Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Moment 22

Alltså jag är så irriterad just nu. Jag är ju som ni vet norsk medborgare. Jag är folkbokförd i Sverige och har svenskt personnummer, men jag har ingen svensk legitimation utan använder mitt norska pass som är min enda id-handling. Det har aldrig varit några problem. Förrän nu!

Mitt körkort har kommit och jag har fått en avi för att hämta ut det, men jag det går inte eftersom jag måste ha en svensk id-handling för att få lov att hämta ut det hos postombudet. Det dumma är ju att min svenska id-handling ligger i kuvertet (dvs körkortet). Haha, alltså så idiotiskt! Dessutom har jag beställt en telefon och den får jag inte heller hämta ut utan svensk id-handling. Jag sa att ”kan ni inte bara låta mig öppna kuvertet så ser ni legitimationen där och kan stämma av med passet”, men det gick såklart inte. Tjejen i kassan fick inte lämna ut något till mig.

Transportstyrelsen har inte öppet förrän på måndag och jag pratade med Trafikverket som inte kunde hjälpa mig. De gissade på att körkortet antagligen måste skickas till norska ambassaden för att jag ska få lov att hämta det. Seriöst…..

En lösning är att skaffa en legitimation via min bank, men det känns överdrivet att betala 1500 kronor för det och extra dumt känns det eftersom jag behöver en legitimation för att hämta…ja just det, en legitimation. Så dumt!

Någon som vet hur man kan lösa detta?

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (77)

 • Philippa

  |

  Hej!
  Du kan alltid använda ditt norska pass för att hämta ut hos ett postombud då det är ett europeiskt pass. Hade du däremot bara haft ett norskt körkort hade det inte gått, men pass eller nationellt id-kort funkar alltid hos postombud så det är dem som gjort något tokigt isåfall. Skulle de fortsätta krångla kan du ringa till transportsstyrelsen och be dem sätta en annan mottagare, tex F. Då får postombudet en avisering om att tex F får hämta ut det med sin legitimation. Ringer du dem på måndag så kommer han kunna hämta ut det senast tisdag då transportsstyrelsen endast behöver ringa till postnord. Ditt körkort komma ligga kvar i 2 veckor så det är ingen fara att det skulle skickas tillbaka för du ej hämtar det i helgen.
  Stort grattis till körkortet förresten och tack för en så himla härlig blogg!!
  Kram

  Svara

  • Egoina

   |

   Men är det ett europeiskt pass? (Norge tillhör ju inte EU). Så himla konstigt, för jag ringde Telenor och pratade med dem också, men de sa att det inte gick att lösa på något sätt. De kunde inte ens ändra mottagare till F… Tack!! 🙂 <3

   Svara

   • Cicci

    |

    Problemet är att körkort och telefoner ofta har ”personlig utlämning” = får endast lämnas ut till mottagaren. Så jag tror postombudet gjort helt rätt. Fråga om transportstyrelsen kan skicka det till norska ambassaden (så får ni en Stockholms weekend ;)) eller lokala polisen kanske? Om det är okej att hämta ut där.

    Svara

 • Rebecca

  |

  Kan inte F hämta ut det? Eller ne juste då måste han ha din id-handling med haha. Alltså vilket dilemma.
  Du får bli svensk medborgare helt enkelt 😉

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, nu funderar jag starkt på det……. Vilka problem!! Haha

   Svara

   • johanna

    |

    varför är du ens norsk medborgare? du har väl inte ens bott i norge? det är väl ganska logiskt att man ska vara svensk medborgare om man bor i sverige?

    Svara

    • Egoina

     |

     Det har aldrig funnits en anledning och varför ansöka om ett medborgarskap om det inte krävs? Jag ÄR ju dessutom norsk. Hela min familj bor i Norge och jag tycker det är fint att ha kvar min ”koppling”.

     Svara

 • Linda

  |

  Ungefär samma sak hände mig. Skulle hämta ut mitt nya körkort, men hade ingen legitimation eftersom mitt pass var för gammalt och även mitt körkort. Men jag tog med mig en person som legitimerade sig och garanterade att jag var jag. & det fungerade.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha va? Kan man göra så? Kan ju prva ta med F då. Men hon gav inte det som förslag..

   Svara

   • Emelie

    |

    Hej!
    Tror jag gjorde så när jag hämtade ut mitt körkort, min mamma fick följa med för att säga att jag var jag. Idiotiskt när det är ens legitimation man ska hämta ut. Lycka till!

    Svara

   • Mags

    |

    Det stämmer att en person kan styrka din identitet. Har för mig att det är föräldrar, syskon, sambo eller make/maka som kan göra det. Så gjorde jag när jag blivit av med både pass och leg och skulle ordna nytt

    Svara

   • Sofia

    |

    Det går att göra så på polisen om man ska göra nytt pass men inte har något giltigt legitimation. Då kan en person följa med (och kunna uppvisa sitt leg) för att legitimera att du är du. Det borde ju gå på ”mindre” ställen också då som text ett postombud. Ta med F och testa vetja! 😀
    Annars får du ringa transportstyrelsen på måndag, men jag hoppas att det löser sig fort så att du kan njuta av ditt riktiga körkort och inte någon tråkig lapp 😀

    Kram <3

    Svara

   • Sofie

    |

    Jag tror det funkar med en förälder iaf. Min systers kille hade inget leg när han tog sitt körkort, och då fick han hämta ut det om hans mamma legitimerade sig och garanterade att det var han.

    Svara

   • Terese

    |

    Jag skulle tagit med din mamma, och kanske ett födeksebevis om ni har ett sådant sparat. Men ja de går att göra,

    Svara

   • Linda

    |

    Japp. Men nämn då inte ditt norska pass 😀

    Svara

   • Elin

    |

    Ja det funkar, jag kunde göra det åt min kompis. Jag fick visa mitt leg och sedan intyga att hon var hon 🙂

    Svara

   • ida

    |

    Ja, just det!
    Min mamma följde med sin styvdotter och intygade vem hon var så att hon kunde hämta ut sitt pass eller körkort (minns inte vilket).

    Så ta med din mamma!!!!

    Min mamma tyckte det var hysteriskt roligt och skojade med styvdottern (innan de kom fram) aaa, jag veet inte om jag har lust osv 🙂

    Ta med personbevis från Skatteverket! Det gjorde jag när jag behövde hämta ut något som skickats till min pappa. På det stod Medborgarskap, familjestatus-att vi var släkt och det gick bra.

    Och dessutom -kan du klämma i med, eh ursäkta med det finns EN person i hela Sverige med mitt namn och efternamn och det är JAG så langa hit mitt körkort NU!
    Här är mitt Norska pass, där är mitt körkort med mitt namn och mitt foto som jag låter DIG öppna-annars får du hämta din CHEF!
    Bara visa dig ARG! 😀

    Svara

   • Johanna

    |

    Nej så ska man inte kunna göra tyvärr… ett leg som har gått ut är inte giltigt, och går ej att ta med sig ett bud som intygar..

    Svara

    • ida

     |

     Eftersom att det var Polisen själv som sa det och id-handlingen skulle hämtas ut hos Polisen får man ju anta att det är tillåtet.
     Och det gick bra, hon fick sin id-handling.
     Det var inte bud, båda var närvarande.

     Svara

 • Marie

  |

  Personbevis och två personer som intygar att du är du. Fast jag vet inte…bara en fundering

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack!! Visade, men det gick ändå inte. Får ringa runt på måndag.. 🙂

   Svara

   • Lina

    |

    Hej! Då har personen som jobbar gjort fel. Be henne välja alternativet i Pablo (postdatorn) som heter utl. Pass utanför Eu. Där finns Norge som val. Passnumret är det som ska fyllas i. Så länge ditt norska pass är giltigt så är det okej som id hos posten.

    Svara

    • Emelie

     |

     Hej,
     Jobbar också som postombud och kan intyga på att de som nekade dig med passet gjorde fel! Säg åt dem att göra precis som Lina skrivit ovan, och att de kan ringa ombudssupport och dubbelkolla om de är osäkra!

     Svara

 • Ylva

  |

  Personbevis från skatteverket?

  Svara

 • Arny

  |

  Hej! Det ska gå att ändra mottagarnamn till F till exempel. Jobbar på ett postombud och vi får ibland in namnändringar på rekommenderade brev (som ditt körkort har skickats som) prova ringa transortstyrelsen och be som begära en namnändring. Kan kosta någon hundralapp.
  Hoppas det löser sig! ☺

  Svara

 • Sanna

  |

  Vi är ombud för Postnord på mitt jobb och det måste vara fel information du har fått. En utländsk medborgare måste visa pass eller nationellt ID-kort för att få hämta ut ett paket, har man det ska dom inte kunna neka dig. Om du där emot hade haft exempelvis ett norsk körkort så hade du inte fått hämtat ut det då pass och nationellt ID-kort är det enda giltiga för utländska medborgare. Så är det i alla fall ”hos oss” och vi har vart i kontakt med Postnord flera gånger om detta och dom har försäkrat oss om att det är detta som gäller. Så skulle verkligen rekommendera dig att kontakta Postnords kundtjänst och få bekräftat att detta gäller och sen se till att butiken får rätt information. Hoppas det löser sig 🙂

  Svara

 • emilie

  |

  Du kan skaffa id hos polisen, det kostar bara 400kr. (dryg kostnad ändå, men bättre än att gå till banken)

  Svara

  • ab

   |

   Tänkte också på det men det visar sig att det krävs svenskt medborgarskap.

   Svara

 • Sara

  |

  Vilken såpa! Men som sagt, det är bara att ta med någon som har svenskt id som kan intyga att du är du. Låter skumt men det är helt sant! (För att hämta ut körkortet dvs, inte övriga paket)

  Svara

 • Elin

  |

  Ansök om id-kort hos skatteverket… Hälsningar från en nyinflyttad finländare som väntar och väntar på att få mitt id-kort för att kunna öppna svenskt bankkonto, så himla drygt!

  Svara

 • Robert

  |

  Aldrig haft det problemet. 😉 😛

  Svara

 • Ronja

  |

  Så dryyygt? Jag är inte heller svensk medborgare men jag har svensk legitimation så gissar att det löser sig för mig. Jag vet inte hur du ska göra, men att göra ett idkort hos swedbank kostar 500 (om det är 400 + fotokostnaden tror jag) men det är ju jätteomständigt och onödigt samt dyrt. Är ju en sista lösning i alla fall.

  Svara

 • Elin

  |

  Varför har du inget internationellt id-kort då? Kostar väl 400 kr hos polisen 🙂 Eller det kanske in gills?

  Svara

  • Karolins

   |

   För att kunna ansöka om id-kort hos polisen måste en vara svensk medborgare. Norge tillåter inte dubbelt medborgarskap. Således om hon ansöker om svenskt medborgarskap så förlorar hon sitt norska.

   Svara

 • Emma

  |

  En kompis till mig hade samma problem!! Hans pass hade gått ut och han behövde hämta sitt körkort. Han ringde till transportstyrelsen och fick hem en fullmakt och via den kunde han tillsammans med sin pappa hämta ut körkortet 🙂

  Svara

 • Julie

  |

  En kollega var med om samma sak i torsdags!! Men till sist sa hon samma som du – kan ni inte bara öppna kuvertet o kolla?? Och så gjorde de! Det där med att F ska hämta ut tror jag inte på, man måste väl ha bådas ID då, o då hjälper det inte…

  Svara

 • Patricia

  |

  Vet inte om de funkar i sverige, men i finland kan min sambo hämta ut mina paket bara ja skriver en lapp att han får hämta de. Vi gör de ofta då han jobbar långt hemifrån vissa veckor så hämtar ja ut paket om han får nått som ska hämtas 😀

  Svara

 • Johanna

  |

  Gå tillbaka när det är annan personal och försök igen. Samma sak hände min pojkvän. Han berättade hur situationen såg ut och personalen kände på kuvertet att det låg ett kort i. Sen fick han visa legitimationen när han öppnat kuvertet 🙂

  Svara

 • Linn

  |

  Ring transportstyrelsen och be de ändra namn på försändelsen till din sambos namn, så kan han hämta ut det. Mvh, fd postombud

  Svara

 • Lisa

  |

  har hatt samme problem men andre veien, svensk i Norge og for meg har det fungert med å gi fullmakt til samboeren.. En gang fikk mamma bli med 😉 Håper det løser seg for deg!

  Svara

 • Ewe

  |

  Denna sida är länkad på körkortsportalen, har du ett pass? Så kan du använda det för att hämta ut körkortet, oavsett om det är ett utländskt pass.

  http://www.postnord.se/sv/foretag/ta-emot/hamta-forsandelse/legitimering/Sidor/godkanda-legitimationer.aspx

  Godkända legitimationer
  När du hämtar paket, Rek eller postförskott måste du visa en giltig legitimation.

  ​Följande legitimationer är godkända:

  SIS märkt ID-kort och tjänstekort
  ID-kort utfärdat av Skatteverket
  Nationellt ID-kort, utfärdat av svensk polis
  Svenskt körkort
  Svenskt EU-pass
  Utländskt nationellt ID-kort utfärdat i länder inom EU/Schengenområdet*
  Utländskt EU-pass
  Utländskt pass, utanför EU
  LMA-kort utfärdat av Migrationsverket. Gäller endast för försändelser från Migrationsverket och Utrikes paket där avsändaren är en privatperson.

  Svara

 • Carro

  |

  För mig öppnade de bara kuvertet och jämförde mig med mitt körkort. 🙂

  Svara

  • Lina

   |

   Det får man absolut inte göra. Det är ett lagbrott att öppna någon annans post, då du ej kan legitimera dig så har de aldrig tillåtelse att ens ta fram rekommenderade brev, och man får aldrig öppna det.

   Svara

 • Vendela

  |

  Fullmakt? Minns inte exakt hur det gick till eller gällde, men jag skaffade det när jag lyckats skicka iväg mitt pass för att få visum samtidigt som mitt ID gick ut (vilket behövdes för att hämta ut passet igen sen, hahaha)
  Som sagt, minns inte helt hur det låg till men jag kan inte ha haft något ID när jag gav fullmakt till en anhörig.

  http://www.postnord.se/sv/privat/ta-emot/hamta-brev-och-paket/Sidor/fullmakter.aspx?gclid=CJKGgrPwls8CFdWHaAodXY8IWQ

  Svara

 • Johanna

  |

  Fast det där är fel, det enda som inte funkar som id i posten är utländska körkort, ett utländskt pass är giltigt sol legitimation! Ring posten kundtjänst så får dom kontakta ditt ombud och informera om det, jobbar själv på ett postombud så jag vet vad jag pratar om!

  Svara

 • ida

  |

  På hemsidan står det att ditt norska pass ÄR godkänt:

  Visa personen detta imorgon och be den hämta chefen

  http://www.postnord.se/sv/foretag/ta-emot/hamta-forsandelse/legitimering/Sidor/godkanda-legitimationer.aspxGodkända legitimationer

  När du hämtar Rek måste du visa en giltig legitimation.

  Följande legitimationer är godkända:

  Utländskt pass, utanför EU

  Utländskt nationellt ID-kort utfärdat i länder inom Schengenområdet*

  *Länder inom Schengenområdet:
  Norge

  Svara

  • Egoina

   |

   Gjorde det, det hjälpte inte 🙁

   Svara

   • ida

    |

    O vad jag hade blivit förbannad.
    Synd att inte jag var med. Då hade hon fått sug en sån minnesbeta att hon aldrig mer vågat göra fel.

    Bara säg: om du inte vet hur man gör får du fråga någon som vet. Jag vill prata med din chef NU. Vad heter du? Jag ska klaga och anmäla er.
    Är chefen lika blåst ringer du direkt och anmäler de/klagar. Kom ihåg att vara arg och prata HÖGT!
    Hade jag bott i Helsingborg hade jag följt med dig dit.

    Svara

    • Frida

     |

     Att vara arg och prata högt hjälper inte.
     Blir så himla ledsen av att läsa att folk vill ”läxa upp” personal när det i många fall är otydliga direktiv från posten eller det lokala ombudet.

     Be om att få prata med en chef eller hänvisa själv till lagen om Rek. Bli inte arg på stackars personen som försöker hjälpa dig.

     Svara

     • ida

      |

      Men den stackars personen försökte ju inte hjälpa.
      Den stackars personen vägrade hjälpa till och inse/erkänna att den inte visste hur man gör.

      Då blir man skitförbannad!
      Det står klart och tydligt, svart på vitt att Norskt Pass ÄR godkänt.

      Jag hade skällt ut personen och krävt att få prata med chefen eller ställföreträdande.

 • Sara

  |

  Skriv en fullmakt till F så får han hämta ut. Eller din mamma om du skriver en till henne. (Om hennes leg är svenskt då vill säga)

  Svara

 • Sofia

  |

  När jag tappat mitt körkort och inte hade någon id-handling alls så kunde min mamma legitimera för mig (jag är 22), fast jag behövde öppna paketet på plats.

  Svara

 • Elin

  |

  Om jag inte minns fel (jobbat på posten) så får körkort bara hämtas av adressaten personligen, alltså inte av någon med fullmakt. Körkorts-rek var ett annat kolliid än vanliga rek som är speciellt just för körkort och därför ser de på postombudet att det är just ett körkort. Det borde dock gå att hämta med norskt pass då det är en godkänd id-handling. http://www.postnord.se/sv/foretag/ta-emot/hamta-forsandelse/legitimering/Sidor/godkanda-legitimationer.aspx

  Svara

 • Julie

  |

  Fast alltså, acceptera inte att de inte godtar ditt pass – de gör ju fel!! Be chefen komma eller whatever, jag skulle inte lämna affären förrän jag fick körkortet, som sagt, de gör ju fel, reglerna i länkarna ovan är ju glasklara!!

  Svara

 • Caroline

  |

  Jobbar som postombud och just när det gäller körkort så är det bara att kontakta Transportstyrelsen och be dom skriva över på till exempel F eller din mamma. Ska vara helt kostnadsfritt. Sen så kan jag tillägga att det är absolut inte möjligt att ta med sig någon som garanterar att du är du, de postombud som går med på detta följer helt uppenbarligen inte de regler och anvisningar Postnord har.

  Svara

 • Gabriella

  |

  Jag har fått hämta ut körkort helt utan ID-handling då jag förklarade att det låg i kuvertet och bad postombudet öppna brevet och jämföra med mitt pass. Lycka till!<3

  Svara

 • Emma

  |

  Hej! När jag hämtade ut mitt första körkort (iofs för snart 9 år sedan!) så fick jag aldrig hålla i kuvertet själv, utan personen på posten sprättade upp det och kollade och gav mig bara själva kortet. (Jag hade annan legitimation med mig) be dem öppna kuvertet, de borde ju iaf kunna se att namnen överensstämmer! Förstår din irritation!

  Svara

 • Emma

  |

  Nån sorts fullmakt kan man nog ordna, som några sagt här. Ring till Transportstyrelsens kundtjänst (0771-818181) på måndag, så kan de hjälpa dig. Du är inte den första som har detta problemet!…. /en som jobbar på Transportstyrelsen 🙂

  Svara

 • Sara

  |

  Vilka idiotiska regler! Man borde kunna ha ID-handlingar från andra länder för att hämta ut saker och ting!!

  Svara

 • Lina

  |

  Var med om nästan samma sak. Blev av med min plånbok, beställde ett nytt körkort men kunde inte hämta ut det då mitt pass hade gått ut. Hade också extremt bråttom då jag hade en viktig tenta veckan efter. Men det var bara att gå och skaffa ett nytt pass, med pappa som intyg, och sen hämta ut körkortet. Som några skriver var det förr för dem att bara titta på körkortet och ge det men tydligen får man inte det längre…

  Svara

 • Emelie

  |

  Du kan ta med din mamma!min sambo hade blivit av med körkortet och kunde då inte hämta ut sitt nya pass utan leg. Men det var bara att plocka med sin mamma sa polisen.

  Svara

 • Emma

  |

  Jag glömde mitt körkort hemma hos föräldrarna (20 mil bort) en gång och fick det skickat rekommenderat. Visste inte hur jag skulle få ut det för allt jag hade i id-väg var ett utgånget pass…
  Gick till utlämningsstället och sa att körkortet ligger i kuvertet, men det var inga problem att öppna det där!

  Svara

 • Sandra

  |

  Hej! Sitter med bl.a. körkortsfrågor på Transportstyrelsen och skulle det inte ordna sig för dig med ditt norska pass som jag ser att en del skriver ska funka, så kan du höra av dig till Transportstyrelsens kundtjänst (0771-81 81 81 som någon skrev här uppe) och berätta att du vill ha undantag från personlig utlämning. Du kommer då att få hem papper där du ska fylla i vem som ska hämta körkortet istället för dig, som t.ex. din mamma eller sambo som då kan hämta ut ditt körkort med sin legitimation. Det kostar ingenting, men det kan vara bra om du hör av dig redan imorgon då körkortet bara ligger två veckor hos posten så allting hinns med.:)

  Svara

 • Anna

  |

  Har länge jobbat som postombud och blivit utbildad och certifierad av PostNord. Man får absolut inte lämna ut rekommenderade brev utan giltig legitimation, trots att det ligger i kuvertet. Det är ett lagbrott… Tyvärr. Men ditt norska pass är en giltig legitimation, så stå på dig! Och de på postombudet kan ringa till sin egna support, för att de ska få reda på att ett norskt pass fungerar!

  Svara

 • Frida

  |

  Mitt tips är att du skriver över Reket på någon annan, någon som har leg som kan lösa ut det:) Din sambo, en vän eller en förälder. Brukar gå fort! Prata med ditt postombud!
  Lycka till!

  Svara

 • Lovisa

  |

  Det går väl lösa genom att en person intygar att det är du? Fick jag göra med en pojkvän för längesen när han skulle hämta ut sitt och hans id gått ut. Likadant stod det när jag och en kompis googlade på provisoriskt pass. Då får personen visa sitt id och intyga

  Svara

 • Lina

  |

  Åh så frustrerande! Min sambo är norsk men tog sitt körkort i Sverige. För honom räckte det att visa sitt pass och sitt studentkort där hans svenska personnummer fanns med. Du kanske inte har något giltigt studentkort men kanske ngt annat?

  Hoppas det löser sig!

  Svara

 • Julia

  |

  Ett vanligt id-kort kostar ju bara 400! (Åtminstone på passcentralen) Och där kan din sambo eller partner verifiera att du är du!

  Svara

 • Ulla

  |

  Ring Transportstyrelsen och be dom ställa ut reket på någon annan som har giltig legitimation. Tar ett par dagar innan ditt postombud får informationen. Klart

  Svara

 • Amanda

  |

  Kolla om det funkar med ett svenskt personbevis, från skatteverket & ditt norska pass. Hoppas det löser sig! 🙂

  Svara

 • Sabina

  |

  Ha en person med dig som kan intyga att det är du, det har fungerat tidigare i alla fall, dumt att de inte sa något om det dock…!

  Svara

 • emma

  |

  Har postombud på mitt jobb där jag fått utbildning genom posten och det är ett måste med giltig legitimation, vilket ett Norskt pass är. Så du ska kunna hämta ut det! Som någon skrev över så har ombudet en support dom kan ringa och dubbelkolla med!

  Läste även bland kommentarerna att vissa fått ut rek och paket genom att någon annan intygat vem dem är, och även öppnat kuvertet med nya id-kortet vilket är något personalen INTE får göra. Utan postens regler så skulle vem helst kunna beställa paket i någons annans namn och hämta ut det utan id, bara man kan personnumret..

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv