Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Kollektivt igen

img_1066

img_1063

Jag fick frågor om varför jag åker kollektivt igen och om det beror på krocken. Ja, antagligen. Sträckan jag kör vid tidpunkten jag kör är inte rolig oavsett då folk är helt galna, men jag tror nog att det var den lilla krocken som gjorde mig så himla rädd och feg. Jag vill minnas att jag körde med stort självförtroende och tyckte att det var kul att köra, fram tills det hände. Från att ha kört om varenda lastbil vågade jag knappt byta fil om jag inte verkligen verkligen var tvungen.

Jag har försökt kämpa på och härda ut för att det ska gå över och känslan ska släppa. Jag fortsatte köra trots att jag egentligen inte ville. Men känslan blev bara värre. Jag försökte köra ännu tidigare för att slippa den värsta trafiken och för att kunna köra i 90 hela vägen, men det hjälpte inte heller. När det dessutom blev mörkt på morgonen och nästan alltid regnade fick jag nog. En morgon regnade det så mycket att jag inte såg ett skit på motorvägen, jag hamnade mellan två lastbilar varav den bakom mig blinkade med helljuset hela tiden för att hen ville att jag skulle köra om. Mitt psyke pallar inte med det där just nu. En rädd bilförare är ingen bra bilförare. Så jag struntar i det.

Bilen skulle dessutom in på lagning nu, så jag köpte tågkort för en månad. Jag vet inte hur jag kommer göra när månaden tar slut. Kanske har ångesten kring bilkörning släppt då, kanske inte. Kanske jag väntar ut vintern tills det blir ljust på morgonen igen. Jag vet inte. Jag vet bara att Helsingborg – Malmö klockan 07.00-ish ger mig sån ångest just nu att det inte är värt det. Bilkörning andra tidpunkter och andra ställen går bra. Men inte där, inte då.

Tågfärden gör mig ingenting. Det är stadsbussarna och väntetiden som är dryg. Håll tummarna för att Skånetrafiken gör min resväg bättre! Och håll verkligen tummarna för att jag inte får slut på dokumentärer och böcker som är det enda som gör att pendlingen ändå känns okej.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (48)

 • Lovisa

  |

  Har du lyssnat på Sanna Brådings bok? Tips annars 🙂

  Svara

 • Isabelle

  |

  Tips på poddar! Många kanske du redan hört/lyssnar på men jag listar här vad jag gillar 🙂 Utan inbördes ordning

  Spår – mordfall
  Fallen jag aldrig glömmer – Hasse Aro berättar
  Rättegångspodden – brottsfall
  P3 & P1 dokumentär
  David Batras podcast – SÅ ROLIG!
  Ångestpodden – Så fin och mänsklig, handlar om alla möjliga ämnen från varför har vi så svårt att säga förlåt ibland till utmattningsdepression.
  Psyket – har endast hört avsnittet med Michaela Forni men det tyckte jag om
  Mordpodden – mordfall
  Palmemordet – finns många många avsnitt!
  Serial – om en kille som sitter inne (typ tolv avsnitt i säsong 1) och man får följa en utredning om huruvida han är skyldig eller ej. Första säsongen är grymt bra!
  Creepypodden – om du uppskattar creepypasta,

  Hopps något var till hjälp 🙂 Kram!

  Svara

 • Mathilda

  |

  Tycker detta är SÅ förståeligt! Har precis börjat pendla jag med och även om jag svär varje morgon när klockan ringer (hoppas dock det blir lite bättre när man vant sig) så skulle jag nog inte vilja köra bil om jag hade en. Det känns ju inte som man är tillräckligt vaken för att vara en bra bilförare tycker jag!

  Du får gärna dela med dig av tips på hur du klarar vardagen som pendlare! Hade uppskattat ett sånt inlägg så mycket. Haha, låter fånigt kanske men jag förstår inte hur man ska hinna med livet liksom när så mycket tid försvinner varje dag?!

  Svara

 • Robert

  |

  Jättejobbigt med bilkörningen. Det kanske finns nån professionell person du kan gå till och prata om problemet? 🙂

  Gillar inte heller bilkörning när det är mycket trafik. Kan inte fatta hur galet en del kör. 😛

  Svara

 • Kolakakor

  |

  Hej! Detta berör inte inlägget alls, utan jag vill fråga om en helt annan sak. Efter studenten arbetade jag 3 år och sedan började jag studera på högskola. Tog min examen i våras efter 3 års studier och började arbeta direkt efter (har alltså jobbat ett par månader nu). Är ensam på min titel och det är först nu jag börja känna igen mig själv igen.. Dessa månader har jag känt mig som i en dimma. Det har varit extremt jobbigt att komma in i jobbet och jag har känt mig väldigt dålig. Träning har inte funnits på schemat för jag har varit helt slut när jag kommit hem från arbetet.

  Hur var det för dig när du började jobba efter din examen? Kändes det kanon direkt eller hade du det också kämpigt i början?

  Tack för en bra blogg!

  Med vänlig hälsning!

  Svara

 • Iz

  |

  Vet exakt hur det är. Kör nu svalöv-Malmö men körde innan jag . Var orolig och osäker i början men bara fortsatte. Men tvinga inte dig om det känns hemskt. Men försök köra lite varje dag. Kör efter jobb en sväng och gärna motorvägen så du inte helt slutar.
  Tar tid innan man känner sig säkrare igen efter en olycka. Tog lång tid för min del.
  Hoppas det känns bra snart igen. Var rädd om dig

  Svara

 • Julie

  |

  Min mamma var med om en liknande krock som din och hon pendlar 4 mil till jobbet varje dag. Hon tar buss o tåg vintertid och kör sommartid. Så du är inte ensam, gör det som känns bäst för DIG! <3

  Svara

 • Amanda Näslund

  |

  Kanske inte samma sak, jag har krockat si så där 5-6 ggr under 3 som jag haft mitt körkort. 1 år sen ca fick jag sladd på bilen, var en isfläck som jag ej såg, åkte i diket. Bilen klarade sig hyfsat ok, motorhuven såg inte bra ut o så. Hade jag haft högre fart hade bilen inte klarat sig alls. Jag klarade mig jättebra. Jag tycker du ska sätta dig bakom ratten, annars kanske du inte vågar köra mer? All ti

  Svara

  • Kattis

   |

   Du har alltså krockat i snitt en gång i halvåret sen du fick ditt körkort..? Med all respekt så ät du kanske inte rätt person att ge tips om körning?

   Hon skriver ju för övrigt att hon fortfarande kör och att det inte är några problem förutom med just den sträckan.

   Svara

 • Amanda Näslund

  |

  all tid som du har lagt på körkortet, kasta det inte i sjön. Utan ta med dig F, din mamma eller någon. Så du känner dig trygg 😀 heja dig!! (Råkade skicka innan jag hann skriva klart)

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej, men det kör jag inte. Det är ingen fara att köra annars, det är just i rusningstrafik den sträckan när folk kör som idioter som jag blir rädd 🙂

   Svara

 • Ingela

  |

  Om du kör under bättre förhållanden och får större körvana, löser det sig säkert till nästa höst/vinter. Kram!

  Svara

 • Felicia

  |

  Kan du inte köra bil en bit då? Alltså bara ta bilen till tåget till exempel? Annars kanske det vore bra att gå och prata med någon för att reda ut vad som hände och varför det skrämt upp dig. Så himla surt att det hände dig så direkt efter att du fått körkortet, fy alltså. Kramar ♥

  Svara

  • Egoina

   |

   Fast jag tycker inte det är läskigt att köra t.ex. till tåget, så vet inte hur det skulle hjälpa. Och var ska jag parkera?! Haha 🙂 Jaa, verkligen! Kram <3

   Svara

   • my

    |

    Tror tanken mer var att det skulle gå lite fortare med mindre byten om du tog bilen en bit.

    Svara

    • Egoina

     |

     Ah förstår 🙂 Men det är just det där med parkering.. :/ Pendlingen i Helsingborg är inte ett problem, det är från och till centralen i Malmö. Men vore inte så praktiskt att ha bilen i Malmö hela tiden då jag behöver den hemma ibland på kvällar/helger.

     Svara

 • Clara

  |

  Tips! Om du inte lyssnat på Institutet med Jesper Rönndahl & Karin Gyllenklev innan, gör det 🙂 finns massvis med avsnitt (95 st för att vara exakt), lite vetenskapsfokus med mycket humor! Lyssnade alltid på mordpoddar/brottsdokumentärer på morgonen på väg till jobbet innan, men insåg efter ett tag att min tro på mänskligheten & en bättre värld var bortblåst redan innan jag satte mig i kontorsstolen. Lite skratt på morgonkvisten ger en mer positiv start på dagen 😀 sen tar jag mordpoddarna på vägen hem, när det där hoppet om mänskligheten ändå har tynat bort haha!

  Svara

  • Egoina

   |

   Hahahaha älskar motiveringen! Ska lyssna på Institutet first thing imorgon. Älskar Jesper 🙂

   Svara

 • Anna

  |

  Kört Malmö/Lund i hetsig pendlingstrafik i flera år så jag är van vid hets på morgonen å eftermiddagen. Men Malmö/Helsingborg är hemsk! Jag undviker att köra där, tycker det är så obehagligt. Tror det är pga alla lastbilar och folk hetsar så i vänsterfilen. Körde där härom veckan å hade huvudvärk när jag kom hem å kände mig helt överansträngd.

  Ville bara säga, tappa inte självförtroendet fina du! Du är duktig och så klok! Åk lite kollektivt ett tag (eller föralltid om du vill<3), och kör lite på trygga vägar som du är van vid och återhämta dig! Låt inte dumma E6 påverka dig och identifiera dig som förare, för den är skev!

  Kramar!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! Det får mig att känna mig mindre dålig 🙂 <3

   Svara

 • Malin

  |

  Tycker du gör helt rätt! Jag hatar att köra i mörker så jag gör inte det helt enkelt. Det innebär ju egentligen bara att man är en bättre bilförare som vet sina svagheter och anpassar sig. Det betyder inte att man inte kan köra under de förhållandena, bara att man inte vill av olika anledningar. Så pendla på du och fundera inte över det tycker jag. Är ju helt naturligt att det blir sådär och det lär släppa med tiden. (Och gör det inte det så är det okej det också. Om typ 10 år så kör väl bilarna till 100% av sig själv dessutom! 🙂 )

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! Ingen press liksom! 😀

   Svara

 • M

  |

  Tycker att du inte borde skippa körningen helt, kör vid tider då det inte är som mest trafik. Enkla saker som till mataffären, till kompisar osv kommer bara göra dig mer säker i bilkörningen, erfarenhet gör alltid bättre! Nu kanske du redan gör så men men, tips typ.. Jag uppfattar mig själv som väldigt självsäker förare och så, men händer ofta att jag skiter i bilen då jag vet att det är mycket trafik för tycker det är så segt att sitta fast och endast krypköra bland massa stressade förare medan man istället skulle kunna sitta och chilla på en buss och komma fram samma tid ändå (kanske inte är så i ditt fall iofs?). Så tänk inte för mycket på det, det kommer släppa med tid och mer körning sakta men säkert

  Svara

  • Egoina

   |

   Precis, jag gör så 🙂

   Svara

 • Josefin

  |

  Jag tog körkort på vintern och precis efter så var jag med om en obehaglig händelse med bilen där jag halkade ner i en brant backe och inte kunde bromsa/svänga. Efter det fick jag hjärtklappning och ångest varje gång jag skulle köra bil… och jag körde inget, på två år!! Men, det gjorde inget 🙂 är idag 7 år sen jag tog körkort och dendär känslan och ångesten är borta. Jag jobbar idag 7 mil pendling till jobb och om man kollar på min pendlarvecka denna veckan så har jag kört bil en dag, å tar tåget resten. Ingen ide att pressa sig! Ibland måste man ge sig själv lite tid <3

  Svara

 • Emelie

  |

  Jag krockade utanför Rydebäck på motorvägen i somras. Avskyr att köra och åka bil idag. Tvingar mig att köra på motorvägen ibland, dock aldrig i rusningstrafik. Så förstår precis vad du menar. Hoppas det blir bättre snart! Kram

  Svara

 • irma

  |

  Lyssna på Geniförklarat!! Bästa och roligaste podden ever<3

  Svara

 • Emma

  |

  Usch, ja sträckan Helsingborg-Malmö är verkligen inte rolig att köra. Vet mååånga som ogärna kör där så förstår dig. Sist jag åkte den sträckan ösregnade det och det var fullt av lastbilar. Fick vattenplaning hur många gånger som helst. Sån ångest att ligga mellan mitträcket och en lastbil i ösregn också men ibland måste man bara köra om. Har fått något föremål från en lastbil i framrutan efter att ha legat bakom den så gör det ogärna. Pest eller kolera alltså.
  Tycker du gör rätt i att ta tåget om det inte känns bra för dig att köra. Och vad jag kan utläsa är det främst den sträckan som är problemet och inte bilkörning överlag så tycker inte att du behöver oroa dig för att inte våga köra mer som någon annan påpekat.

  Svara

  • Egoina

   |

   Usch alltså!! Ja, skönt att jag inte är ensam om att inte tycka om den sträckan 🙂

   Svara

 • Sofia

  |

  Jag känner med dig! Har själv kört samma sträcka flera gånger i rusning och de kör verkligen som galningar. Mycket säkrare att ta tåget, hade jag också gjort 🙂 kram!

  Svara

 • Milissa

  |

  Jag tror det är viktigt för dig att ge dig ut och köra så ofta du kan! Helst själv så du kan koncentrera dig och får du panik så stanna, andas och kör vidare.

  När jag hade haft körkort i ca 2 mån blev jag påkörd från sidan på motorvägen (en bil svängde ut från högerfilen in i mig när jag låg i vänsterfilen). Jag var helt hysterisk ett tag, men sen insåg jag att det bara var att försöka igen. Sätt på någon lugn musik, köp en god wonderbaum (finns fantastiska från Yankee Candle) och ut och körkörkör!Tänk på vilken frihet det ger, sätt upp destinationer som gör dig glad – t ex shoppingcentrum, hälsa på din mamma, köpa mat

  Sedan tycker jag du ska börja köra till jobbet tidigare, åk hemifrån senast 0645 så slipper du det jobbiga. Och en bra bil är extremt viktigt… T ex det du sager att du inte såg motorvägen, att ha strålkastare som följer bilen underlättar extremt, sedan finns det bilar som autobromsar åt dig, blinker när någon finns i döda vinkeln (jag är livets Volvo-tönt)(kan hjälpa dig)

  Jag FÖRSTÅR hur jobbigt det känns och har varit i exakt samma situation, men du måste kämpa dig förbi det! Ev gå i samtalsterapi om det är en sådan skräck.

  Skriv en punktlista, t ex att du kör varje dag på fritiden till tisdag, och sen på tisdag kör du till jobbet. Så du kan förbereda dig mentalt fram tills dess! :))

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack, ska överväga det när det blir ljusare igen. Dock provade jag köra redan 06.30 och det var ingen skillnad tyvärr. Och sen är det knappt lönt tidsmässigt, bussen går nämligen 06.27. Kram! 🙂

   Svara

 • Marie

  |

  Jag tycker du gör rätt. Ser i kommentarerna att det bara är den sträckan som känns jobbig och inte annars. Bra att du vågar köra annars. Ta en paus från körningen till och från jobbet och vänta tills det blir ljusare igen (typ vecka 8). Men kör sträckan på andra tider kanske tillsammans med F. Så vänjer du dig igen men när trafiken är lugnare.

  Svara

 • Malin

  |

  Du kanske kan ha bilen i Malmö under veckorna? Alltså köra dit bilen under helgen så att du sedan kan ta tåget från Helsingborg på morgonen och därefter ta bilen från stationen till jobbet. Så slipper du lite av kollektivtrafiken. Men det är såklart bara genomförbart om det går att få parkeringsplats/finns hyfsat billiga betalparkeringar i närheten av stationen.

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, det är ju just det där med parkering :/ Annars vore det bra. Kanske en liten vespa eller något? Dock kallt nu på vintern :/

   Svara

 • Sanna

  |

  Den sträckan är piss i mycket trafik! Vet inte vad du har för försäkring, men vissa helförsäkringar har kristillägg där man kan gå och prata med någon efter man har varit med om en krock! Kan ju vara värt att kolla 🙂 kram!!

  Svara

 • Mia

  |

  Men åh! fy vad tråkigt att det blivit så när du äntligen har fått köttkortet. Hoppas verkligen att det löser sig och att det snart kommer kännas bättre.

  Svara

 • Mona

  |

  Mitt tips är att (när bilen är färdiglagad) köra på andra tider än i rusningstrafik, typ på helgen för att hålla körvanan uppe lite. Då kan du ju också ha nån med dig, som kan stötta. Sen kan du gott vänta med att ta sträckan som du blev påkörd på till efter vintern. Om det är jobbigt då också kanske hitta nån KBT-kunnig person som kan ge stöd och råd. Jag hoppas de jobbiga känslorna ger med sig <3

  Svara

  • Mona

   |

   Haha, läste precis dina svar på övriga kommentarer att du kör i andra situationer! Så då är det ju lugnt!

   Svara

 • Marias bokhylla

  |

  Jag tappade ett däck på E4an för typ ett halvår sen. Det gick i 120 men jag hann bromsa ner till runt 100 när jag kände hur allt skakade okontrollerat. Vid tillfället när däcket small av bilen var jag i omkörningsfilen mellan en lastbil och den stora betongklumpen som delar vägbanorna. Jag hann bromsa ner och in till väfjanten. Bärgaren och hans följebil var båda helt förvånade över att jag hade kunnat kontrollera bilen och inte varit en blöt fläck mot antingen lastbilen eller mittenbetongen.

  Jag kör idag, körde efteråt också. Och det går bra. När förhållandena är ideala. Men när det börjar bli halt, regnar eller så får jag småpanik och kör så långsamt jag kan utan att vara en trafikfara. Jag är så sur över att det ska få påverka mig, och jag kör på, och hoppas att det går över när jag till slut fattar att jag visst kan köra bil, även i regn.

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej fyyyyy vad läskigt! Förstår din känsla <3

   Svara

  • Marias bokhylla

   |

   Måste älska att min telefon ville skriva väfjanten.. Den var allt annat än fjantig då, det vill jag lova. :’D

   Svara

 • Cicci

  |

  Förstår dig helt!
  Det är inte kul att köra i rusningstrafik, främst för att andra kör som idioter vilket gör en själv till en osäker eller förbannad förare.

  Satte på vinterdäcken igår och passade på att spola av dom samtidigt. Vilket var ett osmart drag för när jag sen skulle köra iväg så gled jag bara. Vart så rädd och tänkte ”ska det vara så här hela vintern?? Det känns ju som att köra med sommardäck!” Men sen kom jag ju på att det var för att dom var blöta och vägbanan var isig.. det tar tid att vänja sig, har inte kört på vintern särskilt mkt och kommer ta det väldigt lugnt!

  Lycka till Regina! Hoppas rädslan släpper ❤️

  Svara

 • Emilia

  |

  Jag är polis och kan bara hålla med dig om kaoset mellan Helsingborg och Malmö i rusningstid. Har varit på för många olyckor på den sträckan och blir lika förskräckt varje gång jag kör den över hur bilförare beter sig i trafiken. Ta det lugnt och kör säkert när du ger dig ut i trafiken!

  Svara

 • Malin

  |

  Du kanske måste få hjälp och prata med nån för att det ska gå över? Verkligen reda ut allt. Så tråkigt att du fick såna men! Men såklart inte konstigt! Stor kram <3

  Svara

 • Klara

  |

  Hoppas du får ditt självförtroene tillbaka snart 🙂
  Jag tänkte att kanske istället för buss, så kanske du kan cykla till jobbet från Centralen? Det finns nämligen ett cykelabonnemang i Malmö för 250 kr/året då man kan låna en cykel att ta sig fram med. Kan vara något, beroende på hur kul du tycker det är att cykla haha.

  Svara

 • Petra

  |

  Kan tipsa om dokumentären The Jinx från HBO. Har precis sett färdigt den. Minns inte om du fastnade för Making a murderer, men denna påminner om den, fast tvärtom typ 🙂 6 avsnitt. Bara njut, förundras, bli frustrerad, och tvinga någon annan att kolla så ni kan diskutera.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv