Follow my blog with Bloglovin

Kört fast med renoveringen

Jag har en sån fix-panik just nu. Vill verkligen komma i ordning med allt i min lägenhet, men jag vet inte var jag ska börja. Jag har skjutit upp det i månader just eftersom det känns som ett så stort projekt. Det känns som att allt jag vill fixa hänger ihop och att jag måste göra det i rätt ordning. Men jag vet inte vem jag ska kontakta eller hur och när jag ska göra vad. När jag tänker på detta blir jag nästan gråtfärdig (haha stackars i-landstjej). Vill fixa, men huuuur och var ska jag börja?

Det jag vill fixa är…

? Kök: Byta ut/betsa om trästommarna, byta luckor, ta bort några hyllor, kakla och byta till bänkskivor i sten. Jag hade helst bara gjort en mindre renovering då stommarna är bra. Men då jag ju också vill byta stommarnas utseende kanske det är lika bra att bara riva allt och skapa ett nytt kök?

 

Såhär ser det ut nu (säljarens bilder). Vad tror ni? Finns det ett företag som kan fixa allt jag skriver så att det blir bra (och inte bara en kortsiktig fix), eller ska jag sikta på ett nytt kök?

 

? Göra två dörröppningar i hallen större. Det är inga bärande väggar, så detta borde gå lätt och smidigt. Vid den ena dörröppningen är elen utanpåliggande, skulle vilja flytta in den.

 

Här är den ena dörröppningen.

 

? Lägga nytt golv överallt förutom i badrum och i sovrum. Mammas sambo ska hjälpa mig med detta, så jag har i alla fall koll på läget gällande en punkt. Jag antar att jag ska göra detta efter att jag fixat dörröppningarna, men ska jag göra det innan eller efter köksrenoveringen? Vad är bäst?

? Elementskydd till alla fönster. Jag har sett att det finns färdiga att köpa, men inte någon som passar hemma hos mig. Kan man måttbeställa? Detta antar jag att jag måste göra efter jag lagt nytt golv?

 

I detta fönster vore det även drömmigt att bygga ett elementskydd som fungerar som en platsbyggd soffa!

 

Snälla ni som kan sånt här. Har ni tips på bra hantverkare? Vet ni vem som gör sånt som jag nämnt ovan? Kanske till och med någon som kan hjälpa mig med allt? Vem borde jag kontakta och hur styr jag upp detta bäst? Är desperat och supertacksam för hjälp!

 

80 gillar

Kommentarer (44)

 • Jossan

  |

  Gällande köket, kolla vad det är för kök; tex Marbodal, Ikea osv. och beroende på vad det är åker du till den butiken och ber säljare om hjälp. Antingen kommer ni överens om hur du ska gå tillväga för att byta ut eller så får du riva och bygga nytt. Dom kommer att ha samarbetspartners som dom rekommenderar. Du kommer säkert få rabatt på arbetskostnaden för det finns alltid samarbeten. Samma med elementskydden, åk till tex Bauhaus och säg att elementskydden dom har inte passar så kan du få måttbeställda och även dom har hantverkare dom samarbetar med ?

  Svara

 • Nathalie

  |

  Aaahh förstår din frustration! Jag har velat fixa till saker här hemma huuuur länge som helst, men kommer aldrig till skott. Jag har en sjukt ful beige/gul färg i mitt vardagsrum och jag avskyr den!! Det känns dock alldeles för jobbigt att hugga tag i det och dyrt blir det att hyra in hjälp ?
  Kram ❤️

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha eller hur! Nu har det gått så långt att jag ät beredd att betala typ vad som helst ??

   Svara

 • Frida

  |

  Lägg nytt golv sist! När man håller på med tunga maskiner och sånt vid renovering är det lätt att något tappas på nya golvet annars, bättre då det gamla golvet får ta emot smällen. Finns hemsidor där man kan lägga ut en beskrivning på vad som ska göras, sen kollar hantverkarfirmor på det och ger en offert. Annars är bästa sättet att fråga runt bland bekanta osv om de kan rekommendera någon, då vet man ofta att det blir bra ?

  Svara

  • Egoina

   |

   ??

   Svara

 • Sara

  |

  Jag skulle säga att det är lika bra att byta hela köket när du ändå ska vara där och fixa så du får helt som du vill och inte behöver småfixa typ forever (som jag valde att göra och ångrar det idag, vill ha ett helt nytt istället). Vad gäller golv, lägg alltid nytt golv sist av allt. Som sista touchen liksom. Det blir bäst så man inte riskerar att skada det nya golvet när man rensar köket tex.

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! Är nog inne på det spåret ändå, tyvärr. Och bra tips ang golv ?

   Svara

 • P

  |

  Är inte ett proffs, men har själv gjort en totalrenovering av lgh och jag hade kört den här ordningen:
  1. Kök – enklast är nog helt nytt (IKEA är enkelt att sätta ihop själv). Det blir riktigt skitigt och rörigt när man gör om kök så jag hade gjort det som ”eget” projekt först och pausat det andra
  2. Dörröppningar
  3. Golv
  4. Elementskydd

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! ?

   Svara

  • Ninni

   |

   Hmm… Måste nog säga emot vissa delar av 1:an, även om det i sig inte är svårt att skruva ihop ett köksskåp från Ikea så är det inte så där bara att riva ett gammalt kök, installera ett nytt med el och vatten samt kakla. Enklast är att kalla in en köksfirma och räkna med att det kostar en hel del. Är det form eller funktion du är missnöjd med? Tänker att det ändå är lättare att ta loss luckorna, måla stommen, kakla och byta bänkskivor samt hänga på nya luckor än att riva ut allt! Om det är ett totalt opraktiskt kök och du vill byta plats på allt är det ju en annan sak.

   Svara

 • Jenny

  |

  Jag skulle öppna upp dörröppningarna före jag bytte golv, så att det inte blir synlig skarvar där den gamla döröppningen var

  Svara

 • Linda

  |

  På offerta.se kan man gratis be om offert för allt möjligt.. 🙂

  Svara

 • Marie

  |

  Kontakta ett byggföretag och få en offert. Dom brukar ha olika hantverkare som elektriker o rörläggare knutna till sig. Så har i varje fall min mans företag det. Min man sköter all kontakt med elektriker osv och bokar in när det behövs i processen. Kan tyvärr inte tipsa om någon eftersom jag inte bor där du gör men du har säkert någon snäll läsare som vet.
  Lycka till, det blir säkert jättebra⭐️

  Svara

 • Robert

  |

  Det där är inte riktigt mitt område men hoppas det ordnar sig. 😉

  Svara

 • Malin

  |

  Min pappa har jättebra koll på all form av renovering vilket jag är så glad över då jag går och funderar på att köpa lägenhet. Tyvärr bor han i Stockholm, så det blir ju ganska svårt att tipsa om honom. Men mitt tips är helt klart att vända dig till de som har koll. Har du någon kompis som är hantverkare eller någon bekant? I så fall skulle jag börja där för att bolla idéer. Den personen behöver inte göra jobbet, utan kan vara en person som du känner att du litar på, kan få tips av när du ska ta in offerter från företag som ska göra jobbet, eller så kanske den personen vill göra något jobb och du då litar på att det är en person som gör ett bra jobb! Gå till t.ex. ikea och förklara läget med köket och fråga dig framåt. Det viktigaste av allt är att du får hantverkare rekommenderade för det är så jäkla många som fuskbygger. El och vatten skulle jag säga är viktigast då elen kan bli livsfarlig om inte rätt person gör det och vatten kan orsaka enorma skador som kostar jättemycket om det börjar läcka eller liknande. En så enkel grej som att täta lister med silikon ska göras för att slippa ohyra såsom insekter i lägenheten, men sånt är även lätt att göra själv. Det är så enormt mycket att tänka på vid renovering. Har du någon i närheten som har renoverat så kan du ju fråga om den har något att rekommendera. Alternativt slänga ut frågan i en facebook grupp där du bor! Stort lycka till!

  Svara

 • Emelie

  |

  När mina vänner bytte kök la hantverkarna först golvet och satte sedan upp stommar etc. Men det äe ju förstås om du ska byta hela köket med stommar och allt.
  Ser ut som att du har fina vitvaror och fläkt så varför inte behålla det och byta resten? Om du inte byter plats på vitvarorna slipper du i alla fall kostnaden för att dra ny el för dem.

  Svara

 • Matilda

  |

  Byt köket. På ikea kommer du undan väldigt billigt, och får jäkligt bra lösningar. Vi betalade 25.000 för vårat kök i förra lägenheten, då inklusive integrerad diskmaskin, inbyggd micro, ung, induktionshäll, fläkt, diskhov och blandare. Och sjukt smarta lösningar i lådor osv. Köpte bänkskiva separat. Det är superenkelt att montera alla skåp och lådor, som vanlig ikeamöbel, och sen sätter du upp skenor på väggen och hänger på allt. Väldigt enkelt gjort vilket sparar enormt på kostnader att ingen monterar det. Lägg hellre de pengarna på ett snyggt golv! Golvet måste du lägga i samband med köket, alltså precis innan du monterar nya köket, eventuellt att du monterar köket, men sätter inga täcklister lägger golv, sen sätter täcklister. Du vill ju få det att se ut som att golvet går under köket. Och dörröppningarna ska rivas innan golvet 🙂 kolla pintrest elementskydd diy, finns sjukt fina där!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! Får boka möte på Ikea och kolla ?

   Svara

   • Kari

    |

    Hmmm.. Alltså.. Köket som är där idag är klassiskt, exklusivt och höjer värdet på lägenheten avsevärt. Innan du byter ut det tycker jag du ska prata med en mäklare eller någon annan kunnig. Alternativt byta lägenhet med mig. ?

    Svara

 • Malin

  |

  Släng inte ut ett fungerande kök 🙁 man kommer så långt med att lackera om luckor och byta beslag, och det är ett sådant resursslöseri att riva ut ett kök som är nytt och helt.

  Svara

  • Ebba

   |

   Håller med! Det är inte hållbart att riva ut fungerade kök hela tiden 🙁

   Svara

  • M

   |

   Min tanke också… Små detaljer kommer man långt med! Och sen kanske vi helt enkelt bara måste vänja oss vid att allt inte kan vara preciiis just exakt så som vi skulle önska? Låter tråkigt, men bevisligen håller vi på att förstöra vår planet. Köket i min lägenhet t.ex. är rätt nytt och, ärligt talat, inte särskilt snyggt (skulle själv aldrig valt vita bänkytor t.ex), men jag skulle vilja påstå att jag fått till det väldigt mysigt ändå med rätt små medel! (i mina ögon räcker dock ofta en ljusslinga för att göra ett rum fint :’)

   Svara

  • Johanna

   |

   Ja, håller med! Verkligen ett resursslöseri, och köket ser både nytt och funktionellt ut. Går det inte att piffa till med enklare medel som inredningsdetaljer etc.?

   Svara

   • Amanda

    |

    +1! Så viktigt och jag LOVAR att du kan få drömköket genom att modda det du redan har. Jag jobbar på ett företag som har kvalitetskökstillverkare som kunder och tror, som nämnts i andra kommentarer, att du kommer bli besviken om du byter till ett IKEA-kök. Ett nytt kök i samma prisklass är onödigt saftigt både för dig och miljön. <3 Att bara lyxa till det med en stenskiva (som kan gå på 15-20k bara den!) och måla i "dina" färger kommer göra stor skillnad.

    Svara

 • Bella

  |

  Min man men han bor ju tyvärr 100 mil från där du bor? hoppas du hittar någon som kan hjälpa dig!!
  Låter som en jättefin idé med elementskyddssoffa vid fönsterväggen??

  Svara

 • Jensen.

  |

  Ta kontakt med en arkitekt byrå för bästa optimala planlösning för att optimera boytan. Kolla runt på compact living för inspiration. Skulle rekommendera att gå för Marbodal kök i vitt.

  Svara

 • Anna

  |

  Please inte nytt kök när det gamla fungerar (det ser dessutom fräscht ut)! Tänk på miljön ?

  Svara

 • Sluta slösa resurser

  |

  Vad är det för fel på köket? Sjukt att riva ut något fungerande.

  Svara

 • Linn

  |

  kanske du kan lacka om luckorna och byta beslag?
  Men om du väljer att göra om helt är ett tips att se om du kan få upp ugn och diskmaskin i en ryggvänlig höjd. Det är så skönt att slippa böja sig ner varje gång du ska plocka ur diskmaskinen!

  Svara

 • Caroline

  |

  Jag kanske är helt ute och cyklar, men ifall jag inte är det tänkte jag att det är lika bra att säga något. När jag känner mig gråtfärdig pga stress över att fixa saker (som ju egentligen borde vara roliga att fixa) så beror det oftast på att jag inte riktigt har kapaciteten just då till att ta alla beslut (det tar så mycket energi att ta beslut). Jag fattar att det är frustrerande men jag har verkligen kunnat njuta av att fixa och renovera mitt hem när det varit rätt tid för det (dvs när jag inte har andra faktorer som leder till stress i mitt liv). Du har ett väldigt fint hem, det är ingen stress att fixa allt direkt, ta hand om dig själv först och glöm inte hur mycket energi det tar att se nära och kära gå igenom tuffa saker och att det är ok att det också är tufft för dig.

  Svara

  • Egoina

   |

   <3

   Svara

 • Annie

  |

  Vill bara säga att jag är helt kär i din lägenhet!!!!!!!

  Svara

 • Sara

  |

  Riv inte ut ett fungerande kök! Vi kan faktiskt inte göra så mot miljön – tänk på kommande generationer. Använd fantasin och försök fixa själv – man kan mer än vad man tror!

  Svara

 • Helena

  |

  Kör på bara. Men tänk på att göra de andra ändringarna först. Som öppna upp dörrar osv. Vad säger F, fast ni kanske inte har lgh tillsammans?

  Svara

 • Linda

  |

  Tycker att det är synd att byta ut ett helt fungerande kök, då det är ett resursslöseri och väldigt dåligt för miljön… Jag förstår att du vill ha det precis som du själv vill, men du kanske kan tänka ett varv till och ta dit en hantverkare eller annan kunnig person som kan hjälpa dig att se vad man kan göra med köket och behålla stommar osv? Vitvarorna ser ju också nya ut. Som någon var inne på ser ditt kök mer exklusivt ut än Ikea kök och håller nog likaså, så kan vara en värdeminskning att sätta in ett Ikeakök.

  Svara

 • Carro

  |

  Många här säger golvet sist och jag håller med, med en ändring. Om du byter stommarna i köket vill du lägga golvet först (i just köket) och sen resa stommarna ovanpå. Då får du ”rätt” golv under alla stommar och gör städning och mycket annat enklare. Tex minskar det risk för fuktskador under diskmaskin. Det är dessutom mycket trixigt att få till kanterna till stommarna på ett snyggt sätt om du lägger nytt golv efter att du satt in nya stommar.

  Svara

 • Annica

  |

  Åh kul att du har så många planer! Jag jobbar med att sälja kök på IKEA och måste ju tipsa om en grej nu när jag ser att du har många saker du vill få gjort. När jag beställer kök så brukar jag ofta låta PEAB göra jobbet åt kunden om dem vill ha montering (dem är anlitade som köksmontörer av Ikea sedan länge). Har märkt att dem är sjukt allt-i-allo, att det till och med händer att dem passar på att asfaltera uppfarten och lägga takpannor när dem ändå är i farten haha. Så riva väggar, lägga golv, flytta på el osv kan dem ju göra när man ändå har kontakt med dem. Prismässigt ligger dem på typ samma eller lägre jämförelse med andra. Vad jag har märkt så vill dem lägga golvet innan köket monteras, man vill ju att vattnet skall komma över och inte under golvet om det skulle bli läckage. Lättare att flytta ut skåpen om det skulle behövas 🙂

  Svara

 • Sara

  |

  Den dagen jag köper bostad hoppas jag att jag har möjlighet att anlita firmor som fixar allt med inredning och renovering, hade bara blivit pannkaka av allt om jag försökt själv, känner jag redan nu ?

  Svara

 • Theresia

  |

  Hallå angående köket! Jag målade bara om luckor, kakel och snickerier och sen bytte ut bänkskivan + diskbänken till marmor och blandare + nya handtag. Tycker att det gjorde megastor skillnad faktiskt. Länkar till bilder, men tips ju om man inte behöver byta ut så himla mycket egentligen. 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Wooow så fint! Och fantastiska handtag! Har tänkt göra exakt samma som du. Funderar visserligen på att måla om snickerierna själv, men inser nu att jag kanske borde låta en snickare göra det istället… Hmm.

   Svara

   • Theresia

    |

    Nä men alltså, äru lite mer händig än jag (ej svårt!!) så fixar du det säkert själv ju! ? Tänker att det viktigaste är rätt färgsort och bra maskering typ? Vår målare handmålade allting så det kan inte vara omöjligt? Och tack snälla! <3 Är så himla nöjd plus att det inte blev snordyrt. Handtagen är ju från min lilla butik itsdesign.se, så är såklart lite partisk där men tycker också att de är så fina! ??

    Svara

    • Egoina

     |

     Gud vad pepp jag blev nu! Ska åka och handla färg imorgon. Sen handlar jag handtag hos dig 😉 Hoppas bara att de kommer passa hålen som redan är i dörrarna nu..

     Svara

     • Theresia

      |

      Åh skulle vara så kul om du ville det! ? Hålen ska inte vara något problem alls, de är oftast standardmått! ? Du får gärna höra av dig när det är dags såklart, så hjälper jag gärna med mått och så! Ser fram emot att följa din renoveringen hur som! ?

 • m

  |

  Tycker absolut inte att du ska byta ut ditt fina kök till ett i halvdåligt kvalité från IKEA.. du kan nog piffa upp köket som Theresia sa, mer behövs nog inte. Tycker även att du ska tänka på miljön, så onödigt att slänga ut ett helt fungerande kök för ett nytt. 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv