Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Är det farligt att äta laktosfritt om man inte är känslig mot laktos?

I annonssamarbete med Skånemejerier

 

Förra veckan var jag på besök på Skånemejeriers kontor! Först blev jag lurad av taxichauffören (han tog några hundralappar mer än vad han skulle tydligen…) som dessutom körde mig till fel ställe. Men till slut kom jag fram! Kul med utmaningar osv.

 

 

Jag fick träffa Emilia som är dietist för att lära mig mer om laktos och laktosfritt. Och för att ställa era frågor såklart! Till att börja med kan jag berätta för den som inte vet att laktos är mjölksocker. Laktos bryts ner av laktas som är ett enzym vi har i tarmslemhinnan. Anledningen till att vissa är känsliga för laktos är alltså förmågan att bryta ner det. Vissa producerar lite laktas och kan äta lite mejeriprodukter, medan andra producerar mer och är mindre känsliga. Det kan också gå i perioder. Ibland kan tarmen hantera det och ibland inte. Man kan ha en känslig mage i några månader, men det betyder inte att den alltid kommer vara det. Vår förmåga att bryta ner laktos byggs upp igen.

Exempelvis berättade Emilia att om man levt ohälsosamt en stund, druckit mycket alkohol eller varit utomlands och blivit utsatt för bakterier som magen inte är van vid, så kan vår förmåga att bryta ner laktos försämras tillfälligt. Så om magen är ur balans kan det vara bra att välja laktosfritt tills den har återhämtat sig igen. Det gäller också de med IBS. Eftersom en känslig mage redan har så mycket att jobba med kan man lika gärna utesluta laktos även om man inte är intolerant.

 

 

Finns det någon nackdel för en människa som tål laktos att dricka och äta laktosfria mejeriprodukter? Jag har hört att laktosfritt gör så att man blir mer känslig mot laktos och orsakar att man blir laktosintolerant?

– Emilia svarade att det finns två läger i denna fråga. Vissa forskare menar att om du har en tarm som fungerar bra så producerar du laktas som bryter ner laktos. Så är det bara. Medan andra forskare menar att man gör sig själv en otjänst och sakta förlorar förmågan att bryta ner laktos. Det finns inget säkert svar här. Hur som helst hälsar Emilia att det absolut inte är farligt att dricka laktosfritt om du inte är laktosintolerant. Om man vill se till att kroppen bryter ner laktos med jämna mellanrum kan man så till att få i sig det då och då. Men det betyder inte att man behöver undvika laktosfritt. Det gör alltså absolut ingenting om du t.ex. dricker laktosfri mjölk för att din sambo är känslig. Det finns ju så många andra källor!

 

Varför är laktosfri mjölk dyrare? 

– Det är för att processen är mer komplicerad och för att det är en mindre marknad.

 

Jag undrar vad dietisten tycker om laktosfritt och FODMAP? Har läst att laktosfritt är ”grönt” och undrar varför?

– Emilia hälsar att FODMAP är den kosthållningen hon själv jobbar med när en kund har IBS. Om du har en känslig tarm kan du ha svårt att bryta ner laktos och därför är det grönt.

 

Hur kommer det sig att laktosfritt har längre hållbarhet?

– Både vanlig mjölk och laktosfri mjölk är lågpastöriserad, men den laktosfria är lite mer pastöriserad vilket gör att den har längre hållbarhet. Det finns även vanlig mjölk som är pastöriserad vid högre temperatur och har längre hållbarhet.

 

 

Det skulle vara intressant att höra dietistens teori om varför vi i Sverige konsumerar så mycket laktosfria produkter, när vi är ett av de länder som har lägst andel laktosintoleranta i världen?

– I Sverige har vi en kultur där vi dricker mycket mjölk och äter mycket mejeriprodukter. Det är alltså en större målgrupp samt marknad än i andra länder. Då laktosfritt smakar likadant väljer många det alternativet för att kunna inkludera alla. Om en person i ett hushåll är känslig äter och dricker hela familjen laktosfritt och om man ska ha en middagsbjudning kanske man väljer laktosfritt för att alla ska kunna äta.

 

Vilken ost är ”naturligt laktosfri”?

– All hårdost är laktosfri!

 

Vad är skillnaden på mjölkallergi och laktosintolerans?

– Om du är mjölkproteinallergiker är det farligt att få i sig mjölkprotein eftersom du bryter ner ditt immunförsvar. Det är däremot inte farligt att få i sig laktos om man är känslig. Det kan vara väldigt obehagligt, men det är inte farligt.

 

Jag antar att grädden innehåller karragenan? Finns det möjlighet att utveckla produkterna så att de blir karragenanfria?

– För den som inte vet (jag själv hade ingen aning) är karragenan ett förtjockningsmedel. Det är en rödalg och om man kollar upp det på Livsmedelsverket finns det inga kända hälsorisker. Anledningen till att karragenan tillsätts (0,022g/100g grädde) är för att grädden som produkt får en såkallad ”gräddsättning”, det vill säga att den tjocknar efter några dagar. Det innebär att den tjockare gräddråvaran flyter upp till ytan och lämnar tunnare mjölkråvara i botten. Gräddsättningen kan förstöra vispgräddens vispbarhet och därför behövs karragenan. Emilia tipsar om att matlagningsgrädde inte innehåller karragenan. Den är tyvärr inte vispbar, men går ju fint att ha i matlagning i alla fall.

 

Varför har inte grädden en fetthalt på 40%?

– 36% fetthalt har varit en slags standard eftersom det var den fetthalt som användes, lanserades och efterfrågades både för den laktosfria och den vanliga grädden.

 

 

Varför kan det ibland skilja sig i konsistensen mellan laktosfria och icke-laktosfria produkter?

– Det ska inte vara någon skillnad. Det kan bero på olika fetthalter eller kan vara säsongsbetonat (korna äter t.ex. mer gräs på sommaren och får i sig mer omega 3). Det ska dock inte vara någon skillnad på laktosfri och vanlig.

 

Varför är det ingen smakskillnad? Sjukt bra ju, men förstår inte hur det kan smaka prick likadant?

– Enstaka personer kan faktiskt känna en liten skillnad. Men det beror snarare på att den ena har längre hållbarhet och är en aning mer pastöriserad. Om man jämför exempelvis sötman i vanlig mjölk och laktosfri är den samma och det beror på att man spjälkar laktosen till glukos och galaktos. Det gör egentligen produkten sötare, men för att motverka det reduceras först laktoshalten från 5% till 3%. Då blir det samma sötma som i vanlig mjölk, men med en halt av sockerarter på 3%.

 

Såja!

 

Det var alla frågor och dagens laktoslektion! Jag måste säga att jag lärde mig en hel del! Var inte alls beredd på att det skulle vara så intressant dessutom? Eller det kanske bara är jag. Haha. Hur som helst – tusen tack för alla frågor. Hoppas ni är nöjda med era svar. Nu vet vi allt vi behöver veta om laktos!

 

71 gillar

Kommentarer (11)

  • Hanna

    |

    Det dumma med den där algen som fungerar som förtjockningsmedel är att det finns många som är allergiska mot den :/ Så laktoskänsliga + algkänsliga kan inte äta samma vispgrädde. Typiskt!

    Svara

  • Robert

    |

    Spännande läsning! Jag tar laktostabletter varje dag. Lite ”intressant” att även det hänger ihop med tarmen precis som en del andra matkänsligheter. 😛

    Svara

  • Kattis

    |

    ”Vissa forskare menar att om du har en tarm som fungerar bra så producerar du laktas som bryter ner laktos. Så är det bara.” Samtidigt i andra delar av världen: typ alla vuxna människor är laktosintoleranta. Sjukt att det typ bara är i Norden vi har tarmar som ”fungerar bra”.. 😛

    Svara

    • Egoina

      |

      Vi pratade om det också. Det är en mutation vi fått här i Norden för att vi skulle kunna dricka mjölk. Men det stämmer att de flesta inte har den förmågan i stora delar av världen 🙂

      Svara

      • Kattis

        |

        Jo, jag vet det. Man tror att det har med bristen på sol att göra bland annat. Men det var formuleringen om att om man har en tarm som fungerar bra så kan man bryta ned laktos, ”så är det bara”, som var rolig. Det innebär ju att den absoluta majoriteten av alla vuxna människor världen över INTE har en tarm som fungerar bra..

        Svara

        • Egoina

          |

          Haha, det har du rätt i. Dumt uttryckt av mig! Så är det förstås inte.

          Svara

  • Sabina

    |

    Jag lärde mig massor 😀 för mig visar inga tester att jag är laktosallergiker, men jag kan verkligen inte äta det! Men nu fick jag ju veta att det har med min IBS att göra!

    Svara

  • Frida

    |

    Tusan, skulle frågat om man kan bli känslig mot laktos av p-piller. Hade inga problem med laktos som ung (ok är bara 23 nu men ändå) men när jag började med p-piller som femtonåring så gick det helt plötsligt inte längre att få i sig det utan magont ? Skulle varit kul att få veta om det kan bli så!

    Svara

  • Elin

    |

    Det är visst skillnad på konsistensen på produkter med laktos och de laktosfria! Åtminstone creme fraiche och gräddfil, där den laktosfria är mycket fastare!

    Svara

  • Milla

    |

    Förstår dock fortfarande inte argumentet med karragenan.. varför gör inget företag laktosfri 40% grädde? Vanlig grädde på 40% är vispbar och utan karragenan. Men det här med att kunderna efterfrågar 36% är ju skitsnack, det är ju för att det inte finns något annat val! Tror de flesta skulle välja den mest naturliga varianten om det fanns. Och att det inte finns några hälsorisker? Hm nä men det är ju konstaterat att det är irriterande för mag-och tarmkanalen. Fick alltid ont i magen när jag drack kaffe med laktosfri grädde och trodde det var pga kaffet, men när jag gick över till vanlig grädde slutade det.. Denna debatt har ju pågått några år och finns t o m namninsamling på nätet 😀

    Svara

  • Ida

    |

    Men va, trodde ALLA kände skillnad på laktosfri och vanlig mjölk, jag tycker den laktosfria smakar så sjukt sött!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv