Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Allt det som var farmor

Det är vinter och jag och farmor är ute med farmors sparkkälke i skogen. Hon pratade om det för flera veckor sedan i telefon och jag hade längtat sedan dess. ”Når du kommer til Norge skal vi ut å sparke i skogen”, lovade hon. Nu var det äntligen dags. Trots flera minusgrader är det dock inte tillräckligt med snö, farmor måste leda kälken bredvid oss och det rasslar när kälken skrapar mot partier av grus. Till sist hittar vi en slänt med mycket snö och farmor säger till mig att sätta mig. Farmor sparkar igång, men det går alldeles för fort och hon försöker febrilt få stopp på kälken och till slut lyckas hon nästan, men lite för sent, och vi hamnar i en snödriva. ”Ikke si det til mamma”, säger farmor och vi båda skrattar och borstar av oss snön.

När vi kommer in igen vill jag leka affär och farmor tar fram flera lådor med nagellack, smink, småmynt och kvittopapper. Sedan köper farmor nagellack, jag skriver kvitto, packar i påse och hon låtsas gå iväg för att gång på gång komma tillbaka igen, knacka på min affär och köpa mer.

När kvällen kommer äter vi glass. Farmor har alltid Tress-is i frysen. Det är ett glasspaket med tre stora ränder av glass: jordgubb, vanilj och choklad. Farmor hackar upp glass ur paketet med hjälp av en kökskniv då varken hon eller jag orkar vänta på att glassen ska tina och jag får extra mycket av chokladsmaken, för det är den hon vet att jag gillar bäst.

När vi ska lägga oss smörjer farmor mitt munsår med honung och lovar att det ska försvinna tills imorgon. Hon packar in mig i kräppade påslakan, stryker handen över mitt hår och sedan sjunger hon ”Sov i ro”. Egentligen kan jag inte somna av att någon sjunger för mig, men jag säger ingenting eftersom jag vill att hon ska göra det ändå.

När farmor är på väg ut frågar jag efter min docka. Farmor skrattar. ”Den filledokka di skal jeg ha med meg når du gifter deg og vise opp for allesammen”, skojar hon. Jag vet att farmor menar det som ett kärleksfullt hot, att jag ska förstå att jag snart är lite för gammal för att ha den hela tiden. Men jag blir bara glad. Tänk att filledokka ska få vara med på mitt bröllop, tillsammans med farmor!

 

 

Kort därefter glömde jag dock bort den och den har legat bland farmors saker i många år. Fram tills nu. Nu är den hemma hos mig.

Farmor kommer aldrig att komma på mitt bröllop med filledokka. Men nu sitter den här som en svag tröst och påminner mig om kräppade påslakan, nygräddade våfflor, färgglada kläder, svartvinbärssaft, honung på munsår, Tress-is, doften av Nivea-kräm och galna upptåg. Allt det som var farmor.

 

576 gillar

Kommentarer (55)

 • Hanna

  |

  Så fint skrivet! <3

  Svara

 • Elin

  |

  Åh??

  Svara

 • Johanna

  |

  Så fint skrivet ❤️

  Svara

 • Jonna

  |

  ❤️

  Svara

 • Mia

  |

  Åh så fint skrivet. <3

  Svara

 • Ronja

  |

  Så himla fint skrivet. ❤

  Svara

 • Louise

  |

  Du kan verkligen konsten att förmedla känslor med ord. Hoppas det gav dig lika mycket att skriva detta som det ger oss att få läsa det. Du är fantastisk <3

  Svara

  • Egoina

   |

   Det gjorde det. Fantastiskt att jag har möjlighet att få bearbeta på detta sätt <3 Åh men tack <3

   Svara

 • Nadine

  |

  Otroligt fint skrivet. Tycker att det är helt fantastisk hur du delar med dig av sorgen med oss läsare. Det verkar som att ni har haft en underbar relation <3

  Svara

 • Julia

  |

  Blev helt tagen av texten. Du är så bra på att få ner känslor i text. fina Regina ❤️

  Svara

 • Viskningen

  |

  Tack för att du delar med dig. Sitter på ett café och börjar gråta när jag läser. Så bra är det❤️

  Svara

 • Nataliew

  |

  ❤ känns så speciellt att läsa om era minnen tillsammans, tack för att du delar med dig till oss ❤ filledokka kan ju vara med på ditt bröllop så finns din farmor med på ett sätt❤

  Svara

 • Camilla

  |

  Sååå fint skrivet. ❤️❤️❤️

  Svara

 • Johanna

  |

  Så fint! Tårögd. :’)

  Svara

 • Louise

  |

  Åh så vackert du skriver. Jag känner med dig <3

  Svara

 • Emma

  |

  Du skriver så vackert

  ❤️❤️❤️

  Svara

 • Fanny

  |

  Åh ❤️

  Svara

 • Stina

  |

  ? ❤

  Svara

 • Milla

  |

  Underbart vackert att få ta del av denna kärleksfulla hyllning <3

  Svara

 • Hanna

  |

  Bara en genuint nyfiken fråga: av vilken anledning lägger du upp bilder från begravningen/minnestjänsten på instastories?

  Svara

  • Egoina

   |

   Det gjorde jag inte, utan det är från när vi dekorerade (innan det började). Var så nöjd med blomdekorationerna vi gjorde och ville visa upp 🙂 Men oavsett om jag nu skulle göra det så är det väl inte upp till dig att ifrågasätta? Folk hanterar sin sorg som de vill. Det är inte som att jag lagt upp en bild på en människa som ligger död eller så…

   Svara

   • Hanna

    |

    Jaha då förstår jag. Nä jag var bara nyfiken på anledningen varför en väljer att göra det.

    Svara

 • Anna

  |

  Det här var något av det finaste, kanske det allra finaste, som jag läst av dig. Och det är stora ord, med tanke på hur bra texter du knåpat ihop genom åren!

  Svara

 • Linda

  |

  Väldigt fint skrivet <3
  Lyssnade nyss på podavsnittet där du berättar om hur du tappade bort din farmor i Köpenhamn som liten och såg en bild på henne i ett tidigare blogginlägg (den där hon har lila boa!) Blev så rörd av er fina relation på nått sätt, kanske för att det påminde mig om min egen mormor som gick bort i januari. Ville bara säga att din farmor verkar ha varit en underbart cool person och jag är ledsen att världen inte fick behålla henne lite längre. Det behövs flera som hon.
  Kram <3

  Svara

 • Celine

  |

  ❤️ tack för ett så fint inlägg! Beklagar sorgen. Det positiva är att i sådana här tider kommer man ihåg alla härliga stunder man hade tillsammans med den som avlidit och är tacksam för att man hade turen att få känna en så härlig person . ❤️
  Har precis börjat läsa din blogg och jag älskar hur genuin du är och hur intressanta inlägg du gör! Fortsätt så?

  Svara

 • Cissi

  |

  Så otroligt fint skrivet. Har liknande historier om mig och min farmor, som är min allra bästa vän. Kan inte föreställa mig din sorg men dina inlägg påminner mig om att ta till vara på den tid jag har kvar med min farmor. Tack för att du delar med dig och ta hand om dig nu. ?

  Svara

 • Nilla

  |

  Så himla fint skrivet!❤️❤️❤️All kärlek till dig. Kram.

  Svara

 • anna

  |

  Jättefint skrivet! Blev helt rörd och kom att tänka på min egen farmor. Oh nu gråter jag haha <3

  Svara

 • Linnea

  |

  Så himla vackert skrivet ❤️ Min egen farmor betyder oerhört mycket för mig, och vi ses på tok för sällan. Jag kan bara föreställa mig hur tungt det kommer bli den dagen hon inte längre finns med oss.

  Ta hand om dig, ät choklad, se på vänner, pussas med F. Ta all tid du behöver!

  Svara

 • Sara

  |

  Jättefint skrivet! Min morfar gick bort i början på augusti så självklart börjar jag tänka på alla minnen med honom. Jag hade en likadan docka förresten. Kram på dig!

  Svara

 • Sara Rödett

  |

  Åh wow, vilken fantastisk stark text. Blir otroligt berörd… Beklagar sorgen Regina! Lots and lots of love! <3

  Svara

 • Johanna

  |

  Så underbart skrivet <3

  Svara

 • Jackie

  |

  Så mysigt och sorgligt på samma gång att få läsa om ditt fina minne av din farmor. Hon verkar ha varit en jättefin person, önskar att flera fick uppleva det. Jag saknar min farmor också. Hon luktade parfym och cigg, och varje gång jag doftar den kombinationen så påminner det om henne. ❤

  Svara

 • Helene

  |

  Så fint. Har aldrig kommenterat här (jag vet. Skämmes!), men nu kunde jag inte låta bli. Kram på dig!

  Svara

 • Sabina

  |

  Så sorgligt men vackert att få läsa. Hon verkar ha varit en fantastisk kvinna 😀

  Svara

 • Annica

  |

  Detta kan ha varit en av de finaste texterna du skrivit. Sitter här med tårar, blev så otroligt tagen av texten och sättet du skrev i detta inlägg.

  Varje text där du skrivit om din farmor har förmedlat samma känslor, det märks att det är från hjärtat och det är så fint.

  Beklagar din sorg, din farmor verkar ha varit en fantastiskt rolig och omtänksam person

  Svara

 • Mici

  |

  Åh. Detta.

  Beklagar så mycket, det märks verkligen vilken speciell relation ni två hade.

  Svara

 • Lisa

  |

  Tårarna rinner och jag känner igen mig så mycket. Fint skrivet ❤
  Eftersom jag inte vanligtvis brukar kommentera din blogg vill jag även passa på att tala om hur mycket jag tycker om vardagsläsningen du ger mig. Det märks stor skillnad på texterna/inläggen du producerar nu om man jämför med innan du slutade på ditt gamla jobb, så tack för att du valde att satsa på bloggen, jag vet att vi är många som uppskattar det.
  Kram❤

  Svara

  • Egoina

   |

   <3

   Svara

 • Robert

  |

  Så fin text! 🙂 Tress-glass kommer jag ihåg nu när jag läste också. 😉

  Svara

  • Robert

   |

   Hittade inget vettigt när jag googlade på Tress-grass men det känns som jag vet vad du menar. 😛

   Svara

 • Katja

  |

  Jag blev tårögd när jag satt här med morgonkaffet, du skriver fantastiskt fint! Och vilka superfina blomdekorationer ni gjorde.

  Svara

 • Sara

  |

  Såå vackert!! ?

  Svara

 • Ulrika

  |

  Så fint du skriver. Jag nästan känner din saknad och din kärlek till din farmor när du så levande beskriver och berättar med din tröst. All kärlek till dig ❤️

  Svara

  • Ulrika

   |

   Med din text ska det såklart stå ?

   Svara

 • Maria

  |

  Åh så fint skrivet, och vilken fin relation du verkar ha haft till din farmor! ???

  Svara

 • Sofia

  |

  Så varm och fin beskrivning av din farmor <3

  Svara

 • Sophie

  |

  Så, så, så himla fint. Massa kramar. <3

  Svara

 • Ida

  |

  Så fint skrivet. Jag har en precis likadan docka som jag fick när jag föddes (men min heter Mimmi). Den är det mest värdefulla jag har. Och den blir man aldrig för gammal för <3

  Svara

 • Rebecca

  |

  Orkar inte. Vad du måste gå igenom just nu ?❤️ blir ledsen av att på håll känna av sorgen du känner, men glad över de fina minnena du har utav din farmor!

  Svara

 • Pernill

  |

  Så mycket tårar av detta inlägg. Styrkekramar till dig. Vilken fantastisk människa du fick ha till låns ❤️❤️❤️

  Svara

 • Liza

  |

  Så berörd jag blev av dina ord. Det var någonting i det hela som fick mig att börja gråta, och nu kan jag inte sluta. Du målar upp er relation så fint. Och så går det att relatera så mycket, egna minnen kommer upp. Också en påminnelse om hur dyrbart och skört livet är, det gäller att ta tillvara på det och alla stunder man får. Många många kramar till dig <3

  Svara

 • Mia

  |

  Jag vet inte om det är någon tröst, men det måste vara fantastiskt att ha haft en sådan person som din farmor i ditt liv som du säkert kommer att inspireras massor av ifall det kommer en dag då du själv blir farmor/mormor. <3

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv