Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Listan om att vara ren

Det var en hel del engagemang på mitt inlägg om mitt experiment att inte duscha på två dagar. Så kul. Låt oss reda ut mina renlighetsvanor en gång för alla! Tog era frågor och lade till några extra.

Och återigen. Jag vet att jag är överdriven. Ni är alltså inte äckliga eller mindre rena om ni inte tänker och gör som jag. Jag har bacillskräck, tvättar händerna så ofta jag kan och skulle helst av allt bo inne i duschen ?

 

Vänta, va? Menar du att du duschar kväll… OCH morgon? Att hinna bli ofräsch/smutsig över en stackars natt kan inte höra till vanligheterna. Fy, vad jobbigt! Skulle aldrig varken behöva eller orka det ?

Det finns såklart människor som till exempel svettas mer än andra och därför behöver duscha oftare, men för min del sitter det bara i huvudet. Jag vill inte gå och lägga mig i min säng utan att vara helt ren och jag föredrar att vara helt ren när jag går hemifrån också. Men att duscha både kväll och morgon när jag går upp klockan 06.00 är inte rimligt, så därför duschar jag endast en gång per dag på vardagar. På helger, eller om jag jobbar hemifrån, duschar jag däremot både morgon och kväll. Precis som du tycker det är jobbigt att behöva duscha så mycket tycker jag att det är jobbigt att inte göra det.

 

Hur ofta tvättar du håret?

Jag är mycket stolt över mig själv, för jag har gått från att tvätta håret varje dag till att tvätta max tre gånger i veckan. Anledningen var att det var ohållbart. Mitt hår tar minst ett halvt dygn att lufttorka och en timme att föna + plattång. Har inte tid eller lust att göra det varje dag. Dessutom är det bättre för håret att tvätta så sällan som möjligt. Känner mig inte speciellt fräsch efter dag 1 med otvättat hår, men hey vad ska man göra. Torrschampo är min bästa vän och dag 2 har jag ofta uppsatt.

 

 

Tre renlighets-tips?

1) Att alltid ha med sig handsprit och våtservetter i väskan.

2) Tvätta underkläder i minst 60 grader.

3) Glöm inte naglarna när du tvättar händerna.

 

Hur ofta tvättar du händerna?

Så ofta jag kan. Skulle tippa på en gång i timmen i snitt. Det är också det första jag gör när jag kommer in efter att ha varit ute. Det kvittar om det är hemma, på jobbet eller hos en kompis. Skulle aldrig kunna äta eller t.ex. röra någons barn utan att tvätta händerna först. Att folk är så dåliga på att tvätta händerna är nog det som skrämmer mig mest i vardagen förresten. I P3 Dystopias avsnitt om antibiotika berättade de att man minst ska tvätta händerna i tjugo sekunder. Det är hela Happy Birthday-låten. Tvivlar starkt på att folk gör det.

 

Det bästa du vet?

– Nybäddad säng. Finns ju inget bättre än att vara nyduschad och gå och lägga sig i en helt ren säng mmmm. Eller kanske tvål. Blir på riktigt helt sjukt överdrivet glad över tvål som doftar gott. Fintvål kan vara den bästa presenten till mig.

 

Liten fundering… Om du går på en offentlig toalett/på jobb, känner du dig inte smutsig efter det? 

Jo. Generellt sett går jag inte på offentliga toaletter. Jag är bra på att hålla mig och väntar helst till jag kommer hem. Ett undantag är på jobbet, där kan jag gå på toaletten utan att det känns jobbigt. Jag har ett system förresten. Först rengör jag sitsen -> tvättar händerna -> utför behov -> tvättar händerna -> drar upp och knäpper byxorna -> tvättar händerna -> öppnar dörren med en papperstuss utan att röra handtaget. Jag står alltså och tvättar händerna med byxorna nere. Måste se kul ut.

 

 

Hur ofta byter du sängkläder och handdukar?

En gång i veckan. I alla fall handdukar, sängkläder dröjer längre. Till ansiktet använder jag små ”sminkhanddukar” som jag tvättar efter varje användning.

 

Kan du använda kläder som du använt offentligt/i kollektivtrafiken igen? Kan du ha på dig dem hemma?

Ja. Men helst inte. Jag försöker verkligen låta bli att tvätta kläder efter endast en användning, men jag måste erkänna att jag skulle vilja. Jag ser dem dock som ”ute-kläder”. Det vill säga att jag inte sätter mig i soffan med samma byxor som jag suttit på tåget med och skulle ÖVER MIN DÖDA KROPP ha på mig dem i sängen. Jag byter alltså om till hemma-kläder när jag kommer hem. Men jag måste samtidigt säga att det här är något jag har övat på och om jag exempelvis har gäster får de sitta i soffan utan att jag tänker på detta.

 

När känner du dig minst ren?

Om jag behöver ta på mig smutsiga kläder när jag precis har duschat. Känns som allt varit förgäves då : ((

 

Med det sagt ska jag ta min kvällsdusch nu. Happy times ?

 

89 gillar

Kommentarer (81)

  • Hanna

    |

    OMG. Brukar hålla med dig om nästa allt, men i den här frågan är vi SÅ olika.
    – Jag duschar var tredje dag, tvättar håret samtidigt.
    – Byter handdukar och lakan var tredje vecka.
    – Tvättar typ aldrig händerna utom efter toabesök. Struntar ibland i tvålen vid handtvätt.
    – Tvättar underkläder i 40 grader.
    – Kan ex ställa väskan på bussgolvet, komma hem och ställa samma väska i sängen.
    Inser nu vilken liten bacillhärd till lortgris jag är, haha.

    Svara

    • Egoina

      |

      Hahaha omg! ? Tycker det är bra att du är chill. Men strunta inte i tvålen hallå ?

      Svara

    • M

      |

      Jag dör lite av att läsa det här! Maj gad!

      Svara

  • Therese

    |

    Alla mina underkläder krymper om de tvättas i mer än 40 grader, bh:ar handtvätt ? använder visserligen extra tabortspray när de tvättas, men ändå. Vad har du för superunderkläder som klarar 90?

    Svara

    • Egoina

      |

      Oj! Menade såklart 60 grader. Men har läst att man ska tvätta i 90 grader ibland (typ någon gång om året för maskinens skull). Jag provade med underkläder jag inte var rädd om och det gick faktiskt bra! ?

      Svara

    • Kattis

      |

      Jag tvättar alltid underkläder, handdukar och lakan i 90. Ibland också myskläder (om jag behöver fylla upp maskinen) och badrumsmattor. Inga konstigheter, aldrig varit med om att något krympt. Har väl visserligen inga fin-fina underkläder men ändå…

      Svara

      • Nadja

        |

        Jag äger endast underkläder i spets/delvis spets, och de klarar knappt 40 grader utan att bli helt trådiga/söndriga efter 5-10 tvättar men vill inte gå ner till 30 ? Vill inte ens veta hur de skulle se ut efter 90 tvätt.. Vad har ni för underkläder egentligen? 100% bomull utan ”dekorationer”?

        Svara

        • Kattis

          |

          Ja då förstår jag 🙂 spets är ju rätt känsligt. Och ja, mina underkläder är i 100% bomull och i princip utan krusiduller. Någon rosett kanske. Har några bambutrosor också.

          Svara

        • Hanna

          |

          Hey, tvättpåse är lösningen!

          Svara

        • Malin

          |

          Köp Hanky Panky! Spetstrosor som är snygga och otroligt bekväma, jag köpte mina första för 10 år sedan och har alltid tvättat underkläder i 60 grader och de håller fortfarande 🙂 Vissa börjar bli lite slitna kanske men det tror jag mer är för att jag använt de väldigt mycket, andra är som nya!

          Svara

  • Sophie

    |

    Tänker ganska likadant som dig, men fick två frågor av att läsa det här. Fråga 1 är hur du kan orka duscha två gånger per dag, behöver inte du smörja in kroppen efter varje dusch för att det kliar annars? Och om du smörjer efter varje dusch, hur orkar du i så fall göra det två gånger om dagen och dessutom känns det som att det borde bli dyrt beroende på vad du smörjer in dig med? Sen fråga 2, det du skrev om på slutet med att andra kommer hem får sitta i soffan utan att du tänker på det. Kan du verkligen låta bli att tänka på det? Får alltid lite ångest när folk kommer hem till oss och smutsar ner med deras ”skitiga kläder och ”skitiga händer” när de tar i saker eller sitter någonstans. Om du lyckats träna bort detta så snälla förklara hur. Själv tar jag av strumporna och alla ”utekläder” direkt när jag kommer hem men sen när jag sitter i mina ”rena innekläder” i soffan så blir jag påmind om att andra suttit med sina ”utekläder” på den, hatar det! Men förstår ju precis som du att vi egentligen inte är så smutsiga (och inte andra heller) utan att det bara känns som det..

    Svara

    • Sofia

      |

      Wow….. you seem like fun people to be around 🙂

      Svara

      • Sophie

        |

        Oj, lite vågat kanske att säga att jag inte verkar vara en rolig person att ha runt sig efter en kommentar på en blogg som dessutom inte ens var elak mot någon?

        Svara

  • Ellen

    |

    Men kära nån, man behöver inte tvätta underkläder i 90 grader. Kass ur miljösynpunkt och verkligen onödigt slit på kläderna. Det blir rent i 60 grader. Låter som du har det jobbigt med detta 🙁

    Svara

  • Robert

    |

    Antar att vi fick svaret nu på varför du var byxlös i det andra inlägget från ganska nyligen, haha. 😉 Förresten bra inlägg för det påminde mig om att byta sängkläder. Brukar glömma bort det tills det är för sent och det är dags att sova annars. 😉

    Svara

    • Robert

      |

      Duschar alltid på mornarna eller vad som nu räknas som ”morgon” + om jag varit ute och joggat eller nåt. 😛 😉 Osäker på mitt eget system gällande toabesök. 😉

      Svara

  • Sabina

    |

    Jag har inte varit riktigt lika extrem som du men duschade också helst två gånger per dag som tonåring. Sen blev jag lajvare..kan du förstå paniken när jag insåg att jag inte skulle få duscha på 5 hela dagar, herregud, kände mig verkligen som världens äckligaste människa första lajvet. :’D

    Svara

    • Egoina

      |

      ?

      Svara

    • Malin

      |

      ? lösningen kallas torrschampo och våtservetter!
      Eller ja. När jag är ute i lajvien brukar jag skippa att borsta håret pga rollen. Så kanske inte ska säga nåt ??

      Svara

  • Johanna

    |

    Haha! Jag har också byxorna nere när jag tvättar händerna på toaletten! Jag tänker alltid ”hoppas jag låst dörren” just i det ögonblicket. Den tanken kommer aldrig just när jag utför behovet så att säga ? tack som bjussar!

    Svara

  • Hjh

    |

    Låter sjukt jobbigt puhhhh…..orka tänka på allt det där.

    Svara

  • Josefin

    |

    Jag var som du förut. Detta var för 5 år sedan. Sedan blev jag sjuk (ångest/utmattning/överaktivt immunförsvar) och för att göra en lång historia kort, efter psykologhjälp och en hel del arbete med mig själv och min stress och f.f.a ångest, inser jag att mitt överdrivna renlighetsbeteende faktiskt var något djupare än att ”bara” vilja vara ren. När jag tänker tillbaka på hur mycket tid, tankar och energi jag lagt på detta så är jag tacksam att jag lyckats bryta detta.
    Dessvärre har renlighetshysterin gett mig konsekvenser som att mitt immunförsvar/tarmflora etc har tagit rejält med stryk och jag är allvarligt sjuk.
    Vill inte skrämma dig på något vis, och förhoppningsvis känner du själv att du har läget under kontroll, men det är så lätt att skämta bort sådant här.

    Ta hand om dig ?

    Svara

    • Malin

      |

      Jag är likadan som Regnia, men kanske lite värre och sitter till exempel inte ner på kommunala fördmedel för att jag inte ”vill bli smutsig”. Vad var det hos dig som visades genom renligheten? Kontrollbehov?

      Svara

      • Josefin

        |

        Ja precis, det handlade nog mycket om kontrollbehov. Så mkt annat i mitt liv som varit kaos/stress/ångest, som gjort att jag känt mig så maktlös och frustrerad/arg/ledsen så jag antar att det var ett sätt att hantera allt, genom att fokusera på detta istället.

        Svara

  • L

    |

    Men känner du dig inte smutsig vid sex också? Det är ju mycket kroppsvätskor som blandas liksom. Och annat beroende på vad man föredrar. Äcklar det inte dig med tanke på din bacillskräck?

    Svara

    • Egoina

      |

      Nope ?

      Svara

    • Elise

      |

      Fobier är sällan logiska! Jag är inte lika ”renlig” som Egoina med typ tvätt och dusch och byta kläder flera ggr per dag, däremot tycker jag äta ute är det vidrigaste som finns. Kan inte äta på restaurang utan att tänka på de äckliga smutsiga händer som tagit i min mat, hår som fladdrat ovanför, svettdroppar och saliv som flugit runt i köket… Urk. Man har olika sorts OCD hehe.

      Svara

  • Nat

    |

    Haha va kul, jag är EXAKT likadan!! Min pojkvän också. Vi bor inte ihop så vi måste alltid spara både ’inne’ och ’ute’ kläder hemma hos varandra, hahaha.

    Svara

  • Mathilda

    |

    tänker och gör exakt som du!???

    Svara

  • Liljan

    |

    Först tänkte jag att du är helknäpp, men desto längre jag läste, desto mer lika insåg jag att vi är ? jag duchar inte lika ofta pga har extremt torr hud som gör alltför ont, men annars så… Bland det värsta jag kan tänka mig (med tanke på renlighet alltså) är nån som med vanliga icke-nattklädder lägger sig på min säng. Skickar även alla som kommer hem till mig in på toa för att tvätta händerna och tvättar själv mina händer det första jag gör när jag kommer in – men det gör hela min släkt. Märklig uppfostran ?

    Svara

    • Egoina

      |

      ?

      Svara

  • Julia

    |

    Tror verkligen inte på att, ur ett hälsoperspektiv, tvätta händerna för ofta, inte äta saker man tappat på golvet etc (OBS man måste tvätta händerna ofta ofta när det är influensa-/kräksjukesäsong såklart! Och handsprit hjäper inte!). Barn stoppar ju allt möjligt i munnen av en anledning. Jag tror på kroppens förmåga att skydda sig själv (till en gräns) om man tillåter det.

    Svara

    • Egoina

      |

      Håller med om det! Viktigt att få i sig lite skit! Har inget problem med att äta mat som hamnar på golvet eller gammal mat exempelvis, märkligt nog. Handsprit hjälper mot bakterier iaf ?

      Svara

      • Anna

        |

        Rätt handsprit hjälper mot virus också. Så länge man köper riktig handsprit som finns på apotek och inte tex Bodyshops som mest är parfym!

        Svara

        • Johanna

          |

          Neeeeej mot magsjuka (calicivirus) hjälper ingen sprit i världen, du måste tvätta händerna! A och O. Sen är handsprit såklart jättebra att komplettera med! Mvh sjuksköterska

          Svara

  • Becka

    |

    Men alltså…. ok, jag har barn, vilket innebär MYCKET handtvätt.. men hur torra händer har du om du tvättar dig TRE gånger vid toalettbesök på jobbet? Mina är torra som sjutton liksom. När/om du får barn någon gång, kommer du inte vara lika renlig längre ?

    Svara

    • Egoina

      |

      Mycket torra ? Haha, nej det hoppas jag inte. Får öva bort det då ?

      Svara

  • Maria

    |

    Haha! Känner igen mig en del. Minns också att du skrivit om detta förut.
    Jag tvättar också händerna ofta. Det är det första jag gör när jag kommer hem och tvättar gärna händerna så fort jag arbetat med dem på nåt sätt, städat, tvättat osv. Hatar att ha kladd på händerna! Sen jobbar jag inom vården med så är drillad med handtvätt och handsprit hela tiden för hygien och patientsäkerhet. Jag har även en ovana att lyssna efter om folk tvättar händerna eller ej då de varit på toa (så sjukt många som struntar i det! ?) så att jag inte ska råka ta dem i handen eller låta dem röra nåt jag tex ska äta sen, frukt osv. Kan inte vänja mig av med att sluta lyssna… Dock tvättar jag endast händerna 1 gång efter toabesök, inte riktigt din rutin med byxorna nere, men alltid med tvål och är noga med att gnugga överallt och använder papper för att låsa upp och gå ut ffa på offentliga toaletter.
    Tänker samma med sängen, skulle aldrig lägga mig i sängen med kläder jag exv använt på en buss eller ett tåg. Annorlunda med min egen cykel eller bil (i mitt huvud). Min sambo kan ibland packa sin väska genom att lägga den i sängen, jag blir galen! Vem vet vilka bajshögar den rullat genom i sina dar? Vi har heller inget överkast på så usch usch usch!
    Däremot så duschar jag inte 2 ggr om dan, försöker få till 1 nuförtiden (har ett spädbarn så inte alltid det hinns med) men det kan gå 1 och ibland 2 dagar utan att jag duschat. Vilket också gjort att jag nu tvättar håret typ 1 ggr/v istället för var 3e dag.
    Jag byter inte sängkläder lika ofta heller såvida det inte sker en olycka för den lilla. Däremot är jag tacksam över att du tänker på att hålla dig ren runt små barn, det är inte alla som är så noga med det! ?

    Svara

  • Marie

    |

    Det här med att du byter byxor när du kommer hem för att du typ suttit på tåget. Jag har för mig att det har diskuterats i din blogg tidigare och jag visste faktiskt inte att det var därför vissa bytte kläder när de kom hem. Jag byter byxor för jag vill ha sköna kläder på mig när jag är hemma.

    Svara

    • Mikaela

      |

      Samma här! Jag brukade kunna sova i jeans och bh (!) men nu byter jag om till mjukisbyxor det första jag gör när jag kommer hem. Jag tål verkligen inte att ha på mig obekväma kläder en sekund mer än nödvändigt.

      Svara

  • Malin

    |

    En släkting till mig tvättar inte alltid händerna efter toabesök och jag vågar inte säga till!! Så äckligt. Jag spritar halva huset efter hen varit här.

    Jag duschar varannan, var tredje dag, önskar jag kunde duscha varje men går inte pga huden och prioriterar sömn (småbarn).
    Mitt lågvattenmärke var för nån vecka sen när jag var ensam hemma med barnen flera nätter och fick inte sova. Jag hade inte duschat på tre dagar och orkade inte ens borsta tänderna på kvällen. Gick o lade mig med smink på, men sprayade parfym på mej?? HU!!

    PS Dax 85 alcogel om man tar mkt, ca 2 pumptryckningar tar influensa o kräksjuka.

    Svara

    • Caroline

      |

      Usch det är så äckligt när man hör någon spola men inte tvätta händerna!!!

      Svara

  • Annie

    |

    Okej jag har så många frågor just nu! Det bara exploderade av nyfikenhet i mig, men jag sållar ut till tre:

    1. Hur reagerar du om du har besök hemma och vet att de haft samma kläder/inte duschat/varit allmänt ofräscha? Är det ok när det gäller andra eller kan du tycka det är jobbigt om jag sitter i din soffa med 3 dagar gamla jeans?
    2. Får du bacillskräck av att bada i pooler/badhus? Jag är väldigt skitig av mig, men just i simhallar kan jag ibland få kväljningar av tanken på allt som blandats i vattnet…….
    3. Upplever du att du håller dig ifrån förkylningar och influensa mer än andra? Tror exempelvis att just noggrann handtvätt skulle få oss att bli så mycket friskare!!

    Kram pårej bästa bloggarn!

    Svara

  • Hanna

    |

    Åh herre Gud, jag blir så djupt provocerad av detta inlägget! Renlighetsnormerna har gått totalt överstyr och jag kan lova att det dels påverkar bor miljö väldigt mycket men också allergier och immunförsvar etc.

    Jag förstår om du (och alla som tänker som dig) men jag det inlägg som i princip jämställt med ett vikthetsinlägg fast det handlar om renlighetshets! Så otroligt många som förstör sina liv (och vår planet) med ständig ångest och stress över att vara ren, fastän det bara sitter i huvudet. Inlägg som detta höjer normen till skyarna (trots att du är noga med att du vet att det är i ditt huvud) och triggar garanterat människor som har seriösa problem med detta.

    För egen del tvättar jag håret en gång i veckan, ibland +/- någon dag. Jag duschar bara däremellan om jag blivit äcklig, det vill säga jag har tränat hårt eller om det mot förmodan går så många dagar mellan träningspassen att jag börjar känna mig klibbig ändå. Jag använder bara deo direkt efter dusch. Jag tvättar alltid händerna efter toalettbesök eller om jag lagat mat eller typ pantat flaskor, jag använder inte alltid tvål, det beror på om jag fått något på händerna eller ej. Använde handsprit när jag arbetade i vården men aldrig i privatlivet. Jag är i princip ALDRIG sjuk, inte heller magsjuk trots allt snack om vinterkräk, min man är sjuk ännu mer sällan än mig så det är inte heller så att jag ger honom alla bakterier.

    Svara

    • Egoina

      |

      Kanske borde göra ett äcklig-inlägg för att väga upp? ? Med allt ”äckligt” och ”smutsigt” jag gör? Typ som att äta mat som jag tappat på golvet ?

      Svara

    • Rebecka

      |

      Haha jag blir också provocerad men på andra sätt. Provat tamefan alla metoder för att inte behöva tvätta håret varje dag men flottigt är det fortsatt. Mina dagliga duschar beror på att jag luktar sursvett annars, trots de mest effektiva deodoranterna på marknaden. Någon renlighetsöverdrift existerar inte i mitt fall. Men drömmen är att kunna tvätta håret varannan vecka och kunna duscha var tredje dag utan att lukta illa eller se ut som en smörboll ?

      Svara

      • Fröken Holm

        |

        Nu vet ju inte jag vilken typ av hår du har men när jag skulle vänja mig av med att tvätta håret för ofta så vet jag att det tog ett himla bra tag innan håret ”vande” sig vid att tvätta mer sällan. Så fick gå ett tag och lida med flottigt hår och så blev det mindre och mindre ? Så kanske behövs en tid för dig med innan det blir bra ?

        Svara

      • Anneli

        |

        Blir också så provocerad. Alltså jag har försökt ”vänja” mitt hår med att inte tvättas så ofta länge men det verkar inte funka för mig. I typ 3 år har jag bara tvättat håret 1gång i veckan (med undantag ibland, men aldrig varje dag) och fortfarande ser jag ut som en smörboll efter ca en halv dag ?dessutom får benan för sig att fortsätta ner i nacken när håret för flottigt, känner mig sjukt snygg då ? Så har iprincip alltid uppsatt hår. Hur länge ska det liksom ta för håret att fatta grejen?

        Svara

    • Sarah

      |

      Orsaken till att folk är sjuka och sprider massa baciller är just pga människor som inte tar sin hygien på allvar 😀
      Man skall vara ren och tvätta sig!

      Sen att det här skulle trigga någon? Knappast. Jag är glad att någon annan också är ren! Blir sjukt provocerad av människor som inte tvättar händer med tvål, efter toabesök, innan och efter gym, efter alla vistelser ute på gården osv…

      Svara

      • Louise

        |

        Fast det finns gott om forskning som pekar på att alla dessa olika intoleranser och allergier som dagens barn lider av i så stor utsträckning är direkt relaterat till överdriven renlighet. Den här tillgången till varmt rinnande vatten, tvål, schampoo, tvättmedel, såpor, handsprit, rengöringsmedel i hemmet mm. är inte ett naturligt tillstånd för oss, och påverkar våra goda bakterier negativt samt minskar vår tolerans.

        Många virus sprids luftburet och har egentligen ganska lite att göra med om vi tvättar händernan (eller duschar 2 ggr om dagen), såvida vi inte nyser/hostar i handen såklart. Att tvätta händerna mer i influensatider är väl klokt, men överdriven renlighet inverkar faktiskt negativt på vår egen och våra barns hälsa i längden. Så även om man inte vill ändra sitt eget beteende så behöver man faktiskt inte tänka att andra är äckliga som ”bara” duschar vid behov och har samma jeans hela dagen (jeans ska inte ens tvättas ofta). Och det alla skriver om ”skitig/smutsig” – skitig för mig är att jobba så att man faktiskt blir svettig och på riktigt smutsig, inte att man rört sig normalt en halv dag xD

        Svara

        • Sarah

          |

          Du förstod nog mig fel men aja, det är ju så det alltid blir när man inte läser utan bara vill komma med sin egna åsikt.

          Jag duschar varje morgon, ibland varannan. Jag tvättar alltid händerna efter toan, om jag smutsat ner dem, handlat, rört något ute osv. (Helt normalt)
          Jag byter ej kläder pga jag suttit någonstans, kanske mera för att det är bekvämt. Strumporna byter jag alltid när jag kommer hem, spec om jag varit hos personer som har husdjur.

          Jag har aldrig haft kräksjukan/magsjukan i hela mitt liv som 26 åring och är förkyld mindre än 1 gång om året. Jag var förkyld senast för något år sedan. Jag har två småbarn och har alltså ingen möjlighet att vara ens sådär överdrivet ren av mig. Så länge man tvättar sina händer så klarar man sig bra och använder sig av sunt förnuft.

          Svara

    • Viktoria

      |

      Håller med.
      Är ju stor skillnad på att känna sig fräsch och vara fräsch. Överdriven hygien är inget som kroppen fysiskt mår bra av.

      Svara

    • Tina

      |

      Håller med lite… Det blir liksom en tävling i vem som kan vara renligast? Vissa saker som Egoina skrev har jag liksom aldrig tänkt på förrän jag såg det i text, typ att det skulle få med äckel på kläderna om man först åker buss och sedan sitter i sitt eget hem… Så det kan nog trigga en del märkliga tankar. :/

      Däremot tycker jag inte riktigt man kan säga ”jag gör såhär och jag är aaaaldrig sjuk = jag har rätt” för immunförsvaret är mycket mer komplext än så. Det kan vara så att du faktiskt är mer eller mindre immun mot vinterkräksjuka och därför trots exponering för bakterien inte har insjuknat, det har då inget att göra med din frekvens av handtvätt eller hårtvätt m.m. utan är medfött. 🙂

      Svara

  • Hanna

    |

    Tillägg till mitt inlägg angående renlighetshets:

    Nej jag luktar inte illa, jag ser inte ”flottig” ut. Mitt hår har vant sig och är superfräscht till dag 5, sen kör jag uppsatt vid behov. Jag har vänner som är OCDiga gällande detta och har vid tillfälle gett dem lite chockterapi genom att berätta om mina rutiner och de blir 1) panikslagna för att jag vistats i deras soffor men också 2) chockade just för att jag inte ger intryck av att vara en äcklig person.

    Svara

    • Hanna

      |

      Jag är precis som du (vi har ju tom samma namn, haha!). Först idag behövde jag ha i lite torrschampo i mitt hår, som jag tvättade i måndags ? Har långt och tjockt hår som tar evigheter att tvätta, men det håller sig fräscht minst fem dagar efter tvätt vilket är ovärderligt! Om jag inte utför någon svettig aktivitet emellan då, såklart.

      Svara

  • P

    |

    Håller med dig i det mesta, förutom att jag bara duschar på kvällen och tvättar händerna enbart en gång efter toabesök 😉 Däremot står jag också med byxorna nere medan jag tvättar händerna, haha! Öppnar sedan helst dörren med armen/tröjärmen på något vis om det går, så jag slipper röra de äckliga handtagen med händerna..

    Men, hallå! Hur känner du inför disktrasor?! Jag kan verkligen inte tex torka av min diskbänk/bord med en trasa, för att sedan lägga typ en macka, eller annan mat där på! Spyr av tanken att all smuts från äckeltrasan hamnar på diskbänken/bordet, och sen på min macka 🙁 lägger alltid sånt på antingen ett papper, eller tallrik

    Svara

    • Egoina

      |

      Jag älskar att torka med trasa. Men det är nog för att jag byter (eller tvättar) dem ofta och alltid använder spray, sköljer ur ordentligt osv. Fattar grejen med det du skriver, men jag är inte alls noga med min mat konstigt nog ? Men skulle absolut föredra tallrik!

      Svara

  • Nataliew

    |

    Okej jag tycker faktiskt att dina vanor är rätt ”normala” haha eller jag kan förstå dig för jag har tvångsbeteenden när det gäller andra saker 🙂
    MEN! Jag måste få veta, varför tvättar du händerna efter att du bara dragit upp byxorna? Är det för att dina kläder har rört saker utanför hemmet? ”Utekläder”? Gäller det lixom hela plagget? För man rör ju bara längst upp på byxorna typ när man drar upp? Hahaha åh att detta kan intressera mig så mycket ?

    Svara

    • Egoina

      |

      Det är nog mest för att jag vill vara ”helt ren” när jag går ut från toaletten och inte ha rört vid något. Men sista tvätten efter byxorna är mest en sköljning bara för att ?

      Svara

  • Jonna

    |

    Jag är definitivt på ”äcklighetssidan” ?. Hatar att duscha, huuuu. Duschar ju ändå, men det blir en del ”raggarduschar” ibland. Jobbar jag duschar jag 1 gång om dagen de dagar jag jobbar, pga hänsyn till andra men är jag ledig eller har semester duschar jag mer sällan. Hatar att bli blöt, av samma anledning tycker jag jacuzzi är överskattat då man alltid blir blöt i ansiktet även om det inte är meningen ?. Tvättar håret 1 gång / vecka, har lyckligtvis lyckas avänja mitt hår med att tvättas, så det blir inte fett förrän typ dag 5 eller 6. Det är väl tur vi alla är olika, och jag har väl mina speciella egenskaper som andra tycker är märkliga ??.

    Svara

  • Maja

    |

    Hahahahah roligaste inlägget på länge.
    men jag måste ju också inse med detta inlägg hur snuskig jag är ?
    även om jag fattar att detta är extremt renligt så är jag nog
    rätt extrem åt andra hållet….
    Kul inlägg i alla fall!

    Svara

  • Lisa

    |

    Jag duschar och tvättar håret på morgonen innan jag ska till universitetet. Om jag är ledig så tvättar jag mig bara och låter håret vara. Jag byter dusch – och ansiktshandduk varje vecka och byter sängkläder var fjortonde dag. Men oftare på sommaren när det är varmt och jävligt.

    Svara

  • Frida

    |

    Åh vad synd att du låter gästerna sitta med byxorna på sig i soffan, annars hade det ju varit som i hundtricket, haha. Det hade varit underbart!

    Svara

  • Sofia

    |

    Haha du är jag!! Beter mig på samma vis. Hatar mest i hela världen när en gäst sätter sig i min säng med kläder som vistats ute.

    Svara

  • Linnea

    |

    Hej!
    Vilket roligt inlägg, jag känner dels igen mig väldigt väl men dels är vi verkligen varandras motsatser! Jag känner igen det med alcogel/våtservetter, jag pendlar varje dag och försöker verkligen förneka hur många bakterier jag utsätts för varje dag. Dels är jag ganska dålig på att duscha ärligt talat, duschar bara när jag känner mig äcklig vilket är typ varannan dag (eller när jag har tränat osv). Det jag funderar på, hur tänker du kring tvätt/dusch/allmän rengöring ur miljösynpunkt? Jag gillar att allt ska vara rent omkring mig och tvättar nog egentligen kläder allt för ofta, och mår ganska dåligt kring det faktiskt. Jag försöker att aldrig tvätta i mer än 40 grader just pga det, jag kan ibland skölja vissa grejer (ex underkäder/handdukar) i hett vatten för att de ska kännas riktigt rena dock. Undrar bara om du har såna tankar kring miljön och hur du hanterar dessa i så fall? Allt gott!

    Svara

  • Amanda

    |

    Åh vad intressant det här är. Jag älskar känslan av att vara ren (delar kärleken för nyduschad + nybäddad säng, typ bättre än sex) men klarar inte av att duscha varje dag under våra 10 månader av vinter pga att huden och håret skulle ramla av. På senare år har jag försökt se miljöaspekten i det också. Tanken på amerikaners renlighetshets (som jag varit en del av) gör mig illamående. Ny badhandduk varje dag, tvätta ALLA kläder inkl. jeans efter en användning. Har börjat tvinga mig själv att bara tvätta en gång i månaden (mest pga lathet/bristande ork förvisso) och det funkar faktiskt. Tyvärr ligger det ju mycket i det där med att vi är för renliga – jag har en massa allergier och växte upp i ett djurfritt och generellt väldigt rent hem.

    Svara

  • Rebecka

    |

    Blev så glad av detta inlägg!!! Känner igen mig på typ allt. Och tycker det är heeeelt sjukt med folk som inte byter om när de kommer hem, eller tvättar händerna? alltså får panik av bara tanken.. Haha. Är uppvuxen i ett extremt rent hus där jag typ hade kunnat slicka golvet at any time… så blir alltid så chockad när jag hör att det finns folk som typ lägger sig med sina gymkläder i sängen? eller inte duschar på flera dagar? eller tex byter sängkläder en gång i månaden. Ja… man är nog lite skadad! haha

    Svara

  • Nadja

    |

    Blir ganska provocerad faktiskt ? Känner att detta är så otroligt ohälsosamt beteende/tankesätt.. Inte konstigt att man blir stressad och har ångest om alla dessa tankar ska rulla i huvudet hela tiden? Tror du behöver utöva lite mindfullness/meditation! Känner även att detta är sånt som bara vi i rika länder som Sverige gör till en big deal. Jag bodde själv i Kina i ett halvår och skulle betalat mycket pengar för att få se Egoina gå igenom något sådant ? Hade varit underhållning! Där är varken ens egen kropp eller miljön man befinner sig i någonsin ren haha

    Svara

  • Kinna

    |

    Jag åt middag hos en killkompis för några veckor sedan och fick lite panik. Han gick på toaletten och jag vet itne vad han gjorde där (alltså faktiskt gick på toa eller kanske bara snöt sig) men jag hörde definitivt inget spolande vatten. Fick lite panik… Och medan han skar upp grönsaker och la på lite ost så SLICKADE han sig om fingrar då och då! 🙁 men jag är för mesig för att säga något så jag höll god min och försökte stenhårt tänka att 250 grader i ugnen måste ju ta död på ev. bakterier… 🙁

    Svara

  • Johanna

    |

    Hur gör du om handfatet är utanför toabåsen (tex på bio brukar det ju vara så)?

    Svara

  • Helena

    |

    Kan du inte tipsa om bästa tvålen, mjukmedel osv?

    Svara

  • Sofia - bipolär och fd laestadian

    |

    Själv är jag smutsig som attan. Syrran utmanade mig en gång att slicka på marken, jag gjorde det utan problem (lite jobbigt med grus i munnen bara, haha). Jag är av den sorten att jag tror att det är bra att utsätta sig för smuts och skit ibland, då blir man tålig till alla bakterier och sånt till slut ?

    Svara

  • Anja

    |

    Även om jag inte känner samma med duschadet (duschar två ggr i veckan när jag måste) så har jag exakt samma med händerna. Känner exakt vad jag har tagit på och allt som fastnat på mina händer. Förstår inte de som inte tvättar händerna direkt när de kommer in, det är ju smuts på hela händerna. Eller de som inte tvättar händerna före matlagning, eller innan man ska äta.
    Har du samma bacillskräck när det kommer till matlagning? Typ att man inte smakar med en sked och sedan lägger tillbaka i kastrullen. Eller typ att man slickar av fingrarna när man bakar, inte ok.

    Svara

  • Anja

    |

    Hur är det med kläder från butiken, måste du tvätta det innan användning? Tänk alla som petat på och provat plaggen. Och alla kemikalier. Jag tvättar alltid underkläder innan användning.

    Svara

    • Egoina

      |

      Självklart! Gjorde dock inte det för några år sedan. Helt sjukt när jag tänker på det nu ?

      Svara

    • Malin

      |

      Bara underkläder? Jag tvättar allt utom jackor innan jag använder det. Antingen i tvättmaskinen eller för hand. Jag är jättenoga, ännu mer noggrann sen jag fick barn!

      Svara

  • Pia

    |

    Hmm… då blir jag genast nyfiken på hur du är när det kommer till städning! Har det alltid varit såhär? Är du allergisk mot nåt? Sägs ju att dom som har det ”för rent” lättare blir allergiska. Men iofs har du ju vuxit upp med hund och det ska väl vara bra ur allergisynpunkt 🙂
    Kul att du bjuder på dina egenheter såhär 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Är inte särskilt noga med städning konstigt nog. Skulle säga att det är en normal nivå ?

      Svara

  • Emma

    |

    Jag tillhör de ”äckliga” (sagt med stolthet), min superrena sambo har insett att jag är ”ren” även dagen efter dusch.

    Har en fråga om hur du ser på mobiltelefonen? Rengör du den ofta? Kan du toa-surfa? ?

    Svara

  • S

    |

    Hahaha jag har exakt samma toarutin ??? Och det här med att tvätta händerna har jag blivit drillad med sedan jag var liten och jag är väldigt tacksam för det. Måste tvätta direkt när jag kommer hem och t ex innan jag äter och efter. För mig är det en självklarhet men jag märker ju att många inte tänker så. Kan oxå lyssna efter om folk tvättar händerna efter toabesök ?? Vill tillägga att jag typ aldrig är sjuk, inte har några allergier överhuvudtaget och min hud mår alldeles utmärkt trots dusch 2 ggr om dagen ✌️✌️

    Svara

  • Tessan

    |

    Tvättar du händerna tre gånger på ett toalettbesök (nu förstår jag varför det ibland känns som vissa bosätter sig på toan när man står och väntar ?)!? Varför behöver du tvätta händerna när du har knäppt byxorna? Blir dina händer inte jättetorra? Så mycket jag inte förstår ☺️

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv