Follow my blog with Bloglovin

Att prata i sömnen

 

Som ni vet pratar F i sömnen. Har fått många frågor om det efter att jag börjat lägga ut inspelningar på min instastory, så vi kör en liten sömnprat-frågestund!

 

Hur började det?

Jag sover ju väldigt tungt och minns inte om jag blivit väckt, det tog oss därför flera år att komma på det. Det började egentligen med att F flera gånger sa att jag var så störig på natten eftersom jag väckte honom och sa “va” hela tiden. Jag tyckte det lät mycket konstigt och laddade därför ner en sömnprat-app. Det visade sig ganska fort att mina “va” berodde på att han pratade i sömnen och att jag trodde att han pratade med mig.

 

Har han aldrig misstänkt att han pratar i sömnen?

Han vet att han brukar drömma väldigt verkliga drömmar, ofta om att han kvävs på något sätt eller sätter i halsen. Han vaknar med jämna mellanrum av att han är uppe och går i lägenheten eller försöker hosta upp det han “satt i halsen”. Men han visste inte att han pratade.

 

Har han alltid gjort det?

Han tror inte det, men vet inte när det började. Kanske borde fråga någon gammal flickvän? Haha. Hans mamma är väldigt förvånad i alla fall, så han gjorde nog inte det när han var liten.

 

Pratar du också i sömnen? 

Det är F som pratar, men jag svarar honom ibland. Jag tror att jag är vaken när jag gör det (fast i mycket sömnigt tillstånd), men jag minns inget av det när jag vaknar.

 

Störs du av det?

Nej inte alls. Jag är nog den mest tacksamma att vara ihop med när det gäller sådana saker. Kan sova igenom vad som helst och även när jag vaknar somnar jag som en stock direkt och minns ingenting efteråt.

 

Vilken app använder ni?

Sleep Talk Recorder heter appen. Den kostar, men jag vill minnas att man fick prova några inspelningar gratis. Har inte provat någon annan app, men vet att det finns flera, sök bara på “sleep talk”.

 

Hur funkar den?

I appen kan man ställa in känslighet. Vi har den på hög, samt ett filter för att ta bort lågnivå-inspelningar (annars spelar den in varje gång man vänder sig i sängen). Appen börjar spela in efter 30 minuter när man aktiverar den. På morgonen stänger man av den och sen kan man lyssna på nattens inspelningar. Jag tycker appen är väldigt bra och får med det mesta, trots att jag har telefonen långt från sängen (måste det för att komma upp på morgonen, haha).

 

Vad brukar han prata om?

Oftast är det bara mummel som inte går att tyda, men ibland är det hela meningar. Det handlar generellt om att det är damm, grus eller småkryp i rummet. Men det roligaste är att han faktiskt pratar med mig. Han säger ofta “du?” eller “hallå?” för att få en reaktion från mig.

 

Om ni vill lyssna på vårt sömnprat finns det som en sparad höjdpunkt på Instagram!

😴🌙🛌💤

120 gillar

Kommentarer (42)

 • Kari

  |

  Är du säker på att det är F som pratar?Ni har kanske andar på besök? 😂😘

  Svara

  • Egoina

   |

   Sluta 😅😢

   Svara

 • Amanda

  |

  Det är lusigt det där med att krävas och svälja saker. Både min mamma och morfar, som är väldigt lika på många punkter, drömmer ofta att de just sväljer saker, tex katter, skruvmejslar och datorer. Mamma pratar också VÄLDIGT mycket i sömnen och går ibland också. En gång vaknade min pappa av att hon gick på hans ben (som hon trodde var brädor med mellanrum) och var påväg att kasta sig ut genom fönstret 😱😂

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha så märkligt!

   Svara

 • Elin

  |

  Jag är ju SÅ sugen på att testa detta men också SÅ rädd att någon av oss ska säga något läskigt. Mardrömmen hade ju varit om vi hör “någon annan”, är ni inte rädda för det? 😅

  Svara

  • Egoina

   |

   Jo 😳😱

   Svara

   • Kari

    |

    Ja, där ser du. Tror inte det är F… 🤣

    Svara

 • Hanna

  |

  Spännande med appen! Och vilken tur att din sömn inte störs så mycket av det. Själv dejtade jag en kille förra året som också pratade i sömnen, han var även en väldigt högljudd snarkare och rörde sig mycket i sömnen, typ rullade sig i sängen. Det blev inte många timmars sömn för mig då haha.

  Det här med sömn är intressant. Jag tycker att det är en himla fin förmåga hos människor som kan somna som en stock och sova igenom allt möjligt. Vill också kunna göra det! Blir avundsjuk haha, själv kan jag vakna av väldigt mycket. Har också väldigt svårt för att sova med någon annan eller sova borta, typ på hotell eller hemma hos vänner, det blir jättesvårt att slappna av. Ingenting som jag aktivt tänker på utan min kropp kan inte gå ner i varv då, oavsett hur trött jag är. Det har nästan gått till den gränsen att jag kan överväga att strunta i en resa eftersom jag måste väga in om det är värt att gå runt som en zombie när jag bara kan få 2-3 timmar med sömn de första nätterna.
  Någon som känner igen sig? Eller har tips på vad man kan göra så det blir bättre?

  Svara

  • En annan Regina

   |

   Jag har inga tips men om det är till någon tröst så är du inte ensam. Jag vaknar till av minsta lilla ljud eller ljus och kan inte sova på nya ställen. Blir jämt så avundsjuk på såna som kan sova en hel natt utan att vakna en enda gång.

   Svara

  • Ebba

   |

   Jag har också haft samma problem och har börjat lyssna på ljudböcker på engelska. Jag behöver fokusera mer på att hänga med när det är engelska och slappnar automatiskt av då haha. Läser psykologi i Uppsala och har fått lära mig att vissa människor ser sitt hem som sin trygghet (mer än vad man vanligtvis kan göra) och att kroppen då automatiskt går in i ”försvar” när man är i en annan miljö, speciellt på nätterna då man är mer sårbar när man sover (hoppas du förstår vad jag menar, skrivit tenta hela dagen + dyslektiker 🤦🏽‍♀️)

   Svara

 • Emilia

  |

  Jag kanske borde ladda ner den appen, jag pratar också i sömnen emellanåt. Min sambo blir frustrerad när jag påstår att vi har bläckfiskar i taket, ormar i sängen och massa potatis på golvet! Stackarn tror dock att jag lugnar ner mig om han ger mig ett bra och tydligt svar, exempelvis var vi på utlandssemester för några år sen och det var riktigt varmt. Jag ska tydligen ha tjoat högt (jag sov med öronproppar) att vi skulle sänka värmen för det var för varmt i bilen jag drömde om. Min sambo försöker förklara på ett mycket pedagogiskt vis vad normaltemperaturen i en bil är varpå jag vaknar och frågar om han sover, jag trodde alltså att han pratade i sömnen. Han blev tvärsur och väste bara ”sov nuuuu” och vände ryggen till, jag fattade ingenting!! 😂

  Svara

 • Caroline

  |

  Jag pratade i sömnen mycket en period, jag önskar att jag hade haft en sån app så jag hade kunnat spela in det. Jag kommer ihåg en del, till exempel så pratade jag med min man om att han skulle ringa en kund (jag jobbade med kundservice då), och jag blev otroligt arg när han inte alls förstod vad jag pratade om. Nu pratar jag ingenting, men det kanske kommer tillbaka. Vet att min mormor också pratade mycket i sängen när hon levde.

  Svara

 • amanda

  |

  Tidigare i min och min sambos relation (händer inte så ofta nu) så kunde han göra saker i sömnen, kunde tex bli väckt av att han försökte pussa mig. Förstod inte alltid att det var i sömnen och försökte prata med honom och ofta får man rätt normala svar, och på frågan “är du vaken” får man alltid “ja” som svar även om de inte är det. Men iaf, jag kom alltid ihåg allt som hänt och han kom aldrig ihåg något, utom ifall jag nån gång råkade väcka honom, men hände inte så ofta. För att komma till saken, jag tror du också pratar i sömnen (egentligen befinner man sig i hälften vaket hälften sovande tillstånd, men man minns inget i efterhand), i och med att du inte minns något av det.

  Svara

  • ab

   |

   Vid uppvaknanden måste man vara vaken flera minuter för att man ska kunna komma ihåg det senare. Somnar man om för snabbt kommer man inte att minnas.

   Svara

 • Anna

  |

  Hej!
  Det känns ju verkligen inte bra att han vaknar av att det känns som om han satt i halsen! Kolla upp sömnapné! Det där hostandet kunde också vara reflux, men vad jag minns så gillade han stark mat och hade inga problem med det? Det talar emot reflux. Om han inte kan koppla kvävningskänslan till att han rullat in sig i täcket eller något så tycker jag du ska råda honom att kolla upp att allt är okej 🙂

  Svara

 • ab

  |

  Vill nästan testa att spela in men tänk om det plötsligt hörs någon annan röst. 😱

  Svara

 • Tuva

  |

  Hahaha jag tycker det är såå kul att höra på era natt-konvos😂 lite creepy också!

  Svara

 • Caroline

  |

  Kan inte du diskutera i ett inlägg vad du tror om tarot, andra sidan och anden i glaset osv? Skulle vara så intressant!

  Svara

 • Caroline

  |

  Min dotter på snart tre år pratar maaassor i sömnen. Såågulligt!

  Svara

 • Nettan

  |

  Hej! Nu har jag börjat spela Mario Kart pga er 😉 och är sååååklart helt fast! 🙁 önskar ett inlägg med alla dina bästa tips och lite till! Vad man ska tänka på, vad man ska köpa, hur man ska spela osv osv osv HIT MEEEEEEEEEEEEE PLZ!

  Svara

  • Egoina

   |

   😂😍

   Svara

 • Robert

  |

  Tror inte jag vill veta vad jag ev. säger i sömnen, haha. 😉

  Svara

  • Robert

   |

   Haha, stor underhållning att lyssna på ert prat. 😉

   Svara

 • Vanessa

  |

  Hade den appen förut! Jättekul, trodde att min man ljög för mig när han berättade allt sjukt jag sa, men det visade sig att allt var sant 🙈 låg bland annat och bara sa “fitta fitta fitta” på måfå.. Senare fick våra barn i ganska tidig ålder börja sova i eget rum för att jag låg och vrålade på dem i sömnen😱

  Svara

 • A

  |

  Min kille pratar, låter och allmänt lever om i sömnen vilket är 50% underhållande och 50% irriterande. Mindre kul att vakna av att han slår mig (i tron om att jag är någon/något annat) och lever rövare så madrassen hoppar, hysteriskt roligt när han håller långa nonsens-konversationer med sig själv… 😂 Fascineras av att han någonsin vaknar utvilad.

  Svara

 • ida

  |

  Fredrerik måste undersöka sig. Att hela tiden drömma och vakna av att man drömt att man kvävs tyder starkt på att han kan ha en bakomliggande sjukdom.
  Det finns massa olika. Mest känd är väl sömnapné.

  Svara

 • Madde

  |

  Mitt barn pratar också i sömnen, “mamma mu har hooorn” 😅

  Svara

 • Helen

  |

  Min man fick två veckor gratis av någon sömnapp när han köpte sin smartklocka. Förutom att han sover med sonen på tre år och vissa nätter gjorde han ljud som lät allt annat än hemtrevligt.
  Min man köpte inte appen, kan jag säga. Vi är hellre ovetandes om ungens creepyljud 😂

  Svara

 • Mila

  |

  När min sambo började på ett nytt jobb så fick han en övervakningskamera i present och tänkte att äsch, vi bor i lägenhet, den behöver inte? Men till sist ville han rigga den för att spana på katterna och jag sa på allvar att jag kommer svimma om jag ser spöken/andar vandra runt på natten! Haha! Japp, jag tror på sådant. 😛 Men ett år senare har jag ännu inte sett några så det känns skönt. 😉

  Jag har också haft drömmar om att kvävas på något, men mest i perioder när jag varit förkyld eller väldigt pollenallergisk så har haft mycket slem i halsen. När jag varit väldigt stressad har jag drabbats av någon slags sömnparalys tror jag? Har vaknat upp och liksom haft drömbilder kvar i hjärnan och sett saker i sängen/på väggen. Oftast insekter och växter. Någon gång vaknade jag och trodde det fanns en humla i sängen haha! Jag tände lampan och började leta runt efter den och sambon frågade vad jag pysslade med. 😛 “En humla är här!” han sa snällt och bestämt att nej nej, så är det inte och släckte och stoppade om mig haha! Det lustiga var att jag kom ihåg det helt tydligt dagen därpå men kunde skratta åt mig själv.

  Svara

  • Egoina

   |

   Brukar hända mig också! Ser gigantiska spindlar som klättrar på väggarna :O Så läskigt!

   Svara

   • Lina

    |

    Jag med! Det tar ett tag för pulsen att gå ned efter att jag flugit upp ur sängen i vild panik… Som om det inte räckte med de spindlar som faktiskt finns på riktigt.

    Svara

   • Mila

    |

    Visst är det märkligt?! Ibland har jag sett murgröna växa/klättra på väggen. En gång en stor råtta som sprang genom rummet. En annan gång stora insekter som flög runt i rummet haha usch det är himla obehagligt…

    Svara

  • Katarina

   |

   Alltså det händer mig med! Ofta att det är många spindlar. Eller… Att det är folk på besök och jag har glömt att bädda. Flyger upp ur sängen och säger förlåt förlåt förlåt och börjar plocka fram sängkläder. Vet inte vad det säger om mig 🤔

   Svara

   • Egoina

    |

    Hahaha sjukaste!

    Svara

  • Marias bokhylla

   |

   När jag var gravid med första barnet (brukar tack och lov inte drömma så mycket om kryp i vanliga fall) drömde jag att det låg jättestora spindlar under kudden, eftersom jag såg hur benen stack ut. Min sambo sover stenhårt, så jag fick slå ganska hårt på honom innan han vaknade och stackarn fick förklara för mig att nej, det var inga spindlar. Men jag trodde inte på honom, så han fick lyfta på kudden för att bevisa att jag hade fel. 😂

   Svara

 • Sara

  |

  Men vad läskigt 😲 Hade inte vågat spela in mig själv just för att jag är rädd att höra massa annat. Samma sak med att jag inte vågar ta bilder från min larmkamera när jag inte är hemma, tänk om det står ett spöke eller nåt där och glor 😲

  Svara

 • Maja

  |

  För en massa år sedan följde jag en blogg som hette sleep talkin man, en tjej som lade ut respektives sömnprat 🙂
  Jättekul tyckte jag det var, den finns visst kvar:
  http://sleeptalkinman.blogspot.com/?m=1
  …men den slutade 2014 efter att de fick barn..

  Svara

 • Lmh

  |

  Oj! Vad ointeressant.

  Svara

  • Egoina

   |

   *ointressant

   Svara

 • Anna

  |

  Wow så fina sängkläder! Vartifrån är dom?

  Svara

 • Nellie

  |

  Hallååå! Sängkläderna!! Så fina, vart har du köpt dom? 😍

  Svara

  • Egoina

   |

   På ellos! ☺️

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv