Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Hur man börjar använda läppstift

Innehåller annonslänkar.

 

Fick en fråga:

Du erfarna läppstiftskvinna ? vill testa läppstift men vet inte vart jag ska börja? Vilket märke? Vill inte ha för torrt, inte för kletigt.. ska man våga sig på röd med en gång (har ju aldrig haft läppstift endast lypsyl) eller börja med en ljusare nyans och jobba sig uppåt? Vad ska en tänka på egentligen?

Haha älskar att bli kallad erfarna läppstiftskvinna

? Såklart ska jag hjälpa dig med allt jag kan! Här är mina bästa tips:

? Precis som du säger kanske man inte ska våga sig på pangrött med en gång. Det är lätt att känna sig utklädd då. Börja successivt med en färg som är lik din egen läppfärg för att bli bekväm.

? För en nybörjare skulle jag rekommendera att börja med läppenna + läppbalsam innan du går på det tunga läppstifts-artilleriet. Det är enkelt att få till snyggt och det känns precis som vanligt. Fyll i konturerna och själva läpparna med pennan och ta sedan lypsyl ovanpå.

? Det är stor skillnad på vilka färger man gillar och vilka man passar i. Jag själv gillar mest dova färger som mörkrosa, lila och brunt egentligen. Men jag känner mig finast i mer poppiga färger som orange, korall och rosa. Sen herregud självklart finns det absolut inga regler, man får ha vad man vill! Jag menar mest att upplevelsen av en färg ändras när man väl har den på sig.

? Det kan vara värt att tänka på läppstiftets ton, precis som när man väljer foundation. Kolla om du tycker att det passar till din hud, dina färger och hur tänderna ser ut exempelvis. En tumregel är att blåare nyanser gör att tänderna ser vitare ut och organge-gula nyanser gör att tänderna ser gula ut exempelvis.

? Välj rätt konsistens. Det finns inget facit här, man får helt enkelt testa och se vad man gillar. Generellt skulle jag säga att det finns fem olika typer: läppglans, matt läppstift, krämigt läppstift, glansigt läppstift och lipstain. Jag personligen tycker det är snyggt med matt läppstift, men mina läppar är ofta för torra tyvärr. Brukar därför välja krämigt eller glansigt läppstift, eller läppglans med mycket färg (som inte är klistrigt eller för blankt och glittrigt, får panik på det). Du skriver att du inte vill ha för torrt och inte för kletigt och då skulle jag säga att du ska satsa på krämigt.

? Okej knäppt tips, men det är superbra. När du målat klart – stoppa in ett (rent) finger i munnen, gör en pussmun och dra ut fingret. På så sätt får du bort överflödigt läppstift och färgen slipper hamna på tänderna.

? Slutligen kommer här några tips på läppstift jag gillar! Men kom ihåg att det är högst individuellt.

Lip desire – Isadora. Detta är en stor favorit då det kommer i så många fina och lättburna färger. Stort plus att det finns en läppenna till varje färg också.

Matt läppstift – H&M’s egna. I färgen Follow my lead. Haha passande namn. Det är detta röda jag haft på sistone.

Gen Nude – bareMinerals. Sitter fint på läpparna och finns i många olika färger. Jag använder det som ett nude-läppsift i färgen Kitty.

Butter gloss – Nyx. Mitt favoritläppglans. Har detta i många färger. Min favorit är färgen Peach cobbler.

Rouge volupte shine – YSL. Slutligen drömläppstiftet som jag dreglat över i år och dagar. Sjukt oklart varför jag inte köpt det till mig själv än. Aja. Nästa år. Har inte provat detta, men hylsan är ju drööömmm.

Har ni fler läppstiftstips? Och vilka läppstift gillar ni mest?

?

Förlåt för att mina läppstiftsbilder är så posiga, men man blir sån med läppstift. Det kan inte hjälpas.

 

124 gillar

Kommentarer (47)

 • Cecilia

  |

  God damn kvinna, odrägligt snygg i det här inlägget. Blir nästan sugen på att börja använda läppstift själv.

  Svara

  • Egoina

   |

   Do it! ?

   Svara

 • Nina

  |

  Min läppstiftsritual:
  Använd peeling för läppar.
  Återfukta och låt torka lite.
  Måla med läppenna runt om och sen över hela läppen.
  Måla läppstift med läppenna.
  Använd fixeringspuder och måla ett lager till.
  Pussa på en bit papper för att få bort överflöd och använd ditt tips om runda munnen och dra ut (jag använder papper).

  Håller hela kvällen!

  Bonus: lägg en svag highlighter precis vid mitten på amorsbågen så ser munnen plutigare ut ?

  Svara

  • Egoina

   |

   ????

   Svara

 • Robert

  |

  Omöjligt att välja ett. Finns så många att välja på. 😉

  Svara

 • Kari

  |

  Ta alla Robert! ?????

  Svara

  • Robert

   |

   Intressant tanke. ?

   Svara

 • Milla

  |

  Bästa sättet att bli av med torra läppar då? Jag vill kunna använda läppstift oftare! Så kul med färg ju ?

  Svara

  • Egoina

   |

   Den som visste det ?

   Svara

  • Caroline

   |

   Bli beroende av försvarets hudkräm eller motsvarande. Mina läppar är alltid supermjuka. Men svider om jag inte använder hudkrämen 1000000 ggr per dag. Gjort det i sisådär 20 år snart.

   Svara

  • Lina

   |

   Nakedlips! Eller booming bob som de nyligen bytt namn till. Naturliga ingredienser, ca 60 kr, finns i massa smaker och är det bästa jag provat! Har gått från att ha så torra läppar att jag en gång fick sy ett stygn i läppen för att den sprack hela tiden, till att enbart ha liite nariga läppar ibland. Använder den 1-3 ggr om dagen, som ett vanligt läppcerat. Det är det bästa som finns! Rekommenderar till alla! Enda nackdelen är att den inte är vegansk då den innehåller bivax

   Svara

 • Angelika

  |

  Ett grymt tips jag läste hos kattakvack för en herrans massa år sen är att gå runt med nya läppstiftsfärger hemma när man typ städar. På så sätt vänjer man sig vid att se sig själv i det när man går förbi speglar eller på toaletten och sådär. Då känns det inte lika ovant och utklätt när man sen vågar sig ut på stan eller till jobbet.

  Svara

  • Egoina

   |

   Smart!! ?

   Svara

 • Tove

  |

  YSL VOLUPTE SHINE ÄR TO DIE FOOOOOR!!!!! vet inte HUUUUR många gånger jag köpt om det, nu har min favvofärg slutat säljas ?? mailade huvudkontoret i panik!!! Var tom bakom disken på åhlens för att få se i deras dator att det verkligen inte fanns i lager

  Svara

  • Egoina

   |

   Vilken färg? ?

   Svara

 • SK

  |

  Viktigaste jag insett är att preppa läpparna i god tid innan, ta på ett tjockt lager läppbalsam innan (typ Elizabeth Arden 8 hour creme), sen ta bort överflödet och måla på läppstift med en pensel. Ett tunt lager som man jobbar in i läpparna som ett stain. Sen måla konturerna med en läppenna, och därefter ett tjockare lager med läppstift. Gör att du har ett stain underst, läppenna som gör att det inte flyter ut, och så själva färgen på läpparna. Sen är min favorit Lisa Eldridge läppstift, de är helt enkelt bäst! Hon har dessutom flera videos på sin youtube-kanal om läppstift-applicering ?

  Svara

  • Egoina

   |

   Wow! Ska prova denna rutin ??

   Svara

 • Ledsen

  |

  Hej! Jag måste bara fråga eftersom du ju har erfarenhet av detta. Jag och min kille bestämde att vi skulle ta en paus igår. Fortfarande vara tillsammans så, men bo på olika ställen, inte höras/ses så ofta etc. Till jul ish så får vi se hur det känns då. På hans initiativ då han inte vet vad han vill/känner (vilket väl kanske säger en del…). I alla fall. Du och F klarade det ju? Att ta en paus med en positive outcome så att säga. Det blev ju till och med BÄTTRE för er efter pausen om jag inte missförstått det? Jag fattar ju att alla situationer är olika osv, men snälla ge mig hopp. Det kan bli bra, visst? Vi kan lika gärna inse att vi vill va med varandra och hitta tillbaks till varandra? Eller är det kört tror du? Jag är en sån som inte orkar ”gå och hämta på saker” och tänker att vi lika gärna kan göra slut på en gång då, men om det kan blir bra efter en paus vill jag ju vänta… Så ja, behöver väl pepp och solskenshistorier typ.

  Svara

 • Sigg

  |

  Jag använder bareminerals matta läppglans i färgen swag och älskar den! Kanske borde prova deras läppstift också?

  Svara

 • Linda

  |

  Tipsar om Labello peach som blir svagt färgat på läpparna. O yves rochers jordgubb är också röd o ger lite färg

  Svara

 • Lisa

  |

  Du är så grymt snygg! ? och om man har en varm hudton ska man gå åt det orangea hållet och om man har en kall hudton ska man gå åt det blåa hållet även om vi som är varma vill ha vita tänder haha

  Svara

 • Sanna

  |

  Din blogg är så himla underbar! Så blandat innehåll! Det riktigt bubbelgumsrosa läppstiftet du har på en av bilderna, vart kommer det ifrån?

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack snälla ? Det är butter gloss från Nyx i färgen Vanilla cream pie ☺️

   Svara

   • Ann

    |

    Cream pie ?

    Svara

 • Josefine

  |

  Bästa inlägget, hade precis tänkt ställa liknande fråga! Så jäkla snyggt med läppstift men sminkar mig typ aldrig så känns konstigt/läskigt att helt plötsligt gå utanför dörren med knallrött läppstift (hade dock älskat att ha det som ”signatur”). Men kanske ska hitta ett lite mindre poppigt att börja med då 🙂 (köpte ett superfint rött för 2 månader sen som jag bara vågat ha hemma och på bild, hehe)

  Tycker det är svårt med nyanser. Blåa toner funkar inte på mig med gul underton i huden (huden ser förfärlig ut då, ögonen poppar dock pga blåögd), men får panik över orange/gula undertoner i färgen pga då känns tänderna gula (men huden ser amaaazing ut). Så svårt att få till det! 🙁

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, du får vänja dig sakta. Kanske koralligt skulle funka? 🙂

   Svara

 • Lina

  |

  Kan inte du tipsa om fina nyårsklänningar i ett inlägg? ?❤ Slutar alltid med att jag blir kär i något plagg när du gör listor och jag behöver inspo ?

  Svara

 • Eline

  |

  Testa Mac’s powder kiss lipstick, finns i ljusa, naturliga färger att börja med, det är fantastiskt!

  Svara

 • Karro

  |

  Måste tipsa om the body shops läppstift! Jag har alltid så torra läppar men jag tycker de återfuktar superbra och det blir inte så torrt/fnasigt av dom. Funkade till och med när jag tog ruaccotan och läpparna var så torra att de typ föll av! Annars ett lager decubal ett tag innan en tar på sig läppstiftet, works wonders!

  Svara

 • Rebecca

  |

  Milanis läppstift! Veganska och dermatologiskt testade. Sitter bra och är lätt att applicera. Finns på Nelly!

  Svara

 • Linda

  |

  Jag gillar både Mac och Anastasia men det absolut bästa jag testat är Maybelline Superstay 24h. De andra försvinner under kvällen när man äter och dricker så det behöver bättra på (bara nån gång visserligen) men Maybelline sitter som berget en hel kväll och natt. Enda negativa är att man behöver bra rengöring för att få bort det, haha

  Svara

 • J

  |

  Älskar ju Mac när det gäller läppstift!
  Mitt tips är att välja färger som man sen kan blanda för att få fler färger. Jag behöver exempelvis inte ha ett som är mer lila, ett rött och ett vinrött för lägger jag rött över det första blir det den perfekta vinröda färgen!

  Svara

 • Linnea Andersson

  |

  Jag är en läppglansmänniska men avskyr när det blir klistrigt. Gillar nude på läpparna. Amvänder oftast bara Indy beautys perfect gloss lip shine i ”smaken” coconut. Den ljusar upp läpparna en aning, är superkrämigt och luktar så gott. Vill jag ha lite färg, då tar jag nyx butter lipbalm under, jag har färgen marshmallow. Då blir läpparna aldrig torra 🙂

  Svara

 • A

  |

  Ville bara säga att jag verkligen gillade detta inlägg 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Kul att höra ?

   Svara

 • Terhi

  |

  Jag målar först med själva läppstiftet och konturerar efter med en penna om jag orkar. Sen använder jag fingrar eller en små pensel att sudda ut färgen. Tycker att då ser mina läppar större och mjukare ut

  Svara

 • Denise

  |

  Tipsar om Fantasticks från märket Linda Hallberg. Säljs på Kicks. Fina färger som blir går att bygga på, alltså blir färgen ganska diskret om man bara tar ett lager, men intensiv om man tar flera lager. Bra att börja med om man vill vänja sig vid färg på läpparna!

  Svara

 • Elisabeth

  |

  Unlimited Double Touch från Kiko Milano.
  Sitter som sten!

  Svara

 • Linn

  |

  Åhhh, vilken färg o märke är det på bilden över den rosa, under texten om YSL?

  Svara

  • Egoina

   |

   Det är från Marc Jacobs. Minns tyvärr inte namnet på färgen, men ska kolla när jag kommer hem om jag kommer ihåg (är på konferens nu) ?

   Svara

  • Egoina

   |

   Sökte i min blogg, haha. Slow burn! ☺️

   Svara

   • Linn

    |

    Åh tack. Måste genast leta upp! Såg PERFEKT ut!

    Svara

 • Anna B

  |

  Jag älskar Cliniques läppstift och läppennor! Bra färger, pigment, håller hela dagen, torkar inte ut!
  Favoritfärger:
  Läppenna: Quickliner 36 soft rose
  Läppstift vardag: 02 bare pop, xx All Heart.
  För lite festligare tillfällen chubby stick intense 05 plushest punch, 13 flamenco

  Svara

 • Emelie

  |

  Flytande läppstift då!! Jeffree Stars läppstift är bäst ?

  Svara

 • rebecca

  |

  Rouge volupte shine – YSL. Bästa läppstiftet!!! så krämigt och fint!!!

  Svara

 • Emilia

  |

  Kör nästan uteslutande på Sephoras egna, de finns i alla möjliga färger och typer så det är bara till att välja och vraka till en hyfsat billig peng! Själv har jag nog ett 20-tal olika från ljusa diskreta till färgstarka i olika kolörer!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv