Laktosfri citronmousse med filmjölk, vit choklad & pistagenötter

I samarbete med Skånemejerier

 

Jag har aldrig varit känslig för laktos och därför har jag aldrig köpt laktosfria produkter. Jag vet inte ens om jag någonsin druckit laktosfri mjölk? Inte medvetet åtminstone. I ärlighetens namn har jag trott att laktosfria produkter smakar annorlunda. Den myten kunde jag verkligen slå hål på när jag fick Skånemejeriers nya laktosfria serie hemskickad. Det smakade precis likadant! Dessutom har laktosfria produkter längre hållbarhet vilket är big win för mig som inte konsumerar stora mängder mejeriprodukter varje vecka.

 

Här är en del av den laktosfria serien. Men det finns hur många produkter som helst! -> Kika in hela sortimentet HÄR.

Jag tycker att det är extra kul med detta samarbete eftersom att jag, såklart, i egenskap av att vara skåning, alltid väljer just Skånemejerier när jag ska köpa mejeriprodukter. Jag minns en gång för några år sedan när en matvaruaffär jag brukade handla i slutade ta in Skånemejerier och folk blev så upprörda att de slutade handla där (inklusive jag själv) och affären sedan var tvungen att börja sälja det igen. Haha : ))

 

Men jaha. Vad skulle jag göra med alla produkter då? Jag blev genast nyfiken på den här. Laktosfri filmjölk med citronsmak. Jag har aldrig riktigt gillat vanlig fil, men blev nyfiken och smakade. Denna var ju supergod! Så den bestämde jag mig för att göra något kul med. Btw måste det vara första gången jag (eller någon överhuvudtaget???) tar en selfie med ett filmjölkspaket.

 

Tillsammans med laktosfri grädde fixade jag ihop en citronmousse med vit choklad och pistagenötter. Det blev så himla lyckat!

 

Ingredienser:

3 dl laktosfri vispgrädde

3 dl laktosfri citronfil

200 gram laktosfri vit choklad

2 citroner (jag använde 1 stor)

Rostade & saltade pistagenötter

Cirka 10 digestivekex

2 gelatinblad

 

Börja med att krossa digestivekex och lägg i botten av serveringsskålarna.

 

 

Gör sedan såhär: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Vispa grädden. Riv skalet från citronerna. Smält chokladen och låt svalna något. Krama ur och blanda i gelatinbladen och rör runt till bladen har smält och smeten är slät. Häll i filmjölk, citronzest (spara lite till garnering) och saften från citronerna. Rör sedan ner grädden försiktigt och häll smeten i serveringsskålarna.

 

Låt stå kallt till moussen har stelnat. Garnera med hackade pistagenötter och citronzest.

 

Och ät! Det blev så gott tycker jag! Citronfilen gav precis rätt syrlighet. Dessutom är jag så sjukt nöjd med att jag för första gången i mitt liv lyckats freestyla något i kategori dessert som faktiskt blev lyckat. Heja mig!

 

Förresten! Nästa vecka ska jag träffa Skånemejeriers dietist Emilia för att prata om allt som rör laktos och laktosfritt. Det ska bli spännande! Ni får gärna hjälpa mig att ställa frågor. Vad undrar ni om laktos och laktosfritt? Vad är laktos? Varför är vissa känsliga för det? Hur kan en produkt vara laktosfri? Inga frågor är för dumma. Låt oss bli laktos-experter!

 

Du hittar Skånemejeriers laktosfria serie i alla Icabutiker i hela Sverige. Allt finns i butik redan nu!

 

69 gillar

Comments (83)

 • Iz

  |

  Hej Regina! Ville bara uppmärksamma att din reklambanner du har längst upp i inlägget inte hänger med när man läser inlägget på bloglovin. Trodde först du missat att markera och tyckte det var märkligt då du är så noga med det annars. Men den syns ju i den vanliga webbläsaren, bara inte på bloglovin! Kanske kan vara värt att kolla upp.
  Kram

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack! Ska kika på det 🙂

   Reply

 • Sara

  |

  Synd bara att grädden inte har en fetthalt på 40%. Antar att den innehåller karragenan?

  Reply

  • Malin

   |

   Är så besviken på att det inte går att hitta laktosfri vispgrädde utan karragenan. (Är allergisk.) Älskar skånemejeriers produkter så höll tummarna nu. Vill ju ha tååårta!

   Reply

  • Bella

   |

   Är också känslig mot karragenan (E407).. Nu bor jag visserligen i den norra landsänden och köper Norrmejeriers produkter (ser väldigt sällan produkter från Skånemejerier hos oss), men har inte kunnat finna karragenanfritt alternativ hos någon av de stora mjölkproduktaktörerna. Om företagen nu måste envisas med stabiliseringsmedel så kan de väl hitta något bättre alternativ? Är ju fler än bara jag som reagerar på detta tillsatsämne.

   Kanske något du kan ta upp, Regina? Hör efter och se om det finns möjlighet till att utveckla produkterna så det blir karragenanfria? Norrmejeriers laktosfria grädde innehåller karragenan (Arla och Skånemejeriers likaså), värt att notera är att de ej är ”fullfeta”/40%, oftast har de en fetthalt på omkring 36%. Vanlig, icke-LF grädde, innehåller 40% fett och är fri från karragenan. Karragenan ska visst underlätta vispning – men varför kan man inte ha en LF grädde som är på 40%? Då borde den väl kunna göras utan stabiliseringsmedel, eller?

   Reply

 • Delia

  |

  Kul! Min fråga är varför laktosfritt är dyrare? På en liter mjölk skiljer det 6 kr här I Örebro, blir en del i längden…
  Sen undrar jag också vad dietisten tycker om laktosfritt och FODMAP? Har läst att laktosfritt är “grönt” och undrar typ varför det är det haha 🙂 kram!

  Reply

  • ab

   |

   Det kostar mer på grund av extra steg i produktion (filtrering av laktos, tillsats av enzymet laktas för att spjälka kvarvarande laktos) och troligen pga mindre mängder.

   Laktos är D:et, disaccharides, i FODMAP. Vet man att ens mage inte mår bra av laktos så kan man välja laktosfritt.

   Reply

 • Elin

  |

  Vilka fina bilder, det är ju som taget från vilket matblogg som helst! Jag har en fråga! Finns det någon nackdel för en människa som tål laktos att dricka laktosfria mejeriprodukter?

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack snälla 🙂

   Reply

  • maria

   |

   Hej! Jag undrar detsamma. Har hört att det inte är bra att dricka/äta laktosfritt om man ej är allergisk. Sanning eller myt?

   Reply

   • Emma

    |

    Undrar också det! Jag har hört att genom att dricka laktosfritt om man ej är allergisk blir man mer känslig mot laktos, alltså att man själv orsakar så att man blir laktosintolerant. Måste få svar på detta!! =)

    Reply

   • Emma2

    |

    Är ganska säker på att det har att göra med kroppens produktion av enzymet som bryter ner laktos, laktas. Har man ingen användning för det (genom att bara äta laktosfria produkter) nedreglerar kroppen tillverkningen av laktas och man har alltså inget/mkt mindre enzym att börja bryta ner laktos när man börjar äta det igen. För att det ska ske krävs dock att man utesluter laktos under en ganska lång period, inte bara att man äter laktosfritt nån gång ibland. Tror att en del dessutom kan få igång sin laktasproduktion igen men är inte helt 100 på hur det funkar när man “gjort sig själv laktosintolerant”

    Reply

 • Laktosexperten

  |

  Halloj Egoina!
  Vill bara skriva och säga att choklad innehåller laktos, till och med mer (!!) laktos än mjölk, grädde och liknande. Detta vet jag gäller mjölkchoklad men skulle tro att det gäller samma med vitchoklad. Tänkte bara så dina läsare är medvetna, om någon nu skulle vilja göra detta till en laktosintolerant som mig själv. Köp laktosfri choklad!! Annars är inte moussen laktosfri 🙂
  Kramar <3

  Reply

  • Egoina

   |

   Ojdå! Tack så mycket! Ändrar i receptet 🙂

   Reply

 • ab

  |

  Märkligt det där med valet av mejeriprodukter för jag tänker nästan varje gång på om jag ska köpa den billigaste eller stödköpa från de mindre företagen och om jag genom att välja ett märke stödjer finska bönder i stället för svenska (vet inte ens om det är så) men jag tänker inte så när det gäller andra livsmedel och jag konsumerar bara en liter laktosfri mjölkdryck varje eller varannan vecka.

  Reply

 • Robert

  |

  Så smarrigt! 😉

  Reply

 • L

  |

  Ingen som inte är laktosintolerant ska köpa det i affären.

  Reply

  • Kattis

   |

   Varför inte?

   Reply

   • L

    |

    För att laktosintolerans är väldigt jobbigt och personer som inte lider av det ska inte äta det bara för att det är gott eller för att gå på någon diet – samma sak gäller gluten.

    Reply

    • Angelique

     |

     På vilket sätt skadar det oss intoleranta att andra personer äter av det?

     Reply

     • L

      |

      Produkterna tar slut snabbare. Prata med de som jobbar i affärerna så får du se.

    • Jenkan

     |

     Det är väl ändå bra att det köps mycket laktosfritt? Det visar ju på en ökad efterfrågan och fler produkter blir då laktosfria = fler produkter för intoleranta = mindre jobbigt!

     Reply

    • ab

     |

     Celiaki/”glutenintolerans” är en allergi som gör att tarmludden skadas och kan leda till järn- och vitaminbrist pga försämrad absorption. Det kan ta ett år för tarmludden att läka och den skadas så snart de får i sig gluten. Risken med att icke-allergiker går runt och kräver glutenfria produkter t.ex. på bjudningar är att folk får för sig att det bara är trams (“alla har plötsligt blivit ‘glutenallergiker'”) och därmed inte aktar för sig att dosera en allergiker med gluten.

     Laktosintolerans beror på avsaknad/brist på enzymet laktas.

     Att folk köper glutenfria- och laktosfriaprodukter i livsmedelsbutiker gynnar väl snarare glutenallergiker och laktosintoleranta genom att öka efterfrågan.

     Reply

 • Emma

  |

  Vilket fint och genomarbetat inlägg 😊 lite skillnad mot många andra influencers…

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack vad kul att du tycker det! 🙂

   Reply

 • Tussilago

  |

  Åh vilket bra samarbete 😀
  Äter mestadels laktosfritt då min mage inte gillar det ^_^

  Reply

 • Anna

  |

  Ändå konstigt att du har pratat mycket om hur dåligt det är med kött och mejeriprodukter, särskilt efter att ha sett what the health. Jättesynd att du inte istället gör ett samarbete med ett företag som gör mjölkfria produkter!

  Annars, man tål inte laktos eftersom det inte är meningen att vi ska tåla dem, eftersom det inte är meningen att vi ska dricka mjölk. Om du ska göra ett sånthär samarbete, vore det ändå schysst att skriva alla bieffekter som man får av mjölkprodukter och hur dåligt det är för hälsan, än att bara promota dåliga produkter pga pengar…

  Reply

  • Egoina

   |

   Jag tycker det är vettigt att skära ner på köttkonsumtionen och göra saker med måtta, men jag har aldrig slutat äta varken kött eller mejeriprodukter. Jag äter mejeriprodukter och köper ofta just Skånemejerier och därför ville jag gärna göra detta samarbete. Men alla bestämmer själv vad de vill äta/dricka och inte. Kram!

   Reply

   • Alice

    |

    Grejen är den att det känns väldigt ogenuint när du pratar tex om att sluta använda smink testat på djur, för att sedan ha ett samarbete med Skåne mejeri som är fruktansvärt för kalvar.
    Alla gör som dom vill sure, men detta är ju inte ett steg till att dra ner på mejeriprodukter direkt, det är ju att slänga mejeriprodukter i vårt ansikte för att få oss att köpa mera.

    Reply

  • Malin

   |

   Håller med, och tycker inte riktigt det är okej med ett sånt här samarbete. Ingen skulle ju liksom göra reklam för valpfarmar eller att åka till Kina, gå på hundätarfestival och äta hund. Det är ingen skillnad, djur som djur och djurplågeri som djurplågeri.
   Okej om du vill äta mjölkprodukter, men tjäna inte pengar på att förespråka djurplågeri och ohälsa.

   Reply

  • Caroline

   |

   Jag tycker ändå att det här är ett vettigt samarbete med tanke på hur mycket dumt man får se i andra bloggar? Laktosintolerans finns det inte mycket kunskap om i många länder och det är väl bara bra om folk får svar på sina frågor?

   Reply

   • Malin

    |

    Vilka samarbeten tycker du är dummare än något som förespråkar att man ska köpa en produkt som innebär både oerhört lidande för djur samt är dåligt för våran stackars planet? Speciellt när det finns så HIMLA många bra produkter som är både cruelty free samt naturligt laktosfria pga fria från kobröstmjölk! 😉

    Reply

    • Caroline

     |

     Tänkte faktiskt mest nu på att få svar på sina frågor om laktosintolerans som det finns så mycket okunskap om, uttryckte mig kanske lite fel där:)

     Reply

    • MrJenize

     |

     Vilken tur då att det finns personer som dig som är HELT perfekta! Regina har ju gång på gång påstått att hon är perfekt, så vilken tur att folk som dig kan trycka till henne!

     OBS. Ironisk. Är så jävla trött på allt gnäll. Damn if you do, damn if you don’t.

     Reply

     • Anna

      |

      Ingen har väl sagt att Regina måste vara perfekt. Men JAG är trött på djurplågeri, men det får man alltså inte säga, kommentera, diskutera eller ge konstruktiv kritik om?! Damn if you, damn if you dont

 • Elin

  |

  Hållbarheten gäller ju dock bara oöppnad förpackning, många som inte tänker på det. Hehe 🙂

  Reply

 • Kattis

  |

  Bilderna är skitsnygga och det var kul med ett lite annorlunda recept! Dock blir det lite konstigt för mig med ett samarbete om laktosfritt som börjar med att du inte är känslig för laktos och aldrig har druckit det. Räddas väl upp lite med hållbarhetsargumentet men.. ja, jag vet inte. Känns inte helt genuint, typ som när du gjorde reklam för barnkläder.. eller fast det här är kanske inte riktigt lika “illa” men jag får lite samma känsla.

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack 🙂 Förstår din poäng, men jag tyckte att Skånemejeriets laktosfria serie var en bra matchning med min målgrupp. Det är sant att jag själv inte är laktosintolerant, men jag gillar Skånemejeriet som varumärke och är en trogen kund. Poängen var också lite att de vill spräcka myten om att laktosfria produkter inte smakar likadant vanliga och då var jag ju perfekt eftersom jag ju trott det. Haha. Du har rätt till din åsikt, men håller inte med om att det inte är genuint. Kram!

   Reply

 • Sara

  |

  Ehh… Du tycker inte kalven ska ha sin mjölk? Det här är hemskt. Det är 2018,varför göra reklam för produkter som fås via tortyr? Människor ska inte dricka komjölk, herregud. 🙈

  Reply

  • Jensan

   |

   Låt kvinnan göra vad hon vill med sin kropp. Vad är ditt problem? Sluta upp med ditt moral predikade. Vill du sätta en standard gör då det för dig själv dra inte in alla andra i ditt skitsnack.

   Reply

   • Sara

    |

    Haha okej fine hon får naturligtvis göra som hon själv vill men ganska tråkigt att göra reklam för djurindustrin. Handlar nu inte om vad hon stoppar i sig utan att kalvarna som borde få sin modersmjölk och inte bli såld till människor. Jag gillar det helt enkelt inte överhuvudtaget men tack jo, jag kanske uttryckte min åsikt lite otrevligt. Men det blir väl ingen förändring i världen om ingen säger nåt? Tänker jag.

    Reply

   • MrJenize

    |

    WORD Jensan. Finns hur mycket folk som helst som inte bryr sig ett piss om något, men klart man ska in & gnälla på de som faktiskt försöker göra skillnad.

    Reply

 • Sara

  |

  Finns ju en anledning till att vissa inte tål laktos, mjölken är till för att föda upp en KALV, inte en människa o verkligen inte en VUXEN människa. Sorry om jag är dum i huvudet men jag förstår inte.

  Reply

 • Carro Blomqvist

  |

  Åh vilket snyggt inlägg. Jag är laktosintollerant och tycker att de här inlägget va SÅ BRA, tycker iofs alltid dina inlägg är bra men brukar tycka samarbeten på bloggar är sjukt tråkiga, men detta va jättefint och roligt. Jag måste testa citronfilen faktiskt… hoppas den finns där jag bor, bor i lilla Skillingaryd i Småland å här fanns fan inte ens häftstift på affären när jag letade i dagarna haha…

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack snälla! 🙂 Haha, hoppas du hittar!

   Reply

   • Carro Blomqvist

    |

    Nu måste jag bara berätta haha … gick med hoppet i högsta hugg till ica, nej ingen yoghurt. Gick till hemköp, nej ingen yoghurt där heller… fanns dock nån citron med laktos så nej… köpte nån lakris-citron-kvarg laktosfri istället och gick hem besviken haha… men i den större staden Jönköping finns den garanterat… de tar bara en timme dit, typ… haha..

    Reply

    • Egoina

     |

     Haha åh men så segt! Lakris-citron lät dock jättegott 🙂

     Reply

     • Sara

      |

      NEJ! Jag köpte en åländsk lakritsfil en gång. Lät ju så fruktansvärt gott. Men det var sötlakrits. SÖTLAKRITS?! Trodde jag kunde lita på ålänningarna men tydligen inte.

 • Emma

  |

  Hej!

  Vilket roligt samarbete! Jag bor utomlands men är född & uppvuxen i Skåne. Här där jag bor (München) dricker jag aldrig mjölk för den smakar inte alls så gott. Saknar verkligen Skånemejerier & deras mjölk & andra mejeriprodukter! Nu längtar jag hem till Skåne haha!

  Kram!

  Reply

  • Hanna

   |

   Har bott i München i jättemånga år (flyttade ut på landsbygden förra året). Tycker inte alls att mjölken smakar dåligt (prova den från Berchtesgadener Land). Fast jag tar den bara i kaffet, har svårt för mjölk som dryck för släcka törsten. Tyvärr så är det här dåligt med alternativ till mejeriprodukter, skulle älska att kunna köpa iMat och iHavre osv här

   Reply

 • Isabelle

  |

  Så roligt inlägg!! Är själv laktosintolerant men fick diagnosen först vid 22 års ålder.

  En fråga jag har: varför kan det ibland skilja sig i konsistensen mellan laktosfria/icke-laktosfria produkter?

  Varför är det ingen smakskillnad? Sjukt bra ju men förstår inte hur det kan smaka prick likadant!!

  KAN DE SNÄLLA GÖRA LAKTOSFRI KESELLA?!?! Inget märke i Sverige tillverkar det så jag har fått ge upp det… Samma sak med smetana… :(((

  Reply

  • Kattis

   |

   Kesella och kvarg är samma sak. Laktosfri kvarg finns hos både Lindahls, arla och Valio. Eller menar du att det ska tillverkas i Sverige (som jag insåg nu att du faktiskt skriver) och inte bara säljas här? Isåfall har du kanske rätt, där har jag inte koll 🙂

   Reply

 • Malin

  |

  Det där med smaken var ett konstigt argument…är man laktosintolerant har man ju ändå inget val och är man inte laktosintolerant är det onödigt att köpa laktosfritt. Finns ju också t ex mjölk med lång hållbarhet som inte är laktosfri.

  Reply

  • J

   |

   Jag tyckte det var relevant att nämna smaken faktiskt. Tänker att om man till exempel har en partner/barn/annan i familjen som är laktosintolerant brukar det bli så att alla i familjen äter samma produkter, och då kan det ju vara bra att veta att smaken är likadan ändå 🙂

   Reply

 • Antonia

  |

  Jag har två frågor 🙂 Hur kommer det sig att laktosfritt har längre hållbarhet? Och är det dåligt på något sätt för en som tål laktos att äta/dricka laktosfritt? Jag har hört en gång att man kan bli laktosintolerant om man dricker laktosfritt och sedan börjar dricka med laktos i.

  Reply

  • Sara

   |

   Antagligen för att produkten är högpasöriserad istället för lågpastöriserad. Uppvärmd till högre temperatur = tar bort fler bakterier som kan göra produkten härsken

   Reply

   • Sara

    |

    Fast mjölk med laktos från de stora mejerierna är också högpastöriserad (om man inte köper från ett gårdsmejeri).

    Reply

 • Johanna

  |

  Hejsan! Skulle vara intressant att höra dietistens teori om varför vi i Sverige konsumerar så mycket laktosfria produkter, när vi är ett av de länder som har lägst andel laktosintoleranta i världen. Läste om det för ett par veckor sen och är genuint nyfiken på vad svaret skulle kunna vara 🙂

  Reply

  • Emma2

   |

   Tror att en del av förklaringen är att mjölkprodukter är ganska djupt rotade i nordisk kultur, tex. är det få andra länder där man dricker ett glas mjölk till maten eller liknande. Hos svenska laktosintoleranta finns alltså en ökad efterfrågan på just laktosfria produkter för att mjölkprodukter ingår i vår vardag, till skillnad från många asiatiska länder där majoriteten är laktosintoleranta och man knappt använder mjölkprodukter alls. Men tycker också det vore intressant att höra dietistens svar!

   Reply

 • Tvek

  |

  Och just like that var den “livsomvälvande” dokumentären om djurindustrin bortglömd.

  Reply

 • Maria

  |

  Hej! Orelaterat till inlägget men skulle inte du kunna berätta lite hur det var när du övningskörde, hur det är nu osv. Vet att du ju haft lite ångest över bilkörning. Jag håller på för fullt att övningsköra och ska köra upp i juni, men känner ibland bara att DET GÅR INTE. Hur ska jag nånsin klara att hålla koll i speglarna, blinka i rätt stund och även ha koll på skyltarna. Hur klarar man det? Faller det bara på plats en dag?

  Reply

 • Anna

  |

  Du kanske inte godkänner mina kommentarer?
  Det jag skrev var iaf att det inte känns genuint att du tycker det är bra att skära ner på kött och mjölkprodukter, för att sedan kränga Skånes mejeri i vårt ansikte för att få oss att köpa mera. Alla får göra som de vill, men om du ändå tycker att man ska skära ner på det, varför då ha detta samarbete?

  Reply

  • Egoina

   |

   Jag tycker inte att det är bra att äta chips dygnet runt heller, men skulle gärna göra ett samarbete med ett chipsmärke. Jag äter ju och tycker om chips liksom. Samma sak med mejeriprodukter. Sen förstår jag att det finns en annan aspekt i det hela. Men jag är ju inte perfekt, jag skriver om mitt liv och mina val och jag äter ju mejeriprodukter (och kött). Jag är inte vegan.

   Jag tänkte såhär: Jag själv konsumerar mejeriprodukter och köper alltid Skånemejerier. Är med andra ord en trogen kund och gillar varumärket. Dessutom tänkte jag att det skulle vara intressant för mina läsare att känna till den laktosfria serien och lära sig mer om laktos 🙂

   Reply

   • Anna

    |

    Skillnaden mellan chips och mjölkprodukter, är som du säkert är medveten om, att det inte finns något lidande i produkten av chips. Det är ens eget val ifall man äter chips eller inte. Men för att vi ska dricka mjölk, måste djuren lida.
    Jag vet att du dricker mjölk och äter kött och det är ditt eget val. Jag skulle bara inte vilja se samarbeten som syftar till att ÖKA konsumtionen av kött och mejeriprodukter. Förutom det känns det lite långsökt, att orsaken är att det kan vara bra att behöva lära sig om laktos, när vi kan lämna bort mjölkprodukter helt och hållet. Du kan berätta till dina laktoskänsliga/laktosintoleranta läsare att bästa alternativet vore att dricka mandel/havremjölk, så slipper de alla hemska bieffekter som kommer av mjölk, plus att de slipper bidra till lidande bland djuren! 🙂

    Reply

    • Teresa

     |

     Jag tänkte precis som du Anna, att det är onödigt att öka konsumtionen av mejeriprodukter. Jag tror ärligt att människor inte förstår hur pass mycket korna verkligen lider av mjölkproduktion.
     Mjölkkor har det till och med värre än slaktkor!:( Det är så frustrerande att folk inte vill förstå.

     Reply

     • Sara

      |

      ❤️❤️❤️ precis just så

 • Fia

  |

  åh ost! vilken ost är “naturligt laktosfri”, och vilken ost är inte det? himla härva alltså.

  Reply

  • Johanna

   |

   De flesta hårdostarna är laktosfria fick jag lära mig när jag jobbade i butik!:)

   Reply

  • Bella

   |

   Om osten är lagrad i minst 3 månader blir den naturligt laktosfri. Laktosen ”förstörs” under tillverkningen av osten. All vanlig hårdost kan alltså konsumeras.

   Detta gäller dock inte feta, mozzarella, halloumi etc.

   Mumsa på!

   Reply

 • Laktosfri finlandssvensk

  |

  Alltså är jämt så faschinerad av skillnaden mellan laktosfria produkter i Finland vs Sverige! Jag är finländare och har varit laktosintolerant från liten och har alltid kunnat äta laktosfritt.
  För de som undrar: först och främst, allergi och intolerans är inte samma sak, så mjölkallergi och laktosintolerans är helt olika saker.
  I Finland har det börjat dyka upp karragenfri laktosfri vispgrädde, minns dock inte vilket märke men kolla t.ex. Valios utbud i Sverige! Samma med kesella/smetana, det finns laktosfria alternativ. Hårdost (lagrad ost alltså) är laktosfri/låglaktos, färskost icke (om det inte är laktosfri/låglaktos ost). Valio har största marknaden i Finland och exporterar mycket laktosfritt till Sverige så allt borde gå att hitta laktosfria varianter på, om inte så ställ frågor och respons till mejerierna.

  Reply

 • Jos

  |

  Många kommentarer om både veganism och laktosintolerans – laktosfria produkter verkar vara ett ämne som berör folk 😉 Men jag måste ju bara uppmärksamma receptet – tycker det va skitcoolt att du hade citronfil i en dessert och liksom kom på ett recept själv… Coooolt!!

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack! Blev väldigt nöjd med att det lyckades. Det var en chansning, haha 🙂

   Reply

 • Josefin

  |

  Man börjar ju fundera om detta är kommentarer på Blondinbellas blogg, jisses vad rabiata vissa är… Vill ni inte läsa inlägget så hoppa över det!

  Jag blev laktosintolerans för drygt tio år sen. Då fanns det INGA laktosfria produkter som smakade som vanligt. Jag kommer faktiskt ihåg när Skånemejerier släppte sin första laktosfria mjölk som skulle smaka som vanligt enligt den hårda marknadsföringen. Jag var extremt skeptisk, hur sjutton skulle de lyckas med det? Mamma köpte hem den och den smakade faktiskt som vanlig mjölk! Idag smakar i princip alla laktosfria produkter som vanliga och utbudet är fantastiskt.

  Reply

  • Anna

   |

   Rabiata för att vi ifrågasätter varför hon gör ett samarbete som har grund i djurplågeri? Tycker alla kommentarer här har varit ganska konstruktiva.

   Reply

   • Annypanny

    |

    Hon har ju svarat konstruktivt på kritiken också, men samma kritik fortsätter välla in. Verkar mest då som att det handlar om något annat än Egoina och samarbetet i sig.

    Reply

    • Anna

     |

     Kommentarerna publiceras ju inte direkt, så man vet inte om någon annan har samma konstruktiva kritik. Så därför kan det ju ses som mycket. Hur ska mans veta om det “väller in kritik” om det står 0 kommentarer och inget från egoina ?

     Reply

 • Johanna

  |

  Använd gelésocker istället för gelatin vetja! Gjorde pannacotta på det i helgen och det blev ingen skillnad alls mot gelatin, men är så mkt mer snällt mor djuren:)

  Reply

 • Anonym

  |

  Hej Regina (och alla dina kloka läsare!)

  Jag hoppas att ni kan tolka min fråga rätt nu (för detta ämne är så känsligt, men jag menar inte att shamea på något vis). Hur är ditt förhållande mellan träning/mat/sötsaker?

  Jag har inte alls en bra relation till detta, utan antingen så tränar jag inte så mycket en period men kan äta sötsaker osv, eller så tränar jag mer men får också svårare att njuta av det jag äter och ibland till och med ångest om jag äter något onyttigt (aldrig av ”vanlig” mat dock) Jag har alltså ingen balans. Just nu försöker jag gå ner i vikt och har tappat 8kg, vilket innebär att jag väger 64kg till mina 170 cm. Inte överviktig alltså, och det var jag inte innan heller. OCH RENT LOGISKT JAG VET JU DET. Men får ändå ångest över att äta tårta på ett födelsedagsfirande i helgen. Jag börjar uppriktigt fundera på om jag har ortorexi.

  Någon som har tips?

  Reply

  • Bella

   |

   Kontakta din VC och boka ett läkarbesök och berätta precis det du skrivit här. En av mina nära vänner fick först diagnosen ortorexi som sedan eskalerade och hon utvecklade anorexi. Förringa inte dina problem och tryck verkligen på att du behöver hjälp att bryta detta tankemönster! Ju tidigare desto bättre! Min vän fick inte tillräcklig hjälp i tid, vilket medförde att hon blev sjukare och sjukare. Tillfrisknandet tog därför också längre tid. Även om problematiken kanske inte gått så långt för dig än så finns ju ångestinslagen och tankebanorna kring kost och vikt där. Beroende på hur svår läkaren bedömer att din problematik är så ser ju stöd- och behandlingsstrategin olika ut. Det kan innefatta allt från dietistkontakt, KBT, enbart VC/läkarkontakt, remiss till psykiatri/ätstörningenhet osv.

   Hoppas jag tolkat din kommentar på rätt sätt. Ta hand om dig! 🧡

   Reply

  • Jens

   |

   Ät mindre portioner ofta. Lär dig att fin smaka på smakerna. Om du jojo bantar sluta kroppen att förbränna energi. Det som händer är att kroppen lagra energin istället för att förbränna maten. Detta är för att du sätter kroppen i svält och kroppen priotera att skydda dem inre organen istället för att bränna av energin. Prova under två veckor att äta små portioner varannan eller var tredje timme. Små portioner kan vara två bitar godis, en bit kex, tredje del banan. Välj grönsaker som har hög påverkan på ämnesomsättningen. Du kan också ta enzym tillskott som är matens saxar som hjälper till att matsmällningen går snabbare.

   Reply

  • Angelique

   |

   Jag tycker det hjälper att välja en dag i veckan, tex söndagar, som jag “får” äta precis vad jag vill, eftersom jag då är inställd på att äta onyttiga saker får jag inte dåligt samvete och samtidigt känner jag mig nyttig för att jag får i mig så mkt bra resten av veckan

   Reply

 • Olivia

  |

  Såg en dokumentär om just laktos (Uppdrag granskning om jag minns rätt) där de testade runt 15 personer som påstod sig vara laktosintoleranta/”känsliga mot laktos”, och det visade sig att bara 2 personer faktiskt bar på anlaget som gör att man kan utveckla laktosintolerans.

  Det är SÅ smart av tillverkarna att marknadsföra laktosfritt som “nyttigt” och påstå att alla mår bättre utan laktos, uppenbarligen så säljer det ju. Problemet är att många som faktiskt har problem med magen misstar detta för laktosintolerans istället för att söka hjälp och ta reda på den faktiska orsaken till symptomen.

  Håller med många om att det blir lite dubbelmoral att du ena dagen pratar om att vi behöver skära ner på kött/mejeriprodukter och sen vill att vi ska köpa mer av det… Jag är inte heller vegan men det skulle vara superkul om du gjorde ett samarbete med ett växtbaserat företag 🙂

  Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv