Follow my blog with Bloglovin

Natural Cycles och mitt ansvar

 

Det blev stora rubriker i slutet av förra veckan när det visade sig att Södersjukhuset anmält Natural Cycles till Läkemedelsverket då 37 kvinnor blivit oönskat gravida. Såklart är detta oroväckande och jag hoppas att Läkemedelsverket gör en ordentlig utredning. Det är en fruktansvärd situation att bli oönskat gravid. Jag som själv använder Natural Cycles tänkte skriva mina tankar om det här och vill börja med att understryka att jag absolut inte skyller på någon. Jag tycker att det är viktigt att prata om och vill gärna ha era åsikter och tankar.

Södersjukhuset presenterar 668 oönskade graviditeter och av dem använde 37 kvinnor NC (vilket innebär 5,5 procent). Vad de andra kvinnorna använt vet jag inte och jag vet inte heller om man kan tolka denna siffra som mycket eller inte jämfört med andra preventivmedel. När troliga orsaker kryssats i av barnmorskorna har det både handlat om produktfel och att produkten inte hanterats enligt givna instruktioner.

När det kommer till preventivmedel är det stor skillnad på ”perfekt användning” och ”typisk användning”. Vid perfekt användning följer man preventivmedlets anvisningar noggrant och vid typisk användning räknar man in den mänskliga faktorn, exempelvis att man glömmer ta sitt p-piller eller, som med NC, kanske har oskyddat sex på en röd dag. Vid typiskt användande av NC (alltså inte perfekt användande) blir 7 av 100 gravida inom ett år, vilket kan jämföras med p-piller där siffran är ungefär 9 av 100. Vid perfekt användande är siffran istället 1 av 100 på både p-piller och med NC.

Problemet med NC är kanske att den mänskliga faktorn är mer avgörande? Det är ett stort ansvar att skydda sig/ inte ha sex under röda dagar och speciellt eftersom det är då man rent biologiskt helst vill ha sex (jag vet, så orättvist). Kanske borde NC vara hårdare med en åldersgräns eller att kommunicera hur viktigt det är att man följer riktlinjerna? Kanske borde man kalla appen för en fertilitetsplanerare istället? Vid röda dagar måste man ju komplettera med annat skydd, så egentligen är det fel att kalla det för preventivmedel. Min oro är alltså att dessa siffror tyder på att appen hanteras fel och att man borde tagit större ansvar för att förhindra det. Men jag vet inte. Jag hoppas som sagt att det görs en ordentlig utredning så att man kan utesluta att det inte handlar om produktfel. För om det är så att siffrorna jag presenterat ovan inte stämmer och det behövs göras fler studier är det ju helt fruktansvärt.

Något som jag också funderat massor på är mitt ansvar. Jag använder ju själv appen och har även skrivit sponsrade inlägg om Natural Cycles. Jag är en nöjd användare av NC och tycker att appen är fantastisk (annars hade jag aldrig skrivit om det såklart). Men kanske är det fel att som influencer skriva om preventivmedel överhuvudtaget? Åtminstone sponsrade inlägg. Jag skulle aldrig, hur nöjd jag än var, skriva en sponsrad post om exempelvis p-piller eller spiral. Skillnaden med NC var, enligt mig, att det behövdes pratas om och att det för mig lite har varit en viktig feministisk fråga. Jag personligen har mått väldigt dåligt av hormoner och upplevt att det pratats väldigt lite om menscykeln, hur kroppen fungerar och andra alternativ. Många gånger viftas kvinnors negativa upplevelse av hormoner bara bort. För mig har det varit livsviktigt och därför har jag velat prata öppet om det. Men alla preventivmedel och sätt att skydda sig innebär ju en risk och trots att NC inte påverkar kroppen med hormoner finns det ju alltid en risk att bli gravid ändå och att någon blivit gravid mot sin vilja är såklart ingenting jag vill ha på mitt samvete. Därför är det kanske omoraliskt att skriva om preventivmedel överhuvudtaget?

Jag har funderat fram och tillbaka och jag vet faktiskt inte var jag landar. Vad tycker ni?

 

205 gillar

Kommentarer (128)

 • Maria

  |

  Hej!

  Jag skickade ett mail till dig som du gärna få kika på. Vet inte hur ofta du kollar ”fan-mailen” så tänkte att jag skickar en liten blink här 🙂

  Svara

 • T

  |

  Alltså wow vad bra du formulerar dig. Har tyvärr inga åsikter angående NC, tycker bara det är tråkigt med influencers som gör reklam för det utan att testa ordentligt.

  Men åter igen, tyckte ditt inlägg var väldigt bra!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack snälla <3

   Svara

 • Ellen

  |

  Varumärket NC har gjort ett gott jobb att sammankoppla sig med den feministiska kampen, och utnyttjar denna makt helt ogenerat. Det är inget personligt agg mot dig, och jag tycker att inlägget är bra. Du motiverar varför du gör och gjort samarbeten med NC.

  Jag tycker personligen att det ska döpas om, och ha en högre åldersgräns. Den är till för den som lever ett hyfsat strukturerat liv där en graviditet inte är ”hela världen”. Gillar konceptet med metoden, men har inget förtroende för NC. De gick runtom läkemedelsverket genom att CE-certifiera sig via TÜV. Gillar inte sånt filurande. Önskar att de kunde sluta kalla sig för preventivmedel och marknadsföra sig mot unga tjejer, resten är bra som det är.

  Tack för ett bra och moget svar som influencer

  Svara

  • Chica

   |

   +1

   Svara

  • Louise

   |

   Håller med!

   Svara

 • Sara

  |

  Jag tycker inte det finns något omoraliskt i att prata om preventivmedel överhuvudtaget. Om vi inte gjorde det tror jag att det skulle innebära att vi inte skyddade oss alls/mindre och att människor inte fick information = mer oönskade graviditeter.

  Det är däremot otroligt viktigt att skriva att det inte ger 100% skydd och att man presenterar riskerna med det. Samtidigt kan du inte ta ansvar för vad någon annan gör. Det är inte ditt fel ifall någon blir oönskad gravid. Personen i fråga valde själv att använda detta preventivmedel och personen i fråga valde att ha sex. Inget preventivmedel ger 100% skydd och det vet de flesta om idag. De flesta vet också vad som händer ifall de har sex: risken finns för att de blir gravida. Med de preventivmedel som finns idag finns det inget 100% skydd och det finns alltid den mänskliga faktorn med i bilden. Det enda säkra är väl att inte ha sex eller att sterilisera sig. Vilket jag förstår att många inte vill.

  Jag tror inte du ska känna att du har allt för mycket ansvar i detta. Dessutom har ju NC blivit ett certifierad preventivmedel som har blivit utrett och granskat och om du upplever att det fungerat för dig är det klart att du vill rekommendera det. Framför allt om det ger ett alternativ till preventivmedel med hormoner. Däremot skulle jag nog avvakta att fortsätta att promota det tills en ordentlig utredning gjorts. Om dessa kvinnor blivit gravida på grund av produktfel är det hemskt.

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! Tänker precis som du! 🙂

   Svara

  • Emilia

   |

   Håller helt med ovanstående!

   Svara

 • Lisa

  |

  Det är inget preventivmedel utan det är en riskkalkyl. Det är snarare oroväckande att ordet preventivmedel används när det kommer till en app. Om man tror att man kan använda en app för att förhindra att bli gravid så nej.

  Svara

  • Rebecca

   |

   Exakt! Jag tycker NC är ett ypperligt fenomen, but det är verkligen inte ett preventivmedel och jag tycker det är riktigt illa att det marknadsförs som det och till och med har blivit godkänt som preventivmedel. Det är en jättebra app för familjeplanering men det skyddar inte mot graviditeter. Det den gör är att säga till dig när du borde använda skydd, vilket i sig visar på att det inte är ett skydd.

   Svara

 • Sofie

  |

  Problemet är väl att det finns massvis med faktorer som kan påverka mätningarna (t ex oregelbundna sömnvanor, stress etc). Marknadsföringen riktar sig uppenbarligen mot unga användare då det främst är influencers som gör reklam för NC. I princip ingen ung menstruerande människa ”passar in” för de kriterier som ska stämma för att använda denna metod. Tycker det är en skev marknadsföring och ska absolut inte kallas för preventivmedel, som du är inne på.

  Svara

 • Annie

  |

  Tack, bra inlägg. 🙂
  Svår fråga det där med om det är moraliskt att göra reklam för preventivmedel eller ej… Men lite skaver det nog i mig? För blir det fel så blir det så otroligt fel, eftersom föda barn eller göra abort är stora beslut så klart. NC har som någon här ovan skrev kört på fula tricks, såsom att de inte blev godkända av läkemedelsverket i Sverige som preventivmedel men så marknadsför de sig ändå som det!

  Tänk om typ Pfizer sponsrade en känd influencer med antidepressiva mediciner, vore inte det rätt konstigt?! ”Andra antidepressiva mediciner har gett biverkningar i form av blabla, men just X från Pfizer är en helt ny grej som funkar superbra och verkligen har fått upp mitt humör och min energi!”. Det känns ju bara läskigt… Men dessa hyllningar till NC låter ju lite så…

  Sedan är det lite ”millenial kids” över att dissa p-piller totalt. Feministiskt…? Hehe mjae! P-piller var på 60-talet en stor vinst för kvinnans frihet och gav henne otroligt mycket mer frihet än när hon inte kunde skydda sig mot ett större antal graviditeter i livet. Det öppnade upp för att komma ut i arbetslivets på likare villkor än förr. För att inte förglömma så medicineras vissa sjukdomar (t.ex. endometrios) med just p-piller, och kan göra att en kvinna då slipper ligga hemma och gråta av smärta flera dagar varje månad, utan kan leva ett mer normalt friskt liv. Visst, alla är olika och jag förstår helt att hormoner inte passar varenda kvinna som finns, men just nu verkar p-piller ha fått ett oförtjänt dåligt rykte och det är något som pengakåta NC upptäckte i tid och nu håvar in pengar på.
  Money, money, money… It’s a rich MAN’S world.

  Svara

  • Sofie

   |

   +1
   Det fula med Natural Cycles är att de väljer efter eget tycke vad de ska klassas som. De kallar sig gärna preventivmedel och säljer in sig som det. De klassar sig däremot inte i samma klass som övriga preventivmedel i sin reklam som riktar sig mot unga främst genom hård sponsring mot influencers och sociala medier. P-piller och andra preventivmedel får i Sverige (precis som antidepressiva) inte marknadsföra sig på sånt sätt och har ju ingen chans i denna ”fake news”-värld” vi lever i. Såklart är det varje tjejs val om hur man vill skydda sig men det blir fult när olika metoder inte har samma rätt och skyldigheter till marknadsföring och transparens. Det blir en väldigt otrevlig kultur som nästan blir en häxjakt mot barnmorskor och gynekologer som är de som får se baksidan av att skydda sig bristfälligt (psykiska och fysiska effekter av oönskade graviditeter).

   Svara

   • ab

    |

    Bra poäng, skumt att företaget endast anser att produkten är preventivmedel när det passar dem.

    Svara

   • Rebecca

    |

    Bra poäng! Inte tänkt på det!

    Svara

  • Karro

   |

   Du skrev ungefär allt jag tänker om det här, så stor +1!

   Svara

  • Elin

   |

   + 1 på Annies kommentar! Speciellt gällande sista stycket!!

   Svara

  • Emilia

   |

   Fast att det på 60 talet var ett stort genombrott med p piller har ju ingenting med nutid att göra, tiderna förändras bara för att det var ett steg frammåt och positivt då behöver det ju inte vara det nu. jag tycker det ÄR en feministisk fråga, varför ska kvinnor proppa i sig massa hormoner och grejer för stt skydda sig, varför har ingen kommit på något för killar i så fall? Det är ju fler kvinnor som mår dåligt eller får en negativ upplevelse av p piller än positiv..
   och NC har ju blivit godkänt som preventiv medel, visst det kanske behöver granskas mer men samtidigt vet varken du eller jag om de här kvinnorna som blivit gravida haft sex på en röd dag eller inte eller skrivit in fel temperatur eller liknande så hur kan vi egentligen veta ”vems fel” det är.

   Svara

   • Emilia

    |

    PS, är inte ett ”millenial kid”

    Svara

   • R

    |

    Har du någon källa till att fler kvinnor har negativ än positiv upplevelse av p-piller? Själv mår jag helt underbart bra på p-piller men inte om jag är utan.

    Svara

    • Rebecca

     |

     Sant. Jag har inte sex men äter P-piller för att det stabiliserar mina hormoner. Hjälper mig ypperligt.

     Svara

  • Lovisa

   |

   Jag håller med dig om det mesta men att p-piller skulle vara en frihet för kvinnor på 50-talet betyder inte att det är det för kvinnor idag. Nu har det gått så lång tid att det istället förväntas att alla kvinnor att äta p-piller och vara glada med det. Det är lika stort problem ( men på ett annat sätt). Jag vill ha rätt över min egen kropp, det är femenistiskt.

   Svara

 • K

  |

  ??‍♀️ Här är en till som blivit gravid trots användande av appen som ”preventivmedel” & inte tvärtom. Jag är 27 år gammal och läste instruktionerna FLERA gånger om för att inte riskera att göra fel.. ? Gjorde allt som stod att man skulle göra och har även gjort en hel del ägglossningstest för att göra det mer ”säkert” liksom.
  Kom som en chock & hade gått 7 veckor utan att ens veta om att jag var gravid, haha! Väldigt tveksamt hur vi skulle hantera det hela, men efter några dagars fundering så kändes det ändå rätt. Jag och min sambo firar 9 år i år och hade ändå tänkt oss försöka på en bebis till nästa år. Så det var väl bara meningen att det skulle hända nu då. :’) ? nu känns det mer rätt & självklart för varje dag som går! ??

  Svara

  • Egoina

   |

   Tråkigt att höra, men tur att det ändå slutade bra! ❤️

   Svara

   • Anna

    |

    Jag har också blivit gravid – TVÅ gånger på sex månader – trots noggrann användning av mätningar etc. Jag skulle dock ändå aldrig gå tillbaka till hormoner och har tack och lov kunnat hantera två aborter på kort tid utan att det var jobbigt rent psykiskt. När jag började med appen så var jag beredd på att det kunde ske och jag och min sambo pratade igenom det. Han sa att han personligen aldrig skulle äta hormoner och därför aldrig skulle förvänta sig eller tycka att jag ska göra det. Nu använder vi kondom förutom precis veckan efter mens när det är grönt, även om det finns fler gröna dagar och nu har jag inte blivit gravid på 9 månader.

    Svara

    • Egoina

     |

     Men fy!!! Vad hemskt 🙁 Kopparspiral är inget alternativ? Vet iofs dom som blivit gravida med det med :/ Kram!

     Svara

     • Em

      |

      Kopparspiral kan också slå fel om man har svårt för hormoner, istället för att tillföra hormoner så gör spiralen att kroppen själv höjer nivåerna av hormoner. Så det är inget självklart val, även om det inte påverkar lika många. Jag skulle aldrig ta det pågrund av kopparn, är alldeles för dålig på att komma ihåg att ta tillskott och vill inte riskera biverkningarna

  • T

   |

   Har också blivit oönskat gravid av app-användande. Jag tog med det som en medveten risk när jag började använda appen, för jag ville så gärna slippa hormonerna. Tänkte att det gjorde nog inte så mycket om jag skulle bli gravid, då jag har sambo och det kanske är dags för barn inom inte alltför lång tid. När jag väl blev gravid kände jag dock precis tvärtom! Kände mig inte alls redo, så det blir en abort. Skulle dock aldrig vilja gå igenom detta igen, jag tror att många tar lite för lätt på hur det är att verkligen bli gravid och göra abort! Är absolut förespråkare för aborträtt oavsett anledning, men det gör det varken enkelt eller roligt att vara i situationen. Det får nog bli kondom framöver helt enkelt ? Hoppas på att det dyker upp bättre alternativ framöver.

   Svara

 • Em

  |

  Bra inlägg, men du tar bara upp sex på röda dagar. Det står klart och tydligt på deras hemsida att det varje år är kvinnor som blir gravida på gröna dagar också. Det är alltså en risk man får ta och borde vara medveten om när man använder sig av nc. Tycker det är märkligt om användare inte läser igenom vad som gäller och har det i bakhuvudet. Som att skriva på ett kontrakt utan att läsa. Åldersgräns vore bra kanske 🙂

  Svara

 • Martina

  |

  Det vore ju helt fel att på något sätt sätta dig eller andra influencers ansvariga. Man måste ju förstå att ni personligen inte kan ta ansvar för hur produkten fungerar. Hur skulle ni kunna det? Ni kan bara bedöma den utifrån den tillgängliga faktan och det intryck ni har av produkten.
  Men jättebra att du reflekterar över detta. Du sätter ju på ett sätt din stämpel på varor du gör reklam för och du kommer att förknippas med dem. Det är en risk ni influencers tar. Antagligen inte lika jobbigt för en tidning att ha tagit in annonser, ni ställer er mer personligt bakom varumärket. Förhoppningsvis får ni väl betalt därefter.

  Sen tycker jag det är helt puckat att döma ut NC ifall de fallen som varit har skett pga slarv. Läste nånstans att nån sa att ”unga låter inte bli att ha sex bara för att appen visar rött”. Men för jösse namn, i så fall kan man väl inte säga att de har använt appen?? Det är väl som att säga att vi använde kondom – men vi satte inte på den..? (Nä men då använde ni den ju inte!!)

  Svara

  • Linn

   |

   +1

   Svara

 • Robert

  |

  Tycker också att Saras kommentar verkar vettig. 🙂

  Svara

 • Jackie

  |

  Jag undrar hur de övriga ca 600 kvinnorna med oönskade graviditeter ändå fick plus på stickan, hur slarvade de? Som du skriver, en ordentlig utredning krävs.

  Svara

 • A

  |

  Bra med en influencer som resonerar kring sitt ansvar i denn frågan, det har mig veterligen varit något av en bristvara i debatten. Jag känner flera personer som använt appen ”korrekt” och ändå blivit gravida. En vän använde den i många månader och appen borde rimligtvis då ha koll på hennes cykel men enligt BF (hon valde att behålla barnet då hon pga alla oroligheter kring NC inte testade den förrän hon kände sig redo att ha barn ifall det skulle bli så) har hon blivit gravid i en 100% säker period. Den har helt enkelt inte kartlagt hennes cykel. Vet ingen gynekolog eller barnmorska som skulle rekommendera NC eller likn metoder mer än tex avbrutet samlag vilket ju är en konstaterat osäker metod. Tycker din tanke om fertilitetsplanering är mycket bra – det är extremt oansvarigt att kalla det för preventivmedel. Det framgår väl med all önskvärd tydlighet att det inte är säkert nog. Detsamma gäller att influencers skriver om en produkt som denna – vem är egentligen det minsta insatt i statistiken och hur den fungerar så tidigt som många bloggare gjorde reklam för produkten? Det kan ni omöjligt ha varit? Den har ju dessutom varit omdebatterad från start och har ju ”behövt” förvaras vilket också skett i din blogg. Sedan förstår jag att du är en nöjd användare och det gläder mig men jag ser det som helt fel sak att göra reklam för via influencers. Det säger också något om företagets seriositet för mig.

  Till den feministiska delen. Det finns stora fördelar med att hitta hormonfria alternativ, även om ansvaret fortfarande ligger på fittbäraren och inte på penisbäraren i sexuella relationer mellan sådana parter. Men för oss som tex har endometrios har hormoner i princip räddat vardagen. Sen NC och liknande alternativ börjat diskuteras blir jag allt oftare ifrågasatt över hur jag ”förstör min kropp” med hormoner. Jag är vuxen och kan hantera sådana påståenden för jag vet att jag behöver hormoner. Hormoner är inte farligt – men biverkningarna varierar och för vissa är det inte ett bra alternativ då de tex blir humörpåverkade. Men jag tänker att om NC hade uppfunnits när jag var 14 – då kanske jag aldrig hade sökt hormonella alternativ, inte diagnosticerats och fått lida något fruktansvärt av min vidriga menscykel. Den nyansen tycker jag sällan har synts i stora influencers bloggar ocj sociala medier vilket återigen talar för att de inte ska göra reklam för en sån typ av produkt. Som du själv skriver – få hade gjort regelrätt reklam för p-piller eller typ vaccinationer eller något annat medicinskt för det är för oansvarigt.

  Gläder mig mycket att du som så ofta är klog nog att resonera kring sådana här frågor och jag hoppas att fler får upp ögonen för de stora risker som finns med en metod som NC. Kunskapen är inte ny – men att mäts temperatur har aldrig setts som en tillräckligt säker metod och jag anser absolut inte att det bör vara så i fortsättningen heller. Och jag hoppas innerligt att Löwengrip mfl inser vilket ansvar DOM har i e sådan här fråga.

  Svara

  • Elin

   |

   +1! Har också endometrios. Hemska tanke om jag som tonåring (är 27 idag) hade hjärntvättats av alla influensers till att hormoner är något dåligt/att livet blir så himla mycket enklare utan hormoner. För oss med endo är det precis tvärtom. Och det gäller inte bara oss. Det är väldigt många kvinnor som mår bättre med hormoner, men det verkar ha blivit en trend att leva ”naturligt”

   Svara

   • Emilia

    |

    Fast Jag tror ju inte att folk som inte vill används hormoner gör det för att det är trendigt…. det är i så fall för att de har mått dåligt av hormoner eller inte vill stoppa i sig något som egentligen inte ska vara i kroppen och tar ställning till det. Det är väl bra stt det är mer accepterat att prata om att p piller kan få en att må dåligt också.

    Svara

    • A

     |

     Nej absolut, det är toppen att hormonfria alternativ diskuteras men detta är inget säkert alternativ och bör därför inte presenteras för unga människor som kan tro att de skyddar sig mot graviditet men faktiskt har ett osäkert skydd. Då är kondom det alternativ som finns just nu. Det är just den här oron om yngre människor med problem mee mensen alt endometrios eller så som jag orowr mig för. De som aldrig använt hormoner och har en lika vidrig cykel som jag (fick enorm järnbrist, var uppe och duschade nästan varje natt pga blodflödet, var nästan aldrig utan mens, ont vid sex osv) kan fortfarande få uppfattningen att hormoner är dåligt för att deras idoler gör reklam för metoden. Vill också förtydliga att influencers inte har ensamt ansvar i frågan – självklart ligger störst ansvar på de som äger NC, är också av åsikten att de tar lite halvtaskiga vägar runt saker för att komma undan. Sen blir det ju också upp till vården att fortsätta sprida information om att det inte är en säker metod. Om en däremot vill använda det som fertilitetskontroll finns det säkert jättefina fördelar med det! Men ja, som influencer tjänar en pengar på reklam. Därmed ser jag ett visst behov av att influencers tar ansvar för vad de tjänar pengar på och jag tycker inte att medicin och preventivmedel är en vettig sak att göra reklam för. Previs som Egoina själv skriver, hon skulle aldrig göra reklam för tex p-piller och det skulle ju inte de företagen heller vilja göra reklam för – precis som att typ anti-depressiva inte marknadsförs som någon annan kommenterade om. Det betyder inte att hormonfria alternativ inte kan eller ska diskuteras, eller hormoner över huvud taget. Men det betyder inte att det är positivt för oss med endometrios för vilka hormoner varit räddningen!!

     Svara

     • Sara

      |

      Jag behöver inte ens kommentera själv, för du A skriver allt som jag som endometriosdrabbad tänker. Tack!

     • I

      |

      Håller helt med trots att jag inte diagnosticerats med endometrios, utan endast började med p-piller för att jag hade mycket riklig mens (mer än halva månadens dagar, samt att mensskydd (natt/super) läckte efter ca. 1-3 h vid stillastående/sittande/liggande ”aktivitet”. P- piller räddade min ungdom eftersom jag kände mig mycket begränsad av mensen. Har såvitt jag vet inga negativa biverkningar. 🙂

  • Carolina

   |

   Känner igen det där med att inte kartlägga ens cykel. Jag tempade i många år, mest för att jag blev väldigt intresserad och tyckte det var coolt hur kroppen fungerade. Jag blev otroligt bra på att läsa av tempkurvan som växte fram varje månad och kunde se var ägglossningen skedde. Jag testade NC några månader men den var alltid helt fel ute, alltså långt ifrån. Jag har ett anonymt instakonto och ser samma på de kurvor som dyker upp ibland, ägglossningen är i 90% av fallen helt felmärkt. Om jag hade använt NC i preventsyfte hade jag högst troligen blivit gravid emot min vilja.

   Svara

   • K

    |

    Jag kombinera alltid NC med LH-test (ägglossningstest) och för in informationen i appen (positivt eller negativt).
    Köper storpack LH-test på nätet och använder stickorna ca 3 dagar i menscyklen, så jag kan lägga in både positivt och negativt resultat i appen.

    Svara

 • Felicia

  |

  Absolut inte omoraliskt att skriva om preventivmedel, alternativa metoder, sponsrade eller ej. Tycker det är viktigt att prata om och göra det möjligt för människor att få göra sina egna val beroende på vad man har för behov.

  Jag har aldrig använt NC, men har fått förklarat att det är noga att mäta vid rätt tillfälle, och inte så mycket vid rätt klockslag. Alltså att en ska mäta just när en vaknat, eftersom det är den ”nyvakna temperaturen” som spelar roll. (Rätta mig om jag har fel!) Till skillnad från p-piller då det är viktigt att ta det samma klockslag för att behålla skyddet. NC funkar ju helt annorlunda liksom.

  Sen är det viktigt att också prata om att alla är olika! Upplever att det är många som väljer att sluta med hormoner just nu och istället köra NC eller liknande. De som faktiskt mår dåligt av hormoner ska självklart inte använda dem, men det finns även många som mår bra av hormoner, eller inte påverkas. Jag har aldrig märkt någon skillnad när jag börjat/slutat med mina p-ringar. Tycker det är minst lika viktigt att det fortsätter forskas på de hormonella metoderna, samt att de släpper preventivmedel för män!

  Jag tror NC är en bra metod för de som behöver den, men det gäller ju att ha självdisciplin och faktiskt använda kondom på röda dagar. Hoppas att det hela ordnar sig så detta inte också drabbar dem som NC funkar för.

  Svara

  • Sara

   |

   Tyvärr så räcker det inte med att man mäter just när man vaknat. Man ska inte mäta om man har vaknat till under natten, om man har sovit +/- 2 timmar jämfört med vanligt, om man druckit alkohol dagen före, om man är sjuk… listan kan göras ganska lång. Vissa veckor kunde jag knappt mäta alls pga detta, men även de dagar då jag rimligen borde ha kunnat mäta så var min temperatur väldigt oregelbunden och efter flera månader hade jag fortfarande inte någon temperaturkurva jag kände att jag vågade lita på. Skulle inte rekommendera den här appen till någon som inte har en väldigt regelbunden menscykel och mycket rutiner i sitt liv.

   Svara

 • Hanna

  |

  Är det bara jag som vill ha hela sammanställningen och inte bara antal kopplade till NC? Hur många blev gravida trots p-piller, kondom osv av dessa +600… Jag känner att jag inte har några referenser för om 37 personer är många i förhållande till övriga oönskade graviditeter och därför inte kan bedöma om det är en katastrof eller förväntat utfall.

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag med!

   Svara

  • P

   |

   Jag tolkade inte dessa 600+ som just oönskade graviditeter där en annan metod använts. En graviditet kan ju vara oönskad trots att man inte skyddar sig menar jag. Den största orsaken bör ju vara oskyddat, följt av avbrutet samlag och sen kanske dagen-efterpiller som togs mer än 12 timmar efter. Har inga siffror på sannolikheten för dessa men enligt min uppfattning skulle jag uppskatta risken i den ordningen.
   Kan ju vara jag som tolkat det fel men kan inte minnas att det stod någonstans att resterande graviditeter var pga preventivmedel som inte funkade 🙂 så +1 på att få info om vad resten av graviditeterna var på grund av

   Svara

  • Macilla

   |

   Och jag önskar statistik på de som kört NC utan plan på att bli gravid men blivit gravid ändå och landat i att behålla barnet. Det är i och för sig inte oönskat i samma mening som de som söker för abort men det säker mycket om appens osäkerhet.

   Svara

 • Anna

  |

  Jag är en person som inte tycker natural cycles ska få klassas som preventivmedel, då det inte är det. Det är ett sätt att lära känna sin kropp och sin cykel, vilket är bra, men själva appen i sig skyddar ju inte mot något. Allt det gör du själv. I höstas blev jag gravid med en hormonspiral inne (Jaydess) min barnmorska sa då att många som använt den har blivit gravida. Jag är fruktansvärt upprörd över detta då min graviditet (jag skulle göra abort) slutade med ett X och en borttagen äggledare. Jag tänker på hur dessa kvinnor måste känna sig, som ändå litat på appen och sett den som ett bra alternativ till hormoner eller kopparspiral. Men att kalla den preventivmedel är bara fel i mitt huvud

  Svara

  • Lisa

   |

   Absolut är det så. Natural Cycles är inget och kommer aldrig någonsin att vara ett preventivmedel utan det är en kalkyl. Jag hade aldrig litat på en app och anser att personer som tror sig kunna lita på en app får skylla sig själva.

   Svara

   • Mandy

    |

    ANSER SAMMA! Om man inte är född igår så vet man väl att ända sättet att va 100% säker på att inte kunna bli gravid, är att avstå från sex. Sen skulle jag aldrig ändå lita 100% på en produkt…inte minst när det gäller detta område…

    Svara

    • Lisa

     |

     Precis och en kvinnas kropp är väldigt påverkningsbar av olika hormoner så om man som kvinna väljer att förlita sig på en app från ett oseriöst företag dessutom kan man sedan inte gå ut och anklaga appen för en graviditet. Alla har ett eget ansvar och är man en influencer bör man tänka en gång extra.

     Svara

 • Lin

  |

  Jag tycker nog p-piller är mer feministiskt än NC. Min farmor berättade om när p-piller kom. Hennes läkare ville inte skriva ut dem till min farmor trots efterfrågan; för varför skulle hon ligga om hon inte skulle producera barn? Känns lite talande.

  Förstår inte hur NC kan anses vara en feministisk produkt när de inte passar småbarnsmorsor (uppe någon/flera ggr/natt), inte är anpassade efter att kvinnor lever liv som inte är lägga sig kl 20 och gå upp kl 06 varje dag. Är en produkt feministisk om den är så inkompatibel med så många kvinnors liv?

  Sedan att produkten måste mygla sig in bakvägen för att få kalla sig läkemedel känns allt annat än seriöst. Var det via Tyskland de hade gått?

  Det ska vara lätt att göra rätt när det kommer till så viktiga saker som preventivmedel.

  Inget mot dig Egoina, you do your thing. Men NC kommer aldrig vara ett seriöst företag i mina ögon om de fortsätter på samma linje. Jag tycker att de etiskt sett är tvivelaktiga.

  Svara

 • Julia

  |

  Ditt inlägg är välskrivet! Men reagerar på en sak: de omtalade 37 graviditerna på SöS (under en fyramånadersperiod) gällde ju inte 37 graviditer av drygt 668 NC-användare!

  Siffrorna gällde ju 668 kvinnor med oönskade graviditeter, och det är oklart vilka preventivmedel som använts. Förutom då att 37 stycken har använt NC.

  Så av antalet oönskade graviditeter som kom till SöS under en fyramånadersperiod, var 5,5% NC-användare.

  Hur många i regionen som använder NC framgår ju inte! Så siffran 37 oönskade graviditeter, säger ingenting om hur många NC-användare som blir ofrivilligt gravida.

  (Att NC använder sig av vissa siffror och procenter i sin marknadsföring – och hur väl dessa stämmer med verkligheten – är en annan fråga.)

  Kanske kan du klargöra detta i inlägget? I övrigt som sagt ett välformulerat inlägg! 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Oj men tack!!! Hade totalt missuppfattat det. Jag ändrar!

   Svara

   • Egoina

    |

    Ändrat nu! Undrar vad övriga kvinnor använt 🙁

    Svara

    • Jenny

     |

     Hej! Vet inte var statistiken kommer ifrån, men som jag tolkar det kan det ju vara så att övriga kvinnor inte använt något preventivmedel alls? Nu är det säkert inte hela sanningen, men om en anmälan gjorts enbart mot NC, så får man väl anta att inget övrigt enskilt ”preventivmedel” hade så höga siffror som 5,5% av urvalet, då det rimligen borde ha resulterat i en anmälan också.

     Svara

     • ab

      |

      >så får man väl anta att inget övrigt enskilt ”preventivmedel” hade så höga siffror som 5,5% av urvalet, då det rimligen borde ha resulterat i en anmälan också

      Nja, det är en relativ ny produkt som därtill marknadsförs ganska aggressivt. För redan etablerade preventivmedel har man en tydligare bild på effektiviteten (för kondom är det t.ex. 18 av 100 som använder metoden på ett typisk sätt ett år som förväntas bli gravida, 2 av 100 vid perfekt användning). Även om man ska skicka in en anmälan till Läkemedelsverket på rutin när läkemedel inte funkar eller ger biverkningar så blir det först ”en grej” om det avviker från det förväntade eller från vad företaget utlovar.

      2015 bestämde Läkemedelsverket att Natural Cycles inte fick marknadsföra sig som preventivmedel och skulle kalla sig för fertilitetsmonitor i stället. Natural Cycles ansökte om certifikation från Tüv Süd för att kunna marknadsföra produkten som preventivmedel inom EU. (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6859773)

 • Rebecka

  |

  Alltså man får beakta risken när man använder bara kondom, säg att det är 96% säkert med kondom (hittade på nu, men kan tänka mig att siffran ligger däromkring), då är det ju bara 3% som egentligen blir gravida av själva appen. Och kondom blir man ju rekommenderad av barnmorskor.

  Svara

  • emma

   |

   Jobbar på en gyn avd. och abortmottagning och problemet med kondom är ju att för att den skall kunna vara ett skydd så SKA DEN VA PÅ. Hade senaste idag 4 kvinnor med oönskade graviditeter som till vardags använder kondom men ”just den här ena dagen” var den inte på. Alla förstår ju detta, men när det kommer till kritan verkar det ändå inte gå helt fram vilket är jättejättejättesynd.
   Men iofs är det så individuellt med preventivmedel vilket försvårar saken, vet egentligen inte vad min point med min kommentar är annat än: om ni använder kondom som preventivmedel HA PÅ DEN UNDER SEX tack och hej hehe

   Svara

  • ab

   |

   Kondom är 98% säkert vid perfekt användning, 82% vid typisk användning. Jag förstår det som du menar att man ska dra av kondomens failure rate från appens failure rate?

   Svara

   • Rebecka

    |

    Ja, det blir ju en dubbel risk, dels risken med kondom de röda dagarna och risken med appen generellt.

    Svara

    • ab

     |

     Nja, det är inte så enkelt som att bara subtrahera för att det är ”kondomens fel”, det blir ett märkligt sätt att föra statistik till Natural Cycles fördel. Egentligen är kondom dåligt som preventivmedel, som siffrorna jag skrev ovan visar, just för att typisk användning diffar så mycket från perfekt användning men den har fördelen att skydda mot könssjukdomar så helst kondom i kombination med andra preventivmedel.

     Svara

 • Mandy

  |

  Jag tycker ALLTID att man har ett eget ansvar OCKSÅ när det kommer till sånt här. Självklart ska inte ett företag göra falsk marknadsföring, det är ju ett lagbrott, så de har ju ett ansvar i sin marknadsföring för sin produkt. Nu har jag ingen egen erfarenhet av NC så ska inte uttala mig om det och jag vet inte EXAKT hur de marknadsför sin produkt, men när det kommer till preventivmedel och risken att bli oönskad gravid, så trodde jag att alla visste ändå att det ända som är 100 % säkert är att inte ha sex ALLS! Jag kan ändå tycka att det är lite naivt att förlita sig 100% på en produkt…

  Svara

 • Lisa

  |

  Alltid klokt att fundera över vilken åldersgrupp man når ut till. Ju yngre läsare desto större ansvar har du som förebild.

  Svara

 • Ida

  |

  Jag tycker inte att NC borde klassificeras som ett preventivmedel utan snarare ett verktyg att hålla koll på ens menscykeln och vilka dagar man är fertil.
  Jag ser inget moraliskt fel med att du gör reklam för NC eftersom det är precis som all annan reklam du gör, en produkt du själv använder och är nöjd med.
  Du har också varit noga med att poängtera att det är viktigt att skydda sig på röda dagar.
  Tycker du kan fortsätta som du alltid har gjort och tycker att detta är en fantastisk blogg du har!
  Och väldigt bra att du tog upp ämnet som är väldigt viktigt och aktuellt ?

  Svara

 • Emma

  |

  Jättebra inlägg! Jag har använt Natural Cycles i 2,5 år nu. Visst, jag slarvar ibland, men slarv = fler röda dagar och då får jag skydda mig på annat sätt.

  För mig har det varit en räddning. Jag hade så mycket problem med biverkningar med olika preventivmedel att en barnmorska faktiskt föreslog att jag skulle hålla uppe en period för att se vad som är biverkningar och vad som är min personlighet. Min mamma hade även berättat för sin barnmorska att jag använder denna metod, hon tyckte att det var ett mycket bra sätt att lära känna sin kropp.

  Vad som gör mig irriterad är hur det skrivs om metoden nu. Att man skulle vara dum, korkad och outbildad som förlitar sig på en app. Jag tycker snarare att så många väljer en sådan här metod är ett tecken på att övriga metoder inte fungerar och att de behöver utvecklas. Har även förstått att oönskade graviditeter vid p-pilleranvändning skyller vårdpersonal ofta på slarv. Anmäls det då ens till Läkemedelsverket? Jag har sedan jag var typ 14 uppfattat att p-piller osv beskrivs som ”100% säkert”, men det har jag ju förstått att det inte är. Även där finns faktorn med om det tas upp ordentligt i kroppen. Det var intressant att du presenterade en del statistik, ska kika vidare på det själv!

  Svara

  • ab

   |

   Statistiken för p-piller är 99,7% vid säker användning och 91% vid typisk användning. Den som förskriver p-piller borde vara tydlig med det. Många börjar med p-piller när de är unga så man kanske inte fick den informationen, inte tog till sig den eller har hunnit glömma bort den. Det borde anmälas till Läkemedelsverket när läkemedel inte funkar eller ger oväntade eller allvarliga biverkningar så att de har överblick men det är ju inte så att varje enskild anmälan blir en nyhet.

   Svara

   • ab

    |

    Kan lägga till att den som förskriver preventivmedel borde göra valet i samråd med individen utifrån kvinnans hälsostatus, livsstil och konsekvenserna en oönskad graviditet skulle ha för kvinnan samt informera om effektivitet, risker/biverkningar, osv. Det här rådgivningsmomentet uteblir när man laddar när en app.

    Svara

   • Emma

    |

    Upplevde verkligen att informationen var dålig när jag började med p-piller! Det var min egen mamma som påpekade att jag behövde dubbelt skydd när jag använde antibiotika, var magsjuk osv. Jag trodde dock inte att siffran var så låg som 91%! Från UMO:s håll var det ”är detta så blir du inte gravid och så ska du få mindre mensvärk”. Inga förmaningar om hur det skulle tas alltså. Kände en väldig ignorans angående biverkningar också. Vid ett tillfälle åt jag en sort där det var på nyheterna att 70% av de som använde den sorten också använde antidepressiva. Tog upp det vid två tillfällen med min barnmorska som reagerade med ”chock” båda gångerna, hon hade alltså inte lyssnat och kollat upp det första gången jag berättade det… Hoppas hursomhelst att debatten vänder från att vilja bränna NC på bål till att vi KRÄVER bättre säkra preventivmedel och bättre information och granskningar av existerande preventivmetoder.

    Svara

 • Karolina

  |

  Jag tror att det du skrev tolkas fel, Södersjukhuset har rapporterat att av 668 oönskade graviditeter har 37 st använt appen.

  De flesta som gör abort har faktiskt använt preventinmedel (2/3 enligt läkartidningen). Av dessa 668 personer har 37 använt den här appen men flera hundra (typ 400) har använt något annat preventinmedel. Om man inte vet hur många i det området som använder olika slags preventinmedel kan man inte dra några slutsatser alls av dessa siffror. Du skriver att 5,5% har använt appen, men för att veta om det är mycket eller lite måste man veta hur många procent som använder appen i det området.

  Exempelvis: Tänk ifall 50% av alla i området använder p-piller och 50% använder appen. Om 400 st blir oönskat gravida av dessa varav 37 st har använt appen betyder det att 363 av dem har använt p-piller. Då skulle det tyda på att appen är mycket säkrare än p-piller.

  Jag har ingen aning om hur stor andel som använder appen/andra preventinmedel och jag förstår att 50% är orimligt mycket. Men jag tycker ändå att det är fel att säga att en siffra är väldigt stor eller oroväckande när den egentligen inte säger någonting utan kompletterande information.

  Jag använder inte appen själv och vet inte hur bra den är. Du och många andra kanske vet mer än det du skriver i det här inlägget. Men det är så himla lätt att bli vilseledd av statistik och siffror. Ofta när man läser att en siffra är oroväckande blir man oroad utan att tänka efter vad det egentligen betyder.

  I övrigt har jag ingen åsikt om dina sponsrade inlägg men tycker absolut att vi ska prata MER om preventinmedel!

  Svara

  • Egoina

   |

   Precis, jag ändrade i texten. För nu stämmer det va? 🙂 Tack så mycket!

   Svara

   • Karolina

    |

    Såg att någon annan hann skriva också, ja superbra! 🙂

    Svara

 • ab

  |

  Utifrån det jag har läst om Natural Cycles (NC) så är det en app som underlättar naturlig familjeplanering (NFP) just genom att räkna ut ”gröna dagar” åt en så att man slipper klura ut det själv. På grund av det förväntar jag mig att de ska ha lägre Pearl Index än NFP:s 24 för typisk användning men jag ser inte hur de skulle komma under NFP:s 3-5 för perfekt användning trots påståendet på deras FAQ om att NC ”har likheter” med NFP men att ”metoden inte [är] densamma”.

  Svara

 • Karolina

  |

  Jag tycker absolut inte att du ska må dåligt eller känna att du har en ansvar i detta. Tyvärr så är det ju ingen preventinmedel som är 100%, och även om man blir inspirerad av influencers så är alla kroppar så himla olika och inget preventinmedel passar för alla. Man måste fundera på hur man själv är och ofta testa olika innan man hittar något som funkar bra. Att vi inte vet tillräckligt mycket om preventinmedel och vad/hur vi ska använda och vilka risker som finns tyder på att utbildningssystem har fallerat och borde ta ansvar och inte enskilda bloggare/influencers!

  Svara

 • Jenny

  |

  Först och främst – hejja dig som lyfter viktig frågor på din blogg!

  Ville också dela med mig av mina erfarenheter med NC. Blev tyvärr också gravid fast det inte var planen och gjorde därför en abort. Jag pratade aldrig med sjukvården om att jag använt NC, utan sa bara att jag för tillfället inte hade haft något preventivmedel. Verkar kanske knasigt, men jag kände mig bara så dum som köpt konceptet från början… Efter det så har jag hört från flera håll om andra som blivit oönskat gravida med NC. Vilket om jag ska vara helt aldrig är väldigt ovanligt att man hör gällande andra typer av preventivmedel. Jag tror alltså att det är svår att lita på den statistik som finns kring NC i dagsläget. 37 av 668 oönskade graviditeter kanske inte låter som så mycket, men det kan ju finnas ett stort mörkertal på grund av att en del inte berättar hela sanningen (som jag, lol) eller för att många i slutändan faktiskt väljer att behålla barnet.

  Jag tror absolut att NC har en produkt som är bra på många sätt, men företaget känns tyvärr väldigt oseriöst i dagsläget. Men, vi får väl hoppas att det här leder till att de framöver tar sitt ansvar och blir bättre på att marknadsföra produkten på ett ärligt sätt.

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

  • Elin

   |

   Och den här: https://www.svt.se/opinion/kopp-kallner-o-gemzell-danielsson-om-prev .
   Regina du skriver att du aldrig, hur nöjd du än var, skulle skriva en sponsrad post om exempelvis p-piller eller spiral. Nej det skulle inte vara möjligt ens om du ville, eftersom dessa preventivmedel (liksom andra läkemedel) inte får marknadsföras genom sponsrade bloggare.

   Svara

 • Ida

  |

  Tycker inte det är omoraliskt att prata om preventivmedel i sig, men däremot tycker jag att det är omoraliskt att marknadsföra preventivmedel och få betalt för det. Det handlar ändå om något så pass individuellt och man borde få sina råd av vårdpersonal och inte av bloggare. Som du säger, du skulle inte göra reklam för p-piller heller.

  Även om man inte får några bieffekter av NC (förutom graviditeten då) så gör det skada att ha en så ensidig debatt, då det finns många tjejer där ute som skulle må bättre om de åt p-piller, men inte vågar prova för de läser så mycket skit om hormoner på nätet. Jag var en av dem, hade otroligt hemsk värk, och oregelbunden mens så jag visste aldrig när den skulle komma. Men jag hörde så mycket skräckhistorier så jag var över 20 då jag äntligen tog mig i kragen och gick och sökte hjälp. P-pillren har räddat mitt liv, från att jag gick igenom ett helvete varje gång jag hade mens kan jag nu leva helt normalt. Hormoner är så mycket mer än bara preventivmedel, men det glöms ofta bort.

  Svara

 • Emma

  |

  Håller med vad de flesta har skrivit om nc. Men jag måste bara säga wow vilka läsare du har! Majoriteten skriver vettiga och genomtänkta kommentarer jämt och inga personangrepp eller nått. Kollar man Isabellas Löwengrips kommentarsfält blir man ju bara mörkrädd ?

  Svara

  • Egoina

   |

   Eller hur! Mina läsare for president! ✌?❤️

   Svara

 • Lisa

  |

  Alltså jag blir fan förbannad. När det gäller sex ÄR graviditet en risk, punkt slut. Kan en inte hantera det ska en inte knulla. Gäller främst män, som på något sätt fått för sig att det är kvinnans ansvar att tala om huruvida hon skyddar sig eller ej istället för att själva ta initiativ till t.ex kondom.

  Jag tycker NC verkar helt fantastiskt. Det är folket som är dumma i huvudet.

  Svara

  • Lisa

   |

   Hej Lisa!

   Kanske missuppfattat dig men menar du att alla som inte är redo att ha barn inte bör sex? För om man applicerade det på t.ex alla kvinnor under 25, så är det nog en väldigt stor majoritet som aldrig bör ha sex då. Eller du kanske menade att om man inte är redo att bli gravid och sen kanske gå igenom en abort/eller ha barn så bör man inte ha sex. Och det måste jag hålla med om, för så är det ju – om man har sex så finns det alltid en risk för graviditet.

   Som jag uppfattat det, av de kvinnor som blivit oönskat gravida med NC har inte alla slarvat eller undvikit att följa instruktionerna. Det finns en del (oklart hur många än så länge, det är inte utrett) som följt instruktionerna precis som man ska men ändå lyckats bli gravida under dagar då appen visat ”grönt”. Detta är extremt oroväckande och bör ej hända, och det är ett tecken på att appen absolut inte kan användas som preventivmedel (om appen inte ens kan försäkra en om att man ej har ägglossning under de relativt få dagar den visar grönt – nej då är den helt enkelt inte tillförlitlig). Jag skulle, som många andra här inne, också säga att den är en Mycket BRA metod för de som vill bli gravida och vill ha hjälp på traven eller för de kvinnor som vill lära känna sin kropp. Detta är något jag tycker att tjejer bör uppmuntras till från att vi är små, men det sker inte direkt i skolan (det känns som det enda man lärt sig i skolan är att man måste ha kondom? JAHA? vilket är sant såklart men det finns så mycket annat viktigt som inte tas upp). Så på detta vis tycker jag NC är fantastiskt – det gör att kvinnor börjar bli intresserade av sina kroppar och lära känna sina cyklar – något som jag märkt blivit av större intresse de senaste åren.

   ”det är folket som är dumma i huvudet” ….. Njäe..
   1) Dels stämmer det ej, som sagt för att det finns fall där kvinnor använt appen korrekt – men har ändå blivit gravida.
   2) Om de oönskade graviditeterna skett genom ”slarv”, dvs genom oskyddat sex på röda dagar, så bör NC fortfarande kolla in i om de kanske bör fundera på vilka kvinnor de vänder sig till. Som det är nu så vänder de sig till alla – NC säger att de är en ”certifierad preventivmetod” och detta lockar alla målgrupper (detta är något NC vill då de vill sälja så mycket som möjligt), även de som kanske inte bör använda den (dvs de som inte är redo för barn). För om det har hänt i många fall att kvinnor använder sig av appen men inte kan hålla sig när den visar röd dag utan ändå har oskyddat sex (och detta är inte så konstigt eftersom vår kropp SKRIKER till oss: befruktaaaaa miggg under ägglossning) och då skippat kondom (vilket är lite klantigt ja, men fullt mänskligt) så kanske den målgruppen inte är rätt målgrupp för NC. Och detta är problemet med NC för de tar ej hänsyn till den mänskliga faktorn, utan vill tjäna så mycket pengar som möjligt framför att NC används av de kvinnor där den är lämplig. Helt enkelt: de som har ett aktivt sexliv men ej vill bli gravida bör kolla sig runt omkring för att se om det finns något mer passande preventivmedel (sen finns de ju de som inte har något problem med att använda kondom när appen visar rött – men de är ju uppenbarligen inte de som blivit oönskat gravida :))) och för de är nog NC bättre, men risk för graviditet på grön dag finns ju tyvärr också har vi märkt..

   Jag hoppas att NC på sikt kan göra appen säker på gröna dagar. Det ska inte finnas några luckor när ett ”certifierat preventivmedel” släpps på marknaden.

   Svara

 • @inredningsdesign

  |

  Jag blev erbjuden en ganska hög ersättning för att promota NC men valde att avstå av just den anledning som du skriver, att jag inte tycker att en influencer ska berätta för andra att ett visst preventivmedel är bra (och dessutom få betalt för det). Preventivmedel är så extremt individuellt, och något som passar mig kanske inte alls passar någon annan. Och vem är jag att då inge falska förhoppningar om att något är bra. Det handlar inte om en jacka eller smink, det handlar om preventivmedel som kan orsaka en graviditet vid fel användning. Så nej, vissa saker håller jag mig personligen borta från att promota. Därmed inte sagt att alla ska tänka som jag gör. ?

  Svara

 • Sofia

  |

  Precis sånna här inlägg som gör din blogg så bra! Att du reflekterar, tar ansvar och vill utvecklas tkr jag är fantastiskt. Ingen aning om vad som är moraliskt rätt men väldigt bra att du lyfter problematiken!

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Elaine

  |

  Det bästa inlägg jag har läst på länge!
  Dessutom väldigt igenomtänkta kommentarer som liknar det tankar om NC som jag har haft. Jag trodde jag var ensam. Tack!

  Svara

 • R

  |

  Väl skrivet! Personligen tycker jag dock inte att NC borde få göra den här typen av reklam och att de hanterar det hela mycket olämpligt. Dels för att de har väldigt svårt att kontrollera åldern på sin målgrupp (eller skiter i det? De samarbetar med många som har en i första hand mycket ung följarskara, trots att de själva anser att metoden lämpar sig bäst för äldre), dels verkar de inte alls vara noga med att influencers skriver om metodens begränsningar och risker utan många bara hyllar den.

  Sen tycker jag också det blir ganska konstigt när influencers gör reklam efter att ha använt den i någon månad. ”Den funkar jättebra!” Alltså, själv vill jag gärna att jag ska slippa graviditet något längre tid innan jag vet att en metod fungerar.

  Men min främsta invändning gäller att NCs marknadsföring handlar mycket om att framställa hormonella preventivmedel som gift, och de är noga med att få kalla sig preventivmedel. Samtidigt får ”vanliga” preventivmedel inte marknadsföras alls enligt lag. NC verkar vilja ha det bästa av två världar och kan häva ur sig allt möjligt mot ett produktsegment som i princip inte kan försvara sig i samma kretsar.

  Sedan är NC underdogs på ett annat sätt i och med att den fortfarande inte accepteras av sjukvården och därför inte rekommenderas därifrån. Men jag tycker nog ändå de har rätt bråttom, de har inte funnits så länge och sjukvården rör sig långsamt, det krävs många omfattande studier innan något nytt kan börja säljas. Ett vanligt läkemedel tar ca 10 år från idé till försäljning, NC verkar tycka att de på sina fyra (?) år borde få kringgå allt detta.

  Med det sagt tycker jag att du ändå har skrivit rätt nyanserat om dem, men det gör långt ifrån alla deras samarbetspartners.

  Svara

 • Carin

  |

  Jag tillhör de där (väldigt få verkar det som?!) som älskar mina p-piller! Jag är just nu gravid oh längtar tills efter födseln då jag kan återgå till dem. Lindrar mensvärk, jah får mindre finnar och ett jämnare humör, regelbunden mens och så enkelt och smidigt att skjuta upp mensen en vecka om man skulle åka på semester ex. Perfekt 🙂 Dessutom finns det faktiskt forskning på att p-piller minskar risken för vissa cancer sorter.

  Svara

  • Nina

   |

   Finns ju givetvis fördelar och nackdelar med alla preventivmedel. Själv fick jag en propp i benet av en p-pillersort och synstörningar av en annan sort.

   Svara

 • A

  |

  Förstår fullt ut att vissa inte mår bra av hormoner, de reglerar många viktiga kroppsliga funktioner och när de tillsätts utifrån är det klart att man kan uppleva besvär. Jag klarar däremot inte riktigt att det här med att det finns en allmän uppfattning om att hormoner endast är farliga. Hormonella preventivmedel är godkända av läkemedelsverket och har granskats väldigt noga – annars hade de aldrig blivit godkända. Däremot talas det ytterst lite om fördelen med hormonella preventivmedel, exempelvis att kombinationspreparat minskar risken för endometrie- och ovarialcancer, samt har effekter på mensvärk och blödningsmängd. Jag respekterar de som inte vill använda sig av hormonella preventivmedel, men jag tycker att alla borde prata med en barnmorska (eller annan kunnig person inom ämnet) innan man gör sitt val. Barnmorskan kan hjälpa till och se vad som passar dig bäst, och informera om användning, samt vad det finns för risker, fördelar och nackdelar. Att natural cycles finns att köpa ”receptfritt” resulterar bara i att folk tar beslut som ligger utanför deras kompetensområde vilket kan ha stora konsekvenser- i detta fall i form av oönskade graviditeter. För att pearl index för natural cycles ska stämma krävs som sagt en närmast perfekt användning: mätning inom tidsintervallet, att inget annat påverkat ens kroppstemperatur, att man har en regelbunden cykel, och att man avstår sex/använder annat skydd under röda dagar. Kanske kan funka bra för vissa, men för många blir det ohållbart i den nuvarande livssituationen eller så inser vissa inte vad appen kräver av användaren för användning i syfte av antikonception. Att däremot använda appen som fertilitetsplanerarde är en superbra idé 🙂

  Svara

 • Sophie

  |

  Alltså du är bara så bäst!

  Svara

 • Nanna

  |

  Mycket kloka tankar! Självklart innebär all användning av preventivmedel ett stort personligt ansvar. Jag tycker det är helt galet att så många influenser väljer att göra betalda samarbeten med ett företag som gör preventivmedel! Är sjuksköterska och rådger dagligen patienter i telefon men skulle aldrig ge tips på vad en person ska skydda sig med, det kräver ett personligt möte med en barnmorska där man träffas och diskuterar den enskilda individens behov och förutsättningar. Du ger mig ett sådant seriöst intryck i din blogg, fortsätt med det och slopa samarbeten som dessa!

  Heja dig!

  Svara

 • Nataliew

  |

  Alla individer har olika lätt för att bli gravida. Vissa blir gravida oavsett skydd, andra är helt ofertila. Så det här med preventivmedel kan man prata om i hundra svängar, hur effektiva eller inte dom är.
  Jag tycker att det viktiga är att företagen har god kommunikation med sina kunder om hur man använder produkten och vad man TROLIGTVIS kan förvänta sig av den. Men sen kan inte alla olika saker passa alla. Det kommer bli fel för vissa hur man än vänder på det.
  Jag tycker också att man inte ska ha sex överhuvudtaget om man varken klarar av att få ett barn eller göra en abort. Det ansvaret ligger på en själv. Man får inte glömma att sex är ett sätt att föröka sig på och att vi bara är människor i grund och botten. Alltså bara rent biologiskt. Livet händer och konsekvenser av det händer.
  Som sagt det viktiga är att alla parter tar ansvar. Dom som ska ha sex, och dom som säljer preventivmedel. Och resultatet av det varierar, oundvikligen.

  Svara

 • Caroline

  |

  Hur kommer det sig att du lämnade Pearly (?) och gick över till NC? ?

  Svara

  • Egoina

   |

   slutade använda Pearly i samband med att jag var gravid och sen fick jag erbjudande om att prova NC så då började jag med det istället 🙂

   Svara

   • louise

    |

    Använde du Pearly enligt anvisningarna när du blev gravid?
    *rädd*

    Svara

    • Egoina

     |

     Nej… 🙂

     Svara

 • Nathalie

  |

  Jag förstår inte varför det inte pratas om biten med spermiernas överlevnad. Spermierna kan överleva 5 dagar inuti slidan. Appen visar att du inte har ägglossning så du har sex- spermier hamnar i slidan – 3 dagar senare står det att du har ägglossning. Spermierna kan då vara kvar i dig och göra dig gravid.

  Svara

  • Martina

   |

   Men just det tar väl ändå NC hänsyn till. Jag använder inte NC själv men har använt P-datorn Pearly i många år (sedan 2009). Tanken är ju att man med hjälp av temperaturkurvan ska kunna avgöra när ägglossning är på gång, och ge rött flera dagar innan. Det är ju därför det inte visar rött bara vid ägglossning utan även flera dagar innan.

   Svara

  • Nina

   |

   Jag har fått för mig att appen tar spermiernas överlevnad i beräkning, alltså att det är röda dagar ett par dagar efter samlag, men det kanske inte stämmer?

   Svara

 • Sanna

  |

  Jag har använt NC i 7 månader och är jättenöjd. Jag får inte lov att äta p-piller eller använda previtinmedel med samma hormoner. Jag har testat p-stav, minipiller vid två olika tillfällen och kopparspiral. Ingenting fungerar då jag mår dåligt av det. Jag har sådan fruktansvärd mens att jag ibland ligger och skriker och kan inte gå till jobbet. Men har hellre den mensvärken än att må så dåligt som jag gör på mini-piller. Aboslut att p-piller funkar till de som har sådan mensvärk och tur för er, men tycker inte man ska höja något previtinmedel. Alla funkar olika för alla, så är det bara.

  Svara

 • Maria

  |

  Men asså va, känns konstigt att direkt skylla på användaren när det är pekar på att produkten är fel eller i alla fall marknadsförs på fel sätt. Vad jag förstått så var NC inte ens godkänd som preventivmedel av svenska läkemedelsverket, något som flera bloggare valde att inte nämna (inte visste?). Dessutom finns det en lång lista på alla dagar då man inte skulle räkna med tempen, typ druckit för mycket dagen innan, tränat, levt som en människa?
  Inget personligt mot dig och tror verkligen inte att du ville lura någon till en graviditet precis men det finns information om appen som jag tycker influencers missade att ta med

  Svara

 • Lilla Q

  |

  Du ska ha så mycket credd för att du överhuvudtaget tar upp det här efter ditt samarbete. Det var otroligt många influencers som gjorde samarbeten med NC och du är den enda jag sett som återkopplat mot den information som kommit i media angående NC säkerhet som preventivmedel. Det tycker jag visar att du tar ett stort ansvar i dina samarbeten❤

  Svara

 • Milissa

  |

  Alltså, jag kör också på NC men i ärlighetens namn är jag EXTREMT dålig på att mäta och vi är riktigt dåliga på att skydda oss. Tror vi har använt kondom 2 ggr sedan i förra sommaren då jag började använda NC. Är i skrivandets stund inte gravid, troligtvis har jag svårt för att bli gravid eller så har vi helt enkelt en sinnessjuk tur och ”missar” dagarna man kan bli gravid.

  Jag tycker det är helt upp till var och en att ta ansvar för sitt eget preventivmedel, men tycker också att en seriös influencer INTE skall uttala sig om t ex preventivmedel.

  Kan nästan dra en parallell till antidepp, ingen influencer uttalar sig kring vilka tabl och dos är bäst eftersom det är extremt individuellt vad som funkar för en själv.

  Men det är mer tabu att prata om – NC har ju liksom på något sätt ridit på feminismvågen då vi snackar om att vi inte stoppa i oss massa hormoner

  Svara

 • Evelina

  |

  Har alltid älskat din blogg och dina tankar!
  Eget ansvar verkar tyvärr ha försvunnit i detta sammanhanget i diskussionen kring NC.. Så som med övriga preventivmedel (kondom, p-piller etc.) har du ett eget ansvar för att det sköts på rätt sätt. Så som med övriga preventivmedel finns det ALLTID en risk att ändå bli gravid och detta är inget som kan skyllas på tillverkaren utan det beror helt på hur du använder produkten samt hur din kropp fungerar. Alla preventivmedel fungerar inte på alla. Jag har själv haft två oönskade graviditeter, ena gången åt jag p-piller och andra gången använde jag p-plåster. Detta är inget jag skyller på produkten eller tillverkaren utan min kropp fungerade inte med dessa preparat bara.
  Angående NC så kan man självklart diskutera hur det marknadsförs, men det är inget jag ger mig in på..

  Svara

 • Pia

  |

  Jag har använt NC snart två år. Slarvar väldigt mycket.. men jag har en väldigt pålitlig cykel, plus att jag får ont i magen vid ägglossning så det har funkat. (Skulle nog inte behövt NC hela två åren, hade räckt i början säkert…)
  Använde även appen för att bli gravid, vilket jag blev på första försöket! Så mina ägglossningar hade den koll på!
  Men. Nu efter att bebis kommer och det är dags att tänka på skydd igen så vet jag inte om jag vågar gå tillbaka till NC. Isåfall måste jag nog skärpa mig ordentligt med mätningarna. Innan kändes det ju ok att bli gravid oplanerat (vilket jag ändå inte blev under tiden med NC) men nu Vill vi inte ha fler barn.
  Ja det är svårt att veta vad som är ”rätt” o ”fel”. Jag har som du mått dåligt av hormoner så det är inte ett alternativ. Och knipsa, näe – vill inte stänga dörren till fler barn helt…

  Svara

 • Hanna

  |

  Du är så vettig Regina!
  Hoppas fler bloggare inspireras av dig och dina val av viktiga inlägg.
  <3

  Svara

 • Josefin

  |

  Det känns som att det har blivit en väldigt stor ”hets” kring hormoner och P-piller senaste tiden och det är klart att de tjejer som mår dåligt av hormoner ska ha ett annat alternativ MEN, och det är ett stort men, p-piller har även fördelar. Jag har PCOS, en sjukdom man räknar att upp till var femte kvinna har trots väldigt stora mörkertal. Mina äggstockar fungerar inte som de ska och jag får ingen naturlig ägglossning och därmed ingen mens. Jag hade aldrig hört talas om det innan jag fick min diagnos. Jag gick upp ungefär 15 kg på ett halvår, fått så mycket hårväxt i ansiktet att jag har börjat vaxa mig (vilket för övrigt gör skitont) mitt humör är hemskt och jag känner inte igen mig själv. Min kropp är i konstant uppror och vikten är nästan omöjlig att gå ner pga allt testosteron kroppen producerar. Det enda sättet sjukvården har att hjälpa oss med PCOS idag är hormoner i form av östrogen eller p-piller. Som jag har förstått det är det samma med endomentris.

  P-piller är det enda som håller min PCOS i schack vilket blir ett moment 22 när man vill ha barn. Så länge jag vill ha barn kommer min PCOS att härja fritt i min kropp. Det blir inte direkt bättre av alla extra hormoner jag behöver knapra för att få mens och ägglossning eftersom min kropp inte kan det på egen hand.

  Det jag vill komma fram till är att hormoner är inte bara negativt, det finns fördelar.

  Svara

  • Amelia

   |

   Så skönt att du tar upp detta! Uppfattar också att det blivit lite väl mkt hets kring nackdelar med p-piller, man får nästan skämmas över att inte vara ”naturlig och ren” i det avseendet idag. Jag mår så bra på mina piller! Har ingen sjukdom vad jag vet men jag gjorde uppehåll i två år för att se skillnaden och grejen var att jag mådde sämre utan piller. Hade mens i 10 dagar varje månad, mkt mensvärk, järnbrist. Så gick tillbaks till att ta p-piller igen och det är en lättnad att slippa så mkt menskrångel. 🙂

   Svara

 • caroline

  |

  Alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
  Du måste kunna fortsätta att säga din åsikt om produkter.

  Sen kan det väl vara så att det finns de som inte tar så allvarligt på oönskad graviditet och dess åtgärder?

  Svara

 • Ida

  |

  Jag anser att man ska och bör prata om preventivmedel av exakt samma som du angav. Men det kanske inte är helt moraliskt att ha sponsrade inlägg om det, pga den inviduella användarupplevelsen. Jag körde NC ett år ungefär men hittade aldrig min ägglossning tack vare den metoden så hade typ bara röda dagar. Trots att jag var noga med mätningarna. Nu kör jag Billingmetoden och har mycket bättre koll på min kropp, plus att det är helt gratis 😉 Men alla är olika! Och tänker att eftersom många unga tjejer läser din blogg är det bra att du pratar om dina upplevelser. Det kanske kan hjälpa dem. 🙂

  Svara

 • Carro

  |

  Jag håller med det många har skrivit om det omoraliska i att marknadsföra NC och hur bra det är att du lyfter dessa frågor på ett väldigt bra sätt. Det finns inte så mycket jag kan tillföra förutom en sak och det är hur lite forskning som har gjorts på NCs effektivitet. De har inte alls funnits särskilt länge, och det har gjort väldigt få stora oberoende forskningsstudier på NC. Så vist, de säger att Pearl index är i princip lika bra som p-piller men jag tror inte att de siffrorna är sanna. Det är skillnad på resultatet från forskning på ett piller som funnits i 20+ år och där innehållet knappt ändrats, och pålitligheten från endast en eller två studier som inte verifierats i flera steg. Dessutom är det såklart väldigt enkelt för NC att ändra i sina algoritmer så om de ändrar någon liten del av algoritmerna så kan vi inte lita på forskningsresultatet. Det finns tyvärr ingen möjlighet att för användarna att vara säker på att algoritmen som användes i studierna är samma som den du har i din app idag. Eller att algoritmen är likadan i övermorgon.

  Svara

 • Amanda

  |

  Hej. Jag är en användare av NC och en nöjd sådan. Är 21 och förlovad med min partner (23) sedan ett halvår tillbaka. Vi lever tillsammans och har en dagsrutin som ser likadan ut under hela året då vi båda är studerande och våra två katter vill ha mat på regelbundna tider. Jag har ett alarm som är samma tid varje dag, vardag som helg som är när jag måste ta tempen för att få en korrekt siffra att lägga in i appen. Och då jag går och lägger mig samma tid med en timmes variation så fungerar det utmärkt. Jag tar tempen och om jag önskar sova mer på helgen är det bara att lägga sig igen.

  Jag har haft både p-ring och femåring hormonspiral men inget av det har fungerat för mig. Är väldigt känslig mot hormoner och har mycket problem med mensvärk så dessa alternativ var de som var bäst enligt barnmorskorna. Men jag satt och grät i två månader för att jag var helt ur balans med p-ringen, detta efter att jag hade använt mig av det i ett halvår. Bytte till spiral och det blev värre. Mindre tårar men mer värk. Konstant värk. Men jag visste att biverkningar man får bör försvinna inom sex månader så jag kämpade på. Tiden gick men det blev snarare värre. Hade mens i färre dagar men hade kramper nästan dagligen. Jag var tvungen att ta ut den och när det skulle ske kunde inte de två barnmorskorna som försökte ta ut den och jag blev skickad till en läkare som fick göra in en krok genom min livmodertapp och fiska ut spiralen genom att snurra runt den i min livmoder. Trots bedövning på livmodertappen gjorde det så extremt ont att jag bara låg där och grät. Blödde i 11 dagar efter att den var uttagen.

  Med NC har jag inte konstanta blödningar eller kramper och inte heller massa gråtande utan anledning.

  Vem har verkligen kollat hur hormonprepparat är för våra kroppar eller hur bra det är att ha en kopparspiral? Det finns ingen ny klinisk studie sedan 60-talet, då den kom, på hur kopparspiral påverkar och vilka biverkningar som finns.

  Jag är inte redo för att ha barn ännu men jag tänker inte lida dagligen under mina fertila år. En åldersgräns tror jag inte alls på för jag hade vid 15 års ålder hanterat att ställa ett alarm och sova samma tid varje dag utan problem medans någon som är äldre än vad jag är nu kanske inte lever i en jämn takt alls och NC hade då inte fungerat för dem alls. Det handlar om individer och deras inställning och livsstil inte om ålder.

  Jag hoppas att vi ska ha en öppen konversation om preventivmedel av alla slag för inget är perfekt för alla och man måste gå testa sig fram.

  Svara

  • Carro

   |

   Hej!
   Synd att du hade så mycket problem! Vill bara påpeka att åldersgränsen inte har med hur pålitlig en 15åring är, det har att göra med att man inte stabiliserat menscykeln ännu, det innebär att metoden inte fungerar på en 15åring, oavsett hur mycket rutin hon har på vardagen 🙂

   Svara

 • S

  |

  Orkade bara ta mig igenom ca 1/3 av kommentarerna just nu. Resten får bli medan tvättmaskinen går ikväll. Tack för att du tar upp detta, och jättebra att så många kommenterar!

  Har massor med åsikter, men tänkte väl främst säga att jag tycker att det inte är omoraliskt att skriva om preventivmedel generellt, då det är superviktigt att människor lär sig om de alternativ som finns. Men, att det däremot kan vara omoraliskt om det sker utan att jämföra flera preventivmedel eller om det görs för att marknadsföra. (Som exemplet med p-piller, det är ju ingen som marknadsför p-piller för att det fungerar så bra för dem, för att ”alla” vet redan att det fungerar olika bra för olika människor.)

  Det har ju redan du, och så många i kommentarerna sagt: att olika preventivmedel fungerar olika bra för olika individer. Det som behöver tas med i funderingarna till preventivmedel är ju saker så som hormoner (är det bra/dåligt för mig? bryr jag mig ifall det hamnar i naturen?), hur ofta kommer jag att behöva engagera mig? (äta något/mäta något varje dag, med några månaders mellanrum, med flera års mellanrum, använda preventivmedlet varje gång jag ska ha sex), vad skulle en eventuell graviditet innebära? (till exempel så är abort en hemsk sak att gå igenom trots att en är 100% säker på att en vill göra det, vill inte ens tänka på hur hemskt det är för människor som ”någon gång” vill ha barn att ta beslut angående en oplanerad graviditet!), är min menscykel/min mens regelbunden och lätthanterlig? (återigen, hormoner KAN VARA NÅGOT BRA, ex vid endometrios, samtidigt som tex NC SKULLE KUNNA VARA katastrof för någon med oregelbunden mens).

  I och med allt detta som behöver has i åtanke vid val av preventivmedel kan jag alltså tycka att det är helknäppt att bara skriva om ETT preventivmedel eller att inte ta upp alla dessa ”att tänka på”. Om det är så att produkten hittills fungerat bra för dig så är det självklart att du får dela med dig av det, men istället för att marknadsföra det med alla ”bra-ord” (hormonfritt, naturligt osv) så berätta varför det är ett bra alternativ för just dig. Sätt det i relation till människor som är annorlunda på vissa punkter och var ärlig med att det finns betydligt bättre alternativ för dem.

  Så himla bra av dig att öppet ifrågasätta dina samarbeten, det är ju som någon annan skrev i kommentarerna mer personligt när en bloggare gör reklam för någon än när tex en tidning gör det. KRAM /S

  Svara

 • Eva

  |

  Ser att många skriver att influencers aldrig skulle göra reklam för t.ex. p-piller, antidepressiva osv. Nej, det skulle de nog inte göra, eftersom det är olagligt. Man FÅR inte marknadsföra RECEPTBELAGDA läkemedel till allmänheten helt enkelt (dessa finns alltså inte receptfritt på apotek för vem som helst att vandra in och köpa ifall någon missat det). Sedan håller jag med om att NC inte borde få kallas preventivmedel, då det inte på något sätt egentligen fungerar preventivt, utan man behöver använda extra skydd under sina röda dagar för att förhindra graviditet. Fertilitetsplanerare skulle definitivt vara ett bättre sätt att marknadsföra det som, tror det hade blivit riktigt bra 🙂 nä hörni NC, gör om, gör rätt.

  Svara

 • Clara

  |

  Hej Regina! Har inga åsikter om NC. Jag vill bara skriva att jag saknar dina uppdateringar och att jag hoppas att du mår bra ❤ Kram!

  Svara

 • Victoria

  |

  Det tycker jag inte att du ska behöva göra om du är nöjd. Problemet är som du säger är säkert dels den typiska användningen, men det största problemet är att vi inte får lära känna våra kroppar och/eller att individen som har blivit oönskat gravid har en mer oregelbuden menscykel. Så det kan vara en kombination av olika faktorer som leder till en oönskad graviditet.
  Jag tar inte heller p-piller eftersom det gav mig proppar. Jag har verkligen blivit ett proffs på min egen kropp och vet exakt hur det känns/ser ut när ägglossningen är på G och jag behöver därför inte använda NC, utan bara en p-tracker. Måste dock understryka att jag har en otroligt regelbunden menstruationscykel. Att göra så som jag gör är inte för alla. Jag har listat upp för och nackdelar i mitt huvud med den här metoden. Är det värt det att äta p-piller och riskera sitt liv? NEJ. Är jag beredd på att bli oönskat gravid om min cykel helt plötsligt skulle ändras och om kroppens signaler varit mer diffusa den gången? Ja.

  Jag är i ett förhållande och det fungerar för oss. 🙂

  Svara

 • ida

  |

  Jag har använt termometer och gratis appar som är exakt som Natural cycles. De har fungerat såååå bra för mig!
  Jag lärde mig när jag har ägglossning, hur en ägglossning känns, var i kroppen den känns.
  Jag lärde mig också hur mycket mer som händer under just min ägglossning som kort stubin, sura uppstötningar, ont i ryggen, sexgalen.

  Jag lärde mig när min mens kommer och numera behöver jag inte ens apparna, jag bara räknar dagarna i almanackan så vet jag när ägglossning och när mens kommer.

  Appar man laddar ner och kompletterar med Natural cycles är jättebra!
  Men då måste man också använda den rätt.
  Jag är av den åsikten att man kör kondom ALLTID utom när man vill bli gravid.
  P-piller och annat som stör kroppens naturliga funktioner finns inte hos mig. Vill aldrig använda.
  Kondom skyddar mot sjukdomar, det gör inte piller, spiraler eller fan och hans moster.

  Tänk på detta jag läste på vårdcentralen:
  ” 90 people get swine flu and everyone wants to wear a mask.
  Millions of people get clamydia, aids, hiv yet no one wants to wear a condom”

  Svara

 • ida

  |

  Ni vet väl om att p-piller kom INNAN HIV OCH AIDS upptäcktes på 80-talet.
  Då ville man bara skydda sig mot graviditet, sjukdomar hade man inte en tanke på.

  Svara

 • Alice

  |

  Du är så bra på att formulera dig Regina! Själv använder jag inte NC, dels för att jag inte har en fast partner och då vill skydda mig mot eventuella könssjukdomar men också för att jag anser att det är fel att kalla det för preventivmedel. Ett preventivmedel är enligt mig (och ne.se) ett ”medel som förebygger att samlag resulterar i graviditet”. NC gör ju inte direkt det, det NC gör att att tala om när du är fertil eller inte. Den går inte in och aktivt förhindrar graviditeter såsom p-piller osv. Sen är ju alla olika, vissa har regelbunden menscykel medan andra inte har det (som jag, pga stress och annat som hänt så är min mens inte regelbunden) och jag vill inte sätta mig i den situationen att bli oönskat gravid. Och visst visar NC det där men jag skulle själv inte sätta mig i den situationen att riskera en graviditet. Sen kan anledningen att dessa personer blev gravida många, kanske vore ett förtydligande av användandet eller ändring av etiketten preventivmedel till fertilitetsplanerare lämpligt? Samtidigt tycker jag att NC verkar vara fantastiskt! Jag har själv, såsom många andra, upptäckt att jag mår otroligt dåligt av hormonbaserade preventivmedel och anser att detta är en viktig fråga i den feministiska kampen. Bland mina manliga vänner hör jag allt fler säga att de ”hellre har kondom än att flickvännen stoppar i sig en massa hormoner”. Tolka de inte fel nu! För många är kondom inget problem, medan det är mer problematiskt för andra. Men jag tänker på inställningen hos män att man hellre krånglar lite i sängen (för det kan ju vara lite pilligt med kondom) än att ta den enkla vägen att tjejen stoppar i sig ett piller eller p-ring och sedan mår dåligt av det men man slipper samtidigt krånglet med kondom.

  Sen är det upp till användarna att använda medlet på rätt sätt. Om du är nöjd med NC så tycker jag att du ska skriva om det! Tänker att vi måste tala mer öppet om dessa saker och också problematisera medlen vi använder för att det ska prioriteras bland all forskning så att det hela tiden utvecklas.

  Svara

 • louise

  |

  Hej Regina,

  Jag har en fråga. Jag köpte Pearly efter att jag läst om den i din blogg. Använder du inte den längre? I så fall, varför bytade du till NC? Hade du några problem med Pearly?

  Jag blev lite misstänksam mot Pearly efter att jag läst om hur ”dåligt” NC ansågs vara. Men jag tycker att det ofta beror på dålig användning, dvs att man slarvar. Dessutom tycker jag att Pearly verkar säkrare då det är en apparat med mycket mer ”teknik” och forskning bakom sig. Vad jag menar är att Pearly känns mer exakt än NC. Håller du med? Varför/varför inte?

  Mvh Louise

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag bytte egentligen bara av en slump, för att jag slutade med pearly en stund och sedan ville testa NC för att jämföra typ. Rent användarmässigt tycker jag att det är samma. Pearly är lite krångligare, men samtidigt är det ju vad som gör den mer säker (alltså eftersom det blir svårare att göra fel) 🙂 Hoppas du är nöjd!

   Svara

 • Malin

  |

  Problemet ligger väl i att alla vill använda sig av något som ger 100% skydd och inga biverkningar, och där blir ekvationen svår att knäcka! Jag tycker du tydligt förklarat vad du tycker, sagt att det inte är för alla osv. Däremot hade ud ju det väldigt tufft pga. graviditeten/operationen, och jag tycker inte riktigt det framgick om det var pga Pearly/NC, för det kan ju även vara intressant som läsare att veta när man gång på gång blir tipsad om det. Däremot tycker jag överlag att det är märkligt med samarbeten som preventivmedel, det känns inte som att influencers borde propsa på sånt, men jag tycker ändå att du varit tydlig och mer velat ge ett alternativ, till skillnad från exempelvis Blondinbella som nu hävdade att de som blivit gravida slarvat. Känns som väldigt dumt att uttala sig så då hon inte har någon aning om vad som faktiskt har hänt.

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag skrev ju rakt ut att det inte var pga Pearly? (Använde inte NC då). Vad bra att du uppfattar det som att jag velat ge alternativ. Jag tycker det viktigaste är att må bra och att alla hittar något de trivs med 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv