Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Får du handla på Systemet men inte din kompis?

wpp disabler
Artikeln är ett annonssamarbete med Systembolaget

Du som fyllt 20 får kanske frågan från dina yngre vänner och syskon om du snälla rara kan köpa ut?”- För du vill väl inte att jag ska behöva köpa smuggelsprit?” Och så står du där och vill inte känna dig taskig.

Ja, det kan kännas riktigt jobbigt att säga nej, och tankarna kommer kanske på vad ditt syskon eller kompis har som plan B om du säger nej? Men faktum är att 6 av 10 minderåriga låter bli att dricka alkohol om de inte får tag på den från någon de känner.

Säg nej på ett schysst sätt

Allt handlar inte om ordet ”nej”, utan även tonläge, kroppsspråk och ansiktsuttryck hjälper till att forma budskapet. Ett negativt besked behöver alltså inte uppfattas som negativt, så länge det framförs på rätt sätt – säg det med omtanke.

• Använd kärleksargumentet

Säg nej av omtanke – något allvarligt skulle kunna hända om du har köpt ut.

• Kör psykologstilen

Lyssna och resonera kring drickande och droger. Vänd på frågan – hur skulle hen ha gjort i en omvänd situation?

• Dra föräldrakortet

Säg att dina/era föräldrar skulle bli besvikna och förbannade på dig och om du köpte ut.

• Säg att du inte vill bryta mot lagen

Ni vet nog båda två att langning är olagligt och straffbart. Det är ett bra skäl att inte köpa ut.

Vad spelar det för roll om man köper ut?

Det finns oändligt många skäl till varför man inte ska langa. Men framför allt så är alkohol skadligt och unga hjärnor löper större risk att skadas av alkohol än äldre hjärnor, eftersom hjärnan utvecklas upp till 25 års ålder. Dessutom minskar risken för ett framtida beroende för varje år som alkoholdebuten skjuts upp.

Men om den man köper ut till är myndig?

Nix, det är olagligt att köpa ut alkohol även om personen har fyllt 18 år. Lagen säger att langning är att på något sätt överlåta alkoholhaltiga drycker såsom starksprit, vin och öl till en person som ej ännu fyllt 20 år. Man får inte heller ge bort alkoholen som present och det spelar ingen roll hur lite det än det handlar om, eller var den är införskaffad.

Vadå, varför är det olika åldersgränser på Systembolaget och på krogen?
Artikeln är ett annonssamarbete med Systembolaget
44 gillar

Taggar:

Kommentarer (2)

 • K

  |

  Jag tycker att det är en helt annan grej att köpa åt småsyskon eller att köpa åt en kompis. Tänk scenariot med en kompis som är av samma årskull men fyller år i december, tycker verkligen inte det är någon fara om jag då köper några öl åt kompisen samtidigt som jag köper åt mig själv inför en gemensam fest vi ska gå tillsammans på. Dessutom delar man ofta kanske på vinflaskor etc, ska man då exkludera sin kompis som inte fyllt än?? Tycker det viktigaste är att lära sig att dricka med måtta oavsett om man är 20 eller 55 och det lär man sig inte genom att riksdagen har bestämt att sätta åldersgräns.

  Svara

 • Jens

  |

  Håller fullständigt med dig. Åk till Budapest där dricks det överallt och inte ett tjafs eller högljudda personer som skall överrösta eller talar någon annan tillrätta. Det är nog mer Sveriges personlighets produkter av icke äkthet som är problemet vid förtäring av alkoholhaltiga drycker.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv