kläder än pyjamasen jag sov i och lyckades inte få i mig något annat än yoghurt, kaffe och en kanelbulle. Men bättre lycka imorgon!

Något som däremot funkar jättebra (just nu!) är sömnen. Sedan jag släppte mitt dåliga samvete och accepterade att vi samsover är det som ett helt annat liv. Nej, jag vet att det inte rekommenderas. Men jag har läst på om säker samsovning och det är det bästa alternativet för vår familj. Bebisen är nöjd och jag slipper bli tokig av sömnbrist. Dessutom vill jag ju hellre sova med honom. Det blir ju såklart några uppvak och tröstande efter blöjbyten (eftersom han tror att det är någon tortyrmetod…), men i övrigt sover vi oförskämt bra för att ha en nyfödd.

Ursäkta lång utläggning om vår sömn. Jag lovar att mina sociala medier inte dagligen kommer avhandla hur jag sovit varje natt : ))

I övrigt går mina dagar ut på att plöja The good doctor, sminka mig och scrolla telefonen. Som sagt, allt man kan göra med bebisen vid bröstet går att göra i oändlighet.

Veckans två enda planer är att ta mig till BVC och att komma igång med bloggen igen. Jag hade planerat lite för långa blogginlägg vilket var för svårt att orka motivera mig att skriva. Ska försöka tänka mindre men oftare istället. Då hörs vi alltså här snart igen!

 

354 gillar

Kommentarer (48)

 • Malin

  |

  Han är så gullig!!

  Svara

 • Rebecca

  |

  Samsovning har vi kört med båda barnen. 2:an accepterade sova i sitt babynest i egen säng men precis vid mig. Så skönt då mina barn ammat länge och ofta. Ändrade mina nätter radikalt när jag slutade behöva ”gå upp” för att amma😊

  Svara

 • Frida

  |

  Men snälla rara – samsovning och liggamning är världens bästa grej. Gjort sen start & gör fortf med bebis 9 mån. Får ofta höra att jag ser oförskämt pigg ut för att ha en liten 😂
  Njut av tiden! 💚💚

  Svara

 • Carolina

  |

  Åh så mysigt! ❤️ Du får gärna skriva och berätta hur du har sovit varje natt, haha bara kul att läsa tycker jag!

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha ❤️

   Svara

 • S

  |

  Jippie för fler blogginlägg!
  Följer dig via Bloglovin men går ändå in dagligen för att se om du uppdaterat😁
  Samsov också. Med en bebis som ville sitta fast på mig dom första två månaderna kändes det som enda alternativet. Nu är han ett halvår och vill helst inte sova med oss. Lite ledsen över det men det hinner säkert ändras igen!

  Svara

 • Malin

  |

  Hej! Jag förstår att du säkert har tankarna på andra viktigare håll (typ en jättegullig bebis som vill ha uppmärksamhet ❤️)

  Men tänkte bara tipsa att matsmart säljer chips. Vill minnas att du deppade ihop tidigare över att de slutat säljas. Enjoy! (obs är absolut inte sponsrad på något sätt. Skulle handla saker till mig själv och snubblade över dem)

  https://www.matsmart.se/olw-naturchips-cidervinager-scharlottenlok

  Svara

  • Egoina

   |

   Wow tack 😍😍

   Svara

  • Lova

   |

   Malin! Du gjorde mitt år, har sörjt dessa i månader. Tack! ❤️❤️❤️❤️

   Svara

 • Lisa

  |

  Har du tips på någon bra amningspyjamas? 🙂

  Svara

 • Filippa

  |

  Jag hade absolut 0% ork att krångla med bebisar som inte ville sova i egen säng om nätterna. Tack o lov kunde de sova lite själva på dagarna men på nätterna liggammade vi och sen somnade vi om, bebisen i min armhåla. När de blev hungriga vaknade de och började röra sig, då gjorde jag en fantastiskt smidig manöver så att vi bytte sida. Sen andra bröstet och somna om… Mina bebisar hade ofta en svag odör av armsvett i deras gulliga, fjuniga huvuden 🙈 men vi sov! Och kan lova att det var typ med ett öga öppet, om min man rörde sig så hans täcke flyttade sig hade jag stenkoll på om det kom på bebisen.

  Svara

 • Robert

  |

  Nästan matchande kläder har ni också. 😉

  Svara

 • Caroline

  |

  Haha, vilken igenkänning. Jag var också rädd för samsovning och gick klädd i myskläder/ pyjamas samt streckkollade på The Good doctor första veckorna med min tjej. Som f.ö. blir 6 månader om 3 timmar och 17 minuter 😃

  Svara

 • Nathalie

  |

  Jag har följt sedan du började blogga och jag är så otroligt lycklig för din skull! Vilka fina bilder också, njut av din lilla bubbla nu😍 att vara föräldraledig är så underbart!!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack 🥰❤️

   Svara

 • Rebecca

  |

  Jag har samsovit och samsover med båda barnen. Ettan ville absolut inte ligga själv, där var vi envisa och försökte lite längre med att åtminstone ligga i nästet. Nej, han han hamnade i armhålan. Hehe. Och nummer två som kom i juni, där gav jag upp redan andra natten. Ligger i armhålan han också. Förövrigt ligger vi alla fyra i samma säng nu (med tvååringen på säkert avstånd från bebisen). Mysigt. Fick köpa en större säng 🙈. Jag sover bättre med bebisen nära tycker jag, som något slags djupt primitivt lugn att ha min avkomma nära 😉. Kan dock relatera till ångesten, känt så med båda pga man ”ska” ju inte. Samtidigt främjar samsovning amning som i sin tur minskar risken för sids. Vet inte vad jag vill förmedla riktigt, mer än att vi nog är många många som gör så. Hjälpte mig att tänka så iallafall ❤️ Kram på er!

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Sara

  |

  Har inte barn själv men majoriteten av mina vänner med barn har samsovit! Man gör det som funkar bäst för familjen 😀

  Svara

 • Sara

  |

  Så fina och söta!

  Svara

 • H

  |

  Så fina bilder på er, blir så glad av att se det. Inspirerande också att höra hur ni resonerar. Jag tror att man ska lyssna på alla råd för att ha informationen, samtidigt som man i slutändan ska välja det som passar ens familj bäst. Jag har följt dig sen 2008 (tror jag det var). Minns hur mindblown jag var när du gjorde radioprogram 🙂 långt före alla andra. Det kallar jag inspiratör! En liten hemlis kan jag dela med mig av också. Jag har börjat läsa om dina gravidinlägg från början. Detta eftersom jag nyss plussat och är i v 4+6 nu. Dvs för tidigt för att berätta för folk… Men jag är så glad och harmonisk just nu. Håll tummarna för mig och grynet!

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh men så glad jag blir!!! GRATTIS GRATTIS GRATTIS! Jag håller alla mina tummar och tår <3

   Svara

 • Majs

  |

  Fattar inte ens vilka trötta människor som fortsätter tjata om att samsovning inte rekommenderas? Gissar att du förstås läst det på 1177 men säker samsovning är något helt annat. Och det absolut bästa för små barn. Så ursäkta dig inte!

  Svara

 • Lina

  |

  Samsovning är verkligen räddningen! Jag hade ungefär samma erfarenhet som du med första barnet och började till sist slockna av utmattning när jag ammade om nätterna. När jag sen började liggamma och samsova mer planeratt kunde vi plötsligt få ihop fyratimmarspass med sammanhängande sömn och jag blev människa igen på några nätter! Jag valde därför att samsova direkt på BB med andra, vilket gjorde första tiden ungefär hundra gånger lättare.

  Jag brukar försöka tänka att vi i grund och botten är apor med i de flesta fall fungerande instinkter om vad vi ska göra för att få våra ungar nöjda, det svåra är att vi vuxna ”apor” också nuförtiden behöver väga in forskning och överväga olika riskscenarier innan vi följer våra instinkter :¨) Ungarna däremot ber bara om det de biologiskt är programmerade till, och vissa av dem (t.ex. våra) har sämre förståelse än andra för våra absurda påhitt om att de ska sova själva eller inte kan få mat eller bäras 24/7.

  Här blev det att skrota en del rekommendationer och hålla för öronen så gott det gick när vänliga själar skulle komma med råd om än det ena, än det andra, och så tog vi till våra två huvudlösningar *närhet* och *amning* i precis den utsträckning vi upplevde att vi själva orkade med de första månaderna – och alla blev nöjdare. Sen blir ungarna ändå vips så stora att de vill upptäcka världen, och symbiosen avvecklas långsamt 🙂

  Det jag egentligen ville få sagt är att vi är många som samsover och att du, oberoende av vad saken gäller, kan vara säker på att du fattat rätt beslut *för er* om *ni* mår bra av det! Det som är genomtänkt och funkar – det är en bra lösning!

  Heja dig och er! Det är en glädje att läsa din blogg, jag önskar er allt gott 🙂 <3

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack snälla! Håller med dig! <3

   Svara

 • Rebecka

  |

  Samsov sedan dag 1, enda som fungerade för oss båda. Han är två år nu och sover helst klistrad mot mig fortfarande, vilket ärligt talat är ett lyxproblem för det är så sjuuukt mysigt 😆

  Svara

 • Anna

  |

  Jag frågade ängsligt på BVC om jag fick samsova och dom såg så förvånade ut att jag ens frågade. Klart jag får. Släpp all prestige om att bebis ska lära sig somna själv i egen säng, gör det som funkar för er. WHATEVER WORKS. 👍
  Sitter i skrivande stund och guppar på pilatesboll för att få bäbis att sova. På nätterna somnar jag sittandes i amningsposition. 😄

  Svara

 • Pia

  |

  Helt rätt tycker jag! Jag var lite orolig för att sova brevid bebis i början för jag ligger INTE still när jag sover, haha. Men det verkar som att det var inprogrammerat på nåt sätt, för jag vaknade alltid precis som jag lagt mig! Somnade tillochmed när jag ammade liggandes på sidan och vaknade precis likadant. Och bebis sov nöjt, mätt och fridfullt brevid tutten haha..
  Man får släppa lite på hur folk säger att det ”ska vara” och ”ska se ut” i ett hem, man gör det som funkar för stunden för att det ska bli enklare och man ska få sova och må bra.
  Läste nånstans det bästa rådet när man är gravid/blivit förälder:
  LYSSNA INTE PÅ ALLA ”GODA” RÅD, det kan nog stämma 😉

  Svara

 • Jenni

  |

  Jag ska inte sticka under stolen med att jag både saknar dina inlägg och är så himla nyfiken på hur ditt nya liv funkar, men jag väntar tålmodigt! Det viktigaste är att du och familjen har det bra och så kommer vi i… Andra hand? 😉 Och skriv vad du vill skriva om. Sömn, kräk, godis, serier, flytt, kärlek eller vad sjutton som helst! Känn ingen press över antal inlägg eller längd på inläggen ❤️ varma kramar till er!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack snälla!! <3

   Svara

 • Anna

  |

  Grattis till bebisen!
  Kan du inte berätta hur ni gör när ni samsover? Jag har en fyra veckors bebis här hemma och får inte till nätterna pga vågar inte samsova eller somna när jag ammar. Dessutom fryser jag konstant så vet inte hur jag skulle klara mig utan tjockt täcke om jag skulle försöka…

  Svara

  • Egoina

   |

   Rekommenderar att kolla instagramkontot bebisen_och_vi, samt googla samsovning och breastsleeping. Angående att frysa så är det jobbigare, jag fryser också. Men tycker ändå det är värt det, haha. Jag sover med pyjamas, strumpor och kofta.

   Svara

   • Anna

    |

    Jag samsover just nu med en 5 veckors och är också ganska frusen. Sover med tjockt duntäcke som jag virar runt mig upp till midjan och sen sover med långärmad tröja. Bebisen ligger bredvid så jag lätt kan liggamma. Förmodligen farligt med täcke och säkert bättre som egoina att inte sova med täcke alls, men hittils har jag aldrig flyttat täcket i sömnen (precis som många skriver verkar det finns något inbyggt som gör att vi vaknar av minsta lilla).

    Svara

 • Fanny

  |

  Finisar!
  På BB i Göteborg sa dom inget negativt om samsovning så vi gjorde det från start på BB, (sonen är 3.5 månad nu), köpte dock större säng ganska direkt 😅

  Svara

 • Linn

  |

  Så fint att se dig som mamma. <3 vill absolut läsa om hur ni sovit och allt sånt. Så kul att läsa om. 🙂 Heja dig!

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Linda

  |

  Min BVC-sköterska sa att det är mycket säkrare med två utvilade föräldrar som samsover med bebisen än föräldrar som inte får sova, med bebis i egen säng. Lever efter det!

  Svara

 • Frida

  |

  Men alltså.. kan vi snacka om hur fin liten gosse ni fått? Alldeles underbar! Min lille är 4,5 månad nu.. kan inte fatta att han varit så liten och pluttig! ❤️

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja men alltså jag kan inte fatta att jag skapat en sån gullig liten människa 😭 Åh, det går så snabbt!! ❤️

   Svara

 • Fia

  |

  Haha vi samsov med barnen tills de var 3 och 5.. bästa grejen! Mest sömn åt alla.

  Svara

 • Ellen

  |

  ”Djuren håller sina barn nära” resonerade min mamma och vi samsov hela familjen tills jag runt 8 års ålder fick feeling och ville sova i mitt eget rum. Det blev folk av både mig och lillebror ändå 🙂 Har aldrig förstått rädslan för samsovning (utöver rädslan att råka vrida sig i sömnen så det skadar barnet såklart, men det finns ju sätt att göra det säkert), för mig är det ju det naturliga sättet att sova som familj.

  Svara

 • J

  |

  Samsovit med alla tre barn och är sugen på ett fjärde. Hade jag aldrig varit om jag inte fått sova på nätterna.

  Svara

 • Linnea

  |

  Jag har samsovit med min 2,5-åring sedan start<3 planerar att köpa en 2,5m stor säng tills våra tvillingar kommer så vi kan sova tillsammans allihopa 🙂 jag tar fasta på att människor är de enda som lägger undan sitt barn om natten av alla däggdjur och att DET är det som avviker från det normala, vilket är samsovning <3

  Svara

 • Emma

  |

  Angående blöjbyte som tortyr metod 😂 har du testat rulla ihop en handduk eller något och lagt trångt runt om/ lite under armarna medan du byter? Vi fick göra det med våra grabbar för dom trodde att dom föll varje gång vi bytte blöja eller klädde av dom nakna 😂

  Svara

  • Egoina

   |

   Men gud! Han ser ut som att han tror att han faller ibland faktiskt. Armarna upp i luften. Väldigt gulligt, men stackars 😂 Ska testa det! Men tror det handlar om temperaturskillnaden också.

   Svara

 • Jackie

  |

  Herregud vilken söt bebis du har! Och jag instämmer som andra skriver, samsovning och liggamning är bäst! När mina små vaknade om natten så vände jag på ungen, kopplade i tutten och somnade om. Inga problem! Och personligen tror jag att det är bra för barnets huvud att ligga omväxlande på båda sidorna, så att den inte blir deformerad, googla, det är visst ett problem idag med platt huvud (vad det nu innebär).

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv