Follow my blog with Bloglovin

Tradition eller inte

Gick mot bageriet och upptäckte att hela gatan var fylld med människor (utspridda förstås). Har det hänt något, tänkte jag. Varför står alla här? Förstod ganska snart att de skulle precis samma sak som jag. Köpa en semla. Gick in, tog en kölapp och gick ut igen för att vänta på min tur. Tittade på lappen och tittade på den digitala siffran på väggen. 40 nummer före mig i kön??

Det mest rimliga vore kanske att bara vända och gå hem igen, utan semla. Men denna situation gjorde mig såklart 1000 gånger mer sugen.

 

Det var inte så farligt ändå. 30 minuter fick jag vänta och under tiden såg jag ett klipp med en man som hittade ett fågelägg och födde upp en fågelunge. Semla fixad!

Blev bara en semla då F inte ville ha då han inte är så superpepp på semlor. Han kan äta dem, men tycker inte det är något särskilt. Jag vet inte om det har med åldern att göra, men traditioner blir bara mer och mer viktiga för mig. Jag tycker inte det är så relevant om man älskar semlor eller inte, man SKA äta semla på fettisdagen. Det är ju en högtid (haha). Precis som att man ska äta julmat på julen trots att det ju inte är den mest spännande maten. F däremot hade gärna sluppit julmat för alltid om han fick välja.

Eller egentligen är det inte så viktigt att det är just semla och julmat kanske. Man kan såklart skapa sina egna traditioner, exempelvis som att jag och min mamma alltid äter Gino till efterrätt på julafton istället för risgrynsgröt. Man kan köpa en kanelbulle på fettisdagen istället, poängen är bara att man då måste göra exakt samma sak på den dagen varje år.

Vem är ni? Tycker ni att det är viktigt med traditioner? Eller är ni som F och tycker man kan göra eller inte göra som man känner för?

134 gillar

Kommentarer (34)

 • Anna

  |

  Jag käkade semla i år men känner inte att jag måste. Nog för att det här är en lite mer “utstickande” dagar än andra, men ska man vara sån är ju typ varje dag någonting. Idag är det också pannkakans dag. Kladdkakans dag osv osv. Äter det jag känner för och orkar inte hålla reda på dagar så maniskt är väl det korta och goda svaret 😁

  Svara

 • Mila

  |

  Jag är som F, bryr mig inte mycket om traditioner. 🙂 Köpte varsin semla till mig och sambon i fredags för var sugen och tänkte att då är inte de godaste slut…
  Vissa regler (?) tycker jag dock är bra, har t.ex. svårt för när folk låter juldekorationer vara uppe fortfarande/året runt för då blir det mindre kul runt första advent när all fin julbelysning plötsligt tas fram.

  Svara

 • Vera

  |

  Älskar traditioner, så jag håller med dig! Tkr det är en så mysig känsla av att veta att det är massa människor som gör exakt samma sak som en själv, och att vi människor är lite gulliga som tex idag står o köar för att köpa ett bakverk man kan äta närsom helst. Men just i dessa tider behöver man ju också verkligen nåt att fira för att pigga upp, även fast det ”bara” är att äta en semla.

  Svara

  • Egoina

   |

   Men eller hur!!

   Svara

  • Bella

   |

   Håller helt med!☺️

   Svara

 • Cecilia

  |

  Jag förstår verkligen vad du menar men jag känner snarare att ju äldre jag blir, desto mer tänker jag ”men varför ska jag äta en semla idag när jag inte ens tycker det är speciellt gott bara för att?” Så jag skippade den idag!

  Svara

  • Egoina

   |

   😂

   Svara

 • Lilly

  |

  Jag tycker om traditioner som har mat i fokus! 😉 Men den viktigaste enligt mig är den relativt nya ”traditionen” Fössta Tossdan i Mass som vi firar för att hylla Småland. Då brukar jag göra en hemmagjord massipaantååta (marsipantårta/prinsesstårta)!

  Svara

 • Robert

  |

  Köper hellre en semla för att jag vill själv än för att det är ett speciellt datum i almanackan, haha. 😉

  Svara

 • Amanda

  |

  Svenska traditioner blir viktigare för mig desto längre jag bor utomlands. Brydde mig inte så mycket när jag lämnade Sverige, men nu anstränger jag mig för att titta på Lucia, baka semlor eller kanelbullar, och titta på Kalle Anka klockan 3!

  Är desto ens ett ord? Känns som att det passar in där, men ser ut som att det är något jag bara har hittat på haha

  Svara

  • Angelica

   |

   Håller så mycket med om det ovan! 😆 Plus att när man blir äldre och får barn, för min del, så blir det bara viktigare att hålla fast i traditionerna som är en del av den kultur man växt upp med 🇸🇪

   Svara

  • Charlotte

   |

   Det är ett ord!

   Svara

  • Sara

   |

   Jag håller med! Bor också utomlands.

   PS. Det heter ”viktigare ju längre jag bor utomlands”. 😉

   Svara

 • Natalia

  |

  För mig handlar traditioner om att umgås med familj och nära vänner. Vad som äts är inte lika viktigt. Jag har polsk bakgrund och har firat diverse högtider enligt polska normer men efterhand har det luckrats upp lite. På eget bevåg har jag exempelvis serverat franska ostar och helt enkelt inkorporerat lite influenser från medelhavet. Socker och gluten äter vi inte då både jag och min far har kroniska sjukdomar men annars är det fritt fram för alla i familjen att bidra.

  Svara

 • Lovisa

  |

  Gillar ”frivilliga” traditioner såsom selma eller kanelbullens dag. Men kul/födelsedag osv ger bara ångest pga man måste vara så glad och tacksam men jag känner bara ångest för allt vräk när vissa folk inte har något typ. Tycker våra traditioner blivit så vulgära. Men de man skapar själv kan verkligen vara mysiga!

  Svara

 • C

  |

  Viktigt med semmeldagen i mitt hushåll! Bakar alltid själv och inte för att vara självgod men har aldrig ätit så goda semlor som dom jag gör själv 🙈 brukar bjuda familj och släkt i vanliga fall och det har även blivit en tradition för min släkt att äta en av mina semlor. Är mer och mer för traditioner sedan jag fick barn. Känns liksom mysigt att skapa lite nya traditioner som dom kommer ha med sig ❤

  Svara

 • Hanna

  |

  Jag ÄLSKAR semlor. Igår åt jag 2, har säkert ätit 10 st i år. Dock är jag megaförkyld och känner ingen smak men själva känslan av en semla 😍😍😍 (ingen covid, fick negativt svar igår)
  Semla är min pappas favvo så vi gör alltid semlor på fars dag till honom.

  Svara

  • Ellen

   |

   Jag har också ätit ovanligt många semlor i år, troligen runt 10 eller så 🙂 Kan möjligtvis ha att göra med att jag ammar och är mer sötsugen, men jag tycker verkligen semlor är extra gott igår! Igår på semmeldagen blev delade jag en klassisk samt en nutellasemla med min man. Den vanliga hederliga var godast enligt mig🙂

   Jag är också positivt inställd till gamla traditioner som jag gjort på samma vis sedan barndomen, medan min man mer vill hitta på egna traditioner och är mer ifrågasättande mot traditioner överlag.

   Svara

 • Sara

  |

  Har också med åldern blivit mer och mer för traditioner (är 35). Hålla fast vid traditioner men också skapa hela nya traditioner kring dagar som inte har traditioner. Okej är inte galen och vill ha traditioner jämt, men vissa datum.

  Svara

 • Helena

  |

  Jag är väldigt icke-traditionell. Älskar att finta högtider och typ ta in på hotell och göra ingenting på exempelvis nyårsafton. Känns som att jag lurar systemet 😆

  Svara

 • Maja

  |

  Jag tror att jag känner igen mig i er båda. Äter helst eller gör aldrig något bara för att, men skulle inte hoppa över julmaten, påskmiddagen etc. Då är jag helt plötsligt väldigt noga med att det blir av, för att det är en trevlig sed! 🤗

  Svara

 • anna

  |

  Jag hatar julmat men älskar traditioner så i min familj har vi en egen – på julafton äter man taco! Det har vi gjort sedan jag bodde hemma så i över tjugo år. (Är 41 nu med egen familj som fått ärva traditionen). Ang semla – jag tål inte mandelmassa och tycker inte om grädde så semlan hoppar jag gärna. Blir oftast sugen på den en gång om året pga alla bilder på sociala medier men ångrar mig när jag väl ätit. Så igår struntade jag i den.

  Svara

 • Emma

  |

  Jag gillar sådana traditioner! Tycker det är ett mysig sett att stanna upp lite, och så blir inte året bara en massa likadana dagar. Sen om det är grejer man delar med hela Sverige eller bara ett gäng kompisar är inte så noga. Men det är fint att ha sådant att se fram emot! Särskilt traditioner som innebär att man får ligga på soffan och slöa, eller äta goda grejer!

  Svara

 • Josefin

  |

  Traditioner är ALLT!!

  Svara

 • Erika

  |

  Jag gillar vissa delar av traditioner men julmat och semla är jag helt för att man får slippa om man vill pga äckligt enligt nig😅. Önskar dock att jag gillade semor, känns mysigt att gå och köpa sig en. På påsken köper jag och min sambo alltid en smörgåstårta och äter i flera dagar. Påsken är härlig tycker jag för kring den högtiden finns inte massor krav. Mat ska man äta som man tycker är god, oavsett traditioner eller ej 😊.

  Svara

 • Katharina

  |

  Traditioner hela vägen.
  Köade också, kändes som en konsertkö ☺️☺️

  Förresten; klänningen från MQ finns nu hemma hos mig 🥳

  Svara

  • Egoina

   |

   Woho! 😀

   Svara

   • Katharina

    |

    Wihoo 🤩🤩

    Svara

 • Lisa

  |

  Är helst helt utan traditioner! Tapas på julafton är perfekt!

  Svara

 • Cecilia

  |

  Som någon av de andra kommentarerna nämnde blev traditionerna viktigare av att bo utomlands. Jag har bott ett år i Frankrike och efter den tiden har våra nordiska traditioner blivit betydligt viktigare för mig.😊

  Svara

  • Jessica

   |

   Samma här! Bodde 4 år i Belgien, och ALLA traditioner man kan tänka sig firades med andra svenskar i gigantisk skara 😂! Nu efteråt är de fortfarande viktiga för mig men kanske inte lika viktigt att fira så många tillsammans 😅😊

   Svara

 • emma

  |

  Är också en traditionsperson, men särskilt älskar jag att hypa upp högtider som folk inte gillar. Påsken i min familj är en viktig grej med traditioner, som vi upprättade när vi barn blivit stora, vilket jag älskar ännu mer. Sen är det mest jag som håller fast vid alla traditioner, men…ändå.

  Svara

 • Mia

  |

  Jag struntar i traditioner. Aldrig jag köat så länge för en semla. Jisses! Hoppas den var god. Tycker bäst om wienersemlor och ja det blir mer änn en denna säsong.

  Svara

 • Sara

  |

  Jag tycker verkligen om traditioner och tycker att man ska göra sitt bästa för att hålla dem. Stör mig på när folk gör fel, haha. Traditioner bygger ju på att alla gör nästan likadant. Skulle aldrig få för mig att äta något annat än julmat på julafton.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv