Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Ät en hamburgare, eller duscha i två månader

Ojdå. Jag trodde inte att någon skulle reagera negativt på att jag lade upp några klimatsmarta tips. Jag vet att jag inte är perfekt i alla avseenden (har absolut inte påstått det heller….) och jag har förstått att det att äta kött är den största miljöboven av alla och jag tar till mig det. Jag vet generellt att det här med att äta kött/ ej äta kött är väldigt känsligt, det lärde jag mig efter shitstormen när jag lade upp ett recept som jag hävdade (jag trodde alltså det) var vegetariskt trots fetaost…haha.

I alla fall. Det var mina tips och jag tänkte helt enkelt att det var trevligt att ge små enkla, vardagliga, genomförbara klimattips i samband med inlägget. Men det är kanske, enligt vissa,  motsägelsefullt när jag äter kött, inte äger en mikro och flyger till andra sidan jordklotet för att åka på semester?

Jag tycker att det är bättre att göra något, än inget alls, trots att man inte är perfekt i övrigt. Jag ber om ursäkt om ni tyckte mina tips var dåliga och jag borde kanske t.ex. lyft det här med köttfria dagar (vilket jag i och för sig har skrivit om i bloggen massor av gånger). Men min poäng var inte att ge ”de bästa och största tipsen”, utan helt enkelt några små saker något som alla kan göra.

Hur som helst får det stå för mig. Tipsen var mina. Jag tycker dock att IKEAs initiativ är jättebra och uppmanar er till att ansöka om att bli en av 100 deltagare som får sitt hem omgjort av inredare och energirådgivare, oavsett om ni äter kött eller inte. Äter ni inte kött får jag applådera och säga att ni nu har chansen att bli helt perfekta människor!!! <3 Och äter ni kött så tycker jag också att det är bra om ni gör något för klimatet. Jag tycker inte att alla köttätare lika gärna kan strunta i att göra något som helst.  Inställningen att inget spelar någon roll och att alla andra insatser är helt menlösa är ganska sorglig. Jag förstår er frustration, verkligen, speciellt med jämförelsen att en hamburgare är som att duscha i två månader. Jag förstår också att ni vill poängtera hur köttet påverkar klimatet eftersom det säkerligen är många som har missat det. Men det är tråkigt att något som är menat positivt ska bli så negativt laddat. Som denna kommentar: ”Du har tidigare skrivit att du inte har någon microvågsugn. Jag blev därför lite förvånad över ditt vattenkokartips. Har du funderat på vad elmängden som krävs för att driva en ugn i jämförelse med en micro i relation till att koka upp vatten i kastrullen?” Man tar upp ett ämne och så blir man kritiserad för allt man gör fel. Allt man inte gör, istället för det man faktiskt gör. Det är inte första gången heller. Förstår inte hur ni orkar.

Aja nog om det. Vi tittar på dessa mysiga, söta djur och blir glada istället:

 

enhanced-21776-1414605135-13

enhanced-24356-1414605741-31

enhanced-29103-1414605409-23

enhanced-31484-1414604325-31

 

Tack för att ni hela tiden gör mig klokare och belyser mig om viktiga saker, det gör att jag ständigt utvecklas. <3 Hoppas bara att ni kan tycka om mig ändå trots att jag inte är 100% perfekt i alla avseenden.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (103)

 • Johanna

  |

  Men vänta va?! Räknas inte fetaost som vegetariskt??? Att det inte räknas som veganskt förstår jag men vegetariskt? Är väll för tusan inget djur i självaste osten??

  Svara

  • Egoina

   |

   Är tyvärr inte insatt. Jag trodde det och skrev därför att receptet var ”vegetariskt” och det blev värsta grejen.

   Svara

   • K

    |

    De flesta ostar, inkl fetaost, innehåller löpe; mao komage. /Jägarn med veganvänner

    Svara

   • Matilda

    |

    Fetaost innehåller animaliskt löpe som utvinns från kors magar. För att ta fram löpe måste man döda kon och därför är inte fetaost vegetariskt. Google is your friend 😉

    Svara

   • ANonym

    |

    Jo det ”är djur” i ost. Löpe är en del av kons mage. Men är många som inte känner till det, inte hela världen 🙂 Googla om ni vill lära er mer 🙂

    Svara

   • Lovisa

    |

    Känner lite samma sak.. vegetariskt är det ju men inte veganskt

    Svara

   • Lovisa

    |

    Om man googlar på det så finns det med i många vegetariska rätter så är nog nån med pekpinne som läst lite för fort

    Svara

   • Sara

    |

    Vegetarianer äter samma kost som en Vegan, det vill säga en helt plantbaserad kost utan mjölk och ägg. Skillnaden är att Vegan är någon som påverkar hela ens livsstil medans Vegetarian handlar (oftast) enbart om kosten. Man kan även vara Lakto-Ovo Vegetarian och då äter man mjölk och ägg.

    Svara

  • Emelie

   |

   Vissa sorters fetaost innehåller animaliskt löpe och är därav inte vegetarisk 🙂

   Svara

  • Sarah

   |

   Fetaost är vegetariskt! Så länge som den inte innehåller animaliskt löpe. Fast veganer brukar tydligen tycka att vegetariskt = veganskt och lakto-ovo vegetariskt = vegetariskt.

   Svara

  • Sofia

   |

   Vissa typer av ost framställs med hjälp av löpe som kommer från kalvmagar, därav inte vegetariska. Dock ska fetaost enligt EU:s regler vara gjord på vegetabilisk löpe (ystenzym) så just fetaost borde vara ok även för vegetarianer

   Svara

  • Sofia

   |

   Jag tror att det har med olika definitioner av vegetarianism att göra; alltså att i Sverige antar man oftast att man fortfarande äter mjölkprodukter fast man är vegetarian, då man faktiskt är lakto-ovo-vegetarian om man äter mjölkprodukter + ägg men inget kött. Rätta mig om jag har fel!

   Svara

  • Veronica

   |

   En del fetaost innehåller löpe (finns utan också) så som jag he förstått det är det därför det inte kallas vegetariskt då för det är en animalisk produkt. Jag hade heller ingen aning om det innan jag bestämde mig för att äta mer vegetariskt.

   Svara

  • E

   |

   Fetaost kan vara vegetariskt, det beror på om det är löpe i eller inte, eftersom löpe består av kalvmage. Så, fetaost med löpe = icke vegetarisk och fetaost utan löpe = vegetarisk! 🙂 står alltid i innehållsförteckningen!

   Svara

   • Egoina

    |

    Jaa den gillar jag faktiskt! Köper den när jag hittar! 🙂

    Svara

  • Kattis

   |

   Alltså vegetarian betyder ”egentligen” att man inte äter något animaliskt och vegan samma sak med tillägget att man inte heller använder biprodukter från djur – mer en hel livsstil. Men som ordet vegetariskt och vegetarian används idag tycker jag att man ska se vegetariskt mer som ett paraplybegrepp under vilket tex lakto- och ovo-vegetariskt ingår. För det ÄR så de flesta förstår orden. Även om det ”egentligen” inte är så. Fetaost är lakto-vegetariskt. Man äter mjölkprodukter. Och med min definition av vegetariskt (paraplybegrepp) skulle fetaost vara vegetariskt också. Men alltså inte enligt den ”egentliga” betydelsen. Om du är med. Varför man startar värsta grejen om det förstår jag dock inte……………..

   Svara

 • Silly Me

  |

  Folk kan ta så illa vid sig i köttfrågan. Precis som att kött är heligt på något sätt och måste ätas. Jag har varit vegetarian i 20 år och funderar på att börja dryga mig lika mycket mot köttätare som jag har fått stå ut med. För mig är det helt ologiskt att äta kött. Men nej! Jag respekterar andra människors val. Jag önskar att andra också kunde göra det.

  Jag tycker det är superbra att du tar upp detta. Strunta i negativa kommentarer. De skriver så för att de är rädda för förändring. 🙂

  Svara

 • Claire

  |

  Men.. Alltså.. Fetaost är ju vegetariskt? Bara inte veganskt haha.. Nä, men jag blir så arg på alla moraltanter som klagar när du skriver ett bra inlägg (som du alltid gör iofs ;)), du som är köttätare kanske inte tar upp att sluta äta kött som klimattips när du själv äter det, jag som också äter kött hade inte heller gjort det.. Känns som att vissa bara försöker hitta saker att klaga över som inte finns där. Du är grym som har detta samarbetet med Ikea och skriver om dina hållbara tips, för det är just det dina tips är, hållbara för alla, fatta pressen liksom om du skulle predika om att inte äta kött när vi är många som gör det 😉 kram på dig!

  Svara

  • Elli

   |

   Lakto-vegetariskt är väl korrekt 🙂 fetaost i sig är ju inte vegetariskt.

   Svara

 • R

  |

  Alltså, jag hoppas/tror att folk inte egentligen tyckte illa om ditt inlägg. Självklart är alla miljövänliga bidrag bra och du skrev ju ingenstans att dina tips var supermiljövänliga och att man blir en übermensch om man följer dem. Men i alla fall jag är rädd att folk gör något superenkelt som har väldigt liten effekt, och sedan tycker de är jätteduktiga och slutar försöka. Typ ”Jag duschade faktiskt lite kortare i morse så nu kan jag med gott samvete ta bilen och handla.” Eller ”Jag behöver minsann inte äta mindre kött för jag stänger av TVn istället för att sätta i standby.” <– netto sämre för miljön, alltså. Men om man tar till sig de små förändringarna utan att kompensera till det sämre på något annat håll så är det förstås ett steg i rätt riktning 🙂

  Svara

 • Sanna

  |

  Verkar som att många inte hört uttrycket ”alla kan inte göra allt men alla kan höra något”… Keep up the good work!

  Svara

  • Sanna

   |

   … ”men alla kan GÖRA något” ska det såklart vara hehe.

   Svara

  • L

   |

   Haha, akta så du inte får en kommentarsstorm mot dig, för det finns många som faktiskt inte kan höra något 😉

   Svara

   • sofia

    |

    Hahah!

    Svara

 • Robert

  |

  Ingen fara. Livet är en enda lång utbildning som det brukar heta så man får vänta ett tag innan man blir perfekt. 😉 Hade ingen aning själv om att köttätande var en sån miljöbov. 😛

  Svara

 • Sofie

  |

  Fina Egoina! Tänk att det alltid ska finnas människor som ser det negativa i allt. Jag är precis som du, bättre att göra något än inget. Många bäckar små. Vi kommer inte kunna förändra världen på en dag, men genom att belysa och informera om saker som kanske inte funkar som de borde så kanske världen sakta men säkert kan bli lite bättre. Jag uppmanade nyligen mina bloggläsare att äta ekologiskt åtminstone en vecka i månaden om man nu inte har råd att göra det varje vecka. Varje liten insats gör skillnad och istället för att klanka ner på den som kommer med goda råd så borde hylla varandra istället! Så go Egoina! Fortsätt göra det du tror på och som du tycker är bra! Kram till dig!

  Svara

 • Isa

  |

  Hej! Tycker att dina tips i det tidigare inlägget var bra. Dels för att de tar upp konkreta saker som går att ändra i vardagen och dels för att även små åtgärder är viktiga: i viss mån för att spara energi och i stor utsträckning för att medvetandegöra kring frågor som rör hållbar utveckling. Första steget till förändring är att bli medveten om att det krävs en förändring, och blir en person medveten om hållbarhetsutmaningar på ett specifikt område kan det mycket väl hända att intresset ökar och medvetenheten sedan spiller över på ett annat område. Därför är inga tips i den här genren för små, dumma eller oviktiga.
  Hälsningar en som undervisar i hållbar utveckling på universitetet

  Svara

 • Svorskan

  |

  ..och så skall du liksom rätta till allt och lägger upp bilder på mysiga och söta djur och så glömmer du Mimi!!!! Fy skäms! 😉

  All negativ respons känns lite som att man skall låta bli att äta sig mätt därför att nånstans är det någon som svälter. Bättre att göra något än att inte göra något alls. Och ALLA som försöker göra något (eller mycket) gör ändå NÅGOT fel i slutändan. Det är för många aspekt att ta hänsyn till.

  <3

  Svara

 • Lillie

  |

  En viktig sak folk glömmer är att det bästa vi kan göra är att göra miljöfrågor till samhällsproblem och inte lägga det på individnivå! Fantastiskt om några personer är veganer och aldrig har satt sig i ett flygplan MEN hundra ggr bättre om vi kan få staten att höja flygskatter, höja köttskatten, jobba för att få ignoranta länder som Kina och USA att ta efter osv. Hamnar vi nere på individnivå, att peka finger åt varandra, så kommer ingen större förbättring någonsin ske. Vi måste upp en, eller flera, nivåer i denna diskussion.

  Svara

 • Anna

  |

  Alltså jag blir så trött på vegetarian/vegan debatten som uppkommit på senaste tiden. Vegetarian är allmänt accepterat som en förkortning av lakto-ovo-vegetarian, aka äter mejeriprodukter och ägg. Vegan finns ju för att skilja på lakto-ovo veggisar och dom som endast äter växtbaserat. Säg vegan om du är vegan, men ingen kommer laga veganskt om du säger du äter vegetariskt. Tycker du gjorde helt rätt Egoina som skrev vegetariskt, för alla rabiata hetsveganer så kanske du kan safea och skriva lakto-ovo-vegetariskt, men det ska du inte behöva 🙂 mvh chill vegan

  Svara

 • Amanda

  |

  Är väldigt insatt i hela denna debatt om miljöeffekter av köttproduktion, och vill bara påpeka, att även om det att äta kött är dåligt för miljön, huggs det ner otroligt mycket regnskog för produktion av soja, som också ska fraktas hela vägen hit. Och JA, mycket av denna soja går åt foder till djuren som sedan slaktas och äts, MEN denna soja, som ofta är en beståndsdel av den vegetariska kosten, bidrar också till ett gäng effekter på miljön. Närproducerat och ekologiskt är ett mycket bra alternativ för dem som vill bidra utan att förändra sin vardag avsevärt vad gäller kost!

  Svara

  • J

   |

   Hur menar du att ekologiskt är bättre för klimatpåverkan?

   ca 85% av sojaproduktionen i världen går till foder till djuren, som sedan äts av köttätare.

   Svara

  • R

   |

   Fast det där med närproducerat är också lite osäkert. Självklart är det bättre med närproducerade morötter, äpplen etc – alltså sådant som faktiskt kan växa i Sverige, om man äter efter säsong. Men när man behöver sätta in växthus och liknande för att kunna odla något i Sverige som inte kan växa här naturligt, då är det bättre för miljön att odla det på sydligare breddgrader där det klarar sig självt, och sedan frakta hit med båt, för båttransporter är väldigt energisnåla per fraktad enhet. Så det är verkligen en djungel att navigera sig i 😛

   Svara

 • Nathalie

  |

  Alltså gud vad bra att jag inte äter kött längre, då måste jag ju vara heeeelt perfekt i princip woohoo 😉 Men jag förstår inte riktigt, om man äter kött men gör 1000 andra super bra saker så räknas inte det då eller? eller om man åker på 1-2 semestrar om året så kan man också lägga ner allt annat bra man gör eller? Kom igen nu alla surkärringar här inne, jag tror inte att ni gör allt perfekt i ert liv. Har ni inget vettigare att skriva så kan ni ju behålla era tankar för er själva. Hittade citatet ”If I give you are straw, could you go and suck the fun out of someone else’s day” passar perfekt för er gnällspikar.

  PUSS <3

  Svara

 • Nathalie

  |

  Förlåt, men SÅ trött på vegitarianer/veganer som kör ner deras sätt att leva i allas halsar. Enligt dom ska man göra alla rätt eller inga rätt alls, inget däremellan är bra. Jag tycker iallafall att något är bättre än inget, men det kanske faktiskt bara är jag?

  Svara

 • Matilda

  |

  ”Äter ni inte kött får jag applådera och säga att ni nu har chansen att bli helt perfekta människor!!! <3 "

  Jag vet att du inte menar något illa med detta men detta låter som att du har en väldigt dryg inställning till folk som avstår från kött. Vi har aldrig påstått att vi är perfekta människor och vi kommer aldrig bli det heller.

  Samtidigt är det väldigt förminskande att du skriver "haha" när folk har påpekat det rätta faktum att fetaost inte är vegetariskt för det är det inte. Fetaost innehåller löpe och om man googlar löpe står det tydligt att löpe är en enzym som utvinns från kors magar och kon måste dö för att ta vara på löpen.

  Jag hoppas att jag inte behöver läsa sånt här mer på din blogg, för den är grym annars 🙂

  Svara

  • Viktoria

   |

   Det finns fetaost som inte innehåller löpe så det kan visst vara vegetariskt. Bara så du vet.

   Sen kan jag tycka Egoina har lite rätt att vara dryg om folk är dryga mot henne. Bara för att hon har en stor blogg betyder inte det att folk har rätt att trycka ner henne eller ge henne skit.

   Svara

   • J

    |

    Fetaost kan inte vara vegetariskt. Att något är vegetariskt betyder inga animalier. Punkt. Lakto-ovo-vegetariskt syftar du förmodligen på.

    Vill du veta skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan så är det ingen skillnad på dieten, men en vegan tar sitt tänk utanför kosten och applicerar på allt. Dvs inget dun eller läder i kläder och hemmet osv.

    Svara

   • Camilla

    |

    Fast det är inte så kul för oss andra att bli nertryckta så där när vi inte ens yttrat oss :/

    Svara

  • L

   |

   Numera används faktiskt ganska ofta ett syntetiskt ystenzym så det behöver inte per automatik vara icke vegetariskt för att något innehåller löpe.

   Nu har jag inte kolla på alla feta… men jag vet att i alla fall ”fontana” feta har vegetabiliskt ystenzym.

   (sen om man inte äter mjölkprodukter så blir det ju svårt att äta just feta men det är hör inte till den här kommentaren)

   Svara

 • Polly

  |

  Skulle aldrig våga skriva något som har med miljö att göra och DEFINITIVT inte köttkonsumtion med tanke på hur rabiata vegetarianer och speciellt veganer är.

  Svara

 • Nilla

  |

  Hahahahaa alltså jag ORKAR inte!!!! Måste folk alltid vara ”ja men om du gör ditten och datten..” VAFAN chilla lite och låt folk leva som de vill! Det är väl bra om alla gör NÅGOT iställer för att alla gör inget. Förlåt men kunde inte sluta skratta när jag läste detta inlägg. Puss påre ☺️

  Svara

 • Felicia

  |

  Står helt på din sida! Pallar ej med alla människor som alltid ska klaga på allt man gör fel. Ser att andra också skrivit om det här om fetaost och vegetariskt, för fetaost är ju för fan vegetariskt, men hör inte hemma i en vegansk kost. Som några redan nämnt. Finns så jävla många varianter på vegetarisk kost. Fisk, inte fisk, mejeriprodukter men ägg, inte ägg men mejeriprodukter, men fortfarande fisk, eller ”gör lite som jag vill och äter vegetariskt så ofta jag kan”. Och inte fan bryr du, eller jag oss i hur andra gör för man orkar inte! Ät vad du vill i rimliga mängder. Livet är ett samspel, inte en tävling! 😀 Puss!

  Svara

 • U

  |

  Jag äter inte kött och reagerade inte alls på det inlägget, tyckte att det var jättebra tips! Småsaker som man inte tänker på kan göra stor skillnad, speciellt att inte diska under rinnande vatten måste jag bli bättre på.

  Sedan förstår jag inte det här med fetaosten, vadå inte vegetariskt? Varför skulle det inte vara det? Vad innehåller det egentligen?

  Jag håller helt och hållet med dig, ingen är perfekt och alla kan göra något. Jag får skit från båda håll, att jag inte är kött eller för att jag inte är vegetarian på ”rätt sätt”. Det verkar ju inte spela någon roll hur mycket man försöker, tänk om vi kunde uppmuntra och acceptera varandra istället för att klanka ner på varandra. Kram på dig!

  Svara

 • M

  |

  Jag fattade inte heller det där om fetaosten. Tyckte folk det var fel att du kallade det vegetariskt? Fetaost är ju vegetarisk. Dock är det inte veganskt, om det var det någon menade. Vegetarisk mat=innehåller inte kött. Vegansk mat=innehåller inga produkter alls från djurriket, tex mejeriprodukter, ägg mm.
  Jag borde veta, efter att ha varit vegetarian i tio år och nyligen börjat äta mer veganskt hehe. Aja 🙂
  Håller med dig om att alla små saker gör skillnad. Alla kan göra något!

  Svara

  • Fanny

   |

   Jag var en av dem (den första?) som påpekade om fetaosten. I min värld är/var det en självklarhet att fetaost inte är vegetariskt. Äter man ren vegetarisk kost så äter man ingenting från djurriket alls. Precis som en vegan. Och detta trodde jag alla visste. Men tydligen visste inte alla det. Tydligen har vegetarism blivit begreppet på de som egentligen är lakto och ovovegetarianer. Så där lärde jag mig något. Tråkigt att begreppen används fel tycker jag.

   Svara

  • J

   |

   Hej, det låter som att du är lakto-ovo-vegetarian. Vegetarisk och vegansk diet skiljer sig inte, och där ingår inga element från djurriket. Skillnaden på att vara vegetarian och vegan är att veganernas livsstil även utesluter material från djur i t.ex kläder och hemmet. Det är en vanlig missuppfattning att vegetarianer och veganer skulle ha olika dieter, men det är enkelt att googla.

   Att kalla en ost för vegetarisk är väldigt märkligt, speciellt en ost som innehåller löpe.

   Svara

  • Sigrid

   |

   Kan det vara så att fetaost innehåller löpe (som framställs från komage)? Många andra ostar gör det så det kanske var något sånt de menade.

   Svara

 • Madde

  |

  Först vill jag skriva att jag verkligen tycker om din blogg och att du är grym.
  Tycker att det är bra att du belyser miljön. Men om du nu är så osäker i frågan kanske du inte är rätt person att belysa andra i ämnet. I sådana fall borde du läsa på innan då du har en sådan stor plattform.
  Detta känns tyvärr som att du enbart gör för att Ikea sponsrar dig.

  Svara

  • Egoina

   |

   Men alltså jag försöker ju inte ”belysa andra i ämnet”, utan det enda jag skulle göra var att tipsa om deras hållbarhetskampanj. Det har jag väl ändå kunskap nog att göra?! Dessutom var ju inget i inlägget fel… Dessutom, igen, så handlar kampanjen om hållbarhet i HEMMET – alltså var mitt fokus inte fel.

   Svara

  • Nilla

   |

   Vänta lite nu va!! Tipsa och belysa som du säger är väl ändå TVÅ helt olika saker. Man kan tipsa någon om hur man ska göra när man tvättar fönster utifrån hur man själv gör. Måste man gå ner i microskåpsik detalj om allt? Jag förstår verkligen inte hur folk kan reagera så starkt angående tips som gynnar miljön. Det för mig är helt ohållbart ( var bara tvungen haha) så snälla sluta med alla pekpinnar!! Du själv kanske sitter inne på några GRYMMA tips? 🙂

   Svara

 • Sara

  |

  Tycker inte alls du hade behövt försvara dig, ditt tidigare inlägg var bra! Dock tycker jag att det här inlägget var superroligt, det där med fetaosten var bäst haha!

  Svara

 • Jasmine

  |

  Åh du är så enormt ödmjuk och empatisk, trots att du får ta en skitstorm av elaka ord så kan du ändå stå upp och be om ursäkt även fast du egentligen inte gjort något fel. Det är enormt starkt gjort, tror inte många hade reagerat likadant. Du är en förebild!! Både i ditt sätt att vara the bigger person och att du visar för oss att du inte är bättre utan ”bara” en vanlig människa, precis som vi läsare är. Du är fantastisk och jag kände bara att jag måste säga det till dig efter vad du fick ta (sjukt onödigt och taskigt enligt mig). Fortsätt som du gör för du ska veta att det inspirerar massor! Kram

  Svara

  • Egoina

   |

   Åhh men tack för så fina ord!!! Det gjorde verkligen mig glad. Så fint att du tog dig tiden till att skriva det!! 😀 <3

   Svara

 • sara rödett

  |

  Äh, jag tyckte det var jätte bra! Bra lättare tips att börja med som man sedan kan utveckla själv. Som någon annan läsare också skrev ”alla kan inte göra allt men alla kan göra något”, och det ligger verkligen något i det.

  Tråkigt när vissa inte kan märka av det där ”lilla extra”. Det är just det som är grunden. Man måste börja någonstans.

  Jag tyckte om ditt inlägg!

  Svara

 • Linnea

  |

  Tycker du fick oförtjänt mycket kritik för inlägget. Ska man gå runt med dåligt samvete för allt, för att man inte är perfekt? Suck!

  Tack för bilderna på de söta djuren. Har haft en sjukt tung dag. Det hjälpte!

  Svara

 • E

  |

  Jag tycker att det var superbra att du är med och lyfter klimatfrågan, den är så viktig! Otroligt bra att du kommer med tips och får folk att reflektera och som du säger; självklart är det bättre att göra lite än inget, allt räknas. Även om man äter kött. Eller kanske speciellt då, då är det ju jättebra om man gör andra saker istället, sådant man känner är genomförbara i ens eget liv.
  Du är helt underbar som bloggare och verkar även vara en superhärlig person, fortsätt så och försök strunta i all negativitet även om det är svårt! Kram <3

  Svara

 • Michaela

  |

  Väldig debatt här, och ibland känns det väldigt problematiskt när folk gör det så svartvitt som att säga ”antingen bryr du dig och slutat äta kött eller så bryr du dig inte och åt självisk”. Jag bryr mig om miljön men ändå äter jag kött. Det är sant, hur otroligt svårt det än verkar vara för folk att förstå. Varför? Hälsoproblem. Jag har förutom min ibs omfattande allergier. Tål inte tofu, inte soja, inte bönor, inte linser, inte gluten, de flesta grönsakerna går bort. De flesta frukterna med. Och helt plötsligt är det jävligt svårt att få i sig många av de ämnen min kropp behöver för att må bra. Jag har sett cowspiracy. Jag har läst och tänkt och försökt men jag klarar mig inte på veggo. Jag är provat. Fick näringsbrist. Så det är inte så jäkla bara som vissa vill få det att låta. Sedan köper jag istället närproducerat och ekologiskt. Jag gör det jag kan. Och försöker tänka på att hjälpa miljön på andra sätt. Och då är tipsen här super! 🙂

  Svara

 • Petra

  |

  Jag kommer med lite kritiska åsikter här nu, om du vill läsa.
  Det jag tänkte påpeka är att det bara klagande eller sponsrade inlägg här längre. Det här inlägget verkade till exempel genuint, tills det kom ytterligare ett ”sorry not sorry”-svar, för att det verkligen alltid ska skyllas (i brist på bättre ord) ifrån sig:
  ”Man tar upp ett ämne och så blir man kritiserad för allt man gör fel. Allt man inte gör, istället för det man faktiskt gör. Det är inte första gången heller. Förstår inte hur ni orkar.”

  Fattar att det inte betyder mycket i ett inlägg, men en klar majoritet av inläggen har lagt en riktigt gnällig grund.

  ”Hittar aldrig någon bar jag gillar, måste det vara torkad frukt i”
  ”Varför går personen som var före mig i kön på bussen före mig”
  ”Så besviken på smaken på kakorna”
  ”Här har jag ansträngt mig för att göra fruktsallad”

  Jag förstår att du bara skriver om ditt liv, men det känns som att inga minor inconveniences i ditt liv går oskrivna om? Men vad gör det om du köper något annat än en fruktbar, när du ogillar fruktbars? Vad gör det EGENTLIGEN att vänta ute i 30s extra? Vad gör något av det? Allt behöver inte vara pissjobbigt. Bara en del av livet.

  Ja, förlåt att jag också klagar nu. Men det här är vad som fått mig att gå från att läsa varje dag för ett år sedan, till att titta in max en gång i månaden för att se om stämningen förbättrats.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha, men alltså om du inte förstår det ironiska tonen i mina inlägg har du ingenting här att göra. Och sen måste jag ju vara ärlig i mina inlägg, jag tyckte inte om kakorna exempelvis. Men jag skriver ju om allt jag tycker om också? Men whatever, gillar du inte bloggen så LÄS INTE. Shit. Detta var extremt löjligt… Vet du? Det finns ett kryss där uppe i hörnet, klicka på det! 😀

   Svara

   • Petra

    |

    Okidokes, om du inte var intresserad av kritik ber jag om ursäkt. 🙂

    Svara

   • Fanny

    |

    Du kanske borde ta tillbaka ditt gamla slogan, ”Ta det med en nypa salt” eller vad det stod. Fast… folk skulle nog inte förstå ändå..

    Svara

   • Rebecka

    |

    Standard regina att bemöta kritik med ”finns ett kryss i hörnet.” Moget! 🙂

    Svara

   • Bella

    |

    Hahaha. Fåniga ”anklagelser” måste jag säga. Hon skriver ju exakt det vi allra flesta kan känna igen oss i. Småsaker som irriterar en, det skapar igenkänning och ja, jag är ju här just för att läsa om Reginas vardag! Precis som hon säger behöver man inte läsa om det är något du inte tycker om 🙂

    Och Regina, du har ingenting att be om ursäkt eller försvara dig för. Bra små tips i vardagen! Man måste ju börja någonstans right? Tänk vad bra om någon som inte gör något av det där läser och får tips. Att uppmana till andra större saker som att inte äta kött ser många som mycket svårare att efterfölja och alltså gör deg kanske inget alls istället för att det är för svårt. Alla kan göra något. 🙂

    Svara

   • frida

    |

    Haha! Jag tyckte detta inlägget var lite jobbigt att läsa. Känner att du ursäktar dig för mycket. Men så såg jag ditt svar här och Kände ”yeah!!” Så borde hela detta inlägget ha utformats! Du behöver inte be om ursäkt för vad du skriver, det är ju DIN blogg. Jag älskar den. Men snälla, sluta be om ursäkt och var så här kick ass cool istället! Lovar att livet blir roligare då! ; )

    Svara

    • Egoina

     |

     Haha, du har rätt i det!

     Svara

  • Emma

   |

   Haha, denna kommentar fick mig att skratta! Egoina har väl ALLTID haft en blogg där ironi är en av ”huvudingredienserna” i inläggen och det var det som fick mig att läsa bloggen från alla första början. Hon är ju hysteriskt rolig och slår alltid huvudet på spiken. Tar man det så fel som du uppenbarligen gör så har jag svårt att fatta varför du ens läser..

   Svara

  • Elin

   |

   Hahahaha, vem är du?! Herregud. Ingen har tvingat dig att läsa.

   Svara

  • Sofia

   |

   Hahaha, så rolig kommentar! Grattis till att se allt positivt i livet. Antar att du aldrig gnäller om smågrejer? Så sjukt konstigt att skriva en så lång klag-kommentar om att någon klagar…

   Svara

  • Sofia

   |

   Hahaha tror du glömmer vems blogg det är, kan påminna om att det är egoinas och inte din. Sist jag kollade får man skriva vad man vill på sin egen blogg och passar det inte behöver man inte läsa. Japp så enkelt är det

   Svara

  • :)

   |

   – Jag förstår heller inte grejen med torkad frukt. Det tillför onödigt mycket socker.
   – Problemet här är att personen inte visar respekt mot sina medmänniskor, inte att Regina får stå ute 30 sekunder extra. Ungefär samma sak som när någon ställer i snabbkassan i matbutiken, för att sedan vilja ta ut pengar och köpa frimärken också.
   – Ja? Betalar man för något ätbart vill man ofta att det ska smaka bra. Eller hade du varit nöjd om mat du hade köpt hade smakat illa?
   – Skämt. Det är väl självklart att Regina inte är sur på sin mamma på riktigt, för att hon inte ville ha fruktsallad.

   HERREJÄVLARJISTANES vad rolig du måste vara på fester alltså. 😉

   Svara

 • Maria

  |

  Vegetariskt/veganskt är det alltid tjafs om.

  På restauranger syftar oftast vegetariskt till köttfritt, i livsmedelsbutiker är det t.ex lag på att man inte får märka varor som innehåller ägg eller mjölk som vegetariskt utan det måste stå lakto/ovo framför.
  Där syftar istället vegetariskt på veganskt. Det används helt enkelt på olika sätt i olika miljöer vilket är mycket förvirrande.

  Är trött så hoppas denna kommentar made sense.

  Svara

 • Fanny

  |

  Är det något jag stör mig på så är det folk som ser allt svart eller vitt. Man får ju inte klaga på något heller numera för att det finns minsann de som har det värre…

  Svara

 • Ewelina

  |

  Kött har blivit en rätt så känslig nuförtiden. Visst håller jag med om att köttkonsumtion måste minska men det handlar inte bara om det.T.ex De transportsträckor som en bit kött/fisk och även vissa mejeriprodukter gör är hisnande. Om man (som jag) äter kött så kan man se till att köpa lokalproducerat och det gäller såklart alla andra livsmedel också, då är ju transportsträckorna mycket mindre och det ger mindre klimatpåverkan.

  Svara

 • Robert

  |

  Ingen idé att lägga alltför mycket energi på ”negativa” kommentarer, om det inte känns som konstruktiv kritik. Det som skrivs i en negativ kommentar utgår från den som skriver kommentaren och inte från dig så oftast är det inte ditt problem så att säga. 🙂

  Vissa ämnen blir lätt så infekterade också då många bara klarar av att tänka i svart eller vitt. 😛

  Svara

 • Grodan

  |

  Men åh! Du är ju så så så bra, min favoritblogg of all times. Älskar din ironi, humor, dina tips och att läsa om din vardag. Dina krönikor är dessutom de bästa som finns! Har blivit så inspirerad av dig. Vill man hitta fel o klaga gör man det. Det går så lätt för många. Men hoppas verkligen inte att du tar åt dig. Tack för din blogg och för allt du gör. Hoppas du är lycklig. Du är fantastisk! Kram

  Svara

  • :)

   |

   Jag håller med! Så himla nice att läsa en blogg skriven av en person som verkar vettig och jordnära, trots att bloggen är så stor. Ingen mobbing, ingen skönhets-hets, välskrivna inlägg, humor, intelligens o.s.v. Way to go Regina!

   Svara

 • lina

  |

  Bästa egoina <3 förstår inte hur folk orkar. Tycker du är otroligt bra på alla sätt och vis, bry dig inte om alla dryga manfårintegörafel människor. Tyckte ditt inlägg var superbra och tog åt mig av dina tips. Min pasta blev klar så mycket fortare, woho! Bara fortsätt som du gör för du är amazing

  Svara

 • Sofi

  |

  Gör alla små förändringar bidrar det till stora förändring. Någonstans måste vi börja för det går inte på en dag då vi följer gamla beteende som måste ändras. Tycker ditt sätt att visa det är superbra. För det visar att du försöker 🙂

  Vad hjälper det att klaga på vad/hur andra gör när det säkert finns något i våra egna mönster som någon uppfattar som moraliskt fel?

  Svara

 • Jackie

  |

  Team Egoina!

  Svara

 • Frida

  |

  Hej egoina!! Jag ville bara be om ursäkt att jag kommenterade om kött osv i det inlägget. Insåg efteråt att som du säger, jag tog något positivt och gnällde och gjorde det negativt.
  Jag tror det är för att jag själv har sån ångest över klimatförändringar (äter därför ej kött, reser väldigt lite, etc men jag är långt ifrån perfekt!!) och ibland tänker jag mig inte för!!! Det är SÅKLART skitbra att alla gör vad de kan och jag måste lära mig att inte försöka pracka på andra en vegansk diet. Tack för en jättebra blogg och hoppas du inte tog allt för illa upp :))

  Svara

  • Egoina

   |

   Absolut ingen fara! Jag förstår ju varför 🙂 Vad fin du är som skriver denna kommentar!! 🙂 <3

   Svara

 • Helen

  |

  Alltså MY GOD på folk!!! Att dom ORKAR! Jag blir typ irriterad och vill knuffa någon (kaxigare än så är man ju inte) bara jag läser kommentarerna o dom är ju inte ens till mig. Kan dom inte leta liiiiiite mera efter grejer o klaga på? Alltså NÄR BLIR FOLK NÖJDA?! Ååååh! Asså KÄRLEK till dig för du är ju bara den vettigaste o roligaste ever. Fan, ryt ifrån till nötterna, dom kan la gå nån annanstans? Puss o kärlek/ Helen

  Svara

 • L

  |

  Nu sjönk du i mina ögon. Man ska ALDRIG låta ett rådjur slicka på sin hund. Och att stoppa en försvarslös valp i en brevlåda ”för att det är gulligt” är fan inte ok!

  Näääädå, skoja bara. Som en hint till de som hittar något att klaga på i allt.

  🙂

  (ps, jag är vegetarian 🙂 )

  Svara

 • Lina

  |

  Jag tyckte det var bra tips! Använde vatten kokar tipset idag 🙂
  Tycker det är synd att så många tycker att om man inte ändrar de stora grejerna behöver man inte göra något. Om alla ändrade en liten grej var skulle det faktiskt göra skillnad.
  Mitt tips är att köpa ekologiska bananer, kaffe, choklad och mjölk. Smakar lika men gör en stor skillnad för de som producerar! Och att använda energisnåla lampor.
  Vill bara inflika att jag älskar din blogg! Enda bloggen jag följer slaviskt! Igenkänninghetsfaktorn är stor när det kommer till kollektivtrafik 😉 Ha det gött och fortsätt skriva din blogg som du gör 😀 <3

  Svara

 • Katja

  |

  Ang. fetaosten, ska det vara ”äkta fetaost” (tex. Arla eller Zeta) ska den enligt EU:s regler vara gjord på vegetabiliskt löpe, alltså ystenzym. (hittade flera källor på google men tex här https://ostboden.wordpress.com/vegetariska-ostar/ )

  Svara

 • Linnea

  |

  Jag tycker att du har helt rätt, det spelar ingen roll om man inte är värsta miljö-superhjälten så länge man gör något! Jag har sen i april ätit sjukt mkt mindre kött än vanligt och en normal vecka är minst 5 dagar hel veganska. Men jag gör annat som hade kunnat bli bättre, tex duscha kortare. Tänk om alla bara kunde göra något – där är dina tips verkligen ett steg på väg. Fortsätt med sånna här listor! Det inspirerar 🙂 Behöver du tips på hur man äter mer veganskt så kika in på min blogg, gjorde en sån lista där för ett tag sedan. Eller kolla in bloggen 101waystosavetheplanet, den är inspirerande!

  Svara

 • ida

  |

  jag är själv vegetarian (eller lakto-ovo-vegetarian) och kan också bli så himla ledsen av kött/mejeridebatten. det här att man aldrig kan göra ”tillräckligt” mycket.

  jag personligen tror att alla skulle må bra av att dra ner på kött och animaliska produkter överlag, plus att det är bra för miljön. köper själv ost utan löpe men äter ost med löpe om jag blir bjuden på det osv, just för att det känns som en så himla lite grej. javisst, det kommer från ett dött djur, men det kommer från ett djur som redan har dödats för att använda köttet. man dödar inte ett djur enbart för löpets skull. den enorma djurindustrin går ut på att producera kött, löpe är bara en biprodukt som tas till vara (likadant med gelatin tex, som jag vet att vissa vegetarianer äter). ska man vara ännu petigare är till exempel vin och öl sällan helvegetariska, många färgämnen kommer från löss och dylikt, och så vidare och så vidare i all oändlighet.

  nånstans måste man dra sin egen gräns och välja sina strider. jag äter löpe någon gång ibland, men äter å andra sidan inget kött och har bytt ut mjölk och grädde mot havreprodukter. det kanske inte är helt ”korrekt” enligt etiketten vegetarian men det funkar för mig. å andra sidan duschar jag jättelänge ibland eller lämnar lampan på i ett annat rum. någon annan kanske äter kött några gånger i veckan men åker aldrig bil.

  kött- och mejeriindustrin är en superstor miljöbov och vi har mycket att vinna på att äta en mer växtbaserad kost. dessutom är vegetarisk mat så himla mycket roligare att laga och experimentera med! mitt matlagningsintresse har kommit till först efter att jag la ner köttätandet. MEN varje person har sina brister. det går inte att göra alla rätt! men man kan försöka göra lite mindre fel. sen om det innebär att minska på köttet, bli vegetarian, bli vegan, sälja bilen, sluta flyga till thailand, bara handla ekologiskt eller vad det nu kan vara, får faktiskt vara upp till varje individ. det viktigaste är att vi gör något, och att vi hjälper varandra att bli bättre, istället för att slå när någon gör ett misstag.

  Svara

 • Josefin

  |

  Jag skulle aldrig, och då menar jag verkligen ALDRIG kritisera en person för att hen inte äter kött. Jag har många vänner som är veganer/vegetarianer och som har gett mig en helt ny inblick på det veganska/vegetarianska utbudet och därför fått mig att prova på olika rätter. Jag skulle aldrig skälla på dem för att de slutat med kött. MEN, så fort en person är köttätare så blir det ett jäkla liv.

  Jag FÖRSTÅR att det inte är bra. Det är dåligt för att köttindustrin är helt åt helvete, det är dåligt för miljön, och egentligen är det inte ens något vi behöver äta för att överleva.

  Men jag tycker aldrig att det är okej att kritisera andra människor för hur dem väljer att leva sitt liv, och det innefattar även kosten. Alla gör vi något för att förbättra miljön, oavsett om vi äter kött eller inte. Jag tycker inte att vi ska trycka ner varandra för att en del av befolkningen inte gör ”nog mycket” eftersom de äter kött.

  Kan vi inte acceptera att vi alla är olika och väljer att leva olika?
  Egonas tips var ju trotts allt för oss alla, oavsett köttätare eller icke köttätare.

  Svara

 • Julia

  |

  Jag tyckte dina tips va väldigt bra och inspirerande! You go girl!

  Svara

 • Ulrika

  |

  Du har helt rätt!! 😀

  Svara

 • Anna

  |

  Hej! Jag beklagar att du tyckte att min fråga om micron var dryg, jag funderade länge på hur jag skulle formulera den. Tillslut skickade jag bara iväg den för att jag tenderar att överanalysera vad jag skriver och därför så gott som aldrig ställer några frågor eller kommenterar över huvud taget. Det var inte menat som en grinig pik, det var en ytterst genuin fråga. Det var inte min mening att kritisera ”allt du inte gör”. Jag var nyfiken på hur du tänkte och avsåg inte att reta upp dig (eller någon annan).

  Svara

  • Egoina

   |

   Det är lugnt <3 Tycker det här med mikro är lite läskigt om jag ska vara ärlig....haha. Men är ny på det. Mikrar på jobbet, så har snart lärt mig 🙂

   Svara

 • :)

  |

  Intressant det här, att folk som inte äter kött automatiskt tycker att de är de bästa människorna i världen. Tvivlar rätt starkt på att de gör andra bra saker också, t.ex. återvinner elektronik på rätt sätt, eller inte sköljer av målarpenslar i vanligt handfat, eller har slutat färga håret för att det sköljer ut tonvis med kemikalier i avloppet, eller kontrollerar att ALLT de köper tillverkas på schysst sätt o.s.v. Så lätt att göra sig själv till hjälte om man inte är självkritisk.

  Svara

  • Mona

   |

   Haha, ”Människor som inte äter kött” som om de tillhör ett annat släkte och som att alla är exakta likadana. Tror faktiskt att de, precis som ”Människor som äter kött”, är olika. Det måste ju gå åt båda hållen! Finns nog både de som äter kött som gör allt det där du skrev och de som inte äter kött som också gör det. Tycker att hetsningen i köttfrågan går åt båda hållen och är onödig. Det är okej att tycka och göra olika och ändå vara trevliga mot varandra.

   Ps Samtidigt förstår jag ironin i det du skrev och tycker det var lite roligt också! 😉

   Svara

 • Ellen

  |

  Vet du hur mycket fästingar rådjur har på sig eller???? Vill du att din hund ska få borrelia och kanske dö???????

  Puss!

  Svara

 • Alice

  |

  Alltså så tröttsamt att alla hela tiden ska behöva försvara sig… Tyckte att dina tips var väldigt bra! Oftast är det de små sakerna i vardagen som gör skillnad! Kommer ihåg att en klasskamrat jag hade i högstadiet berättade att hon duschade i EN timme varje dag för att det ”var skönt”. Själv tyckte jag att det lät idiotiskt för att 1) vatten är en bristvara på jorden och 2) det slösat så mycket energi (finns ju såklart fler punkter). Men alla har inte det där tänket, för att oftast drabbar inte klimatförändringarna oss så mycket här i vår del av världen. Men om vi alla gör små förändringar i vardagen så kommer vi nå långt! Exempelvis att koka vattnet i en vattenkokare eller duscha i några färre minuter. Jag har själv bestämt mig för att äta mindre kött, har inte uteslutit det helt men jag drar mitt strå till stacken med att äta MER vegetariskt. Tycker ofta att man får negativa kommentarer för att man inte utesluter köttet helt men det vill jag inte för att jag tycker att det är gott. Men jag äter bara inte lika mycket som förut och det är ju bra. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! 😉

  Måste bara säga att jag blev sjukt glad av de söta djuren! Alltså den lilla söta valpen i brevlådan!!! Dör söthetsdöden! 😀

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv