Follow my blog with Bloglovin

Rostad paprikasoppa med manchego och tomatsalsa

I måndags var det soppremiär för denna säsong i casa de Regina & Frédéric! Soppa är ju ett måste på hösten. Rostad paprikassoppa stod på menyn. Detta recept är inspirerat och nästan helt kopierat från Linas Matkasse och jag trooor att jag har bloggat om det tidigare. Men det tåls att upprepas. Detta är nämligen en av de godaste sopparna som finns:

 

 

Det här behöver du:

Paprikor

Gul lök

Vitlök

Chili

Körsbärstomater

Röda linser

Grönsaksbuljong

Gräslök

Ströbröd

Ägg

Manchego

Vetemjöl

Salt & peppar

Creme fraiche

Något gott bröd

Rödvinsvinäger

 

 

Först börjar man med att hacka upp paprika, lök, vitlök och chili i bitar. Skicka in detta i ugnen på 250 grader tillsammans med olja, salt och peppar i 20 minuter ungefär. Jag tog tre paprikor och en stor lök. Det blir tre generösa portioner. Välj mängd chili och vitlök utifrån önskad smak.

 

Under tiden gör man salsa. Denna salsan är gjord på körsbärstomater, gräslök, rödvinsvinäger, chili, scrirachasås och salt. Men ni vet hur det är med salsa. Man kan göra lite som man vill. Originalreceptet innehåller schalottenlök, men jag är inne i en period då jag absolut inte vill äta rå lök av någon anledning, så jag skippade.

 

När paprikan och löken är färdigrostad häller du över det i en gryta. Tillsätt en skvätt rödvinsvinäger och andra kul kryddor du har hemma. Exempelvis paprikapulver och chili flakes + salt och peppar ofc. Häll i en förpackning röda linser, en stor klick creme fraiche, grönsaksbuljong och en halv liter vatten. Låt koka i 5 minuter. Mixa sedan den till önskad konsistens och späd ut med mer vatten om det önskas.

 

Nu till det tråkiga. Skär manchego i bitar och panera den. Zzzzzz. Du kan med fördel låta din partner göra detta. Stek sedan manchegon…

 

….och servera allting genast när manchegon är krispig. Ät soppan tillsammans med salsa, manchego och ett bröd du gillar.

 

Garanterad succé!

 

Varsågod. Nu har jag räddat er höst.

 

95 gillar

Kommentarer (24)

 • H

  |

  Jag har gjort denna som tips från dig och älskar den…

  Tipsade en kompis, men hon tog en förpackning torra linser (!). Hon gillar visst inte soppan. :,’) Hon har vägrat göra om den, skickar bara en bild med en stående sked i soppan då jag föreslår den.

  Svara

  • Egoina

   |

   Hahaha åh nej ?

   Svara

 • Cherie

  |

  Mums, det där lät otroligt gott!

  Svara

 • Elin

  |

  Jag minns att jag gjorde den här soppan för några år sedan när du först delade med dig av receptet. Av någon anledning tyckte jag inte om den så mycket, minns ej varför.

  Men ska nog prova den igen. Det både låter och ser gott ut!

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag tror du får smaka av och eventuellt tillsätta det som fattas/ du vill ha mer av. När den blir rätt är den supergod! 🙂 🙂

   Svara

 • Cecilia

  |

  Älskar den soppan! Blir dock aldrig efter exakt recept men ändå såååååå god! Håller med om det tråkiga i panerandet, drar mig alltid för att göra det. Värt det i slutändan dock 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Eller hur! Instämmer till fullo 😉

   Svara

 • Pia

  |

  Va tvungen att googla manchego, trodde att det var nånslags mango chutney ?
  Låter gott! Linas brukar ha goda soppor… en favorit är grön ärtsoppa ?

  Svara

 • Ingrid

  |

  Åh jag tycker Linas har så goda soppor, den här ser super ut! Men lägger man osten i soppskålen sen eller äter man dem bredvid som mozzarella sticks? :S

  Svara

  • Egoina

   |

   Äter bredvid 🙂

   Svara

 • Kajsa

  |

  Denna soppan är favvo här hemma efter att du tipsat om den tidigare! Jag har dock aldrig orkar panera ost, utan brukar köra på ostigt vitlöksbröd istället, men åh va gott detta blir. Vi åt det för två veckor sedan men kanske får blir igen i veckan som kommer ???

  Svara

  • Kajsa

   |

   Gör förresten också alltid en egen variant, tycker balsamvinäger blir extremt mycket godare än med rödvinsvinäger, och hari mycket (!!) paprikapulver från Ungern, det är skillnad på paprikapulver och paprikapulver har jag märkt. Nu blev jag hungrig.

   Svara

 • Sofia

  |

  Ser sjukt gott ut! Dock är jag för lat för att laga den tror jag, gör helst så lite som möjligt i köket haha 🙂

  Svara

 • Robert

  |

  Så smarrigt! 😉

  Svara

 • Sara

  |

  Blir alltid sugen på att testa det här receptet när du nämnt det i bloggen men så måste jag hejda mig för att min sambo är allergisk mot tomat. ☹️ Tänker att soppan inte blir lika god utan salsan.

  Svara

 • Sanna

  |

  Gjorde den till min ”sopphatande” sambo i onsdags. Han älskade den! Denna soppa har varit min favorit sedan du första gången la upp receptet. Jag brukar dock byta ut rödvinsvinäger mot citron då jag tycker det är godare och sedan krydda MYCKET! + att jag brukar ha 5 dl crème fraîche i hehe 😉 Jag brukar använda torra linser som jag kokar en stund först, funkar utmärkt det också!
  SÅ GOTT!!! Och manchegon till är ju dröm! Och VITLÖKSBRÖD, hemmagjort med mycket olja och mycket vitlök, alltså dör. Du hör ju, jag är helt galen i denna soppa hahah

  Svara

 • U

  |

  Älskar denna! Har gjort den tidigare efter att du har tipsat 😉 Fattar inte grejen men panerandet, det är väl inte jobbigt? Hantera vitlök däremot, drar mig alltid för det pga vill inte att mina händer ska lukta vitlök ett år framöver, men det är ju så gott!

  Svara

 • Isabelle

  |

  Detta är en stående rätt hemma sedan du tipsade om den första gången! Enda vegrätten som mannen äter UTAN art jag Behlver steka till bacon/korv/nånting eller lägga i räkor etc i efterhand!!!! 😀

  Svara

  • Egoina

   |

   Awesome! 😀

   Svara

 • Sara

  |

  Tack! ? ser så gott ut

  Svara

 • Lovisa

  |

  Det ser jättegott ut! Har någon ett tips på vad man kan ersätta linserna med? Jag är allergisk mot linser, men kan äta bönor.

  Svara

  • Egoina

   |

   Är dålig på sånt, men kanske kikärter? Annars prova utan. Du kanske får ha lite mer bröd till bara 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv