Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Kommer det någonsin bli som vanligt igen

Jag köpte en iMac igår. Åh. Har velat ha en så länge och nu har jag ju ett kontor med plats till den. Fick äntligen tummen loss när jag jämrade mig över att det är så svårt att se i exceldokument på laptopen och att hämta hem min skärm från kontoret i Malmö känns för krångligt.

Kunde bara köpt en skärm, men då min dator som jag även använder privat tillhör jobbet och min privata börjar få några år på nacken slog jag till på en iMac. Längtar till den kommer!

På något sätt känns det som att det köpet var att embracea att jobba hemifrån. Kommer det någonsin bli som vanligt igen? Jag tror inte det. Det här kommer förändra hur vi jobbar för alltid. Denna kris har bevisat för jobba hemifrån-skeptiker att folk jobbar på distans minst lika bra, om inte bättre, och att det finns många positiva aspekter att vinna. Mindre pendling, lättare att få ihop privatlivet, mindre lokalhyror och inte minst att kunna rekrytera från hela världen för att nämna några. På de arbeten där det är möjligt tror jag vi kommer se en större frihet vad gäller var vi jobbar.

Men såklart är människor olika, vissa gillar inte alls distansarbete och de flesta av oss har ju ett behov att mötas ibland, småprata vid kaffemaskinen och sådär. Så det är inte så att jag tror att kontor kommer sluta existera. Men 8-17 varje dag på plats och att flyga till möten kors och tvärs ”bara för att” tror jag tillhör det förgångna. Det behövs bevisligen inte.

Vad tror ni?

 

Dagens lunch. Firar fredag med asiatisk räka från Holy Greens. Bytte ut nudlarna till quinoa, tog bort paprika och lade till grönkål och kimchi majo. Succé!

 

126 gillar

Kommentarer (35)

 • Sofia

  |

  Jag tror du har 100% rätt i din analys!

  Svara

 • Polly

  |

  Jag hoppas det blir som vanligt igen.. Personligen gillar jag inte att jobba hemifrån, började jobba hemifrån denna vecka och på 5 dagar så har jag börjat klättra på väggarna.
  Jag har alltid trott jag är en introvert person, som får energi av att va själv. Men har aldrig vart så trött som dessa dagar, saknar att småprata med folk och skratta med kollegor 😀

  Svara

  • Sara

   |

   Håller verkligen med! Känner mig så nedstämd och ledsen efter bara en dag hemma, behöver kontoret och kollegor

   Svara

   • Cathrine

    |

    Förstår er verkligen, har jobbat hemma sen 12e mars när Norge stängde ner och det har varit ganska jobbigt, men på vissa sätt har jag vant mig. Lite tips från min sida är:

    1:skaffa en ordentlig jobbyta, så bra ergonomiskt ni kan, det førstår verkligen rygg och allt att jobba i soffan hela dagarna eller på en obekvæm pall, eller som jag, vid ett egensnickrat skrivbord. Jobba enbart vid jobbytan så mycket det går, låt alla andra ytor vara just fritidsytor.

    2: RIng kollegorna, säg hej, chittchatta lite. Ta en telefon lunch. Det är inte samma sak men det hjälper.

    3: Lajva att gå till jobbet. Jag børjade med moron promenader just før att känna att jag startade dagen på ett annat sätt än att rulla i pyjamasen från sängen till pcn.

    4: Se upp med jobbtiderna. Jag har märkt att jag har haft extremt svårt att SLUTA jobba. jag har på nåt vis haft dåligt samvete nær jag inte gør nåt på ett helt annat sætt æn vad jag skulle ha på kontoret. bokade dærfør in lunchpauser och en block mellan 17 och 18 som ær avsatt før træning/pw whatever. Måste jag jobba øver ær det greit, men just den timmen ska jag utanfør lægenheten før att rensa huvet.

    Fattar att det ær jobbigt men førsøk skapa nån form av trivsam rutin før er. <3

    Svara

 • S

  |

  Såå avundsjuk på dig som får jobba hemma. Det är superlyxig ju! Drömmen att slippa pendla, passa bussar, välja kläder på morgonen… Tänk att kunna luffsa runt i pyjamas en hel dag om man vill, ååhh. =DD //Jobbar på förskola

  Svara

  • My

   |

   En till som jobbar i förskola här! Jag håller med dig! Men sen tänker jag efter och ångrar mig! Kan bli galen bara av tanken på att min sambo inte har lämnat lägenheten på flera dagar! Tänk om det skulle vara mig själv?!

   Svara

   • Ida

    |

    Känner så väl igen mig! Jag går till jobbet som vanligt men min sambo som pluggar och vanligtvis pendlar till skolan, är nu alltid hemma.
    Egentiden för mig är förbi.😅

    Svara

 • Lisa

  |

  Jag klarar inte alls av att jobba hemifrån. Det är det värsta jag och får jag gå till kontoret så känns det som en enorm frihet. Tvivlar även på att människor kommer sluta resa och flyga kors och tvärs. Det positiva i krisen är naturen och djurlivet som har ökat och mår bra utan oss i vägen.

  Svara

 • Robert

  |

  Jag hoppas det blir mer flexibelt med allt sånt. Känns som man behöver lite av varje. Intressant att det sägs att produktiviteten ökat och stressen minskat. 😛

  Svara

 • Eva

  |

  Jag håller med, hoppas det blir mer flexibelt i fortsättningen också! Och jag hoppas verkligen flygandet kommer att minska! Jag jobbade själv litegrann hemifrån i nästan två månader (men var mestadels utan jobb) och har nu ett heltidsjobb som kräver närvaro. Så har ändå hunnit prova på båda under den här tiden vilket har varit intressant.

  Svara

 • Inne hos Ina

  |

  Jag tror absolut att affärsredandet kommer att minska, och hoppas att arbetslivet också blir mer flexibelt. Att man behöver vara på plats vissa tider känns liksom lite gammeldags tycker jag. Jag jobbar på gymnasiet så jag har mest jobbat hemifrån sen den 17 mars när vi gick över till distans/fjärr, och trivs förutom att mer tid framför datorn inte är positivt för min nacke. I klassrummet sitter jag inte böjd över en skärm så som jag gör nu när jag har alla på Zoom. Gulligt att hela Sverige över en natt kände till Zoom förresten 🙂

  Svara

  • Eva

   |

   Du är nog långt ifrån ensam om mera nackproblem! Om du eller någon annan som känner igen sig är intresserad av att få mindre problem så rekommenderar jag starkt att göra dessa övningar varje dag https://www.youtube.com/watch?v=6C-wfV27bzI&t=3s + så kallade neck chrunches! Dvs. man ligger på rygg och lyfter bara huvudet till en mini sit up helt enkelt. Har gjort dessa övningar dagligen i över en månad och känner stor skillnad! 🙂

   Svara

 • Johanna Grahn

  |

  Exakt det du säger har jag sagt hela tiden och under alla mina kontorsår har jag varit så lack för att folk inte fattat hur bra det kan vara att ge folk mer frihet att jobba hemifrån osv. Så synd (för mig) att det troligtvis inte slog igenom fören jag är egen och aldrig mer behöver gå till ett kontor. Men kul för alla andra som är som mig, det önnar jag dom!!!

  http://johannagrahn.se

  Svara

 • Marie

  |

  Då måste avtal ändras. Arbetsgivaren har ansvar arbetstagatens arbetsplats och det kan bli dyrt och problematiskt. Men däremot kan ag se till att man arbetar mer 50/50.

  Svara

 • Bananie

  |

  Jag tror verkligen det också! Mitt jobb har redan satt upp en ny home office policy som ska sätta igång när vi kunnat återgå till kontoret igen! Tidigare har vi fått jobba 1 dag i månaden hemma ifrån, men nu ska man få göra det 2 dagar i veckan ! Stor skillnad alltså och 100% ”tack vare” pandemin. Jag jobbar på ett svin stort företag i Barcelona som är extremt principfasta och alltid följer sina rörliga policys i varenda fråga och de har varit minst sagt skeptiska till home-office. Men nu har vi visat att vi är vuxna och, hör och häpna, ansvarstagande fölk hehe

  Svara

 • Linda

  |

  Hemarbete gäller ju främst kontorsarbetare dock. Alla andra yrkesverksamma inom t.ex transport, service, vård, omsorg, bygg, handel, skola (till viss del) kommer ju aldrig kunna vara hemma-baserade. Själv jobbar jag på kontor och har fått möjligheten att jobba hemma men valde att inte göra det pga vill kunna skilja på privat och jobb (jobbar med människor så det känns väldigt intimt att t.ex ha konfliktfyllda samtal i det egna hemmet). Men hoppas ändå att många arbetsgivare får sig en tankeställare!

  Svara

 • Mila

  |

  Tror detsamma…
  Nu börjar företaget jag jobbar på att släppa lite på sina stränga regler om att jobba hemifrån men då känner jag plötsligt att njä vill jag det? Haha.:) På sätt och vis känns det nyttigt att komma hemifrån, jag har turen att kunna cykla/gå till jobbet så bra för vardagsmotionen. Och vissa saker är smidigare med att vara på plats. Får se hur det blir.

  Däremot finns det personer på företaget som ibland flyger till en flygplats (!) och där har möte i något konferensrum och sedan flyger hem igen efter några timmar. Det känns för jäkla onödigt med tanke på att digitala möten går hur bra som helst… Det lär de sluta med hädanefter.

  Svara

  • R

   |

   Nog för att många möten funkar bra över länk, men tror du verkligen att det typiskt ”funkar lika bra”? Om man ansluter fem personer från olika ställen och ska försöka ha en whiteboardsession? Diskussioner om känsliga frågor, och så faller någons ljud plötsligt bort i fem sekunder, oj kan du säga igen, osv.

   Jag håller med om att mycket av jobbresandet har gått på lite släntrian och inte har ändrats i takt med att videomöten har blivit allt bättre, och jag tror (och hoppas) också att den typen av jobbresor kommer minska. Men sluta? Det känns lite respektlöst att du tror att folk på riktigt klarar av att ha 100 % lika personliga, nära, intrikata och känsliga diskussioner i grupp online som IRL, och att de reser till flygplatser bara för att det av någon anledning skulle vara kul (!), när de flesta faktiskt gärna skulle resa mindre om de upplevde att jobbet tillät.

   Svara

   • Mila

    |

    Fast nu syftade jag specifikt på de jag arbetar med. Kommer inte gå in på detaljer då det handlar om sekretess inom företag samt sjukvård. Men då dessa möten går superbra nu via zoom så kan jag inte se varför man för sakens skull skulle gå tillbaks till att flyga tur och retur New York under ett enda dygn. Men jag menade alltså inte generellt i hela världen utan just dessa specifika möten som nu har visat sig ganska meningslösa eftersom de hantera lika bra digitalt, så du behöver inte känna dig förolämpad. Håller helt med att inte alla möten kan hållas digitalt. Har själv problem med att en kollega envisas med att arbeta 100% hemifrån när hon har väldigt dålig internetuppkoppling/dator som gör att hon endast hör 60% av det jag säger på våra möten. :/

    Svara

 • Ida

  |

  Min syster gjorde precis en B-uppsats om detta. I enkäten fanns det en fråga vad som har försämrats på din arbetsplats hemma, många hade svarat att ergonomin har försämrats, utrustningen är sämre, den dagliga motionen är sämre samt att maten inte är lika bra som tidigare (man kan väl anta att några dåliga kockar svarade detta?). Men i övrigt var svaren så som du påtalar, man kan och man gör fortfarande ett bra jobb. Se fram emot att läsa slutresultatet.

  Jag vet ju själv att sambon sitter som en säck potatis i soffan när han jobbar (vi bor litet), och börjar nu klaga på ont i ryggen och att han saknar sin datorstol. Så ja inte bara fördelar. Och avtal som måste uppdateras för att passa den nya andan som någon annan tidigare nämnde.

  Svara

 • Jennifer

  |

  Jag tror också att det är över med att resa för onödiga möten och att man i framtiden kommer få arbeta mer hemma, om man vill. Men jag hoppas verkligen att samtliga arbetsplatser fortsätter hålla öppet och erbjuda plats för de som vill vara på plats. Jag tycker det är en riktig lyx att jobba hemma någon enstaka dag, men sen blir man ju alldeles deprimerad. Jobbade hemifrån i 10 dagar och efter en vecka kände jag mig jättedeppig, fick ångest och blev passiv. Jag mår verkligen bra av att cykla till jobbet (perfekt sätt att komma igång), hänga med kollegorna och ha kul 🙂

  Svara

 • R

  |

  Jag hör väl till gnällspikarna när det gäller hemarbete, men jag fattar faktiskt inte denna nya vurm för att sitta hemma? Liksom, ser folk inte problemen? Särskilt inom IT där man typiskt jobbar i team. Det funkar kanske ok nu när alla sitter hemma, men den dagen de som vill börjar återgå till kontoret och ses där? Vad händer då med de som sitter hemma, med samarbetet, med tillhörigheten, när halva gänget ses vid kaffemaskinen varje dag och lär känna varandra där? Och det där med att ”folk är minst lika effektiva hemifrån” är ju extremt personligt, knappast någon generell regel (själv mår jag piss av att sitta hemma en hel dag, och klarar kanske 50 % produktivitet, och då har jag ändå inga barn eller andra försvårande omständigheter).

  En annan poäng som jag fick höra om är att anledningen till att det funkar nu är för att alla känner varandra. Folk har onboardats on site, de sociala grundstrukturerna sitter genom fysisk kontakt (även om man kanske har tagit in enskilda nya personer remote nu). Grupperna har formats genom att träffas på samma plats och det är det kittet som håller ihop dem nu när man inte ses. Men på sikt, när nya grupper formas, kommer problemen börja växa och samarbetet dala.

  Jag tror också att tilliten hos många arbetsgivare för att tillåta enstaka dagars hemarbete kommer öka, och det är ett bra sätt att låta sina anställda få mer flexibilitet i att få ihop sitt liv. Men att tro att det vi precis upplever är en ”revolution” för hemarbete och att det är ”bevisat att det funkar” tycker jag faktiskt är extremt prematurt. Man får vänta tills man jobbar 100 % med personer som aldrig har träffat varandra IRL och ändå fungerar lika bra som on site-grupper innan man uttalar sig.

  Svara

  • Lisa

   |

   Jag håller med dig till hundra procent. Jag jobbar som utvecklare i ett agilt team och även om vi kopplar upp oss de dagar vi måste jobba hemifrån så är det inte samma sak. Vi har ett stort företag som våra kunder och de jobbar hemifrån hela tiden. Kontakten med deras team är jättesvår då vi inte kan gå över dit och prata med dem och alla möten blir ett enda stort virrvarr av information. Det är svårt att få hjälp och kommunikationen är bristfällig. Jag är inte ett dugg effektiv när jag jobbar hemma heller. Produktiviteten ligger i botten och jag känner mig extremt seg. Det är verkligen världsfrånvänt att säga att jobba hemifrån är bevisat att det funkar för det är det verkligen inte. Alla kan inte jobba hemifrån och jag hoppas att företaget jag jobbar på låter oss komma tillbaka till kontoret på heltid snart. En dags hemmaarbete för mig driver mig till vansinne. Det enda jag försöker göra är att träna lite genom en app på mobilen de dagar jag jobbar hemifrån men nej min effektivitet är 40 %.

   Svara

 • J.p

  |

  Jag hoppas att arbetsplatser blir mer flexibla även ”efter ”Corona med att låta anställda jobba hemifrån. Det samhället vi har idag är inte riktigt skapt för att vi ska vara på fysisk plats 9-17 mån-fre. Det kommer dock aldrig att bli så inom mitt yrke…Jag jobbar på intensiven på ett större Sjukhus i Stockholm och där jobbar vi just nu nästan ihjäl oss på grund av rådande pandemi och för att människor inte lyssnar på vad våra myndigheter och politiker säger angående social distansering…Jag var less redan innan pandemin startade angående schemaregler och noll inflytande på våra arbetstider, så jag hann säga upp mig och bli min ”egen” (eget företag) innan pandemin startade. Nu säljer jag mina arbetspass dyrt till landstinget och bestämmer helt och hållet själv när jag vill jobba. Friheten är enorm och det är stor skillnad på att själv välja ifall jag vill jobba helg eller natt – mot att bli ”tvingad” till att göra det när verksamheten tycker det. Så jag ångrar inte mitt beslut. Det känns som det mest rätta valet och med handen på hjärtat så kommer jag nog aldrig att vara utan jobb-trots att jag inte har en fast anställning….Som intensivvårdssjuksköterska finns det alltid alltid jobb. Jag gjorde detta val just för att få valfrihet att själv kunna påverka mina arbetstider och för att kunna hinna med livet utanför jobbet, dvs mitt barns fritidsaktiviteter och mina egna intressen. För mig blev det för mycket att hela tiden vara borta varannan till var tredje helg och 3-4 kvällar i veckan-varje vecka. Både jag och min familj blev lidande av det. Så jag hoppas arbetsgivare framöver ser de positiva fördelarna med ”hemma-jobb”.

  Svara

 • C

  |

  Jag hoppas att kontoren inte försvinner! Jag trivs att arbeta i grupp, måste ha mina kollegor. Det kommer bli väldigt jobbigt för en arbetsgivare att uppfylla alla krav när vi jobbar hemifrån. Arbetsmiljön måste säkerställas, de måste handhålla med alla hjälpmedel ändå (skrivbord, ergonomiska stolar etc), och hur ska de kunna säkerställa att du inte far illa hemma? För vissa är nog arbetet en frizon från tex misshandel etc. Och tänk om man är två personer i hushållet i en tex 1-2a och båda ska sitta hemma (mardröm för mig som har en säljare till partner och som sitter fast i en telefon hela dagen).
  Men jag hoppas att dessa onödiga affärsresor minskar, att vi reser mindre, att vi blir bättre på att effektivisera våra timmar, kanske en grund till att vi alla kan få kortare arbetsdagar i framtiden.

  Svara

 • C

  |

  Rekommenderar alla att läsa på grunderna i arbetsmiljölagen. Jobbar ni hemifrån nu och upplever problem så är det er arbetsgivares skyldighet att lösa detta, tex med höj/sänkbart skrivbord, ergonomisk stol etc. Arbetsgivarens ansvar gäller i högsta grad även om ni inte är på er vanliga arbetsplats 🙂

  Svara

 • K

  |

  Jag tror att 100 % jobb hemifrån skulle vara allmänt dåligt för hälsan i det långa loppet? Mindre interaktion med människor, mindre vardagsmotion och även att det blir svårt att skilja jobb och fritid. Dock hade jag gärna haft något avtal om att man kan jobba hemma nån dag i veckan, typ att alla jobbar hemma måndag eller fredag typ. Social interaktion är fortfarande så viktigt!

  Svara

 • Mikaela

  |

  Blir chocka över alla kommentarer som är så svart/vita. Det är väl ingen som sagt att ALLA SKA JOBBA HEMIFRÅN HELATIDEN. Däremot tror jag att en öppen dialog mellan arbetsgivare och anställda kan förbättra livskvaliteten för många där ute. Vissa dagar Kontor, vissa dagar hemma. Perfekt. Och till alla er som klagar på att ni klättrar på väggarna, här ute i Europa där jag bor finns det inget val, du vänjer dig efter någon vecka när du accepterat situationen. Otroligt hur lätt det är för människor att anpassa sig.

  Svara

  • Eva

   |

   Word!

   Svara

 • Krista

  |

  Håller helt med. Speciellt den där möteshysterin med resor. Och nej självklart innebär inte det att INGA mötesresor ska göras, utan att man kan tänka efter om det ska göras lika mycket som förut och om det är nödvändigt för just det mötet.

  Svara

 • Positivt

  |

  Jag är definitvit för att kontorsarbete ska vara så mycket mer flexibelt i framtiden. Jag känner mig mindre stressad, får mer sömn, äter bättre (!) och känner mig produktiv under dagen. Tar en promenad på lunchen, något jag aldrig gjorde på kontoret och trivs så bra med att få mer tid till saker jag tycker är viktiga i mitt privatliv. Har jobbat hemma sedan 17 mars och kommer förmodligen gå tillbaka till kontoret efter sommarsemestern, men hoppas verkligen att min arbetsgivare tar till sig medarbetarnas åsikter, om att flexibel arbetsplats är det enda vettiga även efter denna pandemi.

  Svara

 • Linnea

  |

  Testa svart ris nästa gång i salladen. Sååå gott 💗

  Svara

 • Hanna

  |

  Haha, bara jag som för en millisekund trodde att iMac var en ny hamburgare 😂
  Mvh/ sämst på teknikprylar

  Svara

  • Egoina

   |

   😂

   Svara

 • Malin

  |

  Kul att du berättar hur du valde din sallad!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv