Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Dagarna på BB

Två timmar gammal ute i den riktiga världen och han hade äntligen slutat skrika. Inte egentligen för att vi lyckades trösta honom tror jag, men för att han skrek sig trött 😢

Försökte desperat amma honom under denna period, men han vägrade ta bröstet. Jag pressade ut råmjölk och barnmorskor och undersköterskor hjälpte till, men han ville bara inte. Tror aldrig jag har varit så frigjord med min kropp som nu btw. Gick runt med öppen sjukhusskjorta och brösten fria i dagar, haha.

I alla fall. När bebisen äntligen blivit lugn kom det in frukost till oss. Har hört så mycket om denna bricka, men alltså den var ju hemsk? Okej, ska inte överdriva. Inte hemsk. Men att dessa mackor skulle vara så goda förstår jag inte. Det är ju toastbröd med pålägg? Orostat toastbröd dessutom. Inte ens ett värkarbete på över 30 timmar kunde rädda det.

När vi ätit fick jag duscha och sen rullade de oss till vår rum på BB.

 

Huuuur fick han plats i mig? Och hur kunde han komma ut? Förstår ingenting.

 

Jag har tyvärr ingen ordentlig bild på vårt rum, men det var verkligen så fint! BB-avdelningen var nyrenoverad och man fick enkelrum så att pappan kunde stanna. Hade sån tur att den nya avdelningen öppnade samma vecka.

Sån himla lättnad! Att vara själv med nyfödd bebis och dessutom behöva dela rum med en främling var jag nästan mer nervös över än själva förlossningen.

F åkte hem och hämtade min dator så att vi kunde titta på Idol och så dukade vi upp med godis och snacks.

 

Min nyfödde lille klump. Känner inte alls igen honom här. Så tjock och svullen <3

 

På tal om svullen. Denna intimdusch som Plume skickade till mig kan jag verkligen rekommendera. Man fyller den med ljummet vatten och använder som en liten dusch på toaletten när man går på toa. Skönt att kissa med efter förlossningen, eller hålla sig fräsch med.

Jag använder den fortfarande vid varje toalettbesök och kommer göra framöver när jag har mens också.

 

Efter timmar och timmar av försök lossnade det äntligen och bebisen tog tag i bröstet! Sedan dess har han inte velat göra annat : ))

Ordentligt grepp tog han också. Har inte haft det minsta ont i bröstvårtorna en enda gång och amningen har funkat hur bra som helst sedan dess. När mjölken rann till dock….AJ.

 

Efter en natt med kanske 1 timme sömn för min del blev vi serverade frukost. F tittade inte på något annat än bebisen dessa dagar btw. Så gulligt.

Vet inte vad jag skulle gjort utan honom. Jag var helt lost. Det var som att jag fokuserat så mycket på att föda att jag glömt att det faktiskt kom en bebis sen. Dessutom var jag så chockad och utmattad efter förlossningen att jag liksom inte var helt närvarande. F höll koll på allt. Sa till mig att amma, när vi skulle byta blöja och vinklade bebisen så att han skulle spy åt sidan. Jag satt mest som en zombie i min egen värld. Hemskt att tänka på nu, men om någon hade kommit och sagt att ”nu tar vi din bebis i några timmar” hade jag sagt okej. Jag fattade ingenting.

 

Och när bebisen sov sov pappan. Mamman lånade ut sin säng och fortsatte stirra ut i intet. Kunde inte sova, men var inte heller vaken.

 

På tal om det. Nyrenoverad BB-avledning och allt, men det fanns ingen säng till partnern. Det enda som fanns var en fåtölj man kunde luta.

F åkte därför hem och hämtade en luftmadrass. Han hämtade även större kläder till bebisen. Vi trodde ju att vi skulle få en liten bebis då min barnmorska sagt det och hade inte med oss något större än 50. Det var aningen för litet så vi kunde inte stänga knapparna på de flesta plagg. Haha.

 

Jag älskade maten på BB. Hade absolut inget emot att bli serverad trygg skolmat med noll kryddor. Falukorv liksom! Inte ätit på evigheter.

 

Bebisen fick uppleva sin första Formel 1!

 

Och jag grubblade återigen på hur tusan han fått plats.

 

En annan grej F hämtade var en napp. Bebisen ville inte vara utan bröstet i munnen en sekund och jag behövde avlastning. Han är inte jätteglad i napp, men ibland tar han den.

Under vårt utskrivningssamtal sa dock sjuksköterskan att hon inte rekommenderade napp än och jag gömde den diskret bakom ryggen av skam…heh.

 

När det var frukost andra dagen hade vi knäckt koden. Vi hade hittat en brödrost vid partnerkylen och kunde rosta de stackars toastmackorna och vi möblerade om så att vi kunde sitta bredvid varandra och streamade Nyhetsmorgon.

När jag vaknade denna dag var allt annorlunda. Det var som att det klickade till i hjärnan på mig när jag såg bebisen. Herregud det är MIN bebis. Jag grät hela dagen. För att han är fin, för att jag skulle få ta med honom hem och för att livet gett mig en så perfekt liten människa.

 

Efter 48-timmars kontrollen bestämde vi oss för att åka hem. På självaste fars dag <3

Jag duschade och klädde på mig annat än sjukhuskläder. De där nättrosorna fick hänga med några dagar till dock.

 

Och en sista bild på en Region Skåne-filt innan vi begav oss. Min finaste lilla bebis!!! Nu åker vi hem och startar vårt liv tillsammans <3

 

477 gillar

Kommentarer (53)

 • Sara

  |

  Så himla himla fint inlägg! ♥️ Är själv gravid så blev tårögd, längtar tills jag får hålla min bebis också! Läste någonstans att det kostade 250 kr natt för pappan att stanna i HBG… Stämmer det? 🙊

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️ ja, det stämmer!

   Svara

   • Sara

    |

    Tack för svar!!

    Svara

 • Mila

  |

  Fråga från en okunnig person utan barn: Vad är grejen med napp? Förstår den får bebisar att känna sig tryggare, men är de bra för dem i längden? När jag var liten tittade alltid folk sorgset på mig och sa ”man ska verkligen undvika napp!” – de syftade då på mina sneda tänder. Hörde det så många ggr så var till sist lite arg på mina föräldrar som gett mig nappen från början. 😛 Är det sanning eller myt att sneda tänder orsakas av just nappen…?

  Fint att ni fick eget rum och hittade sätt att trivas på BB. 🙂 Mmm falukorv…

  Svara

  • Mikaela

   |

   Barnens tandläkare sa att det är bra att sluta med napp innan 3 års ålder. Sedan finns det risk för påverkan på de permanenta tänderna på något vis. Vår dotter var manisk med sin napp, och hennes övertänder var verkligen formade där efter. Hon slutade med napp vid 2.5 års ålder, och nu 7.5 år gammal med permanenta tänder syns det inte att hon använde napp flitigt som litet barn. Så nja, vänjer man bara av med nappen i rimlig tid tror jag det är lugnt 😃

   Svara

   • Mila

    |

    Tack för ditt svar! 🙂 Då förstår jag. Det förklarar mina tänder i så fall för jag hade napp extreeeemt långt upp i barndomen (växte upp i ett väldigt dysfunktionellt hem så hade nog mycket mer behov av den trösten än många andra), och mina föräldrar struntade i att ligga på med att avvänja mig från nappen.

    Svara

  • S

   |

   Spädbarn har så himla stort sugbehov, även när dom inte är hungriga. Så istället för att ha bröstet i munnen hela tiden eller att dom ska suga på tummen, som är sämre för tänderna och dessutom svårare att sluta med, kan napp vara bra. Napparna idag ska också vara väldigt ergonomiska och inte skada tänderna. Vet ej hur det var tidigare, hade napp länge men har väldigt raka tänder.

   Svara

  • Annica

   |

   En del bebisar har jättestort sugbehov och det kan vara väldigt jobbigt med en bebis som vill suga på ens bröst hela tiden. Man får lätt sår i början och det gör så jääääävla ont varje gång man ammar. Så en napp kan göra att bebisen går med på att sova själv eller bara vara utan att ha en tutte i munnen. Man kanske slipper skrik ett tag. Och det är värt allt 😄

   Svara

  • Therese

   |

   Napp är bra för PSD! Den gör så att bebisen får in mera luft och inte glömmer bort att andas!
   Den är dessutom bra som tröst, tex i bilen. Om bebisen blir superledsen och man inte kan stanna (tänk motorväg) på en gång, in med nappen så brukar bebisen bli lugn. Även bra för bebisar med stort sugbehov! Så pappan kan bära, trösta osv om bebisen vill suga på nåt men egentligen inte är hungrig.
   Jag kommer bara på en enda dålig sak med napp, det är när man ska sluta med nappen! Tänderna tror jag mest är myter.

   Svara

   • Therese

    |

    Oj! Hoppas alla förstod att jag menade att nappen är bra för att motverka PSD, inte att nappen är bra för att bebisen kan få det!! Slarvade när jag skrev.

    Svara

   • Mila

    |

    Tack för svaret! Intressant det är bra mot PSD!
    Ja, för mig var det hemskt svårt att sluta med napp och jag hade den obscent länge… 😮

    Svara

   • Malin

    |

    Det sa vårt BB också. Vi fick träna vår bebis att ta napp, men han vägrade. Äldsta sonen hade till han var 4, tandläkaren sa att gränsen går vid ca 4. Hans tänder var väldigt vinklade då, men gick tillbaka jättesnabbt av sig själva.

    Om bebisen mår bra av napp, ha napp! Vill bebisen inte ha napp så skit i det säger jag😅 Alla sätt som funkar är bra. Men napp ÄR ju väldigt tacksamt när man kan ploppa in den och det ger dem trygghet.

    Svara

 • Elin

  |

  är lite nyfiken varför/hur din BM kunde va så säker på att ni skulle få en liten bebis. var du i underkant på SF-måttet, eller vad grundade hon det i (om du vet)? jag själv är precis i mitten på kurvan, och det är allt min BM sagt. alltså, hon har inte nämnt hur stor/liten bebis kan tänkas vara, utan har bara berättat var på SF-kurvan jag är.

  ska själv föda i Helsingborg snart och blev också lättad över att den nya BB-avdelningen öppnat! ser mysigt ut och känns skönt att min kille får vara med oss där🥰 och tack för tipset om luftmadrass!

  Svara

  • M

   |

   Kan tala för mig själv: jag låg över kurvan på SF-måttet kring v 36 o fick då ett TUL(tillväxtultraljud), mest för att kontrollera hur stor bebisen eventuellt kunde vara. Tror det är rutin om sf-måttet avviker från normen. Vårt TUL stämde relativt bra, hon vägde 4 kg när hon kom på bf o uppskattningen från TUL var 4,3.

   Svara

  • Alicia

   |

   Jag låg precis under sf-måttet hela graviditeten och i slutet så känner och klämmer de på magen, barnmorskan nämnde då jag antagligen skulle få en lite mindre bebis, 🙂 Ut kom en pojk på 4,3kg :))

   Svara

 • Anna

  |

  Åh så fint att läsa om era dagar på BB! När jag kom hem var jag helt lyrisk över den goda sjukhusmaten och berättade för min syster att vi hade fått ett så otroligt gott te! Var helt förundrad tills min make påpekade att det var Earl Grey, vanligt påste!

  Svara

  • Egoina

   |

   Hahaha!

   Svara

 • Frida

  |

  Så fint att du delar med dig av allt detta, tack för det!
  Känner igen mig så mycket kring det du beskriver om din känsla första dygnet på BB. Jag födde mitt i pandemin och var tvungen att vara ensam utan min partner. Grät konstant i 48 timmar utan sömn och ser enbart BB-tiden som ett stort trauma. Mitt första barn som snart fyller 1 år men kan fortfarande må riktigt dåligt av att tänka på min tid på BB. Jag är riktigt glad för din skull att du slapp det!!

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

  • M

   |

   Jag var också själv i nästan två dygn pga corona och det var tufft! Det var helt okej när jag var på BB för jag hade hunnit smälta i en vecka att det nog skulle bli så. När jag blickar tillbaka på de där två dygnen så knyter det sig i magen, hemskt att sitta själv i sängen i två dygn med nyfödd bebis. Jag har förhoppningar att det ska bli bättre nästa förlossning ❤️

   Svara

   • blåmesen

    |

    Känner lite liknande, det var inte katastrof att vara själv på BB men det var verkligen inte kul att behöva lösa alla problem själv. Ville bara hem till mannen/pappan, men ville ju också stanna och få hjälp med allt som var nytt och ovant. Tänker att även om det blir syskon blir det inte superannorlunda nästa gång för då har vi ju storasyskonet att tänka på också…
    Så typ i efterhand-FOMO eller nåt. Men så glad att de ändå har lättat på det nu!

    Svara

 • Emma

  |

  Största misstaget vi gjorde var att lyssna för mycket på alla råd, bla att undvika napp 2 första veckorna :))) hon tvärvägrade napp och jag var levande napp istället (inte jättekul). Plötsligt tog hon napp när hon var ca 9mån och det var en sån otrolig avlastning! Slutade utan problem innan hon fyllde 2 år så tänderna lider inte 🙂

  Svara

 • S

  |

  Känner igen mig så mycket! Så fint att läsa, skönt också att du är så ärlig.
  Min sambo var också en klippa. Under förlossningen gick jag in i mig själv så mycket att jag lika gärna hade kunnat vara själv. Haha. Men på bb var det verkligen så bra att han var med! Jag stensov första natten och han höll koll på bebisen och väckte mig när det var dags för amning eller något annat.
  Önskar att jag hade så lätt med amningen dock, fy vad det gjorde ont i början! Sen vande sig brösten som tur var.

  Svara

 • ch

  |

  Två år efter min senaste förlossning och jag förstår fortfarande inte att två små personer kunde få plats där inne samtidigt? Är kort och särskilt i överkroppen. Helt sjukt haha. Ännu sjukare att IVF funkar!

  Svara

 • Karin

  |

  Kan fortfarande känna mig snuvad på konfekten, har aldrig fått ligga på BB med nåt av mina barn. Fick ligga i ett rum längst bort på förlossningen med första och med andra orkade vi inte vänta på plats utan åkte hem 🤷‍♀️

  Svara

 • Maria

  |

  Stort grattis till er fina bebis! 😄

  Kan inte låta bli att fråga mig själv om F hade med ispåse till BB eller om han kom av sig och skippade den? 😬😂

  Svara

 • Therese

  |

  Så mysigt att få läsa. Jag minns våran bb-bubbla när vi fick första barnet. De dygnen (stannade 4 nätter för bebisen var lite gul) är de bästa i mitt liv. Med andra barnen ville jag bara hem sekunden efter han kom ut. En helt annan känsla, för då hade vi en storebror hemma som väntade och som jag saknade.
  Är så underbart att ni fått barn, är genuint lycklig för eran skull ❤️

  Svara

 • LuuH

  |

  Vi fick då napp av en sjuksköterska på neonatalavdelningen där vi låg inne när sonen var 5 dagar gammal 🤷

  Svara

  • Linn

   |

   Samma för mig! Mitt första barn är Född v 33+2 och fick sin första napp av personalen på neonatalavdelningen!

   Svara

   • Linda

    |

    Samma här. Sonen fick sin första napp på neo när han var ett par timmar gammal 🙂

    Svara

 • Linnea

  |

  Och när jag låg på bb med min son och han hade varit missnöjd ett tag så frågade dom om jag inte provat ge nappen. Visste inte när jag skulle börja med den så hade med en napp men hade inte vågat ge bebisen den. Så man ska nog ta alla råd med en nypa salt och göra det man ser funkar bäst för en. 🙂

  Svara

 • Hannah

  |

  Hörde också det från bb-personal som var inne och hälsade på oss på neo. Neo-personalen å andra sidan sa ”äh trams, det är tröst och smärtlindring!” och jag valde att lyssna på dem för att slippa vara napp själv 😅

  Svara

 • Robert

  |

  Blev jag sugen på falukorv jag också. 😉

  Svara

 • Sofia

  |

  Kände precis som du under första dygnet med mitt första barn efter en lång förlossning. Såg att min bebis låg där, men var inte så intresserad, lite känslomässigt avstängd. Helt normalt efter att ha genomgått den sjuka upplevelse som en förlossning är! Inget du behöver ha dåligt samvete över!

  Svara

 • U

  |

  Åh, fint skrivet! Gud så bra att de öppnat en ny avdelning, såg mysigt ut.
  Det här med de berömda mackorna, jag var också orimligt förväntansfull över detta, ser nog lite annorlunda ut beroende på var i landet man befinner sig, men vi fick annorlunda bröd, ingen flagga, sallad, kaffe eller cider 😭
  Och maten! Vilken lyx, vi fick sån där flygplansmat man fick värma själv i micron, är verkligen inte kräsen men det värsta jag ätit, åt inte på tre dagar 🙈

  Svara

 • Emmie

  |

  Nämen vad tråkigt med mackorna! Det är nog olika från sjukhus till sjukhus för där jag födde(utanför Göteborg) har vi fått frallor varje gång och gode gud så gott! Min första förlossning blev jag tokkär i den röda saften de hade när man födde och längtade efter den nästan lika mycket efter bebis andra förlossningen 😂

  Svara

 • Li

  |

  Åh så mysigt detta såg ut.. födde själv i helsingborg i december förra året, extremt snabb och enkel förlossning så fick valet att antingen åka hem efter 6h, eller stanna på bb själv utan partner. Valde att åka hem då jag precis som du var typ mer rädd för att vara själv på bb än jag varit för förlossningen, men hann ju då vara hemma ca 3-4 h innan man skulle tillbaka igen för kontroll.. inte helt bra för psyket som verkligen inte hängde med när allt hände så snabbt. Men så himla glad för er att nya bb hann öppna!

  Svara

 • Anna

  |

  Så underbart inlägg, mysigt att läsa och se bilderna <3 tack för att du delar med dig.

  Svara

 • Ella-Emmy

  |

  Man ska inte ge barnet napp första tiden för de behöver lära sig suga på bröstet ordentligt och i början får man gilla läget och skippa ” avlastning” för de behöver äta som fan, rent ut sagt.
  Man blir och ska vara en mjölkko när de är vakna. 😛
  Vissa äter och småsuger konstant, andra sover mest.

  Och nej, sneda tänder orsakas inte av napp. Däremot kan du få utstående tänder, samma sak med tumme.

  Svara

  • Anonym

   |

   Förstår absolut anledningen att de inte ska råka lära sig suga fel, men (är kanske väldigt o-pk nu) bebisen överlever väl att inte suga konstant vid varje möjlig stund? En aningen mer avlastad mamma lär vara win på olika sätt t.ex. mer mjölk när det väl ammas och säkert godare också utan sura stresshormoner i 😁

   Svara

 • Sara

  |

  Maten på BB på SÖS var helt fantastiskt. Vi fick välja från en meny, förätt (sallad, coleslaw etc) varmrätt (fanns ca 10 att välja på) och efterrätt. De hade en heeeelt underbar hallonmosse och grymma kärleksmums.
  Och mackorna man fick efter förlossningen var runda polarbröd 🙂 så det är nog olika överallt.
  Tycker också att det låter konstigt att det finns delade rum och att partnern inte får vara med där. Sjukt!

  Svara

 • Erika

  |

  Åh jag känner igen! Jag var också helt nollställd och överväldigad de första dygnen. När bebisen kom ut och lades på min mage ylade jag ”det är en bebis” gång på gång, det var som att jag inte hade fattat den detaljen innan, haha. Minns hur jag försökte trösta honom halva den första natten utan att fatta att tutte kunde vara en bra idé. Jag fattade verkligen ingenting. När barnmorskan lämnade oss på rummet fick jag nästan panik – hur kunde hon bara lämna oss helt själva med en livs levande bebis? Vad skulle jag ta mig till med en bebis? Verkligen deer in headlights.
  Så skönt att amningen funkar nu! Verkligen guld med välfungerande amning.

  Svara

  • Anonym

   |

   😂 Så rolig kommentar 😄

   Svara

 • Amanda

  |

  Men alltså KINDERNA 😭😍 Så himla fin liten bebis!! Min yngsta är snart sex månader men känns som en evighet sen han var en sån nykläckt liten plutt😍

  Svara

 • Emma

  |

  SÅ härligt att allt funkade med amningen till slut! Min ville absolut inte heller suga direkt efter förlossningen och vi försökte i dagar efteråt, till slut, efter att pappan hittade mig och bebis som grät ikapp i soffan mitt i natten så fick vi se oss besegrade och ta till flaska och ersättning. Och sen dess har allt varit mycket bättre! Ville så gärna att det skulle fungera och kanske hade det gått till slut. Men jag mådde inte bra och bebisen var hungrig.😭 Värsta dagarna i mitt liv.

  Så mysigt ni verkar ha haft det! Bodde själv på familje-BB i Lund, där är det mer som små hotellrum. Också sjukt mysigt. Önskar jag kunnat njuta av det mer bara.

  Och det där med napp. Kör! Ja man ska ge bröstet när bebisen ber om det men någon himla gräns måste det finnas. Sen säger de ju att nappen inte ska användas förrän amningen funkar och det gjorde/gör den ju för dig så ser inget problem med det.

  Er lilla kille är så himla fin btw! 😍

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️❤️

   Svara

 • Jonna

  |

  Åh så mysigt! 😍Angående frukosten så är det nog olika själv hade jag inte ätit på över 30 timmar (hade värkar i över 30 timmar och kunde inte behålla någon mat under den tiden eller sova) så då var frukostbrickan varmt välkommen och väldigt god 🥰

  Svara

 • Linda

  |

  Hög igenkänningsfaktor på det med mackorna! Jag var glad över att få nåt att äta men minns att både jag och min man var lite ”Va? Är det här de berömda jättegoda mackorna som alla pratat om? Är ju bara torrt orostat rostbröd med helt normalt pålägg?” Hade jag inte hört nåt om mackorna innan så hade jag nog inte ens kommit ihåg att vi fick några.

  Mjölkdrinkarna under förlossningen däremot var fantastiska! Bästa ever!

  Svara

  • Krista / Miss Macaronia

   |

   Ja! Hade hört massor om mjölkdrinkarna och smoothisarna (kanske var det en lokal grej bara i min stad, alla mammor pratade om dem haha). Men hann inte få någon under min första förlossning, men till den andra var jag så himla glad när jag satt där i förlossningspoolen med en smoothie i ena näven och lustgasen i andra 😊

   Svara

   • Egoina

    |

    What!! Jag fick ingen 🙈

    Svara

 • Hanna

  |

  Sådär off topic: Nu då ni renoverar, installera bidedusch / handdusch / wc dusch, då behöver du inte flaskan 😉 Är standard i badrum här i Finland att ha bidedusch bredvid toalettstolen som ofta är kopplad till handfatets kran

  Svara

 • Delia

  |

  Känner genast att jag kommer packa ner en brödrost i min framtida packning till BB haha ogillar vitt orostat bröd då det känns som att äta deg. Rostad bröd är bland det finaste vi har ju 🥰🧡😅

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha! vi tänkte åka hem och hämta vår, men så hittade vi en. Så förstår dig 😂

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv