Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Helgen: olika nyanser av rosa & recept på chilibearnaisesås

Det enda vi gör just nu är att laga mat och spela spel. Man kan ju ha det sämre.

 

Men först nagellack. Fick finaste nagellacken jag någonsin sett hemskickade av Idun! Blev så glad! Jag såg dem nyligen och tänkte köpa, så det var ju en superläglig present. Tack Idun!

 

Kunde inte bestämma mig för vilken färg jag ville ha, så det blev alla : ))

 

”Idag ska vi laga något vi aldrig tidigare lagat”, sa jag i lördags. Det blev chilibearnaise. HJÄLP vad god den blev. Godaste såsen jag ätit i mitt liv. Skojar inte.

 

Vi gjorde ”4 portioner” och åt upp allt, hehe. Hade mycket chili och örter i, tycker om när såsen är chunky. Recept kommer här!

Fréginas chilibearnaisesås

1-2 schalottenlök

200 gram smör

3 äggulor

1 krm vitpeppar

3 msk rödvinsvinäger

1 röd chili 

1 tsk sambal oelek

4 msk vatten

färsk dragon

färsk persilja

salt

 

Gör så här:

1. Finhacka löken, chilin och örterna. Smält smöret och ställ åt sidan.

2. Mät upp vinäger och 2 msk vatten i en kastrull, tillsätt löken samt vitpeppar och låt koka.

3. Knäck äggen och separera äggulorna.

4. När nästan all vätska kokat bort, tillsätt 2 msk vatten och ta bort kastrullen från värmen. Rör i äggen.

5. Sätt kastrullen på låg värme och vispa med elvisp och droppa samtidigt i smöret successivt. Höj värmen lite om såsen inte tjocknar, men var försiktig.

6. När allt smör är i såsen ta av från värmen och tillsätt örterna, chilin och en sked sambal. Smaka av med salt.

7. Ät genast!

 

Sen spelade vi Ticket to ride med två färger var för att krydda till tillvaron.

 

Dagens matprojekt blev risotto. Med skogschampinjoner, tryffelolja, vitt vin, persilja och grana padano. Mycket gott det med!

 

130 gillar

Kommentarer (38)

 • Lisa

  |

  Oh! Vad heter färgen du har på pek- och ringfingret? 🤩

  Svara

  • Egoina

   |

   Rodonit! ☺️

   Svara

 • Milla

  |

  Så mysigt inlägg! Har du gelnaglar? Hur länge håller det? Det funkar att måla med vanligt nagellack på alltså?Många frågor, berätta gärna om hur du fixar dina naglar, kan inget om sånt och det såg så himla fint ut 🙂

  Svara

 • S

  |

  Haha alltså Regina..vad är det för portion?!😛 En 3-åring äter mer🙈

  Svara

  • Egoina

   |

   Antar att du inte menar något illa, men så att du tänker på det till en annan gång vill jag att du ska veta att det kan vara triggande att kommentera storlek på portion. Tycker inte man ska göra det. Dessutom vet du ju inte hur hungrig personen är, den kanske har ätit precis innan?

   Men för att svara på din fråga. Man får ju ta flera gånger! Jag tycker risotto är en ganska lömsk maträtt, har svårt att beräkna mängd. Tar alltid för mycket och blir illamående och pangmätt. Därför tycker jag det är bättre att ta flera gånger 🙂 Dessutom hade jag redan ätit massor under tiden jag lagade och smakade av hela tiden, hehe.

   Svara

   • Frida

    |

    Men är det då inte också triggande att posta en bild så som du har gjort? Det är otroligt lite för en middagsportion och kan få vem som helst att känna sig glupsk. Det går ju inte att säga till en ätstörd person som ser denna bilden och triggas att ”men du vet ju inte hur hungrig personen är, den kanske ätit precis innan?” Vem triggar vem egentligen?

    Svara

    • Egoina

     |

     Men va… Är du seriös nu? Jag förstår faktiskt inte 🙁 Jag skriver ingenstans att det är en rimlig portion, jag nämner inte ens att det är middag (även om det kanske är underförstått). Jag skriver att det var dagens matprojekt. Vilket det var. Huvudsyftet var att göra matlådor. Du skriver ”middagsportion”, men jag skriver inte det. Det skulle ju kunna vara frukost, mellanmål, extra måltid efter själva middagen eller vad som helst. Ingen blir väl triggad av om jag exempelvis lägger upp en bild på en (1) macka och skriver om mitt pålägg, exempelvis, trots att det är lite mat.

     Nej, jag håller inte med om att det är problematiskt att lägga upp bild på sin mat, utan kontext, oavsett hur mycket eller lite det är. Det skulle vara det om jag skulle skriva på ett ätstört sätt, t.ex. lägga värdering i mängden eller skriva ”vad som är en rimlig portion”. T.ex. att maten på denna bild ÄR en rimlig middagsportion eller blogga om ”allt jag äter på en dag” och så är det extremt lite. Men liksom… ingen vet ju vad/hur mycket man ätit innan eller efter, och vid vissa tillfällen är man mer hungrig än andra. Det är ju inget konstigt alls. Dessutom speglar inte bilden alltid verkligheten. Den avslöjar inte om man tog mat flera gånger, eller om man ens åt upp.

     Men det är bara vad jag tycker. Jag blir faktiskt genuint ledsen över det här. Jag vill verkligen inte bidra till negativa tankar eller trigga. Ber verkligen om ursäkt! Det är det sista jag vill. Jag ska fundera på om jag borde lägga upp denna typ av matbilder framöver.

     Svara

     • M

      |

      Jag tror personer med ätstörningar i bagaget blir triggade av olika saker. Jag hade ätstörningar i 10 år. Året efter jag blivit frisk hade jag blivit jättetriggad. Nu har det gått 16 år sen jag blev frisk. Jag la inte ens märke till portionsstorleken. Jag försöker acceptera att vi blir triggade av olika saker och triggar aldrig medvetet, precis som du. Men om du vill ta det ett steg längre går det ju att fota grytan eller stekpannan. Någon kanske blir triggad av det ändå, om du slutar pratar mat blir någon triggad av det.. svårt att göra ”rätt” så det passar alla!

     • Milla

      |

      Det här känns orimligt anklagande. Det påminner mig om när jag hade komplex för mina små bröst och blev triggad av ångest varje gång jag såg stora bröst. Men jag kunde ju liksom inte kräva att webbutiker eller bloggare tog bort alla bröstbilder. Problemet ligger hos en själv och det försvinner inte för att man skapar skyddade rum. Är man fortfarande i en jobbig fas får man undvika sidor/influencers som har bilder på mat, tills man jobbat bort problemet med en psykolog. Egoina har ju ofta bloggat om mat så det är ingen chock att få se tallriksbilder precis.

     • Robert

      |

      Knappast ditt ansvar att hålla koll på vad olika läsare blir triggade av. Någon kanske har förlorat sin mamma och blir triggad av att du och din mamma fikar också t ex. Det finns ju triggers överallt på sociala medier i vilket fall som helst. 🙂

     • Emelie

      |

      Jag reagerade också faktiskt. Jag äter det gånger 4 gånger 2 portioner. Har inga ätstörningar och aldrig haft, är normalviktig också. Men förstår varför någon undrade över storleken. Jag tänkte fråga om du lagt upp så lite bara för att få en fin bild. 😂

     • Mia

      |

      Jisses vad du måste tagit åt dej för du skrev så långt svar?!

     • Hanna

      |

      Usch nej Regina, kritiken här mot dig är faktiskt helt orimlig. Det är inte på något sätt ditt ansvar om någon blir triggad. Ditt inlägg var jättebra, bilden fin, portionen säkert helt och hållet lagom sett till hur mkt mat du ville ha just då vilket innebär att den är helt perfekt. Fortsätt inspirera, fortsätt tipsa om mat, fortsätt vara du <3

     • Frida

      |

      Nu skrev jag ju inte att du ordagrant skrivit att det var en middagsportion. Däremot var det underförstått att det var middag ni åt och maten du hade på tallriken kan kallas för portion.

      Det är ju lite lustigt det här med folk som verkar jämföra ätstörningar med både det ena och det andra. Kanske att man inte vet vad triggers betyder, men om man vet så kan man ju fundera vad man vill bidra med.

      Jag tycker i alla fall att du Regina är väldigt vettig och också min favoritbloggare för att du är eftertänksam och villig till att bredda vyerna/ lära dig. På samma sätt som du slutade posta bilder på lår, för att fokus ändå låg på kropp.

      Hur kommer det sig att du tycker kommentaren om mängden mat är triggande men du kan inte förstå att bilden också kan vara det?

      Alltså jag tänker typ såhär, hade det stått under bilden typ ”till förrätt hade vi risotto” så hade ingen reagerat. Ser du hur jag tänker? Det är okej om du inte tycker samma, försöker alltså inte vara anklagande eller arg haha utan förmedlar mina tankar x

     • Egoina

      |

      Kan försöka förklara det här med att jag tänker att det kan vara triggande med kommentarer om mängden mat. När jag var yngre hade jag ofta ”ångest” (i brist på bättre ord) över mängden lunch jag hade med mig eftersom jag visste att jag skulle få kommentarer om den i lunchrummet. ”Oj ska du äta allt det där”, ”jag hade aaaaldrig kunnat äta allt det där”, eller ”oj vad lite”, ”det där kan man knappast bli mätt på”. Nu var det i mitt fall den plötsliga ofrivilliga uppmärksamheten att alla tittade på och bedömde min mat varenda dag som blev obehaglig för just mig, men jag kan tänka mig att dessa kommentarer kan vara triggande för en ätstörd person just för att man då får ”bekräftelse” på att man äter ”för mycket”, eller ett kvitto på att ”yes!! det här är mindre än en normal portion, vad bra! Jag har gjort något bra!”. Tycker därför inte att det ska kommenteras överhuvudtaget. Förstår du hur jag tänker? 🙂

      MEN i egenskap av person som inte har haft problem med ätstörningar (även om vi alla säkert är lite ätstörda) så har jag inte tolkningsföreträde. Jag förstår dina tankar och ska tänka på det framöver, men JAG tycker nog fortfarande att det är okej att fotografera valfri storlek på portion utan att lägga värdering i det. Men som sagt tycker jag säkert så för att jag inte varit drabbad själv. Kram!

    • Maria

     |

     Nej, men sluta! Har haft anorexi sedan jag var 14, är 26 nu. Tänkte ingenting på hur Reginas portion såg ut, tänkte mer att risotton såg god ut. Tror mer att folk behöver lära sig att ätstörningar inte enbart har med mat att göra, kunde liksom inte bry mig mindre om vad andra äter eller inte.

     Och till dig Regina, tycker du är fantastisk som bemöter frågor som dessa på ett vettigt sätt. <3

     Svara

     • Johanna

      |

      Jag har haft ätstörningar och anorexia sedan jag var 12, är 34 år nu. Jag blev väldigt triggad av bilden. Alla är vi olika. För mig handlar det om att jag måste tänka att jag faktiskt inte har någon aning om portionen är rimlig eller inte, för jag vet ju inte vilka förutsättningar som fanns i just den stunden eller vad det nu än kan vara. Man kan inte styra sina känslor, men man måste lära sig att hantera dem.

    • Helena

     |

     Men snälla, skojar ni? Jag lassar inte heller upp ett berg med mat, det betyder inte att jag har en ätstörning. Inlägget innehåller även ett recept på bea med 200 gram smör i? Hela världen kan inte anpassa sitt liv och bilder efter alla människors problem och demoner. Ska någon som har diabetes kommentera varje gång Regina lägger upp ett snask-inlägg? Eller ska någon som har bulimi kritisera henne för det för att det triggar den personen med sådana inlägg? Förlåt men jag blir så trött.

     Svara

 • Klara

  |

  Gulligt ändå att spela med två färger var, som att spela med en varsin låtsaskompis! Coronasäkert och bra :’)

  Svara

 • Sara

  |

  Kul grej att laga något man aldrig ätit förut, mer sånt under pandemin!

  Svara

 • Felicia

  |

  Kolla in ticket to ride Nordic. Den är gjord för 2-3 spelare. Blir svårare och roligare när man bara är två som spelar 😀

  Svara

 • Anna

  |

  Så fina färger på nagellacket! Var det bra också?

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, det tycker jag 🙂

   Svara

 • Robert

  |

  Så smarrigt och så snygga naglar. 😉

  Svara

 • Ewelina

  |

  Kishti hade också olika färger på nagellacket likt dig på fredagens idol! På tal om spirit animal, alltså 😉

  Svara

  • Egoina

   |

   Det såg jag inte ens men åh klart hon hade <33333

   Svara

 • Therese

  |

  Amen till egen bea 😋 Det godaste som finns!
  Vi brukar göra egen bea och steka halloumi-pinnar. Sen doppar man och njuter! Mums så gott.
  Älskar Ticket to Ride! Tar gärna emot massa tips på roliga sällskapsspel! Perfekt julklappar att ge bort tycker jag:)

  Svara

 • Emelie

  |

  Tips, om du inte gjort det innan vill säga, rosta kikärtor i en stekpanna. Skölj av kikärtorna, stek dem tills de är torra, häll över olja, chili flakes, paprika pulver och salt och rosta tills de ”poppar”. De ska alltså bli sega/hårda. Ät antingen till mat eller som snacks. Sååå gott. Brukar äta mina med gott basmatiris och stekta grönsaker eller som snacks till öl.

  Svara

 • Evelina

  |

  Vad heter nagellacket du har på långfingret? Det är så fint! 😍

  Svara

 • Hej

  |

  Jag har förstått det som att det är inne att kokettera om hur mycket man äter och hur mycket man gillar mat. I synnerhet om man är tjej. Ju större portion, desto ballare. Jag tror S kommentar åsyftade endast det och inte mycket mer. Löjligt.

  Svara

 • Sofia

  |

  Hej! Tack för en jättebra blogg, har följt dig i säkert 10 år nu. Älskar dina recept och dina roliga inlägg. Jag har en fråga: du verkar ha en så sund inställning till mat och din kropp (du är skitsnygg btw!!!) , hur ly kas du med det i det här utseendefixerade samhället framförallt i den branschen du jobbar i? Du jobbar ju med sociala medier och man ser ju dagligen pinnsmala kroppar, dieter och träning. Jag känner att jag blir så extremt påverkad av detta och jag har så svårt att känna mig fin. Har tagit bort insta pga detta men jag vill inte bli så jävla påverkad så det gör mig irreterad att jag ens bryr mig :(! Några tips för hur man hanterar detta?

  Svara

 • Frida

  |

  Eftersom jag inte kunde svara personerna i fråga:

  Robert: hur tänker du nu? Någon som förlorat sin mamma och som ser en bild på Reginas mamma ska bli triggad till vadå? Din ignorans är oerhört talande. Det handlar inte om triggers som får någon att bli ledsen eller må lite dåligt. Det handlar om en psykiatrisk sjukdom.

  Helena: Ätstörningar är inte lika med anorexi. Bulimi är också en form av ätstörning. Diabetes är mig veterligen ingen psykiatrisk sjukdom.

  Svara

  • Helena

   |

   Ja, bulimi och anorexi är båda ätstörningar, det är jag medveten om. Diabetes är ingen psykiatrisk sjukdom nej, men finns ju de som blir triggade och upprörda för saker kring det också, typ som när någon lackade ur på en Ica-butik för det låg choklad vid frukten. Ska alla ansvara för allas eventuella sjukdomar och psykiska besvär?

   Svara

 • Alex

  |

  Vad heter de tre nagellacken? Gillade alla tre men ser bara ett av namnen i kommentarerna (Rodonit) 😊

  Svara

 • Jessica

  |

  Mums, tack för receptet på bean, såååå god! Och första gången vi lyckades utan att såsen skar sig 😊

  Svara

  • Egoina

   |

   Yaaj! Heja 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv