Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Måndagssnack

Andra veckan på semestern är här! Undrar vad den kommer innehålla.

I skrivande stund håller vi på att planera resten av vår semester. Det är inte en favoritgrej att göra tillsammans ska erkännas. Vi är helt olika planeringspersoner. Jag är en sån som gärna vill ha ett skal att sedan fylla med detaljer, t.ex. ”på tisdag åker vi till Österlen, ska vi se vad vi vill göra där då”. Men F är helt tvärtom och vill lösa detaljerna och ha dem klara för sig innan han kan ”binda upp sig” till skalet. Han måste alltså veta exakt vad vi ska göra först…innan han kan bestämma vad vi ska göra. Haha det är helt stört.

Är det någon som förstår vad jag menar? Och är det någon som har tips på hur vi ska lyckas planera ihop utan att bli irriterade på varandra? Vi börjar liksom i varsin ände. Får panik på honom. Han får panik på mig också. Jag är ju inte en person som bryr mig så mycket om detaljer (och särskilt inte om allt i hela världen är möjligt utan något skal att förhålla sig till, det är bara jobbigt). Jag tänker att det blir bra bara. Det löser sig. Men lämnar jag över det till honom ”engagerar jag inte mig”. Haha.

I alla fall. Just nu försöker vi få ihop en trip till Norge. Hade varit så mysigt att träffa min familj!

 

108 gillar

Kommentarer (27)

 • Lina

  |

  Åh gud. Mitt mission i livet är att träffa någon som ÄR som jag så att det inte kan bli så olika så att det blir irriterat och bråk 😅
  Jag går just nu igenom en separation från min man, varit ihop i över 13 år med 3 små barn.. vi är sååå olika. Träffades som 18-åringar, barn! Vad visste man om livet då?! Hehe.
  Det kommer nog bli bra.. men en önskan jag har för framtiden är att finna någon att dela stunder av livet med som är mer lik mig till sättet, hur vi ser på saker och ting. För jag har aldrig upplevt det, det vore så fint!

  Just DET var ju inte alls en lösning på ert problem 😆 men jag tror att det bästa man kan försöka göra är att acceptera att man är olika på vissa sätt, bestämma sig för hur man ska förhålla sig till det, komma överens om HUR en sån sak ska lösas. Antingen bestämma att ett av sätten gör vi på, och den andra får acceptera. Typ F bestämmer då du låter honom, men han FÅR då inte bli besviken och tycka att du inte engagerar dig då heller. Eller att du får bestämma skalet och han detaljerna. Då gör ni ju typ 50/50 kan man säga på ett sätt. Eller att ni väljer varannan gång. Tror man behöver hitta ett sätt att vestämma just hur man ska lösa dessa situationer, ett konkret sätt liksom som gäller för mer eller mindre alla såna situationer för framtiden, som en struktur. Prata om detta mitt i vintern sen, långt ifrån semestern och där ni inte är i affekt eller så, och se om ni kan acceptera varandras olika synsätt men komma fram till en konkret gemensam lösning på hur ni ska hantera olikheten. Kompromissa som det så fint heter 😁

  Kram och tack för den bästa bloggen! ❤️

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha! Första halvan jag ba ”ok det är kört”. Haha. Bra tips, tack så mycket! Och håller alla tummar och tår att du träffar någon som är lik dig!! <3

   Svara

 • Angelique

  |

  Ni kanske kunde testa en gång att han får välja ett resmål utifrån alla detaljer han vill kolla upp först och när han väl har gjort den planen så kan du börja kolla upp grejer som du skulle vilja göra där och så får ni sen göra en gemensam plan utifrån det?

  Svara

 • Rebecka

  |

  Vi brukar göra en lista på tänkbara saker man kan göra att välja på. Tex om vi ska till Österlen över dagen så har vi en lista på tänkbara lunchställen, en lista på middagställen och en lista på saker att göra. Typ fem av varje på varje lista, så har man lite att välja på (väldigt bra när man är hungrig så hamnar man inte på första bästa pizzeria..) då är det ändå lite strukturerat fast ändå spontant.

  Svara

 • Mila

  |

  Jag är nog lite som Lina ovan, det drev mig till vansinne att jag och mitt ex var så olika varandra. Han blev uttråkad av mig på semestern medan jag blev stressad av honom. 😮 I efterhand brukar jag säga vi hade olika livsrytm.
  Men frågan är om ni kan planera varsin sak? Du tar kommandot för en utflykt och planerar på ditt vis, och han för en annan utflykt och sedan får ni helt enkelt bli lite överraskade? 🙂

  Svara

 • Jonna

  |

  Har aldrig tänkt på att jag och min partner planerar olika men kom på att det gör vi ju?! Så sjukt 😂 jag är en kontroll människa deluxe när det kommer till detaljerna, och dubbelkollar alltid. Är inte så noga med detaljer när vi är på plats, men vill gärna vara den som har koll FÖR ATT ANNARS BLIR DET FEL 😂 min partner planerar nämligen inte alls, vilket gör mig galen, och när då något måste planeras händer det ingenting. Eller så blir det helt fel och jag får styra upp. Tex vi var i Thailand, skulle flyga till Kambodja 3 på morgonen, jag var sjuk dagen innan, så han var den som behövde beställa bil till flygplatsen via hotellet. Han traskar ner och gör det, när vi sedan sitter där och väntat på transfer kl 3 på morgonen kommer det ingen, jag kollar bokningen, såklart hade han bokat 15.00 istället…. 😂 Nåväl vi kom ju fram till sist men sådana små grejer bygger ju bara på mitt kontroll behov 😂

  Svara

  • Egoina

   |

   😂

   Svara

 • Krista / Miss Macaronia

  |

  Kanske ha huvudansvar för en semestervecka i taget var. Då får den andre försöka vara lite extra medgörlig och flexibel. Lättare sagt än gjort men kanske funkar.

  Å vill bara tacka igen för Helsingborgsguiden, var jättebra att ha på min och sonens minisemester dit 💕Så stora ögon på honom (6 år) när han ropade på den runda plattan vid bron 😄

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh vad kul! 😍

   Svara

 • Johanna

  |

  Jag är prick som dig, ta dagarna som de kommer liksom. Som tur är min sambo exakt likadan så har tyvärr inga tips bara en gnutta medlidande haha <3

  http://johannagrahn.se

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha ❤️

   Svara

 • Linnea

  |

  Känner igen det! Mitt ex älskade att planera allt i minsta detalj, jag avskyr att commita till något och vill absolut inte veta vad som händer imorgon eller om en vecka, mitt fokus är på idag och det värsta jag visste var när han hela tiden pratade om att ”imorgon gör vi först detta, sen det och sen…”. Jag lät honom ha sina idéer, men han fick hålla det för sig själv. Jag måste ha varit en dröm som flickvän 😂

  Nu när jag är själv blir jag tvingad att planera i alla fall lite grann. Jag reser mycket (inte nu, dock), och oftast behöver jag då i alla fall ha nog med framförhållning till att boka en buss till en ny stad för nästa dag eller hitta en plats att sova för natten. Tycker fortfarande inte om det, men det är en nyttig lärdom… 😂

  Hoppas ni kommer iväg till Norge! ❤️

  Svara

 • Katta

  |

  Omg…Jag kan bli helt galen på min man.
  Jag kan planera som tusan men kan också vara spontan.
  Han:Måste ha 6 månader på sig för att planera om vi ska äta på en restaurang, det är ju bara sjukt haha.

  Svara

  • Egoina

   |

   😂

   Svara

 • Ewe

  |

  Jag har det lätt för det mesta, min karl gillar knappt att planera eller göra något administrativt alls så jag får styra det mesta så slänger han in någon liten synpunkt men vi tänker ganska lika 🙂 Så har nog inga tips tyvärr :O

  Kul om ni kommer iväg till Norge iaf! 🙂

  Svara

 • Robert

  |

  Ni får dra lott om vilken strategi ni skall använda. Kanske blir problematiskt för ni behöver ju komma fram till hur lottningen skall gå till också, haha. 😉

  Svara

 • M

  |

  Ni kan inte planera platsen och F planerar halva tiden, andra halvan styr du spontant?

  Svara

  • Egoina

   |

   Problemet är att han inte kan ”binda upp sig” till plats och ens dag om han inte vet detaljer 😅 och för mig blir det helt bakvänt att tex kolla restauranger och utflyktsmål utan att först bestämma var och när.

   Svara

   • M

    |

    Alltså.. i mitt flrhållande är jag F. Men jag fokuserar då på det jag bestämt och sen försöker jag njuta av vad det oplanerade blir. Väldigt jobbigt och svårt! Slutar ofta med att min man låter mig bestämma allt, om han inte vet något speciellt han verkligen vill! Jag tar det dock inte som att han är oengagerad. Jag gör det mer än gärna. Hoppas det löser sig för er.

    Svara

 • Linda

  |

  Jag tänkte också skriva något i stil med att ”kolla upp” vad som finns att göra och skriv en liten lista med tips på matställen, aktiviteter osv. Då kan han fylla skalet med möjligheter men finns inget krav på att allt ska göras där och då. Det är ju bra att spara några saker och inte göra allt på en gång, så har man något att längta till för nästa resa!

  Svara

 • Sara

  |

  Jag är nog som F. Min upplevelse är att man nästan alltid blir besviken när man bara har lösa planer, eftersom det är en massa detaljer man inte räknar med, exempelvis hur lång tid det tar att ta sig mellan olika ställen och vad det är för öppettider. Det känns som att det bara slutar med att man inte hinner med någonting, haha.

  Svara

 • Sara

  |

  Jag är nog som F. Min upplevelse är att man nästan alltid blir besviken när man bara har lösa planer, eftersom det är en massa detaljer man inte räknar med, exempelvis hur lång tid det tar att ta sig mellan olika ställen och vad det är för öppettider. Det känns som att det bara slutar med att man inte hinner med någonting, tycker jag, haha.

  Svara

 • Anna

  |

  Om F skriver upp allt han vill göra så fyller du det i ditt skal. Typ ”ah, det här kan vi göra när vi åker till Österlen, det här när vi åker till bla bla den och den dagen”? Eller kanske blir för styrt för dig? 😊

  Svara

 • M

  |

  Mitt tips är att säga grovt vad du vill göra och sedan låta F planera. Så gör jag och min man, han måste alltid veta en massa detaljer medan jag blir uttråkad av planering plus att jag nästan känner att jag har upplevt dagen när jag vet alla detaljer i förväg 😅

  De utflykter jag planerar blir fel ibland pga dålig planering och det ger väldigt roliga minnen! Skulle dock inte vara roligt om det alltid blev så, därför planerar min man allt som jag inte har tålamod för, typ busstidtabeller och historia i området vi ska resa till

  Svara

 • Sanna

  |

  Så kul ju, jag och min man är så olika både i vardagen och när vi planerar semester ahahah. I vardagen är det jag som har kontrollbehov och han som tar dagen som den kommer, men när vi ska åka på semester är det jag som inte bryr mig någonting alls, vill bara gå runt och ”känna in atmosfären” medan han vill kolla upp exakt vad som finns att göra och planerar minsta lilla detalj 😂

  Svara

 • Frida

  |

  Haha.. Min sambo hatar att boka upp sig och blir irriterad(stressad) på mig eller andra som föreslår saker spontant 🙃 ”låt mig täääänka”. Jag låter honom hållas, gör en del saker själv, ibland är han peppad och följer gärna med på bokade saker. Haha! Det som har minskat min stress är när jag ändå bokar in det jag vill och håller det öppet för honom att joina om han känner för det. Men visst är det väldigt frustrerande ibland! Och jag har ingen lösning på det mer än kompromissa som andra skrev 😊❤️

  Svara

  • Egoina

   |

   Men så smart! Ska också börja med att boka in det ändå, istället för att vänta på hans svar. Kommer vara så mycket mindre stress i mitt huvud 😅 Han säger ju ändå för det mesta ja till slut, behöver bara tid att bearbeta det först 😂

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv