Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Att bli bekväm och sluta bry sig

Fick en fråga:

Jag jobbar precis som du hemifrån just nu för tillfället och jag har så svårt för hur jag ska klä mig. Hur gör du?! Du har ju ändå varit hemma sen i våras så du är väl lite mer chill med klädval nu än vid starten? Eller hur gör du?
Allt jag kan tänka på just nu är att jag måste köpa x antal olika mjukisset som ändå är snygga och går att jobba i. Men samtidigt är det ju så tråkigt att en hel garderob med fina kläder står oanvänd 🤯

Åja. Är så bekväm nu att det inte är klokt. Har aldrig något obekvämt på mig. Min standarduniform är tights och hoodie eller collegetröja. Om du inte har mjukisset och tänker att det är något du kommer använda, så absolut – köp. Det är jättemysigt att sitta hemma och jobba i. Jag insåg ganska fort att tights räcker för mig. Jag tycker att det mesta funkar upptill, men skulle aldrig sitta här hemma i jeans. Utökade därför garderoben med några tights.

Ja, det är tråkigt med en hel garderob som står oanvänd, men man behöver ju inte sluta använda fina kläder om man inte vill? I alla fall inte upptill, det är ju det som syns i kameran. Haha.

En vana som funkar bra för mig är att ha en findag i veckan. En dag i veckan, oftast fredagar, sminkar jag mig och tar på mig något finare. Man behöver såklart inte, men för mig gör det ändå något för humöret att känna mig lite extra piffig ibland. Dessutom tycker jag ju att det är kul med smink och kläder, kanske bara inte varje dag.

Men det sagt: fy tusan vad skönt det är att sluta bry sig?? Jag har tidigare varit ganska nojig med kläder och smink. Har inte riktigt reflekterat över det, har tänkt att det är helt normalt att lägga mycket energi på att inte ha samma outfit för ofta, lägga fram kläder, prova olika plagg och fundera, sminka full sminkning varje dag osv osv. Men sen började jag jobba hemifrån och kände bara…fuck it? Jag vill vara bekväm, vem bryr sig helt seriöst och nej jag sminkar mig tydligen inte alls ”för min skull” som jag alltid trott. Absolut gör jag det ibland, men att stressa med det varje morgon när jag hellre kan sova lite längre? Haha nä.

Det jag älskar mest med det här är att mitt osminkade ansikte inte längre är undantaget. För så har det ju varit, min bild av mig själv, hur jag ser mig själv största delen av tiden, har varit med smink. Så är det inte nu. Jag ser mitt gulliga ansikte hela tiden i spegeln utan smink och har vant mig vid den spegelbilden. Det är så jag ser ut och jag har accepterat det. Och viktigast: det är inte längre undantaget. Jag känner inte mig töntigare, jag känner inte att jag har mindre pondus utan smink. Jag är jag. JAG SER UT SÅHÄR FÖR TUSAN.

Obs. Jag måste tillägga. ”Utan smink” är inte helt sant om jag ska vara ärlig. Jag har oftast concealer, fyller i ögonbrynen och har något på läpparna. Så jag har verkligen inte kommit ”hela vägen” eller vad man ska säga. Menar inte att skryta om att jag är duktig eller något. Men från att vara en person som nojat över kläder och behövt eyelinerstreck och mascara för att känna mig hel och inte ”se trött ut” är det väldigt befriande ändå.

 

207 gillar

Kommentarer (28)

 • Elin

  |

  Det där är verkligen så himla sant! Har säkert under några år sakta fasat ut både bl.a. smink varje dag och att använda bh, eller iaf bh med byglar och stoppning varje dag och det har, för mig, varit så himla befriande! Att den ofixade versionen blir den jag tänker på relaterat hur jag tänker att jag ser ut. Och jäklar vad fin jag får känna mig sen när jag har tid och vill lägga dom där timmarna för att piffa till mig en helg. Så kul att kunna variera med större skillnad!!

  Svara

 • Mila

  |

  Jag fick nyligen börja jobba hemifrån 4 dagar i veckan ungefär och måste erkänna att jag saknar kontoret. 😮 Att sminka mig, klä mig okej, småprata med kollegor och allt… Just smink saknar jag! Klart jag kan sminka mig ändå men inte lika kul när bara katten ser… 😉 Vill helst inte behöva vara på arbetet varje vardag om viruset försvinner men typ 2 dagar hemma och 3 dagar på kontoret vore perfekt. 🙂 Absolut positivt att många kvinnor (tror det är fler kvinnor än män iaf) börjat prioritera bekvämlighet.

  Svara

 • Caroline

  |

  Jag som arbetslös vill inget hellre än klä mig finare och sminka mig 😅 för nej, jeans och skjorta funkar bara inte när jag är hemma.
  Minns inte senast jag köpte nya kläder, det behövs ju inte. Sjukt tråkigt!

  Svara

 • H

  |

  För mig som inte sminkar mig till vardags i vanliga fall, eller bryr mig om att klä upp mig, så har arbeta hemifrån blivit ett fördärv haha. Har slutat duscha, borstar inte håret, har på mig samma kläder varje dag, ibland pyjamas. Går runt och känner mig äcklig jämt. Jag saknar faktiskt att bli ”tvingad” till att klä upp mig och göra mig lite finare. Vill ha fina kläder hemma, men har ingen motivation till att lägga tiden på det. Speciellt inte när det är mycket bekvämare med tights, mjukiskläder och liknande.

  Ska börja sno din idé om att ha en findag i vecka. Tror det kommer hjälpa mig att känna mig mer motiverad 🙂
  Plus att jag inbillar mig att jag arbetar effektivare och tar arbetet mer seriöst om jag anstränger mig med kläder etc.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha! Ja, gör det! Och skicka en bild på dig själv till någon eller något? Så att det känns värt det 😂😘

   Svara

   • H

    |

    Haha det var faktiskt smart! Ska börja tvångsskicka bilder till min kompis. Hon kan se det som en av höjdpunkterna på sin dag 😂

    Svara

    • Egoina

     |

     Ja!! Gör det, haha 😀

     Svara

  • Josse

   |

   Jag har tagit bekvämt klädd till nästa nivå, sitter med en stor stickad tröja på mig utan några byxor under en filt när jag jobbar nu mer (hemma såklart 😂). Vid möten har jag bara av kameran 🤷‍♀️

   Vi har dessutom varit och covtestat oss i måndags pga. Förkylda med hosta (kom tillbaka negativt, yay!) Så har inte rört oss utanför dörren sedan dess (och var bara hemma helgen innan också när symptomen kom) vilket gjort att vi inte har duschat sedan typ måndags (okej kanske tisdag när jag tänker efter)… så nu saknar jag väldigt mycket att vara fin och fräsch efter att ha gått runt så här så länge!

   Svara

 • Maria

  |

  Nu beror det väl lite på vad man jobbar med och vilka man ”träffar” men fatta va SJUKT det hade varit om, nu under en pandemi, när våra närstående kan bli sjuka, när alla våra vanor och rutiner blåst bort, när våra sociala relationer och välmående prioriteras bort så skulle ditt jobb säga till dig att du borde klä sig finare. EHH Vi alla gör vårt bästa finns viktigare saker att oroa sig över…ok detta va kanske inte ens vad frågan handlade om men blev bara så arg över min egna påhittade situation?
  Men i nästan samma spår…. kan du inte tipsa om dina favorit tights/leggings?

  Svara

  • Egoina

   |

   😂

   Svara

 • Lisa

  |

  Jag lever i mina myskläder och det är så himla skönt. Brukar även vara lat och inte duscha så ser ut som ett troll men det gör ingenting haha.

  Svara

 • Sabina

  |

  Jag har inte haft smink sedan 2012 och känner fortfarande WOW VAD MYCKET TID OCH PENGAR JAG SPARAR, haha!
  Kan mycket väl tänka mig att folk runtomkring tycker att man kanske är ful och tråkig men jag tycker det är skönt att vara så van med mitt osminkade ansikte att jag aldrig tycker att jag är ful 😀

  Svara

 • Elle

  |

  Det är intressant så olika vi är. Jag läser på högskola och är hemma sedan i mars. Jag klär mig som vanligt och sminkar mig även om jag sitter hemma själv. Jag skulle aldrig ha mys el liknande på mig. Jag måste göra det för mitt välbefinnande, annars bryter jag ihop fullständigt.

  Svara

 • Jp

  |

  Jag kan tyvärr inte jobba hemifrån. Jobbar på en intensivvårdsavdelning på ett av Stockholms större sjukhus som IVA-ssk. Men åkte jämt kommunalt innan pandemin – nu åker jag bil. Tidigare när jag åkte kommunalt var det ”jätteviktigt” att ha en ny outfit varje morgon och att ha smink. Även fast jag bytte om direkt när jag kom till jobbet…

  Nu så är jag mer ”avslappnad”. Jag är hel och ren men har samma outfit varje jobbdag (byter underkläder). Smink kan jag inte använda längre pga att min känsliga hud reagerar direkt efter en arbetsdag ifall jag haft smink på mig under min skyddsmask 90…(en svart gasmask) Det blir så fuktigt under skyddsmasken och det gör ont i huden.

  Istället har jag börjat färga fransar och bryn var 4:e vecka och är supernöjd med det. Ser ”sminkad” ut utan att vara det.

  Försöker de dagar jag är ledig att ”piffa” mig – fixar dock inte håret då mitt hår skadas av skyddsmaskens gummiband (småhår går lätt av) så jag låter håret enbart självtorka och tillför mycket fukt. Tråkigt då jag alltid tyckt om att föna/platta/frisera då jag har långt och tjockt hår.

  Men det är ju bara yta, det här året har jag lärt mig att vara mer ödmjuk inför livet och då har min syn på mitt utseende och annat ”ytligt” fått stå tillbaka.

  Svara

  • Mila

   |

   Du är fantastisk. Menar verkligen det. Tack för allt du gör! ❤

   Svara

 • Amanda

  |

  Snart är du en del av inget smink-klubben 😀 Välkommen! Jag sminkar mig ibland, när jag känner för det, men det är så skönt att titta i spegeln och vara nöjd med sitt osminkade ansikte. Den där insikten om att man inte sminkar sig för sig själv, den är rätt maffig. Och viktig! Vi lever inte i en så feministisk och fri värld som vi kanske tror.

  Svara

 • J

  |

  Jag kör tights (Gina har ribbade fina) och sen linne och en uppknäppt skjorta. Alltså ingen fin-skjorta utan manchesterskjorta, jeansskjorta osv. Gör så jag känner mig lite klädd men ändå mysig liksom 😉

  Svara

 • Emmy

  |

  Jag kör med tights, tofflor och tjock stickad tröja de dagar jag kan jobba hemma, vilket är ca 50% av arbetstiden. Sminkar mig endast lite och sätter bara upp håret. Har jag videomöten fixar jag mig precis som om jag skulle gå ut (förutom tofflorna, jag har kalllla golv!), även klädmässigt, för annars känner jag mig inte lika professionell. Lite fånigt kanske, men funkar för mig 🙂 Kan alltså inte jobba hemma med alla arbetsuppgifter, men nånstans känns det ändå lite skönt att ha en arbetsplats att gå till fortfarande (trots att det varje gång är en risk för att bli smittad) för jag skulle nog inte stå ut att aldrig träffa en enda människa! Försöker såklart att följa alla restriktioner som går ändå osv.

  Svara

 • Mia

  |

  Jag skulle aldrig sluta med smink pga en dum pandemi. Jag ser och känner mej bättre ut med smink. Det är en hobby. Älskar det.

  Svara

 • Martina

  |

  Blev så glad när jag läste detta inlägg och så mycket igenkänning på det. Jag gick dock hem på föräldraledighet i mitten av mars, alltså samtidigt som många börja jobba hemifrån. Så känner jag har hängt med i fasen att gå från att ändå piffa (sminka och klä ”normala” kläder) mig varje dag vilken jag gjorde i början och nu ett halvår senare lever jag i mjukisbyxor och osminkad, mer mitt naturliga jag. Och det blir sån kontrast när man tar på jeans/klänning och sminkar sig. Men absolut mer trygg/självsäker i mitt osminkade jag. Även om jag färgar ögonbrynen pga helt ofärgade bryn/fransar..

  Svara

 • Anna

  |

  Bra inlägg 🙂 det är ju företagen med deras reklam som får oss att tro att vi måste sminka oss för att se bättre ut hela tiden. Klart att det kan vara kul till fest sttt piffa, men som du så bra säger så är det rimligt att ha sitt egna ansikte som norm osminkat.

  Jag tänker också på min dotter. Jag vill inte att hon ska få bilden av att jag måste ändra mitt utseende varje dag. Jag hoppas hon förstår att utseende är bara utseende, inget man behöver mixtra med. Att vi duger som vi är.
  Oj vad svårt jag hade att sätta ord på mina tankar. Men skyller på att det är lördag 06.49 😀

  Svara

 • Krista / Miss Macaronia

  |

  Så bra skrivet. Tänk vad mycket tid man lagt på att sminka och noja över om något inte är fixat.
  En annan grej jag fattat på senare år är att man faktiskt inte behöver ha vanlig bh, har mjuka sport bh:ar nu. Smink och vanlig bh är numera till fest eller vid piffhumör 😊

  Svara

 • Elin

  |

  Jag kör poncho och tights/sköna kostymbyxor. Alltså riktigt life hack! Känns som man har filt på sig men man ser stylish ut. Har möten konstant så jag sminkar mig helst ändå, men att ha möjligheten att stänga kameran är såå skönt de mornarna man inte pallar.

  Svara

 • Susanna

  |

  Visst är det skönt att känna att det funkar utan smink med! Jag har i perioder ingen ork till smink alls, då är det noll smink. Vardagssmink på jobbet för mig är mascara och fylla i brynen.

  Jobbar hemma någon dag i veckan, då är det oftast mysbyxor eller leggings men med något ”riktigt” upptill. Ja, eller vad jag skulle haft en vanlig dag på jobbet, dvs t-shirt och kofta.

  Svara

 • Therese

  |

  Jag känner tvärtom. Sminkar mig aldrig, inte ens concealer (och ja, hade kanske behövts) men hade gärna velat. Problemet är att jag är talanglös? Haha. Sminkar jag mig ser det ut ungefär som det gjorde när man gick på disco på mellanstadiet 😂

  Svara

  • Sandra

   |

   Hahahah igenkänning på den! Har tyyyp lärt mig fylla i brynen (de dagar det går skit på morgonen får det vara, dör inte) och är så stolt 😂

   Svara

 • Sofia

  |

  Samma här! Har gått till att sminka mig typ 1-2 gånger i månaden. Verkligen en insikt att jag inte sminkar mig för min egen skull. Hoppas verkligen att jag kommer fortsätta med majoriteten av dagarna osminkad när vi återvänder till kontoren igen.

  Svara

 • Emma

  |

  Finns inget konstigare för mig än att folk sminkar sig varje dag (inte bara full sminkning utan även det du beskriver som ”nästan inget smink”. Jag skulle nog ha det lite oftare än jag har om jag kunde sminka mig själv (är blind), men bara till fest. Det måste vara så jobbigt tänker jag? Ta så mycket tid? + som du skriver att man inte känner sitt eget ansikte. Läskigt ju.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv