Recept på salsa

DSC08059

 

Ni var många som ville ha recept på salsan. Er vilja är min lag. Jag vill poängtera att jag egentligen inte är någon salsa-expert, jag går inte efter recept eller så, utan jag gör salsan som jag tycker den ska smaka. Och inte för att skryta (jo, okejdå), men jag har aldrig ätit en godare salsa.

 

5 tomater, de rödaste du hittar

2 lime

1 chili (eller hur mycket du önskar beroende på styrka)

kycklingbuljong (ja, jag vet, det låter konstigt: men skippa inte!)

1 avokado

1/2 rödlök

koriander, rätt mycket (färsk eller fryst spelar ingen roll, jag hittade ingen färsk)

1 klyfta vitlök

 

Gör såhär:

Slarvhacka två-tre tomater samt halva chilin och lägg i en skål. Häll i en skvätt kycklingbuljong, pressa i vitlöken och pressa i två lime (riv skalet och ha med det också om ni är på med humöret). Mixa sedan detta med stavmixer eller i en vanlig mixer. Mixa så bra som det går, såsen behöver inte bli jätteslät, bara allt blandas liksom. Sådär. Nu har vi basen till salsan!

Nu det tråkiga. Finhacka alla övriga ingredienser. Mängden på ingredienser ovan är såklart en uppskattning, gå efter egen smak och tycke. Finns inga rätt och fel. Ett tips till avokadon är att skära den på mitten, plocka ut kärnan, gröpa ut halvorna med sked och sen hacka. Det är lätt att det bara blir mos annars.

Sedan blandar du ihop allting. Smaka av med salt och eventuellt mer styrka beroende på hur spicy salsa som önskas. Tabasco är ett tips om ni gillar det, den gör salsan rödare också. Sätt in salsan i kylen en stund och förbered mat, eller helt enkelt bara nachos att äta till. Eller vad vet jag: ät med sked för all I care. Njut!

 

DSC07999

DSC07970

DSC08068

0

Trackback from your site.

Comments (25)

  • linnea

    |

    “plocka ut stenen” Haha vet inte om jag är övertrött men det gjorde min dag att du kallade fröet för en sten! :’)

    Reply

    • Egoina

      |

      Haha, men heter det frö? Jag förstår att det är ett frö, men känns så knäppt att kalla det så. Vi får se om det kommer fler reaktioner 😉 “Avokado sten” gav iaf 35.000 träffar på google, så är inte ensam. Haha.

      Reply

      • Sofia

        |

        kärna?? 🙂

        Reply

      • Caroline

        |

        Kärna heter det väl :p

        Reply

      • Louise

        |

        Är ganska säker på att det heter sten på norska, så det är inte så konstigt att du valde det tror jag… 😉

        Reply

  • Robert

    |

    Smarrigt! 😉

    Reply

  • Vickan

    |

    Tips med avakdon för att göra det ännu enklared
    1. Dela på mitten
    2. Ta bort kärnan
    3. Skär “linjer” i avokadon vågrätt och lodrätt med skalet på, alltså skär ett rutmönster med skalet på.
    4. Gröp ut avokadon
    5. = färdiga bitar kommer ut!

    Reply

    • Egoina

      |

      Brukar också göra så, men tycker att de blir för stora just till salsa. 🙂 Men det är ett bra tips! Det är även ett bra tips till mango, men då måste man vända bitarna så att de ser ut som “igelkottar” och skära av bitarna 🙂

      Reply

  • Josefin

    |

    Önskar en egen kategori för alla dina recept!! Så dom går att leta upp i efterhand 🙂

    Reply

    • Egoina

      |

      Det finns en kategori. Recept heter den, du hittar den i vänsterspalten 🙂

      Reply

  • Karolina

    |

    Åh fyfasen vad gott det såg ut, och lät! 😀 måste testa detta.

    Reply

  • Thilda

    |

    Ser jättegott ut, ska definitivt testa!

    Men en fråga: har du använt flytande kycklingbuljong (fond?) eller har du smulat i en tärning i vatten?

    Reply

    • Egoina

      |

      Jag använde flytande fond. Men det går bra med pulver/ tärning. Se till att det löses upp bara och ta inte för mycket 🙂 Det behövs inte tillsättas något vatten eftersom det är vätska från lime och tomaterna.

      Reply

      • Thilda

        |

        Tack! 🙂

        Reply

  • Katta

    |

    Hur mycket kycklingbuljong?

    Reply

  • Hanna

    |

    ÄLSKAR att du är så smart på matlagning! Kycklingbuljong i salsa liksom, vem kommer ens på det!? Grymt!

    Reply

  • Jane

    |

    Jag älskar salsa så detta recept måste jag nog prova snart. 🙂

    Reply

  • Maria

    |

    Men alltså wow vad gott detta blev!!! Gjord en stor skål, typ chipsskål, med detta och nu har jag och min karl nästan ätit upp allt till middag! Kan tipsa om att det passar superbra ihop med kycklingfilé

    Reply

  • Karina

    |

    Har precis ätit typ en liter haha!! Vilket missbruk du skapat. 🙂

    Reply

  • anna

    |

    Alltså, den smakar ju som om den är gjord av en kock. Jag är så imponerad av mig själv! Haha

    TACK!

    Reply

Leave a comment

Arkiv