Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Är alkohol farligare för unga?

wpp disabler
Artikeln är ett annonssamarbete med Systembolaget

Minns du din högstadie- och gymnasietid? För många var det en tid då kompisar florerade, hormoner spratt i kroppen och känslan av att vara ”typ” vuxen var stark. Med en snabb blick i backspegeln ser du kanske den tonåring du faktiskt var? En ganska sårbar person som försökte hitta sin väg in i vuxenlivet.

Personligheten och självkänslan utvecklas mycket i tonåren. En del tonåringar dricker alkohol våga göra sådant de annars inte vågar – prata med någon, flörta eller bara ha roligt. Det här kan dock bli en vana som är svår att bryta och även leda till en sämre självkänsla.

Hjärnan är extra känslig

Mycket alkohol är farligt för alla och särskilt för unga. Till exempel så har ungdomar större risk att få skador på hjärnan, eftersom att hjärnan inte är färdigutvecklad förrän du är i 25-årsåldern.

Unga löper dessutom större risk att råka illa ut och har svårt att se konsekvenserna av att vara berusad. En festnatt kan sluta med trasiga kläder, bråk, slagsmål, olyckor, oskyddat sex eller sex man ångrar.

Ökad risk för problem längre fram

Risken att bli beroende, få sociala problem och andra negativa konsekvenser är större bland de som börjar dricka alkohol tidigt i livet. Dessutom provar tonåringar som dricker alkohol oftare narkotika än de som inte dricker alkohol.

6 av 10 skulle säga nej

Har du någon minderårig i din närhet som ber dig köpa ut? Det finns många skäl till att inte langa till syskon och kompisar som är under 20.

Sex av tio tonåringar säger att de skulle avstå från alkohol om de inte får tag på den från någon de känner. Det finns en växande trend bland dagens unga att inte dricka och de senaste tio åren har det blivit allt mer vanligt att avstå från alkohol helt. Istället för att alkoholen blir en ”naturlig del” av vuxenlivet tänker många istället mer hälsomedvetet.

Artikeln är ett annonssamarbete med Systembolaget
59 gillar

Taggar:

Kommentarer (1)

  • Robert

    |

    Drack knappt nåt alls i tonåren. 😉 Jag var lite sådär ”lillgammal” redan när jag var liten. Knappast nån typisk tonåring. 😉

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv