Follow my blog with Bloglovin

Måndagssnack

Jag hade en så deppig helg. Var så opepp och livet kändes typ meningslöst. Mensvärk, kallt, ruggigt och tråkigt. I lördags försökte F muntra upp mig och vi köpte fyra olika sorters snacks och sen ringde vi upp Hannah och spelade Med andra ord via videosamtal. Funkade faktiskt bättre än vi trodde. Började prenumerera på Vulverine och satt hela dagen igår och tittade på hennes föreläsningar om blödningar, fertilitet, hormoner och kaffe. Ska bli expert har jag bestämt mig för. Tydligen måste jag börja äta inälvsmat?? : O

Veckans tanke: Ingen tanke direkt, men var med om en sjuk grej i parken idag. Precis framför mig knakade det till högt uppe i trädet och ner föll en stor gren. Inte en liten pinne, utan en ordentlig stor gren. Lite läskigt ändå, jag kunde ju fått den i huvudet.

Veckans ta-tag-i: Blogga om vår nyårsafton. Nu har jag skjutit upp det liiite för länge. Åh, men det är så jobbigt när det är massor med bilder att gå igenom. Jag drar mig alltid för att skriva just de blogginläggen.

Veckans mående: Mår bättre idag än jag gjorde i helgen. Kanske inte så konstigt då östrogennivån är på väg upp, haha.

Ser fram emot denna vecka: Städa bort julen. Nu räcker det för denna gång.

 

118 gillar

Kommentarer (31)

 • Sofia

  |

  Visst är det så mycket man inte vet om när det gäller fertilitet, mens och hormoner? Jag började oxå prenumerera på vulverine och har plöjt många videos och lärt mig så mycket nytt!

  Svara

 • Charlotte

  |

  Kan inte du skriva lite hormoner och sådant du får reda på? Jag har ätit p-piller i princip hela mitt fertila liv, började som 15-åring. Gjorde uppehåll vid 20 med kopparspiral, slutade efter 4 år pga läkare tyckte p-piller skulle hjälpa mot acne och pms. Slutade med p-piller för två år sedan nu för att försöka bli gravid. Alltså, mått så PISS! Tappat halva mitt hår, får inflammerade hårsäckar överallt, acne, grov hårväxt i ansiktet, blir jätteledsen och obalanserad vid mens, får raseriutbrott och känner inte igen mig själv. Känner inte igen kroppen alls, försöker minnas hur det kändes när jag fick mens som typ 14-åring liksom och under det där korta uppehållet, för att jämföra om det jag går igenom nu är normalt. Har sökt hjälp på alla gyn där jag bor, och blir nonchalerad och de säger att ”det inte finns några sådana symtom”. Tycker det är helt sjukt, har också läst på mycket iom att jag inte vet vad som sker i min kropp. Ingen pratar liksom om dessa saker heller? Familjeliv har varit min livlina typ, att känna att man inte är ensam om att kämpa med hormoner. Tycker det känns så skönt när du lyfter på det här ämnet, så stort TACK <3

  Svara

  • Amanda

   |

   Hej! Jag är absolut ingen läkare men jag gick till gyn efter att ha slutat med p-piller och inte fick min mens + hade många av de symptomen som du beskriver! Jag fick diagnosen PCO(S), och det kan verkligen låta som att det kan va det du har. Finns inte så mycket att göra med det men mycket kan regleras genom kosten, det har verkligen hjälpt mig jättemycket. Så stå på dig, få en tid hos gyn, läs på och förhoppningsvis får du svar och vägledning, för det är inte meningen att vi ska må såhär!
   Kram!

   Svara

   • Lisa

    |

    Väldigt sällan gynekologer lyssnar mer än ger en hormonpreparat. Det tål inte jag till exempel utan måste leva på receptbelagda värktabletter som är det enda som hjälper men det passar inte dem. Så hela ruljansen är överjobbig.

    Svara

   • Charlotte

    |

    Tack för ditt svar! Jag har kollat det också, och har inte det enligt läkare (mensen är tydligen en jättestor faktor, för jag får regelbundet i en dag. Sökte för att jag får så lite mens, hade inte så innan p-piller men så länge det kommer mens ska man vara glad, tydligen). Men när jag äter sämre och går upp något kilo så mår jag sämre och tappar mer hår, mer acne, mer ojämnt humör osv. Jag vet att med PCOS ska man försöka hålla vikten nere och träna, och när jag gör det mår jag mycket bättre och många av symtomen försvinner för mig. Så jag har verkligen symtom för PCOS, men på ultraljud kan de inte se något. Men vid det här laget litar jag inte på läkare alls. Den ena säger en sak, nästa säger emot och att den andra hade fel osv. Står saker i min journal som de inte informerar mig om och har typ tappat hoppet. En läkare på gyn sa till mig att man måste gå till en specialist med hormonrubbningar, för de på gyn är bara allmänläkare och kan inget mer än att se typ infektioner, cystor och ”the basic” och jag citerar läkaren här. Otäckt. Så jag har gjort mycket research själv, och läst väldigt mycket medicinska journaler från USA. De är ljusår före Sverige med forskning kring detta!

    Svara

 • My

  |

  Nej inte vulverine… hon är spritt språngande galen. Omkom skriver om hur hon själv framkallar missfall med en kopp kaffe?! Hon är direkt farlig. Hon är inte en läkare. Säger inte att kvinnosjukdomar är prioriterade inom vetenskap men det gör det inte rimligt att lyssna på såna kvacksalvare… det behövs mer forskning på ämnet och inte fler flummiga folk som TYCKER att en kopp kaffe kan framkalla missfall.

  Svara

  • Carolina

   |

   Det ligger forskning bakom kunskapen som Vulverine sprider. Ingenstans har hon skrivit att man kan framkalla missfall med en kopp kaffe. Jag tycker att vi ska vara glada över att äntligen få lära oss saker om våra kroppar. Tänk om den kunskapen skulle vara tillgänglig i skolan istället!

   Svara

   • Alex

    |

    Fast i en instagrampost med bild på en eka skriver hon ju ordagrant detta: ”Denna bild tog jag förra sommaren, mitt i ett önskat #missfall som jag fixat mig med hjälp av #kaffe)

    Sedan beskriver hon hur att sova med en lampa tänd, dricka kaffe och äta örter fick henne att avbryta graviditeten, som hon enligt henne själv kände till endast fem dagar efter samlaget (som inte inkluderade en manlig utlösning)

    Jag tror säkert att hon har rätt i vissa saker hon beskriver, men jag tror att det blir farligt att blint följa vad en person som inte är medicinskt utbildad inom ämnet skriver. Hon har dessutom ganska radikala idéer om vissa saker vilket ökar min skepsis gentemot henne än mer.

    Svara

   • My

    |

    Fast jo, det har hon skrivit. Som Alex förklarar här nedan. Det är så skeva saker som hon förmedlar. Och nej det passar verkligen inte i skolan. Jobbar själv som bl.a. NO-lärare på mellanstadiet. Skulle aldrig sprida vidare hennes budskap om att man kan framkalla missfall med kaffe och hemliga örter. (Hon ville inte berätta vilka örter)

    Svara

   • Lovisa

    |

    Åh nej inte Vulverine! Transfobisk och hennes ”forskning” är extremt kontroversiell. Läs Tänkvärt eller Vardagsrasismens inlägg om detta. Eller för den delen vanlig forskning. Gräv lite om V innan ni förlitar er helt på henne!

    Svara

   • Elin

    |

    Vulverine hänvisar INTE till forskning på ett korrekt och adekvat sätt. Hon plockar ut vissa delar och väljer studier (som kan vara 20 år gamla och bestå av en fokusgrupper på 5 pers vilket inte är godkänt vetenskapligt underlag) som ska stödja hennes galna teser. Hon har framkallat missfall med kaffe (…) och att sova med lampan tänd (…) tänk om alla tokiga tjejor i alla tider bara druckit kaffe och exponerat sig för lampor istället för att genomgå farliga illegala aborter!
    Hon påstår även att hon efter 500 mg paracetamol blev likgiltig för sitt barn och att hon på dubbel dos paracetamol blev medvetslös. Hur kan man inte höra varningsklockor ringa av detta?

    Jag har själv endometrios och ägnar mig åt ”självstudier” och provar alternativ som finns tillgängliga. Det är inte alltid man möter kompetenta läkare inom vården (tyvärr) men skillnaden när man blir felbehandlad är att det finns någon att lägga ansvar på. Vulverine tar gärna betalt för att kolla blodprover och analysera men tar I N G E T som helst ansvar för sina råd utan DÅ är det helt plötsligt ”jag är ingen läkare och det är helt frivilligt att gå efter mina råd men om du har haft missfall är det ditt egna fel för du drack kaffe 🙂 ”
    Jag är helt för ökad kunskap om kvinnokroppen. Jag har heller inget problem med att kvinnor tjänar pengar på sina verksamheter. Men då ska man stå för sin verksamhet och inte stundom hävda att man kan bättre än alla ”köpta” läkare och i princip kan hela någon med hjälp av inälvor och att pilla sig i slidsekretet och stundom gömma sig bakom att man faktiskt inte är läkare och inte ska stå till svars för något. Det är ett oärligt sätt att kapitalisera på kvinnors utsatthet och desperation efter bättre mående.

    Svara

  • Shara

   |

   Jag håller med, följde ett tag bara för att hålla koll på sakerna hon slängde ur sig men det blev outhärdligt efter ett tag. Absolut att vården inte prioriterar kvinnor, men hon gör det ju bara värre genom sitt kvacksalveri.

   Svara

  • Mila

   |

   Jag tänker att med Vulvarine för man sålla lite själv. Man behöver ju inte slänga ut bebisen med badvattnet? Jag tycker också hennes kaffefobi är lite märklig (inte många kvinnor borde kunna vara fertila i Sverige och Finland med tanke på kaffekonsumtionen här?), men hon har stor kunskap om hormoner, fertilitet etc. Man måste inte vara läkare för att på ett pedagogiskt sätt kunna presentera denna kunskap. Vill man försöka balansera sina hormoner på ett naturligt sätt så är hon en bra källa. Men är man 20 och byter pojkvän varannan månad så kanske man inte tillhör hennes målgrupp. 😉 Regina har ju studerat på högskola så hon vet nog hur man sållar i källor och fakta.

   Svara

   • Alex

    |

    Precis som jag skrev tidigare så stämmer antagligen en hel del av det hon skriver, medan en hel del också är pseudovetenskap, jag känner inte att jag vill stötta en person som lägger fram sina egna åsikter som fakta. Så för min del kastar jag ut både babyn och badvattnet i detta fallet.

    Svara

    • Mila

     |

     Men det betyder ju inte att alla andra måste göra som du. 🙂 Kritiken mot henne är lätt att hitta online, och hon tar själv ofta upp när någon har riktat kritik mot henne, så de flesta ser nog att de bör vara vaksamma och inte bara svälja allt hon lägger upp med hull och hår.

     Svara

  • Anonym

   |

   Håller helt med.

   Svara

   • Filippa

    |

    Äckliga kommentarer här, verkligen. Vulverine är extremt tydlig med att hon inte är läkare och att det är alternativmedicin hon sysslar med och att man får plocka russinen ur kakan precis som han vill. Inte så att hon predikar att det hon säger är det enda rätta och sen ignorerar sidoeffekter och problem, som… jag vet inte… den moderna läkekonsten kanske? Vi är så indoktrinerade att vi måste äta hormoner, att vår egen kropp kan bara läkarna förstå sig på, att KVINNOR sitter och ratar nyttig information på detta hätska sätt. Sorligt, verkligen.

    Svara

 • Vendela

  |

  Käkade biffar med lever i idag, gott och nyttigt 🙂 Leverpastej är också toppen. Njure kan en nog också ha i färs tänker jag. Blodpudding tkr många om men inte jag tyvärr :/

  Svara

  • Josse

   |

   Mattina har ett recept på bolognese med kycklinglever i! Inte testat men hon menar att det är supergott och adderar ett djup om jag minns rätt!

   Svara

   • Vendela

    |

    Oh, ska kolla upp ☺️

    Svara

  • lotta

   |

   Pölsa! Med kokta pärer och rödbetor. Så gott, så bra för kropp och själ.

   Svara

 • Robert

  |

  Förstår känslan. Hoppas du får ordning på östrogenet. 😉 😛

  Svara

 • Ida

  |

  Åh jag hade så med och efter lite kartläggning så insåg jag att mitt järnvärde droppar alldeles för mycket. Så har blivit bättre på att äta spenat, blodpudding och sådant som bidrar till en jämnar värde. Att man skulle bli 30 innan man insåg blod ut vs blod in 🤷‍♀️

  Svara

 • Julia

  |

  Du behöver inte göra långa bildinlägg, det är roligare när du bara skriver.

  Svara

 • Anna

  |

  Du kan ju också strunta i nyårsinlägget? Onödigt att du stressar upp dig inför något som du inte måste. Helt ärligt tror jag inte dina läsare sitter och väntar på att få se nyårsbilderna:P tycker också att det är roligare med text som någon annan också skrev.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha så sant! Är nog mest för min egen skull 🙂

   Svara

 • Victoria

  |

  Har också plöjt Vulverienes filmer och tycker det är jätteintressant. Gått från cykler från 60-40 dagar till 28 och mer regelbundet. Mår absolut bättre!

  Svara

 • Regina

  |

  Regina kommer komma tillbaka i almanackan där har du något att glädja dig åt 😋

  Svara

  • Egoina

   |

   12 mars är det fest!!! 😍🎉

   Svara

 • Amanda

  |

  Neeej, inte vulverine.. inte ens hennes sk utbildning är legitim då personalen på skolan hon gått på saknar kunskap/utbildning om ämnet. Hon kan inte forskning eller hur man läser och granskar artiklar. Visst, sjukvården har mer att kunna gällande kvinnor men pseudovetenskap är inte vägen att gå. Tex ingen kan hållas ansvarig. Vet personer som farit illa av att sluta med p-piller då deras endometrios förvärrats. De blir själva skuldbelagda över att pseudovetenskapen inte funkar pga inte gjort rätt osv osv. Nej, usch, rekommendera inte sånt här..

  Svara

  • Egoina

   |

   Hej Amanda och alla andra! Jag hör er! Jag uppmanar alla att vara kritiska och inte svälja allt någon säger med hull och hår. Oavsett vem det är!

   Jag har lärt mig mycket av Vulverine och tycker att hon är väldigt kunnig. Men det betyder inte att jag tror på eller lyssnar på allt hon säger. Man får göra en egen avvägning och ha det ni skriver i åtanke.

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv