Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Middag hela veckan

Måndag: Lax i sötsur sås, med stekt potatis och broccoli.

I måndags satt jag på tåget hem från jobbet och var bitter för att jag inte hade någon mat hemma. När jag gick genom kyl och frys insåg jag att det hade jag visst och det blev den här rätten. Jag yoloade ihop en sås. Minns inte exakt vad jag hade i den, men det var i alla fall sötsur sås, gräslök, vitlök, soja och sambal oelek. Jag stekte laxen på varje sida så att den fick yta, sen hällde jag på såsen och den fick gotta sig en stund. F sa att det var så gott att han inte trodde att jag lagat det. Vet ej om det är en komplimang eller förolämpning?

 

Tisdag: Laxsoppa med rotfrukter och dill.

Hade lax och potatis kvar och var sugen på soppa. Har aldrig gjort soppa med lax tidigare, men det här blev mycket gott. Ingredienserna är på ett ungefär lök, purjolök, hummerfond, grönsaksbuljong, sambal och sriracha (kan skippas), dill, morötter, lax och potatis.

 

Onsdag: Fläskfilé med ris, svamp och bearnaise.

Var hemma hos mamma och hon bjöd på det här. Hon hade blandat stekt svamp och lök i riset. Mmm.

 

Torsdag: Pasta med pestosås och rostade solrosfrön.

Skafferimat som tar fem minuter att laga. F skulle egentligen laga mat, men något oväntat dök upp vilket ledde till att varken han eller ingredienserna var hemma förrän sent. Jag var hungrig och bestämde mig för att slänga ihop något snabbt istället. Gjorde pestosås på pesto, vitlök, buljong och en klick creme fraiche.

 

Fredag: Pasta med krossade tomater, tonfisk och kapris.

Här är då maten som vi egentligen tänkte äta dagen innan. Också en typisk skafferirätt vars ingredienser man alltid kan ha i ett skåp någonstans. I såsen är det lök, sambal (haha märks att jag tycker om det va), vitlök, tonfisk, krossade tomater, buljong, generöst med rödvin, oregano osv. Fritera kapris i olja i en stekpanna och strö ovanpå vid servering.

 

Mycket fisk denna vecka. Brukar försöka äta det max två gånger i veckan, men äh det är ju så gott. Nästa vecka är jag sugen på fyllda paprikor, råraka och ännu mer soppa. Mat alltså <3

 

122 gillar

Kommentarer (25)

 • Robert

  |

  Smarrigt! 😉 Minns att det var ”en annan människa” som skrev i en blogg för flera år sen att du är en talang på att fixa till mat av rester. 😉

  Svara

  • Kari

   |

   Rätt! Hon är drottningen av ”vi tar vad vi har”. ?

   Svara

   • Egoina

    |

    <3

    Svara

   • Robert

    |

    Haha, jag minns. 😉

    Svara

 • Ellen

  |

  Något jag aldrig blir klok på är buljong. När folk säger att dom har i buljong, har dom då en buljongtärning (smulad eller tjoff ner?) eller typ buljong+vatten? Fattar inte varför detta är så klurigt för mig, haha.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha! Jag smular tjoff ner ?

   Svara

 • Hanna

  |

  Gah! Mat! Det är ju så gott! Blir sugen på allt.
  Nu ska jag laga lasagne…. boooooring.

  Svara

 • Nadja

  |

  Alltså, du är så sjukt duktig på att hitta på recept och att laga mat! Hur hittar du inspiration? Eller är du helt enkel lite ”kockig”? ? Jag har i princip noll idéer och inspiration när det gäller mat, så det blir väldigt ofta typ falukorv med makaroner eller mos ?

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack snälla! Jag antar att jag är intresserad liksom. Mitt favoritmoment i Master chef är mysterybox, alltså att kreativt sätta ihop en rätt av vad man har. Jag hämtar inspo i matlagningsprogram, recept, när jag äter ute, på Instagram osv. Tips är att googla en ingrediens du är sugen på, eller har hemma typ ”svamp recept”, så får du massa idéer ?

   Svara

 • Sofie

  |

  Älskar dessa inlägg! Hur gjorde potatisen? Borde vara simpelt att lista ut men… inte så bra på matlagning ??

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack ? Potatisen till laxen? Skar i tunna skivor och stekte i olja bara ? När den stekts ett tag lade jag i broccoli också.

   Svara

 • Frida

  |

  Älskar dina inlägg om mat och efterrätter osv. Fler sådana här inlägg tack ?

  Svara

  • Egoina

   |

   ?

   Svara

 • Anna

  |

  Mer sånt här! Blir inspirerad 🙂

  Svara

 • Therése

  |

  Gärna fler matinlägg! Behöver all inspo jag kan få! ??

  Svara

 • Paulina

  |

  Älskar att få lite mat-inspiration när man sitter en söndag o planerar veckans mat och ingen vet vad man är sugen på!

  Har aldrig kommenterat förr, men läst bloggen i si sådär 100 år, typ från början. Kände dock att det var dags nu och misstänker att fler kommer kommentera som jag (i sann egoinas-följare-anda): råkaka!? Det heter väl ändå råRaka? Eller finns det fler grejer?! Är det samma grej? Dialektalt (igen..?)? Spännande…

  I vilket fall är du grym! Alltid varit en stor blogg-läsare och läst många många bloggar i många många år, men har tröttnat nu. Nu är du en av de få jag förfarande läser!

  Och tack för lock-klippet, tittar fortfarande på det ibland om jag vill skratta!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack snälla! ❤️ Haha, ja det heter det tydligen. Synd. Var ju så gulligt med råkaka ?

   Svara

 • My

  |

  Men herreguuuuuud så gott!! Här ligger jag och har opererat bort halsmandlarna i torsdags. Dieten just nu är isglass och isbitar. LÄNGTAR efter salta och gräddiga maträtter<3

  Svara

  • Egoina

   |

   Vet hur du mår. Håll ut!! <3

   Svara

 • N

  |

  Jaa!! Bra inlägg. Blev hungrig.

  Svara

 • Malin

  |

  Fisk som är så gott! Kan gott ätas flera dagar i veckan, är ju viktigt att få i sig fet fisk som lax för omega 3 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Har skrämt upp mig själv med dokumentärer om metaller i fisk ?

   Svara

  • Josefin

   |

   I princip all lax vi har i vpra butiker/cafér osv är norsk odlad lax. Dessvärre är dess fettsammansättning helt skev eftersom den matas med spannmål (omega 6) istället för sin naturliga föda. Sedan är antibiotikaanvändningen stor eftersom laxarna lever såpass trångt och med sjukdomar/parasiter. Även diverse toxiner i laxens foder.
   Så dessvärre är laxen inte längre en bra källa till omega 3 🙁
   Vildfångad makrill kan vara ett bättre alternativ, eller ännu hellre, sardiner. Ju mindre fisken är, desto mindre miljögifter.
   Jag ser dagligen provsvar på bl.a tungmetaller ifrån folks blod, och ja, det är på riktigt att man behöver oroa sig för att äta fisk. (men även se över smink, deo, hårfärgkingsmedel, diverse andra livsmedel, osv) 🙁

   Svara

 • Anna

  |

  KUL INLÄGG! Mer sånt här. Gärna jämt ?

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv