Lax med pestosås, rotfrukter och rostade pinjenötter

I samarbete med mat.se

 

Vi ska göra vår veckobeställning ikväll så att den kommer imorgon.  Jag har upptäckt att jag nog föredrar att få veckan storhandling levererad på fredagar istället för måndagar. Det kanske är mest logiskt med måndagar eftersom det är en ny vecka och så, men det är också rätt skönt att slippa ta emot en matbeställning när man kommer hem från jobbet på måndagen och redan ha maten i kylen. Jag uppskattar att få ny mat inför helgen. Dessutom är det ju på söndagar man orkar och har tid att göra storkok, så jag tycker att det passar perfekt. Vad tycker ni? Vilken dag brukar ni storhandla på?

 

 

Det här kommer att bli mitt sista inlägg med mat.se på ett tag då vi kommer att pausa vårt samarbete under sommaren. Så om ni vill utnyttja rabatten borde ni passa på nu! Som vanligt  ger rabattkoden EGOINAS  170 kronor i rabatt om ni handlar för 700 kronor (gäller endast nya kunder). Gå in HÄR för att komma till mat.se.

Yes. Nu ska vi laga mat! Jag tänkte bjuda på mitt enklaste och bästa recept. Lax med pestosås, rotfrukter och rostade pinjenötter! Vi brukar variera mellan att äta rätten med pasta eller med rotfrukter, det passar bra vilket som. Jag har lagt upp receptet tidigare, men bara i förbifarten, så här kommer nu ett mer detaljerat inlägg. Alla som äter det säger att det är gott och vill ha receptet och det har hänt för ofta för att anses bara vara pga snällhet. Hehe.

 

 

Ingredienser

Rotfrukter eller pasta

Lax

Créme fraiche

Sambal oelek

Pesto

Pinjenötter

Sallad, t.ex. bladspenat eller ruccola

 

Skär upp alla rotfrukter, häll på lite olja och önskade kryddor. Kanske timjan, salt och peppar? Vad vet jag.

 

Blanda såsen till laxen. Såsen består alltså av tre ingredienser: créme fraiche, pesto och sambal oelek. Ta önskad mängd av varje grej och snåla inte med peston. Obs ta mindre sambal om ni inte gillar stark mat.

 

Häll i såsen i en ugnfast form och lägg i laxbitarna och täck dem med såsen.

 

När rotfrukterna har typ tio minuter kvar så sänk värmen lite och stoppa in laxen. Under tiden ugnen sköter jobbet kan man fixa sallad och rosta pinjenötter i en torr stekpanna. Glöm inte att salta.

 

När laxen bubblar i mitten är det klart och dags att äta!

 

Bjud någon du tycker om! Smaklig måltid : ))

 

4 gillar

Comments (25)

  • Maria

    |

    Dina rotfrukter ser väldigt goda ut, hur skär du dem? 🙂

    Reply

    • Egoina

      |

      Som klyftor fast tunt typ. Ibland gör jag “pommes”, alltså tunna små stavar 🙂

      Reply

  • Amanda

    |

    MEN vad gott. Måste testa. Förövrigt gillar jag att handla på onsdagar.

    Reply

  • Tina

    |

    Hej! Ursäkta trög men har funderat på detta länge 🙂 Så måste bara fråga dig eller någon annan där ute som vet. Jag har bara en ugn… och om jag nu vill laga denna rätt, kan jag sätta in laxen samtidigt som plåten med rotfrukter är inne? (Fast alltså när rotfrukterna bara har en liten stund kvar) Blir både lax och rotfrukter tillagade ordentligt då? eller alltså … “tar” inte de olika plåtarna/ formarna värmen från varandra? Gud vad luddig kommentar det blev … Haha men hoppas någon förstår
    Sammanfattning : kan man tillaga två plåtar samtidigt i ugnen och få ett bra resultat?
    Tack förövrigt för en super trevlig blogg

    Reply

    • Egoina

      |

      Jadå! 🙂 Men beroende på var värmen kommer ifrån kan du behöva flytta plåtarna.

      Reply

    • Sara

      |

      Dra igång varmluftsfläkten på ugnen om du har en sån så går det finemang. Eller så lägger du rotfrukterna i en form och laxen i en form så ställer du båda formar på samma plåt brevid varandra. Om du har såna mellanstora formar 🙂

      Reply

        • Tina

          |

          Tack för att ni tog er tid att svara! Måste testa, det kommer ju underlätta matlivet, haha! 🙂
          Hur gör man synliga smilysar? Jag gjorde flera stycken i min första kommentar men de syns inte? Ser så drygt ut utan ju ( glad smiley) !

          Reply

          • Tina

            |

            Testar :):):)

          • Egoina

            |

            Så konstigt! Måste kolla upp varför smileys inte syns… verkar bara vara vissa som syns 🙂

  • Mli

    |

    Brukar göra nåt liknande, så gott! Även för nån som egentligen hatar fisk (dvs mig, hehe) 😀

    Reply

  • Sandra

    |

    Vi handlar på lördagar! Då vi hinner liksom, och man kan fixa matlådor inför veckan på söndagen 🙂

    Reply

  • Sara

    |

    Jäääädrans vad sambal du vräker på 🙂 Jag tar typ en tesked (inte ens det) och tycker det blir sjukt starkt 🙂

    Reply

    • Egoina

      |

      Det sjuka är att det inte ens blev särskilt starkt. Är antingen härdad eller så har jag fått en dålig sambal :/ haha.

      Reply

  • Cherie

    |

    Åh vad gott det såg ut 🙂

    Jag brukar handla torsdagar, eftersom fredag efter jobb är affären full. Men älskar att handla så man har allt inför helgen och kan förbereda inför kommande vecka då 🙂

    Reply

  • Anna

    |

    Ja alltså det har inget med mat att göra. Men jag har sträckläst 365-dagar bloggen. Grät i början och blev arg. Vet att det snart är 4 år sedan och att S har gått vidare å så. Men jag är så nyfiken på om exet fortfarande är ihop med den tjejen han lämnade S för. Jag hatar attt jag är så nyfiken.

    Reply

    • Egoina

      |

      Jag med!! Hoppas han ruttnar i sin ensamhet… 🙁

      Reply

      • Anna

        |

        Ja, att han sitter någonstans och riktigt ångrar sig och ät helt förstörd…

        Reply

  • Jessica

    |

    Veckohandlar på söndagar och har gjort det i typ 4 år, haha.. tycker det funkar bra, för då orkar man som sagt göra eventuella storkok! 🙂

    Reply

  • Ellinor

    |

    Gott recept, ska absolut provas 🙂 Men kan du inte lägga upp receptet på halloumiwrapen som du gjorde tidigare, snääälla?

    Reply

    • Frida

      |

      Googla Egoina halloumiwrap! 🙂

      Reply

  • Linda J

    |

    Hej!
    Det såg både gott och ganska enkelt ut. Jag gillar när maten är lättlagad. Jag har inte energi nog att stå en evighet vid spisen så det här ska jag verkligen testa.
    Veckohandling gör jag den dag det är slut i kylskåpet. Har ingen speciell dag längre. Jag har provat de flesta dagar. Onsdagar var länge en favoritdag, men sedan införde de pensionärsrabatt på onsdagar i min lokala butik. Jag fortsatte att handla några onsdagar, men pensionärer är trevliga och de har mycket att prata om.
    Hoppas det kommer fler liknande recept i framtiden. Detta blev i alla fall jag mycket inspirerad av. Tack!

    Reply

  • Robert

    |

    Blir inte så mycket “storhandling” för min del utan mer av daglig småhandling, men det såg ju rackarns smarrigt ut det där. 😉

    Reply

  • Bella

    |

    Vi veckohandlar varje tisdag, dels för att Coop har 5% medlemsrabatt på tisdagar (några tior sparar man iaf) och dels för att deras stora leveranser med varor inkommer på tisdag = färska frukter och grönt och långt datum på många andra varor. Tummen upp! Kompletteringshandlar på lördag då de även kan ha nedsatt pris på bröd, fyllda baguetter etc pga kort datum (1-2 dagar innan “bäst före”).

    Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv