Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Inte rätt plats

Jag har varit så glad över att ”Corona-shaming” och diskussioner om rätt och fel har hållit sig utanför min blogg. Men det varade inte så länge. Missförstå mig inte, jag vet att ni egentligen menar väl och att det är en god avsikt bakom. Jag kan dock känna att det ibland är onödigt otrevligt och aggressivt formulerat. Jag har bestämt mig för att inte godkänna den typen av kommentarer i fortsättningen då jag vill undvika diskussioner och att det blir tråkig stämning mellan er som kommenterar, men också för att jag vill undvika felaktigt informationsspridande. Det här är inte rätt plats att diskutera sådana saker.

Jag själv följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och avväger beslut i min vardag, precis som jag hoppas att ni också gör. Jag försöker göra vad jag kan, utifrån rekommendationerna från regeringen. Jag har turen att företaget jag jobbar på (som är norskägt kanske bör tilläggas) har bestämt att vi ska jobba hemifrån. Så är inte fallet för andra jag känner. F och mina vänner måste exempelvis åka till jobbet varje dag fortfarande. Men ni får komma ihåg att vi inte bor i Stockholm.

Jag hade födelsedagsfest i helgen (som jag inte ens vet om jag vågar blogga om?). Hade en öppen dialog med mina kompisar innan och vi diskuterade hur man bör göra i ett sådant läge. Vi kom fram till att om man inte tycker att det känns bra, man har kontakt med någon riskgrupp överhuvudtaget och eller känner sig det minsta lilla sjuk skulle man inte komma. Resultatet blev att några föll bort, men de andra ville komma. Det kändes rätt för oss, men jag förstår om inte alla tänker likadant.

Hur som helst måste jag säga att jag är imponerad över hur bra det funkar ute i vårt samhälle och hur väl alla verkar respektera situationen. På ställen jag hämtat lunch har det varit markeringar i golvet på hur nära man får stå och den gången jag var på restaurang hade de endast dukat på bord väldigt långt ifrån varandra till exempel. Nu precis var jag och tog några möten på ett café då jag inte kunde göra det hemifrån och blev så glad över att alla gäster verkligen hade spridit ut sig. Jag satt helt ensam i ”min del”.

Jag lämnar detta samtalsämne här och hoppas att ni förstår att detta inte är rätt plats för faktaspridning, diskussioner och spekulationer. Jag vill hålla det utanför bloggen. Men ge mig gärna kritik om ni känner att det behövs såklart, det kanske inte godkänns bara <3

 

199 gillar

Kommentarer (42)

 • Johanna Grahn

  |

  Jag tycker att det är helt rätt beslut, det blir bara fel när kreti och pleti som inte är utbildade lägger sig i, sprider fel information och framför allt; Sprider panik. Jag tycker att alla borde följa FHM’s riktlinjer and that’s it. Låt bloggar, youtube och instagram vara en tillflyktsort för att slippa läsa om allt elände för en liten stund om dagen bara.

  http://johannagrahn.se

  Svara

  • Malin

   |

   Så bra sagt! Blir så glad ändå att se att i Egoinas kommentarsfält finns det gott om sunda åsikter 🙂
   Och ett mycket bra beslut Regina, fler bloggare borde följa ditt exempel!

   Svara

 • Sara

  |

  Jättebra inlägg!

  Svara

 • Vera

  |

  Tycker det är för rätt beslut av dig! Blir så trött på folk som tycker massa när de egentligen inte har nån koll. Det som gäller är ju att lyssna på FHM och regeringen, inte på vad nån läst nånstans som hört det av nån som tror att….

  Svara

 • Emma

  |

  Fint resonerat! Jag tänker precis likadant kring mig och min familj.

  Svara

 • Lou

  |

  Jo, blogga om födelsedagsfesten!! Pepp på att läsa!!! <3

  Svara

  • Elin

   |

   Jag med!!

   Svara

  • Alex

   |

   +1!! vill höra om vilka lekar ni körde, du har alltid så roliga lekar🤩

   Svara

 • R

  |

  Förstår att du vill hålla borta den arga diskussionen från din blogg. Det är synd att diskussionerna ska bli så hatiska när alla egentligen vill ha samma resultat dvs. att krisen går över så smärttfritt som möjligt, även om vi har olika åsikter om hur det ska gå till. Sverige har valt en mer experimentell väg som är mer riskfylld när det kommer till människoliv, men som kan rädda ekonomin bättre. Hoppas det kommer funka, men det är inte säkert. Därför tycker jag det skulle vara bra att mentalt förbereda er för strängare åtgärder i framtiden.

  Förstår att många inte skulle vilja bli begränsade i sitt liv, men det är inte så farligt som det låter. Jag var själv hemskt besviken när jag förstod allt jag kommer att missa, men det var som att riva bort ett plåster och sedan accepterar man läget. Det jag gillar med strängare åtgärderna är att man inte blir tvungen att göra de tuffa besluten själv. Ska jag ha min fest, bara sälja take away från min restaurang osv. Det blir samma för alla och grannens restaurang kan inte hålla öppet och ta alla intäckter istället. Vi blir mer enade så:)

  Det jag också hoppas att människor förstår är att när lock down görs kommer det inte att ses i statistiken snabbt. Det tar ca 2 veckor innan nya fall minskar (lång inkubationstid efter att man smittats) ytterligare 2 veckor innan dödsfall minskar (man dör inte direkt). Därför kan det verka som att de stränga åtgärderna inte funkat direkt.

  Hoppas du hade en trevlig fest, men kanske bra idé att ”tona ner” ditt inlägg om det eftersom det inte är bra om många blir inspirerade att göra samma. Hoppas du förstår vad jag menar:)

  Hälsningar från Finland

  Svara

  • M

   |

   Menar inget illa men tycker kommentarer som denna är lite märkliga? Vi svenskar bestämmer inte vad sitta och myndigheter beslutar om i detta läget. Det har skrivits många debattartiklar och liknande från de som önskar ”hårdare tag” men vad ska man annars göra? Nu har Sverige valt en annan väg än många europeiska länder och det hjälper inte att jag eller någon annan ställer oss på torget och skriker ”vi vill ha karantääääkarantääään!!”. Det låter ofta så anklagande när de utifrån kommer och säger ”ni borde blabla” för ”vi” har inte så mycket att säga till om utan får helt enkelt göra vårt bästa utifrån rådande omständigheter.

   Svara

   • Emma

    |

    Som jag läste i någon tidning nyligen, det är inte Sverige som experimenterar. Det är inte ”normalt” att stänga ner ett samhälle och tvinga folk att stanna hemma. Det kan vara nödvändigt och det är svårt att veta vad som är rätt, men att säga att det är Sverige som experimenterar är felaktigt. Kan vara värt att tänka på.

    Svara

    • R

     |

     Experimentera kanske är fel ord, men enligt mig tar er regering en större risk. Som du säger så är det svårt att veta ännu hur det sist och slutligen går, men statistiken börjar nog visa en del skillnad till resten av nordiska länderna nu.

     Svara

     • L

      |

      Det gör det antar jag…Norge har like många smittade som Sverige i total lockdown och med hälften av vår folkmängd.

      Alla experimenterar just nu, det finns ingen rätt väg.

     • N

      |

      Håller helt med R här. Sverige kör sitt eget race och hoppas på det bästa, och det förvånar mig att många svenskar är så likgiltiga. Och Emma – vadå inte normalt? Det här är den största krisen världen varit med om sedan andra världskriget, ingenting är normalt just nu. Det är så privilegierat att vägra stanna hemma för att man tycker det är lite jobbigt.

      Stockholms sjukvård var överbelastad redan innan coronakrisen, och ändå är det så här slappa tag. Och nej, det hjälper inte att ställa sig på torget och kräva karantän, men man kan titta på omvärlden och själv ta beslutet att hålla sig inne. Det är väl det minsta man kan göra nu.

   • R

    |

    Tog inte illa upp:) Förstår att det som enskild person är svårt att påverka politikers beslut, men tänker att allmänhetens åsikt nog har en viss verkan. Jag skrev detta eftersom jag är genuint lite orolig för hur det skulle kunna gå. Sverige är ändå inte så olikt från alla de andra länder som drabbats hårt. Vill inte att folk ska vara rädda eller låta anklagande, men en viss oro kanske behövs för att människor ska ta det på allvar? Speciellt när der är upp till var och en att följa rekommendationerna.

    Svara

    • M

     |

     Tro mig, det skrivs många debattartiklar och man hör många röster om att vi borde ta ”hårdare tag” m.m. Så det är absolut inget som slinker förbi obemärkt. Det är som alltid i samhället och politiken – många olika röster hörs men till syvende och sist är det regeringen med FHM som tar beslut. De flesta jag känner tar enormt ansvar och har inte en tanke på att besöka släkt/äldre, anordna stora evenemang m.m. Många jobbar hemifrån. Så svenskar går inte runt och kindpussas och kramas med pensionärer hela dagarna 😉

     Svara

     • johanna

      |

      Detta är viktigt att tänka på. DE FLESTA TAR FAKTISKT ANSVAR. Herregud, i Frankrike är det hur många som helst som fått böter för att de inte följer utegångsförbundets regler. De människor jag känner gör alla mer än vad våra rekommendationer kräver, dvs arbetar hemifrån, går bara ut för att köpa mat eller kanske jobba, träffar inte sina familjemedlemmar. Bara för att vi inte har stängt ner Sverige betyder inte det att vi låtsas som ingenting. Det finns alltid människor som ”gör för lite”, men jag tror att dessa människor även finns i länder som stängt ner, som Norge, Frankrike och Italien. De flesta svenskar följer de rekommendationer som finns, och än så länge, vad jag vet, så rekommenderas inte fullt friska personer att isolera sig. ”Social distancing” är inget uttryck som finns med i någon som helst rekommendation vad jag vet, och kommer snarare från utländsk media och eller sociala medier. Sluta med pekpinnar på internet.

  • M

   |

   Fast ursäkta men dessa uttalanden ifrån personer som inte bor i Sverige som är ”oroliga” för oss. Tack tack, jag är mer orolig för er. Att försöka hålla folk inne med tvång är betydligt mer experimentellt än den svenska approachen.
   Beslutsfattandet har sett väldigt olika ut i Sverige jämfört med andra länder. I Sverige har merparten av besluten fattats på inrådan ifrån FHM, de som sitter på stor expertis kring smittsamma sjukdomar. I många andra länder fattar politikerna beslut utan samma inblandning ifrån expertis eftersom att de agerar på folkets skrik. Jag menar inte att någon regering inte värnar sin befolkning men jag tycker på allvar att dessa ”vi är oroliga för er” kan lägga sin tid på något bättre. Oroa ni er för er själva och sköt era business så gör vi samma. Om några år får vi se vad som lönade sig bäst.

   Svara

 • R

  |

  Håller inte riktigt med men är så tvådelad. Problemet när det inte finns hårdare begränsningar och alla ska avgöra själva.

  Svara

 • Mina

  |

  Bra inlägg, du är alltid lika klok!!!
  Hade uppskattat att läsa om din födelsedag, och det tror jag många andra också skulle!

  Kram

  Svara

 • Isabel

  |

  Vore kul att få läsa om födelsedagsfesten, men känner du att det blir jobbigt att behöva förklara, ta bort kommentarer osv. Så håll den för dig själv och njut av att ni fick ihop något som passade situationen. Grattis i efterskott 🙂

  Svara

 • Victoria

  |

  Helt rätt! Vissa gör vad som helst för att trycka ner andra, speciellt anonymt på nätet.

  Svara

 • Ante

  |

  Utan att träffa kompisar så kommer vi hemmaarbetare att må skit. Vi får ju noll socialkontakt med andra människor i real life. Så man måste försöka leva också!

  Svara

 • Jenny

  |

  Jag blev av med mitt jobb för 3 veckor sedan pga coronan, och på måndag ska jag börja ett nytt jobb med utbildning. Är så tacksam att jag hittat ett nytt jobb i denna kris. <3

  Svara

  • ab

   |

   Skönt att det gick snabbt att få nytt jobb.

   Svara

 • Lizette

  |

  Tänker precis likadant som dig, det viktiga är att vi alla drar vårt strå till stacken och följer myndigheternas riktlinjer och beslut! 🙂

  Svara

 • Karin

  |

  Blogga om festen du, vi behöver läsa om annat roligt i denna värld!

  Svara

 • Elin

  |

  Självklart ska du blogga om födelsedagsfesten! Ser mycket framemot att höra om den.

  Det finns ju trots allt inget förbud mot att träffa andra. Snarare tror jag det är viktigt att umgås i dessa tider, med undantag för de i riskgrupperna och de som är sjuka, för att hålla humöret och det psykiska välmåendet uppe.

  Svara

 • Johanna

  |

  Klokt resonemang! 🙂 Blogga om festen, vi behöver något kul att läsa om!

  Svara

 • Hanna

  |

  Hej,

  Jag kan tycka att det är skönt att komma till åtminstone ett ställe där coronadiskussioner inte dominerar, det finns nog av dom ändå. ❤

  Svara

 • M

  |

  Känns som om många har grävt ner sig i typ amerikansk och brittisk media och tar efter deras regler i nuläget. Men i Sverige är vi inte i någon fullständig karantän utan får själva besluta om vi kan ta en fika med en vän eller ska avstå. För mig som är frisk, symtomfri, inte åker kollektivt så känns det helt ok med en fika med en vän i samma situation. Men att hälsa på mina multisjuka föräldrar är absolut inte ett alternativ för mig, troligtvis under många veckor framöver. 🙁 Man får avväga utifrån det liv man lever. Jag kan önska Stockholm skulle sättas i karantän, särskilt med stundande påskledighet, men eftersom det inte verkar hända får man hoppas stockholmarna är vettiga och fattar bra beslut utifrån detta akuta läge. Att skamma och gapa på andra tror jag inte ger någonting positivt…

  Svara

  • M

   |

   Oj min poäng var egentligen bara att jag tycker det låter vettigt att inte låta alla virusdebatter ta över och inte låta surisarna vinna. <3

   Svara

 • Lanie

  |

  Burgare från Tugg ser jag 🙂 Har du provat deras halloumi-burgare med ostronskivling, Veggie? Supergod!

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej, den måste jag prova!! Alltså jag dör för deras hamburgare, så goda 😀

   Svara

 • Sara

  |

  Tycker du gör rätt i att inte lyfta eller godkänna alla kommentarer om corona. Information finns hos myndigheter, ni influencers ska väl inte (som helt outbildade i frågan) vara de som skapar diskussion.
  Med det sagt så tycker jag att Sveriges agerande är lite märkligt. Det borde ju i alla fall bli rekommendation att ALLA som kan jobba hemma ska göra det /mvh, inte så festligt att sitta på jobbet tätt tätt inpå andra

  Svara

  • M

   |

   Det ÄR en rekommendation att ALLA som kan jobba hemma ska göra det. Har varit sådan rekommendation i över en vecka…

   Svara

 • Angelique

  |

  Bra beslut! 🙂

  Svara

 • Anna

  |

  Jag tycker att det är fruktansvärt oroväckande att man i Sverige inte ser allvaret i epidemin. I Finland syns åtgärderna på kurvan. Riktigt många jobbade frivilligt hemifrån redan innan det rekommenderades officiellt!

  Och det känns ärligt talat som en satir att i en sverigesvensk blogg få läsa om ”corona-shaming”. Minsta kritik = KRÄNKT!? Wow…

  Nej, jag tackar för mig som mångårig följare. Hoppas innerligt att det visar sig att jag har fel. Och hoppas min kommentar inte bara utlöser försvarsmekanismer utan faktiskt väcker lite tankar. Tack för en i övrigt fin blogg i många år och hejsvejs från mig!

  Svara

  • L

   |

   Igen…Norge gör allt ”rätt” och har lika många smittade på halva vår befolkning. Jag tror inte det finns något korrekt svar på det här.

   Svara

   • R

    |

    Tyvärr är det väldigt opålitligt att bara kolla på antalet bekräftade fall. Alla länder testar olika många. I Norge har de testat väldigt mycket, vilket leder till högre siffror. Det som däremot bättre går att jämföra är IV patienter och dödsfall. Samt hur snabbt dessa ökar.

    Sverige har över 300 dödsfall nu medan Norge har 50. Det dog mer i Sverige idag än vad det dött i Norge totalt!

    Åtgärderna verkar fungera bra i Norge eftersom antalet nya fall minskar. Jag verkligen önskar att jag kunde säga att man bara kan ta och blunda för problemet. Men det är så viktigt att man reagerar i tid.

    Svara

    • M

     |

     Du har helt rätt i att det inte går att jämföra antal smittade. Men sen har du fel, antalet döda och IVA platser är inte heller jämförbart. Det går inte alls att göra jämförelser mellan länder utan vi får vänta tills det här har lugnat sig. Under tiden kan vi väl låta bli att försöka väcka panik och skapa oro. Bor man i ett annat land kan man ju vara nöjd med sitt lands åtgärder då men låta bli att tala om att andra länder gör fel och komma med illavarslande prognoser som man inte kan underbygga med fakta. Nog med Corona nu. Ingen av oss vet vad som är bästa sättet att lösa den här situationen på och vi kan inte på något vis sitta och jämföra mellan länder då det finns oerhört många olika faktorer som spelar in på de siffror vi ser idag.
     Jag tycker Sverige gör rätt. Det finns svenskar som inte håller med. Du kanske tycker att Norge, Finland & Danmark gör rätt och det finns norrmän, finnar och danskar som inte håller med om det. Kan vi lämna detta nu. Ingen av oss är experter på smittsamma sjukdomar right? Och ingen av oss vet hur detta bäst ska lösas. Nog nu!

     Svara

 • Sofie

  |

  Goda du! Vilken fin blogg, jag har kikat in här ibland redan från start! Mysigt varje gång jag är tillbaks!

  Är helt med dig i detta. Man följer Sveriges lag och FHM-rekommendationer, utan att tolka in fritt. Och sen fortsätter man att leva. Punkt slut.

  …Det är såklart förståeligt i ett så otroligt annorlunda och viktigt ämne som berör oss alla att det väcker känslor. För många så starka känslor att man kapar kontak med de som inte gör som en själv, trots att de följer lagen. Men vänner, nu, mer än någonsin får vi respektera varandra och att man gör så gott man kan!
  De allra flesta i Sverige följer lagen i Sverige, också i detta. Egna tolkningar får vara just det: Egna Tolkningar. Och så får vi hoppas de som tolkar lagen själva, efteråt, inser att de gjorde just det och _inte_ hade anledning att bli arga på de som bara följde lagen.

  Hoppas vi alla, när detta lugnat sig, ser på varandra med förstående blick, för att sen gå vidare tillsammans. Kärlek och ljus. Det kommer bli bra igen.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv