Follow my blog with Bloglovin

Favoritparfymer förr och nu

Inlägget innehåller annonslänkar.

 

 

Jag fick detta förslag till ett blogginlägg:

 

Skulle vara jättekul om du skrev ett inlägg om din(a?) favoritparfym(er?). Både typ nu och ”förr”. Med reservation för att andra skulle tycka det var trist, men för en som är jätteintresserad av just parfymer (min ytliga last) så vore det så himla kul att läsa! Sen alltid kul med ”tips” på parfymer som en själv kanske inte har testat. Älskar din blogg. Må väl! Mvh Fanny

 

Så bra idé tyckte jag! Många kanske inte vet det, men jag är en riktig parfymnörd. Anledningen till att jag tror att folk inte vet det är för att jag sällan använder parfym (eller använder väldigt lite) till vardags. Hej från tjejen som är extremt känslig för dofter och själv inte vill lukta ”jobbigt”.

Men jag äälllllskar när folk doftar gott, när jag själv doftar gott och allt egentligen som doftar gott. Min favoritdoft i hela världen är doften av nyduschad. Jag kan på riktigt bli så glad att jag börjar le om en nyduschad person kliver på tåget. Därför var min favoritparfym (föga förvånande) Shower Fresh från Clean i många år.

 

 

Om jag träffar en person som har parfym på sig BLIR denna person parfymen. Jag förknippar människor med dofter lika självklart som jag förknippar dem med utseende eller personlighet. Det händer flera gånger i månaden att jag tror att exempelvis ett ex är i närheten, men näpp det var bara hans parfym. Det tråkiga med det är att jag har svårt att köpa samma parfym som mina kompisar trots att jag älskar parfymen. Även om jag vet att parfym ändrar doft beroende på vem som har den på sig blir det för knäppt att dofta som dom.

Nu tänkte jag köra en liten snabb genomgång på parfymer från förr för att sedan förflytta mig till vilka mina favoritparfymer är just nu. Obs på att jag inte kommer kunna ta med alla parfymer jag ägt eller tyckt om genom åren då jag inte är intresserad av att göra detta till jordens längsta blogg-post. Men nu kör vi:

 

En all time favorite och den första parfymen jag ägde var den här från Jean Paul Gaultier. Jag fick den av min mamma och minns hur fascinerad jag var av flaskan. Doften var egentligen lite för vuxen och tung för mig, men oj vad jag tyckte om den. Jag tyckte om den så mycket att jag och min kompis en gång fick en tillsägning på ett café av personalen eftersom vi luktade för mycket parfym……. Haha. Det kanske är där hela min jag-vill-inte-lukta-jobbigt-ångest kommer från?

 

 

Den första parfymen jag köpte (om vi räknar bort Robyn-parfymen och Pamela från DATE) var den här, Miracle från Lancome. Det konstiga är att jag egentligen aldrig tyckte om denna så supermycket, men min kusin var besatt av den och fick mig att bli det också (hej 12 år och noll egen vilja). Vi var utomlands tillsammans och brände alla våra fickpengar på den här i en parfymbutik. Jag minns hur jag hanterade den som en juvel. Kanske inte så konstigt då det nog var det dyraste jag någonsin ägt (efter mina buffaloskor). Exakt såhär doftade jag vid varje speciellt tillfälle…

 

…fram tills den här entrade mitt liv när jag var 15. Exult från Naomi Campbell. SOM jag älskade denna och SOM jag sörjde när den slutade säljas : (( Det skulle vara så knäppt att få lukta på denna igen idag. Jag tror jag hade förvandlats till en osäker högstadietjej på ett ögonblick.

 

Nu förflyttar vi oss 10+ år fram i tiden och kikar på vilka parfymer som finns hemma hos mig just i detta nu:

 

Från vänster till höger: Glacé från Juicy Couture //  Rose från Zara // Bright Crystal från Versace // Big Pony Women Pink från Ralph Lauren

 

Glacé: Fick denna i ett pressutskick nyligen och älskar den. Den har en perfekt blandning av lätt och tungt (om ni förstår vad jag menar?). Den påminner mig lite om Black Opium om jag ska jämföra med något. Men doft är subjektivt, så ni håller kanske inte med.

 

Rose: Bästa budgettipset på parfym som jag vet! Köper alltid en ny på Zara när den tar slut, kostar typ 149 kronor eller något sånt. Den doftar blommigt och sött. Egentligen hatar jag ros-doft, så det är konstigt att jag gillar denna. Men jag tycker nog inte att den doftar ros.

 

Bright Crystal: Jag har en konstig relation till denna doft. Egentligen tycker jag inte att den doftar supergott, men det är något med den som gör att jag blir lite…hypnotiserad. Jag tycker om hur jag doftar med den på och vem jag blir (??). Men F sa åt mig att sluta använda den (hans ex hade den) när vi började träffas. Så jag har inte använt den sedan dess.

 

Big Pony Women Pink: Kanske mest töntiga namnet på en parfym någonsin? Men i alla fall. Denna doftar SÅ SJUKT GOTT. Fräscht, blommigt, sött och lätt. Bra vardagsparfym. Tycker dock att doften försvinner ganska fort, men det gör alla lätta och söta parfymer tycker jag.

 

Från vänster till höger: Sakura body mist från Rituals // Island Kiss från Escada // London från Burberry // J’adore från Dior

 

Sakura Body Mist: Min favoritdoft från Rituals. Använder denna när jag inte vill använda parfym-parfym, men ändå vill dofta gott.

 

Island Kiss: SOM jag har älskat Escadas sommardofter genom åren. Och gör fortfarande. På sommaren tycker jag om att ha en sån här i väskan och spraya lite då och då.

 

London: Fick denna doft av F i present. Den är lyxig och tung. En ”vinterparfym” som han kallar den. Det bästa med denna är att doften sitter i typ förevigt? Ett sprut och doften sitter kvar tills man duschar nästa gång.

 

J’adore: Slutligen min absoluta favoritparfym genom tiderna. Jag fick min första flaska när jag var 18 och sedan har jag använt den flitigt. Om någon skulle be mig välja en parfym för resten av mitt liv skulle jag välja denna. Jag tycker att den funkar till alla tillfällen. Den är lätt, tung, söt, speciell och lite kryddig på samma gång. Älskar den.

 

Då var inlägget slut och jag skäms lite över hur mycket parfym jag har och haft? Jag läste en gång att om man hade lagt ner hela parfymindustrin och alla pengar som finns i den så skulle vi kunna bota hela världens hunger. En parentes som tåls att tänka på i vår i-landsbubbla.

Vilka parfymer gillar ni?

 

76 gillar

Kommentarer (58)

 • E

  |

  Kul inlägg! Som sagt, det är ju så individuellt med dofter, både vad man gillar och hur det doftar på en själv jämfört med någon annan.
  Och jag känner igen mig i att förknippa dofter med människor, och även det du skriver om att en viss doft skulle kasta en tillbaka till t ex ens tonårstid (Laura från Laura Biagiotti för min del).
  Numera använder jag Rituals produkter (bl a duschcreme, hudkräm och parfym) ur serien Dao, ÄLSKAR den doften och vet inte vad jag ska ta mig till om den slutar tillverkas… Ska kolla in den du visade från Rituals, minns inte om jag doftat på den nån gång, gillar att deras parfym inte är så jättedyr, för det är verkligen som du skriver orimliga pengar i parfymindustrin…

  Svara

 • Nina

  |

  Jag fick ett parfymprov på en parfym och använde den häromdagen. ”Flowerbomb” av Victor och Rolf. Det var den godaste jag nånsin känt!! Men kollade upp priset och den var alldeles för dyr att köpa för mig :(( Taskigt!

  Svara

 • Emma

  |

  Älskarrr fortfarande Calvin Kleins Euphoria som jag hade ett tag när jag var typ 18. Sen hoppade jag runt lite mellan olika parfymer och var alltid avis på kompisar som hade en ”signatur-parfym” som liksom alltid förknippades med dem. Tills jag hittade Rain från Clean som jag har haft i typ 3 år nu, äntligen en signaturdoft woho!! Vet inte varför jag inte fortsatte med euphoria men är den så starkt förknippad med mina sena tonår att jag inte kan ha den igen haha

  Svara

 • A

  |

  ÄLSKAR Chanel Chance eau tendre! Nu har min precis tagit slut dock så jag måste så snabbt som möjligt köpa en ny flaska innan abstinensen tar över totalt ?

  Svara

  • Sara

   |

   Åh, den är underbar! ? Blev förälskad i den i somras och typ inte använt någon annan parfym sen dess. Inte för stark men sitter ändå i lääänge. ?

   Svara

 • Sofia

  |

  Så kul inlägg! Jag älskar alla Escadas parfymer 🙂

  Svara

 • Frida

  |

  Jag är jätteskum när det kommer till parfym. Min favorit (som jag tror slutat säljas???? nooo) är Italian fig (japp, fikon haha) från Body Shop. Annars gillar jag Rihannas Rogue och så den där sprayen från Lindex egna märke, Sensual Sunset heter den, älskarälskar! Så rolig grej, var inne på Body Shop och provade den där fikonparfymen för den var så skum. Typ en timme senare satt jag med en vän på ett café och så diskuterade vi vem i hela fanken det var som luktade så gott. Visade sig vara fikonparfymen som blev helt magisk på mig… Var bara att vända och köpa den jäkla flaskan.

  Svara

  • Angelique

   |

   Den finns på deras rea just nu ifall du vill köpa en ny 😉

   Svara

 • Sabina

  |

  Min enda parfym som jag verkligen verkligen älskar är Fantasy från Britney Spears 😀 Jag har svårt att fastna för parfymer, tycker oftast de är för mycket. Ibland köper jag någon fruktig bodymist på Bodyshop.

  Svara

 • Macilla

  |

  Har en tendens att alla parfymer jag gillar slutar att tillverkas. Jag har för närvarande tre sådana hemma. Håller hårt i dem och använder dem sällan.

  Escada Moon sparkle – säsongsdoft 2007. Luktar fräscht och fruktigt men samtidigt lite lätt kryddigt och inte sliskigt och sött. Typ lite violtouch.

  DKNY red delicious – fick av min syster som tröttnat på den. 10 år senare och jag har fortfarande inte tröttnat. Har en liten flaska som jag bara använder vid speciella tillfällen.

  Versus Versace – min ”piffa till vardagen”-parfym. Den känns nästan lite androgyn och kraftfull. Känner alltid lite mer power när jag har den på mig. Kan inte beskriva den då den är så mycket av allt. Både kryddig och lite ”maskulin” men också fräsch citrus och lite söt blomma. Helt underbar! Verkligen powerparfym. Har svårt för stickiga parfymer och inte heller för sliskigt blommiga.

  Svara

  • Anna

   |

   Red delicious finns fortfarande att köpa, bara att googla. Tack och lov för det är en av de godaste dofterna genom tiderna 🙂

   Svara

   • Fenixen

    |

    Ja, red delicious är den absolut bästa parfymen jag någonsin haft. Så underbar. Kör nästan bara på dkny parfymer numer.

    Svara

 • Charli

  |

  Hehe lol! Vi løp innom hvert parfymeri for å spraye oss?

  Svara

  • Egoina

   |

   Hahaha ja ??

   Svara

 • Ida

  |

  Haha aaaalltså det ser så dumt ut när du lägger ut blommor sådär ”spontant” på bilderna. Hade blivit mycket bättre utan blommor. Nu ser det vara väldigt konstlat ut. Samma som när du la de där tulpanerna med saltet, vad var de för hittepå? Haha!

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha men jag tycker det är fint ???

   Svara

   • Maria

    |

    Tyckte också det var fint!

    Svara

    • Egoina

     |

     🙂

     Svara

  • sandra

   |

   Blommorna på bilden passade jättebra ju ?

   Svara

 • Bianca

  |

  SÅ bra inlägg! Lättsamt och intressant

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack ?

   Svara

   • Bianca

    |

    Tack själv! Glömde ju tipsa om min absoluta favoritparfym, på tal om att du gillar doften av nyduschad – jlo Glow !!! Så god och så fräsch och jag blir alltid frågad om vilken parfym jag bär när jag använt den.

    Svara

  • Erika

   |

   Håller helt med!! Superkul!

   Svara

 • Robert

  |

  Spännande! Svårt dock att plocka ut en favorit bland godbitarna. 😉

  Svara

 • ellen

  |

  Intressant läsning:) Har du parfym/mist varje dag? Själv tycker jag parfymer kan bli lite för tunga och för mycket doft för mig, så jag kör oftast med bodymist om jag vill lukta extra gott. Har en från Bodyshop som heter White Musk som jag kör med nu. Äger dock ändå några parfymer som jag fått, exempel Alien som jag kanske använder 2 ggr per år eller så även om den egentligen luktar gott!

  Svara

  • Ellen

   |

   Haha, blev tydligen gött istället för gott när jag skrev på mobilen ser jag nu. Brukar aldrig säga ”gött” men antar att innebörden inte får någon egentlig skillnad oavsett 🙂

   Svara

   • Ellen

    |

    Okey ursäkta helt OT och ingen bryr sig om detta såklart.. Men klänner mig skyldig att meddela att jag just fick veta att min kille har installerat ”bregött plug in” (han håller på med reklam) av okänd anledning på denna dator som ändrar alla gott till gött, så enbart jag som ser det tydligen ifall någon undrar vad jag jiddrar om…

    Svara

    • Egoina

     |

     Hahahaha!

     Svara

    • Kattis

     |

     Hahaha så kul!! Bra plug-in verkligen!

     Svara

 • Emma

  |

  Önskar att fler tänkte som du! Får migrän av starka dofter och speciellt tunga parfymer vilket folk i kollektivtrafiken inte tänker på tyvärr

  Svara

  • emmy

   |

   Håller med, jättebra att skriva så! Får också migrän av starka dofter, särskilt parfym, och KÄMPAR med att folk på jobbet ska sluta använda så mycket parfym där, så att jag också kan jobba utan att bli sjuk 🙂

   Svara

 • Kattis

  |

  Jag tycker inte att parfym luktar gott på mig.. finns säkert någon som gör men palla leta runt i det hav av parfymer som finns 😛

  Svara

 • Lisa

  |

  Jag samlar på parfymer så har väldigt många men som jag använder vid olika tillfällen. Har allt ifrån Hugo Boss till Giorgio Armani till Karl Lagerfeld men har mest av Marc Jacobs parfym Daisy. Älskar den serien! Undviker dock parfymer med väldigt starka och blommiga dofter för det gör mig illamående.

  Svara

 • Emma

  |

  Flowerbomb från Victor&Rolf är helt magisk. Dyr som någon annan skrev men det är såå värt det. Jag brukar köra på Burberry-London också, den är god men långt ifrån lika bra som Flowerbomb ☺ Signaturdoft från förr är nog gröna äpplet från DKNY, minns inte vad den heter.

  Svara

 • Jackie

  |

  Jag tror du skakade om min världsbild – finns det parfymer som inte är parfymer som gör så man doftar bara en aningens? Åh vad jag missat…!
  Jag älskar Sarah Jessica Parkers doft Lovely, söt, blommig av liljekonvalj och passar perfekt på sommaren.
  Vill så gärna köpa ny parfym men på mitt jobb får jag inte ha parfym samt att som småbarnsförälder finns det typ 4 tillfällen om året då jag kan ha parfym=måste göra slut på den parfym jag redan har ?

  Svara

 • felicia

  |

  Är så med dig på Jean Paul Gaultier-parfymen, min mamma använde den i många år när jag var yngre och jag tyckte alltid att hon doftade så underbart gott när den hade lagt sig i huden på henne, alltid vid lite finare tillfällen. Älskade den! Sen för några år sedan så fick jag den av henne för att hon hade tröttnat, använde den ett tag men hade så blandade känslor… Tyckte den var otroligt god men blev jätteosäker ifall andra skulle tycka att den luktade för tantigt… För den är ju verkligen tung. Men på finare tillfällen blir den sällan fel!

  Min absoluta favorit hittills är Black Opium, den är ju amazing. Rätt tung också, men tar man lite bara så funkar den till vardags tycker jag.

  Just nu har jag Flower bomb av Viktor & Rolf, den är också jättegod men inte 100% jag. Haha, knäppt hur petnoga det är med dofter på olika människor.
  Min kompis som passar i lättare, sötare dofter köpte nya Juicy Glacé nyss, och även om det inte är helt och hållet min typ av parfym så är den ju sjukt god!

  Svara

 • Fanny

  |

  Escada – Cherry in the air är en favorit, mest på grund av den påminner så mycket om en så rolig period i livet.

  Men min ABSOLUTA favorit of all time är utan tvekan Lancome – La vie est belle. Den doftar helt underbart och jag får alltid komplimanger för den. Den är rätt dyr men den är dryg också, det behövs inte alls mycket, doften sitter i hela dagen.

  Svara

  • L

   |

   Fanny, har du hittat någonstans där cherry in the air säljs??? Den utgick ju för längesen men tänkte om du har sett någonstans. Vill typ tugga på mig själv när jag bär den! ??

   Svara

   • Maria

    |

    Tar mig friheten att svara,
    Lyko.se säljer ett set med fyra miniatyrparfymer från Escada, bland annat Cherry in the air 🙂

    Svara

  • Jeanette

   |

   Men jaaaa! Jag vill också ha cherry! Letade här efter någon som gillade den och som, förhoppningsvis, vet vart den finns? Jag har letat sååå länge ?

   Svara

 • Rebecca

  |

  Bra smak du har! ??? Min första parfym var också Jean Paul Gaultier Classique, sen hade jag Miracle som jag tröttnade på direkt. Hann nog med någon mer, bl.a. Princess från Vera Wang, innan jag hittade min absoluta favorit som jag aldrig släpper – J’adore!

  Svara

 • Johanna

  |

  Har kört BLACK XS for Her från Paco Rabanne sen jag var typ 15 och är 26 nu, men kör fortfarande den. Blivit ”min doft” lixom.

  Svara

 • Sara Rödett

  |

  Min favorit är Dolce & Gabbana Light Blue. Love it! Kom ihåg när jag var på Kicks med min syster och provade olika parfymer, men denna var speciell och jag fastnade direkt. Inga andra dofter lyckades charma mig. Kunde dock inte köpa den då. Men på min födelsedag några månader senare ser jag att min syster köpt just den här parfymen till mig och jag blev såå glad! Otroligt god parfym och ett fint minne på köpet. 🙂

  Svara

 • Karin

  |

  Min favorit är lätt Hugo boss orange! Luktar såå gott <3

  Svara

 • Johanna

  |

  Kul inlägg men parfymer ger mig nästan bara ångest nu mer… Först för att jag insåg att jag under en period när jag precis börjat plugga tog alldeles för mycket av Lancomes La vie est Belle (spraya två gånger vilket gjorde att jag med största sannolikhet stank parfym eftersom jag själv blev snuvig av det ?) – och att jag en annan gång blev väldigt impulsivt generös och gav bort en sisådär 7 parfymer, som jag hade fått genom jobbet, till några som inte alls var tacksamma och min ”genorisitet” försvann dagen efter när jag ångrade mig och ville ha tillbaka dem (bland annat din favorit från Dior) hahah.

  Anyhoo, mina favoriter är nog YSL Manifesto som är riktigt maffig och Chloé! Fast på sätt och vis önskar jag att jag bara hade EN doft – eller tjugo om jag nu inte hade gett bort ca hälften… ?

  Svara

 • Linda W

  |

  Härligt inlägg! Åh inte ska du skämmas över dina parfymer ☺️, det känns som en bråkdel av de jag haft under åren. Ääälskar parfym! (Är dock liite äldre , typ 40 nånting isch, så jag har hunnit samla på nig än fler favoriter?). Började med en provflaska L’air du temps när jag var liten. Mmm så god. Diors Poison följde mig flera år (fick av första kärleken) och jag har jobbat mig igenom Diors många sorter samt Cerrutti 1881, Laura Biagiotti Roma…ett antal olika från Givenchy. Jooo Berlin, mmm. Älskade Donna Karans Chaos. Dkny green apple en favorit. Escada olika sorter. Och så Marc Jacobs ett antal, bla Oh Lola, Daisy eau so fresh. Och min nuvarande älska älska parfym, en perfume body lotion av Marc jacobs, Decadence. Den är bara såååå mmmm. ? Så ? eh…som sagt, ett urval från mitt liv. Det lät nog fortsätta ?, kanske skulle bjussa på en bild från mitt parfymskåp nångång ?

  Svara

 • Missmartini

  |

  Dolche gabana nr 3 är den bästs parfymen ? känner på långt avstånd om nån har på sig den å vill bara springa fram å sniffa!!!

  Svara

 • Tina

  |

  DKNY green apple var min favorit i yngre tonåren. Senare ersattes den med Paris Hiltons Heiress, som är den enda parfymen jag använt sen dess. Nyligen blev jag även fullkomligt förälskad i Cleans doft Rain ? använder även cleans shower fresh till vardags.

  Svara

 • Josefin

  |

  Giorgio Armani Si har jag haft i fleeera år. När kompisar kramar mig när man inte setts på ett tag brukar de säga ”åååh det luktar så duu” 😀 på

  Svara

 • Linn

  |

  Naomi Campbell – Paradise Passion
  Hade kunnat göra vad som helst för att den ska börja produceras igen ❤️?

  Svara

 • Sophie

  |

  Min absoluta favorit genom tiderna ärvde jag av min syster, Tommy Girl av Tommy Hilfiger. Doftade SÅÅÅÅÅ gott! Den finns att köpa på lite halvmärkliga sidor fortfarande och ibland blir jag sååå sugen på att köpa den igen, men är rädd att känna mig 14 igen haha. Just nu reppar jag Michael Kors Sexy Amber, DÖR för den doften. Känns lite mer vuxen på något vis. Dock är den för dyr för mig just nu när jag är sjukskriven. Trist.

  Svara

 • Zebran

  |

  Jag har haft måånga parfymer genom åren men har nog aldrig riktigt haft en favorit tror jag.. däremot en lite kul grej är att jag fick en 100ml (!) Paris Hilton parfym en gång gratis via något erbjudande på Eleven. Tror den heter Fairy dust. Den luktar gott, inte så sliskigt och sött som man kan tro utan den är rätt tung, nästan lite ”tantig”. Men herre min je vad kommentarer jag fått om den, alla ba ”åh gud vad gott du luktar vad ääääär det”. Har aldrig fått kommentarer om någon annan parfym jag haft bortsett från denna, så verkar gå hem hos andra helt klart. Kunde man inte tro om den doften liksom 🙂

  Svara

 • S

  |

  Roligt inlägg ändå och kul med tips bland kommentarerna. Jag har ägt två parfymer i mitt liv, äpplet av DKNY som jag köpte i London när jag var 15 och sen Britney Spears rosa fantasy som jag fick i 18 års present. Fyller 25 i mars och ingen av parfymerna är ens i närheten av att tagit slut haha. Så sällan använder jag det, men har aldrig fått ha parfym i arbetet eller produkter som luktat så har inte haft någon vana. Men nu börjar jag om med nytt jobb+ fyller ju 25 så tänkte köpa någon ny rolig istället, så håller den nog tills jag fyller 30 haha.

  Svara

 • Fanny

  |

  Åh vilket bra inlägg! Superkul att läsa verkligen ? Haha min sambo mobbade mig för min reaktion när jag såg att du quotat min kommentar i ditt inlägg ? Min absoluta favoritparfym är Decadence från Marc Jacobs (dock för mig tung kvällsparfyn, men har även Divine Decadence som är lite lättare och passar dagtid), följt av Daisy, också från Marc Jacobs och Olympea från Paco Rabanne. Och – GRATTIS till lägenhetsköp!!! Mvh Fanny

  Svara

 • Linda

  |

  Varför läste jag ”Big Bon(e)y Women”

  Svara

 • Marie

  |

  Alla Weledas parfymer eller ekologiska eteriska oljor som kan användas på hud, t ex Patchouli, Jasmine och Nag Champa.

  Svara

 • Andrea

  |

  Vad tycker du idag om Shower Fresh från Clean? 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Gillar den fortfarande 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv