4 funderingar om iPhone X

 

Äntligen är den här! Bara dagen efter att jag gnällde om att leveranstiden varit så lång fick jag sms om att den fanns att hämta.

Jag blev lite orolig när jag fick höra att det inte finns någon hemknapp och att man låser upp den med face id. Men det tog en minut att vänja sig vid och sen var det som att jag aldrig gjort något annat. Jag älskar den!

 

 

Men jag har fyra funderingar:

🤔 Hur kan jag låsa upp telefonen när det är mörkt i rummet? Exempelvis på natten när jag ligger i sängen. Alltså det funkar ju, jag har provat. Men huuuur ser telefonen mig?

🤔 Kan man låsa upp någon annans telefon om man håller upp en bild på dem framför deras telefon? Eller möjligtvis en filmsnutt?

🤔 Kan man hålla telefonen över ansiktet på någon som sover och så öppnas telefonen? Denna funktion skulle göra svartsjuka partners snokande en miljon gånger lättare i så fall. Obs frågar åt en kompis. (Hehe).

🤔 Mitt inlogg till Swish har försvunnit OCH mitt inlogg till Mobilt bank-id. För att få tillgång till mobilt bank-id behöver jag logga in på banken för att ladda ner det och för att logga in på banken behöver jag mobilt bank-id. Moment 22. Typ som när jag behövde mitt körkort för att hämta ut mitt körkort om ni kommer ihåg. Jaha. Vad gör jag nu då? Jag har ingen bankdosa, jag kommer inte åt mina pengar och jag kan inte ens swisha.

 

48 gillar

Comments (37)

 • Therese

  |

  Det med BankID hände mig också! Du kan lösa det genom att logga in i sin bank med din gamla telefon (där ligger ditt BankID kvar) och ladda ner ett nytt BankID till en annan enhet, alltså din nya telefon 😊

  Reply

  • Egoina

   |

   Bytte in telefonen, så jag har inte kvar den tyvärr 🙁

   Reply

  • Disna

   |

   Hej
   Har du kvar din gamla telefon med BankID där i kan du använda det i den telefonen för att ladda ner det i den nya:) inget moment 22 då.

   Reply

 • Emmy

  |

  Kan bara svara på den sista, och det är att du går till ditt bankkontor så hjälper de dig där! Hände mig också, och pga alla säkerhetsregler så gick det inte ens att ringa och få ett nytt bank-id, utan jag behövde komma dit… Jobbigt, men också bra!

  Reply

 • Anna

  |

  Om du har kvar din gamla telefon med BankID så borde det funka att logga in på banken med det och på så vis ladda ned ett nytt BankID till din nya telefon😊 så har jag gjort när jag bytt lur och inte hittat min dosa 😂

  Reply

 • Evelina

  |

  Koppla upp din gamla telefon mot wi-fi, logga in på banken via den och beställ det du behöver till din nya telefon. Hade precis samma problem för inte så länge :). De andra frågorna vet jag nada om men nyfiken på hur det funkar egentligen!

  Reply

 • Inez

  |

  Om du inte har en bankdosa finns det inte mycket annat att göra än att gå till banken. Ett tips inför framtiden är att även ladda ner mobilt bank id på din dator för just sådana här situationer 🙂

  Reply

 • Robert

  |

  Face ID använder nog infrarött ljus för att se i mörker. Vi människor ser ju bara en liten del av allt ljus som finns. Radiovågor och annat är också ljus även om vi inte ser dem. Beror på vilken våglängd ljuset har. 😉

  Reply

 • Lovisa

  |

  Jag hade kvar bank-id på min förra telefon. Loggade in på banken med gamla för att ladda hem till nya, problem solved ✨

  Reply

 • Anna Maja

  |

  Du behöver en bankdosa och får besöka ditt kontor för att få hjälp. Det här är precis anledningen till att man inte bara klara sig mig mobilt bankID i längden, utan ska se till att få en bankdosa också och sedan spara den. Mvh tjej som jobbar på bank och sagt detta till många kunder 😉

  Reply

  • S

   |

   Ja jag förstår inte varför människor inte har en bankdosa? Hört hur många som helst säga under året att de inte har en bankdosa, men de blir helt förundrade när jag själv inte har swish. Jag menar, jag kan betala saker utan swish, men det finns saker de inte kan göra utan bankdosa… (jag kan även skaffa mobilt bankid och swish för att jag har en bankdosa, men de kan inte skaffa bankdosa för att de har mobilt bankid och swish)

   Reply

   • Kattis

    |

    Det enda jag använt min bankdosa till dom senaste åren är just att ladda ner bankid när jag köpt ny telefon :p har alltså en bankdosa men den ligger fint i en låda för allt annat går att sköta med bankid.

    Reply

 • M

  |

  Hahaha så roligt för det där med att låsa upp mobilen med någons sovande ansikte funderade mina tjejkompisar och jag också på. Hade en lång diskussion om det när vi fikade så tillslut var vi tvungna att prova – och nej, man måste tydligen ha ögonen öppna? Jobbigt om man sover med öppna ögon (?)

  Reply

 • Linnéa

  |

  Man måste ha bankdosa oavsett (i alla fall för min bank), jag hade mobilt BankID på min jobbtelefon men banken krävde inloggning via bankdosa för just hämtning av BankID. Det var i och för sig bara att gå till banken och hämta ut, så inget större problem. ☺️

  Reply

 • Sara

  |

  Du kan inte logga in med bankdosa via dator och sedan får du skapa ett nytt mobilt bank-id där? 🙂 Så fick jag göra när jag skulle skaffa.

  Reply

  • Kattis

   |

   Hon har ju ingen bankdosa skriver hon:)

   Reply

 • Angelika

  |

  Jag hade samma problem angående bankdosa och mobilt bank-id när jag skaffade iphone 8. Jag löste det genom att logga in på banken via datorn med min gamla telefon som var ansluten till wifi. Hade kvar mitt bank-id på den gamla telefonen. Så kom in på banken på så vis och kunde ladda ner nytt bank-id till den nya telefonen. Var lite krångligt men jag lyckades lösa det till slut 😅

  Reply

 • Sofia

  |

  Har aldrig hört talas om face-id faktiskt, men häftigt att det funkar! 🙂

  Reply

 • Fanny

  |

  Vissa tjänster kräver att man loggar in via bankdosa, så det är nog bra om du skaffar en i vilket fall 😛

  Reply

  • Kattis

   |

   Vilka tjänster? Jag har använt min bankdosa två gånger som senaste åren, båda när jag skulle fixa nytt bankid, allt annat sköter jag utan dosan

   Reply

  • Ida

   |

   Inte användt en bankdosa på säkert tre fyra år, vad är de man behöver den till när man har BankID?

   Reply

   • Fanny

    |

    Kommer inte ihåg, men var något jag skulle göra inne på Swedbank för länge sedan och då behövde jag logga in genom dosa tydligen, kommer ihåg hur jag vände upp och ner på hela lägenheten när jag letade den 😛 Sedan skulle jag ställa in mobilbanken hos Swedbank förra månaden och då behövde jag också dosan, fick inte använda mitt mobila BankID för det är skapat genom en annan bank (har både Swedbank och Skandia och använder primärt Skandia). När man ska ladda ner mobilt BankID behöver man också dosan om jag förstår kommentarerna här rätt.

    Reply

    • Fanny

     |

     + det är bra att ha utifall telefonen skulle bli stulen eller gå sönder. Så man inte blir helt låst 🙂 hos Skandia kan jag logga in genom ett certifikat i webbläsaren på datorn också, ganska smidigt.

     Reply

   • Frida

    |

    Tex flytta mer än 150,000 till en utländskt bank om man inte har möjlighet att gå in på ett bankkontor. Då får man identifiera sig med både BankID och dosa över telefonen. Men det är säkert olika för olika banker, jag har SEB och bor utomlands. När jag köpte boende här flyttade jag en stor summa pengar för kontantinsats på det viset.

    Reply

  • Sara

   |

   Beror nog på bank. Sen jag skaffade BankID har jag aldrig använt dosan. Den ligger bara och skramlar i en låda

   Reply

 • Robert

  |

  Hittade ingen delicato-ask på affärerna idag. :/ Däremot köpte jag en förpackning latte-bitar. Egentligen de jag trånat mest efter på slutet. 😉

  Reply

 • Em

  |

  Bank grejerna måste du ordna på varje ny telefon. Jag orkar inte sånt så gick in på banken (handelsbanken) och de fixade allt på plats utan krångel

  Reply

 • R

  |

  Att bank-id försvunnit är ju inte så konstigt – det är en kryptografiskt säkrad funktion som bygger på en nyckelfil som ligger på telefonen i fråga (alltså inte den personliga koden man slår in, utan en mycket längre nyckel). Den som har filen kan också logga in som du. Därför är det väldigt rimligt att den inte backas upp, för då måste man säkra att ingen annan kan komma åt den därifrån. Om appen ska vara säker så kan den inte flyttas smidigt mellan telefoner 🙂

  Reply

 • Sara

  |

  Jag har skandiabanken och har inte ens fått en bankdosa, någonsin! När jag ska ladda ner BankID så får jag koden via sms till telefonnumret som är kopplat till mitt konto, det fick jag ange via datorn osv när jag först skaffade bank id.

  Reply

 • Ebba

  |

  Man kan inte öppna telefon när någon blundar (sover) eller med en bild. Följer ijustine på youtube och hon testade massa saker med face id. Sök på youtube så kan du se, riktigt underhållande 😂 man kan inte heller öppna upp den i vattnet 😉

  Reply

 • Frida

  |

  Infrarött ljus är det som gör det möjligt att låsa upp telefonen i mörkret. Det går inte att låsa upp telefonen med en bild eller en filmsnutt då dessa inte är 3D. Och så länge man inte sover med fullt uppspärrade ögon så kan man heller inte låsa upp någon annans telefon när denne sover. Identiska tvillingar (och då tvillingar som verkligen ser helt identiska ut) är de enda de hittat där FaceID fallererar!

  Min partner har iPhone X men jag tycker den är så stor! Mina små händer är eh ja, alldeles för små haha. Har själv SE versionen då den känns bättre i handen 🙂

  Reply

 • Sara

  |

  Kolla med banken om du kan logga in på andra sätt. Typ pinkod eller BankID på datorn borde du ha? Annars får du gå ner till kontoret så hjälper de dig där.

  Reply

 • Sven

  |

  Ditt BankID är ju kopplat till mobilen och eftersom du har ny mobil så kan du inte komma åt BankID, men detta borde du ha förstått redan..

  Reply

 • Johanna

  |

  Jag har preciiiiiis samma problem med bankid/dosa förutom att jag har dosa men slängde koden för tänkte “den kommer jag aldrig använda” yay för mig! :))))))
  Lösning 1: Gå till banken (Synd att jag har danskebank som har öppet vardagar 10-15 och jag är kontorsråtta)
  Lösning 2: Vänta minst fem dagar på att de först ska skicka en dosa med rekommenderat brev på posten, och sen en separat kod i annat brev!
  Passar också jättebra såhär inför jul att ha slut på pengar på kontot och inte kunna föra över mer! 🙂
  Yaaaay för tekniken ibland!

  Reply

 • Denice

  |

  Man måste alltid fixa nytt bank id när du byter telefon. Det är liksom låst till enheten du har. Du får göra som pensionärerna och gå till banken och be om en ny dosa. De kan också skicka hem en 🙂

  Reply

 • Denice

  |

  Man måste alltid fixa nytt bank id när du byter telefon. Det är liksom låst till enheten du har. Du får göra som pensionärerna och gå till banken och be om en ny dosa. De kan också skicka hem en 🙂 din blogg är btw ovanligt seg… 🙁

  Reply

 • Malin

  |

  Man kan ju ta nåns finger och låsa upp telefonen också när den sover så det vore ju inte någon skillnad från nu 🙂

  Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv