Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Golden milk

 

Jag såg en dokumentär om gurkmeja för längesedan och blev helt mindblown. För er som inte vet är gurkmeja, eller den aktiva ingrediensen curcumin, typ det nyttigaste av det nyttiga. Det är antiinflammatoriskt, läkande, rensar bort plack i hjärnan och är en antioxidant som är 10 gånger mer kraftfull än vitaminer. Vissa menar till och med att curcumin kan förhindra Alzheimerz och förebygga tumörer ? Ja, ni hör ju. Men fortsätt nu läsa innan ni springer iväg och köper en burk.

Problemet är bara hur i helskotta man ska få i sig gurkmeja varje dag? Det är en ganska random krydda att ha på all mat (om man inte känner för att äta indiskt varje dag) och jag vet inte med er, men jag är inte så sugen på att knapra rötter dag ut och dag in.

Golden milk heter lösningen!

Golden milk är en varm, kryddig dryck som passar perfekt nu när kylan kommer. Den kan göras på många olika sätt. Men det viktigaste är att ha i svartpeppar. GLÖM INTE SVARTPEPPAR. Peppar gör nämligen att kroppen tar upp gurkmejan bättre. Tror jag läste 2000% bättre någonstans och det är ju helt sjukt så missa inte att peppra bara.

 

 

Ingredienser:

1/2 dl gurkmeja

3 msk ingefära

1 tsk svartpeppar

1 msk äkta kanel

1,5 dl vatten

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljpulver

Kokosolja

Honung

Önskad mjölk

 

Som alltid med mina recept så är det inte exakta mått. Kör på smak och tycke, men låt basen vara en jäkla massa gurkmeja. Vad gäller mjölk brukar jag använda mandelmjölk. Men havremjölk, kokosmjölk eller vanlig mjölk går också bra. Kokosmjölk smakar dock lite för mycket mat för mitt tycke, men ni kanske gillar. Såhär gör du:

 

Koka upp vattnet i en kastrull och vispa ner gurkmeja, ingefära och peppar. Låt koka ihop till en tjock pasta.

 

Ta bort kastrullen från plattan och rör sedan ner kanel, kardemumma och vaniljpulver. Tadaaa din pasta är klar! Låt svalna och förvara den i kylskåp i upp till 2 veckor.

När du är sugen på ett glas golden milk tar du helt enkelt en tesked av din pasta och värmer i 2 dl mjölk tillsammans med en tesked kokosolja. Smaksätt med honung. Jag personligen tycker att det behövs i alla fall en tesked honung för att det inte ska smaka mat, men det är nog en vanesak.

 

Njut sedan av din varma, kryddiga dryck och känn hur varenda cell i din kropp dansar runt av glädje. Det smakar nästan chailatte tycker jag ?

 

98 gillar

Kommentarer (27)

 • Anna

  |

  Vill verkligen testa! Är det en halv dl riven gurkmeja?

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag köpte krydda. Men funkar nog lika bra att riva! ???

   Svara

 • Robert

  |

  Spännande! 😛

  Svara

 • Fanny

  |

  Gör egen ingefärsshot!
  Gjorde det för några veckor sedan och hade i en matsked gurkmeja 🙂
  Bra i förkylningstider ?

  Svara

 • Caroline

  |

  Finns i kapslar också. Enklare blir det icke!

  Svara

 • Mellan raderna

  |

  Vilket bra tips! 😀 Jag har faktiskt velat köpa gurkmeja just eftersom jag hört SÅ bra om det, men precis som du säger är det rätt svårt att veta vad man ska ha gurkmejan till!
  Min enda oro nu är det där med pepparn, he he, det nästan avskräcker mig från att ens vilja prova. Hur starkt är det här egentligen? 😉

  Svara

  • Egoina

   |

   Tycker inte det smakar peppar. Om det är något som är starkt är det isåfall ingefäran ?

   Svara

 • Angelique

  |

  Åh detta måste jag testa! Man kan aldrig få för mycket av nyttiga och goda recept 🙂 Jag tycker dock inte att det är svårt att få i mig gurkmeja annars, tycker knappt att det smakar nåt. Så jag brukar ha det i typ grytor, pastasåser, till scrambled tofu mm. Har även en färdig blandning med gurkmeja, kanel, kardemumma och ingefära som jag brukar använda till gröt och chiapudding 🙂

  Svara

 • Mikaela Rydén

  |

  Älskar också! Men hatar att det blir gult av gurkmejan överallt. Min diskbänk är helt förstörd, hoppas verkligen det är så nyttigt som det sägs så de är värt att ha en gul diskbänk.

  Svara

  • Egoina

   |

   ?

   Svara

 • Källkritisk

  |

  Hej Egoina!
  Jag brukar aldrig kommentera på bloggar så därför tar det emot att komma med pekpinnen och klaga. Jag har en kandidatexamen i nutrition och blir helt klart lite källkritisk till detta. Gurkmeja har ingen vetenskapligt bevisad hälsoeffekt och därför hoppas jag verkligen att ni alla tar detta med en nypa salt. Sen får ju alla självklart tro på vad de vill, men jag tror på vetenskapen jag som den kemist jag är!

  Jag älskar din blogg i övrigt, helt klart första bloggen jag läser varje dag 🙂

  Svara

  • Milla

   |

   Det är väldigt ofta man läser att ”det inte finns några vetenskapliga bevis” för både det ena och det andra. Har ni sökt igenom alla studier i världen för att kunna konstater det eller? För det finns ju många vetenskapliga studier på ämnet, och många som påvisat gurkmejas hälsofördelar 🙂

   Svara

   • Ulrika

    |

    Håller med Källkritisk här ovan. Nej jag har inte personligen suttit och läst igenom alla artiklar, men det finns de som har (review studies eller metastudier). Sök lite reviews omkring det så kommer du se att de flesta studier är för små grupper, är väldigt olika (vissa får färsk, andra torkad, vissa får tillagad (kokad/stekt) andra rå…), samt har tex ett p-värde som är signifikant, men effekten kan vara väääldigt liten ändå. (Tex om du har ett signifikant p-värde (statitiskt test) så säger det ingenting om effekten. Exempelvis kan man se på grupper av personer som fått äta antingen vitt bröd eller fiberrikt bröd att det var signifikant skillnad i vikt efter flera veckor… Hur stor skillnad? Ja 200 gram. Såå deeee…..).

    Nu hittade jag inte just gurkmeja här, men detta är en hemsida som kan vara bra att kika in på när man hör om något slags mirakelmedel: http://informationisbeautiful.net/visualizations/snake-oil-scientific-evidence-for-nutritional-supplements-vizsweet/

    Anledningen till att man ofta läser ”det finns inga vetenskapliga bevis” är allt som oftast för att någon (faktiskt väldigt många) forskare har kollat igenom många studier for att samla resultaten och se vad effekten är, om den över huvudtaget finns. Det är alltså en anledning till att folk säger det 😀

    Svara

    • Suss

     |

     Sen finns det även p-hacking, vilket innebär att datan framställs på specifika sätt för att få statistisk signifikans trots att det egentligen inte finns. Det är ett problem i forskarvärlden att positivt resultat=publikation=mer forskningspengar, vilket gör att många studiers resultat inte går att replikera. Så därför är metastudier sjukt bra och viktiga!

     Svara

  • Jennie

   |

   Jag har håller på med min master och jag behövde inte leta länge för att hitta forskning på curcumin som ett hoopfullt botemedel mot cancer bland annat.

   Annars är den bästa effekten placeboeffekten. Så tycker vi alla kan äta gurkmeja och ingefära utan att vara rädda.

   Svara

   • Linnéa

    |

    Visst finns det studier som visar både det ena och det andra. Det intressanta är dock vilken typ av studie som gjorts (metaanalys, rct, observationsstudie osv?), i vilket syfte (bias?), vem som efterfrågat/finansierat studien m.m. Först när man värderat detta kan man ta ställning till vilken tyngd påståendet har.

    Svara

 • Jfjkf

  |

  När jag gör currygryta (eller vad som helst med curry, egentligen) brukar jag kasta ner gurkmeja också. Smakar ingenting i curryn, men får en gul vacker färg.
  Det går även bra att hälla lite i sitt te. Inte så mycket att det smakar, men en lite dutt i varje kopp kommer man långt med 🙂

  Svara

 • HelenA

  |

  Jag brukar ha gurkmeja i min gröt varje morgon, ger inte så mycket smak men känns väldigt nyttigt och bra! Hett tips för att få i sig denna härliga krydda!

  Svara

 • Anna

  |

  När jag var yngre var jag allergisk mot gurkmeja – så jag tycker inte det är så fantastiskt som alla säger att det är/ska vara. Min mage blev kass så att säga.
  Förr i tiden användes ren gurkmeja som medicin mot just förstoppningar, hehe. Så tänk på bara att det kan sätta fart på magen! Haha. Så för mig är gurkmeja förenat med något annat… 😉
  På julen är det många konditorier som spär ut saffran med gurkmeja i lussebullarna för att få en gulare färg. Så på julen är det bara att äta mängder med lussebullar så får man sin gurkmejados! 😉

  Svara

 • Tklda

  |

  Åh vi har precis slutat med ”Golden latte” på Espresso House (den kan finnas kvar på vissa ställen men vet att den är på väg bort), den innehöll gurkmeja och ingefära! Annars hade jag rekommenderat den 🙂

  Svara

 • Fius

  |

  Jag brukar äta naturell yoghurt med ingefära, gurkmeja och svartpeppar. Låter kanske inte nå vidare, men har inte varit sjuk en enda gång sen jag började för ett halvår sen ☺

  Svara

  • Sofie

   |

   Blir nyfiken på om du var sjuk ofta tidigare? Jag vet inte hur ofta folk brukar bli sjuka, men jag har en ordentlig förkylning en gång om året, ofta tidigt på hösten. Annars är jag i princip aldrig sjuk. Så att inte vara sjuk på ett halvår säger inte mig någon 😉
   Jag äter aldrig gurkmeja, väldigt sällan ingefära eller något annat som ska vara supernyttigt. Ska jag vara ärlig äter jag faktiskt inte särskilt bra mat egentligen. Trots detta är jag väldigt sällan sjuk. Så jag är nyfiken på hur ofta andra blir sjuka och om ni då ärligt märker någon skillnad om ni håller på med dessa nyttigheter?

   Svara

 • Linnéa

  |

  Kör ner gurkmeja i smoothien på morgonen, superbra sätt att få i sig! Imorse blev det banan, mango, jordgubbar, morot, gurkmeja, kanel, chiafrön och kokosmjölk 🙂 Kanske dags att ha i lite svartpeppar nu dock…

  Svara

 • Lg

  |

  Liten varning för att man efter en tid med massa gurkmeja får gulnande tänder (om man inte sväljer i kapselform), färgar tänderna på samma sätt som diskbänken, träsleven & u name it ?

  Svara

 • Marias bokhylla

  |

  Vi har gurkmeja och ingefära i pasta och risvatten när vi kokar, det ger en snygg gul färg dessutom, men lämnar ingen smak 🙂

  Och som någon ovan skrev gör vi ingefärsshot som vi dricker hela vinterhalvåret (med tre barn under 4 år är det förskolebaciller fan överallt) och där slänger vi också i grukmeja. 🙂

  Svara

 • RA

  |

  Älskar gurkmeja. Brukar även göra ansiktmask med den. Det är bra mot finnar, mörka ringar under ögonen osv.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv