Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

12 tips på festlekar & roliga fakta om midsommar

 

Har fått mängder med kommentarer från er om att ni vill ha hjälp med lekar till midsommar. Såklart ska jag hjälpa er! Förra året sammanställde jag 8 tips. Jag kopierar in dem och fyller på med lite fler. Om ni har tips på bra lekar så får ni gärna dela med er!

Det roligaste, enligt mig, är att dela upp i lag och köra flera olika deltävlingar. Det är såklart viktigt att lagen har lagnamn samt skapar en hejaremsa. Ett kul inslag på midsommar skulle kunna vara att lagen ska göra en ny version av Små grodorna eller Helan går med ny text samt ett framträdande. Såklart får man extra stilpoäng beroende på engagemangnivå. Man får passa på att ge sådana uppdrag när man själv är lekledare och slipper delta. Hehe.

 

 

Här är lite tips på vad man kan göra:

 

Tipsrunda

Förberedelse: Skriva frågor och placera ut.

Glöm att skriva ut papper, plasta in och sätta fast på träd. Numera kan man göra tipsrundor i appar! Ny teknik när den är som bäst : ))  Jag spanade runt lite och hittade tre appar som verkar bra: tipsrundan.segeoquiz och GPS quiz. Hur fungerar det här då? Jo, du skriver frågorna i appen (man kan också lägga till bilder eller t.ex. filmer från youtube), sedan går du ut med telefonen och placerar frågorna på olika ställen utomhus. För att svara på en fråga kan man befinna sig max 15 meter från frågan.

 

Spotta gelégroda

Förberedelse: Köpa gelégrodor.

Dela upp i lag och varje person får en eller flera grodor. Sedan ska man spotta den så långt man kan och nästa person ska ställa sig där grodan landade och spotta så långt den kan osv. Det lag som kommer längst vinner.

 

Norsk karaoke

Förberedelse: Låtlista och hörlurar.

Dela upp i lag. Någon har förberett med en låtlista i t.ex. telefonen. Deltagarna ska turas om att ha på sig hörlurar och ska sjunga med i låten och laget ska gissa vilken låt det är. Väldigt roligt eftersom man inte hör sig själv. Obs på att man måste sjunga, inte nynna.

 

Hemligt uppdrag

Förberedelse: Skriva uppdrag. 

Förbered hemliga uppdrag till dina gäster som de ska utföra under kvällen. Dela ut uppdragen när de kommer, eller placera på deras plats. Exempel på uppdrag: ”hitta på egna ordspråk som du använder under kvällen”, ”ställ dig upp och håll ett tal någon gång under kvällen”, ”plinga i glaset varje gång någon reser sig upp för att gå på toaletten”, ”skär köttet med taggarna åt fel håll och säg att köttet är segt”, ”torka din bordsgrannes mun med servetten”. Fantasin sätter gränserna.

 

 

Musikquiz med covers

Förberedelse: Låtlista.

Det finns massor av spellistor på Spotify med covers på kända låtar där man gjort om låten med annan musik fast samma text. Sök på ”soft covers”. Dela upp i två lag och låt lagen gissa vad det är för låt. 1 poäng för låttitel eller artist och 3 poäng för båda två. Det är så kul för man blir lurad av melodin som egentligen inte har med någonting att göra. När man kan rätt svar ska man resa sig upp och så pausas musiken och man får gissa. Gissar man fel går turen över till det andra laget. Kan man bara ett av svaren går också turen över och det andra laget har då möjlighet att också ta ett poäng.

 

Pandoras ask

Förberedelse: Papper och pennor.

Har ni sett Paradise hotel så vet ni. Men i alla fall, alla får skriva frågor på lappar (ingen ska veta vem som skrivit vad) och sedan drar man en och en fråga och låter någon svara.

 

Ballongkrig

Förberedelse: Ballonger och snöre. 

Alla binder en ballong runt ankeln med ett snöre, tanken är att ballongen ska hänga lite. Sedan ställer alla sig inom ett avgränsat område. Händerna ska vara bakom ryggen och sen ska man stampa sönder varandras ballonger. Den som har kvar sin ballong sist har vunnit.

 

Pekleken

Alla turas om att säga ett påstående som börjar med ”den här personen…”, exempelvis ”den här personen har rest mest i sitt liv”. Därefter ska alla peka på den person som de tycker stämmer bäst in på påståendet. Den som flest pekar på får exempelvis ta en straffklunk.

 

 

Äta-vissla/ Dricka upp snabbast/Blåsa upp ballonger snabbast

Förberedelse: Mat, dryck eller ballonger som gärna passar in på högtiden.

En enkel liten deltävling som är bra att fylla ut med. Den/de tävlande ska äta upp något och vissla få fort de kan, eller dricka upp något så fort de kan, eller blåsa upp ett antal ballonger så fort de kan. Snabbast vinner!

 

Vattentransport

Förberedelse: Behållare, muggar och vatten.

Lagen ska transportera vatten från en behållare till en annan behållare snabbast. Men! Det får endast ske på led, baklänges och över huvudet. Varje tävlande har en mugg och via dessa ska vattnet transporteras. Det lag som först hunnit fylla upp vald behållare vinner.

 

Gå på tidning

Förberedelse: Två tidningar till varje tävlande.

Med hjälp av två tidningar ska man förflytta sig från en punkt till en annan utan att röra golvet eller marken. Snabbast vinner. Det är inte tillåtet att använda tidningarna som skidor.

 

Flytta med sugrör

Förberedelse: Sugrör och ev. godis.

Flytta valfritt objekt från en skål till en annan med hjälp av ett sugrör. Exempelvis godis (kanske nonstop?), ärtor, eller papperstussar. Den som lyckats flytta flest på en minut vinner.

 

Bonus!

Förra året skrev jag såhär den 25 juni: ”Jag blev mycket nöjd med tipsrundan jag fixade. Ska bjuda er på frågorna i början av juni 2018 så att ni kan sno till nästa midsommar. Kanske ska tidsinställa det inlägget redan nu? Så bra framförhållning har jag i så fall inte haft i hela mitt liv”.

Mm ja. Det hände ju tyvärr inte. Inte ett tidsinställt inlägg så långt ögat kan nå. Nu är frågorna tyvärr borta. Så surt, jag som blev så nöjd med dem. Men av någon anledning printscreenade jag de fyra första. Så här kommer fyra frågor som hjälp till början på en midsommar-quiz:

 

Fråga 1.

På midsommar äter man senapssill. En typ av senap är dijonsenap. Vad skiljer dijonsenap från vanlig svensk senap?

1. Den görs på rödvinsvinäger.

X. Den görs på senapsfrö från svartsenap.

2. Ingenting. Namnet härstammar från att senapen är tillverkad i staden Dijon i Frankrike.

 

Fråga 2.

Vad är skillnaden på en majstång och en midsommarstång?

1. Ingenting.

X. En majstång har inga kransar.

2. På en majstång sitter kransarna längre ner.

 

Fråga 3.

På midsommarafton är det smart att dricka varannan vatten. Vatten har den kemiska formeln H2O. Men vilka kemiska betckningar har guld, silver, bly och järn?

1. Go, Si, B och J

X. Au, Ag, Bl och Fe

2. Au, Ag, Pb och Fe

 

Fråga 4.

Vad är sant om sången Små grodorna?

1. Melodin kommer från en fransk militärmarsch

X. Sången handlade från början om potatis

2. Sången blev hårt kritiserad av Ulla Ekman i en artikel i DN 1943

 

För att gottgöra er för frågorna ni aldrig fick har jag samlat fakta som man kan göra frågor om. Här kommer lite kul fakta om midsommar:

– När Sverige vann VM i ishockey 1957 och det var dags att sjunga nationalsången kunde inte alla spelarna texten och bestämde sig därför för att sjunga Helan går istället.

– Den kända folkvisan Uti vår hage är i själva verket en ”abortsång”. De uppräknade växterna i visan sägs framkalla abort. Detta är dock väldigt omdiskuterat och ingen vet riktigt om det är sant eller inte.

– Små grodorna betraktas som en viktig del av det svenska kulturarvet och 2003 använde den svenska ambassaden i Paris sången som en del av ett test på svensk anknytning för att få behålla sitt svenska medborgarskap.

– Flest barn blir till på midsommar. Den vanligaste födelsedagen är den 22 mars och om man räknar 9 månader bakåt hamnar man nästan exakt på midsommarveckan

– Att midsommarstången skulle vara en fallossymbol (en penis alltså) är en stor myt. Teorin dök upp först mot 1800-talets slut när samhället präglades prydhet (på den nivån att vissa satte kjolar på stolsbenen för att de såg nakna ut…).

– Ordet majstång kommer inte från månaden maj, utan för att man ”majade” stången, alltså smyckade den med löv.

– Förr i tiden sparade man kransen till att det var dags att bada på julen. Man hade sin midsommarkrans i sitt årliga julbad för att man trodde att de torkade blommorna skulle ge kraft att hålla ut resten av vintern.

 

GLAD MIDSOMMAR NU!!

 

 

102 gillar

Kommentarer (13)

  • Conny

    |

    Du har efterfrågat aktiviteter på midsommar. Jag tänkte man kunde ta en hyfsat lång stång och klä den med lite löv eller så. Sedan skulle man också kunna ha en tvärslå på så att det såg ut som ett kors. Fast det vill man ju kanske inte, så då fick man ha några ringar på varje sida så att man inte skulle tro att det är en symbol för död eller så. Sedan ställer man den rakt upp. Ja, då är det väl bara att dansa och stoja runt och kring den så blir det nog väldigt kul. Bara en tanke…

    Svara

    • Egoina

      |

      ??

      Svara

  • Karin

    |

    Så bra tips, tack!! /En som också är lekledare

    Svara

  • Ronja

    |

    Tips på fördrink är Hugo! ( med prosecco och fläder) Såå god och fräsch 🙂

    Svara

  • Ellen

    |

    Tusen tack för alla lektips 🙂

    Svara

  • Nadja

    |

    Alltså… SNÄÄÄLLA, BJUD MIG NÄR DU SKA HA FEST!
    Hade jag haft dig som kompis så hade jag varit den lyckligaste, jag älskar att leka på fester haha ?
    Tack för alla tips!

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha <3

      Svara

  • Frida

    |

    Vilken perfekt lista?! Kommer från och med nu invänta en sån här inför varje storhelg!
    (att bada med kransen till jul dock, sitta där i vattnet med en massa döda blommor från sommaren.. Känns deppigt?)

    Svara

    • Egoina

      |

      Tack <3 Haha eller hur! Men jag reagerar mest på att man badade så himla sällan? "Det årliga julbadet"....mmm...mysigt.

      Svara

  • Bella

    |

    Vilken lek-master du är?!!!

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha tackar 😉

      Svara

  • Aldona

    |

    Tack för superbra tips! ???

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv