Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Rangordning av sociala medier

image

Bild från när jag äntligen hittade iskaffen som absolut ALLA Kreta bar runt på.

 

Jag såg att några bloggare gjort en rangordning av sociala medier, alltså vilka de gillar mest och minst samt varför. Tyckte att det var en kul grej, så jag kör också. Såhär ser min rangordning ut:

 

1. Blogg

Kanske inte så förvånande. Men jag tycker att det är det mest kompletta. Man kan använda forumet precis hur man vill. Man kan lägga upp bilder, skriva långa texter, korta texter, lägga upp filmklipp, länka till något, man kan egentligen göra allt som man kan göra på andra ställen på sociala medier – samtidigt. Det enda jobbiga är väl att man måste knappa in en bloggadress (i jämförelse med Instagram där allt kommer samlat i ett flöde). Jag tycker att man ”lär känna” en person bäst genom blogg och det är det forumet jag tycker mest om.

 

2. Snapchat

På en stadig andraplats kommer Snapchat. Det jag älskar med Snapchat är att det är in the moment och att det är inte ”perfekt”. Man filmar/fotar det man ser och tänker precis då. Jag tycker att det är ett roligt sätt att kommunicera. Jag följer främst mina vänner, men några kändisar också. Om någon har tips på vem man ska följa så tipsa gärna!

 

3. Facebook

Enda anledningen till att Facebook kommer trea är för att jag använder som som chatt och har nästan helt slutat med sms. Därför är Facebook viktigt för mig. Men vad gäller flödet, egna och andras statusuppdateringar så är det inget jag ägnar mig åt. Jag tittar sällan och ”hänger inte på Facebook” i den bemärkelsen. Förutom när jag jobbar då såklart, då är det ett av mina viktigaste verktyg.

 

4. Podcasts

Jag har försökt mig på det här med podasts i flera omgångar, men lyckas aldrig. Det är för tidskrävande för min smak, det går för sakta. Jag har inte tålamod att lyssna på någon prata i 40 minuter. Jag gillar däremot dokumentärer och lyssnar gärna på exempelvis P3 dokumentär. Men det måste vara spännande för att jag ska orka lyssna och jag måste ha tid till det.

 

5. Instagram

På ett sätt skulle egentligen Instagram kunna komma längst ner på listan, för jag är så trött på det. Men å andra sidan är det ett väldigt enkelt medie att kommunicera och navigera i, det är kul att titta på fina bilder och det är kul att följa mina vänner. Men förutom det är mitt flöde är bara fullt med perfekta bilder på perfekta människor och perfekta saker med perfekta rubriker…och det ger mig liksom inget förutom ångest? Jag tänker att jag måste köpa saker, måste äta mindre, måste resa mer, måste vara mer framgångsrik. Jag kanske är töntig och fruktansvärt lättpåverkad eller följer fel människor, jag vet inte. Alltså jag tycker ju om att se fina bilder och se vad folk gör, men i lagom doser (verkligen inte när jag har PMS…haha). Jag kan tänka mig att det vore roligare om jag exempelvis hade köpt boende och skulle inreda, om jag haft barn, eller sysslat med en hobby och liksom hade kunnat följa personer som inspirerade mig inom ett speciellt område. Men nu är det bara yta. Jag själv känner mig också träffad när jag skriver sådär, för jag lägger också bara upp bilder som jag tycker är fina nog. Jag har inte hittat min plats där, det är inget djup, det är en kanal jag har bara för att ha den typ. Någon som har tips på hur jag hade kunnat utveckla min närvaro där? Vem följer ni och varför?

 

6. Youtube

Känner lite samma som med podcasts här, jag har tyvärr inte tid. Det går för sakta. Det som är bra med bloggen är att man kan ta in information snabbt. Har man inget tålamod kan man dessutom skumläsa inlägg eller hoppa över saker, det blir lite svårare med en video. Men jag älskar ju sminktutorials och tittar ibland på vissa klipp, exempelvis på Therese Lindgren. Har man tid är det verkligen ett kul sätt att följa en person! Men det är just det här med tid. Tänk att följa 15 youtubers varje dag, vore helt galet tidskrävande.

 

7. Twitter

Till Twitter säger jag bara Zzzzzzzzzzzz. Jag tycker att tanken är jättekul och jag gillar verkligen upplägget. Jag har försökt twittra i perioder, men ger alltid upp. I slutändan tycker jag att det mest känns som en tävling om vem som kan vara lustigast och att ingen egentligen bryr sig om vad någon skriver. Det är som Snapchat fast i skrivform, fast för seriöst.

 

8. Pinterest

Om jag ska gifta mig, baka något, hitta inspirationsbilder eller dylikt är Pinterest AWESOME. Men nu gör jag sällan något av det, så därför använder jag inte Pinterest. Inte alls faktiskt. Men det kanske kommer en dag, vem vet.

 

Hur ser er rangordning ut? Vad gillar ni mest och minst? Var hade ni velat se mig mer?

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (35)

  • Isabel

    |

    1. Blogg
    2. Twitter
    2. Instagram
    3. Podcast
    4. Youtube

    Blogg hamnar först av samma anledning som dig och youtube sist på liknade grunder som dig. Föredrar att läsa helt enkelt. Twitter hamnar högt pga de jag följer, inga som försöker vara lustiga utan enbart folk och organisationer som intresserar mig politiskt samt för att kunna ta del av nyheter ifrån hela världen. Instagram, jag följer bara hundar, haha så det är mitt happy place 😀 (tips malamutepacklife) Podcast är jag som dig, måste vara intressant(mord,hehe)inte dvs kända människor som pratar med varandra. Snapchat har jag inte pga tidsbrist när det kom och försöker minimera tid med mobilen. Facebook tog jag bort pga att de var för mig som du beskriver instagram och vem behöver mer ångest i livet?

    Kul inlägg, ska bli kul att läsa andras kommentarer också!

    Svara

    • Egoina

      |

      Tack för insta-tips, hihi 🙂 Kul att se att vi ändå tänker ganska lika 🙂

      Svara

  • Elin

    |

    I början var instagram jätteroligt, men helt plötsligt följde jag bara träningskonton och resekonton och allmänt ”perfekta” människor. Det gav mig bara ren ångest och jag mådde på riktigt dåligt över att gå in på instagram, och tyvärr var jag så beroende att jag ändå inte slutade. Haha, så konstigt. Jag och min bästa vän fick sätta oss tillsammans med varandras mobiler och fråga ”mår du bra av det här konton? Inspireras du?”. Löjligt kanske, men verkligen behövligt. Så nu följer jag bara matkonton, bakkonton, inredningskonton och mina närmsta vänner och jag blir alltid inspirerad av att gå in på instagram nu 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Så smart! Borde nog också rensa bland konton 🙂

      Svara

  • ida

    |

    Till och från skriver du ”på andra bloggar x mycket”
    Jag har aldrig sett något av x.

    Så jag undrar, kan du inte skriva ut namnen på de bloggar du läser så man kan hänga med

    Svara

    • Egoina

      |

      Kanske är förvirrad, men jag förstår faktiskt inte din fråga? 🙂

      Svara

      • ida

        |

        Till och från skriver du ”på andra bloggar syns/hörs/står skrivet mycket om”
        Jag har aldrig sett något av det som du skriver att det syns/hörs/står skrivet mycket om.

        Därför undrar jag vilka bloggar du läser så jag kan förstå sammanhanget nästa gång du skriver så.

        Kanske blir jobbigt att länka alla så därför tänke jag att det räcker med att du skriver ut namnen på de.

        Så jag undrar, kan du inte skriva ut namnen på de bloggar du läser så man kan hänga med

        Svara

        • Egoina

          |

          Jaha, sorry! Detta läste jag hos Forni, Bloggkommentatorerna och Sandra Beijer 🙂

          Svara

  • Julia

    |

    Alltså, jag älskar ju instagram, men jag är också NITISK med mitt flöde. Följer ungefär 170 personer, men alla är noggrannt utvalda, efter följande kriterier:

    1. Det måste inspirera mig på något sätt, eller göra mig glad.
    2. Det får inte ge mig ångest på något sätt

    Så mina kategorier (och gud vad jag önskar att man kunde ha olika flöden för olika kategorier) är:

    1. Mina vänner
    2. Mammor som bor utomlands och är lite new age. (Älskar av någon anledning att se dem göra yoga/klä sina barn i batik/samla på kristaller.
    3. Tjejer som har icke-normativa kroppar, ofta tjocka kvinnor som arbetar för att sprida body acceptance. Det hjälper verkligen min egen självbild att se olika kroppar i mitt flöde, som är uppklädda, klädda i bikini, klänning, men som har gemensamt att de poserar och känner sig vackra.
    4. Två konton med motiverande citat (OBS: Ej typ carpe diem, utan lite mer sjuka amerikanska entreprenörscitat typ: ”Let them party, one day they’ll work for you.” NOLL procent sådan jag är, men det inspirerar mig ändå konstigt nog, och får mig även att skratta rätt ofta pga absurt.
    5. Bloggare jag tycker om
    6. Ett eller två konton med gulliga djur.
    7. Inredningskonton med bilder på vackra rum
    6. Ett konto med mysiga inredda folkabussar pga dröm
    7. Två konton med vackra små stugor över världen
    8. Matkonton (typ Siri Barje pga bäst)
    9. Tasty
    10. Kardashiansystrarna pga varför inte?

    Man kan säga att mitt instagramflöde representerar alla delar av mig, inser jag nu. Haha. Hoppas du tyckte mitt otroligt långa inlägg var till hjälp. 😉

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha, verkligen. Tack 🙂

      Svara

    • Lindaan

      |

      Vad heter de med de små stugorna? Det lät som två drömkonton!

      Svara

    • Therése

      |

      Vad heter kontot med folkabussarna??! Jag känner att jag bara måste följa det! 😀

      Svara

  • Diana

    |

    hehe jisses vad mycket.
    Jag orkar och hinner och vill bara ha 3 st.

    1. Blogg
    2. Instagram
    3. Facebook

    😀

    Svara

  • Malin

    |

    1.Youtube. Jag har verkligen fastnat för olika youtubers. Mest av allt gillar jag vloggar där man får följa deras vardag. Tycker inte att det är tidskrävande, det är ju något jag blir avslappnad av. Brukar ha på en video medans jag t.ex sminkar mig, äter frukost eller liknande.
    2. Instagram. Jag följer inga ”perfekta” människor utan bara vänner och bekanta så därför blir inte jag stressad av flödet.
    3. Podcast. Lyssnar när jag är ut och gå, diskar eller dammsuger. Skulle dock aldrig kunna sitta still och bara lyssna. Min favvo just nu är Wahlgren och Wistam! Lyssnade ett tag mycket på creepypodden, men var tvungen att sluta eftersom jag blev så skraj och ännu mer mörkrädd än förut. 😛
    4. Blogg. Finns några få jag ännu läser (din bland annat!), men tycker många andra jag följde förr blivit så opersonliga och lite tråkiga 😛

    Det var min lista 🙂 grattis till körkortet förresten 😀

    Svara

  • spiderchick

    |

    Jag tycker också att blogg fortfarande är roligast! Man får ett djup bakom personen man följer och hen blir inte bara en i mängden i ett scrollande flöde. Älskar podcast! Lyssnar när jag tvättar, städar, lagar mat, går till jobbet, slänger sopor… Usch hemskt. haha. Men det är ett väldigt trevligt sällskap! Dokumentärer gillar jag också, lärorikt och allmänbildande. Instagram börjar kännas innehållslöst, särskilt instagram storys. Höjden av inget innehåll alls 😉 Men jag följer en del riktigt skarpa konton som är bra. Snapchat är kul, håller med dig på alla punkter. Följer mest andra bloggare och mina vänner. Twitter är bara politik och klubb för inbördes beundran, även om jag är inne och kikar ibland. Facebook använder jag för att skriva till kompisar, youtube är roligt när jag har tid och pintrest använder jag i jobbet 🙂

    Tänker på ett sätt att blogg och Youtube är det som känns mest äkta eftersom det inte är så snuttifierat. Följarna där tar sig tid, för det krävs tid att hänga med. Och användarna har ramar att utveckla sig och forma sin person på ett annat sätt än på andra ställen där innehållet konsumeras snabbare.

    Svara

    • Egoina

      |

      Intressant, och håller med dig! 🙂

      Svara

  • p

    |

    1. Blogg
    Älskat bloggar i säkert minst 8 år. Tycker om att få följa med människor i deras liv och få lite mer djup, än tex genom instagram.
    2. Podcast
    Älskar att ha en pod på när jag är hemma. När jag diskar, städar, lagar mat, så mysigt! Dessutom så skönt när man känner sig ensam, eller har problem med att vara själv i en tom och tyst lägenhet.
    3. Pinterest
    Använder för att få inspiration till inredning, matlagning, bakning, pyssel, eller läsa bra och tänkvärda quotes när jag mår dåligt.
    4. Instagram
    Hatälskar. Mår dåligt av att se allas perfekta liv, men är samtidigt besatt av att få se vad folk har för sig, haha..
    5. Snap
    Använder inte så mycket, följer inte så jättemånga och mina vänner är inte superaktiva heller.
    6. Youtube
    Så tråkigt. Tar tid, och tycker det är tråkigt. Förstår inte grejen med att titta på folk som gör tex massa ”tokiga” utmaningar. Se någon lägga på 100 lager läppstift, wow vad kul! Titta på sminkvideos är ju dock kul!

    Svara

  • Emma

    |

    Hej! Jag tycker att ”perfekta” konton är för tråkiga. Jag följer hellre människor som lägger ut bilder ”direkt från livet” och skriver ärliga och fina texter. Exempel på dessa är Hannah Östebo, fd biggest loser-deltagare som är väldigt klok, Celeste Barber (hysteriskt rolig kvinna), Anja Pärson och lchf-ingenjören. Även om man inte äter lchf är hon inspirerande att följa!

    Hoppas du har det bra! Och just det… Grattis till körkortet! 🙂

    Svara

    • Annie

      |

      TACK för dina Insta-tips! Har börjat följa både Anja och Hannah 🙂

      Svara

  • Lesthi

    |

    Jag följer mest skådespelare på instagram, det är roligast :’D

    Svara

  • Rebecka

    |

    Det sociala forum jag skulle vilja se dej mer i är i mitt vardagsrum. 😉
    Kram!

    Svara

  • Lina

    |

    Egentligen har jag lite småsvårt för sociala medier över huvud taget, eftersom jag känner att de påverkar mig negativt. Alltså om jag sitter på balkongen och njuter av solen kan jag inte riktigt slappna av utan tänker typ ”jag borde lägga upp en bild på instagram, fast vad ska jag då ha för bildtext, nej jag kanske borde snapchatta det här i stället, men ska jag då lägga upp det på storyn eller ska jag bara skicka till ett par kompisar.” Tyvärr är jag för lättpåverkad i det avseendet. Men jag gör en rangordning i alla fall!

    1. Instagram. Jag följer släkt och vänner, konton med fina naturbilder och ett par kändisar som jag tycker har en bra balans och inte bara lägger upp glambilder. Rensade bort ett gäng fitnesskonton som gjorde mig deppig och behöll bara några enstaka, så nu tycker jag verkligen om mitt flöde. Däremot tycker jag det är lite jobbigt när jag själv ska lägga upp bilder. Jag slits lite mellan att vilja lägga upp så kallade perfekta bilder och få bekräftelse, och att vilja vara transparent och inte bidra till mer hets. Känner att det är oklart hur bra jag lyckas.

    2. Facebook. Perfekt för att hålla kontakten, chatta, fixa och hitta event och se vad gamla klasskompisar har för sig. Även bra när man vill kolla saker som relationsstatus och ålder på vissa människor, hehe. Avföljningsfunktionen är guld värd!

    3. Tumblr. Fanns inte med på din lista, men jag gillar det verkligen. Det är bra att det finns så nischade bloggar att man verkligen kan anpassa sitt flöde precis som man vill.

    Sedan använder jag knappt några fler sociala medier. Snapchattar några enstaka kompisar, men det är väldigt sällan. Läser en hel del bloggar men skriver inte längre något i min egen.

    Svara

  • Hanna

    |

    1. Instagram (följer endast vänner och folk jag känner) därav blir det roligare och personligare.
    2. Blogg
    3. Facebook, börjar tröttna på detta. Funderat flera gånger på att ta bort den men är fortfarande för nyfiken

    Svara

  • Sofia

    |

    Bara för att du nämnde att inknappandet av bloggadresser är vad som är dåligt med bloggar så vill jag bara säga: BLOGLOVIN. Samlar ju alla bloggar du vill följa, smidigt i en liten app

    Svara

  • ISA

    |

    jag är nog den enda som inte fattat detta med snappis!? Har nog med att uppdatera mig om allt som händer på bloggar och insta.. pust 😉

    Svara

  • JHH

    |

    Jag vet inte riktigt ordningen men jag gillar bloggar för det ger helheten. Sedan tycker jag om instagram, känner oftast mer inspiration än ångest. Följer många idrottare och gillar att det blir nära på något vis men det är ju bara för Att jag tycker om det/ är intresserad av det. Youtube och twitter har jag inte något större intresse av.

    Svara

  • Mli

    |

    Håller med till fullo om instagram. Det är liksom 110% ångest. Tyvärr. Har dock börjat följa många plussize-modeller, då just kroppsnoja varit min största fiende, och det har hjälpt något.

    Svara

  • Robert

    |

    Jag gillar facebook och bloggar i första hand. Är varit väldigt givande för mig med sådana medier. 😛

    Youtube får man inte glömma, fast mest ”riktiga videos”, inte bloggare. Gillar Matgeek med sin matlagning. 🙂

    Svara

  • Elina

    |

    Åh håller så med om podcasts, går så himla segt… Lyssnar också bara på P3 men hade mer än gärna lyssnat om på alla avsnitt av Radio Egoina. Kommer ihåg att jag tyckte den var grym!

    Svara

  • Rebecca

    |

    Gud vad svårt! Kan inte välja haha..

    De jag älskar är blogg, Facebook, snapchat, youtube, podd och tumblr.

    De jag lätt kan leva utan är Twitter, insta och pinterest.

    Svara

  • rebecca

    |

    1. Twitter. Har träffat så många kompisar genom twitter och har dagligen en massa konversationer där. Sen är det ett smidigt ställe att få updates om alla olika fandoms jag är delaktig i (olika band, serier osv).
    2. Youtube. Älskar det och har jag tid ägnar jag säkert flera timmar om dagen åt att kolla på olika videos. Älskar speciellt daily vlogs.
    3. Tumblr. Återigen ett ställe för fangirlen i mig att få skrika över olika band och serier.
    4. Fb. Är medlem i en hel del intressanta grubber + bästa stället för gruppchatter.
    5/6/7. Snapchat/Instagram/Bloggar. Kan inte riktigt rangordna de här, roliga tidsfördriv oftast men inte mer än så tbh. Skulle dock sakna att inte kunna klicka mig in och få se snappa glimtar av mina kompisars/kändisars liv (på sc och insta dårå). Bloggar tycker jag det finns ett sådant begränsat antal bra tyvärr.
    8. Podcasts. Riktigt intressant men skulle lätt kunna leva utan också, lyssnar mest på P3 dokumentär och kan ju få den infon på andra ställen.
    9. Pinterest. Har ett konto men känns så överflödigt när jag använder tumblr såpass flitigt som jag gör.

    Svara

  • Emmy

    |

    Jag följer ca 40 stycken kanaler på Youtube, började för nästan två år sen och är helt såld! Tycker det är så skönt att bara slänga på ett klipp på ca 10 min, eller bara 3 min ibland, kanske äta till eller göra nånting annat (t ex kolla instagram/facebook/bloggar som jag också gillar!), istället för att sätta på en serie som kanske är 40 min lång.

    Kollar verkligen inte på exakt alla klipp som alla ”mina youtubers” lägger upp heller, vissa följer jag slaviskt (t ex Therese Lindgren<333) medan andra kollar jag väldigt sällan men vill ändå följa för att se om dom lägger upp nåt kul. Vissa dagar händer det ju med att jag inte har tid för att kolla ett endast klipp, men då blir det bara fler och roligare att kolla nån annan dag 🙂

    Svara

  • Catharina

    |

    1. Snapchat. Älskar snap. Bild och text i kombination säger mycket mer än bara text när man kommunicerar med olika personer. Det känns också mer ”äkta” och ”in the moment” om du fattar hehe.

    2. Bloggar. Följer inte så många men blir inspirerad av de jag följer.

    3. Facebook. Har lite hatkärlek till fb. Har inget behov av att kolla flödet eller uppdatera en massa men använder messenger en del och fb är dessutom perfekt till evenemang eller om man vill kommunicera i olika gruppkonstellationer. Hade det inte varit för det så hade jag tagit bort det för länge sen.

    4. Youtube och podcasts. Hade jag haft mer tid så är detta också något jag gillar.

    5. Instagram. Jag gillar egentligen inte insta så mycket eftersom jag mest tycker det är ett bekräftelseforum där det känns som att ”flest likes vinner” eller vad man ska säga. Hade lätt klarat mig utan men har några vänner som jag följer så kollar lite ibland ändå.

    Svara

  • N

    |

    Tycker det är så hemskt det där med instagram, allt handlar bara om att lägga ut de finaste bilderna och få mest likes. Jag får nog ångest cirka varenda gång jag går in på den appen tyvärr. Och det är alltså flera gånger per dag.

    Lägger väldigt sällan ut bilder själv faktiskt eftersom mitt vardagliga liv inte är så ”spännande” som andras verkar vara (vet att deras liv inte är perfekt heller men det är den känslan man får). Jag orkar liksom inte spendera tid på att försöka fixa ihop en perfekt brunch och hitta det perfekta ljuset för att få till en fin bild varenda dag. Och det faktum att jag knappt vill lägga upp selfies längre eftersom ”får man inte många likes så såg man inte så snygg ut på den bilden”?! Jag känner så många som är beroende av likes och får de inte tillräckligt så tar de bort den, speciellt på bilder av sig själv.

    Mina favoriter är nog snapchat och youtube tror jag. Snapchat på grund av just det du säger, det är mer in the moment och försvinner dessutom inom 24h om man lagt det på sin story. Youtube pga att jag kan sätta mig ner och kolla på sminkvideos och glömma mina problem för en stund, det är liksom min egentid.

    Svara

  • M

    |

    Tycker exakt likadant om Instagram! Herregud vad huvudvärk man får av det! Men dock tog jag tag i livet och började följa naturkära konton, folk som lägger upp massa travel-pics som är sköna för själen att se, massvis med natur, skog, sjöar osv. Sen även en del ”finare” med mer tillgjorda bilder. Detta har gjort Instagram sååå mycket bättre för mig! Det blir mer en slags terapi för själen att se så lugna miljöer!
    Blir du sugen så är dessa konton verkligen toppen!!;
    germanroamers, deskriptiv (svenskt konto dessutom! Sverige är så vackert ju!), fursty, chrisburkard, sollytude, naturhistoriska, natgeotravel, natgeo, the_kafka, jannikobenhoff, twintheworld, thetravelsaurus, simon_vilgertshofer

    Okej det blev en del men som sagt, toppenkonton!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv