Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Aftonbladet morgon om p-datorer och p-appar

Skärmavbild 2015-04-21 kl. 08.14.33

 

Om det är någon av er som tittade på Aftonbladet morgon såg ni mig dyka upp för ett tag sedan. Jag gästade studion på telefon. Vi pratade om p-appar och p-datorer. Ska se om klippet finns att lägga upp senare.

Jag gillade inte riktigt rubriken ”så osäkra är p-apparna”, det antyder och har vinkeln att det är osäkert. Det är en stor skillnad på p-appar och p-dator som jag använder. Det finns p-appar som endast räknar dagar och det är inte speciellt säkert eftersom det inte tar hänsyn till om cykeln skulle ändras. Det finns Naturalcycles som bygger på samma princip som en p-dator, att man mäter sin temperatur varje dag, men den är inte kliniskt godkänd som preventivmedel (de har inte gjort flera kliniska oberoende studier och appen är inte CE eller PDA godkänd).

P-datorer (som Lady Comp eller Pearly som jag använder) är baserade på flera kliniska studier under flera år, är kliniskt godkända och har en säkerhetsmarginal på 99,3 (jämförbart med kopparspiral, p-piller ligger på 98,5-99,5). Det går alltså inte riktigt att jämföra med appar. Jag säger inte att Naturalcycles inte är säkert, det tror jag och hoppas jag att det är, men om man ska se på fakta svart på vitt så borde inte p-appar blandas ihop med p-datorer.

Det viktigaste, som jag uppmuntrar alla till, är att läsa på om hur kroppen fungerar. Då känns det inte så konstigt längre. Om man vänder på det och vi tänker oss att hormonfria var det självklara och att någon kom nu och sa ”Hej! Vi har ett nytt alternativ! Alla ska stoppa i sig hormoner som gör att kroppen styrs på ett onaturligt sätt! Ägglossningen stoppas och så får ni fejkblödningar istället. Skitsamma att ni riskerar bland annat depression, illamående och minskad sexlust”. Då förstår jag verkligen att folk hade reagerat. Men det är snarare helt normalt och normen är att det är ett självklart alternativ till 16-åringar som inte ens blir informerade om annat. Det är konstigt tycker jag.

Jag menar endast att problematisera det hela. Lyssna på era kroppar och gör det NI mår bäst av. För min del får ni gärna äta p-piller, ha p-stavar, hormonspiraler och allt vad det heter. Det viktiga är att ni trivs!

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (38)

 • Emma Elfstrand - elfstrands.se

  |

  Jag har käkat p-piller i fem år och på fredag har jag bestämt mig för att sluta, då min sista karta tar slut då. Är med skräckblandad förtjusning jag gör detta, för jag hade verkligen mensen från helvetet innan jag började med piller. Det ska i alla fall bli väldigt spännande att se hur kroppen reagerar! Jag hoppas på en positiv förändring 🙂

  Svara

 • tinis - en blogg som vill göra dig glad! (+lite till)

  |

  Intressant! Jag är nog just nu lite för nojjig för detta MEN typ ppiller gör mig nojjig (när jag tog det, men gjorde mig också deppig:D:D *score*). Men vet att det också handlar om MIG och jag tycker att det är så himla bra att alt. utan hormoner liksom lyfts fram. Snart kanske det är supernaturligt att använda metoder som är säkra utan hormoner (nu är det på något sätt mer nytt och vi är typ drillade att det är hormoner eller inget annat som är säkert på något sätt.

  Kram/Tina

  Svara

 • My

  |

  Jag kör själv med P-stav (hade innan P-piller men glömde de titt som tätt) och är både nöjd och inte. På nått sätt har jag vant mig vid de ”biverkningar” jag har så som att jag fick massa bristningar och finnar och saknar sexlust nästan helt. Men samtidigt är det så skönt att inte behöva tänka och oroa sig. Men jag har ett tag nu funderat på P-dator men det är så fruktansvärt dyrt och tänk om det inte funkar på just mig?

  Men jag undrar om det verkligen är så klokt att rekomendera P-dator till 16-17 ¨åringar? Jag läste någonstans att cykeln kanske inte är stabiliserad osv? Jag vet väldigt lite märkte jag nu så kanske inte ska uttala mig mer.

  Haha men tack iallafall att du fått mig att få upp ögonen för P-dator. Jag kanske ger den en chans i framtiden!

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej, det är möjligt. Har man en väldigt ostabil cykel kommer man få mycket röda dagar vilket kanske inte är så kul. Menar bara att problematisera att man skriver ut p-piller till 16-åringar utan att blinka när det finns andra alternativ 🙂

   Svara

   • Frida

    |

    Fast vilka andra alternativ menar du att det finns då? På naturafemme.se kan man läsa att de inte rekommenderar p-dator till kvinnor i tonåren (detta svarade du också på en frågestund om pearly för något tag sedan).

    Eller är alternativen p-appar? Hittar ingenting på Naturalcycles hemsida om åldersrekommendation och nu tog orken slut, ska äta min glass istället hehe 😛

    Svara

    • Egoina

     |

     Kondom, pessar, femcap, kopparspiral osv. Förstår ju att man skriver ut det eftersom det är ”enkelt” (behövs inte mycket kunskap – bara ät ett piller). Men det är tråkigt att det är så när så många mår dåligt 🙂

     Svara

 • Linnea

  |

  Tack Egoina för att du tog upp detta ämne och visade att det finns hormonfria alternativ till piller och annat man stoppar i kroppen. Har insett att ppillerna har förändrat mig och idag är första dagen utan på över två år! Ser fram emot att få mitt riktiga jag tillbaka!^^

  Svara

 • kat

  |

  Det jag kan tycka är lite störande med dessa diskussioner är att ni bara lyfter allt negativt om just hormonbaserat medel. När jag börja med mina p-piller så var jag 17 år och hade extrema smärtor i buken som hindrade mig att funktionera normalt i över 4 månader, p-pillerna var en räddning för mig då. Visst jag köper att det kunde vara bra om gynekologer och ungdomsmottagningen lyfte andra preventivmedel också men snälla tänk på att vissa kvinnor använder det i enbart för att slippa graviditet.

  Svara

  • kat

   |

   Inte enbart* oops. 😛

   Svara

  • Egoina

   |

   Men grejen är ju att det inte finns någon som lyfter de negativa aspekterna, förutom möjligen nu på sistone. Så jag tycker att det är viktigt att göra det. Föreståndare till och positiva uttalanden om p-piller finns ju överallt. Såklart finns det positiva sidor och som jag skriver i inlägget är det viktigaste att må bra. Men alla gör inte det av hormoner.

   Svara

   • kat

    |

    Det går jag med på att det behövs negativa argument och som jag sa går jag absolut med på att det är extremt nertystat om just bi effekterna men som jag skrev så menar jag att för att föra en diskussion som är så kontroversiell som den här så behövs alla sidor. Annars så kan man ju tappa dem människor som faktiskt har haft en positiv erfarenhet av p-pillret.

    Svara

    • Egoina

     |

     Håller inte alls med dig. Men hoppas att nöjda p-pilleranvändare kan förstå att jag inte kan lyfta positiva saker hos piller ”bara för att”. Det här är min blogg och jag skriver min upplevelse, jag arbetar inte som barnmorska eller preventivmedelsrådgivare. Som jag nämnt flera gånger så ska man göra det man mår bra av oberoende av vad det är. Jag vill endast lyfta ämnet då det inte är alla som känner till det.

     Svara

     • Amina

      |

      Jag tycker att det är en bra fråga du driver! Har själv aldrig haft problem med hormonpreparat eftersom jag haft stav i över 7 år och sedan något år av p-plåster innan dess. Men nästa gång jag ska byta kommer jag att välja dator istället så min kropp får sköta sig själv utan inblandning av preparat, tack vare att du visat ett alternativ. 🙂

  • M

   |

   Förstår inte varför det är relevant att prata om de som blir hjälpta av hormoner när man talar om alternativ FÖR DEM SOM MÅR DÅLIGT AV HORMONER?

   Svara

   • kat

    |

    Det är relevant om man ska upplysa andra. Tar man automatisk bort någon från ekvationen så är det inte troligt att den någon väljer att lyssna. Visst kan man bli frustrerade och arg för att människan inte vill se de argumenten man tar upp i diskussionen men det gör ju fortfarande ingen skillnad på personen i fråga. Personen känner ju sig fortfarande översedd. Men som jag skriver så ligger mitt problem inte i att vi lyfter alla dem procent kvinnor som mår dåligt av hormonerna och får farliga biverkningar. Utan mer i hur ni väljer att lyfta ämnet. Egoina gör ett ypperligt jobb med sina inlägg som trotts nyanserade påpekar att det handlar om valmöjligheter. Det va dock inte min poäng, min poäng var att jag personligen har avstått från dessa diskussioner för att tonen i argumenten inte har passat min erfarenhet av hormoner vilket har lätt till en automatisk avstånd ifrån att ens läsa andras negativa upplevelser. Så jo det kan vara relevant.

    Svara

 • Julia

  |

  Bra diskussion! Jag bytte till kopparspiral för 2 veckor sen och jag tycker verkligen det är ASspännande! Hade käkat p-piller i 7 år innan.

  Svara

 • Diana D (La Madre)

  |

  jag hade tänkt att börja med NC men vet inte om jag vågar det nu efter det du skriver. Trodde det var samma som P datorn du använder. Hade inte tänkt på någon skillnad då det är samma priip, att mäta tempen. Eller?

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, det är samma princip. Den enda skillnad är att du för in resultaten manuellt i appen (på p-datorn registreras det automatisk och ett resultat kommer upp). Jag kan inte uttala mig om Naturalcycles. Antagligen (och förhoppningsvis) fungerar det bra och likadant. Jag tycker dock att de är väl kaxiga i sin marknadsföring, de har samma procentsats som sterilisering liksom. Dessutom har de inte gjort många kliniska oberoende studier (de gjorde sin första studie nyligen) och det har inte blivit testat under många år. NC är inte heller kliniskt godkänd eller har märkningarna jag nämnde. Men sen kan det ju bero på att en app inte kan bli godkänd för att det är just en app. Jag vet inte. Jag personligen hade absolut kunnat använda NC och hade litat på den, men jag väljer hellre en p-dator av ovanstående skäl. Men min poäng är att det inte riktigt går att jämföra p-datorer med p-appar, NC hamnar väl någonstans mitt emellan 🙂

   Svara

 • Sara

  |

  Har du tips på vart man kan läsa på om menscykeln och hur kroppen fungerar? Någon bra, trovärdig, hemsida? Någon bok? Etc.

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag googlade massor. Ofta kommer man till sidor som vill motsatsen, alltså hjälpa en att bli gravid. Men det står ju om hur det fungerar, så man kan bara tänka tvärtom. Jag vet att det finns böcker på ämnet, men kan ej rekommendera på rak arm. Kanske någon annan kan?

   Svara

 • Lotta

  |

  För min del handlar det om att jag är för glömsk för att ta något varje dag så när jag bytte bort från piller så blev det kopparspiral (omg vad skönt det är att slippa fundera på om jag kommit ihåg att ta pillret den dagen) men annars hade jag också kört p-dator, här i Finland kostar p-piller minst 350kr för tre månader så man kommer snabbt upp i samma pris som datorn, men man slipper alla biverkningar som pillren kan orsaka. Överlag extremt bra att du visar upp andra alternativ än p-piller, klart att man får ta vad man vill men då ska väl alla vettiga alternativ förklaras jämlikt också.

  Svara

 • Robert

  |

  Verkligen mitt ämne. 😉

  Svara

 • Emilia

  |

  Bra nyanserat inlägg, gillar det! Blev dock aningen mörkrädd över NC nu.. Som du skriver är de väldigt aggressiva i sin marknadsförning och så kommer det fram att det inte är kliniskt testat, får mig att känna det som att de luras.

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, jag hoppas bara inte att de har ”fel” för allas skull, både för användarna och för p-appar/p-datorernas rykte.

   Svara

 • Robyn

  |

  Hej! Jag har googlat supermycket och funderar på att överge min nuvarande kopparspiral för Pearly i framtiden. Vad jag INTE hittat är de studier som både du har nämnt och som de även hänvisat till på Pearly’s hemsida. Vet du om man som ’vanlig människa’ kan få ta del av dessa? Tack för all info du tagit upp ang detta 🙂

  Svara

 • Mielo

  |

  Tycker det är såå himla bra att hormonfria preventivmedel lyfts fram. Använder själv Natural Cycles och är jättenöjd, aldrig mer syntetiska hormoner.

  http://www.henniska.blogg.se

  Svara

 • Rebecka

  |

  Det här med att man måste ta tempen inom ett tretimmarsintervall, går det flytta på intervallet? Tex
  Måndag kl 06.00, tisdag klockan 08.00 onsdag 11.00, eller är det alltid samma tre timmar?

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, man måste ställa ”larmet” på ny tid bara 🙂

   Svara

 • Jenkan

  |

  Det var första gången jag hörde dig prata, och jag blev så paff… Du pratar ju skånska!! Alltså, jag visste det ju egentligen, men jag som norrbottning har som haft för mig att du pratar som mig!

  Svara

 • Lelle

  |

  Köpte en Pearly, och det ångrar jag verkligen! Den påminner, i gränssnitt och utformning, som min gamla Tamagotchi från 1997. Är så vansinnigt besviken på utformningen och vissa funktioner är så pinsamt undermåliga. Ljudnivåååån, hjälp! Att displayen saknar ljus, gaaaahh, det är så fruktansvärt frustrerande och påvisar en dålig kravställning utifrån riktiga verklighetsanknutna behov användaren har.

  Att som Natural Cycles ha en extern basaltermometer och uppdateringsbar programvara som i tex en app ÄR nytänkande. Det kommer vara det självklara alternativet inom en snar framtid är jag helt övertygad om. Har förstått att LadyComp är modernare än Pearly, men NaturaFemme målar in sig i ett hörn genom att sälja integrerad hård- och mjukvara. De kommer inte från problemet att produkten snabbt blir alltför omodern. Jag som kommer från designsidan ser helt enkelt inte NaturaFemme som konkurrenskraftigt länge till. Det är inte framtiden att sälja integrerad hård- och mjukvara (som är så dåligt designad utifrån basala behov som användaren av en sådan produkt har).

  ”Kliniskt testad”, alltså nu måste man nog se på vad det är vi ska undersöka här och kolla på vilka som finansierat NaturaFemmes studier, här föreligger sannolikt ett stort ”publicerings-bias” ;-). Testningen kommer nog allt eftersom även för NC (de finansierar dem väl själv, som alla tillverkare hehe..). Just nu TRYCKER NC ut produkten som så tydligt kompenserar där NaturaFemme brister. För att vinna marknadsandelar såklart! Vilket jag tror kommer vara lyckosamt för dom.

  Alltså, köp INTE Pearly. Om man vill låsa sig vid en statisk hård- och mjukvaruintegrerad produkt så köp åtminstone LadyComp… Vill man kunna påverka användargränssnitt mot tillverkaren och få del av nya rön i realtid så väljer man en ickeintegrerad hård- och mjukvara.

  Svara

 • Mikaela

  |

  Jag tycker det är jättebra att du skriver om detta alternativ; jag misstänker att jag inte är ensam om att aldrig ens ha hört talas om p-dator innan du började skriva om det. Jätteviktigt att alla får möjlighet till information om vilka alternativ som faktiskt finns idag och hur de fungerar.

  Jag skulle vilja uppmärksamma ytterligare en del av detta med hormonfritt vs. hormoner, som många kanske inte heller är helt medvetna om. Har man riktigt svåra menssmärtor (utan hormoner) är det viktigt att man tar det på allvar, och söker läkare istället för att bara ”stå ut” varje månad. Det är ett symptom på sjukdomen endometrios som drabbar ca 10-15% av alla kvinnor i fertil ålder. Endometrios kan göra det svårare att bli gravid den dag man vill det. Behandlingen är i första hand hormonbaserade preventivmedel som tillbakabildar sjukdomen.

  Jag tror att hormonfritt är jättebra för jättemånga (troligen för en stor majoritet), det är ju onekligen mer naturligt för kroppen! Men jag ville lägga in min kommentar om endo här ändå, ifall någon som läser inte känner till detta. Jag körde hormonfritt under 1 år (använde kondom då jag tröttnade på den viktuppgång mina ppiller gav mig). Fick svinont, men tänkte att det ”ska” man ju ha..behandlar min endo nu och har blivit mycket bättre, men har fortfarande problem med en del smärtor.

  Svara

 • Lina

  |

  Vet du om man kan använda p-datorn om man har pco? 🙂 (ägglossning ca 2 ggr per år)

  Svara

 • Louise

  |

  Du skriver ”Lyssna på era kroppar och gör det NI mår bäst av” men du skriver också ”… stoppa i sig hormoner som gör att kroppen styrs på ett onaturligt sätt!” Och även ”Ägglossningen stoppas och så får ni fejkblödningar istället. Skitsamma att ni riskerar bland annat depression, illamående och minskad sexlust”
  Jag tycker att detta är lite motsägelsefullt, lite som när folk skriver elaka kommentarer och sedan avslutat med ”no hate”. Om jag inte skulle äta p-piller hade jag varit tvungen att vara hemma runt fyra dagar varje månad på grund av att jag har extrema menssmärtor som gör att jag spyr.
  Jag tycker också att det är fel att du skriver att man får fejkblödningar av p-piller, om du nu har läst så mycket om kroppen borde du veta att det är exakt samma blödning och slemhinna som utsöndras även om du du inte går på p-piller, precis på samma sätt. Sedan undrar man ju om du äter andra mediciner? Det är ju också ett ”onaturligt” sätt att styra kroppen. Jag håller med om att det behövs fler alternativ för vi är alla olika, men man behöver inte svartmåla det man inte tycker om bara för att det inte fungerar för en själv.

  Svara

  • Egoina

   |

   Men det är ju så att p-piller (hormonerna man stoppar i sig) styr kroppen på ett onaturligt sätt, och det är en framkallad blödning. Jag menar bara att belysa hur konstigt det är att det anses helt ”normalt”, men att ta tempen för att ta reda på ägglossning rasar folk mot. Jo det är klart att jag är ”negativ” då det finns stora risker och jag personligen inte mådde bra. Men det är det ett bra alternativ för andra så blir jag bara glad! Det går ju inte att jämföra med mediciner. Om jag var tvungen att äta p-piller för att må bra och det hade positiva effekter så hade jag såklart gjort det.

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv