Follow my blog with Bloglovin

Frågor & svar – om graviditeten

Här kommer den sista delen av svaren från frågestunden jag postade för några veckor sedan. Jag delade upp frågorna i ett vanligt frågeinlägg och ett graviditetsrelaterat. Här kommer den graviditetsrelaterade delen!

 

 

Hej! Nyfiken på hur du tänker med vaccination? Jag bor själv i Skåne och är gravid. Är nu inom åldersspannet som får boka sig för vaccinet. Jag är lite kluven och nyfiken på hur andra gravida tänkt göra 🙂 ska du vaccinera dig?

Hade tänkt låta bli denna fråga då jag vet att jag riskerar total kaos bland kommentarerna. Säger redan nu att om du går över gränsen med din kommentar eller har tänkt posta anti-vaccin-”sanningar” eller annat som är spekulationer som presenteras som fakta så kommer jag inte att godkänna. Jag kommer inte heller att diskutera detta något mer.

Jag har i samråd med min barnmorska bestämt mig för att avvakta. Jag säger inte att jag inte kommer att vaccinera mig, men som jag känner nu avvaktar jag eller väntar eventuellt till november när bebisen har kommit. Med tanke på hur smittspridningen ser ut i Sverige nu och med tanke på att jag jobbar hemifrån, inte tillhör riskgrupp och i princip alla personer jag träffar är vaccinerade känns det just nu som ett bra beslut.

Vaccin för gravida godkändes nyligen i Sverige och jag förstår absolut dem som väljer att vaccinera sig och som sagt säger jag inte att jag inte kommer att göra det, men jag vill avvakta lite till. Det finns studier, men de jag har läst har varit väldigt små och inte ordentligt genomförda eller vad man ska säga då man enligt min barnmorska inte får göra studier på gravida och såklart inte vet långtidseffekterna.

Jag måste erkänna att det inte känns bra att varken Norge eller Danmark rekommenderar vaccin för gravida (som inte är i riskgrupp). Ni som vill skriva hat till mig nu kan väl försöka föreställa er hur ni hade känt om det var ert hemlands riktlinjer. En annan sak som gjort mig orolig är att jag har en kompis i Norge som blivit förlamad av vaccinet. Det är förhoppningsvis bara tillfälligt och de håller på och utreder henne nu. Jag skriver absolut inte detta för att få folk att avstå vaccin, jag är INTE en vaccin-motståndare, men för att förklara ”var jag kommer från” med min oro. Att vara gravid har gjort mig tusen gånger mer nojig. Det här valet är alltså väldigt jobbigt för mig för det handlar ju inte bara om mig. Självklart förstår jag att det finns risker med att bli smittad också, men det är såhär vi väljer att göra just nu. Ber om respekt inför mina känslor och vårt val, även om du som läser tycker annorlunda.

 

Vad funderar ni på för namn till bebisen? Vilka namn gillar ni/gillar ni inte?

Vi har inget namn just nu. Frédéric har några namn han gillar varav ett namn han kämpar extra hårt för. Till en början tänkte jag att inget namn var bra nog, men nu tänker jag att det blir bra oavsett vad det blir för det är ju han som kommer heta det. Känner inte att det är så viktigt längre.

Men vi har inte bestämt oss för något än. Det var lättare med tjejnamn. Där har vi ett alternativ som båda gillar. Vi får se vad det blir. Jag hoppas att vi snart bara ”ramlar över det” och att det känns helt rätt.

 

 

Jag är lite nyfiken på hur ni tänker dels kring namn iom att ni båda har rötter utanför Sverige, och själva inte har helt typiska svenska namn? Och även kring språk, vill ni lära barnet “era” språk utöver svenska?

Frédéric sa faktiskt det till mig för några veckor sedan, att det inte har varit så kul för honom att ha ett annorlunda namn. Dessutom säger de flesta (till och med hans mamma) ändå Fredrik till honom. Trots det är hans favoritnamn till bebisen ett ganska vanligt svenskt namn, men med fransk är uttal och stavning… Haha. Man skulle ju tro att han lärt sig. Ingen kommer ju uttala det som han vill. Men tror vi båda ändå uppskattar att ha annorlunda namn nu när vi är vuxna i alla fall. Jag tyckte inte det var jättekul att heta Regina när jag var liten dock.

Vi letar främst franska, italienska och norska namn. Men som är normala att uttala på svenska eller vad man ska säga. Finns så otroligt många fula norska namn btw. Haha.

Ja, jag vill egentligen att bebisen ska lära sig fler språk. Jag kommer nog inte lära honom norska, mest för att det känns lite meningslöst då det är så likt. Men jag kommer dagligen säga meningar och översätta vad ord är på norska. Jag hoppas att F gör samma. Hans franska är inte på flytande nivå längre, tyvärr. Annars hade jag uppmuntrat honom att endast prata franska med honom.

 

Jag är också nyfiken på vad ni tänker om namn till bebisen 😊 era namnförslag (om ni vill berätta), vilken typ av namn ni gillar, har ni samma smak, vill ni ge barnet namn efter någon släkting? 😊

Min mammas farmor och farfar hette Ella och Henry och det har varit mina favoritnamn till ”mina barn” sedan jag var liten. Nu har jag flera kompisar vars döttrar heter Ella, så det är inte aktuellt längre, men Henri kan jag tänka mig (med i istället för y för att franska till det). Men F verkar inte såld. Vi har en del namnförslag, men jag behåller dem för mig själv. Vi har ingen typ av namn vi föredrar, men jag skulle säga att jag drar mer åt gamla namn och F fokuserar mest på vad han tycker låter vackert.

 

 

Svår fråga men hur/när visste du att F var den rätta att bilda en framtid/familj med?

Ni verkar så fina emot varandra ❤️

Tack snälla <3 Jag har vetat att F skulle bli en bra förälder sedan vi träffades i princip. Hans värderingar och att han värdesätter familjen framför allt annat är en av sakerna jag föll för. Att se hur han tar hand om sina föräldrar är en kvitto på det och jag vet att jag valt en bra pappa till mina barn, oavsett vad som skulle hända mellan oss.

Vad gäller när jag visste att det var rätt för OSS att leva vårt liv tillsammans och bilda familj så vet jag inte exakt när det var. Men tänker samtidigt att man inte kan veta det helt säkert. Man kan tro och hoppas. Vi har aldrig haft det bättre ihop än vad vi har nu och vi har gått igenom saker och utvecklats ihop på ett sånt sätt så att jag tror att vi är bra rustade för denna utmaning. Men man vet aldrig hur det blir sen. Därför är det viktigaste för mig att veta att bådas största prioritet är att vårt barn ska ha det bra, oavsett hur vår relation till varandra ser ut.

 

Dina tankar kring kost under graviditeten? Menar inte relaterat till vikt då. Jag var sjukt stressad över att få i mig tillräckligt med grönsaker och drack typ en miljon smoothies för att få i mig extra 😂 var så rädd att bebisen inte skulle få i sig bra med näring och känner i efterhand att den oron var sjukt överdriven 😅 har du något sådant som du “fastnar” i?

Jag har faktiskt inga sådana känslor kring kost. De första veckorna kunde jag inte äta annat än färdigmat och bröd. Grönsaker var det absolut sista jag kunde tänka mig. Var orolig då, men googlade en del och läste att barn kommer ut hela och friska även under fruktansvärda förhållanden. Jag tar dock kosttillskott och försöker tänka på att få i mig bra näring till bebisen. Men i det stora och hela äter jag det jag är sugen på. Herregud det är så mycket annat att oroa sig över och det är så mycket som händer med kroppen och aptiten. Min prio är att få i mig mat bara och med tanke på alla krämpor förtjänar jag att äta sånt jag är sugen på. Låt mig vara känner jag mest.

 

😴

 

Har du några speciella tankar kring amning?

Nej. Jag har förstått att denna fråga är laddad, men jag har ingen åsikt om det. Jag vill gärna amma om jag kan, men funkar det inte så funkar det inte. Kommer inte slå knut på mig själv eller stressa upp hela familjen för att det måste vara på ett visst sätt. Dagens ersättning är ju hur bra som helst.

Vi får se vad som blir bäst för oss. Däremot ska jag göra vad jag kan för att jag och bebisen ska få goda förutsättningar. Har kollat på youtubevideos om grepp och hur man själv kan mjölka ut råmjölk. Chocken när jag lyckades få ut två droppar redan nu!! Får jag ut mer ska jag spara i frysen. Haha.

 

HAR du börjat kolla på vagnar än? 🙂 !

Nej. Men jag har gått med i en bf november-fb grupp nu. Där pratas det vagnar, babyskydd, och vad som är bäst osv hejvilt. Har sparat alla intressanta trådar. En dag när jag orkar ska jag sammanställa deras topp 3, provköra dem och sedan välja. Orkar inte göra det svårare än så. Varsågod för detta lifehack.

 

Ser du och F lika på barnuppfostran, är ni överens om hur ni vill uppfostra erat barn ? Har ni pratat mycket om det eller tar ni det som det kommer?

Ja, vi ser väldigt lika på barnuppfostran och hur vi vill leva med barn. Barnet kommer såklart vara det viktigaste i vårt liv, men vi är väldigt överens om att vi fortfarande är viktiga också. Vi ska fortsätta prioritera vår relation och våra intressen. Jag vill se det som att barnen blir en del av vårt liv, inte skapar vårt liv. Sen får vi ju se hur det blir i verkligheten, kanske inte alls funkar.

 

Tidigare har du berättat att F gillar att planera. Märker du av det nu under graviditeten, på vilket sätt?

Haha nej. Du har nog missförstått. Han är en person som behöver förbereda sig. Han har en lång startsträcka. Han behöver planera att han ska planera, typ. Att skriva listor i excel var hans idé. Har hittills inte märkt mer än just listorna. Men det känns tryggt att få barn ihop med en person som alltid lyckas lösa saker. Även om det skulle vara i sista minuten har jag full tilltro till att han alltid löser saker. Om vi inte skulle hinna med att köpa vagn vet jag att han magiskt kommer dyka upp med en dagen innan vi behöver den. Han är bara sån.

 

 

Hur tänker du kring barnrummet, kommer du/ni bli super pysslig med vimplar, unik väggmålning och egentillverkad molnlampa osv? 😀

Kort svar: NEJ : O

Längre svar: Men man vet aldrig. Jag kanske får feeling! Tror dock att om jag får pyssel-feeling är jag snarare en sån som kommer tillverka egna leksaker, gå all in vad gäller nissebrev och göra mellanmål i roliga utföranden. Är ju generellt inte så superintresserad av inredning och ännu mindre av inredning i barnrum zzz. Men som sagt, vem vet! F däremot kommer gå all in. Blir inte förvånad om han bygger häftiga speciallösningar i barnrummet och unika möbler…men kanske ändå snarare lådbilar och trädkojor.

 

Hur ser du framför dig att ni ska fira olika högtider med den lille? Tycker själv om att fantisera om det, bebisar och barn gör högtider extra speciella.

Ser så otroligt mycket fram emot det. Hur högtider snart kommer att få en helt annan betydelse. Jag längtar efter att få vara en familj med traditioner och att det kommer finnas en person som kan berätta om sin barndom och hur vi ”alltid gjorde”. Det är faktiskt det jag ser fram emot mest <3

 

 

Hej!
Du skrev att du började käka d-vitamin för att försöka bli gravid… Hur åt du dessa? Dvs hur mycket och hur ofta? Och åt du extra stort när ägglossning närmade sig?
Vill nämligen också plussa…. 🙂

Har fått så många frågor om detta och jag förstår att ni frågar då det är jättesvårt att hitta information om det här. Har också suttit där desperat och googlat. Men det känns inte rätt att tipsa om att överdosera ett kosttillskott, jag kommer alltså inte skriva ut någon dos.

Jag tog D-vitamin varje dag och sen tog jag en stor dos precis innan ägglossning. Hur stor dos vill jag som sagt inte specificera. Som jag har förstått det har man som en depå av D-vitamin i kroppen som fylls på (det är det som händer under en solresa exempelvis) och att ta en stor dos då och då är inte farligt. Men man kan överdosera och det är inte bra. Tänk även på att nu på sommaren får vi D-vitamin från solen.

Jag tipsar om att kika in på Vulverines Instagram för mer information om fertilitet och vad man kan göra för att påverka. Haha gud, jag ställer mig verkligen i skottlinjen när jag skriver detta inlägg. Ser inte fram emot att läsa kommentarerna 🙃

 

Har du några tankar inför förlossningen? Det är så olika för alla. Jag var helt obsessed inför mitt första barn. Kollade, lyssnade och läste allt som var förlossningsrelaterat. Min kompis var tvärt om 😂

Nope. Det är så märkligt för jag är totalt ointresserad. Vill inte ens höra mina kompisar förlossningshistorier just nu. Jag blir mest skrämd av att höra och läsa om grejer och vill just nu inte alls tänka på att bebisen ens ska ut.

Dessutom är allas upplevelser olika, det finns liksom ingen subjektiv sanning eller sätt att förbereda sig som passar alla. Jag har en inre tilltro till att det kommer bli bra. Jag litar på min barnmorska, på vården och på mig själv. Det kommer gå bra.

 

Kul med frågestund! Jag undrar hur beslutet kring att börja försöka bli gravid gick till. Var ni överens direkt eller var ni osynkade så att den ena fick vänta in den andra?

Det är så roligt att få följa dig i detta!

Vi var överens om när det praktiskt och logiskt var rätt. Men känslomässigt har vi varit osynkade då jag har längtat längre än vad han har. Det har varit jobbigt att vara ensam i det, men det är såklart väldigt vanligt.

Något som hjälpte för mig var att vi bestämde när vi skulle börja försöka. Tidpunkten var alltså bestämd för längesedan. Då hade jag något att förhålla mig till och ramar för min längtan. Sen gick det inte att bli gravid direkt som ni vet och så visste vi ju att det kunde bli, men man är redo när man är redo och man får ju förutsätta att det kan hända direkt när man planerar så stora saker. Sen måste jag säga att jag aldrig tror att man är och känner sig helt redo, egentligen.

 

 

Nyfiken på hur ni tänker kring att visa upp bebis på dina sociala medier! Om ni tänkt någon än alltså 🥰

Vi har pratat lite löst om det, men har egentligen inte bestämt exakt hur vi vill göra. Det som är viktigt för oss är barnets integritet. Jag vill inte att mitt barn ska känna att jag lämnade ut honom eller berättade och visade upp för mycket. Jag själv som barn hade ett stort behov av integritet och jag minns känslan när vuxna gick över gränsen. Det är så jag försöker tänka – hur hade jag känt om mina föräldrar hade skrivit eller postat X.

Jag försöker komma fram till var gränsen går, men jag vet inte exakt. Men jag tänker såhär – hellre för lite än för mycket. Han kommer inte vara en huvudperson i min blogg, men kommer vara en person i bakgrunden. Kanske synas på någon bild då och då. Men inte närbilder flera gånger i veckan. Jag tycker också det är skillnad på när han är bebis och när han är äldre.

För mig handlar det alltså inte nödvändigtvis om att aldrig visa eller skriva om vårt barn, men att respektera integriteten och att han inte valt att synas på en så stor plattform. Det här är något jag och F ska prata igenom mer vad exakt det innebär, men så går mina tankar så långt.

 

 

Jag undrar om du eller någon annan kanske skulle vilja ge lite tips/förståelse till oss som finns runt omkring er som försöker bli gravida? Om det är något som irriterar/stör/sårar er på något sätt. Jag har en väninna som genomgår detta men vet att hon tycker det är jobbigt när man frågar men samtidigt tycker att man inte bryr sig om man inte frågar och att man säger fel saker. Hennes största önskan är att få barn och själv vill jag inte ha barn överhuvudtaget så vi står så långt man kan ifrån varandra.

Jättebra fråga. Mitt svar blev så långt, så jag återkommer med ett eget inlägg om detta längre fram!

 

148 gillar

Kommentarer (79)

 • Sofie

  |

  Hej. Förstår dina tankar kring vaccinationen är själv gravid med mitt andra barn. Har valt att vaccinera mig (hade Corona i januari) Är inte lika gång som du tror de kanske har betydelse för hur man ser på det. Jobbar inte hemifrån och på förskola där jag träffar massor av barn och vuxna. Skönt att man kan få välja hur man själv vill göra!

  Svara

 • Isabelle

  |

  Hoppas verkligen inte du får kritik för dina svar. Du skriver respektfullt och läst på och rådfrågat. Vad mer kan man göra!
  Enda råd/uppmaning jag brukar ge vänner som är gravida är att lyssna på magkänslan och ge dig inte, orkar inte du fajtas (för vad det än kan vara) så är det din partners uppgift att föra din talan <3

  Svara

 • Maja

  |

  Men gud, din kusin har blivit förlamad? Hur pass då? Totalt i hela kroppen? Nu blir jag sjukt orolig för min dos om en vecka….

  Svara

  • Egoina

   |

   En kompis, min kusins bästa kompis. Det var verkligen inte meningen att skrämmas! Det är extremt ovanligt med sådana biverkningar. Hon är förlamad på ena sidan av kroppen och de håller som sagt på att utreda vad det beror på, om det är blodpropp eller liknande. Men hon har fått tillbaka mer rörlighet nu, så förhoppningsvis blir hon återställd.

   Svara

 • Läsare

  |

  Norge och Danmark rekommenderar väl inte att gravida inte tar vaccin? Hittar ingen sån info nånstans?

  Svara

   • Linn

    |

    Stämmer som Regina skriver. Är sjölv bosatt i Norge och gravid i v32. Här rekommenderar man inte att vaccinera om gravida inte tillhör riskgrupp sedan innan graviditet. Jag kommer vaccinera mig så fort bebis är född, tills dess får jag lita på att alla andra fortsätter att göra sitt för att minska på smittspridningen (och själv låta bli att vistas ute bland folk där jag inte kan hålla minst en meters avstånd).

    Svara

   • Läsare

    |

    Intressant, tack för infon!

    Svara

  • Ida

   |

   I Finland vaccineras inte heller gravida utanför riskgrupp

   Svara

 • Tess

  |

  Vilka kloka, härliga svar <3

  Svara

 • Jessica

  |

  Tycker du har så sunda och vettiga värderingar och formulerar så bra, även om jag inte alltid tycker samma (såklart) så uppskattar jag så mycket att läsa din blogg där du skriver vad du tycker men på ett ödmjukt och ärligt sätt! <3

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Ella

  |

  Jag har valt att vaccinera mig som gravid men det vågar jag knappt berätta för att jag får så mycket påhopp för hur jag kan ta vaccin som gravid. När jag var och vaccinerade mig ville jag gömma min gravidmage för var så orolig för någon skulle börja predika att jag gjorde fel val. I mitt fall har beslutet också tagits i samråd med barnmorska. Vi har för mig vägt risken som större att bli sjuk inför förlossningen samt att barnet kan födas för tidigt vid Covid 19 hos den gravida. Jag önskar folk kunde respektera olika personers val bättre och försöka förstå att vi alla försöker göra ett genomtänkt beslut som vi tror är det bästa för oss.
  Det är så kul att följa dina uppdateringar kring graviditeten nu när jag själv är gravid några veckor före dig. All lycka till er!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! All lycka till er med ❤️

   Svara

  • Emmie

   |

   Gud så intressant att du känner att du blivit skammad för att du valt att ta vaccinet. Jag är också gravid(vecka 39) och har valt att inte ta vaccinet för att jag tyckte rekommendationerna förändrades så fort och är rädd för att ta och att de skulle dra tillbaka det sen osv. Men jag har fått sååå mycket skit och negativitet för att jag valt att inte ta vaccinet 🤦‍♀️

   Svara

 • Hannah

  |

  Vad gäller vagn så var det bästa rådet vi fick att tänka på fällningen (om man ofta ska ha in den i bilen då). Det kan i butiken tyckas värt att krångla lite eller att ta av något hjul eller två för att få in den, men på en regnig parkering med en arg/hungrig/ledsen bebis så är det INTE det, haha! Idag har vi en baby jogger city mini gt 2 till vår 1,5-åring och jag är helt frälst av den fällningen. Man drar i en rem, lyfter i en annan och så viker den sig på mitten, skitsmidigt 😀

  Svara

 • Manda

  |

  Hej! Jag respekterar helt klart ditt beslut, men ser samtidigt lite risk med att du som influencer (oavsett om du vill eller ej), referar till studier (som gör det du skriver mer ”sant”) gällande vaccin för gravida. Även om man inte får göra studier på gravida på samma sätt, så finns data från hundratusentals gravida i ex USA och Israel (mfl länder, där gravida i sig ses som riskgrupp och rekommenderas vaccinera sig) och det finns inget som tyder på att det skulle vara farligt, varken för den gravida eller bäbisen. Jag fick själv barn i juni och min oro för barnet (fått missfall innan och det var ingen rak väg för oss heller) gjorde att jag ville vaccinera mig,. Jag försökte få tid för vaccin medan jag var gravid, då det också finns data på gravida som fått covid, samt i sällsynta fall bäbisar i sig, speciellt någon ny mutation. Men jag lyckades tyvärr inte, trots hjälp från BM som försökte få fram mig i kön. Jag var med i junigruppen på fb och där var det tex en tjej som blev lagd i respirator under graviditet och fick snittas för tidigt och ej träffa bäbisen första veckan då hon var i respirator. Jag väljer beprövat vaccin före detta any day of the week. Jag tänker att du åtminstone kan skriva att det finns risker med bägge sidor, inte bara riskerna med vaccin 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Håller inte med. Tycker man ska referera till studier när man pratar om sånt här. Jag måste ju berätta varför jag tvekar. Och jag skriver ju att det finns risker med att bli smittad, självklart. Försökte verkligen vara tydlig med att jag INTE är emot vaccin.

   Jag skriver även att jag inte valt att låta bli, men att jag just nu väljer att avvakta lite till vilket jag och min barnmorska anser att jag kan göra pga min livssituation. Hade jag jobbat med att träffa människor varje dag exempelvis hade det varit annorlunda. Första halvan av min graviditet hittills sades det att jag inte skulle vaccinera mig utan vänta tills jag har fött och det var vad min barnmorska rekommenderade, sen helt plötsligt nästa besök fick jag välja själv med orden ”du får om du vill, men XXX”. Det är klart att det mycket att smälta och ta ställning till på en gång. Vi pratade igenom det och kom fram till att jag just nu avvaktar lite. Det är väl det som är jobbigt också. Jag litar så mycket på min barnmorska och önskar att hon kunde säga till mig att hon tycker att jag ska vaccinera mig, men hon vill inte säga varken ja eller nej. Hittills verkar hennes personliga åsikt vara att jag ska vänta.

   Hemskt att höra om tjejen på fb. Hoppas det gått bra för henne och bebisen ❤️

   Svara

   • Annika

    |

    jag tycker du svarar mycket klokt kring dina tankar och funderingar. Som sjuksköterska eller Bm får vi inte säga ja eller nej med vaccin utan det måste vara patientens beslut. Däremot har jag haft patienter som har frågat mig som person om jag vaccinerat mig och då har jag svarat ärligt. men det är ju upp till var och en 🙂
    Oavsett om man tar vaccinet eller ej måste beslutet respekteras.

    Svara

   • E

    |

    Här måst jag hoppa in och dela med mig av ett utkast från rekommendationerna i Finland. ”För närvarande finns det ännu få forskningsrön om vaccination av gravida kvinnor, men erfarenheten av användningen, djurförsök och preliminära forskningsdata ger inga tecken på några säkerhetsproblem”
    Så precis som Regina säger finns det inte så mycket forskning ännu. I finland rekommendar dom att man vaccinerar sig om man så önskar. Just beroende på hur stor risk man har att bli utsatt 🤷🏼‍♀️

    Svara

 • Mila

  |

  Tycker om att du står för dina tankar och val. Tack! 🙂 Känns som om klimatet på nätet de senaste åren har hårdnat och har man en lite avvikande åsikt är det direkt någon som kategoriserar en som anti-vaxxer, neo-nazi, och allt vad det kan vara… Sedan när är allt svart eller vitt?! Saknar gråskalor…

  Även om jag inte är gravid har jag valt att avvakta vad gäller vaccinet. Det är vad som känns rätt för mig och jag önskar det kunde respekteras av omgivningen. Men orkar heller inte bry mig för mycket när vissa gastar om att jag kommer förstöra hela Sverige och smitta ner alla p.g.a. mitt val… Snark på det.

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

  • Elin

   |

   Vi gör väl i och för sig detta som en gemensam uppoffring för att få slut på pandemin? Jag tycker inte heller det är kul med vaccin, är spruträdd, vet att det finns biverkningar osv men jag vill dra mitt strå till stacken. Vi hade haft många farliga sjukdomar idag om vi inte gemensamt vaccinerat oss. Har full förståelse för att det är läskigt, eller om man är i riskgrupp/gravid, men ingen förståelse för att vara självisk. Du offrar oss andra istället för dig själv? Charmigt 🙂

   Svara

   • Mila

    |

    Ja, vem är INTE självisk? Titta på hela västvärlden. Vi utarmar jordklotet som parasiter för våra lyxbehov: bor på 250 kvm när vi är en familj på 4, kör bil överallt, flyger årligen för nöjes skull, slösar med vatten, el och shoppar loss på wish och h&m där de som sytt kläder bokstavligt talat har slavlöner… Men jag antar att du är perfekt själv som vågar attackera en främmande person på nätet på det viset? Du är självförsörjande i en stuga i skogen och äger ingenting av plast eller hur? Snälla. Ta en titt på ditt eget leverne innan du börjar kasta sten i glashus, Elin. 🙂

    Svara

    • Elin

     |

     Klimatpåverkan är inte lika påtaglig i det vardagliga livet som pandemin är – och ansträngningen att ta en spruta mot att förändra sin livsstil mindre. Jag tycker därmed att det är mer absurt att inte vaccinera sig. Sen var det dessvärre fel person att komma med dessa argumenten till – jag sopsorterar, flyger inte, cyklar till jobbet.. och till sommaren flyttar jag och min sambo till hus för att bli självförsörjande med odling, djur och solceller 🙂 Jag är däremot köttätare och plastkonsument vilket är trist – men jag uppskattar om jag blir ifrågasatt kring det. Jag börjar inte ifrågasätta om de personerna har tagit sitt vaccin som någon slags motargument..

     Svara

     • Mila

      |

      Grattis till huset – låter härligt!
      Hela min poäng var att vi inte kan veta vad som försiggår i en annan människas liv och tankar. Är man gravid bär man på ofta på större rädsla än vanligt, har man stroke i familjen likaså, har man en nära person som skadats av vaccin o.s.v… Vi påverkas av så mycket under livet och ibland är inte allting svart eller vitt. Med tanke på det spott och spe jag får utstå för att jag inte vaccinerat mig så tro mig, jag mår inte direkt BRA, men det får vara så just nu för det andra valet, att vaccinera mig, hade jag inte heller mått bra av utan levt med rädsla kring biverkningar som eventuellt framkommer längre fram. Det är lite pest eller kolera här, eller tja covid eller narkolepsi (förlåt, dåligt skämt), men så är livet ibland…

 • M

  |

  Har din vän Sofie då valt att vaccinera sig alltså? (Fick den uppfattningen iom att du skrev att du bara umgås med vaccinerade) Har ni diskuterat nåt kring det?

  Svara

  • Egoina

   |

   Vet att hon varit osäker, men sist vi pratade om det hade hon bokat tid. Det fanns inte tid förrän om några veckor, så hon skulle fundera fram tills det var dags. Vet inte vad hon tänker just nu och om hon tagit sprutan än. Fråga henne ☺️

   Svara

   • Miliie

    |

    Då ljuger du ju när du säger att du bara umgås med vaccinerade🙃 asså jag förstår dina tankar och förstår absolut varför du avvaktar. Jag gör också det (är i v29).
    Men något som är bra att tänka på är att även om en bara umgås med människor som vaccinerat sig så är det inte en trygghet för ens egen del. Dom kan ju fortfarande bära på smittan :/

    Svara

    • Egoina

     |

     Men gud 🙈 Ja jag ljuger 🤪 Ändrade i texten nu då jag såklart inte kan garantera att allaaaa jag stöter på är vaccinerade och alla har inte hunnit/kunnat bli det än (dock de allra flesta jag känner).

     Det är sant. Vet om det! Men som sagt, smittoläget är ju mycket bättre nu och går åt rätt håll. Men lovar att jag är försiktig och inte tänker att jag är helt safe pga andra är vaccinerade.

     Svara

     • Miliie

      |

      Såg i efterhand att det jag skrev lät jättebitchigt och det var inte alls så jag menade! ”Ljuger” låter så gravallvarligt, det var inte tanken. Ber om ursäkt!

      Ja tack och lov verkar det fortfarande gå åt rätt håll, hoppas det håller i sig även till hösten! Är så svårt att greppa hur det kunnat bli så här… men tycker du har helt rimliga tankar angående vaccination i nuläget!
      Ta hand om dig!💗

     • Egoina

      |

      Haha ingen fara. Detsamma ☺️❤️

 • Sandra

  |

  Så orimligt spänd på namnet, haha! Fin frågestund och härliga svar. Om vagn känns som en djungel kan jag trösta med att säga att vi köpte en vi sen inte gillade, men gick ju utmärkt att sälja och köpa ny via Blocket efter att ha provkört hela mammagruppens vagnutbud 😂

  Svara

  • Egoina

   |

   😂😂👌🏼

   Svara

 • Jessica

  |

  Jag har inte barn själv, så är ju egentligen ”förbjudet” för mig att uttala mig om det 😅. Men jag får riktigt ont i magen när personer med öppna profiler på Instagram skriver ingående om deras barns mående, allt från barnens ångest, könstillhörighet, hur barnen går på toa osv. Oavsett om det är en bebis eller ett barn det skrivs om kommer en skolgång senare med t.ex. högstadiet.. Även bilder på barnet efter vissa åldrar och i känsliga miljöer.

  Jag tror att fler föräldrar och närstående till barnen bör reflektera över hur de exponerar barnen för potentiell mobbning i framtiden, med främlingar som vet hela barnens historia 🙄

  Med det sagt tycker jag att det är bra att du tar upp att ni pratar om detta redan innan barnets födsel för att vara på samma plan direkt och reflektera över det 😊

  Svara

  • Caroline

   |

   Jag håller med! Tycker det blir för mycket när man ser barn i sjukhussängar, barn som visas upp i reklamsyfte, barn som gråter och barn som gör saker som man själv hade tyckt varit pinsamt. Tänk om någon skulle ha lagt upp en bild på en själv när man skulle ligga i sjukhussäng utan att veta om det? Nej fy..

   Svara

 • Jo

  |

  Tänker lika som du med vaccinet, främst för mitt eget psykes skull, att OM nåt skulle hända med barnet nu eller sen skulle inte det vara en orsak att älta. Har ganska svår hälsoångest även som icke-gravid, och i vanliga fall hade jag stått så långt fram i vaccinkön jag bara kom, men nu tänker jag ta det först när bebisen är ute. Jobbar också hemifrån, träffar mycket begränsat med folk och bor på ett ställe med knappt nån smittspridning alls just nu. Är också beredd på att köra lockdown för mig själv om smittan ökar. Det är inte så länge till november.

  Svara

 • S

  |

  Jag valde att vaccinera mig som varit (efter vecka 20). Kändes superbra för mig och min familj. Symptomen var bara lite öm i överarmen i någon dag. Bebis sparkar och verkar må fint såhär några dagar efter.

  Tänkte bara bidra med en högst personlig positiv erfarenhet. Upplever inte alls att någon har ifrågasatt mitt val vilket är skönt.

  Alla får självklart göra som de vill. Förstår ökad oro vid graviditet, men annars ser jag det som en fin solidarisk handling. Om alla skulle avvakta med vaccin skulle mutationer och allvarliga sjukdomar öka.

  Svara

  • S

   |

   *Varit = gravid såklart 🙂

   Svara

 • En annan Regina

  |

  Vi hade jätteproblem med pojknamn, nästan så jag fick panik över att det var en pojke vi skulle få. Jag ville ha något lagom vanligt och ”normalt”. Vill inte att mina barn ska behöva upprepa sitt namn flera gånger när någon frågar vad de heter. Misslyckades dock, det är flera som kommenterat namnet vi valde. Att det är ovanligt, inte passar efternamnet, blandar ihop det med andra namn. Så himla elakt, varför gör man så ☹

  Svara

  • Egoina

   |

   Men ja, så himla elakt?? Säker på att namnet ni valt är helt perfekt till er son ❤️

   Svara

  • Mila

   |

   Men fy vad tråkigt! Tycker man ska vara försiktig med att kommentera namn. Jag har utländskt för- och efternamn då mina föräldrar invandrade hit på 80-talet och blir faktiskt ARG när det kommenteras att mitt namn är ”konstigt” eller ”stavas märkligt” och annat. Absolut värst är att skämta om mina namn och rimma på konstigheter. Vill påstå det gränsar till rasism faktiskt. :-/ Önskar folk kunde vara lite öppensinnade och acceptera att det finns oändliga variationer av namn i världen. Tror din sons namn är jättefint! 🙂 Kul med annorlunda!

   Svara

   • Ebba

    |

    Att folk skämtar och gör sig rolig pga någons namn är så fruktansvärt tycker jag.
    Jag har en fråga till er som har ovanliga namn eller utländska namn. Jag har jättesvårt att uttala saker och namn generellt (tror det beror på min dyslexi). Jag blir så rädd att uttala namn fel, just på grund av att jag inte vill att personen tror jag gör narr eller skojar. Hur hade du önskat att man (jag) gör i en sån situation? Frågar hur det uttalas och försöker uttala det högt tills det blir rätt? Vet att det är olika svar beroende på vem man frågar, men hur tycker du att man bäst hanterar en sån situation? Det här blev en lång kommentar😂

    Svara

    • Mila

     |

     Vilken fin kommentar! 🙂 För mig är det helt fritt fram att enkelt säga ”Hur stavar eller uttalar du ditt namn?”. Det som blir obekvämt är när någon suckar, stönar eller skrattar och har den där tonen du vet ”öööh och hur kan ens uttala detta då?” Och så himlar de med ögonen… Då blir det trist stämning! Men att bara fråga är toppen. 🙂

     Svara

 • Jenni

  |

  Jag måste börja med att skriva hur orimligt glad jag blev över att du tagit med min lilla fråga (om namn och språk) 😂 Så tack för svaret! Jag har följt din blogg sen BK-tiden, eller möjligen strax efter, men har nog aldrig kommenterat förrän nu sen du berättade om graviditeten och er resa.

  Vad gäller inlägget så hoppas jag innerligt att du inte behöver få för mycket skit för jag tycker du uttrycker dig tydligt och bra. Bara att du måste skriva ut att folk inte ska gå till attack osv säger tyvärr en hel del kring klimatet ni arbetar i. Jag uppskattar att du är ärlig och även att du svarar på sånt du vet att det kan bli diskussion kring ❤️ Hoppas nu svaren kommer vara skrivna med samma respekt som du skrivit ditt inlägg med!

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️❤️

   Svara

 • Jessica

  |

  Gällande att inte läsa på något om förlossningen, gör det. Jag var också lika chill till min förlossning, visste det man sett på film typ men förstod ändå att det inte är så det går till. Jag fick ex. sån stor chock när de tog mitt vatten och det började trycka på, min bm försvann hela tiden långa perioder och jag var livrädd att jag skulle föda utan någon hjälp. Så prata med dina kompisar för att få lite mer uppfattning är mitt tips 😅

  Svara

  • Egoina

   |

   Hjälp!! Haha okej. Min BM har rekommenderat en minidokumentär på svt tror jag det var. Ska kolla på den sen när det närmar sig och leva i förnekelse en liten stund till 🙂

   Svara

   • Emma

    |

    Jag tycker också det är bra att läsa på lite, och framförallt om tiden efter förlossningen! Det är inte så många som tänker på det, och man kan känna sig lite övergiven av vården. Man går från att ha varit på täta kontroller till att ha en efterkontroll hos sin BM. Boken ”mammaroll och snippkontroll” är jättebra! Ang att läsa på om förlossningen, läs gärna lite om kejsarsnitt också. Min förlossning slutade med snitt och jag hade noll koll. Jag blev otroligt väl omhändertagen av snitt-teamet, men fick inte veta så mycket av hur jag skulle göra sen.
    Så bra att du läst på om amningen! Det önskar jag verkligen att jag gjort när jag googlade frenetiskt de första veckorna när allt gjorde så ont. Jag fick fin hjälp på amningsmottagningen i Lund till slut, annars är babybaby.se en toppensida.

    Svara

   • Sara

    |

    På vår MVC så höll de en genomgång för grupper av blivande föräldrar kring hur förlossningen skulle gå till. 3 olika tillfällen med olika teman, där man bl.a. gick igenom hur en förlossning går till. Tror (killgissar lite) det är ganska vanligt och det var den enda förberedelsen jag gjorde och det kändes bra när det väl var dags att tuta och köra.

    Svara

   • Emelie

    |

    Åh var det kanske barnmorskorna?! Den såg jag inför förlossning i mars, så fin och bra serie!! Lugn liksom. Inte alls dramatisk som förlossningsprogrsm från usa 😂

    Svara

  • A

   |

   Oj! Och jag var tvärtom! Läste en hel del om förlossningar och olika smärtlindringar och tekniker osv. (Läste alltså böcker, inte förlossningsberättelser på nätet och inte heller några filmer.) Det hjälpte inte ett piss! 🙈 vet inte om jag landade i för stor tilltro till mig själv (att kvinnokroppen KAAAAAN o har ju aaaaalltid fött barn). Men alltså – gör det som känns rätt Regina! O lita på att sjukvårdspersonalen har koll o har ditt (o bebisens) bästa intresse i fokus. ❤️

   Svara

  • Mikaela

   |

   Äsch, jag håller inte med. Jag läste inte på något alls (hade sparat det till sista månaden, sen kom hon 4 veckor för tidigt 😅), men det gick bra ändå. Rekommenderar dock att skriva förlossningsbrev! Bra att barnmorskorna har lite koll på hur du är som person och hur du vill bli peppad och tilltalad under förlossningen. Men blir bra oavsett ❤️

   Svara

  • Madde

   |

   Jag håller verkligen med, första barnet kom i vecka 24 (hon mår superbra nu ) och jag visste knappt hur det funkade med moderkakan, tiden precis efter förlossning, avslag och liknande. Det var värsta chocken. Med andra barnet vägrade jag läsa på om kejsarsnitt pga övertygad om att det minsann inte skulle hända mig. Det blev ett akut kejsarsnitt och återigen satt jag med en stor chock över vad som skedde med min kropp och någon form av ”varför har ingen sagt detta” och blev nästan lite kränkt över hur kroppen kan bete sig. Jag tänker att en inte behöver grotta ner sig och absolut inte lyssna på massa skräckhistorier men lite basic. Jag ångrar iallafall att jag valde att leva i förnekelse, men sen är vi ju alla olika och jag kan tänka mig att det säkert funkar bättre för vissa att bara inte veta. Förlossningskliniken och barnmorskorna tycker jag är fina serier, men som sagt jag fattar känslan av att vilja leva i förnekelse.

   Svara

  • Malin

   |

   Håller inte med 😊 Jag gick på de där informationstillfällena MVC rekommenderade (så tråkiga zzzz) men annars ville jag inte veta mer ingående och valde att lita på barnmorskorna. Vilket jag är så glad över då jag inte hade en drömförlossning, utan en del komplikationer, vilket jag hade fått panik över där och då om jag hade förstått exakt vad som hände, men jag fortsatte vara lugn och litade på personalen.

   Det här är ju ingen sanning bara för att jag upplever det så, vill bara ge en annan vinkel. Vill egentligen inte ge massa tips, för tycker det enda tipset man ska ge en gravid är att omsorgsfullt välja ut en person (mamma såklart 😅) som man vänder sig till för råd man tar till sig. Blir så himla rörigt med allas åsikter och valda sanningar hit och dit annars.

   Svara

 • Julia

  |

  Olivier är ju ett fint namn! Obs, franskt uttal 😉

  Svara

 • Mia

  |

  Jag tycker du gör rätt som väntar med vaccinet. Delar många av dina svar. Lycka till. 😊

  Svara

 • Jenny

  |

  Kan relatera så väl angående norska namn. Min norska fästman och jag tog inte reda på vad vi skulle få, så vi funderade länge och väl över både pojk- och flicknamn.
  Jag kan ju säga att jag frustade högt av chock och skratt när han- helt seriöst- föreslog namnet Snorre om det skulle bli en kille. Haha! Han kände sig nog lite förolämpad av min reaktion innan jag förklarade varför. 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha!! Vad valde ni? blev det ett norskt namn? 🙂

   Svara

   • Jenny

    |

    Det blev en flicka som heter Ines, men hon fick heta Esther i mellannamn ifrån sin norska farmor. 🙂
    Kan tänka mig ett mer norskt namn ifall vi får fler barn, fast det ska fungera i Sverige också som du skriver.

    Svara

    • Egoina

     |

     Vad fint 😍🥰

     Svara

 • Fia

  |

  Jag är gravid i vecka 33 och har också valt att vänta med att vaccinera mig till efter förlossningen. För mig kändes det konstigt att ändra inställning från en dag till en annan, eftersom jag mer än halva graviditeten avråddes från att vaccinera mig. Däremot kritiserar jag inte de gravida som vaccinerar sig, det viktigaste är att man gör det som känns bäst för en själv och sin bebis. ❤️

  Svara

 • Emma

  |

  Pappan till mitt barn är helfinsk och därför blir det både ett finlandsvenskt namn och en del finska som kommer pratas här hemma. Skulle ju vara dröm att kunna åka till Finland och att han kan prata med sina farföräldrar 😍

  Svara

 • Sabina

  |

  Råkade kommentera på fel inlägg precis. Nu är det rätt 😅

  Börja inte pumpa eller trycka ut mjölk nu. Det gör att du lurar kroppen och den tror att det är dags, fast det inte är det. Det är så satisfying att se vad kroppen åstadkommer, men kläm inte ❤ Det kan göra att mjölken sinar sen, innan bebis ens är ute, eller att du får mjölkstockning.

  Svara

  • Mio

   |

   Nej mjölken kommer inte att ”sina sen” för att man mjölkar ur lite under graviditeten. Framåt de sista veckorna kan det vara bra att ha lite hemma i frysen om man vill, pratar teskedar typ, för det kommer inte mycket innan mjölken runnit till. Vilket den gör när bebis fötts och ammar sen 3-5 dagar efter födseln.

   Svara

 • Annica

  |

  Jag gick fram till vecka 35 och bara längtade efter att få ta vaccinet. För mig var risken att få Corona en större risk för barnet i magen, än att ta vaccinet. Mycket oro har släppt hos mig sen jag vaccinerade mig. Min bm har inte avrått på något sätt. Fick vaccinet för 2 veckor sen i vecka 37 och det känns awesome 💪

  Svara

 • K

  |

  Respekterar ditt beslut kring vaccination, även om jag nog hade gjort annorlunda 🙂
  Men kan inte låta bli att fundera på om Norge avvaktar med gravida bara för att det går så trögt med deras vaccination. Att de tänker att gravida ändå är betydligt mer försiktiga än andra och att de därför vill att de som sprider mest smitta (dvs icke-gravida) ska prioriteras. Skulle inte förvåna mig om de börjar rekommendera gravida sen när övrig befolkning har fått sina doser. En egensnickrad konspirationsteori, men tiden får utvisa ifall jag har rätt eller är helt ute och cyklar 😂

  Svara

 • Anonym

  |

  Ooh, gissar på att Frédérics favoritnamn är Emile? Vet i så fall av personlig erfarenhet att det är ett sådant namn som folk faktiskt lär sig att uttala rätt! (+ jättefint namn)

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej, inte det 😊

   Svara

   • Kari

    |

    Jag vet! Jag vet! 😂🥰

    Svara

 • Emily

  |

  Angående bebis synlighet i sociala medier. Jag tycker att din poddkollega Moa har hittat en himla fin balansgång där som bevarar barnens anonymitet och integritet men som ändå visar upp hur de är en del av hennes liv (såklart) 🌻

  Svara

  • Egoina

   |

   Håller med ❤️

   Svara

 • Linn

  |

  Hej Egoina!

  Jag blev helt hooked på ditt helsingborgsinlägg förra året där du tipsade massor. Jag och sambon har därför bestämt oss att åka till just helsingborg när vi får några dagars egentid och lämnar våra 3 små barn hemma. Vi åker från Sundsvall så resvägen är en bit.. :’) därför är jag lite mån om att det ska bli bra.

  Det har dykt upp några frågor som jag undrar om du kan hjälpa mig med? 🙂
  1. Om man går landsborgspromenaden. Den verkar vara väldigt lång om man ska gå hela. Brukar du göra det eller ska man gå norra/södra delen?
  2. Om man vill äta gott kött till middag. Vilken restaurang bör man då välja?

  Tack för toppenblogg. 🙂
  /Linn

  Svara

  • Rebecca

   |

   Från en annan helsingborgare – jag hade gått norrut, mot pålsjöskog och Sofiero om ni vill ha vacker utsikt över sundet och fin natur!! Om ni orkar gå hela vägen till Sofiero (slott med park) är det också väl värt ett besök!!

   Svara

 • Cs

  |

  Hej, jag ber om ursäkt ifall denna frågan är för privat och/eller jobbig att prata om. Men då jag själv är desperat och frustrerad så gör jag ett försök och respekterar till 100% om det inte besvaras.
  Min man och jag har försökt bli gravida i flera års tid utan resultat. Han har varit på att vi ska ta hjälp utifrån medan jag velat fortsätta försöka på egen hand i förnekelse. Detta har i sin tur lett till att min man tycker att vi växt ifrån varandra och han har tappat känslorna för mig (detta är något som vi upplever olika då jag har samma starka känslor kvar för honom och har ansett den tuffa period vi haft varit just en period). Han säger att han vill försöka men vet inte hur eller om han orkar (situationen har gett honom mycket ångest och han har börjat stöta bort även andra familjemedlemmar). Varför jag vänder mig till dig är pga att du och F hade en dipp för några år sedan, och jag undrar hur ni tog er ur den? Vad gjorde ni för att hitta tillbaka? Förstår att alla relationer ser olika ut men är det någon relation som ger mig hopp så är det just er <3
  Kram

  Svara

 • Anna

  |

  Hej! Här är en till gravid som aktivt valt att vaccinera sig och som känner sig helt trygg med att det var rätt beslut. Jag är dock ödmjuk inför att det var lättare för mig att ta det beslutet då min sambo är specialistläkare och min mamma barnmorska, och de ansåg att detta var något jag definitivt skulle göra. Främst för att inte riskera att jag får Covid under graviditeten och att det i sin tur drar igång en för tidig förlossning.
  Tror det är viktigt att vi inte glömmer att det idag finns massor av forskning kring vaccin och dess påverkan på våra kroppar. Så bara för att detta är ett nytt vaccin så innebär inte det att vi inte alls har koll på ev biverkningar/konsekvenser som kan uppstå.
  Ville bara bidra med min syn/mitt val kring detta för att ytterligare nyansera debatten. Kram på er!

  Svara

 • Silvan

  |

  Kloka svar. Jag avvaktar också det nödgodkända.

  Svara

 • Matilda

  |

  Jag har en 8-veckors bebis, ammar och har därför valt att inte vaccinera mig heller. Han följer vaccinationsprogrammet på BVC, så jag är ingen vaccinationsmotståndare och tycker vaccin är jättebra. Jag tog tex svininfluensavaccinet, vilket många andra inte gjorde. Men det här är första gången mRNA används som teknik och vi vet inga långtidseffekter. Vill inte att mitt barn blir en försökskanin.. folk accepterar det inte dock och jag tycker det är fruktansvärt jobbigt med allt hat man får.

  Svara

 • Rebecca

  |

  Måste bara tipsa om fantastisk gravid vattengympa i Ramlösa brunnspark som jag gick på! Via denna sidan https://m.facebook.com/happymama.nu/
  Jättetrevlig barnmorska som håller i det! Och skön motion för trött gravidkropp. Ingår även lite förlossningsförberedelse med avslappning och profylax 👍🏻

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv