Follow my blog with Bloglovin

Fluffig chokladmousse med flingsalt

 

Det känns som att det finns två läger när det kommer till chokladmousse. Antingen tycker man att det är en ganska tråkig dessert, eller så älskar man det. Jag tillhör de sistnämnda! Folk verkar generellt tro att jag är en dessert-person vilket inte riktigt stämmer. Jag tycker att de flesta desserter är mjäääh. Men chokladmousse!! Livets dessert ju.

På nyårsafton hade Felicia gjort den godaste chokladmoussen jag någonsin ätit. Jag bad henne om receptet och gjorde den igår. Omg så gott det blev! Fluffig, lagom mäktig och mycket chokladsmak. Med flingsalt som pricken över i:et för att förhöja chokladsmaken. Här kommer receptet!

 

 

Felicias chokladmousse (4 portioner)

4 ägg

150 g mörk choklad

3 msk socker

1,5 dl vispgrädde

2 krm flingsalt

 

 

Gör så här:

  1. Separera äggulor från äggvitor.
  2. Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt hälften av sockret och flingsalt. Låt svalna.
  3. Vispa äggvitor med resten av sockret till ett hårt skum. Vispa grädden.
  4. Rör ner äggulorna i chokladen och vänd ner den vispade grädden och slutligen äggvitorna.
  5. Häll upp i portionsformar och låt stå i kylen i minst 3 timmar. Toppa med önskat tillbehör vid servering! Gärna vispad grädde, riven choklad och färska bär.

 

Och kanske tillsammans med en hot shot som Felicia gjorde på nyårsafton. Mums!

 

94 gillar

Kommentarer (18)

  • Sara

    |

    Tillhör också de som älskar! Så enkelt, så gott!

    Svara

    • Egoina

      |

      Eller hur! Man behöver inte göra det svårare 🙂

      Svara

  • Mila

    |

    Jag funderar på om det är väldigt få personer som faktiskt älskar desserter/efterrätter? Oftast när jag varit ute och ätit så skippar de flesta efterrätten, jag också faktiskt. För mig är det för jag ofta tycker de smakar konstigt (typ lakrits med citron usch) alternativt har kraftig chokladsmak. Fondant tycker jag är blä… Däremot gillar jag godis, snacks och fika. 🙂

    Svara

    • Ulrika

      |

      Själv älskar jag efterrätter men äter det väldigt sällan på restaurant, blir alltid för mätt av huvudrätten. Men hade huvudrätten varit mindre hade jag definitivt ätit så mycket efterrätt som möjligt.

      Svara

  • Pauline

    |

    Wooow ser gott ut!

    Svara

  • Robert

    |

    Så smarrigt! Choklad och flingsalt är ju ingen dålig kombo direkt. 😉

    Svara

  • Bea

    |

    Brukar göra en mintchokladmousse som är sååå god 🤤
    Vitchokladmousse med syrliga bär/frukter till är också 👌👌👌

    Svara

    • Egoina

      |

      Hurdå? 😍

      Svara

      • Anna

        |

        Smält after eight 😍 funkar fint att blanda ner i endast grädde:)

        Svara

        • Egoina

          |

          Åh gott! 😍

          Svara

      • Bea

        |

        Blir säkert bra med bara after eight och grädde, enkelt också!
        Men här kommer mitt recept med lite fler ingredienser:
        150 gram mörk (block)choklad
        12 st after eight
        1 helt ägg
        2 ägg separerade i gulor och vitor
        1,5 dl vispgrädde

        Gör såhär:
        1.Vispa grädden hårt
        2.Vispa äggvitorna till hårt skum
        3.Smält mörk choklad och after eight över vattenbad (eller annat sätt du föredrar)
        4.Blanda i ägget och äggulorna i smälta chokladen
        5. Blanda försiktigt i först äggvitorna och sen grädden i chokladen
        6. Häll upp i portioner och låt stå i kylen några timmar innan servering (gärna 4h eller mer).

        Tror receptet är till ca 6-8 personer. Har aldrig provat med flingsalt men det är säkert gott även till denna moussen! 😊
        Pynta med nån physalis eller annat gott bär😊

        Svara

        • Egoina

          |

          Vad gott! Tack 🙂

          Svara

  • Krista / Miss Macaronia

    |

    Folk tänker kanske på de där Ekströms-påsarna med pulvermousse om de tillhör andra lägret. Inget ont om dem, de fyller ju sin funktion med. Men det går inte att jämföra pulverfluff med en egengjord chokladmousse (🤤🤤).

    Svara

  • Bea

    |

    Blir säkert bra med bara after eight och grädde, enkelt också! 🙂
    Men här kommer mitt recept med lite fler ingredienser:
    150 gram mörk (block)choklad
    12 st after eight
    1 helt ägg
    2 ägg separerade i gulor och vitor
    1,5 dl vispgrädde

    Gör såhär:
    1.Vispa grädden hårt
    2.Vispa äggvitorna till hårt skum
    3.Smält mörk choklad och after eight över vattenbad (eller annat sätt du föredrar)
    4.Blanda i ägget och äggulorna i smälta chokladen
    5. Blanda försiktigt i först äggvitorna och sen grädden i chokladen
    6. Häll upp i portioner och låt stå i kylen några timmar innan servering (gärna 4h eller mer).

    Tror receptet är till ca 6-8 personer. Har aldrig provat med flingsalt men det är säkert gott även till denna moussen! 😊
    Pynta med nån physalis eller annat gott bär😊

    Svara

  • Jackie

    |

    Chokladmousse ÄR livets dessert! Finns inget godare i den kategorin. Om den finns på menyn tar jag alltid den. Måste prova det receptet, förmodligen till Mellofinalen… 😁

    Svara

  • Felicia

    |

    MEN så fint det blev!! Ser mkt godare ut är min haha ❤️😋❤️

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha tycker jag inte 😍

      Svara

  • Frida

    |

    Chokladmousse är bäst ju! Min favorit är att blanda i lite apelsinsaft, rivet apelsinskal och en skvätt cointreau/grand mariner, sååå gott!!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv