Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Kiss my fat ass

Jag kom och tänka på ett klipp när jag vaknade idag som jag bara inte har kunnat släppa på hela dagen. Året är 2008. En papparazzi tar denna bild på Tyra Banks och den publiceras i en tidning med texten ”America’s next top waddle”:

 

 

I sin talkshow drar hon sedan på sig samma baddräkt (!), svarar på ”kritiken” och säger såhär i korta drag:

 

The bottom line is that people are used to seeing me like this. And everyone seems to be pretty okay with that. 

 

But for some reason, people have a serious problem when I look like, that. 

 

To all of you that have something nasty to say about me, or other women who are built like me. Women that sometimes or all the time look like this. Women who have been picked on. Women whose husbands put them down. 

 

I have one thing to say to you. Kiss my fat ass! 

 

Jag fick rysningar när jag såg detta tal för tio år sedan. Jag älskade det faktum att detta ämne var så viktigt för henne att hon nästan började gråta (det gör jag i och för sig fortfarande) och jag tyckte att det var riktig girl power. Jag tyckte att Tyra stod upp för alla kvinnor i världen och verkligen satte idioterna på plats.

Nja. Idag lämnar detta klipp mig inte med något annat än en bitter eftersmak. Varför var hon tvungen att göra sådär? Vi ska absolut problematisera skvallertidningar, deras bilder och rubriker. Men det stannar där. Tyra är det ju inget fel på.

Tyra kände sig alltså tvungen att:

1) Visa upp sig i baddräkten igen lite mer slimmad och snygg för att visa att nej minsann, hon ser inte ut som på de där bilderna hon är myyyycket snyggare egentligen.

2) Ställa sig i en rolig position, puta ut med magen och säga att oj ibland ser hon ut SÅDÄÄÄR.

3) Sätta dit de som har något fult att säga om kvinnor som är byggda som hon är (I wish) och kvinnor som ibland eller alltid ser ut som hon gör på baddräktsbilderna. VA??? De resterande 90 procenten då? Hur fula är inte vi i så fall? Smygbilderna som togs på henne kanske inte lever upp till exakt alla ideal (enligt samhällets skeva syn) som live-versionen i studion gör, men det är bra nära.

4) Avsluta med Kiss my fat ass. Hahaha ja jättefet. Alltså. Okej.

 

Nej, vad är det här för skit? Jag skulle så önska att hon inte drog på sig baddräkten igen, att hon inte gjorde narr av sig själv eller menade att bilden var dagen i en dålig pose och jag skulle så önska att hon inte fick det att låta som att det är ”fel” på kvinnor som ibland ser ut sådär. Men Tyra är ju också ett offer för patriarkatet och reglerna som gäller här, så vi ska inte dubbelbestraffa henne. Jag tycker dock synd om mig själv som såg det här för tio år sedan och trodde att jag blev stärkt när det var helt totalt tvärtom.

 

123 gillar

Kommentarer (51)

 • s

  |

  Känns som du övertänker lite. När hon putar med magen och poserar uppfattar jag det som att även fast hon är smal kan hon även se större ut, vilket är inget konstigt alls.

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, men exakt. Det är inget konstigt alls. Varför var det då viktigt att bevisa att hon inte var stor ”egentligen”? 🙂

   Svara

   • Frida

    |

    Uppfattade det inte alls så som att hon försökte ’bevisa’ hur smal hon egentligen är. Jag tolkar det som att 1. När bilden är tagen framifrån och hon har en bra hållning, ja då är det ingen som har något negativt att säga men när 2. Bilden är tagen från sidan och hon har en dålig hållning, oförberedd och bara ser allmänt mänsklig ut, ja då verkar folk ha seriösa problem med det.

    Men att hon menar att egentligen ser hon ju ut på bägge sätten? Det är ju liksom samma kropp. Alltså att hon ifrågasätter varför hennes kropp är okej när den ser så att säga ’bra’ ut men att det tydligen inte är okej när den ser ’dålig’ ut.

    Och med fat ass antar jag att hon menar att hennes rumpa är större än vad modellagenturer/skvallertidningar tycker är ’okej’.

    Svara

    • Angelique

     |

     Så uppfattade jag det också

     Svara

    • anne

     |

     Håller helt med dig Frida och S !! Bra skrivet Frida

     Svara

 • Ess

  |

  Jag tycker ärligt talat att början var bra på ditt inlägg men sen blev det sämre. Tyra kan ju omöjligt representera alla kvinnor. Utan mer sin syn på saken. Hon blir ju mer hånad pga att vara supermodell och se ut sådär. Plus. För 10 år sedan var det en stor sak inom modevärlden. Right?

  Svara

  • Egoina

   |

   Såklart kan hon inte det. Men var hon tvungen att bevisa att hon inte ”såg ut sådär” och få det att låta som att de där bilderna var så hemska när de inte var det? Jag minns att jag tänkte typ att ”oj om Tyra blir hånad för att se ut så, vad kommer inte jag bli då?” och det är ju inte ett girlpowrigt meddelande. Men såklart hör det ihop med att hon var (är?) supermodell och att världen såg annorlunda ut för 10 år sedan. Tur den är lite bättre idag 🙂 Kram!

   Svara

   • Ess

    |

    Men det håller jag helt med dig om! Menade inte att låta bitsk i min kommentar om det lät så. Gillar din blogg väldigt mycket! ?

    Svara

    • Egoina

     |

     Nej nej, ingen fara. Tack! <3

     Svara

 • FANNYN

  |

  Jag har läst din blogg så länge, det har blivit en del av vardagen att se vad du uppdaterar. Jag gillar Att du är så mänsklig, att du ”ändrar” åsikter, byter perspektiv och delar med dig av det. Att saker inte alltid är rosa, fluffigt och perfekt. Livet skaver, ibland är det ett som riktigt köttigt skavsår, ibland är det bara lite irriterad på hälen, och vissa dagar inga skavsår alls.
  Inget syfte allas med denna kommentar förutom att jag bara vill säga tack för en blogg. En blogg som är lite som den är, men som jag gillar att läsa.
  Hoppas du kommer trivas i din lägenhet, den är galet snygg, är så avundsjuk. Ska blir kul att se lite inredning från den här i bloggen. Ha en bra dag (eller en dag).
  Hälsningar, en gammal bloggläsare.

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack för din fina kommentar. Vad glad jag blir <3

   Svara

 • Lisa

  |

  Jag håller med. Tyra har för mig alltid känts som en person med en stor dubbelmoral och det här kommer jag så väl ihåg.

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag tror dock inte hon har dubbelmoral och jag tycker, från vad jag har sett, att hon är genuin. Det här brandtalet blev bara lite fel för mig som 18-åring och har tyvärr påverkat mig undermedvetet.

   Svara

 • Ebba

  |

  Jag hoppas att jag inte blir totalt påhoppad nu. Gissar att min åsikt inte är så populär.

  Kan jag verkligen vara den ända som INTE bryr mig särskilt mycket om sådant här? Känns som att det HELA TIDEN talas om ideal, hur vi kvinnor pressas till att se ut på ett visst sätt, hur jobbigt det är osv osv.
  Jag själv har en helt average, smått mullig kropp, precis som majoriteten av folket runt mig på jobb, vänner, gatan, krogen. Känner att vi i dagens samhälle bara blir större och större. Övervikt har exploderat jämfört med bara 15 år sedan. Alla runt mig ser ut som mig eller är större och då är jag som sagt LÅNGT ifrån smal. Så fattar inte riktigt the fuss om denna ”press” är det verkligen så farligt som det låter? Visst fattar att instagrambilder, reklam och så visar upp detta men fan , avfölj skiten bara.

  Svara

  • Jackie

   |

   Jag håller med dig, men det är väl så, att vissa har dåligt självförtroende om kroppen/utseende, medan andra (jag då) har dåligt självförtroende hur jag är som person. Mitt utseende bryr jag mig inte särskilt mycket om.
   Tyras tal var nog viktigt då, en del av utvecklingen för att nå fram dit vi är idag.

   Svara

  • Amelia

   |

   Tråkigt att du baserar allting på hur DU upplevt din vikt och kropp genom livet. Själv fick jag höra som 5-åring att jag var tjock och nu skulle börja banta, av min viktfixerade mamma. Jag gick ofta hungrig som barn pga detta. Som tonåring hade min egen vilja och motivation ökar och jag bantade jämt. Hatade min kropp och tyckte jag var det och vidrig. Som 25-åring gav jag upp kampen och slutade banta. Visst är jag idag överviktig men jag är FRISK (psykiskt och fysiskt) och äntligen lycklig. Kan säga att jag aldrig haft en diagnosticerad ätstörning utan det jag gått igenom faller inom normalspannet. Tyvärr.

   Men kul för dig att du aldrig behövt känna pressen av att svälta dig.

   Svara

  • Mli

   |

   Good for you, men nu är det mer komplext än så. Du kan inte generalisera bara för att DU inte känner på ett visst sätt, att därför borde ingen göra det. Och att ”avfölja skiten”…? Svårt att isolera sig. Hur ska jag avfölja tv-reklamerna? Affischerna på gatan?

   Svara

   • Nadja

    |

    Håller med dig 🙂 jag har många osäkerheter men inte när det gäller just min kropp! Tycker faktiskt att ju mer man pratar om sånt här, desto större blir problemet. I dagens samhälle överanalyseras alla problem i samhället och det känns som man bara hör om problem precis hela tiden. Ibland är det enda sättet att bli av med ett problem att helt enkelt sluta prata om det/tänka på det och fokusera en mer positiv synvinkel istället 🙂 På så sätt uppstår inte problem som detta med Tyras uttalande. Alla som lider av dålig självkänsla pga kroppsideal borde istället jobba på att se livet på ett mer positivt sätt och inte gräva ner sig i detaljer/negativitet. VET att detta är otroligt svårt (har själv träffat psykolog för att handskas med dålig självkänsla) men om man bara försöker ha en mer positiv syn på livet allmänt så kan man bli förvånad över hur mycket man faktiskt kan påverka sitt eget välmående. Det är inte alltid samhället som måste förändras utan i många fall räcker positiv energi inifrån! 🙂

    Svara

    • Caroline

     |

     Håller med. Vi pekar konstant på våra kroppar, ”såhär ser jag ut och jag står för det”, men det drar inte ned kroppsfixeringen! Om vi bara visar oss som vi är utan att kommentera så kanske det skulle kunna trappas ned något. För dö ut lär det inte göra. Ja alla kroppar är ok men fixeringen är inte det. Oavsett mullig smal vältränad fet.

     Svara

  • Egoina

   |

   Såg det och funderar på att prata om det i podden. Blir så trött alltså!!

   Svara

 • Lisa

  |

  Alltså JAAAA jag har också tänkt exakt som du!! När jag såg klippet först blev jag också superrörd men sedan tänkte jag till lite och bara vänta lite.. SÅ TRÖTT på att ”tjock” ALLTID är något en måsye försvara sig mot, göra narr av eller använda som skällsord. Just stahp

  Svara

 • Amelia

  |

  Jag uppskattar fortfarande detta klipp! Förstår vad du menar men det är lite som att se på äldre Vänner avsnitt, vi var inte riktigt lika långt fram för 10-15 år sedan. 😉
  Jag gillar att hon drog på baddräkten och inte skämdes. Att hon påpekade att tidningarna ville attackera henne och därför valde de mest osmickrande bilderna. För samtidigt säger hon ju att andra tidningar enbart visar de mest smickrande, så det är fejk alltihop liksom. Jag ser det inte som att hon säger kiss my fat ass för att hon ser sig själv som fet utan för i denna sorgliga värld är alla större än storlek 34 fetton enligt media. Nej hon var inte den ”perfekta feministen” men tycker ändå hon var modig som så ifrån mot mobbartidningar. (Ps kan säga att jag och min bästis reagerade på klippet för 10 år sedan som du gör idag haha kanske är en tröst att vi som tonåringar var så kritiskt tänkande??)

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, det är sant! Tack för din kommentar, fick en lite bredare uppfattning om det hela. Haha wow att ni var så kritiskt tänkande, jag själv gick och grubblade på detta klipp och varför det gav mig en dålig eftersmak i flera år. HAHA 🙂

   Svara

 • Mli

  |

  TACK för att du orkar belysa sånt jag så gärna vill, men sällan orkar.

  Svara

  • Egoina

   |

   <3

   Svara

 • Emma

  |

  Jag förstår vart du vill komma och tycker att kontentan av inlägget är bra. Men varför måste du dra in hennes celluliter, putande mage och hängiga bröst? Räcker det inte med att skriva att bilden i vattnet inte lever upp till alla ideal som den i studion faktiskt gör.

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag ville avdramatisera det. Jag har själv celluliter och putande mage liksom. Inget konstigt. Men förstår din poäng och det blir kanske dumt att ”peka ut”. Jag tar bort. Tack för input 🙂

   Svara

 • Emma

  |

  Hmm.. Jag tänker helt annars än dig, tänker att det hon menade med sitt tal var att hon ville visa hur skevt samhällets ideal/normer/förväntningar är, dvs att när hon är sig själv så är det fel och när hon är stylad så är det rätt.. Sen kanske det blev lite galet det där med kroppsbyggnad men tror det hon ville säga är att alla är lika bra oavsett hur dom ser ut eller vilken storlek dom är.. Men visst, kan ändå, delvis, hålla med om hur hennes ordval i slutet kanske inte var det bästa men vad skulle hon annars ha sagt? Det var väl det rätta då men jämfört med idag så hade man nog formulerat sig annorlunda.. Hmm..

  Tack för ett tänkvärt inlägg oavsett och är nyfiken att ta del av andras tankar och åsikter 🙂

  Svara

  • Johanna

   |

   Tänker precis som dig Emma. Tänker att syftet var att visa hur skevt idealt är och att alla älskar när hon är fixad och stylad men när hon inte är det så duger hon inte. Och att poängen var att man duger som man är oavsett hur man ser ut. Men kan hålla med om att det kanske formulerades och framfördes lite på fel sätt

   Svara

 • Victoria

  |

  Alltså för att vara på ”den tiden” är det ganska ballt. Hon gjorde sitt statement och sa ifrån. Idag är ”modet” att man ska vara mer fit men inte ”för” smal, men för tio år sedan ”skulle” man vara myyyycket smalare än vad Tyra är där. Men ja, kollar man på videon idag förstår jag vad du menar, men jag tror ändå att det gjorde mer nytta än skada. Hon valde att stå upp för sig själv. Det kan inte ha varit lätt, trots att hon ABSOLUT inte är tjock på någon av bilderna/i videon!

  Svara

 • Hanna

  |

  Jag gillar fortfarande det här klippet. Jag tycker att hon står upp för kvinnors rätt att se ut som de vill utan att bli granskade och dömda. Visst det kanske kunde göras på ett ”snyggare” sätt men då är det ju vi som återigen dömer och inte tycker att det är bra nog. Fast hon försöker.

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, det har du rätt i. Får dåligt samvete nu, hon försöker ju <3

   Svara

  • J

   |

   Håller med! Blir lite trött på att det ibland känns som att kvinnor aldrig kan göra något rätt. Det är liksom aldrig riiiktigt bra nog vad man än gör. Gärna ska det jämföras med någon annan kvinna också. (Syftar inte på dig nu egoina, utan tänker generellt)

   Svara

  • Teresa

   |

   Exakt så! Hon försöker i alla fall, vilket är fantastiskt modigt tycker jag 🙂

   Svara

  • Egoina

   |

   ?

   Svara

 • Jenny

  |

  Jag minns ett annat avsnitt med en tjej som tyckte att hon var tjock och att hon fick rita hur hon uppfattade sig själv och hur mycket hon ville väga. Tyra sa att hon vägde bra mycket mer än tjejens drömvikt. Och ett annat avsnitt där Tyra liksom sminkade av sig i sändning, tog bort lösögonfransar, tog av push-up behån (hon behöll såklart kläderna på sig) m.m och visade hur mycket som var fejk. Minns inte allt i detalj då det var typ 12 år sen men jag kände mig stärkt av det, fick mig att tänka annorlunda. Vet inte hur jag skulle tänka om jag såg samma klipp idag.

  Svara

 • D

  |

  Har du läst boken ”Egalias Döttrar” av Gerd Brantenberg? Om inte – GÖR DET!!! Den är en sån härlig ögonöppnare på hur skevt samhället ser ut. Kort sammanfattat så vänder boken helt tvärtom på de normer vi har i vårt samhälle. På riktigt tvärt om!

  När jag läste det här inlägget så kom jag att tänka på ett stycke ur boken som handlar just om utseende/vikt. Huvudpersonen ifrågasätter varför hans syster inte har samma krav på sig gällande utseendet och får då till svar att kvinnor ju blir gravida, de kan vara smala ibland och tjocka ibland och att det därför skulle vara absurt att ha idealmått på kvinnor.

  Så: lästips om du inte redan upplevt den boken 🙂

  Svara

 • Julia

  |

  Igenkänningsfaktor! Jag gillade Tyra så mycket på gymnasiet att jag till och med gjorde en tavla av henne på bilden. Tyckte hon var en förebild som ”stark kvinna”. Såhär i efterhand känner jag som du beskrev att njaa, det finns en hel del att problematisera här. Lite som jag kan känna för Beyonce ibland. Det är liksom en annan typ av feminism som det finns mycket att diskutera om. Samtidigt ska man ju börja nånstans och Tyra sa ju i alla fall ifrån, så ngt bra kanske kommer ur sånt med!

  Svara

 • Anna

  |

  Jag kollade precis på det igen, och jag förstår inte vad du menar. Alltså, hon säger ju att ”people have a serious problem when I look like this”, vilket hon menar är en mer osmickrande vinkel som inte syns på tv. Hon tycker ju inte att det är ett problem, det är andra som har ett problem. Sedan det där med fat ass, jag tycker man skulle kunna se det som att hon säger; kiss my ”fat” ass

  Svara

 • Malou

  |

  Håller inte alls med dig.

  Hur kan du klaga på något som hon publicerade för 10 år sedan när du själv peppade kvinnor att skicka in lår, bröst och mag-bilder för bara några år sen?

  Vilken jävla tur att vi kommit längre. Men kasta inte sten i glashus. Jag är glad att hon sa ifrån för 10 år sedan, det var inte rätt sätt och säga det -men det var inte ditt sätt med ”hej skicka in dina lår”-inlägg heller.

  Vi har kommit längre idag. Men jag är glad över att vi började. Även om det inte var på rätt sätt, så började vi. Men det blir räligt när du klankar ner på en annan kvinna som började precis som du gjorde.

  Svara

 • Mika

  |

  Jag blir mest irriterad när jag ser klippet, på hur man som journalist kan med att publicera en sådan artikel och håna en annan människas kropp på det sättet. Jag är så glad att vi är i 2018 nu och att man mer och mer problematiserar grejen med att ta sig friheten om att kommentera någon annans kropp. Vårt samhälle är inte perfekt på långa vägar när det gäller utseendehets, men vi har i alla fall kommit längre. Jag håller med dig om att Tyra kunde gjort det hela på ett bättre sätt, och det kanske hon hade om hon hade gjort om klippet idag. Ändå bra att hon säger ifrån tycker jag ?

  Svara

 • Lilly

  |

  Håller med dig om klippet, men tänker att din (och min) reaktion på den handlar mer om hur man själv har ändrat tankesätt och utvecklats. Jag kan också se hur det blir fel, men jag tror att Tyras avsikt var god och det var bra att hon sa ifrån. Jag hade en liknande upplevelse med det här klippet från Dove (Dove Real Beauty Sketches – You’re more beautiful than you think): https://www.youtube.com/watch?v=litXW91UauE
  När jag såg klippet första gången blev jag rörd och tänkte att det var så bra och stärkande. Sen såg jag klippet igen förra året och höll inte riktigt med min första tanke. Kvinnorna kommenterar sina utseenden utifrån attribut de tycker är dåliga, sen får de jämföra skisserna baserat på vad de själva beskrev och vad den okända kvinnan beskrev och de tycker att den andra skissen är så mycket vackrare och bättre på alla sätt. Resultatet blir, enligt mig, att vi återigen får höra om drag som värderas högre än andra och det fortsätter bidra till ett skönhetsideal. Jag förstår tanken bakom denna kampanj, att man är vacker som man är, men budskapet blir, enligt mig, kontraproduktivt när det ändå kommer fram att vissa drag inte är lika vackra. Idag ger den här videon mig en klump i magen och jag kan inte riktigt ta till mig det stärkande budskapet som jag så gärna vill ta till mig.

  Svara

  • Egoina

   |

   Exakt så är det nog 🙂 Vi utvecklas och världen utvecklas. Det är kanske dumt att kritisera något som faktiskt var bra då. Men ändå bra att göra det på något sätt eftersom vi kommit längre och man kan ifrågasätta saker som varit. Men är helt med på att Tyra försökte göra (och gjorde!!) något bra. Kram!

   Svara

 • Linnea

  |

  Tänk, jag som brukar hålla med dig i det mesta håller faktiskt inte alls med här. Jag förstår problemen du pekar på, men tror inte att det var det som var tanken med brandtalet, och det är inte heller någonting jag tolkar det som sägs som.

  Jag tror mer att hon försöker ge en känga åt media, och åt vad samhället tycker. Att folk är helt ok med att hon ser ut på ”stereotypiska” sätt, som en modell ”ska” se ut i industrin, men av någon anledning verkar ha ett problem med att hon ser ut på sätt som inte passar in i den mallen. Hon lägger själv inget värde i huruvida hon är tjock eller smal enligt mig. Hon pikar ju bara att branschen tycks se på henne på ett sådant sätt, och vill för de kvinnor som också blir sedda på det sättet säga till branschen ”kiss my (enligt dem) fat ass”. Jag får fortfarande rysningar.

  Bara en annan tolkning av samma video, ur en annan kroppspositiv människas perspektiv 🙂

  Svara

 • L

  |

  Fast Tyra blev ju redan som 18 år gammal tillsagd av sina modellagenturer att hon måste gå ner i vikt för att kunna vara modell. Men hon har ju ändå stått emot och valde en annan inriktning som inte krävde att hon var pinnsmal. Så när hon säger ”kiss my fat ass”, så tänker jag ju att hon menar ”fat”, alltså att hon inte är fet egentligen. Tycker det är ett bra grej av henne ändå.

  Svara

 • Josefin

  |

  Håller inte med dig här, känns lite överdrivet. Och det där med ”Kiss my fat ass” med betoning på fat, tolkar jag som att hon menar sarkastiskt, för att skvallertidningen pekar just på att hon är ”fat”.

  Svara

 • P

  |

  Jag håller inte riktigt med, med tanke på att det är tio år sedan tycker jag det var rätt coolt och modigt av henne att stå upp för sin egen kropp efter påhoppet. Hon utgår ju från sig själv med en bakgrund av antagligen tusentals kommentarer genom åren angående hennes kropp iom modellbranschen som ju som bekant ofta har en väldigt skev kropps-syn. Jag tycker det är sorgligt att klanka ner på andra kvinnor, istället för att peppa de som försöker försvara den negativa bild som många anser att kvinnor ska anpassa sig efter. När kvinnor klagar på andra kvinnor och ”letar fel” så leder det ju bara till mer negativitet. Man måste ha rätt att få försvara sig och sin kropp även om någon annan anser att hennes kropp inte är ”tillräckligt” fet och man är ”större” själv eller har större anledning att vara missnöjd av andra skäl. Sorgligt nog tror jag tyvärr att otroligt många av de som är missnöjda med sin kropp är såna som är typ normalviktiga (som Tyra) och jämför sig med orimliga ideal som t.ex. visas i modemagasin/reklam. Jag tolkade det som att hon är ironisk när hon säger ”kiss my fat ass”. Jag önskar att fler vågade stå upp för sig själva på det sättet.

  Svara

 • Sofia

  |

  Håller med dig helt! Har också ändrat uppfattning om saken!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv